Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

Τρέμουν νέες αποκαλύψεις Χριστοφοράκου στην Νέα Δημοκρατία

Τις εξελίξεις στην υπόθεση της Siemens είναι υποχρεωμένος πλέον να συνυπολογίσει προτού λάβει τις αποφάσεις του για τον χρόνο των εκλογών ο πρωθυπουργός, ο οποίος συνειδητοποιεί ότι οι αποκαλύψεις για την εμπλοκή «γαλάζιων» στελεχών στο σκάνδαλο ανατρέπουν πλήρως την εικόνα που ο ίδιος επιχείρησε να δημιουργήσει.

Στην κυβέρνηση δεν είναι λίγοι πλέον εκείνοι που εκτιμούν ότι το σκάνδαλο και τα όσα πρόκειται να αποκαλυφθούν τις επόμενες ημέρες θα συμπαρασύρουν τη ΝΔ και θα πλήξουν το ήδη τραυματισμένο από τις υποθέσεις του Βατοπεδίου και των άγονων γραμμών κύρος της κυβέρνησης.

Μέχρι στιγμής, πάντως, τα στελέχη της Ρηγίλλης και οι κορυφαίοι υπουργοί, επιμένουν στη.......

«γραμμή» που ο ίδιος ο πρωθυπουργός παρουσίασε πριν από τις ευρωεκλογές, ότι «κανένα ευρώ ή μάρκο δεν μπήκε στη ΝΔ από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens». Ωστόσο, μετά την αναφορά του πρώην ισχυρού άνδρα της εταιρείας κ. Μ. Χριστοφοράκου στο όνομα του επί σειρά ετών γενικού διευθυντή (και υπευθύνου για τα οικονομικά) Γ. Βαρθολομαίου, η τοποθέτηση αυτή δεν πείθει. Οπως τονίζουν βουλευτές της ΝΔ που εμβρόντητοι πληροφορήθηκαν χθες το περιεχόμενο της κατάθεσης Χριστοφοράκου, η κοινή γνώμη έχει εδραιωμένη άποψη ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας έχουν εμπλακεί στο σκάνδαλο.

Αυτό ωστόσο που φοβούνται τώρα στη Ρηγίλλης και στο Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι τόσο η εμπλοκή του ονόματος του Γ. Βαρθολομαίου, καθώς ελπίζουν ότι ο κ. Χριστοφοράκος δεν θα μπορέσει να αποδείξει τίποτα, όσο την ενδεχόμενη εμπλοκή ονομάτων πρώην ή και νυν υπουργών.

Στη ΝΔ γνωρίζουν, άσχετα εάν δεν το παραδέχονται δημόσια, ότι το σκάνδαλο της Siemens δεν σταμάτησε το 2004 και δεν αποκλείουν ο πρώην ισχυρός άνδρας της εταιρείας για διαπραγματευτικούς λόγους να αποκαλύψει στη συνέχεια και επαφές που είχε με μέλη της κυβέρνησης Καραμανλή. «Εάν αυτό συμβεί, τότε θα έρθουμε σε πολύ δύσκολη θέση σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο», ανέφερε χθες έμπειρος κοινοβουλευτικός παράγοντας του κυβερνώντος κόμματος.

Βαριά σκιά
Ουσιαστικά, αυτό που εννοεί είναι ότι το σκάνδαλο της Siemens θα κυριαρχήσει και θα ρίξει τη βαριά σκιά του και στη ΝΔ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, είτε οι κάλπες στηθούν μέσα στο φθινόπωρο, είτε τον Μάρτιο του 2010.

Το κλίμα της έντονης ανησυχίας που επικρατεί από το απόγευμα της Τετάρτης στη Ρηγίλλης και στο Μέγαρο Μαξίμου, πιστοποιείται από τις διαρροές που κάνουν υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης, τα οποία αρνούνται πεισματικά να διαβεβαιώσουν ότι δεν υπάρχει ανάμειξη «γαλάζιων» ονομάτων στο σκάνδαλο. Επιμένουν να μιλούν μόνο για το κόμμα και δηλώνουν άγνοια για τα πρόσωπα.

