Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Η Νάντια Γιαννακοπούλου για την εξυγίανση του ΟΣΕ στην Πελοπόννησο

Ερώτηση στον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κος Δημήτρη Ρέππα κατέθεσε σήμερα η βουλευτής Μεσσηνία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κα Νάντια Γιαννακοπούλου σχετικά με την Εξυγίανση του ΟΣΕ στην Πελοπόννησο.

Αναλυτικά η ερώτηση της Κας Γιαννακοπούλου αναφέρει:

Ενόψει της κατάθεσης του σχεδίου ανασυγκρότησης του ΟΣΕ που θα υποβληθεί τον ερχόμενο Ιούνιο, ο Οργανισμός έχει περιέλθει σε κατάσταση αποσύνθεσης, καθώς διαπιστώνεται από τους ορκωτούς ελεγκτές που καλούνται να κλείσουν τον ισολογισμό του ότι δεν γνωρίζει κανείς με βεβαιότητα τα περιουσιακά στοιχεία του, όπως τον αριθμό των βαγονιών, τις αξίες του μηχανολογικού εξοπλισμού και των ανταλλακτικών κ.α. αφού δεν τηρούνται στοιχεία απογραφής αποθήκης στα μηχανοστάσιά του.

Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μέχρι σήμερα ......

οι ισολογισμοί διαμορφώνονταν κατ’ εκτίμηση, ενώ με το σχέδιο ανασυγκρότησης για πρώτη φορά θα γίνει καταγραφή βαγονιών και άλλων περιουσιακών στοιχείων που θα δοθούν στην ανεξάρτητη πλέον νέα ΤΡΑΙΝΟΣΕ που θα υλοποιεί το σιδηροδρομικό έργο με την προσθήκη ξένου στρατηγικού συμβούλου σε πρώτη φάση και ακολούθως επενδυτή. Επιπλέον, στα πλαίσια του σχεδίου έχει τεθεί στόχος για μείωση κατά 30% των λειτουργικών εξόδων του Οργανισμού, δηλαδή εξοικονόμηση ποσού ύψους 75 εκατομμυρίων ευρώ, μέχρι τα τέλη του έτους.

Σχετικά με τα δρομολόγια και σύμφωνα με δημοσιεύματα του αθηναϊκού και τοπικού Τύπου (Κόσμος του Επενδυτή και Ελευθερία Μεσσηνίας), έχει αποφασιστεί να διατηρηθεί ένας μόνο κύριος άξονας (Πάτρα – Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Ιδομένη) σε όλη την ελληνική επικράτεια, ο οποίος συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε., ενώ εκσυγχρονίζονται περιορισμένα τμήματα στον προαστιακό Θεσσαλονίκης και συζητείται ο εκσυγχρονισμός της γραμμής Θεσσαλονίκη - Αλεξανδρούπολη. Σύμφωνα πάντα με τα ίδια δημοσιεύματα, καταργούνται οριστικά τα δρομολόγια Πάτρα – Καλαμάτα και Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα, αφήνοντας την κεντρική και νότια Πελοπόννησο χωρίς τρένο, ενώ όσον αφορά τους υπαλλήλους του Οργανισμού, ο ΟΣΕ καλείται να μειώσει κατά 40% το προσωπικό του ομίλου, ήτοι περίπου 2.800 άτομα εντός της προσεχούς διετίας.

Βέβαια, είναι εν πολλοίς γνωστό, ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του τεράστιου ελλείμματος του Οργανισμού οφείλεται σε ανεξόφλητες οφειλές του Δημοσίου προς τον ΟΣΕ, ενώ σωρεία καταστροφικών επιλογών της τελευταίας οκταετίας είχε ως αποτέλεσμα την τεράστια διόγκωση του ελλείμματος το οποίο πλέον έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Κατόπιν αυτών,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Τι πρόκειται να πράξει η Κυβέρνηση σε σχέση με το σχέδιο ανασυγκρότησης του ΟΣΕ, έτσι ώστε να επανεξετάσει το ζήτημα της λειτουργίας των δρομολογίων Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και Πάτρα – Καλαμάτα, ή τουλάχιστον ένα από αυτά και να τα συμπεριλάβει στο σχέδιο ανασυγκρότησής του, καθιστώντας τα οικονομικώς βιώσιμα;

Η ερωτώσα βουλευτής,

Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

Μηνυτήρια αναφορά Καραμπάτου για τους παράνομους μικροπωλητές

Μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Καλαμάτας κατέθεσε σήμερα ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Μεσσηνίας Κος Γιώργος Καραμπάτος σχετικά με τους παράνομους μικροπωλητές που δρούν στην Λαϊκή αγορά της Αγίας Τριάδας.
ο Κος Καραμπάτος λεει ότι παρά την αναφορά τους τα ΜΜΕ στο θέμα ουδείς απο τους αρμόδιους φορείς έκανε κάτι και με την μηνυτήρια αναφορά που καταθέτει ζητά την αποκατάσταση της νομιμότητας.

Αναλυτικά η μηνυτήρια αναφορά Καραμπάτου αναφέρει:

Κύριε Εισαγγελέα,
Αισθανόμαστε την υποχρέωση να θέσουμε υπόψη σας τα ακόλουθα:
Στη λαϊκή αγορά της Αγ. Τριάδος της πόλης μας ασκούν νόμιμα πλανόδιο εμπόριο περί τους 25 εμπόρους. Πρόσφατα, όμως, λόγω -κατά τη γνώμη μας- μιας γενικευμένης ασυδοσίας την οποία εκτρέφει η αδράνεια των αρμόδιων αρχών, οι πλανόδιοι έμποροι που συγκεντρώνονται στην περιοχή είναι περίπου 200-250 (σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων, 14-5-10) και ασφαλώς στο συντριπτικό τους ποσοστό, ασκούν εμπορία χωρίς άδεια και επομένως αθέμιτο ανταγωνισμό στους αδειούχους μικροπωλητές εμπόρους και κατ’ επέκταση στο νόμιμο εμπόριο.

Μάλιστα, τελευταία, στους μικροπωλητές αυτούς, νόμιμους και παράνομους, έχουν προστεθεί και Κινέζοι έμποροι ειδών ένδυσης, δώρων κ.λπ., οι οποίοι ούτως ή άλλως, έχουν πλέον «καταλάβει» το λιανεμπόριο της Μεσσηνιακής πόλης μας, με τις γνωστές αρνητικές συνέπειες: αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος του νόμιμου εμπορίου, λόγω της εκ μέρους τους παραβίασης όλων σχεδόν των κλάδων του Δικαίου μας (π.χ. εργατικής, ασφαλιστικής, φορολογικής, τελωνειακής νομοθεσίας, καθώς και τα περί παραμονής και εργασίας αλλοδαπών νομοθεσίας), παραβίασης, η οποία τους αποφέρει μειωμένα λειτουργικά κόστη και υπερκέρδη που φοροδιαφεύγουν.

Την κατάσταση αυτή έχουμε πλειστάκις καταγγείλει με επιστολές μας στις αρμόδιες αρχές, σε κεντρικό και αποκεντρωμένο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της Ν.Α. και του Δήμου της Καλαμάτας, χωρίς όμως, να υπάρξει αποτέλεσμα μέχρι σήμερα. Ας σημειωθεί, ότι η ανεξέλεγκτη εμπορική δραστηριότητα συνεπάγεται, όπως προκύπτει από πληθώρα δημοσιευμάτων των ΜΜΕ.
Παρακαλούμε να δώσετε εντολή να ερευνηθεί το θέμα και να αποκατασταθεί η νομιμότητα, με στόχο την προστασία των νόμιμων μικροπωλητών και του νόμιμου στεγασμένου εμπορίου, που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς πελατεία, αφού η ζήτηση προϊόντων είναι μειωμένη και οι παράνομα εμπορευόμενοι είναι ελεύθεροι να τους ανταγωνίζονται εκ του ασφαλούς, λόγω της αδράνειας των αρμόδιων αρχών.

ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ

Όταν έσπασε ο καθρέφτης που τόσα χρόνια αντανακλούσε τη ζωή, όλα τα –μικρά ή μεγαλύτερα- θραύσματα του γυαλιού, ένιωσαν πως δε θα ξανασμίξουν ποτέ.
Έτσι, το καθένα τους ξεχωριστά, αποφάσισαν να κρατήσουν μια στιγμή από τις τόσες που είχαν φυλάξει στη μνήμη τους.
Μα... έχει μνήμη ο καθρέφτης; Γιατί, μήπως έχει μνήμη η ζωή; Οι άνθρωποι έχουμε τη μνήμη, και οι ζωές μας τη μεταφέρουν.

Κάποτε, κάποιος επιχείρησε να επανορθώσει τη ζημιά, όμως .........

έβαλε τα κομμάτια με λάθος τεχνική. Τότε, γειτόνεψαν η γοητεία με την υστερία, η μάταιη δόξα με τη νεότητα, η ελπίδα με την παραίτηση, η υποψία με τη βραδύτητα, η αγάπη με την εκδίκηση, ο έρωτας με το τέλμα ( που ανάποδα διαβάζεται : Άμλετ), η ύπαρξη με το τίποτα. Η αλήθεια έμεινε μακριά από την ευγένεια, και το συμφέρον πιάστηκε σφιχτά χέρι – χέρι με το φόβο.
Το θάρρος, πουθενά δε βρήκε τη θέση του.
Μια στατιστική ζαριά. Ένας λαβύρινθος. Μια παρτίδα με άγνωστους κανόνες, όπου κανείς δεν ξέρει ποιός είναι ο αντίπαλος, ούτε τι έχει ποντάρει, ή ποιο είναι το στοίχημα. Μικρά διεστραμμένα σχήματα σαν κοφτεροί εφιάλτες, που ανασυνθέτουν ένα μοναδικό σύνολο, φτιαγμένο από μοναχικά θλιβερά αναμασήματα. Ανελέητα αταίριαστες συνιστώσες μιας άσκοπης αναζήτησης.
Ρωγμές γύρω από τις οποίες οργανώνεται η ζωή, με πικρές λογομαχίες, με μικροεντάσεις, με ψιθύρους και υπονοούμενα.

