Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στα Φιλιατρά: "Διεκδικούμε το μέλλον των πόλεων και των παιδιών μας."

Διεξήχθη σήμερα το μεσημέρι στις 12:30 το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που οργάνωσε ο Δήμος Φιλιατρών με αίτημα την δημιουργία του Δήμου Φιλιατών με έδρα τους Γαργαλιάνους.

Παρόντες στο συλλαλητήριο οι δυο δήμαρχοι Φιλιατρών και Γαργαλιάνων Άλκης Ξύγκας και Σταύρος Καλοφωλιάς αντίστοιχα, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού συμβουλίου Φιλιατρών κος Θεόδωρος Σαπέρας Δημοτικοί σύμβουλοι και από τους δύο Δήμους και πολύς κόσμος που δεν υπολόγισε τον δυνατό ήλιο και την ζέστη που επικρατούσε και διατράνωσε το δίκαιο αίτημα του για την δημιουργία δεύτερου δήμου στην Τριφυλία με όνομα "Δήμος Φιλιατρών με έδρα τους Γαργαλιάνους".

Τις ομιλίες άρχισε ο σεβασμιότατος ............

Μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ.κ. Χρυσόστομος ο οποίος στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια για την δημιουργία του δεύτερου Δήμου στην Τριφυλία.
Ανάγνωσε μια επιστολή που είχε στείλει στον υπουργό κο Ραγκούση υποστηρίζοντας την δημιουργία του Δήμου Φιλιατρών.
Υποστήριξε για μια ακόμα φορά το δίκαιο αίτημα των δυο περιοχών για συνένωση τους και την συνεργασία τους.

Ο Δημοτικός σύμβουλος του Δημοτικού συμβουλίου Γαργαλιάνων Ιωάννης Καλκαβούρας στην ομιλία του είπε ότι δυο δημοτικά συμβούλια αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα δήμο για την υπηρεσία του δημότη και όχι δήμο δέσμιο των συμφερόντων μακρυά από δημότη που θα εξυπηρετεί ηγεμονικές πρακτικές.
Αποκάλεσε το παρόν σχέδιο για τον Δήμο Τριφυλίας ως έκτρωμα το οποίο δεν μπορεί να λειτουργήσει και αναρωτήθηκε σε ποια περιοχή ή νομό υπάρχουν σε ένα δήμο τρείς μεγάλες πόλεις.

Υπέρμαχος του Δήμου Φιλιατρών με έδρα τους Γαργαλιάνους και λάβρος ταυτόχρονα κατα των πρακτικών που έκανα οι Κυπαρίσσιοι παρουσιάστηκε ο επικεφαλής της Ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού συμβουλίου κος Θεόδωρος Σαπέρας θυμίζοντας ιστορικά γεγονότα που εξ αιτίας της Κυπαρισσίας σταμάτησαν το τρένο στην Κυπαρισσία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι σταμάτησε λες και εκεί τελείωνε η Ελλάδα.
Θύμισε την αρπαγή του νοσοκομείου που είχαν τα φιλιατρά για να το πάνε στην Κυπαρισσία.
Επεσήμανε τους κινδύνους ότι όχι μόνο δεν θα έρθουν υπηρεσίες στην περιοχή μας αλλα θα πάρουν και αυτές που ήδη έχουμε. Είναι άπληστοι και αυτό επιδίωκαν εδώ και χρόνια.

Ο Δήμαρχος Γαργαλιάνων κος Καλοφωλιάς είπε ότι πρέπει να είμαστε παρόντες για να διαμορφώσουμε εμείς τα πράγματα και όχι άλλοι.
Ναι σε ισχυρούς δήμους και όχι σε αχανείς δήμους. Ο λαός απαιτεί να υπάρξει δεύτερος δήμος στην Τριφυλία και είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση να μην το κάνει αποδεκτό.
Οι νόμοι για να εφαρμοστούν θέλουν την συναίνεση και της κοινωνίας.
Είναι παλαϊκό αίτημα για την δημιουργία αυτού του δήμου.
Είναι ένα αίτημα το οποίο έχει αγκαλιάσει τόσο η ΤΕΔΚ όσο και η ΚΕΔΚΕ.
Χαιρέτησε το Δημοτικό συμβούλιο Φιλιατρών για την απόφαση που πήρε για την δημιουργία του Δήμου Φιλιατρών με έδρα τους Γαργαλιάνους και συνεχάρη το δημοτικό συμβούλιο Γαργαλιάνων για την απόφαση που πήρε να δεχτεί την πρόταση των Φιλιατρών.
Ζήτησε την συμπαράσταση όλων των βουλευτών της Μεσσηνίας και ειδικότερα τους κυβερνητικούς που είναι Τριφύλιοι.
Ο αγώνας είναι για το μέλλον μας για τα παιδιά μας.

