Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Ολοι οι δημοτικοί και περιφερειακοί συμβούλοι

Έχοντας λάβει την υπογραφή του Υπουργού Εσωτερικών δημοσιεύτηκαν σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι δύο νέες Υπουργικές Αποφάσεις που αφορούν στον καθορισμό του αριθμού των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων ανά εκλογική περιφέρεια.
Οσο αφορά την περιοχή μας, η κατανομή έχει ως εξής:

ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΑΡ. ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ
ΑΕΤΟΥ 3.264 3
ΑΥΛΩΝΟΣ 2.626 3
ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ 9.083 9
ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ 8.648 8
ΤΡΙΠΥΛΗΣ 626 1
ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ 9.334 9
ΣΥΝΟΛΟ 33.581 33

Ξεκίνησε και επίσημα η προετοιμασία της Νίκης με τον καθιερωμένο Αγιασμό

Ξεκίνησε χθες στις 6 το απόγευμα και επίσημα η προετοιμασία της Νίκης Πλάτης στο παλιό γήπεδο Φιλιατρών με τον καθιερωμένο αγιασμό που τέλεσε ο εφημέριος του ιερού ναού Αγίου Νικολάου Φιλιατρών πατήρ Γεώργιος Καλύβας.

Παρόντες ήταν σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο της ομάδας καθώς και ο νεοαποκτηθέντας τερματοφύλακας Νικόλαος Γούνας. Ο πατήρ Γεώργιος ευχήθηκε στους παίκτες καλή αγωνιστική χρονιά, να είναι άριστοι μαθητές (όσοι πάνε σχολείο) και να θυμούνται πάντα το αρχαίο ρητό «Νους Υγιής εν σώματι υγιές».
Επίσης τους προέτρεψε να .........

επικρατεί μεταξύ τους η ευγενής άμιλλα.
Αμέσως μετά τον αγιασμό πραγματοποιήθηκε προπόνηση της ομάδας υπό τις οδηγίες του προπονητή Λάκη Γαλανόπουλου εν όψει του επερχόμενου αγώνα κυπέλλου που θα δώσει η ομάδα κόντρα στο Ασπρόχωμα το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Ο προπονητής έδειξε ορισμένα συστήματα που θέλει να εφαρμόσουν στον αγωνιστικό χώρο οι παίκτες ώστε να επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μετά το πέρας της προπόνησης ο κος Γαλανόπουλος ανανέωσε το ραντεβού για την Τρίτη 24 Αυγούστου για την συνέχιση της προετοιμασίας της ομάδας.

Ακολουθεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τον χθεσινό Αγιασμό
Κλίκ για πλήρες μέγεθος

Από το blog Νίκη Πλάτης



Την ανηφόρα έχουν πάρει οι τιμές σε βασικά καταναλωτικά είδη τους τελευταίους μήνες

Εξαιρετικά ακριβό αποδεικνύεται το καλάθι του σούπερ μάρκετ για τη μέση οικογένεια, αφού οι ανατιμήσεις των τελευταίων μηνών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά είναι μεγαλύτερες από αυτές που επιβλήθηκαν στα προϊόντα λόγω των αυξήσεων στους συντελεστές του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με Τα Νέα της Δευτέρας, από το Φεβρουάριο μέχρι και σήμερα, διάστημα κατά το οποίο εντάθηκε η ύφεση στην ελληνική οικονομία, βιομηχανίες και σούπερ μάρκετ πέρασαν στα ράφια ανατιμήσεις που έφθασαν έως και 19%.

Στις περισσότερες περιπτώσεις των ..........

προϊόντων οι ανατιμήσεις κυμάνθηκαν σε ποσοστά μεγαλύτερα και από τις δύο αυξήσεις του ΦΠΑ (Μάρτιος και Ιούλιος).

Η κατάσταση δεν αναμένεται να αλλάξει για τα νοικοκυριά αφού, βάσει των μέτρων που προβλέπεται στο Μνημόνιο, από την 1η Ιανουαρίου 2011 σειρά προϊόντων θα μεταταγεί από τον συντελεστή του ΦΠΑ 11% στον υψηλό συντελεστή 23%.

Από την έρευνα σε 36 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης προκύπτει ότι από τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν οι τιμές σε 25 προϊόντα και τα 15 από αυτά παρουσιάζουν ανατιμήσεις μεγαλύτερες του 3%, δηλαδή υψηλότερες από τις δύο αυξήσεις ΦΠΑ κατά το ίδιο διάστημα.

