Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

"Οι αλήτες"

"Οι γνωστοί - άγνωστοι αλήτες έκαψαν 3 συμπολίτες μας" κλπ κλπ. Από την 1η μέρα της διαδικτυακής ασημαντότητας του Επίκουρου έχουν καταδικαστεί οι κάθε μορφής ενέργειες που οδηγούν στην ανέχεια, την εξαθλίωση. Πόσο μάλλον τον θάνατο.
Παρεμπιπτόντως, κατά καιρούς πολλοί επιτέθηκαν φανερά ή υπογείως αλλά δεν πειράζει. Σημασία έχει ότι ο σκοπός του γράφοντος δεν είναι να περάσει γραμμή. Ούτε να εισπράξει διαφημιστικά έσοδα. Mε χιλιάδες επισκέπτες σε κάθε ανάρτηση δεν θα ήταν δύσκολο. Ούτε κόμμα πουλάμε ούτε μούρη. Δύσκολο να το πιστέψουν όσοι έμαθαν να δίνουν πέντε και να ζητάνε είκοσι.
Ξέρετε ότι από την αρχή, επίσης, έχει γίνει τεράστια προσπάθεια τεκμηρίωσης των γραφομένων η οποία έχει καταλήξει σε μονομανία, σχεδόν. Θα ήταν βλακώδες λοιπόν, τώρα, να υιοθετηθούν κρίσεις περί προβοκάτσιας, στημένων επεισοδίων, κλπ. που οδηγούν ακόμα και στην απώλεια ζωής.

Θα γίνει όμως κάτι άλλο. Θα γίνει - ως συνήθως - μια ........

απόπειρα να πλησιάσουμε όσο το δυνατόν εγγύτερα στα αίτια, στην πραγματικότητα.

Κσι τα αίτια είναι πολύ μεγάλα για να ισχυρίζεται κάποιος ότι "αυτοί οι τύποι είναι αλήτες" ή προβοκάτορες ή ότι είναι οι ίδιοι που εδώ και 30 χρόνια κάθε 17η Νοεμβρίου σπάγανε και καίγανε πέριξ του Πολυτεχνείου. Καμία σχέση. Έπειτα, αυτοί "οι τύποι" είναι η εικόνα. Το δάσος όμως, είναι μια ολόκληρη κοινωνία. Ή, όπως εξαρχής υποστηρίξαμε, η υδρόγειος.

Φαίνεται όμως, πως οι θάνατοι ΩΣ ΓΕΓΟΝΟΣ (όχι ως πράξη) την προκειμένη στιγμή, εξυπηρετούν πολλά και πολλούς.

(Και) Στην χώρα αυτή ιστορία γράφουν τα συμφέροντα.

Αυτή τη στιγμή εξάλλου, στο ελληνικό διαδίκτυο υπάρχουν φωνές αξιόλογες. που έμαθαν και προσπαθούν να μιλάνε με στοιχεία Από αγκάθι βγαίνει ρόδο. Συν τω χρόνω ας ελπίσουμε να παραχθεί και η πολιτική βούληση για ουσιαστικές αλλαγές. Πολιτική από τους πολίτες, εννοώ, όχι τους πολιτικούς. Μπαίνουμε σε μια εποχή που τα στεγανά προηγούμενων δεκαετιών καταρρέουν. Διεθνώς, αυτό που εισπράττει κάποιος, είναι οργή και δυσπιστία για το καθιερωμένο. Αυτό που κάποιοι λένε και 'σύστημα'. Ανάγκα και θεοί πείθονται.

Μια πρώτη μεγάλη νίκη είναι το γεγονός ότι οι ανησυχίες, οι βάσιμες ανησυχίες, δεν ήταν τελικά ανεδαφικές, τόσα χρόνια. Κατακτάμε το αυτονόητο και αυτό είναι ΒΗΜΑ πολιτισμού. Πάνω απ'όλα όμως, αναλαμβάνουμε τη μέγιστη υποχρέωση να στοιχειοθετούμε αυτό που λέμε. Και να δικαιολογούμε τις πράξεις μας.

Στο πλαίσιο αυτό, αν η αντίδραση μας είναι ο θάνατος κάποιου άλλου, ή η διακινδύνευση της ζωής του, η πράξη μας είναι αδικαιολόγητη. Ακόμα κι αν παλεύουμε για την ελευθερία μας, η ΖΩΗ είναι ΤΟ υπέρτατο αγαθό.

Παρόλαυτά, δεν μπορώ να μην ενδώσω στον πειρασμό να ρωτήσω το εξής:

Γιατί ΟΥΔΕΙΣ δεν θεωρεί ως ηθικούς αυτουργούς του μοιραίου γεγονότος της περασμένης εβδομάδας, αυτούς οι οποίοι, ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ότι θα επρόκειτο για την πιο μαζική διαδήλωση των τελευταίων ετών, ότι από τον Δεκέμβριο 2008, το "αντάρτικο δρόμου/πόλης" έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και ότι, σε τελική ανάλυση θίγονται τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων από τα οδυνηρά μέτρα που ελήφθησαν, άρα και αυτά των τραπεζικών υπαλλήλων, εντούτοις αδιαφόρησε και "επέτρεψε" την λειτουργία των τραπεζών την συγκεκριμένη ημέρα ΚΑΙ ώρα; Και όταν εκεί κατέφτασε εκ των υστέρων, ο πολύς κ. Ανδρέας, των μηνύσεων και των μεγαλοστομιών, εν γένει, γιουχαΐστηκε αγρίως, εξ όσων γνωρίζω από μη φέροντας την αμαρτωλή κουκούλα.

Τα συμβαίνοντα έχουν πολλά πρόσωπα: είναι προϊόντα μιας βαθιάς κοινωνικής αναταραχής. Έχουν την βάση τους σε αυτό που λέμε sentiment. Πρόκειται επίσης για ένα σαράκι που κατατρώγει τις σάρκες της κοινωνίας αυτής και άλλων πολλών, για χρόνια. Δεν συνέβη το 2007. Και είναι οικονομοκεντρικό. Ξεκάθαρα.

Δεν είναι συνεπώς ανεδαφικό το γεγονός (αντιθέτως μάλιστα) ότι το οικονομικό παρόν μας, πυρήνας της κοινωνικής οργής, είναι αποτέλεσμα της καταστροφικής πολιτικής και ανευθυνότητας κυρίως ενός ανθρώπου, ενός μεγάλου λαοπλάνου, δημαγωγού, που το αεροπλάνο έφερε στην Ελλάδα, ως κάποιον από τους μεγαλύτερους οικονομολόγους διεθνώς.
Ολόκληρο το κείμενο εδώ

Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΕΛΓΑ και πλαφόν και στις αγροτικές αποζημιώσεις

Ανώτατο πλαφόν αποζημίωσης για ζημιές στη φυτική παραγωγή που ανέρχεται σε 70.000 ευρώ, θέτει το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναμόρφωση του ΕΛΓΑ, που παρουσίασε η Κατερίνα Μπατζελή. Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με τις οικονομικές υπηρεσίες ξεκινούν εντατικοί έλεγχοι για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής στον ΕΛΓΑ, που είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργήσει «μαύρη τρύπα» στον Οργανισμό, της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου αυξάνεται η ασφαλιστική εισφορά υπέρ του ΕΛΓΑ από 3% σε 4% για τους αγρότες και από 0,5% στο 1% για τους κτηνοτρόφους. Καθιερώνεται ακόμα ασφάλιστρο υπέρ ΕΛΓΑ σε ποσοστό 2% έως 5% στο εισόδημα που δηλώνεται ως αγροτικό στην εφορία ακόμα και για ετεροεπαγγελματίες.

Επίσης, προβλέπεται η πρόσθετη ασφάλεια για όσους επιθυμούν κάλυψη για συχνές ζημιές στην παραγωγή τους και η προαιρετική για ασθένειες και κινδύνους από κλιματική αλλαγή και ερημοποίηση.

"Στόχος είναι η εξυγίανση του ΕΛΓΑ και ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός εσόδων - εξόδων", τόνισε η κ. Μπατζελή, ενώ σημείωσε πως από το 2003 έως το 2010, οι απώλειες ασφαλιστικών εισφορών για τον οργανισμό, ανέρχονται σε 500 εκατ. ευρώ και το υπουργείο Αγροτικής...
-
Ανάπτυξης έχει αρχίσει ήδη ελέγχους διασταύρωσης με το ΚΕΠΥΟ, προκειμένου να αποδοθούν στον οργανισμό ασφάλιστρα που δεν έχουν αποδοθεί.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μήνυμα απάτη με δήθεν αποστολέα το Υπουργείο Οικονομικών.

Προσοχή πρέπει να δείξουν οι χρήστες του Διαδικτύου, καθώς ενδέχεται αυτές τις ημέρες να φτάσει στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο μήνυμα-απάτη που φαίνεται πως προέρχεται από το Υπουργείο Οικονομικών.

Στο μήνυμα περιλαμβάνεται το λογότυπο του υπουργείου, το δε κείμενο είναι στα Ελληνικά, καθιστώντας το απατηλό μήνυμα αρκετά αληθοφανές.

Ειδικότερα, ο παραλήπτης ενημερώνεται ότι δικαιούται .........

κάποιο ποσό ως επιστροφή φόρου και για να το παραλάβει άμεσα θα πρέπει να συμπληρώσει τα στοιχεία του στην ηλεκτρονική φόρμα που του δίδεται.

Εκεί, ζητούνται τα προσωπικά δεδομένα του παραλήπτη (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, ΑΦΜ, κ.α), στοιχεία πρόσβασης σε τραπεζικό λογαριασμό (όνομα χρήστη-userid και συνθηματικό-password), καθώς και όλα τα στοιχεία της πιστωτικής του κάρτας.

«Πάγωμα» των τιμολογίων των ΔΕΚΟ ζητά ο Γ. Κασιμάτης

«Δεν είναι εφικτή η μείωση των τιμών, εάν πρώτα δεν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πρώτη προτεραιότητα αποτελεί το πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ».

Τα παραπάνω υπογραμμίζει σε δήλωσή του σχετικά με το θέμα της μείωσης των τιμών ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γιώργος Κασιμάτης.

Με αφορμή τις συναντήσεις της υπουργού Οικονομίας .........

Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκας Κατσέλη με φορείς της αγοράς για να ζητήσει τη συνεργασία όλων για τη μείωση των τιμών, επισημαίνει πως «η μείωση τιμών αρχικά δεν είναι εφικτή σε όλες τις κατηγορίες τροφίμων και βασικών ειδών κατανάλωσης, αφού είναι γνωστό ότι τα ποσοστά κέρδους αλλάζουν».

Προσθέτει δε ότι «οι απόψεις της υπουργού είναι σεβαστές, όπως φυσικά και αυτές των καταναλωτών που τους τελευταίους μήνες είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι αναφορικά με το εισόδημά τους».

Σύμφωνα με τον κ. Κασιμάτη, «εκείνοι που θα έπρεπε να προβληματιστούν περισσότερο από όλους είναι οι αρμόδιοι Υπουργοί της κυβέρνησης, που πρέπει να δώσουν "σήμερα" κιόλας τη δυνατότητα διεξόδου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την κρίση. Στην απέλπιδα προσπάθεια επιβίωσης που καταβάλλουν, χρειάζεται στήριξη με αναπτυξιακά κίνητρα, καθώς η ρευστότητα στην αγορά έχει φθάσει κάτω από τον πάτο του βαρελιού».

