Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΑΕ: ΕΚΑΝΑΝ ΠΙΣΩ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΗΤΤΑ. Μίχας: Χρειάστηκε η επιμονή μας για να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.

Σε «ίσως» μετατράπηκε το αρχικό «όχι» του νεοδημοκρατικού προεδρείου της ΕΝΑΕ απέναντι στον «Καλλικράτη». Μπροστά στον κίνδυνο η παράταξη της ΝΔ να οδηγηθεί σε ήττα στην ψηφοφορία ανάμεσα στους συνέδρους του έκτακτου συνεδρίου της ΕΝΑΕ, καθώς η επιμονή του «Κινήματος Αυτοδιοίκησης» (ΠΑΣΟΚ) σε περίπτωση άρνησης της τα κείμενα να τεθούν στην κρίση τους, ανάδειξε δύο απόψεις στους κόλπους της, το προεδρείο ακολούθησε την μέση λύση.

Να εξουσιοδοτήσει το Δ.Σ. και να συμμετάσχει, δηλαδή, στον διάλογο και με βάση τις αποφάσεις των προηγούμενων συνεδρίων να επιχειρήσει να υπάρξουν βελτιώσεις στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα: ...........

«ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΗΣ 6.5.2010

Το έκτακτο Συνέδριο της ΕΝΑΕ, το οποίο διεξήχθη στην Αθήνα, την Πέμπτη 6 Μαΐου 2010, μετά το πέρας των εργασιών του, λαμβάνοντας υπόψη έκτακτες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί κατά τη διάρκεια της τέλεσης του, αποφασίζει τα ακόλουθα :

1. Επιβεβαιώνει και εμμένει σταθερά στις αποφάσεις όλων των προηγούμενων Συνεδρίων του σχετικά με τη Διοικητική Μεταρρύθμιση της χώρας.

2. Δεδομένων των διαφορετικών θέσεων που εξέφρασαν οι παρατάξεις, το Συνέδριο εξουσιοδοτεί το Δ.Σ της ΕΝΑΕ :

α) Να καταγράψει, να επεξεργαστεί και να αξιοποιήσει μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες τόσο σε επίπεδο Υπουργείου Εσωτερικών, όσο και σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Διαδικασίας όλες τις απόψεις και θέσεις που κατατέθηκαν στο παρόν Έκτακτο Συνέδριο της ΕΝΑΕ.

β) Να προβεί σε κάθε ενέργεια που είναι αναγκαία για την τροποποίηση του Σχεδίου Νόμου «Καλλικράτης», με στόχο τη μέγιστη δυνατή βελτίωσή του.

Δύο "γραμμές"

Της απόφασης προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της αυτοδιοίκησης gr τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΑΕ που πρόσκεινται στη ΝΔ σε μεσημβρινή σύσκεψη που έγινε στο ξενοδοχείο όπου διεξαγόταν το συνέδριο χωρίστηκαν στα δύο. Από την μία πλευρά ήταν ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ , νομάρχης Μεσσηνίας, Δημήτρης Δράκος, ο αντιπρόεδρος, υπερνομάρχης Δράμας, Καβάλας, Ξένθης, Κώστας Τάτσης και ο νομαρχιακός σύμβουλος Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης, μέλος του Δ.Σ. που παρά τα λεγόμένα τους από το βήμα του συνεδρίου υποστήριζαν ότι «δεν μπορούμε να πούμε στεγνό ‘όχι’», καθώς, εκτός των άλλων «δεν μας βγαίνουν και τα ‘κουκιά’» (σημειωτέον ότι πέραν της ηγεσίας της ΝΔ στην ΕΝΑΕ πολλοί από τους νεοδημοκράτες συνέδρους είχαν τονίσει ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν «στεγνό όχι») και από την άλλη ο γενικός γραμματέας, νομάρχης Λάρισας, Λουκάς Κατσαρός, ο νομάρχης Τρικάλων, Ηλίας Βλαχογιάννης, μέλος του Δ.Σ. της ΕΝΑΕ και ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λεωνίδας Κουρής (δεν συμμετέχει στο Δ.Σ. αλλά η άποψή του έχει βαρύνουσα σημασία, καθώς είναι στενός κομματικός φίλος του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά) που υποστήριζαν ότι οι νομάρχες έπρεπε να πουν «όχι» στον «Καλλικράτη».