Ρωγμές είδαν, όσοι προσπάθησαν να διορθώσουν τον εαυτό και την εμφάνισή τους σε τούτο τον καθρέφτη. Είδαν ένα είδωλο παράταιρο και διατετμημένο. Είδαν το κάτοπτρο να εκτοξεύει φως γεμάτο αυλακιές, να χαρακώνει έναν εαυτό γεμάτο αντιφάσεις.
Και πουθενά δεν είδαν λίγη δύναμη για να ξαναμπούν οι ψηφίδες στη σειρά τους.
Μια ανάγκη για παρηγοριά τους κυρίευσε και το ένστικτο αντέδρασε άμεσα. Η χειρολαβή που χρειάζονταν ήρθε διά της ακοής. Ένα ραδιόφωνο μακρινό, εκείνη την ώρα τραγουδούσε “Χόρεψε αγαπούλα μου... παραμύθι πούλα μου” !


..το δώρο της ζωής, μας προσφέρεται χωρίς οδηγίες χρήσης, και ο καθένας –δια της συμπεριφοράς- γράφει τις δικές του..

Από το πρόγραμμα της τελευταίας παράστασης του Τ.Ε.Θ.
Για την αντιγραφή
Νίκος Αντωναρόπουλος

Υ.Γ. : Το Τ.Ε.Θ. δημιουργήθηκε πριν από τον «Καποδίστρια» και τον «Καλλικράτη».

Διαγράφει ο ΟΣΕ από το χάρτη την Καλαμάτα

Η απαξίωση του σιδηρόδρομου στην Πελοπόννησο και ειδικότερα στην Καλαμάτα είναι γνωστή εδώ και χρόνια. Όπως φαίνεται, όμως, οι νέοι «κλειδοκράτορες» του οργανισμού σχεδιάζουν να βάλουν και την… ταφόπλακα, έτσι ώστε να κλείσουν μια και καλή το θέμα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας του «ΚτΕ», στο πλαίσιο του σχεδίου ανασυγκρότησης του ΟΣΕ προγραμματίζεται, μεταξύ άλλων, η οριστική κατάργηση των δρομολογίων Πάτρα- Καλαμάτα και Κόρινθος – Τρίπολη - Καλαμάτα.

Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά ........

στους υπαλλήλους του Οργανισμού, μέσω συνταξιοδότησης και μετατάξεων, ο ΟΣΕ καλείται να απομειώσει το 40% του προσωπικού, ήτοι περίπου 2.800 άτομα, εντός της προσεχούς διετίας και όχι τριετίας όπως αρχικά είχε αναφερθεί.

Όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, πηγή των δεινών του ΟΣΕ είναι η σωρεία καταστροφικών επιλογών, ιδίως την τελευταία οκταετία, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την τεράστια διόγκωση του ελλείμματος.

Σύμφωνα με τους ίδιους, τουλάχιστον τα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ, από το σύνολο περίπου των 10 δισεκατομμυρίων του ελλείμματος του ΟΣΕ, αποτελούν ανεξόφλητες οφειλές του Δημοσίου.

Τέλος, το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ολοκληρώνοντας το σχέδιο ανασυγκρότησης, αποφάσισε τη συγχώνευση της ΓΑΙΟΣΕ, που διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία του Οργανισμού, με τον ΟΣΕ και την ΕΔΙΣΥ, διατηρώντας αυτόνομη την ΕΡΓΟΣΕ και ανεξάρτητη τη νέα ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Πηγή: Θάρρος

Ξεκίνησαν τα δρομολόγια της Aegean για την Καλαμάτα.

Παρουσία της υφυπουργού Τουρισμού Άντζελας Γκερέκου θα πραγματοποιηθούν σήμερα τα εγκαίνια της νέας αεροπορικής γραμμής Αθήνας – Καλαμάτας και αντιστρόφως.

Η τελετή θα αρχίσει στις 2:30 μετά το μεσημέρι στο διεθνή αερολιμένα της Καλαμάτας.

Τη νέα αεροπλοϊκή γραμμή έχει αναλάβει η .......

εταιρεία Aegean Airlines και οι πτήσεις αρχίζουν από αύριο. Μέχρι τις 20 Μαΐου θα πραγματοποιείται μια πτήση την ημέρα και από τις 20 και μετά θα υπάρχει και δεύτερη.

17χρονος συνελήφθη για διαρρήξεις στην Καλαμάτα

Ένας 17χρονος Έλληνας συνελήφθη από αστυνομικούς στην Καλαμάτα, γιατί από αυτοκίνητο που είχε παραβιάσει, είχε αφαιρέσει διάφορα προσωπικά έγγραφα και το χρηματικό ποσό περίπου των 2.500 ευρώ.
Κατά την προανάκριση προέκυψε ότι ο 17χρονος είναι ο δράστης κλοπής τσάντας από κάμπινγκ στην περιοχή της Γιάλοβας Μεσσηνίας, που σημειώθηκε το μεσημέρι της 7ης Μαΐου.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί ......

στον εισαγγελέα Καλαμάτας.

Ληστεία σε αρτοποιείο στη Στούπα Μεσσηνίας

Ύστερα από ανεπιτυχή προσπάθεια διάρρηξης Αυτόματης Ταμειολογιστικής Μηχανής (ΑΤΜ) της Εθνικής Τράπεζας, που βρίσκεται στην πρόσοψη αρτοποιείου, χθες τα ξημερώματα, άγνωστοι αφαίρεσαν, με την απειλή όπλων, 30 ευρώ από την ταμειακή μηχανή του καταστήματος.

Αναλυτικότερα, περίπου στις 3:35 μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, τρεις άγνωστοι άνδρες, έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κουκούλες, κρατώντας οι δύο εξ αυτών όπλα, μπήκαν σε αρτοποιείο που βρίσκεται στη Στούπα της Μεσσηνιακής Μάνης, ακινητοποίησαν τους τρεις υπαλλήλους, οι οποίοι βρίσκονταν στο χώρο παρασκευής ψωμιού, δένοντάς τους τα χέρια με πλαστικούς σφιγκτήρες (δεματικά) και στη συνέχεια προσπάθησαν - ανεπιτυχώς - να παραβιάσουν με ηλεκτρικό τροχό ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο ήταν εγκατεστημένο στην πρόσοψη του καταστήματος.

Οι δράστες παρέμειναν στο χώρο περίπου ......

20 λεπτά της ώρας και αποχώρησαν προς άγνωστη κατεύθυνση, με άγνωστο μέσο, αφού αφαίρεσαν το ποσό των τριάντα ευρώ, σε χαρτονομίσματα των 5 και των 10 ευρώ, από την ταμειακή μηχανή, που βρισκόταν στο χώρο πώλησης του καταστήματος.

Αντιδράσεις για τον «Καλλικράτη» στην Πελοπόννησο

Το δημοτικό συμβούλιο Γαργαλιάνων ύστερα από τη χθεσινοβραδινή του συνεδρίαση αποφάσισε ομόφωνα να υποβάλει τόσο ο δήμαρχος όσο και όλο το δημοτικό συμβούλιο την παραίτησή τους στον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου κι αυτό γιατί η πρότασή τους για συνένωση των Δήμων Φιλιατρών και Γαργαλιάνων σε ένα Δήμο με την ονομασία Δήμος Φιλιατρών και έδρα τους Γαργαλιάνους δεν βρίσκει θετική ανταπόκριση από το υπουργείο Εσωτερικών.

Σε σημερινές δηλώσεις του, ο δήμαρχος Γαργαλιάνων Σταύρος Καλοφωλιάς ανέφερε ότι «λειτούργησε άκρατος τοπικισμός για να δημιουργήσουν το μεγάλο δήμο Κυπαρισσίας. Εμείς, μαζί με τα Φιλιατρά έχουμε 19.000 πληθυσμό, δεν μπορεί να μας αγνοεί το υπουργείο όταν πληρούμε όλα τα κριτήρια του ``Καλλικράτη``».

Ο κ. Καλοφωλιάς σημείωσε ότι ήδη έχει στα χέρια ......

του τις παραιτήσεις όλων των δημοτικών συμβούλων και εντός της ημέρας θα έχει και τις παραιτήσεις όλων των επιλαχόντων από όλους τους συνδυασμούς που συμμετείχαν στις εκλογές του 2006. Τις παραιτήσεις αυτές, τόνισε ο δήμαρχος Γαργαλιάνων, θα τις κάνει αποδεκτές και στη συνέχεια θα υποβάλει την παραίτησή του στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου αν κατά την ψήφιση του νόμου στη Βουλή δεν δημιουργηθεί ο Δήμος Φιλιατρών που ζητά τόσο ο δήμος του όσο και ο γειτονικός Δήμος Φιλιατρών.