Αντίστοιχα μειώσεις έως και 9% παρατηρήθηκαν σε 8 προϊόντα, ενώ σταθερές παρέμειναν οι τιμές σε 3 προϊόντα.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν σε προϊόντα όπως μπίρες έως και 19%, έως 18% σε οδοντόκρεμες, 12% σε κατεψυγμένες ζύμες, 6% σε ξίδια, 5% σε γιαούρτια και φρέσκο γάλα.

Η ακρίβεια εξηγεί τόσο τη στροφή των καταναλωτών προς φθηνότερα προϊόντα όπως τα ιδιωτικής ετικέτας όσο και τη μείωση της κατανάλωσης.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, ο δείκτης όγκου στα σούπερ μάρκετ μειώθηκε κατά 3,9% τον Μάιο του 2010 σε σχέση με τον Μάιο του 2009.

Πτώση 12% παρατηρείται στην κατανάλωση κρέατος, ενώ μεγάλη είναι η πτώση των πωλήσεων στα βιολογικά τρόφιμα (-19%) και στα χαρτικά (έως 16%).

Ηδη οι καταναλωτικές οργανώσεις αναμένουν ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι ο δυσκολότερος των τελευταίων δεκαετιών.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών, το καλάθι ενός μέσου νοικοκυριού σκαρφάλωσε στα 2.087,05 ευρώ τον Ιούλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009, οπότε κόστιζε 1.977,44 (αύξηση 109,61 ευρώ ή 6%).

Κόλαφος για έξι η πρόταση του εισαγγελέα για τη φονική πυρκαγιά στην Ηλεία το 2007

Την παραπομπή έξι ατόμων για τα αδικήματα του εμπρησμού δάσους από αμέλεια, του εμπρησμού από αμέλεια πραγμάτων και της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, προτείνει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Πύργου Παναγιώτης Μεϊδάνης σε έγγραφο 121 σελίδων προς το Δικαστικό Συμβούλιο Ηλείας, αναφορικά με την καταστροφική πυρκαγιά στην Ηλεία, πριν τρία χρόνια (24/8/2007), που προκάλεσε το θάνατο 36 ανθρώπων.

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, ο ..........

εισαγγελέας προτείνει την παραπομπή μίας κατοίκου στο Παλαιοχώρι Ζαχάρως, του νομάρχη Ηλείας, του δημάρχου Ζαχάρως, ενός αξιωματικού της Πυροσβεστικής, ενός εποχικού πυροσβέστη και του τότε υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η εισαγγελική πρόταση θα εισαχθεί ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηλείας, το οποίο και θα αποφασίσει ποιοι τελικά και για ποια αδικήματα θα παραπεμφθούν σε δίκη στο Εφετείο Πατρών.

Όπως αναφέρεται στην πρόταση του εισαγγελέα, οι ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων στην υπόθεση εντοπίζονται, μεταξύ άλλων, στα εξής σημεία:

Δεν έλαβαν εγκαίρως τα προβλεπόμενα μέτρα, σύμφωνα με το σχέδιο «Ξενοκράτης», για την πρόληψη και κατάσβεση της πυρκαγιάς και για τη διάσωση των ανθρώπων, ενώ αγνόησαν το έγγραφο με ημερομηνία 23/8/07 ότι την επομένη (24/8/07) υπήρξε μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς και θα έπρεπε να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός που προβλέπεται από το σχέδιο «Ξενοκράτης».

Επίσης, χρησιμοποιήθηκαν παρανόμως τρεις εποχικοί πυροσβέστες ως πλήρωμα του πυροσβεστικού οχήματος που καταστράφηκε, ενώ θα έπρεπε, βάσει και του νόμου, να υπάρχει ως επικεφαλής και ένας έμπειρος μόνιμος πυροσβέστης. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος, λόγω της απειρίας του πληρώματος, ήταν το εν λόγω πυροσβεστικό όχημα να χάσει την πορεία του, να σταθμεύσει παρανόμως στη μέση του δρόμου, να μπλοκαριστούν στο σημείο επτά επιβατηγά αυτοκίνητα και να καούν επί τόπου τόσο τα εν λόγω αυτοκίνητα όσο και οι επιβάτες τους, συνολικά 24 άνθρωποι.

