Κυριακή 9 Αυγούστου 2009

Windows 7 χωρίς IE; Μάλλον όχι!

Η Microsoft ανακοίνωσε ότι αποσύρει τα σχέδιά της για διάθεση του νέου της λειτουργικού χωρίς το Internet Explorer.

Με την ελπίδα ότι οι Ευρωπαίοι νομοθέτες θα δώσουν το πράσινο φως για την προτεινόμενη "ballot screen" και αντιμετωπίζοντας τις αντιδράσεις από κατασκευαστές PC και επιχειρησιακούς πελάτες, η Microsoft ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αποσύρει τα σχέδιά της για την ευρωπαϊκή διάθεση των Windows 7Ε χωρίς τον Internet Explorer.

Πιο συγκεκριμένα, αυτό που έχει προτείνει η εταιρεία να εφαρμοστεί –εφ' όσον βέβαια πάρει την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- είναι αντί τα Windows 7 να κυκλοφορήσουν χωρίς να συμπεριλαμβάνεται ήδη ο ΙΕ, να τοποθετηθεί μια "ballot screen" η οποία θα εμπεριέχει τους πιο δημοφιλής browsers, δίνοντας το περιθώριο στους χρήστες να διαλέξουν οι ίδιοι τον πλοηγό της αρεσκείας τους.

Στο blog post που ανάρτησε ο αντιπρόεδρος της Microsoft, Dave Heiner, δηλώνει ότι ........

"H ballot screen θα κάνει σαφές στους χρήστες των Windows ότι έχουν επιλογές, όσον αφορά στο Web browsing λογισμικό".
Σύμφωνα με το blog post, οι χρήστες θα χρειάζεται απλά να κάνουν κλικ στο link που "θα τους συνδέει απευθείας με τους Web servers των ποικίλων browsers". Πάραυτα, υπάρχουν αρκετά ζητήματα με το συγκεκριμένο σύστημα, το οποίο όπως αξίζει να σημειωθεί, αποτελεί ακόμα απλά μια πρόταση αφού η EU δεν έχει δώσει ακόμα έγκριση για την εφαρμογή της.

Παραδείγματος χάριν, αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός ότι ο Internet Explorer 8 παραμένει στην πιο περίοπτη θέση. Φαίνεται πως η Microsoft επέλεξε τη σειρά με την οποία εμφανίζονται η browsers βάσει της κίνησης της αγοράς, με τον Firefox της Mozilla να είναι δεύτερος, τον Safari τρίτο, τον Google Chrome τέταρτο και τελευταίο τον Opera.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Heiner, οι χρήστες που θα αποκτήσουν τα Windows 7 θα κληθούν να επιλέξουν οι ίδιοι τον browser της αρεσκείας τους " σχεδόν αμέσως μόλις αρχίσουν να διαμορφώνουν το καινούριο τους λειτουργικό σύστημα".
Αξιοσημείωτο είναι, βέβαια, το γεγονός ότι αν κάποιος χρήστης έχει ορίσει κάποιον διαφορετικό Web browser ως προκαθορισμένο, το παράθυρο με την "ballot screen" δεν θα εμφανιστεί καθόλου.

Επίσης, μαζί με το γεγονός ότι οι κατασκευαστές PC και laptops έχουν απόλυτη ελευθερία ως προς το ποιον browser να επιλέξουν για τα συστήματά τους, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν σφοδρό ανταγωνιστικό πόλεμο, ιδιαίτερα με την Google, ώστε να είναι ο Chrome ο προκαθορισμένος browser. Αν αυτό συμβεί, o Chrome θα είναι σε πιο ευνοϊκή θέση από ότι ο IE, αφού οι χρήστες δεν θα ερωτούνται αν επιθυμούν να τον αλλάξουν.

Όπως διευκρίνισε ο Heiner, η "ballot screen"δεν θα εφαρμοστεί σε όλα τα νέα PCs, αλλά θα είναι περιορισμένο στις χώρες της Ευρώπης. "Αν γίνει αποδεχτή η πρότασή μας από την Επιτροπή, θα αναβαθμίσουμε τα συστήματα με Windows XP και Vista σε όλη την Ευρώπη, με την "ballot screen" ειδικά διαμορφωμένη για το καταναλωτικό κοινό".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.