Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

Ανακάμπτει η αγορά του ελαιολάδου μετά την ολοκλήρωση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης

Με 32.500 τόνους περίπου έκλεισε ο δεύτερος διαγωνισμός για την ιδιωτική αποθεματοποίηση του ελαιολάδου, ισπανικής προέλευσης το περισσότερο καθώς από Ελλάδα μόνο 900 τόνοι προσφέρθηκαν. Το γεγονός αυτό έφερε κάποια σημάδια αναστροφής του κλίματος στην αγορά, με τους Ιταλούς εμπόρους να υποχωρούν από την σκληρή στάση των προηγούμενων ημερών και να συζητούν για τιμές κοντά στα 2,45 ευρώ το κιλό.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, οι Ιταλοί υποχώρησαν στη μέχρι τώρα σκληρή στάση τους για τιμές CIF κάτω από τα 2,40 ευρώ ανά...

κιλό και είναι πλέον διατεθειμένοι να προσφέρουν τιμές στα 2,45 ευρώ ανά κιλό για τα πολύ καλά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα. Έτσι πλέον το «μπαλάκι» περνά στα χέρια των Ελληνικών φορέων διακίνησης ελαιολάδου, συνεταιρισμούς και ιδιώτες.
Η ερμηνεία της αλλαγής στάσης των Ιταλών αποδίδεται σε πρώτο επίπεδο στα αποτελέσματα και του δεύτερου διαγωνισμού για την ιδιωτική αποθεματοποίηση, αφού στον πρώτο αποθεματοποιήθηκαν μόνο 4.906 τόνοι που αφορούσαν στο σύνολό τους την Ισπανία.

Επίσης, εξετάζεται και η υφιστάμενη κατάσταση από πλευράς αποθεμάτων σε Ισπανία και Ελλάδα όσο και στις προοπτικές της νέας παραγωγής στις δύο χώρες.

Εντωμεταξύ, ανοδική τάση εμφανίζει και η ισπανική αγορά όπου η περασμένη εβδομάδα έκλεισε με τις τιμές ex-factory στα επίπεδα των 2,00 ευρώ ανά κιλό τα εξαιρετικά παρθένα γύρω στο 1,95 ευρώ ανά κιλό τα παρθένα και γύρω στο 1,90 ευρώ/κιλό οι βιομηχανικοί άσσοι.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών οδηγούν σε ανώτερα επίπεδα και τις τιμές του πυρηνελαίου, για το οποίο ακούγονται πλέον τιμές CIF για τα δεκάρια κοντά στα 75 σεντ το κιλό. Γενική εκτίμηση είναι ότι οι εξελίξεις στην αγορά θα επηρεαστούν σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον τρόπο που θα συμπεριφερθούν οι Ιταλοί κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, ο οποίος υπό κανονικές συνθήκες εμφανίζει χαμηλό ενδιαφέρον για εμπορικές πράξεις.
ΠΑΣΕΓΕΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.