Μίχας: επιτέλους, ανέλαβαν όλοι τις ευθύνες τους

Μετά από αυτή την εξέλιξη ο επικεφαλής του «Κινήματος Αυτοδιοίκησης», νομάρχης Πειραιά, Γιάννης Μίχας τόνισε στην αυτοδιοίκηση gr: «Χρειάστηκε η επιμονή του «Κινήματος Αυτοδιοίκησης» για να αναλάβει η πλειοψηφία της ΕΝΑΕ, έστω και την τελευταία στιγμή, τις ευθύνες που έχουμε οι νομάρχες απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Ευτυχώς, στο τέλος κατάλαβαν όλοι ότι σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές για την χώρα το μόνο που δεν χρειάζεται είναι να θέτουμε πάνω από το συμφέρον της κοινωνίας μικροκομματικές σκοπιμότητες.»

Πηγή: Αυτοδιοίκηση.gr

Ναι είπαν oι Γαργαλιάνοι σε κοινό δήμο με τα Φιλιατρά. Ιστορική χαρακτήρισε την απόφαση ο Σταύρος Καλοφωλίας

Με μια 3ωρη συνεδρίαση σε κατάμεστη από κόσμο αίθουσα της βιβλιοθήκης Γαργαλιάνων συνεδρίασε το Δημοτικό συμβούλιο της πόλης και έκανε δεκτή με ψήφους 11 Υπέρ και 5 κατά την χθεσινοβραδυνή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Φιλιατρών για την συγκρότηση ενιαίου Δήμου ανάμεσα στις δυο πόλεις με όνομα Δήμος Φιλιατρών και έδρα τους Γαργαλιάνους.

Στην εισήγηση του ο Δήμαρχος Γαργαλιάνων ...........

Σταύρος Καλοφωλιάς είπε πως είναι μια ιστορική στιγμή για τους Γαργαλιάνους καθώς δίνεται η ευκαιρία να δημιουργηθεί ένας δεύτερος ισχυρός δήμος στην Τριφυλία που θα λειτουργήσει αναπτυξιακά για την περιοχή. Δεν παρέλειψε να απευθύνει πρόσκληση στον Δήμο Νέστορος να συμμετάσχει σε αυτόν τον νέο Δήμο.
Ο κος Καλοφωλιάς ευχαρίστησε τον Δήμο Φιλιατρών για την πρόταση του την οποία όπως ειπε αποδέχεται και την καταθέτει προς συζήτηση στο Δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Στο περιβάλλον της βιβλιοθήκης διάχυτη ήταν η αισιοδοξία στους πολίτες για την συνένωση του Δήμου με τα Φιλιατρά. Δεν ήταν και λίγοι αυτοί που είχαν στήσει πηγαδάκι με αποκλειστικό θέμα την συνένωση και το μέλλον του νέου Δήμου.

Ιστορική χαρακτήρισε την απόφαση αυτή ο Δήμαρχος Γαργαλίανων Σταύρος Καλοφωλιάς σε δήλωση που παραχώρησε αποκλειστικά σε συντάκτη του Φιλιατρά News που βρέθηκε στο Δημοτικό συμβούλιο Γαργαλιάνων.

