Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Μήνυμα αναγνώστη: Λειτουργεί το ΙΚΑ Φιλιατρών;

Ενα ερωτημα κανω προς τον λαο των Φιλιατρων:
Το ΙΚΑ Φιλιατρων δουλευει;
παρακαλω τα σχολια σας
Ν.Δ.



Αντωνία Μπούζα: Λαθεμένη κυβερνητική τακτική στον τουριστικό τομέα

Η περίοδος που διανύει η χώρα μας θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως η πιο δύσκολη και κρίσιμη για την επιβίωσή μας, τουλάχιστον των τελευταίων ετών. Ο τουρισμός που στηρίζει δυναμικά την Ελληνική οικονομία, σαν έννοια και σαν δραστηριότητα μπορεί να χαρακτηριστεί πολυδιάστατος, διότι συμμετέχει σε όλους τους κλάδους της οικονομικής μας ζωής .

Γι αυτό και ο προβληματισμός στον τουριστικό κόσμο σχετικά με την εξέλιξη της κρίσης και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις που μπορεί αυτή να έχει στον ελληνικό τουρισμό είναι διάχυτος.

Η απαισιοδοξία είναι έντονη καθώς το ........

κλίμα από τις προκρατήσεις είναι παγωμένο, παρά τις προσφορές στις οποίες έχουν καταφύγει οι καταλυματίες.

Η προσοχή και το ενδιαφέρον της Κυβερνητικής πλειοψηφίας αυτή την κρίσιμη ώρα έπρεπε να στραφεί αποκλειστικά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ασθενικής μας οικονομίας, στη μεγαλύτερη εξωστρέφεια του τουριστικού μας προϊόντος, στη στήριξη των επαγγελματιών του τουρισμού, στην εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους επισκέπτες μας και το σπουδαιότερο στην αναστροφή του αρνητικού κλίματος στο εξωτερικό της Χώρας .

Αυτός άλλωστε ήταν και ο σκοπός της επίσκεψης του νέου υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργου Νικητιάδη, στη Γερμανία(Φρανκφούρτη, Μόναχο και Στουτγάρδη) τις προηγούμενες ημέρες, όπου καίτοι ρωτήθηκε επιμόνως από Γερμανούς δημοσιογράφους για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες κυρίως για την αποζημίωση των τουριστών που ίσως θιγούν από τις απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα , ως φαίνεται δεν έπεισε και έτσι συνεχίζεται η ανησυχία, που δημιουργήθηκε από τις λαθεμένες εικόνες, που ενώ δεν αντικατοπτρίζουν το σύνολο της ελληνικής πραγματικότητας, εντούτοις κυριαρχούν στην ειδησεογραφία.

Επίσης , η αφερεγγυότητά μας με τη μη αποπληρωμή των χρεών μας στο εξωτερικό , η έλλειψη επικοινωνιακής τακτικής και η άκαιρη ανακίνηση του θέματος των κλειστών επαγγελμάτων στην καρδιά του καλοκαιριού, με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που επέφερε, εντείνει την αμφισβήτηση.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό, πως αλλαγές προσώπων και επικοινωνιακής τακτικής δεν ενδιαφέρουν τους επαγγελματίες του τουρισμού που βλέπουν από πράξεις και παραλείψεις της Κυβερνητικής πλειοψηφίας , να χάνεται η φετινή σαιζόν, διότι η καλή πορεία του τουρισμού, απαιτεί κυρίως καλή ψυχολογία και αυτή δυστυχώς , δεν υπάρχει πλέον ούτε στους επισκέπτες μας , ούτε στους Έλληνες πολίτες.


Καλαμάτα 31-7 -2010
Αντωνία Μπούζα –Κωνσταντέλου
Νομαρχιακή Σύμβουλος-Πρόεδρος Ν.Ε.Τ.Π.Νομού Μεσσηνίας

Σε αγωγές και αποζημιώσεις προσανατολίζεται το Επιμελητήριο Μεσσηνίας

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας παρακολουθεί με απόγνωση τις προσπάθειες της κυβέρνησης να κάμψει τη στάση των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων που φέρνει κάθε λεπτό που περνάει όλο και περισσότερο σε δεινή θέση επαγγελματίες, αγρότες και επιχειρηματίες αλλά και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας εν μέσω μιας ιδιαίτερα κρίσιμης περιόδου για τη χώρα.

Είμαστε ειλικρινά έκπληκτοι από .........

την ακαμψία των απεργών οι οποίοι, σκανδαλωδώς ευνοημένοι επί σειρά ετών, δεν εννοούν να διαπραγματευτούν ούτε στο ελάχιστο τα προνόμια τους αδιαφορώντας για τις καταστρεπτικές συνέπειες της απεργίας τους σε κατηγορίες επαγγελματιών που φυτοζωούν ή άλλα κοινωνικά στρώματα λιγότερο ευνοημένα από αυτούς.

Δεδομένου ότι στην παρούσα κατάσταση δεν υπάρχουν περιθώρια για ατομικισμούς και συντεχνιακούς αυτισμούς αλλά μόνο για σύμπνοια όλων των επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων για να ξεπεραστεί όσο το δυνατό πιο ανώδυνα η κρίση, το Επιμελητήριο -συνεπές στον ρόλο του- αποφασίζει να υπερασπιστεί με κάθε τρόπο τους επιχειρηματίες μέλη του που πλήττονται από την εν λόγω απεργία εγείροντας αγωγές αποζημιώσεως, μηνύσεις κλπ.. κατά των υπευθύνων για τα μπλόκα (στην Ελευσίνα, Κόρινθο και αλλού) και συμβουλεύει τις επιχειρήσεις που θίγονται και ιδιαίτερα τις εξαγωγικές να πράξουν το ίδιο.

Η νήσος παίζει στο θερινό cinema Φιλιατρών

Με την ταινία "Νήsos" συνεχίζονται το τετραήμερο από Παρασκευή 30 Ιουλίου μέχρι και την Δευτέρα 02 Αυγούστου οι προβολές της κινηματογραφικής Λέσχης Φιλιατρών στο αίθριο του Δημαρχείου της πόλης.
Η ταινία θα προβληθεί στις 21:45 ΑΚΡΙΒΩΣ και γι αυτό φροντίστε όλοι εσείς που σκέφτεστε να την δείτε να είστε εκεί στην ώρα σας.

