Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΑΣΟΚ: Σήμερα τα πρώτα ονόματα υποψηφίων

Την Κυριακή, τελευταία μέρα της τριήμερης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να ανακοινωθούν οι υποψήφιοι δήμαρχοι του Κινήματος σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, καθώς και οι υποψήφιοι για τις 13 περιφέρειες, με το ΠΑΣΟΚ να στοχεύει να κερδίσει τις 8.

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν 60-65 υποψήφιοι στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και άλλοι 20 μέχρι το Σάββατο.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται .........

το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ΠΑΣΟΚ, κατά πάσα πιθανότητα, θα στηρίξει στο δήμο της Αθήνας τη Φώφη Γεννηματά και στον Πειραιά τον Γιάννη Μίχα.

Στο περιθώριο της σημερινής συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου είχε συναντήσεις με την κ. Κατερίνα Μπατζελή και τους κ.κ. Γιάννη Μαγκριώτη, Απόστολο Κατσιφάρα, Μιχάλη Τιμοσίδη και Πάρη Κουκουλόπουλο.

«Παγώνει» η μετάταξη του ΦΠΑ

Στο «πάγωμα» της μετάταξης προϊόντων από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11% στον υψηλό 23%, προσανατολίζεται η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας ότι η υιοθέτησή του θα βυθίσει σε μεγαλύτερη ύφεση την οικονομία.

Ως αντιστάθμισμα όμως, εξετάζεται μεταξύ άλλων, η πλήρης ενοποίηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης από τα μέσα Οκτωβρίου, γεγονός που θα σημάνει σημαντική αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

Με δεδομένο ότι δεν μπορεί να στηριχθεί ...........

στην πορεία των εσόδων που βρίσκονται σε «ελεύθερη πτώση», παρά τη βελτίωση των εισπράξεων από το σκέλος του ΦΠΑ που αυξήθηκαν κατά 10,8% τον Αύγουστο, το οικονομικό επιτελείο είναι αναγκασμένο να αναζητήσει νέες «πηγές» προκειμένου να «καλύψει» 1 δισ. ευρώ το 2011 και άλλα 600 εκατ. ευρώ το 2012.

Στο πλαίσιο αυτό τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, σε αλλεπάλληλες συσκέψεις, ψάχνουν για τις εναλλακτικές πηγές εσόδων και καταστρώνουν σχέδια τα οποία θα παρουσιάσουν εντός των προσεχών ημερών στον κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος και θα δώσει το «πράσινο φως» για την υλοποίησή τους.

Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, τα εναλλακτικά σχέδια που εκπονούν οι παράγοντες του υπουργείου προβλέπουν:

* νέες ρυθμίσεις, που θα αφορούν είτε τα ληξιπρόθεσμα χρέη, με τη χορήγηση σημαντικών εκπτώσεων για την εξόφλησή τους, είτε την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων. Ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι αντίθετος με τις εν λόγω ρυθμίσεις, όμως δέχεται πιέσεις να «βάλει νερό στο κρασί του», αφενός γιατί στο τέλος του έτους παραγράφονται οι χρήσεις 2000-2003 και ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν προλαβαίνει με το φόρτο εργασίας που έχει να τις ελέγξει, γεγονός που θα στερήσει σημαντικά έσοδα από τα κρατικά ταμεία, αφετέρου δε γιατί είναι μέτρα που μπορούν να ενισχύσουν τις εισπράξεις και να αποτελέσουν ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας που θα αποτρέψει την αύξηση ή την επιβολή νέων φόρων («Ν» φ. 23/08/2010, σελ. 1),

* νέα ρύθμιση για την απόδοση ΦΠΑ και ΦΜΥ. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθεί μια ακόμη ευκαιρία σε όσους «ξέχασαν» να υποβάλουν δηλώσεις ΦΠΑ και ΦΜΥ, να τις υποβάλουν χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις,

*εξίσωση ΕΦΚ καυσίμων, που συνεπάγεται φυσικά την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Θα πρέπει βέβαια να αναφερθεί ότι στη συγκεκριμένη εισήγηση προβλέπεται η χορήγηση ειδικού επιδόματος στις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν από την αύξηση του ΕΦΚ, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρούν ορισμένα εισοδηματικά κριτήρια.

Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι στις προτάσεις που θα παρουσιαστούν στον κ. Παπακωνσταντίνου θα περιλαμβάνεται και η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, ειδικά δε ο χαμηλός συντελεστής 11% να ανέβει στο 15%. Επισημαίνεται ότι η εν λόγω εισήγηση συγκεντρώνει τις μικρότερες πιθανότητες για να υιοθετηθεί από το οικονομικό επιτελείο, αφού θα υπάρξουν ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα πυροδοτώντας νέα αύξηση του πληθωρισμού.

Το σίγουρο είναι ότι άμεσα η κυβέρνηση θα προωθήσει νομοσχέδιο με το οποίο θα επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη διεξαγωγή των δικών που αφορούν φορολογικές παραβάσεις, ούτως ώστε το Δημόσιο να εισπράττει εγκαίρως βεβαιωθέντες φόρους και πρόστιμα.

Και «ομόλογα της διασποράς»

Εν τω μεταξύ, από το ΥΠΟΙΚ εξετάζεται και η έκδοση «ομολόγων της διασποράς» στο πλαίσιο της προσπάθειας σταδιακής επανόδου στις αγορές από τις αρχές του 2011 και αξιοποίησης κεφαλαίων ομογενών.

Σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου, θα πρόκειται για τίτλους του Δημοσίου που θα απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο σε ομογενείς ανά την υφήλιο και κυρίως σε αγορές όπου είναι πολυπληθής η παρουσία των Ελλήνων ομογενών (π.χ. ΗΠΑ, Γερμανία, ή Αυστραλία). Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι η όλη διαδικασία μελετάται ήδη από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ΟΔΔΗΧ , κατά το πρότυπο παρόμοιων εκδόσεων άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Τα πλεονεκτήματα της πρότασης αυτής, η οποία έχει και τη θετική γνώμη του υπουργού, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, είναι πολλαπλά. Κυρίως, διότι θα προσελκυσθούν οι Έλληνες ομογενείς σε τίτλους με ικανοποιητικές αποδόσεις και το υπουργείο θα επιτύχει με τον τρόπο αυτόν ένα είδος επαναπατρισμού κεφαλαίων.

Ανάκαμψη ΦΠΑ τον Αύγουστο

Τα πρώτα θετικά μηνύματα από τον «πόλεμο» του ΦΠΑ έλαβε τον Αύγουστο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα πρώτα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τα έσοδα από το ΦΠΑ τον προηγούμενο μήνα αυξήθηκαν κατά 10,8%, από 0,5% που είχαν αυξηθεί στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ιδιαίτερη συμβολή στην εν λόγω αύξηση είχαν οι έλεγχοι που πραγματοποίησε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ειδικά στις νησιωτικές και γενικότερα τουριστικές περιοχές της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι:

* στην Τήνο η αύξηση του ΦΠΑ ήταν 25%,

* στη Νάξο 42,7%,

* στη Μήλο 37,8%,

* στην Κέα 42,2%,

* στην Κάλυμνο 35,4%,

* στη Σαντορίνη 65,9%,

* στους Παξούς 51,8%,

* στη Λευκάδα 48,2%,

* στη Ζάκυνθο 54,6%.

Παρά την ανάκαμψη του ΦΠΑ, πάντως, ο ρυθμός αύξησης των δημοσίων εσόδων εξακολουθεί να κινείται κάτω από τους στόχους που έχουν τεθεί, γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο, αφού τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και οι όποιες «πηγές» έχουν εξαντληθεί.

