Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Μπατζελή σε Νάντια Γιαννακοπούλου: «7% είναι το ποσοστό παρακράτησης από τις άμεσες ενισχύσεις των παραγωγών»

Η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μπατζελή, σε απάντησή της σε ερώτηση που είχε καταθέσει στις 19/07/10 η βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Νάντια Γιαννακοπούλου, σχετικά με τις παρακρατήσεις των αγροτικών επιδοτήσεων και τα προβλήματα στην καταβολή των ενισχύσεων, αναφέρει ότι σύμφωνα με το άρθρο 7 του Καν. (ΕΚ) 73/2009, στο συνολικό ποσό από άμεσες ενισχύσεις που λαμβάνει ένας δικαιούχος, μετά την αφαίρεση ποσού 5.000 ευρώ, εφαρμόζεται παρακράτηση («διαφοροποίηση») 7% για το 2009, το οποίο αυξάνεται κατά 1 ποσοστιαία μονάδα έως το 2012, ενώ για τους δικαιούχους που υπερβαίνουν το ποσό των 300.000 ευρώ, τα προαναφερόμενα ποσοστά αυξάνονται αντίστοιχα κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Αναφορικά με τις παρακρατήσεις των ...........

αγροτικών επιδοτήσεων, η κ. Μπατζελή τονίζει ότι η παραπάνω ρύθμιση ισχύει από το 2005 και με τον Καν. (ΕΚ) 73/2009 αυξήθηκε από 5% σε 7%. Επιπλέον, η κ. Μπατζελή τονίζει ότι σύμφωνα με το άρθρο 9 του ιδίου Κανονισμού, κάθε ενδιαφερόμενο κράτος μέλος λαμβάνει τουλάχιστον το 80% του συνολικού ποσού που προκύπτει από τη διαφοροποίηση και έχει παραχθεί στο εν λόγω κράτος μέλος, ενώ από τα μέχρι σήμερα στοιχεία στη χώρα μας επιστρέφεται το σύνολο της διαφοροποίησης.

Η κ. Γιαννακοπούλου στην ερώτησή της, επιπλέον, ζητούσε πληροφορίες σχετικά με την απόσυρση χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών με το αιτιολογικό της «διευκόλυνσης». Σε απάντηση αυτού του ερωτήματος, η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ενημερώνει την κ. Γιαννακοπούλου ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με τις παραπάνω κοινοτικές διατάξεις και μετά τους προβλεπόμενους ελέγχους καταβάλλει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παραγωγών τις εκάστοτε δικαιούμενες ενισχύσεις τους. Ωστόσο, τυχόν υποχρεώσεις των παραγωγών προς το πιστωτικό ίδρυμα συμψηφίζονται μετά την πίστωση των λογαριασμών τους και κατόπιν της σύμφωνης γνώμης των ιδίων. Επιπλέον, στις περιπτώσεις καταβολής μιας ενίσχυσης με ταμειακή διευκόλυνση, κατά την εξόφληση των δικαιούχων, με την έκδοση των εντολών πληρωμής, πραγματοποιούνται αντίστοιχες λογιστικές κινήσεις για λόγους τακτοποίησης (συμψηφισμού) των προκαταβολικά καταβαλλόμενων ποσών.

Συγκεκριμένα, για το πρόγραμμα της εξισωτικής αποζημίωσης έτους 2008 διευκρινίζεται ότι τον Νοέμβριο 2008 και τον Απρίλιο 2009 είχε δοθεί προκαταβολή, με τη μορφή ταμειακής διευκόλυνσης. Την 07-06-10 εκδόθηκαν εντολές πληρωμής από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την πρώτη πληρωμή των δικαιούχων του προγράμματος της Εξισωτικής Αποζημίωσης του εν λόγω έτους, χωρίς να γίνει καμία μείωση στα ποσά που καταβλήθηκαν στους δικαιούχους. Μετά από την εξέταση των ενστάσεων που θα υποβληθούν από τους ενδιαφερόμενους θα πραγματοποιηθούν και άλλες πληρωμές για την Εξισωτική Αποζημίωση έτους 2008 για τους παραγωγούς των οποίων οι ενστάσεις θα δικαιωθούν. Τέλος, επισημαίνεται ότι για το ίδιο πρόγραμμα του έτους 2009, καταβλήθηκε την 10-08-2010 χρηματική προκαταβολή ύψους 70% της δικαιούμενης εξισωτικής αποζημίωσης σε 67.585 δικαιούχους. Το συνολικό ποσό ανήλθε στα 90,4 εκατομμύρια ευρώ.

Α1 Μπάσκετ: Στις 13 Σεπτεμβρίου η κλήρωση

Την επομένη (13/9) του τελικού του Μουντομπάσκετ, που διεξάγεται στην Τουρκία, θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση του 19ου πρωταθλήματος της Α1 κατηγορίας μπάσκετ των Ανδρών.
Η πρεμιέρα του νέου πρωταθλήματος του ΕΣΑΚΕ έχει οριστεί για τις 16 Οκτωβρίου.



Επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης στους αγρότες

Yπεγράφη από τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης η Κοινή Απόφαση, με την οποία καθορίζονται οι διαδικασίες επιστροφής στους αγρότες του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου που χρησιμοποιείται στη γεωργία για το 2010.

Δικαιούχοι είναι οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ (ενεργοί και συνταξιούχοι) κατά κύριο επάγγελμα αγρότες τα στοιχεία των οποίων είναι καταχωρημένα στη βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ σύμφωνα με τις αιτήσεις τους για την ενιαία ενίσχυση.

Το πόσο της επιστροφής θα είναι ...........

διαθέσιμο στους λογαριασμούς των δικαιούχων την επόμενη εβδομάδα, ενώ το συνολικά επιστρεφόμενο πόσο του ειδικού φόρου θα ανέλθει στα 160 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία η κυβέρνηση ενισχύει και πάλι τον έλληνα αγρότη αυξάνοντας το συνολικό ποσό επιστροφής του ΕΦΚ κατά 40 περίπου εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ναυτεμπορική

Στην Μεσσηνία σήμερα ο Πέτρος Τατούλης

Στην Μεσσηνία βρίσκεται σήμερα ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου κος Πέτρος Τατούλης όπου σύμφωνα με το πρόγραμμα του το πρωί είχε συνάντηση με τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας κκ Χρυσόστομο, επισκέφθηκε την αστυνομική διεύθυνση Μεσσηνίας, το Νοσοκομείο Καλαμάτας, αλλά και διάφορους φορείς.
Αύριο ο Πέτρος Τατούλης θα επισκεφθεί την Αγορά Καλαμάτας και την Αγορά της Μεσσήνης όπου θα έχει συνάντηση με τους πολίτες.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του έχει ως εξής:


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΤΑΤΟΥΛΗ

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

11.00 Συνάντηση με τον Σεβασμιότατο Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομο

11.45 Επίσκεψη στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας

12.30 Επίσκεψη στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

14.00 Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας

15.00 Συνάντηση με το Προεδρείο του Συλλόγου ΤΑΧΙ Καλαμάτας

18.00 Υποδοχή της Εικόνας της Παναγίας της Δήμιοβας στα Γιαννιτσάνικα

20.00 Επίσκεψη στην Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας.


Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

10.00 Επίσκεψη στην υπαίθρια αγορά Καλαμάτας

11.30 Επίσκεψη στην υπαίθρια αγορά Μεσσήνης.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

19:00 Συνάντηση με τους πολίτες στο Νέο Ηραίο Αργολίδας

21:00 Επίσκεψη στο Οινοποιείο «Σκούρα»

22:00 Παρουσία στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, «Γιορτή Τρύγου» στο Μαλαντρένι

23:00 Παρουσία στη «Γιορτή του Κρασιού» στη Νεμέα

Γ. Καρατζαφέρης: Επιλογές ήττας οι υποψηφιότητες της ΝΔ

Λάβρος κατά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι επιμένει σε μια πολιτική απομόνωσης της ΝΔ, καθώς –παρά τις εκκλήσεις του, όπως είπε- για την ανάγκη συστράτευσης στις εκλογές του Νοεμβρίου, εκείνος δεν ανταποκρίθηκε.

«Η πολιτική του προέδρου της Νέας ..........

Δημοκρατίας διαιρεί την παράταξη. Ο κ. Σαμαράς είναι υπέρ της αφαίρεσης και της διαίρεσης, ενώ εγώ υπέρ της πρόσθεσης και του πολλαπλασιασμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η αγωνία μου είναι και ήταν μήπως “πρασινίσει” ο χάρτης. Ημουν ο μόνος που δε θα ήθελα το ΠΑΣΟΚ να έχει τη μονοκρατορία», υπογράμμισε, ενώ χαρακτήρισε «υποψηφιότητες ήττας» τις επιλογές της Νέας Δημοκρατίας για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Ερωτηθείς για το αν θα αναμειχθεί στα εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας σε περίπτωση που προκύψει θέμα μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, είπε ότι αν δει τη ΝΔ να πηγαίνει προς τον γκρεμό αυτό δεν θα τον αφήσει αδιάφορο, καθώς «είναι το σπίτι των γονιών του».

Απηύθυνε εξάλλου εκ νέου έκκληση προς τον κ. Σαμαρά να βρουν κοινούς υποψηφίους. Για τον κ. Τατούλη είπε ότι είναι συνταγή νίκης και αναρωτήθηκε «τι φοβάται η ΝΔ», ενώ όσον αφορά στην Κρήτη εξέφρασε την απορία του γιατί η παράταξη να πάει τριχοτομημένη και πρότεινε την υποψηφιότητα της κ. Όλγας Κεφαλογιάννη.

Σχολιάζοντας την υποψηφιότητα του κ. Β. Κικίλια για την Περιφέρεια Αττικής παρατήρησε ότι η επιλογή είναι αφελής και επανέλαβε την πρότασή του για ενδεχόμενη υποψηφιότητα του κ. Αβραμόπουλου ή του κ. Μίχαλου.

