Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

Επίσκεψη του Νομάρχη Μεσσηνίας κου Δημήτρη Δράκου σε Φιλιατρά και Γαργαλιάνους.

Επίσκεψη στον Δήμο Φιλιατρών πραγματοποίησε χθές το μεσημέρι στις 12:30 ο νομάρχης Μεσσηνίας κος Δημήτρης Δράκος συνοδευόμενος απο τον Αντινομάρχη κο Σωτήρη Παναγιωτόπουλο.

Η συνάντηση του κου Δράκου με τον κο Ξύγκα πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα, είχε διάρκεια περίπου μία ώρα και συζήτησαν για διάφορα θέματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή του Δήμου.
Ο κος Ξύγκας στον πρόλογο του καλοσώρισε τον κο Δράκο στα Φιλιατρά, και ζήτησε την συμβολή της Νομαρχίας στην επίλυση των διαφόρων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Δήμος καθώς επίσης του έθεσε και το θέμα του Φιλιατρινού ποταμού.

Ακούστε τον Κο Ξύγκα:.......



Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν στην ολοκλήρωση του έργου του Λυκείου Φιλιατρών, στο οποίο έχει κατασκευασθεί ο σκελετός του με σχεδιασμό της ΝΑΜ.
Ο κ.Δράκος δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα δημοπρατηθεί και το υπόλοιπο κομμάτι του έργου, το οποίο και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.
Τη σχετική μελέτη έχει συντάξει ο ΟΣΚ, πρόκειται για ένα υπέροχο κτήριο που στόχος είναι να αποδοθεί τον επόμενο χρόνο στον κόσμο της εκπαίδευσης των Φιλιατρών.

Ένα δεύτερο σημαντικό ζήτημα που τέθηκε αφορά το δρόμο Φιλιατρών Κυπαρισσίας, στον οποίο από την Τερψιθέα μέχρι την Κυπαρισσία έχει αποκατασταθεί ο ασφαλτοτάπητας. Προχωράμε στην αποκατάσταση κι άλλων τμημάτων από την Τερψιθέα μέχρι τα Φιλιατρά.
Επίσης από το Δήμο τέθηκε το αίτημα του φωτισμού της βόρειας εισόδου της πόλης των Φιλιατρών καθώς και του κόμβου Χαλαζονίου - Αγρίλι και του κόμβου που οδηγεί στο Στόμιο και στον Αγρίλι από την πλευρά των Φιλιατρών.

Επιπλέον, συζήτησαν για την εξέλιξη της εργολαβίας αντικατάστασης των κουφωμάτων του Γυμνασίου Φιλιατρών, που εκτελείται από τη Νομαρχία.
Ένα άλλο θέμα ήταν η αποκατάσταση του δρόμου Βάλτας – Φιλιατρών, όπου πρέπει να πέσει ένας ελαφρύς ασφαλτοτάπητας.

Το πιο σημαντικό βέβαια, το Φιλιατρινό φράγμα που συζητήθηκα παρουσία του εκπροσώπου της κοινοπραξίας που το έχει αναλάβει. Αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι απαλλοτριώσεις και δεσμεύτηκε ο κ.Νομάρχης να επικοινωνήσει με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έτσι ώστε να επισπευσθεί κι αυτή η διαδικασία των για να προχωρήσει γρηγορότερα το έργο.
Η κοινοπραξία έχει εγκατασταθεί στο σχολείο των Χριστιάνων που τους παραχώρησε ο Δήμος.
Συζήτησαν ακόμη και για επόμενη δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί για τα δίκτυα που θα ακολουθήσουν της κατασκευής του φράγματος, τα οποία θα αρδεύσουν όλο τον Τριφιλιακό κάμπο.

Μίλησαν εξάλλου και για τη γέφυρα του Λαγκούβαρδου. Ο κ.Νομάρχης δεσμεύτηκε ότι θα την προγραμματίσει ώστε να ενταχθεί στο σχεδιασμό της Νομαρχίας στην επόμενη προγραμματική περίοδο.
Τέλος αναφέρθηκαν στην πολύ καλή συνεργασία που έχουν η Νομαρχία με το Δήμο πολλά χρόνια τώρα και δεσμεύτηκαν να πραγματοποιήσουν κοινή επίσκεψη στα Υπουργεία Πολιτισμού και Εσωτερικών για κάποιες περαιτέρω διεκδικήσεις χρηματοδοτικού χαρακτήρα.

