Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Πιο... light δόσεις για δανειολήπτες. Ρυθμίσεις - σωσίβιο από τις τράπεζες για δάνεια και κάρτες

Ψαλίδι στο επιτόκιο, επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου, συγκέντρωση των οφειλών σε νέο δάνειο, ακόμα και αξιοποίηση υπάρχοντος στεγαστικού δανείου για αποπληρωμή οφειλών σε πιστωτικές κάρτες, είναι κάποια από τα αντίδοτα που προσφέρουν πλέον οι τράπεζες για να χτυπήσουν τον... ιό της υπερχρέωσης.

Ταυτόχρονα, επιτρέπουν στους πελάτες τους να παραλείψουν την πληρωμή κάποιων δόσεων, τους δίνουν τη δυνατότητα να παγώσουν τις οφειλές τους έως και για 24 μήνες, ή τους ασφαλίζουν στην περίπτωση ατυχήματος, ασθένειας ακόμα και απώλειας εργασίας.

Ωστόσο, τα νέα δάνεια που έχουν .........

διαθέσει το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες κρύβουν μία σειρά από παγίδες, δηλαδή είτε περισσότερους τόκους είτε αυξημένο κίνδυνο να χάσουν οι δανειολήπτες περιουσιακά τους στοιχεία, αν δεν είναι συνεπείς στις πληρωμές τους.

Μείωση δόσης

Το ψαλίδι στο επιτόκιο είναι κλασικός και ο πιο διαδεδομένος τρόπος για να μειώσει κάποιος τη δόση του, είτε πρόκειται για καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες είτε για στεγαστικά δάνεια. Στην καταναλωτική πίστη, η κίνηση αυτή συνδυάζεται κατά κανόνα με συγκέντρωση πολλών οφειλών από δάνεια και κάρτες σε ενιαίο χρέος. Ανάλογα με το ποσό της οφειλής και την ύπαρξη ή όχι κάποιου περιουσιακού στοιχείου, στην καταναλωτική πίστη το τελικό επιτόκιο μπορεί να πέσει ακόμα και στο 6%-7%, έναντι περίπου 12% για τα «απλά» καταναλωτικά δάνεια και 16%-18% για τις πιστωτικές κάρτες. Αντίστοιχα, στα στεγαστικά το σταθερό επιτόκιο πενταετίας μπορεί να πέσει ακόμα και κάτω από 4,5%, δηλαδή τουλάχιστον 1-1,5 μονάδες σε σχέση με τα δεδομένα που ίσχυαν πριν από μια διετία.

Η κίνηση αυτή μειώνει τη δόση κατά 10%20%, ανάλογα με το δάνειο, αλλά στην περίπτωση που οι οφειλές είναι υπέρογκες συνδυάζεται κατά κανόνα και με αύξηση της διάρκειας. Στα στεγαστικά δάνεια, ανάλογα με την ηλικία του δανειολήπτη, η επιμήκυνση της διάρκειας φτάνει τα 10 χρόνια, με μέγιστη διάρκεια δανείου τα 40 έτη, κάτι που σημαίνει μείωση της δόσης έως και κατά 30%. Στα καταναλωτικά δάνεια, μια ανάλογη αύξηση της διάρκειας μπορεί να αποφέρει μείωση στη δόση ακόμα και άνω του 50%.

Παράλληλα, η ύπαρξη στεγαστικού δανείου μπορεί να ευνοήσει δανειολήπτες με χρέη σε κάρτες ή καταναλωτικά δάνεια. Και αυτό γιατί οι τράπεζες μεταφέρουν οφειλές καταναλωτικής πίστης (από δάνεια και κάρτες) στο στεγαστικό, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο και χαμηλότερα επιτόκια αλλά και μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής.

Περίοδοι χάριτος και πάγωμα οφειλών

Εκτός από τα μειωμένα επιτόκια και την αυξημένη διάρκεια στα δάνεια, οι τράπεζες επιτρέπουν μία σειρά από επιπλέον διευκολύνσεις στους πελάτες που φλερτάρουν με την υπερχρέωση. Η παράλειψη μίας ή δύο δόσεων τον χρόνο είναι αντίδοτο στην περίπτωση που οι δανειολήπτες βρεθούν αντιμέτωποι με κάποιο έκτακτο έξοδο, καθώς αν το δάνειο δεν εξυπηρετηθεί για τρεις συνεχόμενους μήνες θεωρείται επισφαλές και η τράπεζα μπορεί να κινηθεί εις βάρος του δανειολήπτη.

