Κυριακή 2 Αυγούστου 2009

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ: ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

Οι ντομάτες και τα αγγουράκια, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων, είναι δευτερεύοντα ζητήματα μπροστά στα πολιτικά θέματα της εποχής για τα οποία συγκρούονται οι δυνάμεις της Προόδου με τη Συντήρηση. Με αυτή τη συνθηματολογία έδωσε την εκλογική μάχη στα μέσα της δεκαετίας του ΄80 το ΠαΣοΚ και την κέρδισε.

Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Υστερα από 35 συνεχή έτη ανέφελου δημοκρατικού βίου, η Κοινή Γνώμη θεωρεί δεδομένο το πολίτευμα...

και ριζωμένες τις πολιτικές ελευθερίες. Η ψήφος των πολιτών εδράζεται και δικαιολογείται από τον βαθμό με τον οποίο αξιολογείται η απόδοση κάθε κόμματος στην άσκηση εξουσίας.

Ετσι, δεν είναι μόνον οι δημοκρατικές ελευθερίες το ζητούμενο (αυτονόητο!) αλλά και τα καθημερινά προβλήματα των εργαζομένων, των επιχειρηματιών, των αγροτών, ακόμη και η καθημερινή ζωή στις πόλεις, το μολυσμένο περιβάλλον και η ανασφάλεια που διακατέχει τον μέσο πολίτη.

Πράγματι, ζητήματα όπως π.χ. οι ντομάτες μπορεί να επηρεάσουν την τοποθέτηση των πολιτών. Το πρόβλημα είναι γνωστό. Πάντοτε η διαφορά ανάμεσα στην τιμή αγοράς των αγροτικών προϊόντων από τον παραγωγό και στην τιμή πωλήσεώς τους στον καταναλωτή ήταν παράλογη. Σήμερα το πρόβλημα παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις. Και δικαίως, διότι κατάντησε σκανδαλώδες το άνοιγμα της ψαλίδας. Πρέπει λοιπόν το κράτος να βρει μια λύση. Είτε να επιδοτήσει με όποιον τρόπο βρει τους αγρότες είτε να φορολογήσει την κατανάλωση υπέρ των αγροτών.

Οσοι υποστηρίζουν ότι δεν γίνονται αυτά τα πράγματα και ότι τα απαγορεύουν οι Βρυξέλλες πρέπει να αντιληφθούν ότι Πολιτική είναι να βρίσκεις εσύ τις λύσεις στα προβλήματα, όχι να διαχειρίζεσαι (και συχνά σκανδαλωδώς) την εξουσία!

Ενδεικτικώς, διότι τα θέματα είναι πολλά και ανοιχτά, αξίζει να σημειωθεί ότι δικαίως στην πρώτη σειρά των προβλημάτων προς επίλυση είναι το ζήτημα της κοινής ασφαλείας των πολιτών. Αν οι αρμόδιοι αδιαφορούν για το πώς ζει ο μέσος πολίτης, ας προσέξουν τουλάχιστον το φαινόμενο της τουριστικής καταρρεύσεως που φανερώνει η λειτουργία των κεντρικών μεγάλων ξενοδοχείων στην Αθήνα. Δεν έρχονται τουρίστες- μετά την ανασφάλεια που έχει δημιουργηθεί, ποιος πηγαίνει να μείνει στις «καυτές» περιοχές της Αθήνας;

Το ζητούμενο είναι να ξεπεραστεί η υπερβολή στην Ανοχή και στην Καταστολή και να βρεθεί εφικτή και αποτελεσματική λύση- και εδώ θα φανεί η πολιτική διαφορά κάθε κόμματος που διεκδικεί την εξουσία.
Του ΣΤΑΥΡΟΥ Π. ΨΥΧΑΡΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.