Ο Κος Ξύγκας είπε ότι οι δύο πόλεις έχουν πάρα πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Οι ώρες είναι δύσκολες για τα Φιλιατρά. Κάποιοι θέλουν τα Φιλιατρά χωριό. τα θελουν ουράσε ένα δήμο χωρίς όνομα χωρίς ταυτότητα χωρίς ιστορία.
Πριν παρουσιάσουν το χωροταξικό, ζητήσαμε το αυτονόητο. Δήμο Φιλιατρών με έδρα τα Φιλιατρά. Δεν ξεραμε τι εχουν στο μυαλό τους.
Με την παρουσίαση του χωροταξικού παρουσιάστηκαν νέα δεδομένα.
Έθεσε το δίλημμα: Ουρά της Κυπαρισσίας ή ισότιμος συνεταίρος με τους Γαργαλιάνους.
Τα φιλιατρά δεν στέκονται εμπόδιο στην ανάπτυξη της Κυπαρισσίας. Κοιτάμε τον δικό μας τόπο.
Γιατί να μην έχουμε την δική μας πολεοδομία, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, Διεύθυνση γεωργίας, Υγείας και πολλές άλλες υπηρεσίες.
Ο Δήμος Φιλιατρών με έδρα τους Γαργαλιάνους είναι η καλύτερη και η πιο εφικτή λύση για τον τόπο μας.
Οι κοινωνίες έδειξαν ότι είναι ώριμες γι αυτήν την λύση.
Και αναφέρθηκε σε αυτά που είπε ο Κος Σαπέρας για αυτά που στερήθηκαν τα Φιλιατρά για χάρη της Κυπαρισσίας.
50 χρόνια είναι πολλά. Πάθαμε και μάθαμε. Το δικαιούμαστε να χαράξουμε το μέλλον μας από εδώ και πέρα.
Οι βουλευτές συμφώνησαν ότι το αίτημα μας είναι δίκαιο είπε.
Αύριο είπε έχουμε συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Κος Γιάννη Ραγκούση όπου θα του θέσουμε το δίκαιο αίτημα μας είπε ο Κος Ξύγκας.

Και ανέγνωσε την επιστολή που είχε στείλει στον πρωθυπουργό με τίτλο "Ποιός φοβάται την συμμετοχική δημοκρατία."

Ακούστε τις ομιλίες όλων όσων μίλησαν προς τους πολίτες.



Σε δηλώσεις τους οι Δήμαρχοι Φιλιατρών και Γαργαλιάνων Ξύγκας - Καλοφωλιάς, καθώς και ο Επικεφαλής της Ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού συμβουλίου κος Θεόδωρος Σαπέρας, είπαν:

Ο κος Ξύγκας είπε ότι μαζευτήκαμε για να αναδείξουμε το πάνδημο αίτημα της συνένωσης των δυο δήμων ενω κάλεσε να αποδείξουν όσοι το πιστεύουν ότι υπάρχει συμμετοχική δημοκρατία.
Έχουμε την δέσμευση και στήριξη των βουλευτών της Μεσσηνίας και ότι αύριο θα υπάρχει συνάντηση με τον Γιάννη Ραγκούση για να τεθεί το θέμα της δημιουργίας του Νέου Δήμου.

Ακούστε τι είπε ο Δήμαρχος Φιλιατρών Άλκης Ξύγκας



Απο την πλευρά του ο κος Καλοφωλίας είπε ότι τα δημοτικά συμβούλια των Φιλιατρών και των Γαργαλιάνων αποφάσισαν και ίδρυσαν τον Δήμο Φιλιατρών με έδρα τους Γαργαλιάνους. Η σειρά του υπουργείου είναι στο νομοσχέδιο να συμπεριλάβει και αυτόν τον Δήμο και το χαρακτήρισε πάνδημο αίτημα όλης της περιοχής.
Από την αρχή ο Δήμαρχος Γαργαλιάνων Κος Καλοφωλιας υποστήριξε ότι πρέπει στην Τριφυλία να δημιουργηθούν δύο δήμοι.
Ο Δήμος που συστάθηκε θα αναλάβει την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και θα εξυπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντα των πολιτών.
Πληθυσμιακά ξεπερνάει τους 18.000 κατοίκους και ανταποκρίνεται σε όλα όσα θέτει ο Νόμος για τον Καλλικράτη.

Ακούστε τι είπε ο Κος Καλοφωλίας



Ακολούθως ο Επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού συμβουλίου κος Θεόδωρος Σαπέρας είπε ότι είμαστε εδώ για να κερδίσουμε το στοίχημα με τον καναπέ.
Για να διακηρύξουμε τον νέο Δήμο Φιλιατρών με έδρα τους Γαργαλιάνους.

Ακούστε τι είπε στην δήλωση του ο κος Σαπέρας.



Δείτε φωτογραφικό υλικό από την συγκέντρωση



Καθηγήτρια στην Κύπρο βίασε δύο μαθητές της

Σοκ προκαλεί η αποκάλυψη της Κυριακάτικης «Σημερινής», οτι καθηγήτρια σχολείου της Επαρχίας Λάρνακας βίασε μέσα στο αυτοκίνητό της δύο μαθητές της.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, προηγήθηκαν απειλές κι εκβιασμοί από την εκπαιδευτικό, αλλά παρά και την προσπάθεια κουκουλώματος της υπόθεσης από τη Διευθύντρια, ο ένας από τους δύο ανήλικους, δεν άντεξε και το ανέφερε στους γονείς του.
Για το πρωτοφανές περιστατικό ενημερώθηκε η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά η οποία κίνησε άμεσα τις διαδικασίες εξιχνίασης της υπόθεσης και με εμπιστευτική επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας, απηύθυνε δραματική έκκληση για άμεση έναρξη διερεύνησης των πολύ σοβαρών καταγγελιών που περιήλθαν εις γνώση της.