Αναφορικά με το δήμο Πειραιά υπενθύμισε την πρότασή του για υποψηφιότητα Ανδριανόπουλου εξαρχής, ενώ για τα σενάρια που θέλουν τη Νέα Δημοκρατία να σκέφτεται την υποψηφιότητα του κ. Μελά, είπε ότι και ο ίδιος είχες επαφές μαζί του, αλλά τώρα είναι πολύ αργά.

«Τον κ. Μελά τον ευτέλισαν», τόνισε, χαρακτηρίζοντας αστεϊσμούς όσα του καταλογίζουν περί σχεδίου αποσταθεροποίησης της Νέας Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε ακόμα πως η Νέα Δημοκρατία με μισόλογα προσπαθεί να δημιουργήσει θέμα Μαντούβαλου και ότι ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να μην κινηθεί εναντίον κανενός υποψηφίου δημάρχου μέχρι τις 7 Νοεμβρίου.

Όσον αφορά στην ανάκληση της στήριξής του στο πρόσωπο του κ. Ψωμιάδη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Καρατζαφέρης υπενθύμισε ότι εκείνος πρώτος είπε «ναι» στην υποψηφιότητά του. «Η ΝΔ αρχικά αμφιταλαντεύτηκε», σημείωσε και πρόσθεσε ότι αργότερα με ωμό εκβιασμό ο κ. Σαμαράς πίεσε τον υποψήφιο περιφερειάρχη ώστε να μη συμπεριλάβει τον αδερφό του Διονύση Ψωμιάδη στο ψηφοδέλτιό του.

«Δεν μπορώ να στηρίξω ένα ψηφοδέλτιο που να ελέγχεται με αυτό τον τρόπο από τον κ. Σαμαρά», συμπλήρωσε, κατηγορώντας τον πρόεδρο της ΝΔ ότι προσπάθησε να μετατρέψει τον κ. Ψωμιάδη σε «πολιτικό κολλήγο».

Δεν απέκλεισε τέλος το ενδεχόμενο να κατεβάσει υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας τον ανεξάρτητο βουλευτή κ. Κώστα Κιλτίδη, τον οποίο χαρακτήρισε «πολιτικό στέλεχος με ψυχή και καρδιά». «Είναι κι αυτό μια ιδέα», είπε, «όπως και αυτή του κ. Βελόπουλου και άλλων στελεχών».

Ναυτεμπορική

Το πρόγραμμα των επαναληπτικών αγώνων για το Κύπελλο Μεσσηνίας.

15 αγώνες θα διεξαχθούν το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Σεπτεμβρίου (έξι το Σάββατο και εννέα την Κυριακή) στα πλαίσια των επαναληπτικών αγώνων της δεύτερης φάσης του Κυπέλλου Μεσσηνίας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Σάββατο 04/09/10

ΑΕΚ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ
Αθλητικό κέντρο ΕΠΣ Μεσσηνίας Ωρα 17:30
Διαιτητές: Νίκας Δ. , Καραπιπέρης Δ. , Τσαλικόγλου Ν.


ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΑΛΥΡΑΣ - Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑ
ΜΕΛΙΓΑΛΑ Ώρα 18:00
Διαιτητές: Αλειφέρης Μ , Τσίρμπας Ν. , Ταβουλάρέας Δ.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - Α.Σ. ΜΑΝΕΣΙ
ΔΗΜ. ΚΤΕΛ "Γ. ΛΟΥΚΑΡΕΑΣ" Ώρα 18:00
Διαιτητές: Σερεμέτης Π. , Ροβόλης Γ. , Κατσάς Ν.

Α.Ε. ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ - ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ
ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ Ώρα 18:00
Διαιτητές: Λαμπίρης Γ. Μίχος Κ. Αυρηλιώνης Χ.

ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ - Α.Ε. ΑΒΙΑΣ
ΑΡΦΑΡΩΝ Ώρα 18:00
Διαιτητές: Ζαρακοβίτης Ε. , Γκούμας Ν , Καλογερόπουλος Α.

Α.Ο. ΦΑΡΑΙ - Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ Ώρα 19:30
Διαιτητές: Αλεξέας Η. , Καστανάς Χ. , Τουρλουμούσης Ν.

Κυριακή 5/9/10

Α.Ο. ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ - ΝΙΚΗ ΠΛΑΤΗΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΣΜ Ώρα 17:30
Διαιτητές: Λάμιας Σ. , Αθανασοπούλου Σ., Φραγκούλη Ι.


ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - Α.Ο. ΠΑΤΙΣΤΑ
ΔΗΜ. ΣΤΑΔΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Ώρα 18:00
Διαιτητές: Μπλάνας Γ. Λοκάς Ι. , Τσίρμπας Ν.

ΠΑΟ ΚΑΛΟΥ ΝΕΡΟΥ - ΠΑΜΙΣΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
ΕΛΑΙΑΣ Ώρα 18:00
Διαιτητές: Καστανάς Χ. Αλειφέρης Μ Σωτηρόπουλος Δ.

ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ Ώρα 18:00
Διαιτητές: Σκόρδος Η. Βεργής Γ. Γιαννέας Β.


ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ
ΔΗΜ. ΚΤΕΛ "Γ. ΛΟΥΚΑΡΕΑΣ" Ώρα 18:00
Διαιτητές: Ψιλοπαναγιώτης Κ., Σερεμέτης Π. , Καραπιπέρης Δ.

Α.Ο. ΜΕΘΩΝΗΣ - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ Γ.Σ.
ΜΕΘΩΝΗΣ Ώρα 18:00
Πλεμενόπουλος Σ. , Αυρηλιώνης Χ. , Βρυώνης Β.

Α.Ο. ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ - Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ
ΠΥΡΓΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ Ώρα: 18:00
Νικολόπουλος Η. , Ταβουλαρέας Δ. , Πριμπάς Ι.

ΑΣΤΕΡΑΣ ΜΙΚΡΟΜΑΝΗΣ - Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ
ΜΙΚΡΟΜΑΝΗΣ Ώρα 18:00
Τουρλουμούσης Ν., Ζαρακοβίτης Ε. , Γκούμας Ν.

ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ
ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ Ώρα 18:00
Διαιτητές: Ασημακόπουλος Γ. Γιαννέτος Γ. Τσαλίκογλου Ν.

Από την Νίκη Πλάτης

Νίκη Πλάτης - Καλό Νερό 3-2. Χρήσιμα συμπεράσματα για Γαλανόπουλο

Χρήσιμα συμπεράσματα για την πορεία της προετοιμασίας της ομάδας της νίκης πλάτης είχε την ευκαιρία να βγάλει ο Λάκης Γαλανόπουλος στο χθεσινό φιλικό παιχνίδι με την ομάδα του καλού Νερού.
Μπορεί η Νίκη να κέρδισε με σκορ 3-2 όμως οι παίκτες που συμμετείχαν είχαν την ευκαιρία ο καθένας ξεχωριστά να δείξουν το επίπεδο προετοιμασίας τους εν όψει της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος.
Η Νίκη Πλάτης παρουσιάστηκε πολύ πιο συγκροτημένη στο γήπεδο σε σχέση με τον αγώνα Κυπέλλου με το ασπρόχωμα γεγονός που δείχνει ότι οι παρεμβάσεις μετά τον κύπελλο του Λάκη Γαλανόπουλου απέδωσαν.

Την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου στο Αθλητικό ........

κέντρο της ΕΠΣ Μεσσηνίας στον Κορδία, θα διεξαχθεί ο δεύτερος αγώνας κυπέλλου με το ασπρόχωμα ενώ σύμφωνα με μέχρι τωρα πρόγραμμα φιλικών που έχει κάνει η διοίκηση της ομάδας θα υπάρξει επαναληπτικός φιλικός αγώνας στο γήπεδο της Ελαίας με το Καλό νερό την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου στις 17:30.

Από την Νίκη Πλάτης

Eξαγορά χρόνου ασφάλισης. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε.

Διευκρινίσεις και παραδείγματα για τον τρόπο εξαγοράς των πλασματικών ετών ασφάλισης και το πως αυτά μπορούν να βελτιώσουν κατά τι τη σκληρή πραγματικότητα της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, όπως προβλέπεται στο νέο ασφαλιστικό νόμο, εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας. Παράλληλα, απέστειλε προς όλα τα ασφαλιστικά ταμεία εγκύκλιο με την οποία διευκρινίζονται τα όσα προβλέπονται στο νόμο, για τους ασφαλισμένους από το 2011 και μετά.

Αναλυτικά, ο νέος ασφαλιστικός νόμος, δίνει τη δυνατότητα αναγνώρισης επιπλέον χρόνων ασφάλισης:

1. Το χρόνο επιδοτούμενης ανεργίας μέχρι 300 ημέρες (1 έτος) ανεξάρτητα από την περίοδο που πραγματοποιήθηκε η επιδότηση ανεργίας

2. Το χρόνο επιδοτούμενης ασθένειας και μέχρι 300 ημέρες (1 έτος) ανεξάρτητα από την περίοδο που έλαβε χώρα η ασθένεια

3. Το χρόνο σπουδών σε μέσες, ανώτερες και ανώτατες σχολές

4. Το χρόνο ανεργίας για τον οποίο δεν έχει επιδοτηθεί ο εργαζόμενος ή παρουσιάζεται γενικώς κενό ασφάλισης, μετά όμως την υπαγωγή στην ασφάλιση οποιουδήποτε ταμείου

5. Το χρόνο απουσίας από την εργασία για τις μητέρες λόγω κύησης και λοχείας και μέχρι 119 ημέρες