Αντιδράσεις υπάρχουν και στην Κορινθία, όπου ο Δήμος Κορίνθου διεκδικεί τα όριά του να φτάσουν ως τη διώρυγα του Ισθμού, προσαρτώντας ουσιαστικά δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Λουτρακίου. Μάλιστα στο δημαρχείο της Κορίνθου η δημοτική αρχή έχει αναρτήσει πανό διαμαρτυρίας.

Στην Κυνουρία διαμαρτύρονται στην περιοχή του Τυρού γιατί στο τελικό σχέδιο του «Καλλικράτη» το όνομα του Δήμου άλλαξε από Δήμο Νότιας Κυνουρίας σε Δήμο Λεωνιδίου και διεκδικούν να επαναφερθεί το αρχικό όνομα. Απειλούν δε, να κλείσουν από αύριο το δρόμο προς το Λεωνίδιο.

Επίσης, το δημοτικό συμβούλιο Τροπαίων με ψήφισμά του διεκδικεί δύο Δήμους στην επαρχία Γορτυνίας και προειδοποιεί ότι θα αντιδράσει δυναμικά αν δεν γίνει δεκτή η πρότασή τους, ενώ 13 δήμαρχοι και ο κοινοτάρχης της Αρκαδίας ζητούν άμεσα τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΤΕΔΚ-Αρκαδίας με αποκλειστικό θέμα το χωροταξικό του «Καλλικράτη» στο νομό.

Πηγή: Καθημερινή

Όλο και περισσότροι τώρα θέλουν Δήμο Φιλιατρών με έδρα τους Γαργαλιάνους.

Νέα ανακοίνωση του Δήμου Φιλιατρών αναφέρει:

Όπως γνωστοποίησαν στο Δήμο μας ο πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Αδελφότητας των Φιλιατρινών Αττικής « Η ΕΡΑΝΗ» εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στο προτεινόμενο χωροταξικό σχέδιο «Καλλικράτης» για την περιοχή μας και τάσσεται ένθερμα και ομόφωνα υπέρ της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου που προτείνει τη δημιουργία Δήμου Φιλιατρών με έδρα τους Γαργαλιάνους.

Επίσης κατά πλειοψηφία τα μέλη του .......

Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους και την αντίθεσή τους στο προτεινόμενο σχέδιο του « Καλλικράτη» υποστηρίζουν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για σύσταση Δήμου Φιλιατρών με έδρα τους Γαργαλιάνους.

Από τον Δήμο Φιλιατρών.

ΣΧΟΛΙΟ

ΤΩΡΑ ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΟΥΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΥΣ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ.

ΚΟΙΝΟΣ ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ ΜΕ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΥΣ ΔΥΝΑΤΟΣ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟΣ

Απαντήσεις στην Ιστορία Γενικής παιδείας

UPDATE

Δείτε τις λύσεις στην ιστορία



"ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ κυρία ΣΙΑΧΑΜΗ ΕΛΕΝΗ του ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΜΑΡΓΙΑΝΑΚΗΣ www.orionidef.gr

ΟΜΑ Α Α’
ΘΕΜΑ Α1 α. Ιερή Συμμαχία : σελ. 12, β΄ παράγραφος β. Συνθήκη Λωζάννης : σελ. 88, β΄ παράγραφος και σελ. 93 τελευταία παράγραφος γ. Νίκη Νυρεμβέργης : σελ. 129, α΄ παράγραφος

ΘΕΜΑ Α2.... α Λάθος β Σωστό γ Λάθος δ Σωστό ε Λάθος ΘΕΜΑ Β1 Σελ. 56, τελευταία παράγραφος ΘΕΜΑ Β2 Σελ. 61, τελευταία παράγραφος του κεφαλαίου «Ο Χ. Τρικούπης και η εκσυγχρονιστική πολιτική του.»

ΟΜΑ Α Β’
ΘΕΜΑ Γ1 Στο συγκεκριμένο θέμα, οι μαθητές μπορούν να ξεκινήσουν από το βιβλίο σελ. 102, το κεφάλαιο «Οικονομική και κοινωνική πρόοδος» και εκεί όπου αναφέρεται η βιομηχανία «...ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας» να προσθέσουν το κείμενο Α. Κατόπιν θα συνεχίσουν από το βιβλίο «Η αγροτική παραγωγή ... πολιτική και οικονομική» και τέλος θα προσθέσουν το κείμενο Β που αναφέρεται στην εκπαίδευση.

ΘΕΜΑ 1 Στο θέμα αυτό οι μαθητές θα ξεκινήσουν την ανάλυση πάλι από το βιβλίο (σελ. 129-131, β’ παράγραφος), και συγκεκριμένα το κεφάλαιο «Το έγκλημα της γενοκτονίας των Εβραίων». Στο σημείο όπου γίνεται αναφορά στην Ελλάδα « Σε εκατομμύρια αριθμούνται ... μόνο από την Ελλάδα πάνω από 70.000.» οι μαθητές θα προσθέσουν και τα δύο κείμενα, πρώτα το κείμενο Β και στη συνέχεια το κείμενο Α (η αντίστροφη σειρά στην παράθεση των κειμένων δεν είναι λάθος)."

Απαντήσεις Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας 2010

UPDATE

Δείτε τις απαντήσεις των θεμάτων στα μαθηματικά από εδώ


Οι λύσεις στα μαθηματικά εδω

Απαντήσεις στη Φυσική Γενικής παιδείας 2010

UPDATE

Δείτε τις λύσεις στην φυσική



ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ

Απαντήσεις στην Βιολογία Γενικής παιδείας 2010

UPDATE

Δείτε τα αποτελέσματα στην βιολογία


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

Σκληρή απάντηση του Δήμου Φιλιατρών για τον Καλλικράτη

Με μια σκληρή ανακοίνωση ο Δήμος Φιλιατρών αντιδρά στην κατάθεση του νομοσχεδίου που κατέθεσε αιφνιδιαστικά την παρασκευή το μεσημέρι -και ενώ είχε ακόμα χρόνο διαβούλευσης- στην βουλή ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.

Στην ανακοίνωση του ο Δήμος Φιλιατρών αναφέρει.:


Είναι ντροπή για τη δημοκρατία, στην οποίαν, όπως ξέρουμε, αποφασίζουν οι πλειοψηφίες, να αγνοούνται οι αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των δύο μεγαλύτερων πόλεων μετά την Καλαμάτα στο Νομό Μεσσηνίας.

Θα ανατρέξουμε στα λεξικά, για να ξαναμάθουμε το περιεχόμενο των λέξεων διαβούλευση, δημοκρατία και φασισμός.
Τα Φιλιατρά, αν συμβεί τελικά η δημιουργία του Δήμου που προτείνει η Κυβέρνηση, δεν θα ξεχάσουν ποτέ αυτούς που θέλουν να τα σβήσουν από το χάρτη. Το αίσθημα της αδικίας είναι διάχυτο στην πόλη και οι υπεύθυνοι καλό είναι να θυμούνται ότι κάθε έγκλημα έχει και την τιμωρία του.

Για την παράταξη της πλειοψηφίας του Δήμου Φιλιατρών

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΑΛΚΗΣ Π. ΞΥΓΚΑΣ


Πανελλαδικές 2010: Τα θέματα Βιολογίας γενικής παιδείας.

ΘΕΜΑ Α
Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ημιτελείς προτάσεις Α1 έως Α5 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη λέξη ή στη φράση, η οποία συμπληρώνει σωστά την ημιτελή πρόταση.
Α1 Η πενικιλίνη παράγεται από
α. βακτήριο
β. μύκητα
γ. πρωτόζωο
δ. ιό
Μονάδες 5
Α2 Το τοξόπλασμα είναι
α. βακτήριο
β. δερματόφυτο
γ. πρωτόζωο
δ. ιός
Μονάδες 5
Α3 Μικροοργανισμοί του εδάφους που .........

τρέφονται με νεκρή οργανική ύλη είναι οι
α. παραγωγοί
β. καταναλωτές πρώτης τάξης
γ. αποικοδομητές
δ. αυτότροφοι οργανισμοί
Μονάδες 5
Α4 Τα βακτήρια διαθέτουν
α. έλυτρο
β. ψευδοπόδια
γ. πυρήνα
δ. κυτταρικό τοίχωμα
Μονάδες 5

ΑΡΧΗ 2ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

Α5 Η παθητική ανοσία αποκτάται με
α. ορό αντισωμάτων
β. αντιβιοτικό
γ. εμβόλιο
δ. προπερδίνη
Μονάδες 5
ΘΕΜΑ Β
Β1 Ποια χαρακτηριστικά παραδείγματα αποδεικνύουν πως τα μεσογειακά οικοσυστήματα μπορούν να επανακάμψουν μετά από πυρκαγιά, σε χρονικό διάστημα λιγότερο από δέκα χρόνια.
Μονάδες 6
Β2 Οι μύκητες αναπαράγονται και με εκβλάστηση. Να περιγράψετε αυτή τη διαδικασία.
Μονάδες 5
Β3 Να γράψετε στο τετράδιό σας τα γράμματα της Στήλης Ι και δίπλα σε κάθε γράμμα τον αριθμό της Στήλης ΙΙ, που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. Δύο στοιχεία της Στήλης ΙΙ περισσεύουν.
ΣΤΗΛΗ Ι
ΣΤΗΛΗ ΙΙ
α. Διοξείδιο του άνθρακα
1. Φωτοχημικό νέφος
β. Χλωροφθοράνθρακες
2. Βιοσυσσώρευση
γ. Νιτρικά και φωσφορικά άλατα
3. Ευτροφισμός
δ. Μονοξείδιο του άνθρακα και το νιτρικό υπεροξυακετύλιο (ΡΑΝ)
4. Αποψίλωση
5. Φαινόμενο θερμοκηπίου
6. Εξασθένηση της στιβάδας του όζοντος
Μονάδες 8
Β4 Να εξηγήσετε τα δύο χαρακτηριστικά που διαθέτουν οι μηχανισμοί ειδικής άμυνας που τους κάνουν να ξεχωρίζουν από τους μηχανισμούς μη ειδικής άμυνας.
Μονάδες 6