Η Νήsos είναι Ελληνική κωμωδία του Χρήστου Δήμα στην οποία πρωταγωνιστούν οι Ελένη Καστάνη, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Τάνια Τρύπη, Δημήτρης Τζουμάκης, Κώστας Βουτσάς

Υπόθεση:
Η κλειστή κοινωνία ενός νησιού που όλα δείχνουν να κυλάνε ήσυχα, αναστατώνεται από τον ξαφνικό και περίεργο θάνατο του άρχοντα του τόπου, Θεμιστοκλή Δίκαιου, που αφήνει πίσω του μια τεράστια περιουσία.
Καθώς είναι άκληρος, όλοι αναρωτιούνται σε .........

ποιον θα μείνουν τόσα χρήματα.
Η διαθήκη τους επιφυλάσσει μεγάλες εκπλήξεις. Η περιουσία μοιράζεται στις τέσσερις «εξουσίες» του χωριού.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ TRAILER



Δημόσιο χρέος: πώς φτάσαμε έως εδώ

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εκτροχιασμού
Τα άλματα του χρέους από το 1974 μέχρι σήμερα

Από το 1974 μέχρι σήμερα, για κάθε χρόνο διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. το χρέος ανέβαινε κατά μέσον όρο 3,13% του εθνικού μας εισοδήματος ενώ στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ κατά 2,03%. Σε σημερινές τιμές αυτό αντιστοιχεί σε 7,4 δισ. ευρώ ανά έτος για τους μεν και σε 4,8 δισ. για τους δε.
Και γεννάται το ερώτημα: Πού πήγαν ..........

όλα αυτά τα λεφτά; «ΤΑ ΝΕΑ» πραγματοποίησαν έρευνα για τη διόγκωση του χρέους κατά την περίοδο της μεταπολίτευσης εξετάζοντας ξεχωριστά τις πέντε περιόδους διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. μέχρι το 2009 και τα αποτελέσματα είναι συγκλονιστικά. Για παράδειγμα, ένας μόνο πολιτικός χειρισμός, η απογραφή Αλογοσκούφη, εκτίναξε το χρέος του 2000 κατά 10 δισ. ευρώ! Και δεν είναι μόνο αυτό...

1ηΠΕΡΙΟΔΟΣ, Ν.Δ.
Ιούλιος 1974- Οκτώβριος 1981
Κυβερνήσεις Κωνσταντίνου Καραμανλή, Γεωργίου Ράλλη


Αύγουστος 1979. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έχει ζητήσει από τον οικονομικό σύμβουλο Γ. Οικονόμου στοιχεία που να τεκμηριώνουν την ευημερία του ελληνικού λαού. Στην απάντηση του οικονομικού συμβούλου περιλαμβάνονται η ραγδαία αύξηση των αυτοκινήτων (από το 1974 όταν μία οικογένεια στις επτά είχε αυτοκίνητο το 1978 το ποσοστό έφτασε στη μία στις τέσσερις) και των τηλεοράσεων (από 33% των οικογενειών μέσα στην τετραετία πλησίασε το 50%). Επιπλέον ο Γ. Οικονόμου προώθησε και στοιχεία για την κατανάλωση κρέατος, η οποία μέσα σε 4 χρόνια αυξήθηκε κατά 12,5 κιλά ανά πρόσωπο, τονίζοντας ότι η αύξηση αυτή είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών.

Το πορτοφόλι του Ελληνα δεν ήταν πλέον τόσο άδειο- τουλάχιστον όχι όσο το 1974: στην τετραετία που ακολούθησε οι μισθοί αυξάνονταν με ρυθμό 8,6% τον χρόνο κατά μέσον όρο, ενώ στην ΕΟΚ κατά 3%. «Οι πραγματικές, σε σταθερές τιμές, αμοιβές αυξήθηκαν 22% για τους άνδρες και 40% για τις γυναίκες, αυξήσεις που υπερβαίνουν κατά πολύ την άνοδο της παραγωγικότητας όχι μόνο του συνόλου της οικονομίας αλλά και της βιομηχανίας που αποτελεί τον δυναμικώτερο τομέα της οικονομίας... Η πολιτική της χορηγήσεως παροχών πέραν των ορίων αντοχής της οικονομίας δεν μπορεί να συνεχισθεί χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η προσπάθεια για περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη της χώρας» προειδοποιούσε το 1979 ο σύμβουλος Γ. Οικονόμου.

Οταν η κυβέρνηση εθνικής ενότητας «παρέλαβε» το χρέος τον Ιούλιο του 1974, η χώρα χρωστούσε 400 εκατ. ευρώ. Μέχρι τον Οκτώβριο του 1981 το χρέος ήταν στα 2,2 δισ. Μεγάλο ρόλο σε αυτή την αύξηση σύμφωνα με ειδικούς έπαιξε η τεράστια αύξηση δαπανών που συμπεριλαμβάνουν την κρατική κατανάλωση, τις αμοιβές υπαλλήλων, τις κοινωνικές δαπάνες και τις επενδύσεις.

2ηΠΕΡΙΟΔΟΣ, ΠΑΣΟΚ
Οκτώβριος 1981- Ιούνιος 1989
Κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου


Ο Ανδρέας Παπανδρέου παραλαμβάνει τη σκυτάλη από τον Γεώργιο Ράλλη και μαζί κρατική κατανάλωση- ρεκόρ για τα δεδομένα της εποχής: έφτανε το 4,7% του ΑΕΠ και σε σχέση με τις τιμές του 1974 ήταν αυξημένη κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα. Επειτα από μικρή άνοδο και αρκετά μεθοδική προσπάθεια, 8 χρόνια μετά η κρατική κατανάλωση μειώνεται κατά μία μονάδα στο 3,8%. Ομως με τις διολισθήσεις και τις υποτιμήσεις της δραχμής, τις αυξημένες κοινωνικές δαπάνες- πέρα από τον διπλασιασμό των συντάξεων το 1982- και τους υπέρογκους τόκους δανεισμού που συνέχιζαν να μεγαλώνουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, το χρέος το διάστημα 1981-1989 εκτινάσσεται κατά 37,3% του ΑΕΠ. Σε «απλά» ευρώ αυτό σημαίνει ότι από εκεί που χρωστούσαμε 2,2 δισ. στην αρχή της οκταετίας του ΠΑΣΟΚ, το ποσό στο τέλος είχε υπερδεκαπλασιαστεί ξεπερνώντας τα 23 δισ.