Ο κος Καλοφωλίας είπε στον συντάκτη μας:

«Θεωρώ πολύ σημαντική την απόφαση που πήρε το Δημοτικό συμβούλιο Φιλιατρών, και θέλω να συγχαρώ και το Δημοτικό συμβούλιο και τον Δήμαρχο Κο Ξύγκα που πραγματικά έδειξε οξυδέρκεια, αποφασιστικότητα και οραματισμό.
Είμαι πολύ ικανοποιημένος και το Δημοτικό συμβούλιο Γαργαλιάνων αγκάλιασε αυτήν την πρόταση και ψήφισε για την δημιουργία Δήμου Φιλιατρών με έδρα τους Γαργαλιάνους.
Έτσι θα έχουμε έναν ισχυρό πόλο στην Τριφυλία Δίπλα στον Δήμο Κυπαρισσίας που πραγματικά και αυτός θα είναι ένας ισχυρός δήμος και θα έχουμε άριστη συνεργασία οι δυο δήμοι.
Νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντα όλων των Δήμων και των δήμων που θα είναι στην Κυπαρισσία, στον δήμο Τριφυλίας και των δήμων που θα είναι στον δήμο Φιλιατρών με έδρα τους Γαργαλιάνους.
Θα αγωνιστούμε για την υλοποίηση αυτής της πρότασης. Ο Αγώνας είναι δύσκολος αλλά πιστεύουμε ότι στο τέλος θα δικαιωθεί γιατί είναι το δίκιο με το μέρος μας.»

Ακολούθως ο Δήμαρχος Γαργαλιάνων Κος Καλοφωλιάς κατευθύνθηκε προς την πλατεία της πόλης όπου οι δημότες περίμεναν να ανακοινώσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Είπε ότι οι Γαργαλιάνοι είναι ριζικά αντίθετοι στην παρούσα πρόταση του καλλικράτη καθώς δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Δήμου και της περιοχής είπε χαρακτηριστικά ο Κος Καλοφωλιάς.
Ανακοίνωσε την απόφαση που έλαβε ο Δήμος αγκαλιάζοντας την πρόταση του Δήμου Φιλιατρών για την δημιουργία δεύτερου Δήμου ανάμεσα στους Γαργαλιάνους και τα Φιλιατρά.
Αναφέρθηκε στο ιστορικό της απόφασης του Δήμου Φιλιατρών όπου κατά πλειοψηφία αποφάσισε την δημιουργία δήμου με όνομα Δήμος Φιλιατρών και έδρα τους Γαργαλιάνους.
Συνεχάρη και Δημόσια το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατρών για την απόφαση που πήρε. Ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση την δεχτήκαμε και τώρα υπάρχουν δυο αποφάσεις Δημοτικών συμβουλίων, απαραίτητη προϋπόθεση για την διεκδίκηση του δεύτερου Δήμου στην Τριφυλία.

Ο Αγώνας τώρα αρχίζει είπε ο κος Kαλοφωλιάς και μπήκε το πρώτοι λιθάρι για την δημιουργία του νέου Δήμου.
Χαρακτήρισε τον παρόντα Δήμο Τριφυλίας αχανή που δεν μπορούσε να εκφράσει όλη την περιοχή. Η Τριφυλία είπε είναι η μεγαλύτερη επαρχία της Μεσσηνίας και θύμισε τις προτάσεις του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) για την δημιουργία δύο δήμων στην Τριφυλία. Αυτό δεν έγινε σεβαστό και δεν υπήρξε στην πρόταση του Καλλικράτη.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι μετά από τον κοινό αγώνα αυτό θα γίνει πραγματικότητα.
Με έναν μεγάλο και αχανή δήμο που όλες οι υπηρεσίες θα έχουν πάει στην Κυπαρισσία, και αυτές που ήδη υπάρχουν αλλά και αυτές της Νομαρχίας που μεταφέρονται με το σχέδιο του Καλλικράτη θα είναι στην Κυπαρισσία και θα είναι μεγάλο το πρόβλημα για την δική μας περιοχή και τον Δικό μας Δήμο.

Με την πρόταση για δυο δήμους αντί να έχουμε μια υπερνομαρχία στην Κυπαρισσία, θα έχουμε δύο μικρές νομαρχίες και στον Δήμο Φιλιατρών και Γαργαλιάνων αλλά και στον Δήμο Κυπαρισσίας.

