Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

Τράπεζες πάνω απ΄το Σύνταγμα και τους Νόμους..

Ανενεργές παραμένουν για τις τράπεζες οι δικαστικές αποφάσεις που απαγορεύουν την είσπραξη προμηθειών και την χρέωση εξόδων, σε δάνεια και καταθέσεις παρά τις αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις.
.
Κανείς πολιτικός στην Ελλάδα δεν τολμάει να τα βάλει με τους τραπεζίτες την ώρα που αυτοί παρά την "προίκα" των 28 δις ευρώ κρατούν κλειστές τις στρόφιγγες των δανείων και τα επιτόκια χορηγήσεων στα ύψη..

Οι εργασίες στο γκισέ για κατάθεση σε λογαριασμό τρίτου, πληρωμές κλπ- χρεώνονται με την «ταρίφα» στο 1 με 1,2 ευρώ.
Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι το γεγονός, ότι οι τράπεζες επανέφεραν τα έξοδα στα στεγαστικά δάνεια, τα οποία είχαν καταργήσει πριν από μία διετία!
Ωστόσο υπάρχουν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις και όπως αναφέρεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (αριθμός φύλλου 1353) οι τράπεζες δεν θα πρέπει να εισπράττουν έξοδα και προμήθειες στα στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια, στην ανάληψη μετρητών από πιστωτικές κάρτες, και να μην χρεώνουν με έξοδα τις καταθέσεις.
Ειδικότερα απαγορεύεται:

Στα στεγαστικά δάνεια η είσπραξη εξόδων χρηματοδότησης, προέγκρισης δανείου, .......

εξέτασης αιτήματος δανείου, η επιβολή προμηθειών ή τα έξοδα φακέλου•
Στις πιστωτικές κάρτες η είσπραξη προμήθειας για ανάληψη μετρητών, η μονομερής τροποποίηση των όρων της σύμβασης, η αναπροσαρμογή του επιτοκίου χωρίς προκαθορισμένα κριτήρια, η αύξηση της ετήσιας συνδρομής χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του κατόχου.
Στους λογαριασμούς καταθέσεων η επιβολή εξόδων κίνησης.
Αντίθετα όμως με τα παραπάνω οι τράπεζες χρεώνουν:
Την κατάθεση σε λογαριασμό τρίτου από 0,30 ευρώ μέχρι και 1,5 ευρώ.
Τη μεταφορά από λογαριασμό σε λογαριασμό όταν ο δικαιούχος είναι διαφορετικό πρόσωπο από 0,30 ευρώ μέχρι 1,5 ευρώ.Υπάρχουν περιπτώσεις τραπεζών που χρεώνουν με 1 ευρώ την κάθε επιπλέον κίνηση στο γκισέ (αν ο δικαιούχος υπερβεί το όριο που θέτει η κάθε τράπεζα, συνήθως 4 συναλλαγές το μήνα).
Η ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ, με χρέωση του αποταμιευτικού λογαριασμού επίσης χρεώνεται αν γίνει από δίκτυο άλλης τράπεζας από 1 μέχρι 3,5 ευρώ.
Η ερώτηση υπολοίπου (μέσω ΑΤΜ άλλων τραπεζών) χρεώνεται συνήθως από 0,15 μέχρι 0,5 ευρώ.

•• Εισπράττουν προμήθεια για την ανάληψη μετρητών με πιστωτική κάρτα (cash advance) από ΑΤΜ. Και αυτό τη στιγμή που στην ιστοσελίδα της ΤτΕ υπάρχει η επισήμανση ότι η συγκεκριμένη προμήθεια έχει απαγορευθεί με την υπουργική απόφαση Ζ1-798/2008. Το ύψος της προμήθειας φτάνει και τα 20 ευρώ.

•• Στα στεγαστικά δάνεια. Έξοδα για την εξέταση και έγκριση της αίτησης επιβάλλονται από όλες τις τράπεζες και ανάλογα με την πολιτική που ακολουθεί η κάθε μία κυμαίνονται από τα 200 ευρώ μέχρι τα 2.000 ευρώ.Επιπλέον εισπράττονται έξοδα τεχνικού ελέγχου που ξεκινούν από τα 90 ευρώ και φτάνουν τα 300 ευρώ.Έξοδα εισπράττονται και για το νομικό έλεγχο τίτλων (και την παράσταση του δικηγόρου για εγγραφή προσημείωσης), που ξεκινούν από τα 250 ευρώ και φτάνουν στα 600 ευρώ. Δηλαδή τα έξοδα ενός στεγαστικού διαμορφώνονται κατ΄ ελάχιστον στα 540 ευρώ και μπορούν να φτάσουν και τα 2.900 ευρώ.

•• Στα καταναλωτικά δάνεια οι τράπεζες χρεώνουν έξοδα εξέτασης και έγκρισης του αιτήματος. Ανάλογα με την πολιτική που ακολουθεί η κάθε μία οι τιμές παίζουν από τα 60 ευρώ μέχρι τα 200 ευρώ..

Από το Greece Salonika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.