Δεν ειδοποιήθηκαν εγκαίρως οι εθελοντικές ομάδες πυρασφάλειας, ο αρμόδιος πυροφύλακας δεν ενήργησε εγκαίρως ώστε να ειδοποιηθεί άμεσα η πυροσβεστική και να προχωρήσει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στο σημείο απ' όπου ξεκίνησε, δηλαδή από την κατοικία στο Παλαιοχώρι Ζαχάρως.

Επίσης, ο εισαγγελέας διαπίστωσε πως δεν υπήρχε κανένα σχέδιο και κανένας συντονισμός για τη διάσωση των ανθρώπων και, τέλος, από τον νομάρχη, τον δήμαρχο και την τοπική Πυροσβεστική δεν είχαν ληφθεί από πριν τα κατάλληλα μέτρα πυρασφάλειας.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, όλες οι άνω παραλείψεις των αρμόδιων οργάνων του Δημοσίου συνετέλεσαν αιτιωδώς στο να βρουν τραγικό θάνατο συνολικά 36 άνθρωποι.

TA NEA

Απώλειες έως 350 ευρώ για τους συνταξιούχους άνω των 1.400 ευρώ λόγω ΛΑΦΚΑ

Απώλειες από 42 έως και 35 ευρώ μηνιαίως είχαν οι συνταξιούχοι που παίρνουν σύνταξη άνω των 1.400 ευρώ, λόγω της επιβολής, από την 1η Αυγούστου, της «Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων».

Όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, το νέο «χαράτσι» επιβάλλεται στις κύριες συντάξεις με κλίμακα από 3% έως 10%.

O Λογαριασμός Αλληλεγγύης Φορέων .........

Κοινωνικής Ασφάλισης είχε κριθεί αντισυνταγματικός το 2005 και η τότε κυβέρνηση είχε υποχρεωθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο να επιστρέψει στους συνταξιούχους τα παρακρατηθέντα εντόκως και εφάπαξ, με αναδρομική ισχύ από 1/1/2002.

Tο πρώτο εισπρακτικό «χαράτσι» που προβλέπει ο νόμος Λοβέρδου για το Ασφαλιστικό συνοδεύτηκε από αρκετά «παρατράγουδα».

Ήδη, πάνω από 6.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου που παίρνουν διπλές συντάξεις ήταν τα θύματα των λάθος υπολογισμών.

Όταν είδαν τα εκκαθαριστικά τους σημειώματα με την παρακράτηση του ΛΑΦΚΑ, κατέκλυσαν με διαμαρτυρίες τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και ανάγκασαν το υπουργείο Οικονομικών να εκδώσει εγκύκλιο με την οποία παραδέχεται το λάθος και δεσμεύεται για την αποκατάστασή του.

Για παράδειγμα, υπήρξε περίπτωση γυναίκας συνταξιούχου η σύνταξη χηρείας της οποίας ανέρχεται σε 1.200 ευρώ ενώ εισπράττει και άλλα 400, δηλαδή το 25% της δικής της σύνταξης, όπως ορίζουν οι κανονισμοί, με το σύνολο να ανέρχεται στα 1.600 ευρώ.

Η παρακράτηση, λοιπόν, θα έπρεπε να ανέρχεται στα 48 ευρώ. Αντί αυτού, από λάθος οι υπηρεσίες υπολόγισαν ολόκληρη τη σύνταξη του θανόντος συζύγου, που ήταν 1.600 ευρώ, και όχι το μειωμένο ποσό που αναλογεί στις συντάξεις χηρείας. Δηλαδή, υπολόγισαν τον ΛΑΦΚΑ στα 2.000 ευρώ και παρακράτησαν 80 ευρώ, 32 ευρώ επιπλέον.

Σε άλλη περίπτωση, η συνταξιούχος εισπράττει δική της σύνταξη 900 ευρώ και σύνταξη χηρείας 170 ευρώ, δηλαδή σύνολο 1.070 ευρώ. Κανονικά η συνταξιούχος θα είχε μηδενική παρακράτηση, αφού το ποσό που εισπράττει είναι κάτω των 1.400 ευρώ.

