Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Γαλάζια ανταρσία κατά των εκλογών

Εντός της εβδομάδας «κλειδώνει» ο Κων. Καραμανλής την επίσπευση των εκλογών, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της Ν.Δ.
Κατά τις ίδιες πηγές, ο Πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει το προσεχές Σαββατοκύριακο τη ΔΕΘ έχοντας ανοίξει τα χαρτιά του- που δείχνουν πρόωρες κάλπες στις 4 ή το αργότερο στις 11 Οκτωβρίου.

Τα εκλογικά σήματα που εκπέμπουν πλέον και στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού προκαλούν, ωστόσο, νευρική κρίση στη Ν.Δ., με τη συντριπτική πλειονότητα των βουλευτών, αλλά και τους περισσότερους νέους υπουργούς και υφυπουργούς όπως και το σύνολο των κομματικών στελεχών να επιδιώκουν παράταση του εκλογικού χρόνου.
Τα αποκαλυπτήρια του σχεδιασμού στον οποίο έχει καταλήξει ο κ. Καραμανλής, σύμφωνα με τις ........

ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να γίνουν την προσεχή Πέμπτη σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο τυπικώς θα συγκληθεί εν όψει των εγκαινίων της ΔΕΘ.
Μέχρι τότε, ο Πρωθυπουργός θα ολοκληρώσει τον κύκλο των επαφών με τις παραγωγικές τάξεις, αλλά και τους υπουργούς που χειρίζονται τα κεντρικά θέματα της κυβερνητικής ατζέντας, τα οποία θα κυριαρχούν εκ των πραγμάτων και στην προεκλογική ατζέντα.

Τα «όπλα» της κυβέρνησης
Με αυτό τον στόχο έχουν κληθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου οι κ.κ. Ι. Παπαθανασίου και Αρ. Σπηλιωτόπουλος, καθώς η προσπάθεια διάσωσης από το δημοσιονομικό «ναυάγιο» και οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, θα είναι τα βασικά «όπλα» της κυβέρνησης στην εκλογική μάχη.

Σχεδόν όλα τα κορυφαία στελέχη που συνομίλησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο με τον Πρωθυπουργό, κινούνται πλέον με τη βεβαιότητα ότι οι κάλπες βρίσκονται προ των πυλών. Τα βαρύ πολιτικό κόστος που μετρά η Ν.Δ. από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική και η δημοσκοπική εκτίναξη της διαφοράς από το ΠΑΣΟΚ στις 6 ποσοστιαίες μονάδες, όπως λένε οι ίδιες πηγές, ωθούν τελικώς τον κ. Καραμανλή στην επίσπευση των εκλογών. Ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται πλέον πεπεισμένος ότι τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και η Ν.Δ. δεν μπορούν να προσδοκούν πολιτικά κέρδη από την παράταση του εκλογικού ορίζοντα έως την άνοιξη. «Ή θα βρούμε τρόπο να εξαντλήσουμε την τετραετία και να πάμε σε εκλογές το 2011 ή θα πρέπει να στήσουμε τις κάλπες τώρα...», ήταν χαρακτηριστικά η εισήγηση κορυφαίου στελέχους που μέχρι πρότινος αμφιταλαντευόταν μεταξύ των εκλογών και των σαρωτικών αλλαγών σε κυβέρνηση και κόμμα. Ακόμη και υπουργοί που θεωρούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να φθάσει έως την άνοιξη, προτίμησαν να μην επιμείνουν στη θέση τους και αρκέσθηκαν να αναφέρουν στον Πρωθυπουργό ότι θα στηρίξουν την όποια απόφασή του.

Θα το πάρει πάνω του
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αν και ο Κων. Καραμανλής απέφυγε να αποκαλύψει τις τελικές αποφάσεις του, οι συνομιλητές τους αποκόμισαν την εντύπωση ότι έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού και πως ο χρόνος των εκλογών έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα. Με τον άτυπο σύμβουλό του, επικοινωνιολόγο Ι. Λούλη και τους εξ απορρήτων συνεργάτες του, όπως ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Ι. Αγγέλου, ο κ. Καραμανλής εξέτασε τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων και εμφανίζεται να έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Ν.Δ. μπορεί να δώσει με αξιώσεις την εκλογική μάχη. Πρώτον, γιατί η συσπείρωσή της παραμένει ιδιαίτερα χαμηλή και συνεπώς υπάρχουν δεξαμενές για βελτίωση της εικόνας της και, δεύτερον, επειδή τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, παρά το μεγάλο προβάδισμα, δείχνουν ότι μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων δεν έχει ακόμη πειστεί- σύμφωνα με τις ίδιες πηγέςότι η αξιωματική αντιπολίτευση αποτελεί αξιόπιστη εναλλακτική λύση για την εξουσία.

Επί της ουσίας, στο πρωθυπουργικό επιτελείο καταλήγουν ότι, μέσα από μια έντονη και πολωτική προεκλογική εκστρατεία που θα πάρει πάνω του ο Κων. Καραμανλής, η Ν.Δ. «μπορεί να μείνει στο πολιτικό παιχνίδι» και το ΠΑΣΟΚ να βρεθεί μακριά από την αυτοδυναμία.

«Όχι» σε πρόωρες εκλογές από υπουργούς και βουλευτές

ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ εμφυλιοπολεμικής σύρραξης βρίσκεται η Ν.Δ., με αφορμή τον σχεδιασμό του Μαξίμου για επίσπευση των εκλογών.