«Το 1981 είχαμε πληρώσει 2% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος σε τόκους δανεισμού, δηλαδή 44 εκατ. ευρώ. Το 1989 οι τόκοι έφτασαν τις 7,5 ποσοστιαίες μονάδες που αντιστοιχούν σε 1,75 δισ. ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο Παπανδρέου παρέλαβε τις δαπάνες της γενικής κυβέρνησης στο 35% του ΑΕΠ και τις παρέδωσε στο τέλος της οκταετίας στο 45%, όμως από τις 10 μονάδες αύξησης οι 7,5 ήταν τόκοι. Στην ουσία αύξησε τις δαπάνες κατά 2,5 μονάδες ενώ οι προηγούμενες κυβερνήσεις της Ν.Δ. μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα είχαν αυξήσει τα έξοδα από 25,4% του ΑΕΠ στο 32,4%» επισημαίνει ο κ. Νίκος Καραβίτης. Ηδη οι τόκοι είχαν αρχίσει να γιγαντώνονται από την περίοδο 1987-1988, όταν μέσα σε μόλις έναν χρόνο αυξήθηκαν κατά 2,3% του ΑΕΠ- όσο δηλαδή είχαν αυξηθεί συνολικά σε μία δεκαετία, από 1974 έως το 1984.

3ηΠΕΡΙΟΔΟΣ, ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ- Ν.Δ.
Ιούνιος 1989- Οκτώβριος 1993
Κυβερνήσεις οικουμενικής, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη


Αν και θα περίμενε κανείς ότι με την οικουμενική το χρέος δεν θα αυξανόταν σημαντικά, καθώς η εμπειρία από το εξωτερικό έδειχνε ότι οι συγκυβερνήσεις δεν προχωρούν σε σημαντικές παροχές και γενικότερα δεν κάνουν πολλά πολλά χατίρια, στην Ελλάδα συνέβη ακριβώς το αντίθετο: μέσα σε έναν χρόνο, από το 1989 στο 1990 τα χρωστούμενα της χώρας αυξήθηκαν κατά 6,8% του ΑΕΠ (από 64,2% σε 71%), ποσοστό που αντιπροσωπεύει τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο έως εκείνη τη χρονιά- την πρώτη θέση κατείχε η περίοδος 1983-84 με 7%.

Τα επόμενα χρόνια της κυβέρνησης Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε ακόμα ένα ρεκόρ: το χρέος σε ένα και μόνο έτος «ψήλωσε» κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες- από 78,3% το 1992 έφτασε το 98,2% του ΑΕΠ το 1993. Η ιλιγγιώδης αύξηση του χρέους κατά την τελευταία χρονιά της κυβέρνησης Μητσοτάκη οφείλεται εκτός από τους τόκουςπου συνεχίζουν να αυξάνονται- και στην εκκαθάριση των υποχρεώσεων της προ Μάαστριχτ εποχής. «Τότε έγινε η ρύθμιση των χρεών από την Τράπεζα της Ελλάδος: ό,τι χρήματα είχαμε τυπώσει στο παρελθόν για τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων θεωρούνταν πλέον χρέος και το Δημόσιο εξέδωσε ομόλογα στην ΤτΕ», επισημαίνει ο αναπληρωτής καθηγητής Δημόσιας Οικονομικής του Παντείου κ. Νίκος Καραβίτης. Από το 1990 έως το 1993, το χρέος συνολικά αυξήθηκε 27,2% του ΑΕΠ, παρουσιάζοντας τον μεγαλύτερο μέσο ετήσιο ρυθμό ανόδου στην ελληνική ιστορία: 6,8 μονάδες. Αμέσως μετά έρχεται η οκταετία Ανδρέα Παπανδρέου με 4,7% μέση αύξηση ανά έτος.

4ηΠΕΡΙΟΔΟΣ, ΠΑΣΟΚ
Οκτώβριος 1993- Μάρτιος 2004
Κυβερνήσεις Ανδρέα Παπανδρέου, Κώστα Σημίτη


Λόγω των ιδιαίτερα αυξημένων επιτοκίων, την πρώτη χρονιά διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ πληρώνουμε τους υψηλότερους, ως ποσοστό του ΑΕΠ, τόκους καθ΄ όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης: Φτάνουμε τα 9,8 δισ. ευρώ την ώρα που το συνολικό χρέος δεν υπερβαίνει τα 80 δισ. Μόλις έχει αρχίσει η εφαρμογή του προγράμματος σύγκλισης, μία περίοδος δημοσιονομικής εξυγίανσης που οδηγεί σε πλεονάσματα και πτώση των επιτοκίων προς τα ευρωπαϊκά επίπεδα ενώ η ανάπτυξη καλπάζει με ρυθμούς έως και 4,3%. Η θετική πορεία της οικονομίας αντανακλάται στην μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ: ενώ στα τέλη του 1993 ο Μητσοτάκης παραδίδει χρωστούμενα ύψους 98,2% του εθνικού εισοδήματος, τον Δεκέμβριο του 2003- χρονικό σημείο για το οποίο μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο το ΠΑΣΟΚ, καθώς η κυβέρνηση Καραμανλή ανέλαβε τον Μάρτιο του 2004- το χρέος πέφτει στο 97,4%. Και όλα αυτά ενώ υπήρχαν αυξημένα έξοδα λόγω Ολυμπιακών Αγώνων και ενώ είχαν μεσολαβήσει και δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα οι τόκοι που πληρώνουμε για τα δάνεια μειώνονται έως και 6,2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Σε σχέση με τα 9,8 δισ. ευρώ που δώσαμε το 1994, το 2003 πληρώνουμε για τόκους 8,6 δισ. Και το ΑΕΠ έχει στο μεταξύ υπερδιπλασιαστεί. Το ίδιο διάστημα δίνονται το ΕΚΑΣ και πραγματικές αυξήσεις σε συντάξεις, αρχίζει η εφαρμογή μεγάλου επενδυτικού προγράμματος, ενώ οι κοινωνικές δαπάνες από 12 δισ. ευρώ στην αρχή της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ εκτινάσσονται στα 27,5 δισ. το 2003.