6. Το χρόνο απεργίας για τον οποίο υπάρχει κενό ασφάλισης

7. Τον πλασματικό χρόνο για τα παιδιά ανεξάρτητα από την ημερομηνία γέννησής τους ο οποίος ανέρχεται σε 1 χρόνο για ένα παιδί, 3 χρόνια για 2 παιδιά και 5 χρόνια για 3 παιδιά

8. Το χρόνο άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας και μέχρι 8 χρόνια πριν από την εγγραφή του επαγγελματία στον ΟΑΕΕ, εφόσον δεν έχουν καταβληθεί εισφορές

Οι νέοι "πλασματικοί" χρόνοι αναγνωρίζονται μόνο από εκείνους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2011 και μετά. Αντίθετα όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2010 αναγνωρίζουν τους χρόνους που ίσχυαν με τους προηγούμενους νόμους (π.χ. στρατιωτική θητεία, χρόνος ανατροφής παιδιών κ.λ.π.).

Ένας εργαζόμενος που θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2011 μπορεί να αναγνωρίσει μέχρι 4 χρόνια. Όποιος θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2012 μπορεί να αναγνωρίσει μέχρι 5 χρόνια, το 2013 μέχρι 6 χρόνια και από το 2014 και μετά μέχρι 7 χρόνια. Τα "πλασματικά" χρόνια αναγνωρίζονται και στα επικουρικά ταμεία με τις ίδιες προϋποθέσεις που αναγνωρίζονται στα ταμεία κύριας ασφάλισης. Οι εισφορές βέβαια για την αναγνώριση χρόνου στα επικουρικά ταμεία είναι στις περισσότερες περιπτώσεις 6% επί των συντάξιμων αποδοχών.

Χωρίς την καταβολή εισφορών αναγνωρίζεται, ο χρόνος της επιδοτούμενης ανεργίας και μέχρι 300 ημέρες, ο χρόνος επιδοτούμενης ασθένειας και μέχρι 300 ημέρες, ο χρόνος κύησης και λοχείας για τις μητέρες και μέχρι 119 ημέρες και ο χρόνος συνταξιοδότησης με αναπηρική σύνταξη.

Αντίθετα για όλους τους άλλους χρόνους που αναγνωρίζονται καταβάλλονται εισφορές.

Σε όλα τα ταμεία ο χρόνος στρατιωτικής θητείας αναγνωρίζεται με την καταβολή εισφοράς που αντιστοιχεί στο άθροισμα των εισφορών εργαζόμενου και εργοδότη, επί των συντάξιμων αποδοχών που έχει ο εργαζόμενος κατά το μήνα υποβολής της αίτησης. Για τους μισθωτούς η εισφορά στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι το 20% επί των συντάξιμων αποδοχών. Για τους δημόσιους υπαλλήλους είναι 6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών, ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες η εισφορά για κάθε μήνα που αναγνωρίζεται είναι ίση με την εισφορά που καταβάλλει ο ασφαλισμένος στον κλάδο σύνταξης.

Σύμφωνα με το νόμο, στην περίπτωση αναγνώρισης της στρατιωτικής θητείας, παρέχεται η δυνατότητα έκπτωσης 30% σε όσους ασφαλισμένους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2011 μέχρι 31/12/2014. Έκπτωση 50% παρέχεται σε όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2015 και μετά.

Ο χρόνος σπουδών, σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές, ο χρόνος μαθητείας και ο χρόνος φοίτησης σε μέσες επαγγελματικές σχολές αναγνωρίζονται με την καταβολή εισφορών που αντιστοιχεί στο 20% του 25πλάσιου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη για κάθε μήνα που αναγνωρίζεται.

Ο χρόνος ανατροφής παιδιών αναγνωρίζεται με την καταβολή εισφορών που αντιστοιχεί στο 20% του 25πλάσιου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη για κάθε μήνα που αναγνωρίζεται.

Για τους χρόνους εκπαιδευτικής άδειας ή απεργίας ο εργαζόμενος καταβάλλει για κάθε μήνα που θα αναγνωρίσει ποσό που αντιστοιχεί στο 20% του συντάξιμου μισθού που έχει κατά το μήνα υποβολής της αίτησης.

Για το χρόνο της επιδοτούμενης ανεργίας δεν καταβάλλονται εισφορές. Ο χρόνος αυτός αναγνωρίζεται χωρίς εξαγορά για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Για οποιοδήποτε άλλο χρόνο ανεργίας ή κενού ασφάλισης που υπάρχει μετά την πρώτη ασφάλιση σε οποιοδήποτε φορέα, ο εργαζόμενος πληρώνει εισφορά για κάθε μήνα που θα αναγνωρίσει, ίση με το 20% του 25πλάσιου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη όπως αυτό ισχύει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Η πληρωμή στα ταμεία γίνεται εφάπαξ εντός τριμήνου από την ειδοποίηση του ταμείου, οπότε υπάρχει έκπτωση 15% στο ποσό. Παρέχεται όμως η δυνατότητα το συνολικό ποσό να εξοφληθεί σε τόσες μηνιαίες δόσεις όσοι είναι οι μήνες που αναγνωρίζονται.

