Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

Κινήσεις «κλειδιά» για να αποταμιεύετε πάνω από 1.000 ευρώ το χρόνο

Με απλές και πολύ εύκολες κινήσεις εξοικονόμησης ενέργειας είναι δυνατόν να αποταμιεύετε 1.089 ευρώ το χρόνο.

Τα 660 ευρώ είναι δυνατόν να τα γλιτώσετε από την οδική συμπεριφορά και τα 432 από την ορθή χρήση των κλιματιστικών, των οικιακών συσκευών και την καλή μόνωση.

Το υπουργείο Ανάπτυξης μέσα από υπολογισμούς που έχει κάνει συμβουλεύει τους καταναλωτές πως να καταναλώνουν λιγότερα καύσιμα στο αυτοκίνητό τους αλλά και να χαμηλώσουν το λογαριασμό της ΔΕΗ στο σπίτί τους.

Ειδικότερα, στο αυτοκίνητο, υπό κανονικές συνθήκες οδήγησης αλλά και μεταχείρισής του η ετήσια δαπάνη για βενζίνη ανέρχεται περίπου στα 660 ευρώ.
Το παράδειγμα αναφέρεται σε καινούριο .........

όχημα 1.400 κυβικών εκατοστών που διανύει 10.000 χλμ. το χρόνο και καταναλώνει έξι λίτρα αμόλυβδης ανά 100 χλμ. με μέση τιμή 1,1 ευρώ ανά λίτρο.
Το κόστος διπλασιάζεται δηλαδή προστίθενται άλλα 660 ευρώ, εκτός κι αν οι οδηγοί κάνουν πράξη τα ακόλουθα:

· Ήπια οδήγηση εκτός από ασφάλεια σημαίνει και λιγότερο καύσιμο. Απότομο γκάζι και φρένο βλάπτουν σοβαρά την τσέπη σας. Για παράδειγμα αν κάθε χρόνο διανύετε 10.000 χλμ. οδηγώντας ήπια κερδίζετε πάνω από 100 ευρώ.

· Πορτ μπαγκάζ γεμάτο ξεχασμένα αντικείμενα μεταφράζεται μέχρι και σε 7% αύξηση κατανάλωσης, δηλαδή περίπου 40 ευρώ το χρόνο.

· Η οδήγηση με ανοιχτά παράθυρα κοστίζει 20% παραπάνω βενζίνη. Ήτοι 130 ευρώ το χρόνο.

· Βγάλτε τη σχάρα ή τη μπαγκαζιέρα αν δεν τη χρειάζεστε. Αλλιώς την πληρώνετε ακριβά σε βενζίνη. Καταναλώνετε περίπου 40% περισσότερο καύσιμο και στο παράδειγμά μας το ετήσιο κόστος είναι 230 ευρώ.

· Η άσκοπη χρήση του κλιματιστικού οδηγεί σε μειωμένη απόδοση κινητήρα, δηλαδή μέχρι και σε 20% περισσότερη κατανάλωση. Η δαπάνη για το αυτοκίνητο του παραδείγματος είναι 130 ευρώ το χρόνο.

· Λάστιχα σωστά φουσκωμένα σημαίνει λιγότερη βενζίνη. Πίεση μικρότερη κατά ένα bar, αυξάνει 5% την κατανάλωση καύσιμου, δηλαδή 30 ευρώ το χρόνο.

Με αυτές τις απλές κινήσεις αμέσως, αμέσως γλιτώνετε 660 ευρώ το χρόνο. Το υπουργείο Ανάπτυξης όμως δίνει γενικότερα και τις ακόλουθες συμβουλές κατά την οδήγηση και χρήση του αυτοκινήτου προκειμένου να αποφεύγετε άσκοπες δαπάνες:

· Κρύος κινητήρας σημαίνει πολύ παραπάνω κατανάλωση καύσιμου. Για μικρές αποστάσεις καλύτερα περπατήστε.

· Σβήστε τη μηχανή ακόμη και στις σύντομες στάσεις.

· Ο κινητήρας λειτουργεί αποδοτικά από τις 1.000 στροφές έως τις 2.500 στροφές, ενώ η 4η , η 5η και η 6η ταχύτητα είναι οικονομικότερες από την 1η, τη 2η και την 3η. Για παράδειγμα αν κινήστε με 60 χλμ. την ώρα με μία μεγαλύτερη σχέση στο κιβώτιο έχετε οικονομία μέχρι και 24%.

· Ενημερωθείτε για την κατανάλωση του αυτοκινήτου που σκέφτεστε να αγοράσετε. Αν διανύετε 10.000 χλμ. και το αυτοκίνητό σας καίει πέντε αντί για επτά λίτρα ανά 100 χλμ. κερδίζετε 200 λίτρα βενζίνης, δηλαδή πάνω από 200 ευρώ το χρόνο.

Από την Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.