5ηΠΕΡΙΟΔΟΣ, Ν.Δ.
Μάρτιος 2004- Οκτώβριος 2009
Κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή


Τον Μάρτιο του 2004 η Ν.Δ. παραλαμβάνει χρέος ίσο με 97,4% του ΑΕΠ. Η περίοδος σύγκλισης έχει τελειώσει, η Ελλάδα έχει μπει στο ευρώ για τα καλά και η νέα φάση των οικονομικών της χώρας, κατά την οποία οι αρμόδιοι θα έπρεπε να επικεντρώσουν στον στόχο της μείωσης του χρέους, δίνει τη θέση της στην... απογραφή Αλογοσκούφη. Σε αυτό το κομβικό σημείο, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπήκε ο θεμέλιος λίθος για την απώλεια της αξιοπιστίας της χώρας στα μάτια των κοινοτικών και για τη δημοσιονομική περιπέτεια που ακολούθησε. Δείγμα γραφής της Ελλάδας ώστε να αρχίσουν να αμφιβάλλουν οι Ευρωπαίοι για τη στατιστική μας ακεραιότητα, η διόγκωση του χρέους του 2000 κατά 8% λόγω της αλλαγής του τρόπου καταγραφής των αμυντικών δαπανών.

Εξετάζοντας συνολικά τα οικονομικά στοιχεία της πρόσφατης εξαετίας της Ν.Δ. ο κ. Ν. Καραβίτης, αναπληρωτής καθηγητής Δημόσιας Οικονομικής του Παντείου Πανεπιστημίου, επισημαίνει ότι «το οικονομικό πλήγμα Καραμανλή φαίνεται καθαρά, αν απλώς παρατηρήσουμε ότι το 2009 οι δαπάνες χωρίς τόκους είχαν αυξηθεί 5,5% του ΑΕΠ (χωρίς να υπολογίζουμε τα διάφορα απλήρωτα χρέη), ενώ τα έσοδα από 39,1% του ΑΕΠ το 2003 έπεσαν στο 36,9% το 2009. Με άλλα λόγια, οι δαπάνες αυξήθηκαν 40 δισ. και τα έσοδα 20 δισ. Αυτό είναι φανερό σημάδι κάκιστης δημοσιονομικής πολιτικής».

Αν και μέχρι το 2007 το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώνεται- το εθνικό εισόδημα αυξανόταν κατά 12-15 δισ. τον χρόνο σε σχέση με τους τόκους που έφταναν τα 10 δισ. κατά μέσον όρο-, το διάστημα από το 2008 μέχρι και την αποχώρηση της κυβέρνησης Καραμανλή χαρακτηρίζεται ως «η διετία της κατάρρευσης»: η Ελλάδα προσθέτει στο χρέος της 57 δισ. ευρώ, τρεις φορές πάνω από το συνηθισμένο των προηγούμενων χρόνων. Οπως επισημαίνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, μεγάλο ρόλο στην εκτίναξη του ελλείμματος που οδήγησε στον εκτροχιασμό έπαιξαν η αύξηση των εισαγωγών σε είδη πολυτελείας, η ευνοϊκή μεταχείριση των υπεράκτιων εταιρειών, η κατάργηση των υψηλών τεκμηρίων, ενώ η απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή να επιδοτήσει μέσα στην κρίση την αγορά πολυτελών αυτοκινήτων για να μη δυσαρεστήσει τις εμπορικές εταιρείες ήταν απίστευτη. Ακόμα, το 2009 για εξοπλισμούς γίνονται νέα δάνεια 2,5 δισ. ευρώ, η ενίσχυση των τραπεζών φτάνει τα 5,5 δισ. και τα ασφαλιστικά ταμεία εκταμιεύουν περίπου 2 δισ. από τα αποθεματικά τους. Η άνοδος των σπρεντ διογκώνει τους τόκους των εντόκων γραμματίων κατά 1 δισ. και όλα μαζί οδηγούν στην αύξηση ρεκόρ κατά 36 δισ. Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλάκη, γίνεται έτσι φανερό ότι περιήλθαμε στο σημερινό αδιέξοδο λόγω του κρατικού υπερδανεισμού που μαζί με την υπέρμετρη ιδιωτική κατανάλωση ξεπέρασε κάθε όριο αντοχής τα τελευταία δύο χρόνια.

Από ΤΑ ΝΕΑ

Αποφάσεις κυβέρνησης για την απεργία. Αναλαμβάνει ρόλο ο στρατός

Αποφασισμένη για την εφαρμογή της πολιτικής επιστράτευσης των ιδιοκτητών Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης δηλώνει η κυβέρνηση.

Όπως ανακοινώθηκε μετά τη συνεδρίαση της αρμόδιας διυπουργικής Επιτροπής η άρνηση των ιδιοκτητών ΦΔΧ να συμμορφωθούν στις αποφάσεις της Πολιτείας συνιστά βαριά προσβολή της έννομης τάξης, πλήττει το κοινωνικό σύνολο και αντιμετωπίζεται άμεσα με τα ακόλουθα μέτρα:

1. Τα βυτιοφόρα Ιδιωτικής Χρήσης εντάσσονται στο σχέδιο κάλυψης των δημοσίων αναγκών σε συνεργασία με τις εταιρείες πετρελαιοειδών.

2. Οι Ένοπλες Δυνάμεις με τα δικά τους μέσα διασφαλίζουν ήδη -σύμφωνα με το υπάρχον σχέδιο- την τροφοδοσία σε καύσιμα κρίσιμων τομέων (αεροδρόμια, μονάδες της ΔΕΗ, Νοσοκομεία, κ.ο.κ).

Αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού θα συμβάλλουν, εφ’ όσον χρειαστεί, στην κάλυψη των αναγκών των νησιών μεταφέροντας βυτιοφόρα.