ΑΡΧΗ 3ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΘΕΜΑ Γ
Γ1 Να εξηγήσετε πώς η αμειψισπορά αποτελεί οικολογικό τρόπο εμπλουτισμού του εδάφους με άζωτο.
Μονάδες 8
Γ2 Τι ονομάζεται διαπνοή και ποιος είναι ο ρόλος της;
Μονάδες 8
Γ3 Αν το δέρμα ενός ανθρώπου τραυματιστεί από ένα αιχμηρό αντικείμενο και κάποιοι παθογόνοι μικροοργανισμοί καταφέρουν να εισβάλουν στον οργανισμό του ανθρώπου από το τραύμα, εκδηλώνεται στη συγκεκριμένη περιοχή φλεγμονή. Στη φλεγμονή μεταξύ των άλλων προκαλείται τοπικό οίδημα και σχηματίζονται ινώδες και πύον. Να εξηγήσετε γιατί σχηματίζεται το ινώδες (μονάδες 3), πώς δρα το πλάσμα στη συγκεκριμένη περιοχή (μονάδες 3) και από τι σχηματίζεται το πύον (μονάδες 3).
Μονάδες 9
ΘΕΜΑ Δ
Σε μια βραχονησίδα του Αιγαίου υπάρχουν πολλά θαμνώδη φυτά. Την άνοιξη τα φυτά ανθίζουν και εμφανίζονται κίτρινα λουλούδια. Την ίδια εποχή εμφανίζονται και πεταλούδες που τρέφονται από τα λουλούδια. Στην βραχονησίδα ζουν και εντομοφάγα πτηνά που τρέφονται με πεταλούδες. Ο πληθυσμός των πεταλούδων εμφανίζει πολύ περισσότερα κίτρινα άτομα και λιγότερα ιώδη (μωβ) άτομα.
Δ1 Να διατυπώσετε την έννοια του είδους, όσον αφορά τους φυτικούς και ζωϊκούς οργανισμούς που αναφέρονται στο οικοσύστημα της βραχονησίδας.
Μονάδες 7
Δ2 Να εξηγήσετε γιατί οι κίτρινες πεταλούδες είναι πολύ περισσότερες από τις ιώδεις (μωβ) πεταλούδες.
Μονάδες 8
Δ3 Να εξηγήσετε πώς θα δράσει η φυσική επιλογή στη σύσταση του πληθυσμού των πεταλούδων ως προς το χρωματισμό τους, εάν παρατηρηθεί μεταβολή του χρώματος των λουλουδιών από κίτρινο σε ιώδες (μωβ).
Μονάδες 10

ΑΡΧΗ 4ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
1. Στο τετράδιο να γράψετε μόνο τα προκαταρκτικά (ημερομηνία, εξεταζόμενο μάθημα). Να μην αντιγράψετε τα θέματα στο τετράδιο.
2. Να γράψετε το ονοματεπώνυμό σας στο πάνω μέρος των φωτοαντιγράφων, αμέσως μόλις σας παραδοθούν. Καμιά άλλη σημείωση δεν επιτρέπεται να γράψετε.
Κατά την αποχώρησή σας να παραδώσετε μαζί με το τετράδιο και τα φωτοαντίγραφα.
3. Να απαντήσετε στο τετράδιό σας σε όλα τα θέματα.
4. Να γράψετε τις απαντήσεις σας μόνο με μπλε ή μαύρο στυλό διαρκείας και μόνον ανεξίτηλης μελάνης.
5. Κάθε απάντηση επιστημονικά τεκμηριωμένη είναι αποδεκτή.
6. Διάρκεια εξέτασης: τρεις (3) ώρες μετά τη διανομή των φωτοαντιγράφων.
7. Χρόνος δυνατής αποχώρησης: 10.00 π.μ.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
ΤΕΛΟΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Πανελλαδικές 2010: Τα θέματα στην Φυσική γενικής παιδείας

Δείτε εδώ τα θέματα:
Κλίκ στο διαβάστε περισσότερα



http://www.ypepth.gr/docs/them_fis_gen_c_hmer_no_1006.pdf

Πανελλαδικές 2010: Θέματα σε Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας

Δείτε εδώ τα θέματα:
Κλίκ στο διαβάστε περισσότερα.



http://www.ypepth.gr/docs/them_mat_gen_c_hmer_no_1006.pdf

Πανελλαδικές 2010: Θέματα στην Ιστορία Γενικής παιδείας

ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ
ΘΕΜΑ Α1
Να δώσετε το περιεχόμενο:
α. της Ιερής Συμμαχίας
β. της Συνθήκης της Λωζάννης
γ. της Δίκης της Νυρεμβέργης
Μονάδες 15
ΘΕΜΑ Α2
Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν
γράφοντας στο τετράδιό σας τη λέξη Σωστό ή Λάθος δίπλα
στο γράμμα που αντιστοιχεί στην κάθε πρόταση:
α. Η Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 οδήγησε στην έξωση
του Όθωνα.
β. Η δικτατορία του Μεταξά της 4ης Αυγούστου 1936
κατέλυσε τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας.
γ. Η Ελλάδα έγινε πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής
Κοινότητας την 1η Ιανουαρίου 1991.
δ. Η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο ξεκίνησε στις 20
Ιουλίου 1974.
ε. Ο φιλελευθερισμός, ως πολιτική και οικονομική θεωρία, είχε ως
κύριο εκφραστή του τον Νίτσε.
Μονάδες 10
ΘΕΜΑ Β1 ........


Πώς η ευρωπαϊκή αποικιοκρατία του 19ου αιώνα
ολοκλήρωσε τη διείσδυση του δυτικού ανθρώπου στον
εξωευρωπαϊκό κόσμο;
Μονάδες 12
ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ

ΑΡΧΗ 2ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ
ΘΕΜΑ Β2
Να αναφερθείτε στην εκπαιδευτική και οικονομική πολιτική του Χαρίλαου Τρικούπη μέχρι την παραίτησή του από την πρωθυπουργία.
Μονάδες 13
ΟΜΑΔΑ ΔΕΥΤΕΡΗ
ΘΕΜΑ Γ1
Αντλώντας στοιχεία από τα κείμενα που σας δίνονται και με βάση τις ιστορικές σας γνώσεις, να αναφερθείτε στην οικονομική, κοινωνική και εκπαιδευτική πολιτική της Ελλάδας περί τα τέλη της δεκαετίας του 1920.
Μονάδες 25
ΚΕΙΜΕΝΟ Α΄
«Σε σχέση με τη βιομηχανία, η εγκατάσταση μεγάλου αριθμού προσφύγων στα κυριότερα αστικά κέντρα σήμαινε την προσφορά άφθονης φτηνής εργασίας και επιχειρηματικού δυναμικού τη στιγμή που εισέρρεαν στη χώρα μαζικά νέα ξένα κεφάλαια με τη μορφή κρατικών δανείων, διεθνούς βοήθειας για τους πρόσφυγες, ιδιωτικών επενδύσεων για την κατασκευή δημοσίων έργων κλπ. [...] Στο διάστημα 1923-1939 η βιομηχανική παραγωγή διπλασίασε την ιπποδύναμη και την αξία της και τριπλασίασε τον όγκο της. Στη δεκαετία 1928-38 η ηλεκτρική παραγωγή τετραπλασιάστηκε και στην ίδια περίοδο, σύμφωνα με τις στατιστικές των Ηνωμένων Εθνών, η Ελλάδα σημείωσε την υψηλότερη αύξηση βιομηχανικής παραγωγής (65%) μετά τη Σοβιετική Ένωση και την Ιαπωνία».
Ν. Μουζέλης, Οικονομία και Κράτος την εποχή του Βενιζέλου, στο: Μελετήματα γύρω από τον Βενιζέλο και την εποχή του, Αθήνα: Φιλιππότης, 1980, σσ. 9-10.
[Το κείμενο αποδόθηκε στο μονοτονικό, διατηρήθηκε όμως η ορθογραφία του].
ΤΕΛΟΣ 2ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ

ΑΡΧΗ 3ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ
ΚΕΙΜΕΝΟ Β΄
Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του Ελευθερίου Βενιζέλου (1928)
«Το νέο εκπαιδευτικό σύστημα εκφράζει μια διαφορετική από την προηγούμενη φιλοσοφία και στηρίζεται τόσο σε δομικές μεταβολές (το τετράχρονο δημοτικό - το “σχολείο του λαού”- έγινε εξάχρονο, δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στο μάθημα των Νέων Ελληνικών, ενισχύθηκε η διδασκαλία της δημοτικής και αναβαθμίστηκε ο επαγγελματικός κλάδος στη δεύτερη βαθμίδα) όσο και σε λειτουργικές καινοτομίες (προαιρετικά μαθήματα στο Γυμνάσιο, έγκριση πολλών διδακτικών βιβλίων κατά τάξη και μάθημα, “απογεύματα ελευθέρας εργασίας” στα σχολεία).
Αλέξης Δημαράς, «Παιδεία. Συντηρητική αντεπίθεση», στο τεύχος με τίτλο «Η Ελλάδα τον 20ό αιώνα (1920-1930)», Η Καθημερινή, Επτά Ημέρες, 31-10-1999, σ. 29.
ΘΕΜΑ Δ1
Αξιοποιώντας τα στοιχεία που περιέχονται στα παρακάτω κείμενα και τις ιστορικές σας γνώσεις, να αναφερθείτε στο έγκλημα της γενοκτονίας των Εβραίων κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μονάδες 25
ΚΕΙΜΕΝΟ Α΄
Μαρτυρία Ελληνίδας Εβραίας που επέζησε από το στρατόπεδο του Μπίρκεναου
«Απ’ αυτή τη στιγμή, η ζωή μου στο στρατόπεδο ανοίγει για μένα μιαν άβυσσο στην ανθρώπινη ψυχή, και θα μου αποκαλύψει τον άνθρωπο τελείως γυμνό, όπως φαίνεται να είναι από τη φύση του. Ένα μίγμα καλού και κακού... Το κουδούνι στις 4.30 το πρωί και συγχρόνως τα λουριά... που μας χτύπαγαν αλύπητα τα κορμιά μας, ήταν το καθημερινό πρωινό μας εγερτήριο. Ένα πρόγραμμα αλάνθαστο χωρίς αλλαγή... Αφού γινόταν το προσκλητήριο έξω μάς μοίραζαν για πρωινό ένα σκέτο καφέ, σ’ ένα κύπελο παλιό που ήταν ΤΕΛΟΣ 3ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ

ΑΡΧΗ 4ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ
ένα σκουριασμένο στρατιωτικό σκεύος, από το οποίο πίναμε ανά πέντε ένα αχνιστό νερόζουμο μία μία με τη σειρά μας... Κι ενώ οι θάλαμοι των αερίων δούλευαν συνέχεια και βγάζαν φωτιές και καπνούς, κατάδικοι βιρτουόζοι1 προερχόμενοι από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης και της Ρωσίας με τα βιολιά τους “Στραντιβάριους” και “Αμάτι” που είχαν κουβαλήσει μαζί τους σ’ αυτό το παραπλανημένο τους ταξίδι, είχαν διαταγή σαν “Κομάντο Ορχήστρας” να μας παίζουν Μότσαρτ ή στρατιωτικά εμβατήρια. Τα πόδια ολονών μας έπρεπε να βαδίζουν στο ρυθμό της μουσικής, ενώ αντίθετα τα χέρια μας παραμένουν ακίνητα καρφωμένα επάνω στο σώμα...».
Μπέρρυ Ναχμία, Κραυγή για το αύριο, Αθήνα: Κάκτος, 1989, σσ. 87-88.
ΚΕΙΜΕΝΟ Β΄
Η τύχη των Εβραίων της Θεσσαλονίκης
«...Το Σάββατο, 14 Μαρτίου του 1943 [...], 2.800 άτομα περίπου συνελήφθησαν και την επόμενη ημέρα εκτοπίστηκαν με τρένο στην Πολωνία, στοιβαγμένοι σε βαγόνια μεταφοράς ζώων, υπό αθλιότατες συνθήκες. Οι ναζί κατέτρεχαν κυρίως τα μικρά παιδιά, αφού ο σχεδιασμός τους προέβλεπε να εμποδιστεί η συνέχεια του εβραϊκού λαού. Είναι γνωστές, από περιγραφές των ελάχιστων επιζώντων, οι εικόνες των υπερπλήρων βαγονιών, με 70-75 άτομα το καθένα, χωρίς καν χώρο να καθίσουν, με ένα βαρέλι νερό για τη διαδρομή και ένα για τις φυσικές τους ανάγκες, και όλ’ αυτά για ταξίδι που διαρκούσε τουλάχιστον τέσσερις ημέρες. Πολλοί πέθαναν στη διαδρομή και τα πτώματα απλώς πετάγονται στην άκρη της γραμμής, όποτε υπήρχε στάση. Οι Έλληνες σιδηροδρομικοί υπάλληλοι ταράχτηκαν από τα όσα είδαν, και φήμες για εξόντωση των Εβραίων άρχισαν να διαρρέουν...».
Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο της Ελλάδας, Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων, Αθήνα 2006, σ. 46.
1βιρτουόζοι: δεξιοτέχνες στη μουσική, εδώ βιολιστές ΤΕΛΟΣ 4ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ

ΑΡΧΗ 5ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
1. Στο τετράδιο να γράψετε μόνο τα προκαταρκτικά (ημερομηνία, εξεταζόμενο μάθημα). Να μην αντιγράψετε τα θέματα στο τετράδιο.
2. Να γράψετε το ονοματεπώνυμό σας στο πάνω μέρος των φωτοαντιγράφων αμέσως μόλις σας παραδοθούν. Δεν επιτρέπεται να γράψετε καμιά άλλη σημείωση. Κατά την αποχώρησή σας να παραδώσετε μαζί με το τετράδιο και τα φωτοαντίγραφα.
3. Να απαντήσετε στο τετράδιό σας σε όλα τα θέματα.
4. Να γράψετε τις απαντήσεις σας μόνο με μπλε ή μαύρο στυλό διαρκείας και μόνον ανεξίτηλης μελάνης.
5. Κάθε απάντηση επιστημονικά τεκμηριωμένη είναι αποδεκτή.
6. Διάρκεια εξέτασης: τρεις (3) ώρες μετά τη διανομή των φωτοαντιγράφων.
7. Χρόνος δυνατής αποχώρησης: 10.00 π.μ.
KΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
ΤΕΛΟΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Ποιους Υπουργούς της ΝΔ στέλνει στην Εξεταστική και στο ΣΔΟΕ η κυβέρνηση

Σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι θα τιμωρηθούν οι πολιτικοί που έφταιξαν για την οικονομική κατάντια της χώρας, η κυβέρνηση συγκεντρώνει στοιχεία για κακαοδιαχείριση και σπατάλη υποργών της ΝΔ, τα οποία θα φέρει στη Βουλή τον επόμενο μήνα, όταν θα ξεκινήσει το έργο της η Εξετεστική Επιτροπή για την οικονομία.

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης έχουν μπει οι πρώην Υπουργοί Εθνικής Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης και Γιάννης Παπαθανασίου που υπέγραφαν κάθε δαπάνη, ο πρώην υπουργός Τουρισμού κ. Κ.Μαρκόπουλος που.......

ήδη βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τη διάδοχό του κυρία Αντζελα Γκερέκου, οι πρώην υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης κ. κ. Ευ. Μπασιάκος και Σ. Χατζηγάκης μετά τις αποκαλύψεις για σπατάλες από τη διάδοχό τους κυρία Μπατζελή, οι πρώην υπουργοί Παιδείας κκ. Α.Σπηλιωτόπουλος και Ευρ.Στυλιανίδης, μετά τις καταγγελίες της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου και οι κκ. Μ. Λιάπης και Γ. Βουλγαράκης λόγω της εμπλοκής τους στις προμήθειες της Siemens.Τα παραπάνω αποκαλύπτει το Βήμα της Κυριακής" που αναφέρει ότι όλοι οι υπουργοί άρχισαν να στέλνουν στο Μέγαρο Μαξίμου φακέλους και στοιχεία για όλα τα αδικαιολόγητα κονδύλια που έχουν εντοπίσει στα υπουργεία τους και στη συνέχεια θα τα αποστέλλουν στον εισαγγελέα.

Στο μεταξύ το "Πρώτο Θέμα", αναφέρει ότι το ΣΔΟΕ θα αρχίσει εφόδους σε πολιτικούς που έχουν πλουτίσει απότομα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, έλεγχοι θα γίνουν σε μεγαλοστελέχη της πρώην κυβέρνησης και συγκεκριμένα σε Βουλγαράκη, Λιάπη, Αλογοσκούφη, Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο, Άρη Σπηλιωτόπουλο, Μπασιάκο, Δούκα, Ρουσόπουλο κ.α.

Πηγή: the best

Αντώνης Σαμαράς: Η χώρα οδηγείται σε φαύλο κύκλο ύφεσης

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, κατηγορώντας την εκ νέου πως με την πολιτική της οδηγεί τη χώρα σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης.

Μιλώντας σε εκπροσώπους μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, σε εκδήλωση της ΔΑΚ-ΜΜΕ, καταλόγισε στην κυβέρνηση πως μετά από αλλεπάλληλα λάθη τους τελευταίους μήνες, ψήφισε σειρά από μέτρα με στόχο τη δημοσιονομική προσαρμογή, ωστόσο, όπως είπε, τα μέτρα αυτά μόνα τους μπορούν να οδηγήσουν σε πολύ βαθιά ύφεση.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η ανάπτυξη είναι η ........

μόνη διέξοδος για τον τόπο μακροχρόνια, καθώς και ότι η τόνωση της οικονομίας, με μέτρα μηδενικού ή ελάχιστου δημοσιονομικού κόστους είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα άμεσα.

Επανέλαβε δε ότι το κόμμα του από το Δεκέμβριο ζήτησε να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος και πρότεινε παράλληλα 23 συγκεκριμένες προτάσεις τόνωσης της αγοράς, χαμηλού ή μηδενικού δημοσιονομικού κόστους, ένα διαφορετικό, όπως είπε, μείγμα οικονομικής πολιτικής.