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος τύπου της .........

Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός είπε ότι η Αστυνομία διερευνώντας το δημοσίευμα θα έρθει σε επαφή τόσο με το Υπουργείο Παιδείας, όσο και με την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, για να διαπιστωθεί σε ποιο στάδιο βρίσκεται η μέχρι σήμερα διενεργηθείσα έρευνα.
«Αν από το προκαταρκτικό πόρισμα της έρευνας που διενήργησε το Υπουργείο Παιδείας, προκύπτει ενδεχόμενο ποινικό αδίκημα, η Αστυνομία σε συνεννόηση με το Γενικό Εισαγγελέα θα προχωρήσει σε περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης», ανέφερε ο κ. Κατσουνωτός.

Συλλαλητήριο σήμερα στις 12:30 στην Πλατεία Φιλιατρών



Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην πλατεία των Φιλιατρών θα πραγματοποιήσει σήμερα στις 12:30 το μεσημέρι ο Δήμος προκειμένου να μιλήσει για τον Καλλικράτη και τον Δήμο που προτείνεται ανάμεσα στα Φιλιατρά και τους Γαργαλιάνους.

Το μέλλον των Φιλιατρών βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και πρέπει τώρα να διεκδικήσουμε την ζωή και το μέλλον της πόλης μας.

ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΔΥΝΑΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΡΙΑ ΚΑΙ ΑΡΡΩΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ.




Έκθεση ασπρόμαυρης φωτογραφίας 1840 - 1970 από το Δημοτικό σχολείο Μερόπης

Όταν όμως αυτή η φωτογραφία έρχεται από μια εποχή που δεν υπάρχει πια, από ανθρώπους δικούς μας που δεν υπάρχουν πια, σε πόσες λέξεις μπορεί να αντιστοιχεί; Σε πόσα και τι συναισθήματα; Σε πόσες σκέψεις; Σε πόσα ρίγη και σε πόσα, ίσως, δάκρυα;

Το δημοτικό σχολείο Μερόπης μας δίνει την ευκαιρία να το διαπιστώσουμε!

Από την 1η ως την 15η Ιουνίου μας περιμένει όλους σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση ασπρόμαυρης φωτογραφίας που διοργανώνει στο χώρο του δημοτικού σχολείου.
Σε αυτή την έκθεση του σχολείου μας θα .........

έχουμε την ευκαιρία να γυρίσουμε για λίγο πίσω στο χρόνο, να περιηγηθούμε στη Μερόπη της παλιάς εποχής, να "μιλήσουμε" με προγόνους και συγχωριανούς που δε γνωρίσαμε ποτέ... Να συμμετάσχουμε για λίγο στα πανηγύρια τους, στους γάμους τους, στην καθημερινότητά τους, με λίγα λόγια στη ζωή τους... Κι ας αναλογιστούμε ότι η ζωή των προγόνων μας δεν είναι παρά η προέκταση του εαυτού μας στον παρελθόντα χρόνο και χώρο... Γνωρίζοντας εκείνους, γνωρίζουμε τον εαυτό μας!

Η Έκθεση, όπως είπαμε, θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του σχολείου την από την 1η ως την 15η Ιουνίου και θα λειτουργεί από τις 10 το πρωί ως τις 7 το απόγευμα.
Αξίζει να τονίσουμε ότι η έκθεση χωρίζεται σε επιμέρους ενότητες όπως: γάμος, σχολικές στιγμές, οικογενειακές στιγμές αλλά και διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις.
Παρακάτω, προβάλουμε ενδεικτικά μια φωτογραφία από τις επιμέρους θεματικές ενότητες.




Πηγή: Μερόπη Μεσσηνίας

ΣΧΟΛΙΟ
Θεωρούμε ότι αξίζει να πάρετε τα παιδιά σας και να κάνετε μια βόλτα απο την έκθεση φωτογραφίας στην Μερόπη. Θα έχουν την ευκαιρία τα παιδιά σας να γνωρίσουν και μια παλαιότερη μορφή των φωτογραφιών που αποτυπώνονταν σε χαρτί από φιλμ και όχι από memory cards.

Εφημερεύον φαρμακείο γι αυτήν την εβδομάδα στα Φιλιατρά

Την εβδομάδα από 24 έως 30 Μαΐου 2010 εφημερεύει το φαρμακείο:

Άλκη Ξύγκα

Tηλ: 2761 - 0 - 33560
Κιν. 697 - 76 92 544




Μεσσηνιακές εφημερίδες της 24ης Μαΐου 2010

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.




Μας ήρθε μόνο το πρωτοσέλιδο της Ελευθερίας.