Προτείνει δε στην κυβέρνηση «να ασκήσει ικανή και δυνατή χρηματοπιστωτική πολιτική για να συνεχίσουν να επιβιώνουν επιχειρήσεις που σήμερα είναι ανταγωνιστικές. Επίσης, να τρέξουν πολύ πιο γρήγορα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και φυσικά να υπάρξει επιτέλους αναπτυξιακός νόμος εδώ και τώρα».

«Τονίζουμε για μία ακόμη φορά ότι είναι επιβεβλημένο να "παγώσουν" τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ. Όμως, όχι μόνο δεν γίνεται αυτό, αλλά βρισκόμαστε μπροστά σε νέες αυξήσεις. Τελευταία ενσωματώθηκε στους λογαριασμούς της ΔΕΗ το οποίο ο καταναλωτής δεν έχει κανένα λόγο να πληρώσει. Είναι λάθος η οποιαδήποτε περαιτέρω επιβάρυνση των λογαριασμών τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις», καταλήγει ο κ. Κασιμάτης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΕΝΑΕ: Οικονομικές - επιχειρησιακές ελλείψεις στον Καλλικράτη

Σε οικονομικές και επιχειρησιακές ελλείψεις του σχεδίου «Καλλικράτης» αναφέρεται ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ και νομάρχης Μεσσηνίας, Δημήτρης Δράκος, σε επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννη Ραγκούση.

Ο κ. Δράκος αναφέρει ότι «είναι ορατός ο κίνδυνος να περιέλθουμε στη δεινή οικονομική κατάσταση, στην οποία βρισκόμασταν το 2004, καθώς αφενός οι πόροι που προβλέπει το νομοσχέδιο υπολείπονται σημαντικά των πόρων, που έχουμε κατόπιν εμπεριστατωμένης μελέτης, υπολογίσει ότι απαιτούνται κατ' ελάχιστον για να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουμε και, αφετέρου, δεν καλύπτουν τις πρόσθετες αρμοδιότητες, τη μισθοδοσία του προσωπικού, το κόστος των νέων επιτροπών και οργάνων που δημιουργούνται -και των οποίων τη χρησιμότητα εμείς αμφισβητούμε- και, γενικότερα, όλα εκείνα τα οποία μετακιλύονται από τον κρατικό προϋπολογισμό στις Περιφέρειες».

Προσθέτει ακόμη πως «η σοβαρότητα και η έκταση του εγχειρήματος, ιδίως μάλιστα σε ..........

αυτή την τόσο κρίσιμη περίοδο για τον τόπο μας, απαιτεί σταθερά και καλά προετοιμασμένα βήματα, με σχέδιο, αίσθημα ευθύνης και σεβασμό προς τους θεσμούς και απαιτεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις και σαφείς απαντήσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους».

Καταλήγοντας προειδοποιεί πως σε διαφορετική περίπτωση «είναι βέβαιο ότι θεσμοθετούμε ένα Πρόγραμμα, του οποίου η βιωσιμότητα είναι εξαρχής ναρκοθετημένη».

Πηγή: Ναυτεμπορική

ΟΣΦΠ - ΠΑΟΚ 0-1. Τον κέρδισε μέσα στο σπίτι του και τον αποτελείωσε...

+ VIDEO με το γκόλ.

Τον κέρδισε μία, τον κέρδισε δύο, τον κέρδισε και τρίτη φορά. Ο ΠΑΟΚ έφυγε νικητής, 1-0 από το Καραϊσκάκη κόντρα στον Ολυμπιακό και τον άφησε εκτός διεκδίκησης της θέσης που οδηγεί στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο «Δικέφαλος του βορρά» μπορεί να εξασφαλίσει από σήμερα την πρώτη θέση, αν η ΑΕΚ δεν κερδίσει τον Άρη. Το γκολ ο Ίβιτς στο 33’.

«Κοίτα πως κατάντησες τον Ολυμπιακό» ήταν το ......

σύνθημα των φιλάθλων κατά του Σωκράτη Κόκκαλη.

Χάος αμέσως μετά τη λήξη με ξύλο μεταξύ παικτών στη φυσούνα, «ντου» οπαδών στον αγωνιστικό χώρο και τα ΜΑΤ να αποτρέπουν την είσοδο του κόσμου στα αποδυτήρια.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν ρίψεις δακρυγόνων για να απομακρύνουν τον κόσμο.

Η βαθμολογία (σε 4 αγώνες):

1.ΠΑΟΚ 13 β.
2.ΟΣΦΠ 7
3.ΑΕΚ 5*
4.ΆΡΗΣ 3*

Το ματς:

Η εξέλιξη του α’ ημιχρόνου θύμισε το ματς των δύο ομάδων στο Καραϊσκάκη στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος. Τότε ο ΠΑΟΚ στην πρώτη του «επίσκεψη» στην αντίπαλη περιοχή κατάφερε να σκοράρει με «δράστη» τον Εντίνιο και να φύγει από το Φάληρο με ένα σπουδαίο «διπλό».

Στην προκειμένη περίπτωση ήταν ο Ίβιτς, ο οποίος εκμεταλλεύθηκε άριστα την μεταβίβαση του Σορλέν και την …αδράνεια της «ερυθρόλευκης άμυνας» και με ένα ψύχραιμο πλασέ από το ύψος του πέναλτι νίκησε τον Νικοπολίδη πετυχαίνοντας το 1-0.

Ο Ολυμπιακός δικαιούται να λέει πως άξιζε ένα γκολ διότι: Η κεφαλιά του Τοροσίδη απομακρύνθηκε την τελευταία στιγμή πάνω στην γραμμή από τον Κοντρέρας, ενώ είχε και ένα δοκάρι σε σουτ του Λούα Λούα. Τι έχει να αντιπαρατάξει ο ΠΑΟΚ; Την πολύ καλά οργανωμένη άμυνά του και γενικά το πολύ καλό στήσιμό του στο χορτάρι.

Μουδιασμένα μπήκε στο β’ ημίχρονο ο Ολυμπιακός, φανερά επηρεασμένος από το γεγονός ότι έφυγε για τα αποδυτήρια βρισκόμενος πίσω στο σκορ. Από την άλλη, οι παίκτες του Φερνάντο Σάντος δεν παρέκκλιναν καθόλου από τα δύο πράγματα που ζητάει συνεχώς ο προπονητής τους: «Σοβαρότητα και πειθαρχεία στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου».

Οι Πειραιώτες πίεσαν για την ισοφάριση με ανορθόξο τις περισσότερες φορές τρόπο, χωρίς ποτέ όμως να καταφέρουν να διασπάσουν την πολυπρόσωπη άμυνα του «δικέφαλου του Βορρά».

Το σύνθημα που ακούστηκε από την εξέδρα προς το τέλος του ματς αντικατοπτρίζει πλήρως την εικόνα της ομάδας του Μπόζινταρ Μπάντοβιτς στην παρούσα φάση. «Κοίτα πως κατάντησες τον Ολυμπιακό», φώναξαν και αποδέκτης των παραπόνων δεν είναι άλλος από τον πρόεδρο των «ερυθρολεύκων», Σωκράτη Κόκκαλη. Αποβλήθηκαν Μέλμπεργκ και Κοντρέρας στις καθυστερήσεις.

*Με προκλητικό τρόπο κατευθύνθηκαν προς τη φυσούνα οι παίκτες του ΠΑΟΚ, καθώς έκαναν χειρονομίες προς την εξέδρα.

Το φίλμ του αγώνα

1' Έναρξη του αγώνα. Στη σέντρα ο Ολυμπιακός.

2' Σέντρα του Τοροσίδη από τα δεξιά, ο Όσκαρ δεν καταφέρνει να πλασάρει.

3' Με τον διαιτητή τα έχει βάλει η εξέδρα, με αφορμή ένα μαρκάρισμα στον Ντουντού.

9' Τεράστια ευκαιρία για τον Ολυμπιακό! Διώχνει πάνω στην γραμμή ο Κοντρέρας την κεφαλιά του Τοροσίδη.

14' ΔΟΚΑΡΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ! Ο Λούα Λούα με τεχνικό σουτ από τα όρια της περιοχής έστειλε τη μπάλα στη συμβολή των δοκαριών.

17' Οι γηπεδούχοι διατηρούν την πρωτοβουλία των κινήσεων, δεν έχουν τις προϋποθέσεις για την επίτευξη ενός τέρματος οι φιλοξενούμενοι.

18' Στην αντεπίθεση ο ΠΑΟΚ με τον Λίνο "κόπηκε" πριν γίνει απειλητικός.

23' Κίτρινη κάρτα στον Βιτόλο.

29' Κίτρινη κάρτα στον Μαρέσκα. Ο Ιταλός μέσος διαμαρτυρήθηκε ότι τον τράβηξε ο Γκαρσία, αλλά δεν έχει δίκιο.

30' Η πρώτη καλή στιγμή του ΠΑΟΚ στο ματς. Το διαγώνιο σουτ του Γκαρσία μέσα από την περιοχή πέρασε άουτ.

33' ΓΚΟΛ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟΚ, 1-0! Ο Σορλέν έκανε το γύρισμα από τα αριστερά, η μπάλα πέρασε από όλους και ο Ίβιτς με πλασέ από το ύψος του πέναλτι νίκησε τον Νικοπολίδη.

42' Δεν μέτρησε το τέρμα του Ντουντού. Νωρίτερα, ο Βραζιλάνος μέσος είχε κάνει φάουλ στον Μαλεζά.

45' Ένα λεπτό θα είναι ο επιπλέον χρόνος.

45' Κίτρινη κάρτα στον Αβ. Παπαδόπουλο.

45+1' Κίτρινη κάρτα στον Φιλομένο.

45+1' Λήξη του πρώτου ημιχρόνου.

46' Πρώτο σφύριγμα στο δεύτερο ημίχρονο.

46' Αλλαγή για τον Ολυμπιακό. Ο Μήτρογλου αντικατέστησε τον Πάντο.

51' Στο έδαφος ο Μπράβο. Έπεσε άτσαλα στην προσπάθειά του να σουτάρει. Τίποτα το σοβαρό.

55' Ο Μέλμπεργκ προωθήθηκε στην επίθεση και έπιασε την κεφαλιά, δεν ανησύχησε ο Χαλκιάς.

58' Κίτρινη κάρτα στον Τοροσίδη για την κοκορομαχία που είχε με τον Γκαρσία. Την κίτρινη κάρτα είδε και ο μέσος του ΠΑΟΚ.

62' Αλλαγή για τον ΠΑΟΚ. Ο Μουσλίμοβιτς πήρε τη θέση του Φιλομένο.

65'Στο έδαφος ο Βιτόλο, μικρή διακοπή προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Συνεχίζεται το παιχνίδι.

70' Ο Ολυμπιακός έχει την κατοχή της μπάλας, ωστόσο αδυνατεί να διασπάσει την πολυπρόσωπη άμυνα του ΠΑΟΚ.

72' Αλλαγή για τον Ολυμπιακό. Ο Μαρέσκα αφήνει την θέση του στον Γιάννη Παπαδόπουλο.

