Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Πληρώνουμε βενζίνη με πετρέλαιο... 100 δολαρίων

Τιμές βενζίνης με πετρέλαιο… άλλων εποχών χρεώνουν τα πρατήρια, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά το όργιο κερδοσκοπίας που επικρατεί στην αγορά.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, η τιμής της βενζίνης σήμερα –με το πετρέλαιο στα 70 δολάρια το βαρέλι- αντιστοιχεί στα δεδομένα της άνοιξης του 2008, όταν η τιμή του πετρελαίου ξεπερνούσε τα 105 δολάρια το βαρέλι!

Ακόμα και αν συνυπολογιστεί η αύξηση στον ειδικό φόρο καυσίμων, η διαφορά στις τιμές του πετρελαίου είναι τόσο μεγάλη, που με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.

Αναλυτικότερα, με βάση τις πιο πρόσφατες τιμοληψίες του ΥΠΑΝ, στις 14 Αυγούστου, η ........

μέση τιμή της βενζίνης ανερχόταν στα 1,11 ευρώ ανά λίτρο, ενώ η τιμή του πετρελαίου εκείνη την εβδομάδα κυμαινόταν κοντά στα 70 δολάρια ανά βαρέλι.

Αντίστοιχα, το Φεβρουάριο και το Μάρτιο του 2008, όταν η τιμή της βενζίνης κυμάνθηκε ανάμεσα στα 1,11 και 1,117 ευρώ ανά λίτρο (δηλαδή πολύ κοντά στα σημερινά επίπεδα) η αντίστοιχη τιμή του πετρελαίου ήταν μεταξύ 96 και 102,3 δολάρια ανά βαρέλι. Ενώ δηλαδή οι τιμές του «μαύρου χρυσού» έχουν μειωθεί περισσότερο από 30%, η βενζίνη παραμένει… στο ύψος της, γεγονός που αποδεικνύει και την κερδοσκοπία που μαστίζει ολόκληρο το κύκλωμα της αγοράς πετρελαιοειδών στην Ελλάδα.

Μάλιστα, στελέχη της αγοράς «χτυπούν καμπανάκι» και για νέο κύμα αισχροκέρδιας τις επόμενες εβδομάδας, καθώς οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν και η όποια αύξηση θα περάσει –τουλάχιστον αυτούσια- στις τιμές της βενζίνης.

Από το Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.