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι προχθές ο πρόεδρος του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, δήλωσε ευθέως ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν τα πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση.

«Συνεπώς, το μείγμα που προτάθηκε μπορούσε να έχει διαφορετικό μείγμα πολιτικής. Αρκεί να έπιανε τους στόχους για μείωση του ελλείμματος», παρατήρησε, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση «επέμεινε στο δικό της μείγμα πολιτικής που οδηγεί σε φαύλο κύκλο ύφεσης».

Αναφερόμενος, τέλος, στις κυβερνήσεις της ΝΔ παραδέχθηκε ότι «δίστασαν, άργησαν και δεν τόλμησαν τις περισσότερες φορές».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΟ
Τι λες ρε Αντώνη? Η κυβέρνηση σας μας έφερε σε αυτήν την κατάσταση. Μας έφερε στο χείλος του γκρεμού.
Μην μας το παίζεις γιαπωνέζος τώρα. Ασε τα παραμυθάκια της χαλιμάς.
Απαντήστε στο ερώτημα. ΤΟΣΕΣ αποκρατικοποιήσεις έκανε η ΝΔ. Μέχρι και την Ολυμπιακή. ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ?????????
Μπορείς να απαντήσεις? Ασε τις αμπελοφιλοσοφίες και απάντα.

Καλύτρη εξυπηρέτηση επισκεπτών σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία . Διεθνής ημέρα μουσείων

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων ( ICOM ), επιθυμώντας να αναδείξει το ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων .

Στις 18 Μαΐου, εορτάζεται αυτή η διεθνής ημέρα ,με μήνυμα αυτής της επετείου το «να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ διαφορετικών κοινωνικών ομάδων, λαών και πολιτισμών».

Η δυναμική του πολιτισμού μας και η αξία της πολιτισμικής .......

μας κληρονομιάς, είναι απαραίτητο για τη μετέπειτα πορεία μας ,να γίνει βίωμα σε όλους τους Έλληνες.

Ξεκινώντας από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, συνεχίζοντας στη δευτεροβάθμια, όχι μόνο με διδασκαλία από έδρας ,αλλά και με επιτόπιες επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και γενικότερα μνημεία πολιτισμού, ο νέο-Έλληνας θα μπορέσει να γνωρίσει και να εκτιμήσει τον πολιτισμικό του πλούτο.

Αυτή δε τη χρονική συγκυρία για τη Χώρα μας, όπου η οικονομική κρίση και η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική που εστιάζει την επίλυσή της, κυρίαρχα στη συρρίκνωση του εισοδήματος των ασθενέστερων οικονομικά πολιτών, με ορατό των κίνδυνο της δημιουργίας νεόπτωχων Ελλήνων, η έτι περαιτέρω ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την τουριστική ανάπτυξη της Χώρας μας και φυσικά το μεγάλο ασθενή την οικονομία μας.

Η Μεσσηνία ένας ιδιαίτερα χαρισματικός τόπος, τόσο στη φύση, όσο και στον πολιτισμό, επενδύει δυναμικά στην ανάπτυξη του τουριστικού τομέα.

Η συμβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αναδεικνύεται ως ιδιαιτέρως σημαντική, σε αυτή μας την προσπάθεια.

Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία μοναδικής ιστορικής αξίας και ομορφιάς υπάρχουν στον τόπο μας, προσελκύοντας το ενδιαφέρον ξένων και Ελλήνων επισκεπτών.

Εκείνο που πρέπει να διαφοροποιηθεί σχετικά με τους επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία ,εκτός από τις ώρες λειτουργίας τους, οι οποίες πρέπει να συμβαδίζουν όχι με τα ωράρια δημοσίων υπαλλήλων, αλλά με τις πραγματικές ανάγκες των επισκεπτών -όπως λ.χ. είναι απαραίτητο να διευρυνθεί το ωράριο και να μην κλείνουν αυτοί οι χώροι στις 14.00΄και στις 15.00΄, καθώς επίσης να παραμένουν ανοικτοί τις ημέρες αργιών - είναι οι μικρές και αναγκαίες παροχές στους επισκέπτες μας.

Ιδιαίτερα στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης είναι απαραίτητο να υπάρχουν φροντισμένοι χώροι υγιεινής, εφόδια πρώτων βοηθειών, τοποθέτηση ψυκτών πόσιμου νερού, διευκόλυνση επισκέψεως στο χώρο και ατόμων με αναπηρία, ξεναγοί προς διευκόλυνση των αλλοδαπών επισκεπτών, φύλαξη και απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης πλησίον του αρχαιολογικού χώρου και φυσικά άριστη εξυπηρέτηση και ευγένεια προς όλους.

Πρέπει εν΄ όψει και της νέας τουριστικής περιόδου, με παρεμβάσεις και ισχυρή πολιτική βούληση να επιλύσουμε τις όποιες αδυναμίες μας και να καταφέρουμε να γίνουμε περισσότερο ανταγωνιστικοί, προς όφελος του τόπου μας.

Αντωνία Μπούζα-Κωνσταντέλου
Νομαρχιακή Σύμβουλος- Πρόεδρος Ν.Ε.Τ.Π.

ΣΟΚ!!! Στρος-Καν: Το πρόγραμμα λιτότητας επεβλήθη από την Ελληνική κυβέρνηση κι όχι από το ΔΝΤ!...‏

...και η Τρέμη "κόβει" στον αέρα τον Μιχάλη Ιγνατίου που αποκάλυψε τη δήλωση του ισχυρού άντρα του ΔΝΤ. Λογικά, αυτή η δήλωση θα έπρεπε να "παίζει" ολημερίς κι ολονυχτίς σε ΟΛΑ τα κανάλια. Ανάθεμα στην κατευθυνόμενη δημοσιογραφία...

Δεν το πιστεύετε??

Δείτε το παρακάτω video και βγάλτε συμπέρασμα







Πηγή: Δεξί εξτρέμ

Απεργούν σήμερα και αύριο τα ΚΕΠ

Αντιδρώντας στα μέτρα της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ ολόκληρης της χώρας πραγματοποιούν απεργία τη Δευτέρα και την Τρίτη. Καταγγέλλουν προσπάθεια υποβάθμισης του θεσμού των ΚΕΠ, «ανάλγητη συμπεριφορά της κυβέρνησης έναντι των συμβασιούχων», καθώς και «άγρια και μαζική επίθεση κατά των δικαιωμάτων» των εργαζομένων.

Στην ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εργαζομένων ΚΕΠ, επισημαίνει ότι η 48ωρη απεργία είναι μόνο η αρχή και πως οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν.

Μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία επισημαίνει:
«Ο θεσμός έφτασε εκεί που έφτασε γιατί τον έφτασαν οι .........

εργαζόμενοι των ΚΕΠ οι οποίοι ήταν νέοι άνθρωποι αμόλυντοι από τη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία, οι οποίοι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες από την πρώτη στιγμή που ανέλαβαν εργασία, οι οποίοι πληρωνόντουσαν με 500 ευρώ και απέδιδαν το 10πλάσιο από τον άλλο δημόσιο τομέα και τους οποίους η πολιτεία τους αντιμετώπισε χλευαστικά ως εργολάβους.

»Ενημερώνουμε τον κύριο Υπουργό και τους ομοϊδεάτες του ότι υπάρχουν συνάδελφοι μας που εργάζονται για πάνω από 8 έτη με την παράνομη και εξευτελιστική σύμβαση έργου ελπίζοντας ότι η κλοπή και η εκμετάλλευση που διέπραξε η πολιτεία εις βάρος αυτών και των οικογενειών τους, κάποια στιγμή θα διορθωθεί.

»Αντί αυτού γινόμαστε μάρτυρες μιας ασύστολης καταπάτησης των έννομων συμφερόντων αυτών των ανθρώπων η πολιτεία όχι μόνο δεν προχωρά ως όφειλε να τους αποκαταστήσει με την ορθή εργασιακή σχέση, αλλά τους πετά στον δρόμο μη λαμβάνοντας υπ όψη την προϋπηρεσία και τους κόπους τους όλα αυτά τα χρόνια».

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει, ακόμη ότι η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών «δε λαμβάνει υπόψη τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν από τις προηγούμενες ηγεσίες, προς ιδιώτες - Εταιρίες Αναδόχους του Έργου των ΚΕΠ για την εκπαίδευση του προσωπικού του θεσμού, όταν η χώρα βρίσκετε στη σημερινή οικονομική κατάσταση.

»Αντίθετα προαναγγέλλει εν όψη "Καλλικράτη" τη δημιουργία περίπου 1.200 "Ηλεκτρονικών ΚΕΠ" στην περιφέρεια όπου ο "ηλεκτρονικός αναλφαβητισμός" βασιλεύει... Ποιος ιδιώτης Εργολαβος-Ανάδοχος και με πιο κόστος θα αναλάβει εις πέρας αυτό το έργο όταν ήδη εκπαιδευμένο και έμπειρο προσωπικό παροπλίζεται;»

Πηγή: in.gr

Γ. Ραγκούσης: Θα ενσωματωθεί κάθε πρόταση που βελτιώνει τον Καλλικράτη

Αποφασισμένος να ενσωματώσει «κάθε πρόταση που δεν έρχεται σε αντίθεση με τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες του 'Καλλικράτη'», στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής διαδικασίας που ξεκινά αύριο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, εμφανίζεται στο πρώτο μέρος της συνέντευξής του στην αυτοδιοίκηση gr o υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννης Ραγκούσης.