Οι ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση της Siemens είναι σαφές ότι επηρεάζουν ήδη και τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τον χρόνο των εκλογών. Οι υποστηρικτές του σεναρίου του φθινοπώρου επιμένουν τώρα ότι ο κ. Καραμανλής έχει έναν λόγο περισσότερο να «στήσει» κάλπες τον Οκτώβρη, καθώς η κατάσταση θα είναι πολύ χειρότερη, εάν υπάρξουν αποκαλύψεις για εμπλοκή ή έστω φημολογούμενη εμπλοκή πρώην ή νυν υπουργού.

«Ο Μάρτιος είναι πολύ μακριά για να μπορέσουμε να ελέγξουμε τις εξελίξεις, ενώ τώρα μπορούμε να ποντάρουμε πάνω στα δύο ονόματα στελεχών του ΠΑΣΟΚ που έχουν ακουστεί και να επιμείνουμε ότι το χρώμα του σκανδάλου είναι μόνο πράσινο», λένε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κ. Καραμανλής, ο οποίος επιστρέφει τη Δευτέρα στο γραφείο του, καλείται μέσα σε πολύ σύντομο χρόνο να πάρει τις οριστικές του αποφάσεις, καθώς το καθεστώς ακυβερνησίας που επικρατεί είναι βέβαιο ότι θα του κοστίσει πολιτικά. Σε ό,τι αφορά τη Siemens αναμένεται να επιμείνει μέχρι τέλους στο ότι η ΝΔ δεν έχει καμία σχέση με τα «μαύρα ταμεία» της εταιρείας , αλλά είναι αβέβαιο το αν θα μπορέσει να ισχυριστεί το ίδιο και για μεμονωμένα πρόσωπα του κόμματός του.

ΓΡΑΜΜΗ ΑΜΥΝΑΣ
Προσπάθεια αποδόμησης του Μιχ. Χριστοφοράκου


Την αξιοπιστία του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens έχει θέσει από χθες στο στόχαστρό της η ΝΔ, σε μια προσπάθεια να αμυνθεί απέναντι στις καταγγελίες του κ. Χριστοφοράκου για εμπλοκή στο σκάνδαλο και «γαλάζιων» στελεχών. Είναι χαρακτηριστική η επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής κ. Λ. Ζαγορίτης, ο οποίος σε δηλώσεις του (ραδιοφωνικός σταθμός Αλφα) τόνισε μεταξύ άλλων: «Είναι προφανές ότι συκοφαντεί και προβοκάρει. Ο κ. Χριστοφοράκος είναι κατηγορούμενος. Είναι υπόλογος απέναντι στη Δικαιοσύνη και τη γερμανική και την ελληνική. Εν προκειμένω προσπαθεί να βρει τρόπους για να ελαφρύνει τη θέση του».

«Ο κατηγορούμενος», συνέχισε, «δικαιούται να λέει το οτιδήποτε. Στην Ελλάδα ανωμοτί καταθέτει. Δεν ορκίζεται καν ο κατηγορούμενος. Προσπαθεί να βρει τρόπους για να ελαφρύνει τη θέση του. Στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Χριστοφοράκος προσπαθεί να πάρει δεδικασμένο, να πέσει στα μαλακά στη Γερμανία και λέει αυτά τα οποία λέει, τουλάχιστον όσον αφορά τη ΝΔ».

Ο κ. Ζαγορίτης επέρριψε και πάλι το σύνολο των ευθυνών για το σκάνδαλο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας: «Με το ΠΑΣΟΚ υπέγραψαν τις συμβάσεις, οι οποίες -σημειώνω- δεν εκτελέστηκαν επί ΝΔ, δηλαδή δεν έγινε παραλαβή οριστική του C4I. Αντίθετα μπήκαν ποινικές ρήτρες ύψους εκατομμυρίων ευρώ».

Πηγή: Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.