74' Σουτ του Βιτόλο πολύ μακριά από την εστία του Αντώνη Νικοπολίδη

77' «Κοίτα πως κατάντησες τον Ολυμπιακό», φωνάζουν οι φίλοι των «ερυθρολεύκων».

81' Κίτρινη κάρτα στον Ντουντού για σκληρό μαρκάρισμα πάνω στον Ίβιτς.

83' Ο Ραούλ Μπράβο με πλασέ μέσα από την περιοχή στέλνει την μπάλα πάνω από τα δοκάρια του Χαλκιά.

84' Κίτρινη κάρτα στον Ραούλ Μπράβο του Ολυμπιακού.

84' Αλλαγή για τον ΠΑΟΚ. Ο Βιεϊρίνια αφήνει την θέση του στον Εντίνιο.

89' Κίντρινη κάρτα στον Κοντρέρας του ΠΑΟΚ.

90+2' Ο Φωτάκης μπαίνει στη θέση του σκόρερ Ίβιτς.

90+3' Κόκκινη κάρτα στον Όλοφ Μέλμπεργκ και τον Κοντρέρας για επεισόδιο.

90+4' Λήξη της αναμέτρησης. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ πανηγύρισαν μπροστά στους φιλάθλους του Ολυμπιακού και δέχθηκαν πολλά αντικείμενα. Επίσης αντικείμενα έπεσαν και στους παίκτες του Ολυμπιακού.

Περίπου 20.000 άτομα στις εξέδρες του Γ. Καραϊσκακης. Ικανοποιητικός αριθμός δεδομένων των συνθηκών (εργάσιμη ημέρα, ώρα έναρξης)

Ολυμπιακός (Μπόζινταρ Μπάντοβιτς): ικοπολίδης, Μέλμπεργκ, Όσκαρ, Νταρμπισάιρ, Μπράβο, Ντουντού, Αβ. Παπαδόπουλος, Μαρέσκα(72' Γ. Παπαδόπουλος), Πάντος (46' Μήτρογλου), Λούα Λουά, Τοροσίδης.

ΠΑΟΚ (Φερνάντο Σάντος): Χαλκιάς, Γκαρσία, Βιτόλο, Τσιρίλο, Σορλέν, Μαλεζάς, Κοντρέρας, Λίνο, Βιεϊρίνια(84' Εντίνιο), Φιλομένο (62' Μουσλίμοβιτς), Ίβιτς(92' Φωτάκης).

Διαιτητής: Δαλούκας (Θεσσαλίας)
Βοηθοί: Ακρίβος (Αθηνών), Μπαλτάς (Αχαΐας)

Δείτε το γκόλ



Συνελήφθησαν Παλαιστίνιοι για κλοπή περιπτέρου

Δύο Παλαιστίνιοι, 24 και 20 ετών αντίστοιχα, μετανάστες χωρίς χαρτιά, συνελήφθησαν τη Δευτέρα 10 Μαΐου, στις 10.50 το βράδυ στα Φιλιατρά, ως υπεύθυνοι κλοπής σε περίπτερο στο κέντρο των Φιλιατρών.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 9ης Μαΐου, οι δυο άντρες παραβίασαν με λοστό το περίπτερο, ιδιοκτησίας 45χρονου Φιλιατρινού, και πήραν 110 κούτες τσιγάρα και το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ.
Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα ..........

Φιλιατρών, από άντρες του οποίου έγινε άλλωστε η σύλληψη.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Πηγή: Εφημερίδα Θάρρος

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Ευχαριστούμε πάρα πολύ την Μεσσηνιακή εφημερίδα "Θάρρος" για την παραχώρηση του θέματος.


Γενική απεργία στις 20 Μαΐου εξήγγειλαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

Νέα γενική απεργία για τις 20 Μαΐου εξήγγειλαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, εκφράζοντας τη ριζική τους αντίθεση στο κυβερνητικό σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό. Μάλιστα προανήγγειλαν κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε, γίνεται λόγος για «ένα νομοσχέδιο που αποδιαρθρώνει το χρηματοδοτικό μηχανισμό της κοινωνικής ασφάλισης, υπονομεύει, ανατρέπει, απαξιώνει τον αναδιανεμητικό του χαρακτήρα, συρρικνώνει δραματικά τους διαθέσιμους πόρους και αποσύρεται το κράτος από την ευθύνη και οικονομική υποστήριξή του με βαρύτατο τίμημα για τις νέες γενιές».

Επιπλέον σημειώνεται πως «το πάρτι επί των αποθεματικών επί σειρά ετών, η εισφοροδιαφυγή, η μαύρη και .......

ανασφάλιστη εργασία είναι οι κυριότερες πληγές αιμορραγίας του συστήματος οι οποίες μένουν χωρίς αποστολή λογαριασμού ενώ υπάρχει διεύθυνση και στέλνεται ο λογαριασμός στα μόνιμα θύματα: μισθωτούς, συνταξιούχους, νέους».

Ως εκ τούτου ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αποφάσισαν την προκήρυξη της απεργίας στις 20 Μαΐου, για να μην παρεμποδιστούν οι πανελλαδικές εξετάσεις των μαθητών, και όχι στις 19.

Την Τρίτη οι δυο τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις θα δώσουν συνέντευξη Τύπου όπου θα παρουσιάσουν αναλυτικά τις θέσεις και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Επιπλέον αποφασίστηκε η πραγματοποίηση συλλαλητηρίων μετά από ενημερωτικές συγκεντρώσεις – συνελεύσεις Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων στις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για τον ιδιωτικό τομέα, όπως πχ περικοπές μισθών, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος απάντησε: «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ξέρουν όλοι τι ρόλο έχει. Το ΔΝΤ δεν θα σταματήσει να ζητά θυσίες από τους ανθρώπους της εργασίας. Οι συνταγές του είναι καταστροφικές».

«Απορρίπτουμε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης και η απάντησή μας θα είναι άμεση με μια γενική απεργία την επόμενη Πέμπτη» τόνισε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Οδηγίες και πληροφορίες για την ηλεκτρονική υποβολή του Ε9

Σε λειτουργία τέθηκε η υπηρεσία Ηλεκτρονικής Υποβολής των Δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (έντυπο Ε9) έτους 2010.

Η Υπηρεσία απευθύνεται σε όσα φυσικά ή νομικά πρόσωπα έχουν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση ακινήτων, που έγιναν εντός του έτους 2009, καθώς και όσα φυσικά πρόσωπα έχουν μεταβολές στην οικογενειακή τους κατάσταση και υποχρεούνται στην υποβολή Ε9 εξ αυτού του λόγου.

Η πρόσβαση στην υπηρεσία είναι εφικτή από το ........

δικτυακό τόπο www.gsis.gr με την επιλογή «Ε9».

Οι ενδιαφερόμενοι που προτίθενται να χρησιμοποιήσουν τη νέα υπηρεσία, πρέπει να συμπληρώσουν προηγουμένως τη δήλωσή τους, είτε με τη χρήση του σχετικού προγράμματος της Γ.Γ.Π.Σ. (το οποίο μπορείτε να βρείτε στην ενότητα «Ελεύθερα Προγράμματα της Γ.Γ.Π.Σ. για τους χρήστες» της πρώτης σελίδας του δικτυακού τόπου www.gsis.gr) είτε με χρήση δικού τους προγράμματος (που πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές στην ίδια ενότητα).

Σημειώνεται ότι για το έτος 2010 που υπάρχουν δύο εκδόσεις του προγράμματος της Γ.Γ.Π.Σ.:

► Η έκδοση σε περιβάλλον Windows (περίπου 4 ΜΒ), η οποία περιέχει και το πλήρες ευρετήριο νομών, δήμων και οδών

► Η έκδοση σε Java (περίπου 4,8 ΜΒ), η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από χρήστες όλων των λειτουργικών συστημάτων (Linux, Mac OS X αλλά και Windows). Η έκδοση αυτή δεν περιέχει το ευρετήριο δήμων και οδών αλλά ο χρήστης πρέπει να εισάγει μόνος του τις αντίστοιχες πληροφορίες.

Για τη χρήση της υπηρεσίας υποβολής, είναι απαραίτητη η απόκτηση κωδικών πρόσβασης στο σύστημα TAXISnet (αν κάποιος είναι ήδη πιστοποιημένος χρήστης δεν χρειάζεται νέους κωδικούς). Στο σύστημα TAXISnet μπορεί να πιστοποιηθεί κάθε φορολογούμενος, συμπληρώνοντας τη φόρμα εγγραφής που θα βρει ακολουθώντας τη διαδρομή: www.taxisnet.gr - «Εγγραφή νέου Χρήστη»

Οι ενδιαφερόμενοι που δεν διαθέτουν κωδικούς ή τους έχουν χάσει, πρέπει να έχουν υπόψη ότι απαιτείται χρονικό διάστημα 3-5 εργασίμων ημερών από την υποβολή της φόρμας εγγραφής ή την αίτηση επαναχορήγησης μέχρι την παραλαβή των κωδικών τους.

Υπενθυμίζεται ότι η υποβολή της Δήλωσης Ε9 είναι ανεξάρτητη από την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος. Κατά συνέπεια, η ηλεκτρονική υποβολή της Δήλωσης Ε9, δεν απαιτεί ούτε προϋποθέτει την ηλεκτρονική υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι οι Δηλώσεις Ε9 μπορούν να υποβάλλονται και μέσω των ΚΕΠ προσκομιζόμενες σ’ αυτά σε χειρόγραφη – έντυπη ή μαγνητική μορφή, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΔΙΑΔΠ/Ε/1000/2005 (ΦΕΚ 692/Β/2005) απόφαση. Στην περίπτωση της χειρόγραφης – έντυπης μορφής, ειδικά στα ΚΕΠ τοπικής αρμοδιότητας Υπερνομαρχίας Αθηνών – Πειραιώς και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, η διαδικασία θα πραγματοποιείται για μέχρι και πέντε (5) εγγραφές ακινήτων στη δήλωση Ε9.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο γραφείο υποστήριξης της υπηρεσίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση taxisnet@taxisnet.gr ή στο τηλεφωνικό κέντρο 210-48.02.552 κάθε εργάσιμη ημέρα από 8:00 έως 18:00.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Μετά την ομάδα "Ζ" ξεκινάει και η λειτουργία δίκυκλης αστυνόμευσης "ΔΙΑΣ" στη Μεσσηνία.

Απάντησε ο Σπύρος Βούγιας στην Νάντια Γιαννακοπούλου

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Βούγιας, σε απάντηση του σε αναφορά που είχε καταθέσει η βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Νάντια Γιαννακοπούλου στις 09/04/10, μετά από καταγγελίες πολιτών, σχετικά με τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά ληστειών σε σπίτια και βενζινάδικα στην Καλαμάτα, στο Μελιγαλά, στα Αρφαρά αλλά και σε όλο το νομό Μεσσηνίας ανακοίνωσε ότι για την αντιμετώπιση της μικροεγκληματικότητας στη Μεσσηνία λαμβάνονται τα παρακάτω μέτρα:

Α) Σχεδιασμένη ανάπτυξη των πεζών και εποχούμενων περιπολιών σε περιοχές που εμφανίζεται αύξηση της εγκληματικότητας, με τη συνδρομή της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας και της Ομάδας Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων.