Προσθέτει πάντως ότι στο νομοσχέδιο έχει ........

συμπεριληφθεί το σύνολο σχεδόν των προτάσεων ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ των τελευταίων δέκα χρόνων και επικρίνει τον πρόεδρο της ΝΔ γιατί ενώ ζητά την απόσυρση του «Καλλικράτη» εδώ και τέσσερις μήνες δεν έχει υποβάλλει ούτε μία πρόταση. «Δυστυχώς, κάθε μέρα αποδεικνύεται όλο και πιο έντονα ότι ο κ. Σαμαράς εκπροσωπεί με τον πιο αμετανόητο τρόπο τις παλαιοκομματικές αντιλήψεις ενός πελατειακού κράτους αυθαιρεσίας, σπατάλης και αδιαφάνειας. Αυτές τις πρακτικές της εξαετούς δήθεν "επανίδρυσης" του κράτους υπερασπίζεται ο κος Σαμαράς. Σε αυτές βάζει τέλος ο ‘Καλλικράτης’», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης. Παράλληλα, απαντώντας στην κριτική της ΝΔ, υποστηρίζει ότι έχει γίνει κοστολόγηση των αρμοδιοτήτων που μεταφέρονται και έχουν προβλεφθεί οι ανάλογοι πόροι.

Όσον αφορά το χωροταξικό ο υπουργός Εσωτερικών τονίζει ότι είναι σεβαστές οι επιμέρους διαφωνίες αλλά προέχει το συμφέρον του συνόλου. Παράλληλα ο κ. Ραγκούσης τονίζει με έμφαση ότι είναι αυτονόητο ότι από τις καταργήσεις δήμων, επιχειρήσεων, νομαρχιών, θέσεων πολιτικού προσωπικού κλπ θα προκύψουν τεράστιες εξοικονομήσει πόρων, ενώ με την αύξηση του ποσοστού του ΦΠΑ που παίρνουν οι δήμοι, θα έχουν, όπως λέει, «κάθε κίνητρο να συμβάλουν με τις δικές τους δυνάμεις στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής». Το πλήρες κείμενο του α΄ μέρους της συνέντευξης του υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννη Ραγκούση στην αυτοδιοίκηση gr είναι το εξής:

- Κύριε υπουργέ, πριν από δύο εβδομάδες ανακοινώσατε το οριστικοποιημένο σχέδιο «Καλλικράτης», το οποίο με μικρές αλλαγές καταθέσατε την Παρασκευή στη Βουλή. Αν και δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών είναι θετική, ακούσαμε τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την περασμένη Δευτέρα να ζητά από τον πρωθυπουργό να το αποσύρετε. Για ποιο λόγο θεωρείτε ότι η ΝΔ επιλέγει τη «σκληρή» γραμμή απέναντι στον «Καλλικράτη»;

Η ΝΔ με την ίδια ανευθυνότητα που κυβέρνησε τη χώρα, οδηγώντας τη στο χείλος της χρεοκοπίας, εναντιώνεται σε κάθε βαθιά αλλαγή που μεταβάλει τα δεδομένα στην Ελλάδα. Καταψήφισε την υπαγωγή όλων ανεξαιρέτως των προσλήψεων στο ΑΣΕΠ και αποχώρησε από τη Βουλή από την ψηφοφορία για τη σύσταση του ΕΙΣΕΠ για την αξιοκρατική επιλογή των Γενικών Διευθυντών του Δημοσίου. Τώρα ετοιμάζεται να καταψηφίσει μια απαραίτητη πραγματικά ιστορική αλλαγή στο κράτος, απαραίτητη για τη δημοσιονομική ανάταξη της χώρας, επείγουσα για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, αποφασιστική για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Δυστυχώς, κάθε μέρα αποδεικνύεται όλο και πιο έντονα ότι ο κ. Σαμαράς εκπροσωπεί με τον πιο αμετανόητο τρόπο τις παλαιοκομματικές αντιλήψεις ενός πελατειακού κράτους αυθαιρεσίας, σπατάλης και αδιαφάνειας. Αυτές τις πρακτικές της εξαετούς δήθεν "επανίδρυσης" του κράτους υπερασπίζεται ο κος Σαμαράς. Σε αυτές βάζει τέλος ο Καλλικράτης.

- Με την κατάθεση του ν/σ στη Βουλή η ΝΔ είπε και επίσημα «όχι» και στο τελικό σχέδιο. Μάλιστα, ο αρμόδιος τομεάρχης Χρ. Ζώης αναρωτιέται πως προκύπτει η εξοικονόμηση των 1,8 ή 1,2 δις για την οποία κάνετε λόγο. Αλήθεια πως προκύπτει;

Όταν περιορίζονται οι δήμοι σε λιγότερο από το 1/3. Όταν οι δημοτικές επιχειρήσεις και ΝΠΔΔ από 6.000 περιορίζονται σε λιγότερες από 2.000. Όταν καταργούνται δεκάδες χιλιάδες θέσεις πολιτικού προσωπικού και δεκάδες χιλιάδες θέσεις μελών διοικητικών συμβουλίων οργανισμών, όταν από 54 Νομαρχίες, 3 Υπερνομαρχίες και 19 Επαρχεία πάμε σε 13 Περιφέρειες, είναι προφανές στον καθένα τι εξοικονομήσεις λειτουργικών δαπανών προκύπτουν. Αλλά οι σημαντικότερες εξοικονομήσεις θα προκύψουν από τη συνολική διαρθρωτική αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της αυτοδιοίκησης: ούτε μια πρόσληψη πλέον χωρίς ΑΣΕΠ, ούτε μια ψευδεπίγραφη σύμβαση έργου, ούτε ένα ευρώ δαπάνη χωρίς προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ούτε μια απόφαση χωρίς διαφάνεια. Πρόκειται για ένα εκ θεμελίων νέο τρόπο λειτουργίας που θα διασφαλίζει στα όρια του ανθρωπίνως δυνατού και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου. Και όλα αυτά είναι αποφασιστικά όχι μόνο λόγω της κρισιμότητας των δημοσιονομικών της χώρας αλλά και διότι θα οδηγήσουν στην ηθική επαναθεμελίωση της αυτοδιοίκησης στη συνείδηση των πολιτών, θα απαντήσουν στη συχνά άδικη απαξίωση του πολιτικού της προσωπικού και θα οδηγήσουν σε μια νέα αξιοπιστία και μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον πολίτη. Είναι αδιανόητο ότι η ΝΔ επέλεξε να κάνει κριτική στον Καλλικράτη στην αποφασιστικότερη συμβολή του στη συγκυρία που περνάει η πατρίδα μας. Και είναι απαράδεκτο αν αναλογιστεί κανείς τις ευθύνες που έχει για τη σημερινή κατάσταση του κράτους και της αυτοδιοίκησης.

- Ένα άλλο σημείο κριτικής της ΝΔ είναι ότι δεν κάνατε διάλογο με την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ, με αποτέλεσμα να μην γίνουν δεκτές οι παρατηρήσεις τους. Τι απαντάτε σε αυτό; Μπορείτε να μας πείτε ποιες από τις παρατηρήσεις δημάρχων και νομαρχών έγιναν δεκτές;

Η πίστη που έχουμε στη διαβούλευση, ως συστατικό κομμάτι διαμόρφωσης πολιτικών και όχι απλό μηχανισμό επίλυσης διαφωνιών είναι δεδομένη. Ιδιαίτερα στην περίπτωση του “Καλλικράτη” οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης μπορούν, σε μια καλόπιστη ανάγνωση, να αναγνωρίσουν δικές τους προτάσεις και διεκδικήσεις ετών. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι στον “Καλλικράτη” δεν συναντά κανείς κάποιες παρατηρήσεις της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ αλλά το σύνολο σχεδόν των προτάσεών τους τα τελευταία δέκα χρόνια. Αλλά και στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας που είχαμε με τις επιτροπές παρακολούθησης της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ που συνεδρίασαν επανειλημμένα ενσωματώθηκαν κατά τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου πολύτιμες ιδέες και παρατηρήσεις των φορέων της αυτοδιοίκησης. Προφανώς δε συμπέσαμε σε όλα αλλά για την αυτοδιοίκηση ο Καλλικράτης συνιστά την πραγμάτωση ενός οράματος αλλά και μιας προετοιμασίας σχεδόν 10 ετών. Άλλωστε, και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και η ηγεσία του υπουργείου έχουμε αναγνωρίσει δημόσια τη σημασία που είχε η προεργασία αυτή και η αξιοποίησή της για την έγκαιρη ολοκλήρωση ενός τόσο σύνθετου νομοθετήματος.

- Διαβάζοντας το νομοσχέδιο παρατήρησα ότι δεν κάνετε πίσω σε θέματα που θέτει η ΚΕΔΚΕ όπως το ασυμβίβαστο, τα δημοτικά διαμερίσματα στους δήμους άνω των 100.000 κατοίκων, του ΕΣΔΚΝΑ, της διάκρισης αρμοδιοτήτων μεταξύ δήμων και περιφερειών σε ορισμένους τομείς κλπ. Υπάρχει περίπτωση να γίνουν κάποια από αυτά δεκτά κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή;

Ο “Καλλικράτης” κατατέθηκε στη Βουλή για συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή. Εκεί θα συνεχίσουμε την επεξεργασία και θα ακούσουμε εκ νέου τους φορείς της αυτοδιοίκησης, αλλά και τους βουλευτές και τα κόμματα. Όπως έχουμε αποδείξει είμαστε αποφασισμένοι να ενσωματώσουμε κάθε πρόταση που δεν έρχεται σε αντίθεση με τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες του Καλλικράτη.