Ακούστε την ενημέρωση που έκανε στους Δημοσιογράφους ο Κος Δράκος.



Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με τους αγρότες και τους εκπροσώπους του Αγροτικού Σύλλογου Φιλιατρών αλλά και του κηπευτικού συνεταιρισμού Φιλιατρών και περιχώρων.
Ο κ.Δράκος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι θα εφαρμοστεί απολύτως το νομικό πλαίσιο το οποίο υπάρχει για την εφαρμογή του δικαίου και της νομιμότητας προς πάσα κατεύθυνση.
Η Νομαρχιακή Αυτοδίοίκηση όπως πάντα, υποστήριξε, υποστηρίζει και θα υποστηρίζει το δίκιο των αγροτών και σε κάθε περίπτωση θα υποστηρίξει με όλες της τις δυνάμεις την υπόθεση προώθησης των αγροτικών μας προϊόντων προασπίζοντας την ντόπια αγροτική παραγωγή και το μόχθο των Ελλήνων αγροτών.

Συμφώνησε δε με τους παραγωγούς να προβάλουν τα κηπευτικά της περιοχής μας συνεργαζόμενοι με το συνεταιριστικό κίνημα και με τους αγροτικούς συλλόγους και να διεκδικήσουν περισσότερα μέσα για την ανάπτυξη σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο ελεγκτικών μηχανισμών.

Επιπλέον, τέθηκε από τους αγρότες κι από τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών τον κ.Κανναβό οι ζημιές που έχουν γίνει σε καλλιέργειες από ένα νέο εχθρό.
Τέθηκε ένα θέμα για επιδημίες που έχουν γίνει στην Τριφυλία από το νέο αυτό εχθρό τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας τον tuta absoluta.
Είναι μια μικρή πεταλούδα, ένα μικρό λεπιδόπτερο που ονομάζεται φυλορίχτης της ντομάτας και προσβάλει ντομάτα, πιπεριά , μελιτζάνα και φασόλι αλλά και πολλά ζιζάνια αυτοφυή και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.

Ο εχθρός αυτός μας ήρθε από Ισπανία, αν και κατάγεται από τη Νότιο Αμερική. Αυτή τη στιγμή έχει διαπιστωθεί στην Τριφυλία, στην Αχαΐα στην Πρέβεζα και σε ορισμένες περιοχές στην Κρήτη.
Ήδη έχει γίνει μια ενημέρωση στους αγρότες στα Φιλιατρά και στους γεωπόνους στην Κυπαρισσία από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας για τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για την παρεμπόδιση της εξάπλωσης του εχθρού αυτού αλλά και για τις κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία της παραγωγής και γενικότερα τα μέτρα που πρέπει να πάρουν οι παραγωγοί ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωσή του σε άλλες περιοχές.

Ο κ.Καναβός ζήτησε να υπάρξει μια κάλυψη των σημαντικών ζημιών που έχουν προκληθεί στις καλλιέργειες από τον ΕΛΓΑ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο κ.Νομάρχης έκανε δεκτό το αίτημα και ζήτησε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες που παρευρίσκονταν στη συνάντηση να συντάξουν ένα σχετικό υπόμνημα ώστε να το προωθήσει στον ΕΛΓΑ και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι ζημιές εντοπίζονται βόρεια της Κυπαρισσίας, όπου κι έχει προσβάλει καλλιέργειες κηπευτικών υπαίθριες αλλά και θερμοκηπιακές. Τα περισσότερα προβλήματα όμως εντοπίζονται στις υπαίθριες ντομάτες διότι δεν έχουμε ελεγχόμενες συνθήκες, σε αντίθεση με τα θερμοκήπια όπου ελέγχονται ευκολότερα.

Αντίστοιχες δεσμεύσεις έγιναν από τον κ.Νομάρχη και στους Γαργαλιάνους, όπου είχε μια γόνιμη και παραγωγική συζήτηση με αγρότες και μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων.

DSC01403.jpg (226 KB) DSC01405.jpg (248 KB) DSC01412.jpg (260 KB) DSC01415.jpg (209 KB) DSC01416.jpg (220 KB)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.