Ο αγώνας τόνισε είναι δύσκολος γιατί υπάρχουν συμφέροντα που δεν επιθυμούν αυτή τη λύση. Η απόφαση αυτή πάει κόντρα σε επιδιώξεις και σχέδια. Είναι η στιγμή που πρέπει να δοθεί ο αγώνας από όλους μας.
Κάλεσε και τους Τριφύλιους βουλευτές και τους βουλευτές Μεσσηνίας να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να βοηθήσουν να πετύχει αυτός ο στόχος μας.
Όλοι μας ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο μας είπε χαρακτηριστικά.

Απηύθυνε πρόσκληση και προς τον Δήμο Νέστορος λέγοντας ότι η πρόταση του Δήμου Φιλιατρών με έδρα τους Γαργαλιάνους είναι ανοικτή και προς τον Δήμο Νέστορος τον οποίο χαρακτήρισε γείτονα φίλο και σύμμαχο και υποστήριξε ότι αν δεν γίνει δεκτή η δημιουργία του νέου Δήμου το Δημοτικό συμβούλιο Γαργαλιάνων θα υποβάλλει σύσσωμο τις παραιτήσεις του παρά το γεγονός ότι η λαϊκή εντολή ισχύει για 4 χρόνια.
Κάλεσε τον κόσμο σε επαγρύπνηση ώστε αν χρειαστεί να δοθεί εκ νέου ο αγώνας.

Ρεπορτάζ του συνεργάτη και Διαχειριστή του Φιλιατρά News "Χ-treme"

Διέγραψε 3 βουλευτές του ο Γιώργος Παπανδρέου. Εξω και η Ντόρα Μπακογιάννη απο τον Σαμαρά.

UPDATE 19:15

Διέγραψε τρείς βουλευτές του ο Γιώργος Παπανδρέου μιας και στην ψηφοφορία για τα νεα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση ψήφισαν "ΠΑΡΩΝ".
Πρόκειται για τους Γιάννη Δημαρά, Σοφία Σακοράφα, και Βασίλη Οικονόμου.

Υπερψήφισε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη το νομοσχέδιο με τα σκληρά οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης στο πλαίσιο ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης.

Η στάση της κ. Μπακογιάννη ήταν αναμενόμενη, .......

ενώ ενδέχεται να πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις, με δεδομένη την απόφαση του προέδρου της ΝΔ για καταψήφιση του νομοσχεδίου.
Ο προέδρος της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά είχε δώσει γραμμή κομματικής πειθαρχίας.


UPDATE 19:15
Εκτός Κοινοβουλευτικής ομάδας τέθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά και η Ντόρα Μπακογιάννη που δεν ακολούθησε την κομματική γραμμή της ΝΔ για κομματική πειθαρχία.

Δεν ξέρουμε αν πράγματι ισχύεει. Αλλα καλού κακού έχετε τον νου σας.

Λάβαμε το παρακάτω μήνυμα απο αναγνώστρια μας προφανώς θέλοντας να μας προστατεύσει απο τις κακοτοπίες.
Αλλα επειδή πολλά απο αυτά τα mail είναι Hoax, εχετε το απλά κάπου στη άκρη του μυαλού σας.
θα το δημοσιεύσουμε ΟΠΩΣ μας ήρθε.

ΣΟΒΑΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ !!!!!!!

Παρακαλώ να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, κυρίως εάν χρησιμοποιείτε αλληλογραφία μέσω internet, όπως Yahoo, Hotmail, AOL κτλ.
Η πληροφορία κυκλοφόρησε από την Microsoft και την
Norton.
Παρακαλώ στείλτε την σε όλους όσους γνωρίζετε και έχουν ......