- Προχθές, Σάββατο το ΥΠ.ΕΣ. εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ότι όσοι από τη ΝΔ έσπευσαν να επικρίνουν τον «Καλλικράτη» ταυτίζονται «με τις παλαιοκομματικές αντιλήψεις και πρακτικές του πελατειακού κράτους της σπατάλης, της αυθαιρεσίας και της αδιαφάνειας». Θα γνωρίζετε, ασφαλώς, ότι η συγκεκριμένη ανακοίνωσή σας χαρακτηρίστηκε «αλαζονική» από τον αρμόδιο τομεάρχη της ΝΔ, ο οποίος επίσης επέκρινε το ΥΠ.ΕΣ. ότι στην ουσία επιτίθεται για να καλύψει την προχειρότητα και τις ελλείψεις του «Καλλικράτη». Υπάρχουν όντως ελλείψεις στο ν/σ;

Ο κος Σαμαράς έφτασε στο σημείο να ζητήσει από τον Πρωθυπουργό την απόσυρση του νομοσχεδίου. Και αυτό όταν από τις 10 Ιανουαρίου που παρουσιάστηκε ο Καλλικράτης, επί 4 μήνες δεν υπέβαλλε ούτε μια πρόταση, ούτε μια ιδέα για τη μεγάλη αυτή αλλαγή. Ο Καλλικράτης όπως γνωρίζετε συναρθρώνει ύλη 16 νομοσχεδίων. Είναι φανερό όμως ότι η ΝΔ έχασε την ευκαιρία να επιλέξει το δρόμο της κριτικής συμβολής και διάλεξε την στείρα άρνηση.

- Η ΚΕΔΚΕ τονίζει ότι δεν προβλέπεται η χρηματοδότηση του προγράμματος ΕΛΛ.Α.Δ.Α. με 4 δις € και ζητά αυτό να γίνει στο ν/σ και όχι με εξουσιοδοτική διάταξη. Παράλληλα οι δήμαρχοι της ΝΔ θέτουν και το θέμα της κοστολόγησης των αρμοδιοτήτων που μεταβιβάζονται στους δήμους. Υπάρχει λόγος να ανησυχούν οι δήμαρχοι για τους πόρους;

Η κοστολόγηση των αρμοδιοτήτων που μεταβιβάζονται από το δεύτερο βαθμό έχει ληφθεί υπόψη στους πόρους της. Πέραν όμως από αυτό έχει εξασφαλιστεί και η εγγύηση της δυνατότητας να αυξηθούν οι πόροι αυτοί στην περίπτωση που η αναλυτική κοστολόγηση που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος του Καλλικράτη – με συμβολή εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης - καταλήξει ότι απαιτείται προσαύξηση. Σε ότι αφορά το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ το ποσοστό συμμετοχής του κράτους και της αυτοδιοίκησης διατηρείται ως έχει, ενώ για το ύψος του έχουμε δεσμευτεί ότι θα κινηθεί στο ύψος του ΘΗΣΕΑ. Σημειώνω ότι στο πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ» έχουν ενταχθεί και σημαντικοί πόροι από το πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση» οι οποίοι θα αξιοποιηθούν προς όφελος της αυτοδιοίκησης, πράγμα για το οποίο δυστυχώς δεν είχε φροντίσει η κυβέρνηση της ΝΔ.

- Το νομοσχέδιο προβλέπει τα ποσοστά από τους φόρους που αποτελούν τα έσοδα των δήμων μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων. Θεωρείτε ότι αυτά τα χρήματα φτάνουν για την άσκηση των αρμοδιοτήτων των δήμων ή, όπως έχω ακούσει να λένε ορισμένοι, θα αναγκαστούν οι δήμοι να προσφέρουν υπηρεσίες στους δημότες τους έναντι αντιτίμου;

Όπως είπα, καμία αρμοδιότητα δεν μεταφέρεται χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, κι αυτό είναι αποτυπωμένο και στο νομοσχέδιο του “Καλλικράτη”. Σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία οι πόροι της αυτοδιοίκησης όχι μόνο είναι ακριβοδίκαια υπολογισμένοι αλλά ακριβώς επειδή συνδέονται με δυναμικούς φόρους – όπως ήταν άλλωστε και το πάγιο αίτημα της αυτοδιοίκησης – είναι ικανοί να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμα οικονομική βιωσιμότητα.

- Τόσο οι περιφέρειες όσο και οι δήμοι λαμβάνουν έσοδα μέσω του ΦΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι θα μετατραπούν και σε εισπρακτικούς μηχανισμούς του κράτους;

Η χρηματοδότηση των ΟΤΑ και σήμερα περιλαμβάνει μικρή απόδοση ποσοστού επί των εσόδων του ΦΠΑ χωρίς φυσικά να έχουν μετατραπεί οι ΟΤΑ σε εισπρακτικούς μηχανισμούς. Η σημαντική αύξηση, στο ποσοστό που λαμβάνουν οι Δήμοι δεν αλλάζει τίποτα σε αυτό. Βεβαίως και οι Δήμοι πλέον έχουν κάθε κίνητρο να συμβάλλουν με τις δικές τους δυνάμεις στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

- Και να έρθουμε στο πιο hot θέμα, που είναι, ασφαλώς, το χωροταξικό. Στην αρχή μας είχατε πει για κάτω από 370, μετά μας παρουσιάσατε 333 με 343 δήμους και τελικά φτάσαμε στους 325. Δεν φοβάστε τις αντιδράσεις από δημάρχους και τοπικούς φορείς ακόμη και του ΠΑΣΟΚ;

Ο σχεδιασμός του “Καλλικράτη” έγινε με βάση τις ανάγκες της χώρας, της ανάπτυξης κάθε τοπικής κοινωνίας, της εξυπηρέτησης των πολιτών. Όπως γνωρίζετε, δεν μπορεί να αποφευχθεί στη μια η στην άλλη περίπτωση κάποιοι να είναι λιγότεροι ικανοποιημένοι από κάποιους άλλους. Ποιος θα μπορουσε να διανοηθεί ότι από τους 1034 ΟΤΑ θα πηγαίναμε στους 325 χωρίς καμία διαφωνία; Αυτό όμως που είναι αναντίλεκτο είναι ότι δεν επιτρέψαμε κανενός είδους πολιτικές, πόσο μάλλον μικροκομματικές ή προσωπικές σκοπιμότητες να επηρεάσουν τη χωροθέτηση. Κινηθήκαμε με αντικειμενικά κριτήρια, τα οποία εφαρμόσαμε με ενιαίο τρόπο σε όλη τη χώρα. Κάθε επιμέρους διαφωνία είναι σεβαστή, κάθε τοπική άποψη έχει την αξία της, εμείς όμως είμαστε υποχρεωμένοι τελικά να λάβουμε υπόψη το συμφέρον του συνόλου των πολιτών και το αύριο της χώρας.

Πηγή: Αυτοδιοίκηση.gr

Με Βιολογία, Φυσική, Μαθηματικά και Ιστορία συνεχίζονται τη Δευτέρα οι Πανελλαδικές

Στα μαθήματα της Βιολογίας Γενικής Παιδείας, Φυσικής Γενικής Παιδείας, Μαθηματικών και Στοιχείων Στατιστικής Γενικής Παιδείας και Ιστορίας Γενικής Παιδείας εξετάζονται πανελλαδικώς τη Δευτέρα, οι μαθητές των Γενικών Λυκείων και των Ημερησίων ΕΠΑΛ.

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:00 π.μ. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 07.30 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.

Την Τρίτη σειρά έχουν οι μαθητές των Εσπερινών ........

Γενικών Λυκείων και Εσπερινών ΕΠΑΛ που εξετάζονται στα μαθήματα Βιολογία Γενικής Παιδείας, Φυσική Γενικής Παιδείας, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας και Ιστορία Γενικής Παιδείας.

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 18:30, οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 18:00 το απόγευμα. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.

Η αυλαία των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων άνοιξε την Παρασκευή με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.

Ο αριθμός των εισακτέων στην Ανώτατη Εκπαίδευση και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης για το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 ανέρχεται στις 84.690.

Φέτος, ο αριθμός εμφανίζεται αυξημένος σε σχέση με πέρσι, καθώς υπάρχουν νέα τμήματα, αλλά, σε γενικές γραμμές, οι εισακτέοι παραμένουν ίδιοι, ενώ ελάχιστες είναι οι μειώσεις σε ορισμένες σχολές, όπως για παράδειγμα στις αστυνομικές ακαδημίες.

Εφημερεύον φαρμακείο στα Φιλιατρά γι αυτήν την εβδομάδα.

Την εβδομάδα από 17 έως 23 Μαΐου 2010 εφημερεύει το φαρμακείο:

Αικατερίνη Βορίση

Tηλ: 2761 - 0 - 34065
Κιν. 694 - 6104914




Μεσσηνιακές εφημερίδες της 17ης Μαΐου 2010

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.




H εφημερίδα "Θάρρος" δεν κυκλοφορεί την Δευτέρα.