Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

Πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης για τη σταφίδα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΥΣ

Ενημερωτική εκδήλωση για τη σταφίδα και την ολοκληρωμένη διαχείριση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στη δημοτική βιβλιοθήκη Γαργαλιάνων από την ΕΑΣ Μεσσηνίας.
Στην εκδήλωση συζητήθηκαν πέρα από τις νέες κατευθύνσεις για την καλλιέργεια και οι εξελίξεις για την φετινή χροnιά όσον αφορά την συγκέντρωση και την διαχείριση του προϊόντος.
Αυτό που επισημάνθηκε είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει στροφή προς την εφαρμογή ολοκληρωμένη διαχείρισης στην καλλιέργεια της σταφίδας, ενώ από την άλλη όσον αφορά την φετινή χρονιά αν και ακόμη δεν ανακοινώθηκε τιμή από τον πρόεδρο της ΣΚΟΣ για την φετινή συγκομιδή - κάτι που είπε θα γίνει στο τέλος του μήνα- τόνισε όμως ότι δεν θα είναι κάτω από τα περυσινά επίπεδα.

Βασικοί ομιλητές ήταν ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αιγίου Θανάσης Σωτηρόπουλος, ο ...........

διευθυντής της ΕΑΣ Μεσσηνίας Δημήτρης Ραπτέας και ο εμπορικός διευθυντής Κώστας Λύρης.
Οι οποίοι και κάλεσαν τους παραγωγούς να ενταχθούν στο πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης στη σταφιδοκαλλιέργεια με την ένταξή τους στο μέτρο 1.1.3.2.
Μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση τάχθηκαν και τα μέλη της διαχειριστικής επιτροπής. Χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Παγάνης σημείωσε ότι η ολοκληρωμένη διαχείριση είναι μονόδρομος στην καλλιέργεια, αφού και εύκολα μπορεί να εφαρμοστεί στην καλλιεργητική πρακτική που ακολουθούν σήμερα οι παραγωγοί, αφού δεν θα αλλάξει κάτι σημαντικά, ενώ από την άλλη θα μπορούν να πιστοποιήσουν την καλλιέργεια του προϊόντος τους που θα είναι ένα πλεονέκτημα για αυτούς στις αγορές που απευθύνονται.

Από όλους δε επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να υπάρχει στροφή προς αυτή την κατεύθυνση και η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να αγκαλιαστεί.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΣΚΟΣ και πρόεδρος της ΕΑΣ Πύργου Γεράσιμος Καλοίμορος, έκανε ένα σύντομο απολογισμό της περυσινής χρονιάς, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι το εγχείρημα που έγινε με τη συγκέντρωση και τη διαχείριση της σταφίδας από την ΣΚΟΣ πέτυχε και είχε θετικά αποτελέσματα.
Σε αυτή την κατεύθυνση, τόνισε ο κ. Καλοίμορος, θέλουν να κινηθούν και πάλι αν και επισήμανε ότι φέτος υπάρχουν κάποιες επιπλέον δυσκολίες που έχουν να κάνουν με πολλούς παράγοντες, με κύριο τη γενικότερη οικονομική ύφεση που υπάρχει, αλλά και την υποτίμηση της αγγλικής λίρας.

Οσον αφορά το κρίσιμο ζήτημα της τιμής για την φετινή χρονιά, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Πύργου είπε πως δεν μπορεί να ανακοινωθεί κάτι, υπογράμμισε όμως ότι σίγουρα θα είναι η περυσινή τιμή, η οποία να θυμίσουμε ήταν στο 1,02 ευρώ, και από εκεί και πέρα ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει.
Με την ολοκλήρωση των εισηγήσεων ακολούθησε συζήτηση με τους παραγωγούς καθώς παραβρέθηκαν αρκετοί στην ενημερωτική αυτή εκδήλωση και ανταλλάχθηκαν απόψεις σχετικά με την προοπτική του προϊόντος.

Πηγή: Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.