Στην περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος συνταξιοδοτείται η δόση παρακρατείται από τη σύνταξη με ποσό ίσο με το ¼ αυτής.

Στο ερώτημα γιατί να εξαγοράσω χρόνος; Θα μπορώ με την αναγνώριση των "πλασματικών" χρόνων να πάρω σύνταξη σε μικρότερη ηλικία, το υπουργείο Εργασίας απαντά ξεκάθαρα: Σε πολλές περιπτώσεις με την αναγνώριση των πλασματικών χρόνων παρέχεται η δυνατότητα στον εργαζόμενο να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα νωρίτερα, οπότε αποφεύγει την μεγάλη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ή των επιπλέον ετών εργασίας.

Παράδειγμα 1ο

Εργαζόμενη στον ιδιωτικό τομέα έχει συμπληρώσει μέχρι το 2010 στο ΙΚΑ 4.500 ημέρες ασφάλισης και είναι μητέρα ανήλικου παιδιού που ενηλικιώνεται το 2015. Η μητέρα του παραδείγματος μας θα μπορούσε να συμπληρώσει 5.500 ημέρες ασφάλισης το 2013 οπότε για να πάρει σύνταξη θα έπρεπε να συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας της για μειωμένη σύνταξη και το 65ο για πλήρη.

Με την αναγνώριση το 2011 (μέχρι 4 έτη) συμπληρώνει τα 5.500 ένσημα το έτος αυτό και θεμελιώνει δικαίωμα με το όριο ηλικίας που ισχύει για το χρόνο αυτό, δηλαδή το 52ο έτος της ηλικίας για μειωμένη σύνταξη και το 57ο για πλήρη σύνταξη.

Παράδειγμα 2ο

Εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα έχει συμπληρώσει μέχρι το τέλος του 2010 9.000 ημέρες ασφάλισης. Το 2010 επίσης συμπληρώνει το 55ο έτος της ηλικίας του. Με το καθεστώς που ίσχυε πριν το νέο ασφαλιστικό νόμο ο συγκεκριμένος εργαζόμενος θα μπορούσε να πάρει σύνταξη εφόσον θα συμπλήρωνε το 58ο έτος της ηλικίας του και 10.500 ημέρες.

Με το νέο καθεστώς το 2011 μπορεί να αναγνωρίσει "πλασματικά" χρόνια και να συμπληρώσει 10.500 ημέρες ασφάλισης οπότε διατηρεί το όριο ηλικίας των 58 ετών.

ΠΡΟΣΟΧΗ. Πρέπει να ξεκαθαριστεί σε ποιες περιπτώσεις τα «πλασματικά» χρόνια συνυπολογίζονται για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και σε ποιες για την προσαύξηση της σύνταξης.

Σύμφωνα με το υπουργείο σε όλες τις περιπτώσεις τα χρόνια που αναγνωρίζονται, συνυπολογίζονται για θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Ειδικά όμως για προσαύξηση της σύνταξης συνυπολογίζονται τα χρόνια για τα οποία προβλέπεται η πληρωμή εισφοράς ( αναγνώριση με εξαγορά).

Για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2010 η αναγνώριση γίνεται οποτεδήποτε από τον ενδιαφερόμενο, πάντοτε βέβαια, με αίτηση που υποβάλλεται στο ταμείο του.

Το υπουργείο Εργασίας, παράλληλα με την εγκύκλιο που απέστειλε προς όλα τα ταμεία, εξέδωσε και παραδείγματα, προκειμένου οι ασφαλισμένοι να κατανοήσουν τον τρόπο που λειτουργεί η αναγνώριση.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Α) Είμαι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ και συμπληρώνω μέχρι το τέλος του 2010, 10.000 ημέρες ασφάλισης. Έχω υπηρετήσει 2 έτη στρατιωτική θητεία. Πότε θεμελιώνω συνταξιοδοτικό δικαίωμα και πότε μπορώ να αναγνωρίσω το χρόνο στρατιωτικής θητείας; Εάν πληρώσω το στρατό το 2011 θα έχω έκπτωση;

Απάντηση: Θεμελιώνετε συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2010, εφόσον αναγνωρίσετε 500 τουλάχιστον ημέρες από τη στρατιωτική σας θητεία. Για να πάρετε σύνταξη θα πρέπει να συμπληρώσετε το 58ο έτος της ηλικίας σας. Η αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας μπορεί να γίνει και σήμερα αλλά και μέχρι την 31/12/2013. Δεν θα έχετε έκπτωση για την αναγνώριση του στρατού, γιατί ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010.

