Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

Σε κλοιό εμπρηστών τα «φιλέτα» της Ζακύνθου

Τριάντα πέντε πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει από την αρχή του καλοκαιριού στη Ζάκυνθο. Μία ακόμη φωτιά ξέσπασε χθες τη νύχτα, ενώ συνολικά έχουν γίνει στάχτη πάνω από 3.000 στρέμματα δάσους. Και ενώ οι εκπρόσωποι των φορέων του νησιού μιλούν ευθέως για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών στο νησί, στο υπουργείο Εσωτερικών προβληματίζονται για την «υπόθεση της Ζακύνθου». Πάντως, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σαρανταοκτάωρο του φετινού καλοκαιριού, αφού οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τις πυρκαγιές. Ήδη χθες, εκτός από τη Ζάκυνθο, πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στα Σκουρέκα Σάμου, τον Άγιο Σπυρίδωνα Μαρκοπούλου και το Λεοντάρειο Θήβας. Μάλιστα, η φωτιά στη Θήβα είχε τραγική κατάληξη...

για έναν νεαρό αγρότη. Όταν ξέσπασε η φωτιά επιχείρησε να πάει με το τρακτέρ του σε στάνη με ζώα, αλλά το τρακτέρ ανετράπη και τον καταπλάκωσε, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.

Στη Ζάκυνθο όμως, όλοι μιλούν πλέον για «οργανωμένο σχέδιο εμπρημτών», όπως καταγγέλλει ο δήμαρχος Αρτεμισίων Ζακύνθου Αντώνης Αντίοχος και συμπληρώνει: «Σχεδόν κάθε μέρα έχουμε ταυτόχρονες εστίες πυρκαγιάς σε διαφορετικά σημεία του νησιού. Χθες, μία νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Φάρος Κοριθίου, που πήρε διαστάσεις λόγω των ανέμων». «Οι περιοχές στη Ζάκυνθο όπου εκδηλώνονται οι φωτιές θεωρούνται φιλέτο για την τουριστική ανάπτυξη και έχουν μπει στο στόχαστρο οικοπεδοφάγων», καταγγέλλει ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο νησί Νίκος Χανιάς και προσθέτει: «Το θολό ιδιοκτησιακό καθεστώς ενθαρρύνει πολλούς οικοπεδοφάγους να προκαλούν εμπρησμούς». Τελευταία πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στις Βολίμες, στο Κερί, στο Μεγαλώνι, στην Αναφωνήτρια, αλλά και στην παραλία της Δάφνης, η οποία θεωρείται ο δεύτερος σε σπουδαιότητα βιότοπος για τη χελώνα Καρέτα Καρέτα στη Ζάκυνθο.

Πρόσφατα συγκλήθηκε το νομαρχιακό συμβούλιο του νησιού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ενώ τις απόπειρες εμπρησμών έχει καταγγείλει και ο νομάρχης του νησιού Διονύσης Γάσπαρος. Σε δύο περιπτώσεις εντοπίστηκε και μηχανισμός για την πρόκληση φωτιάς στη Βόρεια Ζάκυνθο, ενώ ο Δήμος Ελατίων πρότεινε στο δημοτικό συμβούλιο την επικήρυξη των εμπρηστών.

ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Οργανωμένο σχέδιο καταγγέλλουν οι τοπικοί φορείς και η Πυροσβεστική


«Φέτος είχαμε σύμμαχο τον καιρό»

ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ πυρκαγιές σε σχέση με πέρυσι και πολύ μικρότερες καταστροφές εξελίχθηκε μέχρι χθες η αντιπυρική περίοδος.

Οι δασικές πυρκαγιές δεν πήραν μεγάλες διαστάσεις και οι καταστροφές σύμφωνα με εκτιμήσεις- δεν έχει γίνει ακόμα καταγραφή- έχουν περιοριστεί περίπου στο 1/3 σε σχέση με πέρυσι. Αρμόδιοι και συνδικαλιστές παραδέχονται ότι τον σημαντικότερο ρόλο στη μείωση των πυρκαγιών, αλλά και στον περιορισμό των ζημιών, έπαιξαν οι καιρικές συνθήκες, καθώς φέτος δεν σημειώθηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως το 2007.

«Οι καιρικές συνθήκες φέτος έπαιξαν σημαντικό ρόλο, δίνοντας τη δυνατότητα στους πυροσβέστες να ανταποκριθούν αποτελεσματικότερα», επισημαίνει ο συνδικαλιστής αξιωματικός της Πυροσβεστικής κ. Βιτζηλαίος.
ΤΑ ΝΕΑ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.