Από Ναυτεμπορική

Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων

Τη δημιουργία Ενιαίου Μητρώου Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων προβλέπει το σχετικό υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του οποίου ενημέρωσε την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, η υπουργός Κατερίνα Μπατζελή.

Στο Μητρώο θα εγγράφονται υποχρεωτικά όλοι οι έμποροι που δραστηριοποιούνται κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού των εγχώρια παραγομένων αγροτικών προϊόντων, κατά κλάδο πρωτογενούς παραγωγής ή και κατά το στάδιο της πρώτης μεταποίησης.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ενημερωτικό ........

σημείωμα, σκοπός του Ενιαίου Μητρώου είναι η δημιουργία ενιαίας βάσης δεδομένων, η οποία, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που θα περιλαμβάνονται στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, και με τη συνδρομή των συλλογικών και διεπαγγελματικών οργανώσεων των παραγωγών γεωργικών αγροτικών προϊόντων, ως προς την διασταύρωση και επαλήθευση των πληροφοριών, θα καταστήσει δυνατή την ολοκληρωμένη εφαρμογή ελέγχων ιχνηλασιμότητας και τον αποτελεσματικό έλεγχο της αλυσίδας εφοδιασμού γεωργικών αγροτικών προϊόντων.

Προστίθεται ακόμη πως ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα, αλλά και αιτήματα του αγροτικού κόσμου, που έχει σχέση με τη διαφάνεια των τιμών μεταξύ παραγωγής και πώλησης αγροτικών προϊόντων, γίνεται πράξη, με την αναμόρφωση και ανασυγκρότηση του Παρατηρητηρίου Τιμών Αγροτικών Προϊόντων.

Όπως επισημαίνεται, πρόκειται για ένα σημαντικό μέτρο, με το οποίο ενισχύεται η ομαλή λειτουργία κανόνων της αγοράς, εξασφαλίζεται ο υγιής ανταγωνισμός κατά την πώληση αγροτικών προϊόντων, προστατεύεται ο καταναλωτής αλλά και ο μόχθος του έλληνα αγρότη, από αυθαίρετες τιμολογήσεις και απαράδεκτα ανοίγματα μεταξύ τιμής παραγωγού και τιμής καταναλωτή, γίνεται πραγματικότητα μέσα από ένα ευέλικτο όργανο, με τη βοήθεια της πληροφορικής.

Επίσης ορίζονται διοικητικές συνέπειες από την μη τήρηση των κανόνων εμπορίας των αγροτικών προϊόντων. Συγκεκριμένα ορίζεται ότι η μη τήρηση των κανόνων εμπορίας συνεπάγεται την πρόσκαιρη διαγραφή του εμπόρου από το Μητρώο και εν υποτροπή την οριστική διαγραφή του.

Ορίζεται επίσης ότι η άσκηση από τον έμπορο ή από παρένθετο πρόσωπο ή από συνδεδεμένο με αυτόν έμπορο ή από επιχείρηση συμφερόντων του εμπορίας αγροτικών προϊόντων κατά τη διάρκεια της πρόσκαιρης διαγραφής του συνεπάγεται επίσης την οριστική διαγραφή του από το Μητρώο.

Με σκοπό την προστασία των συναλλασσομένων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μπορεί να ανακοινώνει δημόσια πληροφορίες σχετικά με τις επιβληθείσες κυρώσεις.

Στο ενημερωτικό σημείωμα αναφέρεται ακόμη πως προβλέπονται σοβαρές ποινικές κυρώσεις σε βάρος των εμπόρων, προκειμένου να αποτραπεί το αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο της καταλήστευσης του μόχθου του αγρότη από τους εμπόρους.

Έτσι προβλέπεται ότι έμπορος που καθίσταται υπερήμερος , για την αποπληρωμή του συμφωνημένου τιμήματος σε αγρότες εγγεγραμμένους στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.) ή και σε συλλογικά όργανα τους υπέχει ποινική ευθύνη έως και κακουργηματικού χαρακτήρα.

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 2ας Σεπτεμβρίου 2010

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.