Β) Είμαι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ και έχω συμπληρώσει 9.000 ημέρες ασφάλισης το 2010. Είμαι 56 ετών. Πότε θεμελιώνω συνταξιοδοτικό δικαίωμα; Τι πρέπει να κάνω για να πάρω το συντομότερο δυνατόν σύνταξη;

Απάντηση: Το 2011 εφόσον συνεχίσετε την εργασία σας, θα έχετε 9.300 ημέρες ασφάλισης. Μπορείτε να αναγνωρίσετε 1.200 ημέρες ασφάλισης (από ανεργία, από στρατό, από σπουδές κ.ο.κ.), έτσι ώστε να συμπληρώσετε 10.500 ημέρες ασφάλισης και να θεμελιώσετε συνταξιοδοτικό δικαίωμα για χορήγηση σύνταξης στο 58ο έτος της ηλικίας σας. Για να καταβληθεί η σύνταξη απαιτούνται βέβαια 10.800 ημέρες ασφάλισης τις οποίες θα συμπληρώσετε το 2012 οπότε και μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε.

Γ) Είμαι ασφαλισμένος του ΙΚΑ και συμπλήρωσα 8.500 ημέρες ασφάλισης. Είμαι 55 ετών. Πότε μπορώ να πάρω σύνταξη και ποιες αναγνωρίσεις μπορώ να κάνω;

Απάντηση: Για να θεμελιώσετε συνταξιοδοτικό δικαίωμα και να πάρετε πλήρη σύνταξη πριν το 65ο της ηλικίας σας πρέπει να συμπληρώσετε 10.500 ημέρες ασφάλισης. Εάν συνεχίσετε την εργασία σας το 2012 θα έχετε συμπληρώσει 9.100 ημέρες ασφάλισης. Με τα 5 επιπλέον χρόνια που μπορείτε να αναγνωρίσετε το 2012 συμπληρώνετε 10.500 ημέρες ασφάλισης και θεμελιώνετε συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Για να καταβληθεί στη συνέχεια η σύνταξη σας απαιτείται να συμπληρώσετε το 59ο έτος της ηλικίας σας και συνολικά 11.100 ημέρες ασφάλισης.

Δ) Είμαι ασφαλισμένη στο ΙΚΑ και έχω συμπληρώσει 4.800 ημέρες ασφάλισης και το 48ο έτος της ηλικίας μου. Πότε μπορώ να θεμελιώσω συνταξιοδοτικό δικαίωμα;

Απάντηση: Το 2011 εφόσον αναγνωρίσετε όσο χρόνο χρειάζεται για να συμπληρώσετε 5.500 ημέρες ασφάλισης, θεμελιώνετε συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Για να καταβληθεί όμως η σύνταξη μειωμένη θα πρέπει να συμπληρώσετε το 52ο έτος της ηλικίας σας, ενώ για πλήρη σύνταξη θα πρέπει να συμπληρώσετε το 57ο έτος της ηλικίας σας.

Ε) Εργάζομαι στο Δημόσιο και έχω προσληφθεί πριν το 1983. Συμπληρώνω το 2010, 31 χρόνια ασφάλισης. Μπορώ το 2011 να αναγνωρίσω 4 χρόνια και να συνταξιοδοτηθώ ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας με 35 συνολικά χρόνια ασφάλισης;

Απάντηση: Δεν μπορείτε να αναγνωρίσετε 4 χρόνια. Αυτό ισχύει για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από 1/1/2011 και μετά. Δεν ισχύουν για σας οι νέοι χρόνοι που αναγνωρίζονται αλλά μόνο όσοι ίσχυαν πριν την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου. Για παράδειγμα μπορείτε να αναγνωρίσετε το χρόνο στρατιωτικής θητείας και εφόσον συμπληρώσετε 35 χρόνια ασφάλισης, μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε χωρίς όριο ηλικίας.

ΣΤ) Εργάζομαι στο Δημόσιο και έχω συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης το 2010 μαζί με τα χρόνια που είχα στον ιδιωτικό τομέα. Είμαι μητέρα ανηλίκου παιδιού και η ηλικία μου είναι 47 ετών. Πότε μπορώ να συνταξιοδοτηθώ;

Έχετε θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα αλλά για να συνταξιοδοτηθείτε θα πρέπει να συμπληρώσετε το 50ο έτος της ηλικίας σας. Δεν αλλάζουν για εσάς οι προϋποθέσεις ακόμα και αν έχει ενηλικιωθεί το παιδί σας μετά τη συμπλήρωση της 25ετίας.

Ζ) Εργάζομαι στο Δημόσιο και έχω συμπληρώσει 23 χρόνια. Είμαι μητέρα ανηλίκου παιδιού που ενηλικιώνεται το 2013. Πως μπορώ να θεμελιώσω συνταξιοδοτικό δικαίωμα και να πάρω σύνταξη; Έχω δύο παιδιά.

Το 2012 μπορείτε να αναγνωρίσετε 2 χρόνια και να συμπληρώσετε 25 χρόνια ασφάλισης (τα δύο χρόνια μπορεί να είναι από τα παιδιά ή έτη σπουδών κ.λ.π.). Έτσι θεμελιώνετε συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορείτε να πάρετε σύνταξη με τη συμπλήρωση του 52ου έτους της ηλικίας σας.