Β) Μετά τη συγκρότηση της ομάδας ʽΖʼ αποτελούμενης από 10 αστυνομικούς, η οποία δραστηριοποιείται στην πόλη της Καλαμάτας, για τη διαχείριση της καθημερινότητας και την άμεση ανταπόκριση στα αιτήματα των πολιτών με θετικά αποτελέσματα, βρίσκεται στο στάδιο της εκπαίδευσης και εντός του Μαΐου θα ξεκινήσει η λειτουργία της δίκυκλης αστυνόμευσης ʽΔΙΑΣʼ με 12 αστυνομικούς σε 3 βάρδιες.

Γ) Συνεχής αστυνόμευση και έλεγχος των ομάδων πληθυσμού που συνήθως διαπράττουν κλοπές.

Δ) Ανάπτυξη συνεργασίας με φορείς με σκοπό την κινητοποίησή τους στην άσκηση της αντεγκληματικής πολιτικής.

Μάλιστα, στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας δόθηκαν εκ νέου εντολές για αύξηση της δραστηριότητας και αποτελεσματικότητάς της, ώστε να επιτευχθεί σε μεγαλύτερο βαθμό η πρόληψη και καταστολή κάθε μορφής εγκληματικότητας στη Μεσσηνία, σε συνεργασία με τους οικείους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις λοιπές συναρμόδιες Υπηρεσίες και φορείς, για την περαιτέρω ενίσχυση του επιπέδου του αισθήματος ασφαλείας των κατοίκων του νομού.

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κλείνοντας την απάντησή του προς την κ. Γιαννακοπούλου, τόνισε ότι στα πλαίσια της αστυνόμευσης στη Μεσσηνία πραγματοποιούνται πεζές και εποχούμενες περιπολίες, μετά από ανάλυση των τοπικών δεδομένων και επαναπροσδιορισμός της δράσης της Αστυνομίας, όπως με την αύξηση της παρουσίας αλλοδαπών κατά την περίοδο της ελαιοσυγκομιδής ή με την εντατικοποίηση της δράσης της Ομάδας Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων σε σημεία όπου υπάρχει κακή κατάσταση στο οδικό δίκτυο και αυξανόμενος αριθμός ατυχημάτων.

Ανοίγουν τα χειρουργεία στο νοσοκομείο Κυπαρισσίας.

Παραδίδονται τελικά την Παρασκευή τα νέα χειρουργεία του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, έργο που είχε καθυστερήσει, λόγω οικονομικών και γραφειοκρατικών προβλημάτων.
«Την Παρασκευή φεύγει ο εργολάβος από μέσα, κάνουμε όλες τις δοκιμές των μηχανημάτων, ώστε να διαπιστώσουμε αν δουλεύουν σωστά, και ξεκινάμε. Βέβαια, έχουμε δρόμο μπροστά μας, γιατί πρέπει να αποστειρωθούν τα χειρουργεία, να μπουν τα μηχανήματα, τα χειρουργικά κρεβάτια, κ.λπ. Δυστυχώς, όλο αυτό το διάστημα δεν έγιναν οι παράλληλες εργασίες που έπρεπε να έχουν γίνει, για την προετοιμασία» μας είπε χθες ο νέος διοικητής του Νοσοκομείου Πάνος Μπόζος.

«Η λειτουργία των χειρουργείων ήταν το μεγάλο ........

μου άγχος από την πρώτη στιγμή που ήρθα στο Νοσοκομείο. Όμως, σε σύσκεψη που είχαμε εδώ την περασμένη εβδομάδα, όπου συμμετείχαν ο διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας κ. Γιαννακέας, οι εργολάβοι, ο μελετητής του έργου, ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου και γιατροί, ξεπεράστηκαν όλα τα εμπόδια. Σε παράλληλη επαφή και με τη ΔΥΠΕ, καθώς και με το Υπουργείο, λύσαμε ένα πρόβλημα, το οποίο είχε κακοφορμίσει. Ήταν τυπικές διαδικασίες που, όμως, είχαν κωλύσει. Με τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Νομαρχίας, που επιβλέπουν το έργο, είμαστε ακόμη σε άμεση συνεργασία και μας βοηθούν πολύ».

Ο κ. Μπόζος πρόσθεσε ότι το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας, με τα αναβαθμισμένα χειρουργεία του, αποκτά πλέον άλλη οντότητα, αφού τίθεται σε πλήρη λειτουργία. «Θα μπορούν να εργασθούν οι χειρουργοί, οι ορθοπαιδικοί, ο οφθαλμίατρος, ο ουρολόγος, ο γυναικολόγος… Όλοι αυτοί, οι οποίοι ένα χρόνο τώρα έμεναν ανενεργοί. Γιατί, ουσιαστικά, νοσοκομείο χωρίς χειρουργεία δεν μπορεί να υπάρξει.

Το θέμα της παράδοσης των χειρουργείων ήταν η πρώτη μου έγνοια, γιατί, εκτός των άλλων, έρχεται και η τουριστική περίοδος, αυξάνεται ο κόσμος στην περιοχή, και πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι. Όσον αφορά στην ποιότητα του έργου, εγώ ειδικός δεν είμαι, αλλά απ’ ό,τι μου είπαν οι ειδικοί, έχει γίνει πολύ καλή δουλειά».

Πηγή: Θάρρος

ΣΧΟΛΙΟ
Είπαμε. Έφυγε ο Δρούμπαλης που εξ' αιτίας του παρέμεναν σχεδόν ένα χρόνο κλειστά τα χειρουργεία, και με το που μπήκε ο κος Μπόζος λειτουργούν άμεσα.
Ελπίζουμε το μεγάλο άγχος του κου Μπόζου να είναι και τα Κέντρα Υγείας Φιλιατρών και Γαργαλιάνων.
Ελπίζουμε ο κος Μπόζος να φανεί το ίδιο δραστήριος και εκεί. Καθώς και τα περιφερειακά ιατρεία που βρίσκονται στην διοικητική εποπτεία του νοσοκομείου.
Εδω θα είμαστε να κρίνουμε θετικά τον κο Μπόζο όταν οι ενέργειες του κάνουν καλό αλλα και να του "τραβήξουμε το αφτί" αν χρειαστεί.

Καταπατούνται τα εργασιακά δικαιώματα των μεταναστών στα Φιλιατρά.

Προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Στο Νομό Μεσσηνίας και συγκεκριμένα στα Φιλιατρά, μετανάστες από τις χώρες της Αφρικής δουλεύουν ως εργάτες γης σε άθλιες συνθήκες. Οι αλλοδαποί αυτοί εργάτες βιώνουν σκληρά την εκμετάλλευση, αφού δουλεύουν στα χωράφια της περιοχής ανασφάλιστοι, με πενιχρά μεροκάματα, χωρίς κανένα κατοχυρωμένο δικαίωμα.

Ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες, πολλοί απ' αυτούς σε ...........

ανολοκλήρωτες οικοδομές, σε γιαπιά χωρίς νερό, ρεύμα και θέρμανση. Αρκετά είναι και τα περιστατικά, όπου ορισμένοι μεγαλοκτηματίες τους εκμεταλλεύονται χωρίς να τους πληρώνουν, αρνούνται να τους καταβάλουν τα δεδουλευμένα, εκμεταλλευόμενοι το ότι δεν έχουν χαρτιά παραμονής στη χώρα μας.

Ταυτόχρονα έχει εξαπολυθεί σε βάρος τους πογκρόμ, έχουν ενταθεί οι συλλήψεις, με αποτέλεσμα να ζουν σαν φαντάσματα, να φυγαδεύονται μετά τη δουλειά στα χωράφια, στα παραπήγματα όπου διαμένουν, υπό το φόβο της σύλληψης.

Αυτά είναι τ' αποτελέσματα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής που γεννά τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τον πόλεμο και τον ξεριζωμό από τον τόπο τους.

Αυτή την ιμπεριαλιστική πολιτική στηρίζει το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου στη χώρα μας ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑΟΣ, που κρατάει τους μετανάστες σε καθεστώς «παρανομίας» ή «ημι-νομιμότητας», χωρίς εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα για να αυγαταίνουν τα επιχειρηματικά κέρδη και να ρίχνουν την τιμή της εργατικής δύναμης.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ο κ.κ. υπουργοί :

- Τι θα κάνουν για να διασφαλιστεί το δικαίωμά τους στην εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Για να κατοχυρωθούν αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης

- Ποια μέτρα θα λάβουν για τη νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν κι εργάζονται στη χώρα μας.

Οι βουλευτές

Νίκος Καραθανασόπουλος

Γιώργος Μαυρίκος

Νίκος Μωραΐτης

Μπάμπης Χαραλάμπους

ΣΧΟΛΙΟ
Κατ' αρχήν δεν είναι μετανάστες αλλα ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.
Ρε παλικάρια της 'Αριστεράς" εσείς που νοιάζεστε -τρομάρα σας και συμφορά σας- για τους Αφρικανούς "εργάτες γης" δεν έρχεστε όλοι μαζί να τους πάρετε, να τους βάλετε στα σπίτια σας, να τους ταΐσετε, να τους βάλετε να κοιμηθούν στα κρεβάτια σας και γενικά τους καλο-μεταχειριστείτε μιας και εδώ στα Φιλιατρά εμείς τους κακομεταχειριζόμστε????

Όλο φρουφρού και αρώματα είσαστε.......

Ούτε ο δήμος Αετού θέλει ένταξη στον Δήμο Τριφυλίας.

Ζητά να μείνει με την σημερινή του μορφή.

Να παραμείνει ο Δήμος Αετού με τη σημερινή του μορφή ζητά με ομόφωνη απόφαση το Δημοτικό του Συμβούλιο. Πιο συγκεκριμένα, η 25/2010 ομόφωνη απόφαση του Σώματος αναφέρει:
«Να παραμείνει ο Δήμος Αετού ως έχει, ως προς τα διοικητικά όρια, το όνομα και την έδρα, καθώς είναι ο μόνος μαρτυρικός δήμος του Νομού Μεσσηνίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου και είναι ορεινός και ημιορεινός (10 στα 11 διαμερίσματα) στο σύνολό του.

Επιπρόσθετα ζητάμε, στην όποια μεταρρύθμιση, να ληφθούν υπόψη τα παρακάτω:
Ο Αετός, το όνομα του οποίου φέρει ο δήμος μας, είναι το Κέντρο των Κοντοβουνίων, με μεγάλη ιστορία και προσφορά.
Είναι το μόνο χωριό του Νομού Μεσσηνίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στη σημερινή της μορφή, που έχει χαρακτηριστεί μαρτυρικό και είναι ενταγμένο στο δίκτυο μαρτυρικών χωριών και πόλεων της πατρίδας μας, αφού γνώρισε την φρίκη των μαζικών αντιποίνων των στρατευμάτων κατοχής με το ολοκαύτωμα του Σεπτεμβρίου 1943.

Το Κοπανάκι, έδρα του Δήμου Αετού, είναι το κεφαλοχώρι ........

