Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

Το «όχι στο κάπνισμα» σηκώνει... τσιγάρο

Σαν να μην πέρασε μια μέρα... Οσο τα πάντα είναι καλυμμένα από τον καπνό της ασάφειας τόσο ο Ελληνας θεριακλής θα απολαμβάνει το τσιγαράκι του... ελεύθερα! Και μπορεί πολλοί καταστηματάρχες να το απαγορεύουν, τουλάχιστον επισήμως, όταν όμως οι συνθήκες το επιτρέπουν κάνουν και τα «στραβά μάτια» για χάρη του πελάτη τους...

Εξάλλου, όπως λένε, πέραν του ότι ο τζίρος τους μειώνεται, «όλα είναι στον αέρα», ούτε γνωρίζουν πώς να μετατρέψουν τα μαγαζιά τους, ούτε πότε θα λάβουν τις νέες άδειες λειτουργίας τους, ούτε ποιος τους ελέγχει, σε αντίθεση με το αρμόδιο υπουργείο, που διατείνεται πως οι πάντες (δήμοι, νομαρχίες, υπόχρεοι) έχουν ενημερωθεί.
Πάντως, μέχρι σήμερα, μόνο το 1% των καταστημάτων έως 70 τ.μ. -που έχουν καταθέσει ........


τα δικαιολογητικά τους- έχουν λάβει άδεια λειτουργίας ως χώροι «καπνιζόντων».

«Τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του μέτρου οι πελάτες μου έμπαιναν μέσα και με ρωτούσαν. Σήμερα δεν ρωτούν καν. Βλέπουν ότι δεν έχω τασάκια μέσα και φεύγουν. Πώς να κάτσουν έξω με 40 βαθμούς;», μας λέει ο Μίλτος Καλογερόπουλος, ιδιοκτήτης καφετέριας στο Παγκράτι.

«Εχουμε χάσει πελάτες. Σε σύγκριση με πέρυσι -προσθέτει- ο τζίρος μας έχει μειωθεί τουλάχιστον 20%. Μέχρι τώρα δεν γνωρίζουμε πώς θα μετατρέψουμε τα καταστήματά μας. Το μέτρο θα μπορούσε να εφαρμοστεί αν χαρακτήριζε όλους τους χώρους, μηδενός εξαιρουμένου, ως μη καπνιζόντων και έθετε συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις για όσους επιθυμούσαν να τον χαρακτηρίσουν ως "καπνιζόντων", χωρίς να δημιουργούνται ανισότητες και να προκαλείται αθέμιτος ανταγωνισμός».

Φεύγουμε από τον Προφήτη Ηλία Παγκρατίου και την καφετέρια του κ. Καλογερόπουλου και επισκεπτόμαστε εκείνες που έχουν καταλάβει με πατώματα και κατασκευές (πολλές εκ των οποίων ανακήρυξε πριν από λίγους μήνες αυθαίρετες ο δήμος) τα άλλοτε φαρδιά πεζοδρόμια της Υμηττού. Αναρωτιόμαστε πώς θα χαρακτηριστούν αυτές οι κατασκευές μελλοντικά, χώροι καπνιζόντων ή μη; Υπεύθυνος μιας απ' αυτής ο Πασχάλης Τουρτούρας, ο οποίος μας αναφέρει ότι από τη στιγμή που είναι ημι-υπαίθριος χώρος επιτρέπεται το κάπνισμα. Το ίδιο μας απαντά και ένας υπάλληλος μιας παρακείμενης καφετέριας, που προσθέτει ότι η κίνηση έχει μειωθεί τελευταία. Μα αυτό δεν θα δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό; Για τον εσωτερικό του χώρο, ο κ. Τουρτούρας μας λέει ότι τον χώρισε, αλλά δεν γνωρίζει αν πληροί τις προϋποθέσεις, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν πάει ακόμα. «Εδώ δεν ξέρουν ακόμη ποιος θα μας ελέγχει...», μας λέει.

«Σημασία έχει να τηρούνται οι προϋποθέσεις για τη δημόσια υγεία. Αυτές δηλαδή τις προδιαγραφές που προβλέπει η εγκύκλιος και η οποία έχει σταλεί στις νομαρχίες και τους δήμους», ξεκαθαρίζει ο συντονιστής Στρατηγικής και Πολιτικών Υγείας, Αλέξης Ζορμπάς, ο οποίος προσθέτει ότι διαπιστώνεται πρόβλημα εκεί όπου υπάρχει μαζική νυχτερινή διασκέδαση. «Οι καταστηματάρχες, κυρίως νυχτερινών κέντρων, δεν θέλουν να εφαρμόσουν τον νόμο».

Στα Εξάρχεια, δύο ιδιοκτήτες αντιστέκονται στο αντικαπνιστικό μέτρο... σθεναρά. «Να καπνίζουν ελεύθερα όσοι θέλουν. Εξάλλου, εδώ και 25 μέρες που καταθέσαμε τα δικαιολογητικά μας δεν λάβαμε καμία απάντηση από τον δήμο. Λένε ότι δεν ξέρουν τι να κάνουν. Δεν έχουν ιδέα πώς να εκδώσουν τη νέα άδεια, αν δηλαδή θα έχει την ίδια φόρμα με την προηγούμενη ή διαφορετική. Ολα είναι στον αέρα. Ούτε νόμος υπάρχει, ούτε τίποτα. Δεν έχουν ιδέα πώς να τον εφαρμόσουν. Τα μαγαζιά στις αρχές του μήνα ήταν άδεια. Ποιος ιδιοκτήτης θέλει τα μαγαζιά του άδεια;».

Την ίδια... ελευθερία του καπνού απολαύσαμε και σε μπαρ του Συντάγματος, ενώ σε καφετέρια στην Καλλιθέα γίναμε μάρτυρες του παρακάτω περιστατικού:

Μια κυρία ρωτά τη σερβιτόρα αν μπορεί να καπνίσει και εκείνη της απαντά: «Βεβαίως». Η συνάδελφός της, που ετοιμάζει τα ροφήματα στο μπαρ, την ακούει και της λέει:

- Μα τι λες στην κυρία; Αφού απαγορεύεται!.

- Χθες απαγορευόταν. Το αφεντικό είπε σήμερα ότι το επιτρέπουμε.*

Πηγή: Ελευθεροτυπία

1 σχόλιο:

  1. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μία έλλειψη οργάνωσης από την πολιτεία, η οποία δεν έχει κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να είναι έτοιμη να δεχτεί το μεγάλο αριθμό των αιτήσεων από τις επιχειρήσεις. Γραφειοκρατικό το θέμα την παρούσα στιγμή κάτι το οποίο κατά τη γνώμη μου θα αρχίσει να ξεπερνιέται αφού περάσει και η περίοδος του καλοκαιριού. Ο διχασμός των πελατών επίσης αναμενόμενος, αλλά πιστεύω πως όσο περνάει ο καιρός θα γνωρίζουνε και αυτοί σε πιο μαγαζί θα μπορούνε/θέλουνε να πάνε. Βέβαια όσο περνάει ο καιρός πιστεύω πως θα μπορούνε να κάνουνε και περισσότερες παραχωρήσεις (καπνιστές ή μη) ώστε να συνυπάρχουνε στον ίδιο χώρο. Από Σεπτέμβρη πιστεύω πως θα αρχίσουμε να βλεπουμε περισσότερες αλλαγές. Ο χρόνος θα δείξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.