Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

Μερική προστασία κατά του έρπητα των γεννητικών οργάνων προσφέρει το προφυλακτικό

Νέα Υόρκη: Η διαρκής χρήση προφυλακτικού μπορεί να συντελέσει στην πρόληψη της μετάδοσης του έρπητα των γεννητικών οργάνων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine.

Η Δρ Έμιλι Τ. Μάρτιν και οι συνεργάτες της στο Ινστιτούτο Έρευνας του Νοσοκομείου Παίδων του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιατλ εξηγούν ότι ο έρπητας των γεννητικών οργάνων προκαλείται από λοίμωξη που προκαλεί ιός του απλού έρπητα-2 (HSV-2). Η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει επώδυνα έλκη στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Η θεραπεία για τις εξάρσεις και την μακροχρόνια καταστολή του ιού είναι εφικτή, αλλά μόλις αν ο κάποιος νοσήσει μια φορά, τότε είναι φορές δια βίου.

Ενώ τα οφέλη από τη χρήση προφυλακτικού στην πρόληψη της εξάπλωσης του .......

HIV, των χλαμυδίων, της γονόρροιας και άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων είναι καλά εδραιωμένα, τα στοιχεία για το κατά πόσο η χρήση των προφυλακτικών είναι αποτελεσματικός φραγμός κατά του HSV-2, είναι συγκεχυμένα.

Συνδυάζοντας στοιχεία από έξι διαφορετικές μελέτες για την συχνότητα του HSV-2 και τη χρήση προφυλακτικού, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 5.384 άτομα, κατάφεραν να καταλήξουν σε μια σαφή απάντηση. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν ελεύθεροι λοίμωξης HSV-2 όταν είχαν ξεκινήσει οι έρευνες. Κατά την διάρκεια της παρακολούθησης τους, δηλαδή περισσότερο από 12 μήνες, 415 εκδήλωσαν έρπητα γεννητικών οργάνων.

Τα άτομα που ανέφεραν συνεχή χρήση προφυλακτικού είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να κολλήσουν, συγκριτικά με άτομα που δεν έκαναν χρήση προφυλακτικού. Ο κίνδυνος μόλυνσης αυξανόταν σταθερά με τον αριθμό των χωρίς προστασία σεξουαλικών επαφών.

Τα προφυλακτικά πάντως προσφέρουν μερική και όχι ολική προστασία, διότι ο HSV-2 μπορεί να εξαπλωθεί και με την επαφή με το δέρμα, που συμβαίνει σε περιοχές που δεν καλύπτει το προφυλακτικό. Επίσης ακόμη και όταν οι πάσχοντες από έρπητα των γεννητικών οργάνων δεν έχουν εμφανή σημάδια της λοίμωξης, μπορεί να μολύνουν τον ερωτικό τους σύντροφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.