3. Τα στοιχεία όλων των παραβατών διαβιβάζονται στους αρμόδιους εισαγγελείς για την άσκηση ποινικής δίωξης.

4. Οι προβλεπόμενες στη νομοθεσία διοικητικές κυρώσεις που φθάνουν μέχρι την αφαίρεση αδειών, θα εφαρμοσθούν αμέσως σε βάρος των παραβατών.

Δεν κάνουν πίσω οι απεργοί

Νωρίτερα, οι ιδιοκτήτες Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης αποφάσισαν τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεών τους, μετά την πολύωρη γενική συνέλευση των ομοσπονδιών τους. Η σχετική απόφαση ελήφθη δια βοής και όχι με μυστική ψηφοφορία που προβλέπει το καταστατικό.

«Όλος αυτός ο κόσμος που βλέπετε γύρω σας δίνει ό,τι έχει και δεν έχει για να μην χάσει αυτό που λέγεται περιουσιακό του στοιχείο», δήλωσε ο Γιώργος Τζωρτζάτος, πρόεδρος των Συνδικάτων Χερσαίων Μεταφορών, μετά την ολοκλήρωση της γενικής συνέλευσης.

«Δεν ήρθαμε να κάνουμε μνημόσυνο στις άδειές μας αλλά να πανηγυρίσουμε όπως οι πρόγονοί μας όταν πήγαιναν σε μάχη», επεσήμανε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Τζωρτζάτος, ενώ ευχαρίστησε όσες κοινωνικές ομάδες συμπαραστέκονται στον κλάδο.

Το απόγευμα οδηγοί και ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή, διαμαρτυρόμενοι για το προωθούμενο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών.

Μικρής έκτασης επεισόδια μεταξύ απεργών και ΜΑΤ σημειώθηκαν το απόγευμα στα διυλιστήρια Καλοχωρίου, στη Θεσσαλονίκη, όταν οι πρώτοι προσπάθησαν να αποτρέψουν την είσοδο βυτιοφόρου στα διυλιστήρια, για να παραλάβει καύσιμα.

Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, τέσσερα άτομα μεταφέρθηκαν με εκδορές σε νοσοκομείο της πόλης για την παροχή πρώτων βοηθειών. Όπως έγινε γνωστό από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, ένας αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά όταν ποδοπατήθηκε κατά τη διάρκεια της έντασης.

ΚΚΕ: Επικίνδυνη και απαράδεκτη απόφαση

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του «καταγγέλλει την απόφαση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει δυνάμεις του στρατού ως απεργοσπαστικό μηχανισμό». Χαρακτηρίζει την απόφαση «επικίνδυνη και απαράδεκτη. Δείχνει ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ενεργοποιεί όλο το αντιλαϊκό νομικό οπλοστάσιο που έχει συγκεντρώσει η αστική τάξη, με σκοπό να τσακίσει κάθε δράση που στρέφεται εναντίον της βάρβαρης πολιτικής της».

«Την ευθύνη δεν την έχουν οι απεργοί», συνεχίζει το ΚΚΕ, «αλλά η κυβερνητική πολιτική που ενισχύει τη συγκέντρωση υπέρ των μονοπωλιακών ομίλων και σε βάρος κυρίως των πιο μικρών ιδιοκτητών. Επιβεβαιώνεται ότι μπροστά σε αυτό τον οδοστρωτήρα δεν απομένει άλλος δρόμος από την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».

ΣΥΡΙΖΑ: Ένα ακόμη βήμα για τη συρρίκνωση της δημοκρατίας

«Μετά την επιστράτευση - κατά παραβίαση του Συντάγματος - των απεργών στα φορτηγά, η απόφαση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις ως μηχανισμό παράκαμψης της απεργίας, συνιστά ακόμη ένα βήμα για την περαιτέρω συρρίκνωση της δημοκρατίας στον τόπο μας», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κραυγή απόγνωσης από τους βενζινοπώλες

«Η αδυναμία συνεννόησης μεταξύ κυβέρνησης και απεργών μεταφορέων αλλά και η αποτυχημένη μέχρι στιγμής εφαρμογή του σχεδίου επίταξης έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην οικονομία, την κοινωνία, την αγορά, την τουριστική βιομηχανία και, κυρίως, στα πρατήρια υγρών καυσίμων».

Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) προσθέτοντας πως «η αδυναμία εφοδιασμού των πρατηρίων με καύσιμα, δηλαδή το υποχρεωτικό κλείσιμο των επιχειρήσεών μας μπορεί να οδηγήσει σε οριστικό λουκέτο εκατοντάδες πρατήρια που ήδη επιβίωναν με δυσκολία και ανέμεναν, ιδίως στην περιφέρεια, την τουριστική κίνηση για να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες. Η συνεχιζόμενη ομηρία των βενζινοπωλών, των καταναλωτών και ολόκληρης της κοινωνίας δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Η ΠΟΠΕΚ καλεί και τις δύο πλευρές να δώσουν άμεσα λύση, καθώς, όπως επισημαίνει, δεν υπάρχει άλλο περιθώριο καθυστερήσεων.

Γ. Σγουρός: Σε χρόνο ρεκόρ η ολοκλήρωση της διαδικασίας επίταξης

Όσοι μιλούν για καθυστέρηση είναι εκτός τόπου και χρόνου, δήλωσε ο Νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός αναφερόμενος στη διαδικασία της επίταξης.

Όπως εξήγησε ο κ. Σγουρός, 60 συνολικά υπάλληλοι εργάστηκαν από το βράδυ της Τετάρτης μέχρι σήμερα και συνέταξαν 28.431 δελτία επίταξης.