της ορεινής Τριφυλίας. Στο Κοπανάκι αναπτύσσεται κοινωνική και εμπορική ζωή. Στο Κοπανάκι, κάθε Κυριακή, συναντάται το σύνολο των πολιτών της ορεινής Τριφυλίας και Ολυμπίας, 4-5 χιλιάδες άτομα, στα πλαίσια του παραδοσιακού παζαριού. Παραδοσιακό παζάρι που τη μοναδικότητά του αναγνώρισε η Πολιτεία με ειδική νομοθετική ρύθμιση (ν.3557/2007, άρθρο 12, παρ.7.).
Ο Δήμος Αετού, που αποτελείται από 11 ορεινές και ημιορεινές τ. κοινότητες και 5 οικισμούς, διαθέτει το κρίσιμο πληθυσμιακό μέγεθος ύπαρξης, που διπλασιάζεται την περίοδο του Πάσχα, την περίοδο της ελαιοσυγκομιδής, την καλοκαιρινή περίοδο και, όπως προαναφέρθηκε, κάθε Κυριακή στη διάρκεια του παραδοσιακού παζαριού.
Ο “καποδιστριακός“ Δήμος Αετού ανταποκρίνεται στο ρόλο του, επιλύει προβλήματα, συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη, ενέταξε δράσεις του σε ευρωπαϊκά προγράμματα και διαχειρίστηκε ευρωπαϊκά κονδύλια. Η υπάρχουσα δομή του θεωρούμε ότι είναι λειτουργική, έχει ανθρώπινο μέγεθος, επιτρέπει τη λειτουργία κοινωνίας, διασφαλίζει το δημοκρατικό και κοινωνικό έλεγχο. Ο Δήμος Αετού υπήρχε από την περίοδο της αντιβασιλείας μέχρι την κατάργηση των δήμων από τον Ε. Βενιζέλο.

Η 12ετής αναβίωσή του, ως “καποδιστριακού“ δήμου, κρίνεται από όλους θετική». Επίσης, ο δήμαρχος Δημήτρης Δριμής τόνισε πως «ο Δήμος Αετού πληροί τα κριτήρια του Καλλικράτη σε ό,τι αφορά την κατάταξή του στους ορεινούς δήμους. Πρέπει λοιπόν να παραμείνει ως ορεινός και μαρτυρικός δήμος. Είναι δε οικονομικά βιώσιμος δήμος, από πόρους του κυριακάτικου παζαριού και της ζωαγοράς. Οι δραστηριότητες αυτές είναι μοναδικές στο νομό μας. Ενισχύουν την τοπική ανάπτυξη, δίνουν διεξόδους στην γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή της όλης περιοχής, διασφαλίζουν οικονομική και επικοινωνιακή δραστηριότητα που δίνει ζωή στην περιοχή και οδηγεί στη συγκράτηση του πληθυσμού».

Πηγή: Ελευθερία

Δ. Κουσελάς: Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία και τη διαφθορά!

Στην αγόρευσή του κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σ.ν. του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Τροποποίηση του ν. 3213/2003, διατάξεων του Ποινικού Κώδικα που αφορούν εγκλήματα σχετικά με την υπηρεσία και άλλες διατάξεις» , ο βουλευτής Μεσσηνίας κ. Δημήτρης Κουσελάς, αναφέρθηκε στα ακόλουθα:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιτρέψτε μου κατ’ αρχή να συγχαρώ την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όχι μόνο γιατί κάνει πράξη τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, αλλά και γιατί αποκρίνεται θετικά και στα αιτήματα των καιρών και στα αιτήματα των πολιτών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της διαφθοράς. Διαφθοράς, η οποία στη χώρα μας είναι συνώνυμη με την αδιαφάνεια, την ανομία, την ατιμωρησία.

Αυτό το καθεστώς πρέπει επιτέλους να τελειώσει. Ήρθε η ώρα να χτίσουμε μία άλλη Ελλάδα, την .......

Ελλάδα της δικαιοσύνης, την Ελλάδα της διαφάνειας, την Ελλάδα της αξιοκρατίας. Ήρθε η ώρα όσοι ευθύνονται για τις ρεμούλες, για τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, για τον διεθνή διασυρμό της χώρας μας, να πληρώσουν!

Επιτέλους, το πολιτικό σύστημα πρέπει να υπηρετήσει τα συλλογικά συμφέροντα της χώρας, τα συμφέροντα των πολιτών, τα συμφέροντα της κοινωνίας και όχι τα συμφέροντα των λίγων, της αρπαχτής και της διαφθοράς. Διαφθοράς που σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Διεθνούς Ινστιτούτου Μπρούκινγκς κοστίζει στους Έλληνες πολίτες, αλλά και στον κρατικό προϋπολογισμό 20 δις ευρώ ετησίως.

Το σχέδιο νόμου που συζητάμε σήμερα, όπως τόνισε και η εισηγήτριά μας η κ. Γιαννακοπούλου, είναι ενταγμένο σε αυτήν τη λογική. Κατ’ αρχή επεμβαίνει και αυστηροποιεί τις ποινικές και τις διοικητικές κυρώσεις για το «πόθεν έσχες». Θεσμοθετεί τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων όσων θα δηλώνουν ανακριβή στοιχεία. Θεσμοθετεί τη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, που για τα πολιτικά πρόσωπα σημαίνει άμεση έκπτωση από το αξίωμα που κατέχουν. Τιμωρεί παραδειγματικά τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε off shore εταιρείες. Αντιμετωπίζει αποφασιστικά τα εγκλήματα στην υπηρεσία, τις απιστίες, τις δωροδοκίες κλπ.

Τέλος, μεταφέρει την ευνοϊκή ποινική μεταχείριση και στα εγκλήματα της διαφθοράς για εκείνους που βοηθούν στην αποκάλυψη αντίστοιχων πράξεων.

Με το παρόν σχέδιο νόμου γίνεται ένα πρώτο και πολύ σημαντικό βήμα. Δεν αντιμετωπίζονται, ούτε κανείς ισχυρίστηκε εδώ ότι αντιμετωπίζονται, όλα τα προβλήματα. Το επόμενο βήμα, όπως τόνισε ήδη και ο Υπουργός, πρέπει να είναι η ουσιαστικοποίηση του πόθεν έσχες. Πόθεν έσχες για τα πολιτειακά και πολιτικά πρόσωπα, πόθεν έσχες και για όλους τους άλλους, τους διοικητές των οργανισμών, τα στελέχη της αυτοδιοίκησης, τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, τους δικαστές, τους εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ουσιαστικοποίηση του πόθεν έσχες καταρχήν σημαίνει επικέντρωση στο «πόθεν».

Δεύτερο, οι ελέγχοντες δεν μπορεί ταυτόχρονα να είναι και ελεγχόμενοι, γιατί τότε θα συμβεί αυτό που είπε ο κ. Υπουργός, ότι «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει».

Τρίτο, ο έλεγχος που θα γίνει, να γίνει σε βάθος δεκαπενταετίας, σε βάθος εικοσαετίας.

Και με την ευκαιρία αυτή, να σημειώσω ότι το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και εγώ προσωπικά συμφωνούμε και θα είχαμε προσυπογράψει το αντίστοιχο αίτημα των 47 συναδέλφων, που άλλωστε αποτελεί διακηρυγμένη δέσμευση του Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Γιώργου Παπανδρέου, εάν βέβαια είχαμε ερωτηθεί.

‘Αλλο μεγάλο ζήτημα: Η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης Υπουργών. Ο νόμος αυτός δεν μπορεί να μείνει ως έχει μέχρι να έχουμε Αναθεωρητική Βουλή. Ο νόμος αυτός πρέπει να αλλάξει. Θα πρέπει, παραδείγματος χάρη, να ξεκαθαριστεί τι θεωρείται αδίκημα κατά την άσκηση της υπηρεσίας ενός Υπουργού και τι όχι, αλλά και πότε αρχίζει η ημερομηνία παραγραφής. Βέβαια, να συμφωνήσω με το συνάδελφο που είπε ότι δεν φθάνουν μόνο οι νόμοι. Χρειάζεται και η υλοποίησή τους. Διότι, στο προηγούμενο διάστημα, δεν έφταιγε μόνο ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών, που δεν είχε έναν ευρύτερο χρονικό ορίζοντα, έφταιγε και η Κυβέρνηση και ο απελθών Πρωθυπουργός, ο οποίος δυστυχώς πήρε τους Βουλευτές της τότε Συμπολίτευσης και αποχώρησε δύο φορές από τη Βουλή, προκειμένου να μην ισχύσει στην πράξη ο νόμος Περί Ευθύνης Υπουργών.

Αυτές, λοιπόν και μία σειρά από άλλες μεγάλες τομές και αλλαγές πρέπει να γίνουν τώρα, να γίνουν κατεπειγόντως, γιατί δεν μπορεί να σπιλώνεται ο πολιτικός κόσμος στο σύνολό του. Δεν μπορεί να ρίχνεται ανάθεμα επί δικαίων και αδίκων.

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Οι επίορκοι, όπου και αν βρίσκονται, πρέπει να εντοπιστούν και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Μόνο έτσι θα αποδοθεί καθαρός ο πολιτικός κόσμος στη συνείδηση και στην κρίση της κοινής γνώμης. Διαφορετικά, όντως η οργή θα γίνει ποτάμι.

Σε 8 δήμους κατέληξε η ΤΕΔΚ

Σε ναυάγιο κατέληξε η πρόταση για δημιουργία δήμου στην ανατολική Πυλία, με Κορώνη, Αίπεια και Πεταλίδι, καθώς η διαφωνία για την έδρα -μεταξύ Κορώνης και Πεταλιδίου- δεν έγινε δυνατό να γεφυρωθεί στην προχθεσινή συνεδρίαση της ΤΕΔΚ Νομού Μεσσηνίας, από την οποία δεν έλειψαν οι εντάσεις.

Η Ένωση, στο τέλος της συνεδρίασης, κατέληξε να προτείνει τη δημιουργία δύο επιπλέον δήμων, ομόφωνα του Δήμου Φιλιατρών με έδρα τους Γαργαλιάνους και κατά πλειοψηφία ενός ακόμα ορεινού δήμου τον οποίο θα απαρτίζουν οι Δήμοι Βουφράδας, Παπαφλέσσα και Χιλιοχωρίων.
Ακόμα, η ΤΕΔΚ πρότεινε τη μετακίνηση δήμων σε σχέση με την εισήγηση του «Καλλικράτη» και συγκεκριμένα,
α) των Δήμων Αβίας και Αρφαρών (από το νέο Δήμο Μάνης και το νέο Δήμο Οιχαλίας αντίστοιχα) στο νέο Δήμο Καλαμάτας και
β) του Δήμου Ιθώμης από το νέο Δήμο Μεσσήνης στο νέο Δήμο Οιχαλίας.

ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΗΝ ΑΝ. ΠΥΛΙΑ

Από τα χαρακτηριστικά στοιχεία της προχθεσινής συνεδρίασης της ΤΕΔΚ υπήρξε η ένταση που επικράτησε .......