πρόσβαση στο Internet. Ίσως λάβετε ένα φαινομενικά άκακο e-mail με παρουσίαση Πάουερ Πόιντ (PowerPoint) και τίτλο: «Lifeisbeautiful. Pps».
Εάν το λάβετε, μην ανοίξετε το επισυναπτόμενο του για κανένα λόγο και διαγράψτε το αμέσως!!!
Εάν ανοίξετε το αρχείο, ένα μήνυμα θα εμφανισθεί στην οθόνη σας λέγοντας: Itistoolatenow, yourlifeisnolongerbeautiful, δηλαδή: Τώρα πια είναι αργά, η ζωή σας δεν είναι πλέον όμορφη!
Ως επακόλουθο θα χάσετε τα πάντα στον υπολογιστή σας και το άτομο που σας το έστειλε θ’ αποκτήσει πρόσβαση στο όνομά σας, στο e-mail σας και στο κωδικό ασφαλείας σας. Αυτός είναι νέος ιός, ο οποίος ξεκίνησε πρόσφατα να κυκλοφορεί!
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΓΙΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΙΟΣ !!!

Η Microsoft επιβεβαίωσε ήδη τη σοβαρότητα του προβλήματος κι ανάφερε ότι τα προγράμματα antivirus δεν είναι
ικανά να τον καταστρέψουν.
Ο ιός δημιουργήθηκε από έναν χάκερ ο οποίος
αυτοαποκαλείται «lifeowner».

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥ ΣΑΣ!!!

ΓΙΟΥΛΗ ΓΕΝΙΤΣΑΡΙΔΟΥ
Σύμβουλος Συστημάτων Διαχείρισης ΝΩΣΙΣ Ε.Π.Ε.
Λ. Αμφιθέας 109, Τ.Κ 175 63, Π. Φάληρο, Αθήνα
Τηλ: 210 9854792, fax: 210 9854795

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Το e-mail δεν μας ήρθε απο την Κα Γιούλη Γενιτσαρίδου. Μας ήρθε απο αλλού.


Εως το τέλος Μαΐου η δημοσιοποίηση των δικαιούχων αγροτών ενιαίας ενίσχυσης 2010

Μέχρι το τέλος Μαΐου θα δημοσιοποιηθούν (ανάρτηση στο διαδίκτυο) οι δικαιούχοι ενιαίας ενίσχυσης του 2010 που ανέρχονται σε περίπου 700.000 αγρότες. Ήδη, σε εφαρμογή του κοινοτικού κανονισμού, ο οποίος προβλέπει ότι μέχρι τις 30 Απριλίου κάθε χρόνου θα αναρτώνται σε ειδική ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο όλα τα ονόματα των φυσικών και νομικών προσώπων, που εισέπραξαν την περασμένη χρονιά κοινοτικές αγροτικές ενισχύσεις, ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχώρησε και φέτος στην ανάρτηση των ονομάτων των δικαιούχων ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης του 2009, αλλά και όσων έλαβαν κοινοτικές αγροτικές ενισχύσεις από διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν τα ονόματα .......

των δικαιούχων και τα εισπραχθέντα ποσά στην ειδική ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ http://asp.dikaiomata.gr:7780/portal/page/portal/OPEKEPE1/Dimosiopoihsh.

Σχετικά, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή δήλωσε "ότι ο κοινωνικός έλεγχος μέσω της δημοσιοποίησης συμβάλλει ώστε, όλοι οι ενδιαφερόμενοι συμπεριλαμβανομένων και των υπηρεσιών, να ανταποκρίνονται καλύτερα στις υποχρεώσεις τους"

Υπηρεσία τηλεφωνικής ενημέρωσης για την πορεία εκκαθάρισης φορολογικών δηλώσεων

Υπηρεσία τηλεφωνικής ενημέρωσης για την πορεία της διαδικασίας εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων παρέχει στους φορολογούμενους το ΥΠΟΙΚ, μέσω της γραμμής 211-0007111.

Για να χρησιμοποιήσει τη νέα υπηρεσία, ο ενδιαφερόμενος πληκτρολογεί, από τηλεφωνική συσκευή με τονικό σήμα, τον αριθμό κλήσης της υπηρεσίας και τον Α.Φ.Μ. του.

Οι πληροφορίες που παρέχει αυτόματα η υπηρεσία στον .........

ενδιαφερόμενο είναι:

- Η ολοκλήρωση ή μη της διαδικασίας εκκαθάρισης της δήλωσής του

- Σε περίπτωση που έχει γίνει η εκκαθάριση, η ημερομηνία εκκαθάρισης και το αποτέλεσμά της (χρεωστικό, πιστωτικό ή μηδενικό).