Στην περίπτωση που το πρόβλημα είναι σοβαρότερο και έχει μεγαλύτερη διάρκεια, η τράπεζα μπορεί να παγώσει έως και για 24 μήνες την καταβολή των δόσεων, μεταφέροντας το διάστημα αυτό στη λήξη του δανείου. Ανάλογα με το δάνειο και την τράπεζα, το πάγωμα μπορεί να είναι είτε έντοκο είτε άτοκο, σε άλλες περιπτώσεις ο δανειολήπτης πληρώνει μόνο τόκους και το κεφάλαιο του δανείου μεταφέρεται αυτούσιο στην περίοδο που απομένει για την αποπληρωμή.

Παράλληλα με τις δανειακές διευκολύνσεις, ειδικά στα στεγαστικά δάνεια οι τράπεζες πλέον δίνουν ολοκληρωμένα πακέτα, τα οποία συνδυάζονται με μία σειρά από ασφαλιστικές καλύψεις. Ετσι, εκτός από τις κλασικές ασφάλειες ζωής και πυρός, περιλαμβάνουν ασφάλεια σε περίπτωση απώλειας εργασίας, ασθένειας, ακόμα και ασφάλεια για κλοπή.

Προσοχή στις παγίδες!

Τα νέα δάνεια αλλά και τα προγράμματα αναχρηματοδότησης των τραπεζών μπορεί να αποτελούν σωσίβιο για μεγάλη μερίδα υπερχρεωμένων πελατών, κρύβουν όμως δύο βασικές παγίδες. Η πρώτη αφορά τους επιπλέον τόκους και η δεύτερη, τον κίνδυνο να χάσει ο δανειολήπτης τα περιουσιακά του στοιχεία.

Το χαράτσι μέσω των τόκων του δανείου προκύπτει με την επιμήκυνση της διάρκειας της οφειλής. Αν ο δανειολήπτης προσθέσει 5 ή και 10 χρόνια στον χρόνο αποπληρωμής ενός στεγαστικού δανείου, βλέπει τη δόση του να μειώνεται κάθετα.

Συχνά όμως δεν συνειδητοποιεί ότι μέχρι να αποπληρώσει τα χρέη του θα έχει καταβάλει συνολικά περισσότερους τόκους στην τράπεζα.

Αντίδοτο στην περίπτωση αυτή είναι είτε να ψαλιδίσει ξανά τη διάρκεια του δανείου του, όταν αποκτήσει την οικονομική άνεση, είτε να προβεί σε πρόωρη αποπληρωμή μέρους ή και όλων των οφειλών ώστε να γλιτώσει χρήματα από τους τόκους.

Αντίστοιχα, η συγκέντρωση των οφειλών από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες σε ένα δάνειο με προσημείωση περιουσιακού στοιχείου μειώνει κάθετα το επιτόκιο και τη δόση, αυξάνει όμως τον κίνδυνο ο δανειολήπτης να χάσει την περιουσία του. Και αυτό γιατί, αν καθυστερήσει έστω και μία δόση, κινδυνεύει άμεσα να βρεθεί αντιμέτωπος με τον εφιάλτη του πλειστηριασμού, χάνοντας ακόμα και το σπίτι του για αγορές καταναλωτικών ειδών.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Ξεκινά σήμερα στον Αγρίλη Φιλιατρών το διήμερο λήξης για την 4η Γιορτή καρπουζιού Μεσσηνίας

Μέσα σε κλίμα γιορτής ξεκινά σήμερα Σάββατο 19 Ιουνίου το απόγευμα το διήμερο λήξη της «ΓΙΟΡΤΗΣ ΚΑΡΠΟΥΖΙΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 2010» και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 20 Ιουνίου το βράδυ στον Αγρίλη Φιλιατρών.
Μια γιορτή μέσα από την οποία προβάλλεται το πρωϊμότερο υπαίθριο καρπούζι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το καρπούζι της Μεσσηνίας, η περιοχή της Τριφυλίας, αλλά και τοπικά προϊόντα, δράσεις συλλόγων, συνεταιρισμών και ιδιωτών.