μεταξύ των δημάρχων Αίπειας και Πεταλιδίου με το δήμαρχο Κορώνης για το ζήτημα του προτεινόμενου δήμου στην ανατολική Πυλία. Συγκεκριμένα, ο Νίκος Αναστασόπουλος κατηγόρησε για αδιαλλαξία το Θοδωρή Σαλαντή που επέμενε να είναι η Κορώνη έδρα του νέου δήμου, με συνέπεια ο Ηλίας Κουτσοδημητρόπουλος -που συναινούσε μόνο αν η έδρα ήταν στο Πεταλίδι- να δηλώνει ότι σε τέτοια περίπτωση ο Δήμος Πεταλιδίου επιλέγει τη συνένωση με το νέο Δήμο Μεσσήνης.

Μια προσπάθεια να συγκεραστούν οι απόψεις, όσον αφορά στην έδρα -την οποία προτάθηκε από τον πρόεδρο της Ενωσης, δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, να υποδείξει το υπουργείο- δεν έγινε αποδεκτή, καθώς ο δήμαρχος Πεταλιδίου τόνισε ότι δεν έχει καμία τέτοια εξουσιοδότηση από το Δημοτικό του Συμβούλιο.
Χωρίς αποτέλεσμα κατέληξε και μια εναλλακτική λύση που έφερε στο τραπέζι ο Θ. Σαλαντής, να προταθεί δηλαδή νέος δήμος από τους Δήμους Κορώνης και Αίπειας, με ενδεχόμενη συμμετοχή και του Δήμου Μεθώνης -καθώς, όπως επισημάνθηκε από τη διοίκηση της ΤΕΔΚ, η εισήγηση αυτή δεν έχει τεθεί υπο την έγκριση των δύο Δημοτικών Συμβουλίων.

ΚΟΝΤΡΕΣ ΓΙΑ ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΙ ΙΘΩΜΗ

Ενταση προέκυψε και μεταξύ της δημάρχου Μελιγαλά Ελένης Αλειφέρη και του προέδρου της Ενωσης, δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, αλλά και με το δημοτικό σύμβουλο Αρφαρών Γιάννη Αργυράκη, τόσο ως προς τη μετακίνηση της Ιθώμης από τη Μεσσήνη στο Μελιγαλά, όσο και αναφορικά με τη μετακίνηση των Αρφαρών στην Καλαμάτα.
Ειδικότερα, η δήμαρχος Μελιγαλά ζήτησε η ψηφοφορία να γίνεται όχι κατά δήμο αλλά κατά κατηγορία -δηλαδή μία ψηφοφορία επί του συνόλου των προτάσεων για σύμπηξη νέου δήμου και μία επί του συνόλου των προτάσεων για μετακινήσεις δήμων σε άλλους.

Κατηγόρησε μάλιστα τον Π. Νίκα ότι επέλεξε την ψηφοφορία κατά δήμο γιατί τον εξυπηρετούσε στην περίπτωση των Αρφαρών, σημειώνοντας παράλληλα ότι εφόσον προταθεί η μετακίνηση των Αρφαρών στην Καλαμάτα, η ΤΕΔΚ θα πρέπει να εισηγηθεί και τη μετακίνηση της Ιθώμης από το νέο Δήμο Μεσσήνης στο νέο Δήμο Οιχαλίας -καθώς τέτοια προϋπόθεση, όπως είπε, τής έχει θέσει το Δημοτικό της Συμβούλιο. Η αρνητική ψήφος της δημάρχου Μελιγαλά, εξ άλλου, στην πρόταση για τη μετακίνηση του Δήμου Αρφαρών στο νέο Δήμο Καλαμάτας, όπως και η εκ μέρους της υπερψήφιση της μετακίνησης της Ιθώμης στο νέο Δήμο Οιχαλίας προκάλεσε την αντίδραση του δημοτικού συμβούλου Αρφαρών Γιάννη Αργυράκη. Ο τελευταίος υποστήριξε ότι «έχει χαθεί η κοινή λογική και το αυτονόητο», κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς τη δήμαρχο Μελιγαλά ότι ψηφίζει κατά το δοκούν.

Πάντως, ο δήμαρχος Ιθώμης Κώστας Γεωργακόπουλος μετέφερε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το οποίο κατά πλειοψηφία έχει αποφασίσει να υπαχθεί ο δήμος στο νέο Δήμο Οιχαλίας, ο οποίος όμως προτείνεται να μετονομαστεί σε Δήμο Αρχαίας Μεσσήνης.

ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ

Στα αξιοσημείωτα της προχθεσινοβραδυνής συνεδρίασης της ΤΕΔΚ περιλαμβάνεται ακόμα η υπαναχώρηση του δημάρχου Αριστομένη Γιάννη Μπρατσιάκου που δήλωσε ότι ο δήμος του επιλέγει τελικά να συνενωθεί με τη Μεσσήνη κι όχι να ενταχθεί στον προτεινόμενο ορεινό δήμο με Βουφράδα, Παπαφλέσσα και Χιλιοχώρια -ο οποίος μαζί και με τον Αριστομένη, όπως είπε, θα πλατιάσει υπερβολικά.
Ανάλογη θέση, συμμετοχής στο νέο Δήμο Μεσσήνης, εκφράστηκε και από το Τρίκορφο -δια του δημάρχου Μεσσήνης Κώστα Σπυρόπουλου, ο οποίος επικαλέστηκε επικοινωνία του με τον πρόεδρο της Κοινότητας Ηλία Πατσιώτη που απουσίαζε προχθές το βράδυ από την ΤΕΔΚ.

Εξ άλλου, ο δήμαρχος Νέστορος Τάσος Τσορώνης μετέφερε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου για Δήμο Νέστορος με έδρα τη Χώρα ο οποίος -όπως είπε- θα περιλαμβάνει τους Δήμους Γαργαλιάνους, Παπαφλέσσα και όποιον άλλο δήμο θα ήθελε να συνενωθεί. «Διαφορετικά, συμφωνούμε στο Δήμο Πύλου-Νέστορος, αλλά μόνο με την προϋπόθεση να είναι έδρα η Χώρα» κατέληξε. Τη δημιουργία ορεινού δήμου στη βόρεια Μεσσηνία που θα περιλαμβάνει, επί της ουσίας, όλους τους παραΝέδιους ΟΤΑ, πρότειναν εκπρόσωποι από τους Δήμους Ανδανίας και Δωρίου, ωστόσο ο δήμαρχος Αυλώνος Γιάννης Φιλντίσης ξεκαθάρισε ότι εξ αρχής το Δημοτικό του Συμβούλιο είχε εκφράσει την διάθεση να συνενωθεί ο δήμος με το νέο Δήμο Κυπαρισσίας.

Πηγή: Ελευθερία

Νομοσχέδιο για τη ριζική αναμόρφωση του ΕΛΓΑ

Τις γενικές αρχές του ν/σ για την αναμόρφωση του ΕΛΓΑ παρουσίασε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Μπατζελή, κάνοντας λόγο για ριζικές αλλαγές στον τομέα της ασφάλισης και της αποζημίωσης της γεωργικής παραγωγής.

Στις κυριότερες διατάξεις του ν/σ περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

-Διαχωρίζεται ο ΕΛΓΑ από το σύστημα ΠΣΕΑ που αφορά κρατικές αποζημιώσεις.

-Ιδρύεται Ταμείο Αλληλοβοήθειας για την κτηνοτροφική παραγωγή που μπορεί να επεκταθεί και στη γεωργική παραγωγή.

-Καθιερώνεται η υποχρεωτική ασφάλιση της γεωργικής ..........

παραγωγής σε ποσοστό 4% της αξίας των προϊόντων που αποτελούν και την ασφαλιζόμενη αξία. Θα υπάρχει επιπλέον μια εισφορά από 2%-5% η οποία θα υπολογίζεται στο εισόδημα που δηλώνει στην εφορία ο αγρότης για το τμήμα του ποσού πάνω από το αφορολόγητο εισόδημα.

Καθιερώνεται ακόμη η πρόσθετη ασφάλιση, ώστε ο δικαιούχος αγρότης να εισπράττει μεγαλύτερη αποζημίωση, όπως επίσης και η προαιρετική ασφάλιση.

-Στην καταβολή αποζημιώσεων θα υπάρχει απαλλαγή 20% από τη ζημιωθείσα παραγωγή, ενώ για τα ΠΣΕΑ η απαλλαγή θα είναι 30%. Το ανώτατο ύψος της αποζημίωσης ορίζεται σε 70.000 ευρώ.

Η κ. Μπατζελή ανέφερε ότι στόχος είναι ο ισοσκελισμός του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ, ώστε οι αποζημιώσεις να μην μπορούν να ξεπεράσουν τα έσοδα του Οργανισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περίληψη διακήρυξης διαγωνισμού: «Ανακαίνιση Κτιρίου Α.Σ.Ο.»

ΕΠΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Ο Δήμος Φιλιατρών Νομού Μεσσηνίας διενεργεί ανοικτό μειοδοτικό διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές με το σύστημα με επιμέρους ποσοστά έκπτωσης επί των τιμών του τιμολογίου για την ανάδειξη αναδόχου του έργου: «Ανακαίνιση Κτιρίου Α.Σ.Ο.».

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 69.363,99 € ...........

(συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.), η Τεχνική Μελέτη είναι 82/2010, η χρηματοδότηση είναι από ΣΑΤΑ 2010, ο χρόνος περαίωσης του έργου είναι 9 μήνες, η ημερομηνία λήξης υποβολής των προσφορών στο διαγωνισμό είναι 18.05.2010 και ώρα 10:00 στο Δημοτικό Κατάστημα Φιλιατρών και η ημερομηνία λήξης παραλαβής των τευχών είναι 13.05.2010. Ειδικοί περιορισμοί συμμετοχής υπάρχουν.

Οι εγγυήσεις συμμετοχής είναι 1.125 €. Δεν υπάρχουν ειδικές προδιαγραφές.
Περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες για τη διακήρυξη δίνονται στο τηλ.: 2761360040, fax: 2761032189, αρμόδιος υπάλληλος κα. Ευθυμία Γεωργίου στο τμήμα Τεχνικής Υπηρεσίας, Διεύθυνση Ηρώων Πολυτεχνείου 2, Τ.Κ.24300, Δήμος Φιλιατρών Νομού Μεσσηνίας.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΑΛΚΗΣ ΞΥΓΚΑΣ

Περίληψη διακήρυξης διαγωνισμού: «Καθαρισμοί Χώρων Δήμου Φιλιατρών»

Ο Δήμος Φιλιατρών Νομού Μεσσηνίας διενεργεί ανοικτό διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές με κριτήριο κατακύρωσης την χαμηλότερη προσφορά για την ανάδειξη αναδόχου των εργασιών: «Καθαρισμοί Χώρων Δήμου Φιλιατρών».

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 78.813,35 € ...........

(συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.), η Τεχνική Μελέτη είναι 144/2010, η χρηματοδότηση είναι από ΣΑΤΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ & Ι.Π, ο χρόνος περαίωσης του έργου είναι μέχρι το τέλος του έτους 2010, η ημερομηνία λήξης υποβολής των προσφορών στο διαγωνισμό είναι 8.06.2010 και ώρα 10.00-11.00 στο Δημοτικό Κατάστημα Φιλιατρών. Ειδικοί περιορισμοί συμμετοχής υπάρχουν. Οι εγγυήσεις συμμετοχής είναι 3.941€.

Περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες για τη διακήρυξη δίνονται στο τηλ.: 2761360040, fax: 2761032189, αρμόδιος υπάλληλος κα. Ευθυμία Γεωργίου στο τμήμα Τεχνικής Υπηρεσίας, Διεύθυνση Ηρώων Πολυτεχνείου 2, Τ.Κ.24300, Δήμος Φιλιατρών Νομού Μεσσηνίας.

Φιλιατρά, 13/04/2010
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΑΛΚΗΣ ΞΥΓΚΑΣ

«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»: Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΣΕ 20 ΝΟΜΟΥΣ

Γενικότερη «κουλτούρα συνενώσεων» φαίνεται ότι έχει δημιουργήσει ο «Καλλικράτης» σε αντίθεση με τον προγενέστερο του «Καποδίστρια», στους δήμους όλης της χώρας. Αντιδράσεις, βεβαίως, υπάρχουν σε πολλές περιοχές. Ωστόσο, αφενός δεν είναι μαζικές και δεν έχουν πάρει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, ακραίες μορφές (εξαίρεση ίσως ο αποκλεισμός του ΧΥΤΑ Μαυροράχης από κατοίκους δήμων της επαρχίας Λαγκαδά, που πάντως ανεστάλη μέχρι την Παρασκευή:

ενώ σε πολλές περιπτώσεις (π.χ. νομός Ηρακλείου, Νάουσα κα) δημοτικοί άρχοντες, κάτοικοι και τοπικοί φορείς ζητούν ακόμη μεγαλύτερες συνενώσεις! Η αυτοδιοίκηση gr χαρτογραφεί τις μέχρι τώρα αντιδράσεις, όπως αυτές παραρατηρούνται σε 20 νομούς, που έχουν ως εξής:

Αργολίδα: Υπογραφές συγκεντρώνουν οι κάτοικοι των Μυκηνών προκειμένου να δείξουν την αντίθεσή τους στη συνένωση του δήμου τους με το Άργος, αποστέλλοντας και σχετική επιστολή στον Γιάννη Ραγκούση.

Αρκαδία: Ναι στο νέο δήμο Μαινάλου λέει ο δήμος Λεβιδίου, ωστόσο ζητά τη μεταφορά της έδρας από την Βυτίνα στο Λεβίδι.

Αττική: Αντιδράσεις υπάρχουν από τους δήμους Υμηττού, Ελληνικού, ο δήμαρχος του οποίου πραγματοποιεί απεργία πείνας, Ρέντη, όπου σε λαϊκό δημοψήφισμα στις 9/5 περίπου 7.500 πολίτες είπαν «όχι» στη συνένωση με την υπερχρεωμένη Νίκαια, Θρακομακεδόνων για την συνένωση με τον υπερχρεωμένο δήμο Αχαρνών, καθώς και Μαραθώνα και Κηφισιάς που "απειλούν" με κινητοποιήσεις

Δημοψήφισμα έχει προγραμματίσει για τις 15 και 16 Μαίου και ο δήμος Δραπετσώνας που αντιδρά στη συνένωση με το Κερατσίνι. Στην άλλη πλευρά, αν και είχε ταχθεί υπέρ της αυτονομίας του δήμου ο δήμαρχος Άνω Λιοσίων με δηλωσή του ζητά από τους συμπολίτες του τόσο στα Άνω Λιόσια όσο και το Ζεφύρι και τη Φυλή με τους οποίους πλέον θα αποτελέσουν για ιστορικούς λόγους τον δήμο Ευπιρίδων να αφήσουν τις δικαιολογημένες πικρίες και προχωρήσουν μπροστά.

Έβρος: Ο δήμος Φερών αντιδρά στη συνένωση με την Αλεξανδρούπολη. Ο δήμος Διδυμοτείχου αντιδρά στη συνένωση του δήμου Ορφέως με το Σουφλί, αντί με το Διδυμότειχο. Οι δήμοι Κυπρίνου, Ν. Βύσσας και Τριγώνου αντιδρούν στη συνένωσή τους με την Ορεστιάδα και ζητούν να αποτελέσουν μεταξύ τους ενιαίο δήμο με την ονομασία δήμος Άρδα. Η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Έβρου κατέθεσε πρόταση σύμφωνα με την οποία προτείνει επτά δήμους αντί πέντε που προβλέπει το σχέδιο.

 Η πρόταση της ΤΕΔΚ Έβρου περιλαμβάνει τον δήμο Αλεξανδρούπολης με την Τραϊανούπολη, το δήμο Φερών με το Τυχερό, το δήμο Σουφλίου με τον Ορφέα, το δήμο Διδυμοτείχου με τους Μεταξάδες, το δήμο Ορεστιάδας, το δήμο Τριγώνου με τον Κυπρίνο και τη Βύσσα και το δήμο Σαμοθράκης. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξαν πολλές εντάσεις, ενώ δεν υπήρξε ομόφωνη απόφαση καθώς υπήρχαν αξιώσεις για την έδρα του κάθε δήμου.

Εύβοια: Ναι στην συνένωση με τους δήμους Νηλέως και Ελυμνίων λέει ο δήμος Κηρέως, ωστόσο ζητά αφενός αλλαγή του ονόματος του νέου δήμου Λίμνης και αφετέρου να υπάρξει η δέσμευση ότι εκτός των υπηρεσιών που ήδη υπάρχουν σε κάθε δήμο, οι νέες υπηρεσίες που θα προκύψουν με τον «Καλλικράτη» θα εγκατασταθούν αναλογικά στις έδρες των παλαιών δήμων και σε όποια δημοτικά διαμερίσματα υπάρχει κατάλληλη κτιριακή υποδομή. Παράλληλα, στο δήμο Κύμης ζητούν την δημιουργία δυο δήμων στην περιοχή.

Ημαθία: Προβληματισμό έχει προκαλέσει η αυτονομία του δήμου Νάουσας (οι κάτοικοι ζητούν τη συνένωση με τους όμορους δήμους Ανθεμίων και Ειρηνούπολης, την ώρα που η Βέροια, πρωτεύουσα του νομού Ημαθίας όχι μόνο συνενώνεται με άλλους τέσσερις ΟΤΑ σε ενιαίο δήμο, ενώ αλλάζει και όνομα (δήμος Βεργίνας). Τα δημοτικά συμβούλια Βεργίνας, Μακεδονίδος και Μελίκης, που συνήλθαν σε κοινή συνεδρίαση, ζητούν να συγκροτηθεί ο δήμος Αιγών, με έδρα την Βεργίνα, αποτελούμενος από τους σημερινούς δήμους Βεργίνας, Μακεδονίδος και Μελίκης.

Ηράκλειο: Με απόφασή της το νομαρχιακό συμβούλιο Ηρακλείου ζητά 5 ή 6 δήμους αντί για 9 που προβλέπει ο Καλλικράτης. Αντίθετα τη μη συνένωση του με το δήμο Ηρακλείου ζητά ο δήμος Αλικαρνασσού.

Θεσσαλονίκη: Ενστάσεις έχουν διατυπωθεί από δημάρχους της Α΄ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, όπως τον δήμαρχο των Αμπελοκήπων Λάζαρο Κυρίζογλου που αντιδρά στη συνένωση με τη Μενεμένη την ώρα που η μικρότερη Νεάπολη μένει ανέπαφη. Μάλιστα με επιστολή τους στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση οι δήμαρχοι Ευόσμου, Δημήτριος Χατζηβρέττας , Αμπελοκήπων Λάζαρος Κυρίζογλου, Ελευθερίου Κορδελιού Ευστάθιος Λαφαζανίδης, Μενεμένης Γεώργιος Ακτσελής ζητούν οι δήμοι Ελευθερίου Κορδελιού (22.349 κάτοικοι βάση απογραφής 2001 και 35.000 κάτοικοι σήμερα) και Μενεμένης (15.133 κάτοικοι βάση απογραφής 2001 και 21.000 κάτοικοι σήμερα) να συνενωθούν, ενω οι δήμοι Ευόσμου (54.825 κάτοικοι βάση απογραφής 2001 και 120.000 κάτοικοι σήμερα) και Αμπελοκήπων (43.016 κάτοικοι βάση απογραφής 2001 και 75.000 κάτοικοι σήμερα) να παραμείνουν ως έχουν. Αυτόνομος θέλει να παραμείνει και ο δήμος Πυλαίας.

Στη Β΄Θεσ/νικης στη συνένωσή του αντιδρά ο δήμος Αγίου Αθανασίου, οι δήμοι Λαχανά Ασσήρου, Μυγδονίας και ο δήμος Σοχού.

Κοζάνη: Η Σιάτιστα αντιδρά στη συνένωση με τους δήμους Νεάπολης και Τσοτυλίου και την Κοινότητα Πενταλόφου στον δήμο Βοΐου με έδρα τη Νεάπολη. Ο δήμος Αιανής αντιδρά στη συνένωση με την Κοζάνη, ενώ ο δήμος Βελβεντού επιδιώκει αυτονομία.

Κορινθία: ο δήμος Κορινθίων αντιδρά στη μη συνένωση με το Λουτράκι. Ήδη έχει παραιτηθεί ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, ενώ με απόφασή του το δ.σ. καλούνται οι βουλευτές του νομού σε νέα συνεδρίαση στην οποία θα αποφασισθούν κινητοποιήσεις.

Μαγνησία: Ο δήμος Νέας Αγχίαλου αντιδρά στη συνένωσή του με το δήμο Βόλου. Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο την Κυριακή, 2 του Μάη, στην πλατεία της πόλης. Στο χορό των αντιδράσεων έχει μπει και η Πορταριά.

Μεσσηνία: Ο δήμος Αίπειας αντιδρά στη συνένωση με τον δήμο Μεσσήνης. Ο δήμος Αρφαρών αντιδρά στη συνένωση με τον δήμο Μελιγαλά- επιθυμεί συνένωση με την Καλαμάτα. Οι δήμοι Γαργαλιάνων και Φιλιατρών αντιδρούν στη συνένωσή τους με τον δήμο Κυπαρισσίας.

Ξάνθη: Οι παραλιακοί δήμοι Βιστωνίδας και Αβδήρων ζητούσαν τη μεταξύ τους συνένωση σε ενιαίο δήμο μαζί με τον δήμο Τοπείρου. Συνενώνονται όμως η Βιστωνίδα, τα Αβδηρα και ο μειονοτικός δήμος Σελέρου στον ενιαίο δήμο Δημοκρίτου με έδρα τα Αβδηρα. Ο δήμος Σταυρούπολης αντιδρά στη συνένωσή του με την Ξάνθη- επεδίωκε αυτονομία.

Ροδόπη: Ο δήμος Μαρώνειας αντιδρά στη συνένωση με τον δήμο Σαπών, επιθυμεί συνένωση με την Κομοτηνή. Ο δήμος Ιάσμου ζητά να περιληφθεί στα όριά του και ο δήμος Αιγείρου, που όμως συνενώνεται με την Κομοτηνή.

Σέρρες: Η Πρώτη Σερρών επιδιώκει αυτονομία και αντιδρά στη συνένωση με άλλους τρεις ΟΤΑ υπό το όνομα δήμος Αμφίπολης και έδρα το Ροδολίβος.