«Αυτό δείχνει ότι έγιναν όλα σε χρόνο ρεκόρ. Και παρά τις δυσκολίες, θα είχαμε ολοκληρώσει νωρίτερα τη διαδικασία εάν το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μας είχε δώσει τα συμπληρωματικά στοιχεία που εμείς δεν έχουμε, ώστε να συνταχθούν σωστά τα Δελτία Επίταξης. Με τους λιγοστούς υπαλλήλους η Νομαρχία Αθηνών κατόρθωσε σε μια ημέρα να ολοκληρώσει τη διαδικασία», υπογράμμισε ο Νομάρχης Αθηνών.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Κατατέθηκε το ν/σ για το καθεστώς ασφάλισης αγροτικής δραστηριότητας

Κατατέθηκε στη Βουλή το ν/σ με το οποίο επανακαθορίζεται το υφιστάμενο καθεστώς Προστασίας και Ασφάλισης της Αγροτικής Δραστηριότητας.

Με τις νέες ρυθμίσεις μεταξύ άλλων:

-Προβλέπεται ένα ενιαίο εθνικό σύστημα παροχής υπηρεσιών για την προστασία και ασφάλιση της αγροτικής δραστηριότητας.

-Ορίζονται ως φορείς παροχής των υπηρεσιών, ο ΕΛΓΑ οι Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις, οι Αλληλασφαλιστικοί Συνεταιρσμοί και τα Ταμεία Αλληλοβοήθειας και η Διεύθυνηση Διαχείρισης Κρίσεων και Κινδύνων στον Αγροτικό Τομέα του Υπ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ).

-Επανακαθορίζονται οι σκοποί ............

λειτουργίας του ΕΛΓΑ και σε αυτούς περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: Η ασφάλιση της φυτικής και ζωϊκής παραγωγής, η πρόσθετη και προαιρετική ασφάλιση αγροτών για κάλυψη μεγαλύτερου ποσοστού ζημιάς καλλιεργειών ή κινδύνων, η συμμετοχή του σε προγράμματα ανάπτυξης του αγροτικού τομέα της οικονομίας, ενώ αίρεται η δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης εκ μέρους του ΕΛΓΑ, σε τέκνα κατά κύριο επάγγελμα γεωργών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και αλιέων χαμηλού εισοδήματος τα οποία φοιτούν σε σχολές ΑΕΙ ΤΕΙ) με γνωστικό αντικείμενο σχετικό με το γεωργικό τομέα.

-Καθιερώνεται υποχρεωτική ασφάλιση του ΕΛΓΑ για φυσικά ή νομικά πρόσωπα, καθώς και ενώσεις προσώπων που έχουν την επκαρπία αγροτικών εκμεταλλεύσεων της χώρας. Επίσης ασφαλίζεται αυτοδίκαια και υποχρεωτικά, από τους οριζόμενους κινδύνους και παθήσεις, το σύνολο της φυτικής και ζωϊκής παραγωγής.

-Επαναπροσδιορίζονται οι ασφαλισμένοι από τον ΕΛΓΑ φυσικοί κίνδυνοι παθήσεις και ασθένειες που μπορεί να προκαλέσουν άμεσες ζημιές στη φυτική και ζωϊκή παραγωγή.

-Ορίζεται ότι στο πλαίσιο της υποχρεωτικής ασφάλισης στον ΕΛΓΑ καλύπτονται οι άμεσες ζημιές.

-Το ανώτατο όριο αποζημίωσης που μπορεί ο ΕΛΓΑ να καταβάλει στους δικαιούχους δεν μπορεί να υπερβαίνει συνολικά ανά δικαιούχο τις 70.000 ευρώ.

-Επανακαθορίζονται οι πόροι λειτουργίας του ΕΛΓΑ.

-Προβλέπεται ασφαλιστική ενημερότητα προκειμένου να αποδειχθεί η καταβολή των ασφαλιστικών υποχρέωσεων του παραγωγού.

Από Ναυτεμπορική

Ευρωπαϊκή Ένωση: Ένας φορτιστής για όλα τα κινητά από το 2011

Με τον ίδιο κοινό φορτιστή θα πρέπει να λειτουργούν από τις αρχές του 2011 όλα τα κινητά τηλέφωνα που θα πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Όπως διευκρίνισε εκπρόσωπος της Επιτροπής, σε τεχνικό επίπεδο, οι διαδικασίες για να διασφαλιστεί η συμβατότητα και η ασφάλεια των νέων κοινών φορτιστών προχωρούν ικανοποιητικά.



Γιώργος Καραμπάτος: «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ μετά το 2013, τι ;;;»

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι η ελληνική γεωργία τείνει τα τελευταία χρόνια να είναι η μόνη παραγωγική δραστηριότητα στη χώρα αφού η αποβιομηχάνιση έχει φτάσει σε σημείο απελπιστικό. Η μεγάλη ζήτηση στα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας ευνοεί τις επιχειρήσεις του είδους, έχει προοπτικές και σωστά προωθείται, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα της απασχόλησης. Το καλό μας χαρτί είναι επομένως η αγροτική παραγωγή, η οποία όμως τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί και υποσυντηρείται με τις κοινοτικές επιδοτήσεις, που έχουν εξασφαλίσει στους παραγωγούς ένα εισόδημα ανεξάρτητα από την παραγωγή. Αυτό οδήγησε σε πολλές περιπτώσεις στην εγκατάλειψη παραδοσιακών καλλιεργειών ή την αποφυγή πραγματικής ενασχόλησης με προοπτικές εκσυγχρονισμού της γεωργίας.

Παράλληλα, αντιμετωπίζουμε καθημερινά ..........

έναν καταιγισμό διακυμάνσεων στις τιμές των αγροτικών προϊόντων (συχνά αδικαιολόγητες) και πλημμυρίδα εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες, χωρίς ουσιαστικούς ελέγχους ως προς την ποιότητα και την υγιεινή τους. Σαφής είναι πλέον η τάση των βιομηχανικά αναπτυγμένων χωρών της ΕΕ να ευνοούν τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες (αύξηση ποσοστού και μείωση δασμών) με αντάλλαγμα την αγορά βιομηχανικών προϊόντων.
Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο απειλητικό αν λάβουμε υπόψη ότι μετά το 2013 τα πράγματα αλλάζουν άρδην, οι επιδοτήσεις με τη μορφή που γνωρίζουμε δεν θα ισχύουν πλέον και ουδείς γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι. Όλα αυτά μας υποχρεώνουν επομένως να κινητοποιηθούμε ΑΜΕΣΑ.

