Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Αντιβιοτικά από ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη για την παραγωγή αντιβιοτικών και τη θεραπεία λοιμώξεων ευρέως φάσματος, όπως λοιμώξεις του αναπνευστικού και παθήσεις του ουροποιογεννητικού, του δέρματος, των οστών, των αρθρώσεων κ.ά.
Αυτό έδειξε πρόσφατη μελέτη από τον Ελληνα διδάκτορα βιοτεχνολογίας Γιώργο Η. Ευθυμίου στο Πανεπιστήμιο του Surrey στη Μεγάλη Βρετανία.
Στο πλαίσιο της έρευνάς του πάνω στην παραγωγή του αντιβιοτικού κλαβουλανικό οξύ από το βακτήριο Streptomyces clavuligerus, δοκίμασε...

διάφορες πηγές άνθρακα θέλοντας να δει ποια είναι πιο αποδοτική για τη διαδικασία παραγωγής του αντιβιοτικού. Το ελαιόλαδο βρέθηκε να οδηγεί σε υψηλότερα ποσά αντιβιοτικού από τη γλυκερίνη που συνήθως χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία.

«Το ελαιόλαδο είναι διεθνώς πολύ φθηνότερο από την καθαρή γλυκερίνη», λέει ο κ. Ευθυμίου και επισημαίνει ότι «η αντικατάσταση της γλυκερίνης από το ελαιόλαδο θα μπορούσε να έχει μεγάλο οικονομικό όφελος για τη βιομηχανία που παράγει το αντιβιοτικό».

Το κλαβουλανικό οξύ κυκλοφορεί στην αγορά σε συνδυασμό με άλλα ισχυρότερα αντιβιοτικά, όπως η αμοξικιλλίνη ή η τικαρσιλλίνη. Η δράση του εμποδίζει την αντίσταση των παθογόνων μικροοργανισμών στο ισχυρό αντιβιοτικό, κάνοντας το παρασκεύασμα αποτελεσματικότερο στην αντιμετώπιση διαφόρων λοιμώξεων, όπως οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, του ουροποιογεννητικού, του δέρματος, των μαλακών μορίων, των οστών και των αρθρώσεων.

Σύμφωνα με την έρευνα του κ. Ευθυμίου, το ελαιόλαδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για την παρασκευή των αντιβιοτικών ερυθρομυκίνη, τυλοσίνη και λινκομυκίνη. Η ερυθρομυκίνη βοηθά στη θεραπεία λοιμώξεων του αναπνευστικού στα παιδιά, της νόσου των λεγεωναρίων, εντερίτιδων και διφθερίτιδας. Η τυλοσίνη χρησιμοποιείται για κτηνιατρικούς σκοπούς στην αντιμετώπιση βακτηριακών λοιμώξεων ευρέως φάσματος, ενώ με τη λινκομυκίνη αντιμετωπίζονται σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις (π.χ. οστεομυελίτιδα, σηπτική αρθρίτιδα, σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις του πνεύμονα), στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις και λοιμώξεις από αναερόβια βακτήρια, ενώ βοηθά και στη θεραπεία εγκεφαλικής τοξοπλάσμωσης σε ασθενείς με AIDS.

«Το σημαντικότερο εύρημα της μελέτης μου», σημειώνει ο δρ Ευθυμίου, είναι ότι «για πρώτη φορά αποδεικνύεται ότι το βακτήριο μπορεί να αναπτυχθεί και να παραγάγει κλαβουλανικό οξύ καταναλώνοντας μόνο το λάδι ως πηγή άνθρακα και αφετέρου επιτρέπει την εις βάθος μελέτη της διαδικασίας σε μεταβολικό και γενετικό επίπεδο».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
Ελευθεροτυπία



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.