- Η ημερομηνία είσπραξης του ποσού επιστροφής, στην περίπτωση που το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι πιστωτικό.

- Η ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, στην περίπτωση που το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό.

- Η εκτιμώμενη ημερομηνία διενέργειας της επόμενης εκκαθάρισης.

Σημειώνεται ότι η υπηρεσία δεν χορηγεί πληροφορίες για τους φορολογουμένους που έχουν συμπληρώσει τον κωδικό 010 της πρώτης σελίδας του εντύπου Ε1, δηλώνοντας ότι δεν επιθυμούν να συμπεριληφθούν στην υπηρεσία τηλεφωνικής ενημέρωσης.

Χωρίς φαρμακεία 6 και 7 Μαΐου για όλη τη χώρα.

Κλειστά, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, θα παραμείνουν τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα, στις 6 και τις 7 Μαΐου, με αφορμή τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο επάγγελμα των φαρμακοποιών.

Σε ανακοίνωσή του, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αναφέρει πως «ο επιχειρούμενος περιορισμός του αριθμού των φαρμακείων και το ελάχιστο περιθώριο κέρδους θα επιφέρουν δραματικές επιπτώσεις στον κλάδο και θα υποβαθμίσουν την παρεχόμενη ασφαλιστική περίθαλψη».

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου ............

Φαρμακευτικού Συλλόγου θα συνεδριάσει την Παρασκευή 7 Μαΐου για να καθορίσει την περαιτέρω στάση του «απέναντι στην επίθεση που δέχονται οι φαρμακοποιοί από την πολιτεία» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: in.gr

«Αυτοδιοικητικό Κίνημα»: Το ΥΠ.ΕΣ. ικανοποίησε το 80% των αιτημάτων

Στη σκιά των χθεσινών τραγικών γεγονότων πραγματοποιείται σήμερα από τις 9.30 το πρωί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το έκτακτο συνέδριο της ΕΝΑΕ για τον «Καλλικράτη». Όπως έχει ήδη γράψει η αυτοδιοίκηση gr το προεδρείο της ΕΝΑΕ το οποίο πρόσκειται στη ΝΔ απορρίπτει επί της αρχής το σχέδιο, ζητώντας ακόμη και να παραμείνουν ως έχουν οι σημερινές νομαρχίες!

Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν τα στελέχη του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος» με επικεφαλής τον νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα στην ουσία δεν υπάρχουν επιχειρήματα για καταψήφιση του «Καλλικράτη», καθώς το 80% των αιτημάτων του 14ου συνεδρίου της ΕΝΑΕ έχουν ικανοποιηθεί με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών.
Προσθέτουν δε ότι η απόφαση αυτή είναι υπαγορευμένη .........

από την Ρηγίλλης για καθαρά μικροκομματικούς λόγους.

Μάλιστα σε μελέτη που δημοσιεύει η αυτοδιοίκηση gr αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι:

«Επί 79 συνολικά καταγεγραμμένων σημείων διεκδίκησης όπως προκύπτουν από την απόφαση του 14ου Τακτικού Συνεδρίου της ΕΝΑΕ :
► 58 είναι ενταγμένα πλήρως ή στο μεγαλύτερο ποσοστό τους στο σχέδιο νόμου
► 14 δεν έχουν ενταχθεί στο σχέδιο και μπορούν να αποτελέσουν σημείο συζήτησης , ενώ
► υπάρχουν άλλα 7 σημεία διεκδίκησης στην απόφαση του 14ου τακτικού συνεδρίου της ΕΝΑΕ που δεν θα μπορούσαν όμως να ενταχθούν στο υπό εξέταση σχέδιο νόμου και αποτελούν μέρος άλλων νομοσχεδίων (π.χ. ενιαίο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων)
Σε απόλυτα ποσοστά – εάν είναι δόκιμο να μιλήσει κανείς με ποσοστά – το 80 % των διεκδικήσεων της ΕΝΑΕ έχει συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου», προστίθεται.