Όμως, οι υπηρεσίες υπολόγισαν το αρχικό ποσό της σύνταξης που έπαιρνε ο σύζυγός της, δηλαδή 675 ευρώ, και της παρακρατήθηκε από λάθος το ποσό των 48 ευρώ.

TA NEA

Ακριβαίνει το ρεύμα

To πρώτο βήμα για το νέο μοντέλο λειτουργίας της ΔΕΗ στο πλαίσιο του αναθεωρημένου Μνημονίου που συμφώνησαν η κυβέρνηση με την τρόικα θα γίνει τον Σεπτέμβριο με τον εξορθολογισμό των τιμολογίων, που θα επιφέρει αυξήσεις σε πολλές κατηγορίες καταναλωτών. Από το 2011 ακολουθεί σπιράλ ανατιμήσεων, καθώς τα νέα τιμολόγια σταδιακά θα ενσωματώσουν τη χονδρική τιμή του ηλεκτρισμού και παράλληλα αρχίζει η εφαρμογή των επιταγών του Μνημονίου για το άνοιγμα σε τρίτους της παραγωγής ηλεκτρισμού από λιγνίτη και υδροηλεκτρικές μονάδες.

Τον Σεπτέμβριο το υπουργείο .........

Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αναμένεται να ανακοινώσει τον περιορισμό των τιμολογίων της ΔΕΗ σε 8 από 32 που είναι σήμερα. Από τη συνένωση των τιμολογίων θα προκύψουν ανατιμήσεις για αρκετές από τις ομάδες των καταναλωτών που πληρώνουν φθηνότερα όπως αγρότες, βιομηχανικά, κ.λπ., αλλά και μείωση για τα εμπορικά, που ήταν τα πιο ακριβά, καθώς μαζι με τα οικιακά επιδοτούσαν... τις άλλες κατηγορίες.

Ανακατατάξεις
Παράλληλα, σχεδιάζονται μεγάλες ανακατάξεις στα οικιακά τιμολόγια, με σημαντικές αυξήσεις στις μεσαίες καταναλώσεις και μειώσεις μέσα από ειδικό τιμολόγιο, για τις λεγόμενες κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Η ΔΕΗ έχει προτείνει επίσης από ένα επίπεδο οικιακής κατανάλωσης και πάνω να υπάρχει έκπτωση, όμως είναι άγνωστο αν η ΡΑΕ και το υπουργείο Περιβάλλοντος θα δεχθούν την πρόταση, δεδομένου ότι πριμοδοτεί την ενεργειακή σπατάλη.

Το επόμενο κύμα ανατιμήσεων θα έλθει με την ενσωμάτωση των τιμών της χονδρικής αγοράς στα τιμολόγια. Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο αναφέρει ότι ως το τέλος του τέταρτου τριμήνου 2010 η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει υιοθετήσει ένα μηχανισμό που να διασφαλίζει ότι τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας αντανακλούν σταδιακά και το αργότερο ως τον Ιούνιο 2013 τις τιμές της χονδρικής αγοράς με εξαίρεση τους ευάλωτους καταναλωτές, για τους οποίους όμως πρέπει να αναθεωρηθεί ο ορισμός και να δοθεί ειδικό τιμολόγιο. Ο νεός τρόπος υπολογισμού θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το πρώτο τρίμηνο 2011 και ως το τέλος του 2011 η κυβέρνηση πρέπει να καταργήσει τα ρυθμιζόμενα από αυτήν τιμολόγια για τους πελάτες, εκτός νοικοκυριών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Η σταδιακή ενσωμάτωση των τιμών χονδρικής στις τιμές λιανικής του ρεύματος έρχεται να διορθώσει ένα από τα πολλά ?παράδοξα? της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού. Θα έχει όμως κόστος για τον καταναλωτή, καθώς με το σύστημα που ίσχυε ως σήμερα οι χονδρικές τιμές (βάσει των οποίων πληρώνονται οι ιδιώτες παραγωγοί) τις περισότερες φορές ήταν υψηλότερες από τα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Παραγωγή
Φέτος εξαιτίας της κρίσης και της μείωσης των διεθνών τιμών των καυσίμων οι τιμές χονδρικής έπεσαν, χωρίς και πάλι αυτό να αποτυπώνεται στα τιμολόγια. Μεσοπρόθεσμα θεωρείται ότι η σύνδεση χονδρικής και λιανικής τιμής θα επιφέρει αύξηση τιμών, εφόσον η τιμή χονδρικής διαμορφώνεται με βάση την Οριακή Τιμή του Συστήματος (ΟΤΣ), δηλαδή την υψηλότερη τιμή που δίνει ο τελευταίος παραγωγός, ο οποίος εισέρχεται στο σύστημα.