Φθιώτιδα: Μόνο σε έναν δήμο από τους 7 ή 8 που έχουν προκριθεί από το σχέδιο «Καλλικράτης», το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα, συμφωνούν οι δήμαρχοι στη Φθιώτιδα και η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων. Σε όλους τους υπόλοιπους δήμους υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, είτε στις έδρες που ορίζονται, είτε στα ονόματα των νέων δήμων, είτε ακόμη και στη χωροθέτησή τους.

Φλώρινα: Τόσο η κοινότητα Νυμφαίου όσο και ο δήμος Πρεσπών επιδιώκουν αυτονομία.

Φωκίδα: Όχι στην συνένωση τους με την Άμφισσα λένε οι δήμοι Ιτέας, Δελφών, Γαλαξειδίου και Δεσφίνας.

Χαλκιδική: Υπάρχουν ενστάσεις για την έδρα του δήμου Αριστοτέλη, ο οποίος προκύπτει από τη συνένωση των δήμων Αρναίας, Παναγίας και Σταγείρων- Ακάνθου. Η έδρα ορίστηκε στην Ιερισσό.

Χανιά: Η Ασή Γωνιά επιμένει να παραμείνει κοινότητα, ενώ αντιδράσεις καταγράφονται και για τον χωρισμό των δύο τουριστικών δήμων Νέας Κυδωνίας και Πλατανιά. Εμμένουν στην πρόταση τους για συνένωση των τριών όμορων δήμων που είχε αποσταλεί στο υπουργείο Εσωτερικών την 04/01/2010 οι Δήμοι Ελ. Βενιζέλου, Θερίσου, Κεραμιών στον νομό Χανίων.

Πηγή: Αυτοδιοίκηση.gr

Κατ. Μπατζελή: Εκτός επιδοτήσεων όσοι δεν ενεργοποιήσουν εμπρόθεσμα τα δικαιώματα

Χωρίς την ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων μέχρι την προβλεπόμενη ημερομηνία δεν θα είναι δυνατή η πληρωμή των ενισχύσεων, δήλωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή. Για το λόγο μάλιστα αυτό κάλεσε τους δικαιούχους που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποβολή των αιτήσεων να προσέλθουν άμεσα και σε συνεργασία με τα περιφερειακά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και με τις οργανώσεις αγροτών να το πράξουν.

Με αφορμή την πλήρη ανάπτυξη της διαδικασίας .........

υποβολής των αιτήσεων, υποβολής και ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων 2010 και ερωτήματα δικαιούχων και οργανώσεων αγροτών η υπουργός η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Στις παρούσες οικονομικές συνθήκες η καταβολή των ενισχύσεων στους αγρότες αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της πολιτικής μας και σε αυτό πρέπει να συμβάλουν όλοι.

Η καταβολή των ενισχύσεων γίνεται σύμφωνα με όλες τις προϋποθέσεις που προβλέπει η κοινοτική και εθνική νομοθεσία.

Για τους δικαιούχους της ενιαίας ενίσχυσης του έτους 2010 απαράβατη προϋπόθεση είναι η υποβολή των αιτήσεων και των δικαιολογητικών εντός της προβλεπόμενης εντός του Μαΐου προθεσμίας συνοδευόμενων ταυτόχρονα με την ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων.

Από αυτή την απαίτηση του κοινοτικού κανονισμού δεν μπορεί να παρεκκλίνει κανένας.

Καθίσταται σαφές και αυτό αφορά τους πάντες, ότι χωρίς την ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων μέχρι την προβλεπόμενη ημερομηνία δεν θα είναι δυνατή η πληρωμή των ενισχύσεων και για αυτό τον λόγο καλούμε τους δικαιούχους που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποβολή των αιτήσεων να προσέλθουν άμεσα και σε συνεργασία με τα περιφερειακά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και με τις οργανώσεις αγροτών να το πράξουν.

Είναι αδιανόητο να τεθούν σε κίνδυνο τα χρήματα της πλειοψηφίας των δικαιούχων ενιαίας ενίσχυσης εξαιτίας κάποιων ολίγων που δεν προσέρχονται για την υποβολή των αιτήσεων ενεργοποίησης των δικαιωμάτων.

Επίσης είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί στους δικαιούχους με κύρια απασχόληση την γεωργία και με δικαιώματα μέχρι 10.000€, ότι το ποσό για το κόστος ενεργοποίησης των δικαιωμάτων του 2010, το οποίο θα τους καταβληθεί από το κράτος, ανέρχεται σε 70€ περιλαμβανομένου ΦΠΑ και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να καταβάλλεται μεγαλύτερο ποσό από τους δικαιούχους ενιαίας ενίσχυσης στους φορείς υποβοήθησης.

Το ίδιο ισχύει και για τους δικαιούχους συνταξιούχους του ΟΓΑ με δικαιώματα μέχρι 5.000€.

Στις περιπτώσεις που ζητούνται παραπάνω ποσά από τα 70 Ευρώ από τοπικούς φορείς υποβοήθησης για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων είναι υποχρέωση των δικαιούχων να καταφεύγουν στους υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ που παρευρίσκονται στους φορείς για να επιλύουν το θέμα».

Πηγή: ΠΑΣΕΓΕΣ

Εφαρμογή e-farmer από την ΕΑΣ Μεσσηνίας στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης

Μια πιλοτική εφαρμογή που ονομάζεται E-FARMER, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προγράμματος εργασίας των ΟΕΦ του Κανονισμού (ΕΚ) 867/2008, υλοποιεί η ΕΑΣ Μεσσηνίας. Μέσω αυτής, μια ομάδα από τους παραγωγούς που συμμετέχουν στο Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (ΣΟΔ) θα εφοδιαστεί με ηλεκτρονικά μέσα καταγραφής δεδομένων και ενημέρωσης σε πραγματικό χρόνο, ώστε να εφαρμόζουν με βέλτιστο τρόπο όσα προβλέπει η Ολοκληρωμένη Διαχείριση, εξασφαλίζοντας προφανή οφέλη στην καλλιέργεια και το προϊόν, στο περιβάλλον, αλλά και οικονομικά πλεονεκτήματα.

Μια από τις βασικές υποχρεώσεις ενός παραγωγού σε ένα ΣΟΔ είναι η ........

τήρηση τετραδίου καταγραφών (σαν ημερολόγιο) όλων των εργασιών που αφορούν στην καλλιέργεια (καλλιεργητικές φροντίδες, λιπάνσεις, ψεκασμοί, συγκομιδές κ.λπ.).

Στόχος του E-FARMER είναι οι καταγραφές αυτές να γίνονται σε πραγματικό χρόνο από τους παραγωγούς στο χωράφι.

Ο παραγωγός προμηθεύεται την ειδική συσκευή (iphone ή ipod touch) που χρησιμεύει για την μεταφορά και αποθήκευση δεδομένων και έχει εγκαταστημένη ειδικά διαμορφωμένη Βάση Δεδομένων, στην οποία είναι καταχωρισμένα αναλυτικά τα αγροτεμάχιά του, επιλεγμένα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα για την ελαιοκαλλιέργεια και τα αντίστοιχα λιπάσματα.

Από την συσκευή μπορεί ανά πάσα στιγμή να βλέπει απαραίτητες πληροφορίες για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα όπως η ενδεδειγμένη χρήση και δόση, ο χρόνος αναμονής πριν τη συγκομιδή (PHI) και τα απαραίτητα μέσα προστασίας.

Οι πληροφορίες που καταγράφονται στο πρόγραμμα είναι οι εξής:

► Επεμβάσεις φυτοπροστασίας
► Επεμβάσεις λίπανσης
► Καλλιεργητικές φροντίδες
► Στοιχεία συγκομιδής
► Αναλύσεις υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων
► Αναλύσεις εδαφών
► Στοιχεία εσωτερικής επιθεώρησης.

Ο παραγωγός δεν θα δέχεται μόνο, αλλά και θα μεταδίδει δεδομένα, όπως ό,τι σχετίζεται με καλλιεργητικές δραστηριότητες, συμβάντα και φαινόμενα, ασθένειες, ερωτήματα που τον απασχολούν. Άμεσα, λοιπόν, θα μπορεί να λάβει συμβουλές του ειδικού και να τις αξιοποιήσει πολύ γρήγορα. Επίσης, με τη χρήση της εφαρμογής E-FARMER θα ενημερώνεται το βιβλίο παραγωγού, καθώς θα καταγράφονται όλες οι δραστηριότητές του, ενώ θα καταχωρίζονται και όλες οι εσωτερικές επιθεωρήσεις που ο παραγωγός θα δέχεται.

Τα κέρδη από την εφαρμογή του E-FARMER είναι πολλαπλά:

► Ελαχιστοποίηση χρήσης χαρτιού
► Ευκολία στη χρήση
► Πλήρεις καταγραφές
► Συγκέντρωση στοιχείων - Στατιστικά
► Δυνατότητα μέτρησης Σκοπών και Στόχων.

Πηγή: ΠΑΣΕΓΕΣ

Αλλαγές στον έλεγχο του «πόθεν έσχες»

«Δραστικές αλλαγές στους μηχανισμούς ελέγχου του πόθεν έσχες, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την πολιτική» πρόκεται να εισηγηθεί η κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα.

Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την τροποποίηση του ποινικού κώδικα, η κυβέρνηση προτίθεται να εισηγηθεί την επόμενη Τρίτη, την ανάθεση του ελέγχου του πόθεν έσχες των κοινοβουλευτικών σε Επιτροπή της οποίας η πλειοψηφία δεν θα είναι βουλευτές, αλλά δικαστικοί.

Για τα μη κοινοβουλευτικά πρόσωπα, (ιδιοκτήτες .......

μέσων ενημέρωσης, δικαστικοί λειτουργοί, υπεύθυνοι οικονομικών κομμάτων, δημοσιογράφοι κ.ά.) η ευθύνη θα ανατεθεί στην Αρχή κατά του ξεπλύματος του μαύρου χρήματος, αντί της Επιτροπής του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Παράλληλα, στο νέο νόμο περί ευθύνης υπουργών θα περιγράφονται τα αδικήματα που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων του, παραπέμποντας όλα τα υπόλοιπα στην αρμοδιότητα των ποινικών δικαστηρίων, ενώ αναμένεται να επιμηκυνθεί και ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων, εφόσον αυτός θα μετρά από την στιγμή που επήλθε το αποτέλεσμα του αδικήματος και όχι από την τέλεσή του.

«Θα ζητήσουμε αύριο κανόνες διαφάνειας για τους πολίτες, αλλά ζητούμε πρώτα σήμερα, κανόνες διαφάνειας για τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα, όπως είναι η δήμευση της περιουσίας των πολιτικών προσώπων και των αξιωματούχων που αποκρύπτουν περιουσιακά τους στοιχεία στη δήλωση του ''πόθεν έσχες'', όπως είναι η έκπτωση από το αξίωμά τους αν συμμετάχουν σε εξωχώριες εταιρείες και, όπως είναι βεβαίως, η ευνοϊκή μεταχείριση αυτών που θα συνεργαστούν με την Δικαιοσύνη για να αποκαλύψουν πράξεις διαφθοράς στο Δημόσιο, όπως και υψηλά ιστάμενων κρατικών και πολιτικών αξιωματούχων. Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί εγκαθιστούμε τέτοιους κανόνες διαφάνειας» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Καστανίδης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 12ης Μαΐου 2010

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.