Παράλληλα όσον αφορά αιτιάσεις των νομαρχών της ΝΔ επαναλαμβάνεται ότι:

► «οι θεσμοθετημένοι πόροι για τη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση διπλασιάζονται αφού οι ΚΑΠ των Περιφερειών δηλαδή το 4 % επί του ΦΠΑ και το 2,4 % επί του ΦΕΝΦΠ εκτιμάται ότι θα ανέλθουν περίπου στο 1 δις €, τη στιγμή που οι ΚΑΠ των Νομαρχιών φέτος δεν πρόκειται να ξεπεράσουν το μισό δις € (σύμφωνα με τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού)
► «στο πεδίο των αρμοδιοτήτων ικανοποιείται η βασικότερη διεκδίκηση της ΕΝΑΕ, η απονομή στις αιρετές περιφέρειες του αναπτυξιακού σχεδιασμού και της διαχείρισης των ΠΕΠ, του ΕΣΠΑ και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης ενώ στην αιρετή περιφέρεια περνά η συντριπτική πλειονότητα των αρμοδιοτήτων που μέχρι πρότινος ασκούσαν οι κρατικές περιφέρειες».
► Οι νομαρχίες εξακολουθούν να λειτουργούν ως διοικητικές μονάδες του νέου θεσμού αφού συνεχίζουν να υφίστανται στην αιρετή Περιφέρεια σχεδόν αυτούσιες οι πολύ σημαντικές Διευθύνσεις Μεταφορών, Δημόσιας Υγείας, Προστασίας Καταναλωτή, Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης, Πολεοδομίας (στις μητροπολιτικές περιφέρειες) και πολλές ακόμη. Έτσι σε καμία περίπτωση δεν ισχύει ο ισχυρισμός ότι ο θεσμός απομακρύνεται από τον πολίτη.
► Ενισχύεται η δημοκρατία στη λήψη αποφάσεων και αίρεται το νομαρχιακοκεντρικό σύστημα διακυβέρνησης με τη θεσμοθέτηση ισχυρών οργάνων, των αιρετών αντιπεριφερειαρχών και της εκτελεστικής επιτροπής, όλοι με διακριτούς ρόλους και αρμοδιότητες.

"Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλα σημαντικά περιθώρια τελειοποίησης του σχεδίου νόμου. «Δείχνει όμως ότι το κείμενο αυτό δεν ξεπερνά τις κόκκινες γραμμές που έχουν θέσει οι αιρετοί της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης και αποτελεί χωρίς καμία αμφισβήτηση το θεμέλιο για την υλοποίηση του προγράμματος Καλλικράτης, της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης για τη δημόσια διοίκηση από τη μεταπολίτευση», καταλήγει το κείμενο της μελέτης.

Για να διαβάσετε αναλυτικά την μελέτη του "Αυτοδιοικητικού Κινήματος" στην οποία αντιπαραβάλονται οι αποφάσεις του 14ου Συνεδρίου της ΕΝΑΕ για κάθε θέμα και το τι προβλέπεται στο κείμενο του νομοσχεδίου κάντε κλικ εδώ:



Πηγή: Αυτοδιοίκηση.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για το ρεπορτάζ με το χθεσινοβραδυνό δημοτικό συμβούλιο Γαργαλιάνων.

Σήμερα το απόγευμα περιμένατε ένα ρεπορτάζ από το χθεσινοβραδυνό Δημοτικό συμβούλιο των Γαργαλιάνων αναφορικά με την πρόταση του Δήμου Φιλιατρών για την Δημιουργία Νέου Δήμου μαζί με τους Γαργαλιάνους που κάλυψε συνεργάτης και συντάκτης του Φιλιατρά News.

Το ρεπορτάζ επειδή το στείλαμε στην Μεσσηνιακή Εφημερίδα "Θάρρος", και θα έχετε την δυνατότητα να το διαβάσετε το βράδυ μετά τις 9.

Ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Η συντακτική ομάδα του Φιλιατρά News