Είναι όμως μόνο οι επιδοτήσεις που θα καθορίζουν την έκβαση και την κατεύθυνση της ελληνικής γεωργίας; Ασφαλώς ΟΧΙ. Το θέμα αυτό αφορά αποκλειστικά την ελληνική αγροτική παραγωγή; Ασφαλώς ΟΧΙ. Αφορά όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν αγροτική παραγωγή με τη διαφορά ότι αυτές έχουν πάψει πλέον να αναλύουν το πρόβλημα και έχουν περάσει στην πράξη.
Ήδη οι Γάλλοι οι οποίοι έχουν σύγχρονες δομές σε όλα τα στάδια του κύκλου της παραγωγής, τυποποίησης και διάθεσης αγροτικών προϊόντων, προκειμένου να προβλέψουν τις συνέπειες από τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ μετά το 2013, έχουν αρχίσει να ασχολούνται με τον εκσυγχρονισμό της Νομοθεσίας τους για τη γεωργία και την αλιεία σε επίπεδο Υπουργών. Το γεγονός ότι οι Γάλλοι οι οποίοι διαθέτουν παγκόσμια αναγνώριση σε όλους τους σχετικούς κλάδους ασχολούνται με το θέμα αυτό, θα έπρεπε να έχει σημάνει για εμάς κόκκινος συναγερμός!

Συγκεκριμένα οι βασικοί άξονες της γαλλικής πολιτικής για τη γεωργία είναι οι εξής:
α) Εφαρμογή Δημόσιας Πολιτικής Τροφίμων που να εγγυάται στον κανονισμό υψηλότερη διατροφική ασφάλεια με δυνατότητα του κοινού να εντοπίζει την προέλευση των τροφίμων μέσα από ασφαλείς πληροφορίες
β) Σταθεροποίηση του αγροτικού εισοδήματος με καλύτερη διανομή της προστιθέμενης αξίας
γ) Συμβολαιακή Γεωργία
δ) Ασφάλεια καλλιεργειών – μικτά συστήματα ασφάλισης–απασφάλισης
ε) Ανταγωνιστικότητα αγροτικών εγκαταστάσεων
στ) Διατήρηση αγροτικών εκτάσεων

Κοινή θέση ετοίμασαν η Γαλλία και η Γερμανία εν όψει της νέας ΚΑΠ και συνεργάζονται με σκοπό να αντιμετωπίσουν τις αναδυόμενες αγροτικές δυνάμεις Ινδία, Κίνα, Βραζιλία.
Χωρίς πρόθεση να αναπτύξουμε το συνολικό πρόβλημα της ελληνικής γεωργίας, ούτε τα κενά και τις αντιφάσεις που παρουσιάζει η κοινοτική πολιτική αλλά με έννοια για το μέλλον του αγροτικού τομέα στον Νομό μας και τις δυσκολίες που βιώνουμε καθημερινά, είμαστε υποχρεωμένοι να κινητοποιηθούμε ξεκινώντας από την εξής επισήμανση:
Παρόλο που η Μεσσηνία παράγει αναγνωρισμένα διεθνώς προϊόντα όπως η ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, οι εισροές εσόδων από εθνική κατανάλωση και εξαγωγές δεν είναι η αναμενόμενη και υπάρχουν προβλήματα στη διανομή του συνολικού εισοδήματος από τον συνολικό κύκλο παραγωγής, τυποποίησης, διάθεσης.

Είναι απόλυτη ανάγκη και άμεση προτεραιότητα να υπάρξει συνεννόηση και συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων ώστε να διασφαλιστεί:
α. η μοναδικότητα των μεσσηνιακών προϊόντων και κυρίως της «ελιάς Καλαμών» με ένα ισχυρό brand name αναγνωρίσιμο στις Διεθνείς Αγορές
β. η προστασία τους από αθέμιτους ανταγωνισμούς με παρεμφερή ή υποκατάστατα προϊόντα
γ. η επίτευξη ικανοποιητικού εισοδήματος σε όλα τα στάδια της διαδικασίας

Βασικές προϋποθέσεις για την άσκηση μιας στοχευμένης και συνολικής πολιτικής για τα αγροτικά προϊόντα είναι:
1. η ομαλή ροή ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ στις αγορές
2. η ΠΟΙΟΤΗΤΑ των προϊόντων μας

Ικανοποίηση παραγωγών – διακινητών αλλά και των καταναλωτών. Χωρίς ενεργό ζήτηση, χωρίς τον καταναλωτή η παραγωγή δεν έχει νόημα και γι’ αυτό πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί η απόκλιση της εμπιστοσύνης του. Για να το επιτύχουμε αυτό, πρέπει να τον πείσουμε ότι του προσφέρουμε την ποιότητα που απαιτεί, να του δώσουμε τη δυνατότητα να ελέγχει το προϊόν και να τον διαβεβαιώσουμε ότι η αξία που πληρώνει ανταποκρίνεται στην ωφέλεια που αποκτά από την αγορά του.
Ένα είναι βέβαιο: το 2013 πλησιάζει και οι καιροί δεν επιτρέπουν πλέον ούτε αυτοσχεδιασμούς, ούτε μεμονωμένες ενέργειες από τους εμπλεκόμενους φορείς. Χρειάζεται σύμπνοια, συνεννόηση και οργανωμένη κοινή δράση και το σπουδαιότερο αυτοδύναμη δράση με επίκουρο την πολιτεία.
Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, ως εκπρόσωπος των παραγωγικών τάξεων του Νομού και κινούμενο από την αγωνία που εκφράζουν τα μέλη μας αλλά και όλοι οι συντοπίτες μας και με γνώμονα την οικονομική ανάπτυξη της Μεσσηνίας, αποφάσισε να προχωρήσει σε μια ευρύτερη συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους.

