Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

Πρόγραμμα Αλλάζω κλιματιστικό: Εως τις 22 Αυγούστου θα ισχύει το πρόγραμμα.

Στις 22 Αυγούστου και όχι στις αρχές Δεκεμβρίου όπως αρχικώς είχε ειπωθεί, θα λήξει το πρόγραμμα απόσυρσης κλιματιστικών καθώς λόγω της αυξημένης ζήτησης, οι στόχοι του προγράμματος υπερκαλύφθηκαν σε διάστημα λίγων εβδομάδων ενώ ο προϋπολογισμός του σχεδόν τριπλασιάστηκε.

Παράλληλα ο μέσος όρος των πωλήσεων νέων συσκευών έχει μειωθεί σημαντικά, σε 1.500 περίπου την ημέρα από 4.000 κατά τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του προγράμματος πράγμα που δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της ζήτησης έχει καλυφθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Ανάπτυξης: ..........


-Μέχρι το τέλος Ιουλίου αντικαταστάθηκαν και ανακυκλώθηκαν 110.402 παλαιά κλιματιστικά, υπερδιπλάσια του αρχικού στόχου, που ήταν 45.000.

-Υπερκαλύφθηκε ο στόχος για την ενεργειακή εξοικονόμηση που θα φθάσει σε 41,6 γιγαβατώρες/έτος όταν ο αρχικός σχεδιασμός ήταν 16,96 γιγαβατώρες/έτος.
Αντίστοιχα η μείωση των εκπομπών CO2 προβλέπεται να φτάσει τους 36,6 χιλιάδες τόνους/έτος, με αρχικό στόχο 14,9 χιλιάδες τόνους/έτος.

-Η δημόσια δαπάνη για την επιδότηση της απόσυρσης πλησιάζει τα 40 εκατ. ευρώ έναντι 15 εκατ. που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός.
Το δημοσιονομικό και κανονιστικό πλαίσιο του ΕΣΠΑ, σημειώνει το υπουργείο Ανάπτυξης, επιβάλλει περιορισμούς ως προς την κατανομή των πόρων ανά πεδίο παρέμβασης και ανά περιφέρεια, και παράλληλα το πρόγραμμα έχει εγκριθεί από την ΕΕ με βάση την επίτευξη συγκεκριμένων ποιοτικών και ποσοτικών στόχων, οι οποίοι έχουν υπερκαλυφθεί.

Ωστόσο δίνεται περιθώριο τριών ακόμη εβδομάδων για να μην υπάρξει αιφνιδιασμός των καταναλωτών και όσοι επιθυμούν να αντικαταστήσουν το παλιό τους κλιματιστικό, να μπορέσουν να το πράξουν.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα "Αλλάζω ΚΛΙΜΑτιστικό", επιδοτεί κατά 35 % την αγορά καινούργιου κλιματιστικού υψηλής ενεργειακής απόδοσης με ταυτόχρονα αποξήλωση και ανακύκλωση του παλιού. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο Αρωγής Χρηστών (Help-Desk), στο τηλέφωνο 801-11-15300 καθώς και στην ιστοσελίδα www.allazoklima.gr την οποία κατά τη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος επισκέφθηκαν πάνω από 200.000 άτομα, μεταξύ αυτών και καταναλωτές από 52 ξένες χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Κύπρο κλπ).

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.