Η απόσπαση από τη ΔΕΗ της διαχείρισης των υδάτινων αποθεμάτων που προβλέπει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο της χονδρικής τιμής, ειδικά στις περιπτώσεις εκείνες που ο ανεξάρτητος διαχειριστης θα αποφασίζει την είσοδο λιγότερων ή καθόλου υδροηλεκτρικών και την εισαγωγή π.χ. περισότερων μονάδων φυσικού αερίου.

Ρύποι
Το άλλο μεγάλο θέμα που θα κρίνει τη διαμόρφωση της χονδρικής τιμής (και κατ' επέκταση της λιανικής) είναι εάν στον υπολογισμό της θα λαμβάνεται υπόψη το κόστος ρύπων. Το ζήτημα απασχολεί σοβαρά την ΕΕ, καθώς το 2013 τίθεται σε εφαρμογή η οδηγία που υποχρεώνει τις εταιρείες ηλεκτρισμού να αγοράζουν από το Χρηματιστηριο Ρύπων δικαιώματα εκπομπής για το σύνολο του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουν και όχι μόνον για το έξτρα CO2 που εκλύεται πάνω από ένα όριο, μέχρι το οποίο οι ρύποι είναι δωρεάν. Η αλλαγή για τη ΔΕΗ σημαίνει εκτίναξη του κόστους ρύπων από τα 150-300 εκατ. ευρώ στα 1,2-2 δισ. ευρώ ετησίως, καθώς ο λιγνίτης είναι από τα πιο ?βρώμικα? καύσιμα.

Το ακριβές κόστος είναι δύσκολο να υπολογιστεί γιατί θα εξαρτηθεί από την τιμή του διοιξειδίου του άνθρακα ανά τόνο το 2013 και τις ποσότητες ρύπων που θα εκπέμπονται. Προκειμένου να ανταπεξέλθει στο επιπλέον κόστος η ΔΕΗ θα πρέπει το 2013 να αυξήσει τα τιμολόγια τουλάχιστον 40-50% και η διοίκηση της ΔΕΗ έχει ταχθεί υπέρ της σταδιακής αύξησης κάθε χρόνο, προκειμένου να αποφευχθεί απότομη άνοδος-σοκ. Αν γίνει δεκτή η πρόταση τότε τα τιμολόγια πρέπει να αυξάνονται γύρω στο 13-14% ετησίως μόνον για τους ρύπους.

«Πράσινο» τέλος

* Η ενσωμάτωση στα τιμολόγια του τέλους για τους ρύπους για τη ΔΕΗ σημαίνει εκτίναξη του κόστους ρύπων από τα 150-300 εκατ. ευρώ στα 1,2-2 δισ. ετησίως, καθώς ο λιγνίτης είναι από τα πιο ?βρώμικα? καύσιμα.
* Το ακριβές κόστος είναι δύσκολο να υπολογιστεί γιατί θα εξαρτηθεί από την τιμή του διοξειδίου του άνθρακα ανά τόνο το 2013 και τις ποσότητες ρύπων που θα εκπέμπονται.
* Προκειμένου να αντεπεξέλθει στο επιπλέον κόστος η ΔΕΗ θα πρέπει το 2013 να αυξήσει τα τιμολόγια τουλάχιστον 40-50%.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Εφημερεύον φαρμακείο στα Φιλιατρά γι αυτήν την εβδομάδα.

Την εβδομάδα από 23 έως 29 Αυγούστου 2010 εφημερεύει το φαρμακείο:

Πηνελόπη Σεραφείμ

Tηλ: 2761 - 0 - 32102
Κιν. 698 - 17 54 204


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι εφημερίες των Φαρμακείων ξεκινούν Δευτέρα στις 08:00 ακριβώς και λήγει την άλλη Δευτέρα στις 07:59 το πρωί. Στις 08:00 ξεκινάει η επόμενη εφημερία.



Μεσσηνιακές εφημερίδες της 23ης Αυγούστου 2010

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.