Λαμβάνοντας υπόψη τις κοινοτικές διατάξεις και την Εθνική Νομοθεσία και παρακολουθώντας τις κινήσεις των ευρωπαίων εταίρων μας, μελετά και ετοιμάζει Σχέδιο συνεργασίας των φορέων της παραγωγής, επεξεργασίας και προώθησης των αγροτικών μας προϊόντων για την επίτευξη του στόχου, που δεν είναι άλλος από την επιθετική άμυνα στις καταστάσεις των καιρών και τη διατήρηση αξιοπρεπούς εισοδήματος για όλους μας.
Η οικονομική κρίση είναι εδώ και πρέπει να αντιμετωπιστεί με εγρήγορση και ενέργειες από όλους και σε όλα τα επίπεδα. Προϋπόθεση και ζητούμενο για να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο είναι να ενεργοποιήσουμε όλοι τις δυνάμεις μας και να συνεργαστούμε στο πλαίσιο της Συμμαχίας για την Ενδυνάμωση της Μεσσηνιακής Οικονομίας. Εμείς ξεκινάμε και τον Σεπτέμβριο θα είμαστε σε θέση να σας ανακοινώσουμε τις ενέργειες μας προς αυτή την κατεύθυνση.

Γιώργος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας


Π. Πελοποννήσου: Πρώτη «γαλάζια» αποδοκιμασία για την επιλογή Σαμαρά

Την υποψηφιότητα του Πέτρου Τατούλη, για την περιφέρεια Πελοποννήσου, στηρίζουν με ανακοίνωση τους πέντε συνδικαλιστικές οργανώσεις του κλάδου υπαίθριων εμπόρων (μικροπωλητών).

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη «γαλάζια» διαρροή στο στρατόπεδο της Ρηγίλλης, μετά την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να δηλώσει τη στήριξη του στον πρόεδρο της ΕΝΑΕ και νομάρχη Μεσσηνίας, Δημήτρη Δράκο.

Ο κλάδος των υπαίθριων εμπόρων Πελοποννήσου, ήταν ο πρώτος που υποστήριξε την υποψηφιότητα του κ. Σαμαρά, ως πρόεδρο της ΝΔ.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι: .......


«Μας ικανοποιεί ιδιαίτερα η απόφαση του πρώην βουλευτή Αρκαδίας, Πέτρου Τατούλη, να διεκδικήσει την περιφέρεια Πελοποννήσου ως ανεξάρτητος υποψήφιος. Ο Πέτρος Τατούλης, ως βουλευτής ήταν πάντα στο πλευρό μας στηρίζοντας τον κλάδο μας και τα δίκαια αιτήματά μας. Τον Πέτρο Τατούλη τον διακρίνει το ήθος του και η αγωνιστικότητα του. Για τους λόγους αυτούς στηρίζουμε την κάθοδο του και θα δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις έναν καθαρό και γνήσιο αγώνα για να τον δούμε περιφερειάρχη Πελοποννήσου».

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι Γιαννακόπουλος Κωνσταντίνος (Πρ. Σωματείου Μικροπωλητών Αρκαδίας), Αντωνόπουλος Ηλίας (Πρ. Σωματείου Μικροπωλητών Κορινθίας), Ηλιόπουλος Αθανάσιος (Εκπρόσωπος Μικροπωλητών Μεσσηνίας), Αποστολόπουλος Παναγιώτης (Πρ. Σωματείου Μικροπωλητών Λακωνίας) και Τριζής Μιχαήλ (Πρ. Σωματείου Μικροπωλητών Αργολίδος).

Από το Αυτοδιοίκηση.gr

Ο Δημήτρης Δράκος στη Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης

Ο Νομάρχης Μεσσηνίας και Πρόεδρος της ΕΝΑΕ κ. Δημήτρης Δράκος, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε, προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση:
«Σας ανακοινώνω πως είμαι έτοιμος να θέσω τον εαυτό μου στην κρίση και στην υπηρεσία των πολιτών της ιστορικής περιοχής του Μοριά, της Πελοποννήσου μας, ως Περιφερειάρχης. Διεκδικώ το αξίωμα του αιρετού Περιφερειάρχη Πελοποννήσου."
Χθες το πρωί ο Νομάρχης Μεσσηνίας και πρόεδρος της ΕΝΑΕ κ. Δημήτρης Δράκος μίλησε στη Δημοτική Ραδιοφωνία.

Τη συνέντευξη μπορείτε να την ακούσετε εδώ:




Από το blog "Επί της ουσίας"

Συνέντευξη Δράκου για το LEADER

Κοινή συνέντευξη τύπου παραχώρησε χθες το μεσημέρι ο Νομάρχης Μεσσηνίας και Πρόεδρος της ΕΝΑΕ κος Δημήτρης Δράκος με τον Πρόεδρο της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας κ. Χρήστο Ριζά.
Σκοπός ήταν η ενημέρωση για την υπογραφή της προσέγγισης LEADER, σε πρόταση που κατέθεσε η ΝΑΜ μέσω της ΑΝΜΕΣ, για την παραλιακή ζώνη του Νομού Μεσσηνίας.
Η πρόταση έχει την ονομασία «Η ζωή στο μεσσηνιακό ελαιώνα» και είναι μια πρόταση μέσα στη φιλοσοφία και τη νοοτροπία ενίσχυσης της αγροτικής οικονομίας περιοχών που θέλουν παράλληλη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος.

Ο κ. Δημήτρης Δράκος σημείωσε ότι είναι .........

πρόγραμμα αγροτικό και ότι είναι ένα πρόγραμμα επιλογών. Για το λόγο αυτό χρηματοδοτούνται οι καλύτερες των προτάσεων. Η διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων είναι αντικειμενική και μοριοδοτούμενη, πρόκειται για μια εγκεκριμένη διαδικασία στην οποία υπάρχουν δικλείδες που εξασφαλίζουν την αντικειμενική προσέγγιση κάθε πρότασης.
Η συνολική χρηματοδότηση από το πρόγραμμα είναι 11εκ. ευρώ. Η δημόσια δαπάνη είναι 7.2 εκ ευρώ ενώ το υπόλοιπο ποσό είναι η συμμετοχή των διακαιούχων.

Ο κ. Δράκος σημείωσε ότι την χρονική περίοδο που ακολουθεί θα προκυρηχθούν τα μέτρα του προγράμματος, μια διαδικασία που θα πραγματοποιηθεί από την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται και την ιστοσελίδα της ΑΝ.ΜΕΣ (www.anmess.gr) για περισσότερες πληροφορίες.

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 31ης Ιουλίου 2010

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.