Αντιμέτωπη με το φάσμα μιας μεγάλης εκλογικής ήττας, η γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα θυμίζει ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί, ενώ πυκνώνουν οι δημόσιες βολές βουλευτών και κομματικών στελεχών που στρέφονται κατά των κορυφαίων υπουργών που εισηγούνται να στηθούν άμεσα κάλπες. Τα εσωκομματικά βέλη αγγίζουν και τον Πρωθυπουργό, καθώς οι περισσότεροι βουλευτές τού διαμηνύουν ότι πρέπει να αναζητήσει διέξοδο μέσα από έναν σαρωτικό ανασχηματισμό και να μην πάρει το ρίσκο των εκλογών που μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες για το κόμμα.

Καθίζηση της Ν.Δ.
Τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων που δείχνουν καθίζηση της Ν.Δ., με ποσοστά στην πρόθεση ψήφου (περί του 25%) που μπορεί να την οδηγήσουν ακόμη και σε ιστορικών διαστάσεων ήττα, έχουν προκαλέσει τρικυμία στο κυβερνητικό στρατόπεδο και λειτουργούν ισοπεδωτικά για το ηθικό της γαλάζιας βάσης. Μέσα στο κλίμα αυτό, τη σημαία κατά της προσφυγής στις κάλπες σπεύδει να σηκώσει ο ξάδελφος του Πρωθυπουργού κ. Μιχ. Λιάπης, καλώντας παράλληλα τον κ. Καραμανλή να αναλάβει άλλες «τολμηρές» πρωτοβουλίες.

«Οι δημοσκοπήσεις είναι χειρότερες απ΄ αυτές που περιμέναμε. Και επιβεβαιώνεται η άποψή μου ότι εκλογές τώρα θα ήταν καταστροφικές για τη Ν.Δ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αναστρέψουμε το κλίμα. Αρκεί να τολμήσουμε.

Με ριζικές αλλαγές. Με σκληρές αποφάσεις.

Είναι πια μονόδρομος», δήλωσε ο πρώην υπουργός, μεταφέροντας και το κλίμα που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι η αντεπίθεση του κ. Λιάπη συνδέεται και με την ανησυχία ότι ο Πρωθυπουργός παράλληλα με τις πρόωρες κάλπες, θα αναζητήσει σανίδα σωτηρίας και με τον αποκλεισμό από τα ψηφοδέλτια των λεγόμενων «βατοπεδινών» και άλλων βουλευτών που έχουν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, βρεθεί στο στόχαστρο για εμπλοκή σε σκανδαλώδεις υποθέσεις. Η αιχμή είναι σαφής και αφορά τη σχέση του κ. Λιάπη με τον άλλοτε πανίσχυρο γενικό διευθυντή της Ζίμενς κ. Μιχ. Χριστοφοράκο.

Επικρίσεις του «λοχαγού»

Τον χορό των έντονων αντιδράσεων για τις πρόωρες εκλογές σέρνει και ο κ. Σ. Τσιτουρίδης, ο οποίος στοχοποιεί τον κ. Σουφλιά. «Όποιος εισηγείται τώρα εκλογές θέλει να τελειώσει τον Καραμανλή και την παράταξη μια ώρα αρχύτερα», εμμένει ο άλλοτε «λοχαγός» της Ν.Δ. που προώθησε τον κ. Καραμανλή στο τιμόνι του κόμματος. Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν χθες και ο κ. Γ. Καλαντζής, ο οποίος κινείται στον πυρήνα των καραμανλικών στελεχών και τονίζει ότι «οι πρόωρες εκλογές οδηγούν σε συντριβή». «Δεν πιστεύω όσα ακούγονται περί διαχειρίσιμης ήττας. Κερδίζει κανείς ή χάνει στις εκλογές...», ήταν το μήνυμα που έστειλε και η κ. Μαριέττα Γιαννάκου. Αντιδρούν 4 ομάδες
Όπως παραδέχονται και κυβερνητικά στελέχη, όσοι μέσα από τη Ν.Δ. αντιτίθενται σθεναρά στην άμεση προκήρυξη των εκλογών χωρίζονται σε τέσσερις ομάδες:

1.Στους νέους υπουργούς και υφυπουργούς, από τους κ.κ. Αντ. Σαμαρά και Αρ.

Σπηλιωτόπουλο έως τους κ.κ. Νικ. Δένδια και Κων. Μαρκόπουλο, που θεωρούν ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο και πιστεύουν ότι η κυβέρνηση έχει περιθώριο ανάκαμψης μέσα από «μεταρρυθμιστικές» κινήσεις.

2.Στους βουλευτές- και είναι η πλειονότητα- που ανησυχούν για την επανεκλογή τους, αφού η Ν.Δ. θα απολέσει περισσότερες από 50 έδρες και στο πλέον ευνοϊκό σενάριο ήττας. Ακόμη πιο σκληροί, μάλιστα, είναι βουλευτές που θεωρούν ότι έχουν αυξημένες πιθανότητες να βρεθούν στην κυβέρνηση σε έναν ανασχηματισμό και με τις εκλογές «χάνουν την τελευταία ευκαιρία τους».

3.Στα στελέχη του λεγόμενου καραμανλικού πυρήνα, όπως οι κ.κ. Ελ. Ζαγορίτης, Ευρ. Στυλιανίδης, Ανδ. Λυκουρέντζος κ.ά. που θεωρούν ότι μια μεγάλη ήττα μπορεί να παρασύρει και τον κ. Καραμανλή, μειώνοντας έτσι και τη δική τους ισχύ στο κομματικό πεδίο.

4.Σχεδόν όλος ο κομματικός μηχανισμός (μέλη Κεντρικής Επιτροπής, επικεφαλής και μέλη νομαρχιακών επιτροπών κ.ά.) που κατέχουν έμμισθες θέσεις στην κρατική μηχανή και θα χάσουν πρόωρα απολαβές και εξουσία.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.