Στο διήμερο των εκδηλώσεων θα υπάρχουν εκθεσιακά περίπτερα όπου εταιρείες φυτοπροστατευτικών προϊόντων, σύλλογοι και συνεταιρισμοί γυναικών, ομάδες και συνεταιρισμοί παραγωγών αλλά και ιδιώτες θα προβάλλουν τα προϊόντα τους στους επισκέπτες είτε μέσα από τα ατομικά τους περίπτερα είτε μέσα από τα περίπτερα των Δήμων.

Στα περίπτερα των Δήμων Φιλιατρών, ..........

Κυπαρισσίας, Γαργαλιάνων και Αυλώνας μπορούν να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους όποιοι ιδιώτες το θελήσουν αρκεί να έχουν επικοινωνήσει με τους εκπροσώπους των Δήμων μέχρι την Πέμπτη 17 Ιουνίου.

Όσοι συμμετέχουν στα περίπτερα των Δήμων μπορούν να εκθέσουν τα προϊόντα τους και όχι να τα πωλούν.

Στο διήμερο θα υπάρχουν και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις για παιδιά και μεγάλους. Για τα παιδιά θα υπάρχουν παιχνίδια, θέατρο δρόμου, ζωγραφική προσώπου και θεατρικό παιχνίδι από τη «Θεατρική Ομάδα Κλόουν» του κ. Βασίλη Φλώρου από νωρίς το απόγευμα τις 7.30 μέχρι τις 8.30 και τις δύο μέρες.

Επίσης θα γίνει διαγωνισμός ζωγραφικής για παιδιά με θέμα το καρπούζι. Ήδη έχουν ενημερωθεί οι διευθυντές και οι προϊστάμενοι των σχολείων οι οποίοι το έχουν διαβιβάσει στους μαθητές τους και πολλά όμορφα έργα έχουν φθάσει στην Οργανωτική Επιτροπή. Τα ονόματα των νικητών θα ανακοινωθούν την Κυριακή το βράδυ και τότε θα απονεμηθούν και οι έπαινοι.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα το Σάββατο το βράδυ θα εμφανιστεί η Νάντια Καραγιάννη και την Κυριακή ο Γιάννης Καλογερόπουλος.
Στα περίπτερα των συλλόγων και των συνεταιρισμών των γυναικών θα υπάρχουν εδέσματα με γλυκές και αλμυρές γεύσεις με βάση το καρπούζι.

Προσκεκλημένη της Οργανωτικής Επιτροπής για το κομμάτι της γευσιγνωσίας είναι και αυτή τη χρονιά η σεφ κ. Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.
Η κ. Μπαρμπαρίγου την Κυριακή θα επισκεφθεί όλα τα περίπτερα που θα παρουσιάσουν τρόφιμα και ποτά και θα απονείμει επαίνους στα καλύτερα παρασκευάσματα από καρπούζι.

Βραβεία επίσης θα δοθούν σε παραγωγούς καρπουζιού για τις καινοτόμες καλλιέργειές τους αλλά για το μεγαλύτερο καρπούζι που θα φέρουν στην εκδήλωση.
Όσοι από τους παραβρισκόμενους το θελήσουν, μπορούν θα πάρουν μέρος στα παιχνίδια με καρπούζια και να δοκιμάσουν τις αντοχές τους στο τρέξιμο με δύο καρπούζια στις μασχάλες!
Οι παραγωγοί καρπουζιού θα προσφέρουν σε όλους τους επισκέπτες δροσερό και πεντανόστιμο ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ!!!!

Χορηγοί στη ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΡΠΟΥΖΙΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ είναι:
η Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος,
η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας,
το Επιμελητήριο Μεσσηνίας,
τα ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ,
η ΦΥΤΡΟ ΣΠΟΡΟΙ Α.Ε,
ΑΡΔΕΥΣΕΙΣ - Τσαφαράς Παναγιώτης,
η ΑΓΡΟΦΡΟΥΤ ΕΛΛΑΣ - Πανταζής Βασίλειος ΑΒΕΕ και οι Αφοι Κατσίρου Ο.Ε.
Χορηγοί επικοινωνίας είναι η εφημερίδα Agrenda και ο Agrotypos.



Μεσσηνιακές εφημερίδες της 19ης Ιουνίου 2010

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.