Η) Είμαι ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ και συμπληρώνω το 2010, 33 χρόνια ασφάλισης. Η ηλικία μου είναι 56 ετών. Πότε μπορώ να πάρω σύνταξη;

Για να πάρετε σύνταξη θα πρέπει απαραίτητα να συμπληρώσετε το 60ο έτος της ηλικίας σας. Μετά λοιπόν από 4 χρόνια εάν έχετε συμπληρώσει 37 χρόνια ασφάλισης μπορείτε να αναγνωρίσετε άλλα 2 χρόνια (π.χ. του στρατού) και να συμπληρώσετε 39 χρόνια που απαιτούνται και να συνταξιοδοτηθείτε.

Capital

Προχωρά το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση στα φορτηγά

Με το σχέδιο νόμου για την απελευθέρωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών, οι ρυθμίσεις του οποίου οδήγησαν στην μεγάλη κόντρα του Ιουλίου με τους μεταφορείς, προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις του που αποτελούν υποχρεώσεις του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στο πλαίσιο του Μνημονίου.

Ο υπουργός Υποδομών κ. Δημήτρης Ρέππας κατέθεσε χθες το βράδυ αίτημα ζητώντας να συνεδριάσει την Τρίτη η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, με αποκλειστικό θέμα την έγκριση του νομοσχεδίου για τις οδικές μεταφορές.

Η βασική φιλοσοφία του νέου σχεδίου .........

είναι η σε βάθος τριετίας απελευθέρωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών προκειμένου στο επάγγελμα του μεταφορέα να αποκτήσουν πρόσβαση όλοι ενδιαφερόμενοι που πληρούν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις.

Οι διατάξεις του σχεδίου νόμου προβλέπουν μεταβατική περίοδο πριν την πλήρη απελευθέρωση οπότε και το κόστος της άδειας θα αντιστοιχεί στα διοικητικά τέλη.

Μεταβατική περίοδος

Εως το τέλος του τρέχοντος έτους για την απόκτηση άδειας μεταφορέα θα καταβάλλεται εισφορά η οποία θα ανέρχεται σε 71.500 ευρώ για την ανώτερη κατηγορία φορτηγού και 102.000 ευρώ για την μεγαλύτερη κατηγορία βυτιοφόρου.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2011 το κόστος για την άδεια φορτηγού μεγαλύτερης κατηγορίας θα ανέρχεται περίπου στις 50.000 ευρώ, ένα χρόνο αργότερα θα μειωθεί περαιτέρω στις 32.530 ευρώ, για να φτάσει στις 21.146 ευρώ την 1η Ιανουαρίου του 2013, έξι μήνες δηλαδή πριν μηδενιστεί.

Αντίστοιχα το κόστος για την μεγαλύτερη άδεια βυτιοφόρου από τις αρχές του επόμενου έτους θα διαμορφωθεί στα 71.400 ευρώ, από την 1η Ιανουαρίου του 2012 θα μειωθεί κατά 35% στις 46.410 ευρώ ενώ ένα χρόνο αργότερα θα υπάρξει επιπλέον μείωση που θα διαμορφώσει το κόστος στις 30.166 ευρώ.

Σύσταση εταιρειών

Για τους κατόχους αδειών προβλέπεται ότι η άυλη υπεραξία των υπαρχουσών αδειών αποτιμάται αφού θεωρείται κεφάλαιο για τις νέες εταιρείες οδικών μεταφορών η σύσταση των οποίων, με τον νέο νόμο, καθίσταται υποχρεωτική.

Ειδικότερα το σχέδιο νόμου προβλέπει την σύσταση εταιρειών Α.Ε. η ΕΠΕ με τους εξής τρόπους:

-με εισφορά της κυριότητας Φορτηγού Δημοσίας Χρήσης (ΦΔΧ). Όπου στην περίπτωση αυτή μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας θα αποτελεί η άυλη υπεραξία των εισφερόμενων αδειών καθώς και τυχόν καταβολή σε χρήμα.
-με μίσθωση των Φ.Δ.Χ. και με καταβολή σε χρήμα του μετοχικού κεφαλαίου το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το ελάχιστο προβλεπόμενο για τις Α.Ε. ή τις Ε.Π.Ε.

Επιδοτήσεις από αναπτυξιακό

Οι εταιρείες που θα προκύψουν κατ’ εφαρμογή των προβλέψεων των διατάξεων του σχεδίου νόμου θα έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου για την δημιουργία ή εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών τους, την αγορά γηπέδων, τη δημιουργία αποθηκευτικών χώρων, χώρων στάθμευσης και συνεργείων, την εισαγωγή συστημάτων τηλεματικής και επικοινωνιών, την δημιουργία εγκαταστάσεων logistics, την προμήθεια μηχανημάτων και βέβαια την αντικατάσταση των οχημάτων τους με οχήματα νέας τεχνολογίας.

Να θυμίσουμε ότι οι ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου είχαν προκαλέσει σφοδρή αντίδραση από την πλευρά των κατόχων αδειών βυτιοφόρων και φορτηγών οι οποίοι κατηγορούσαν το υπουργείο για απαξίωση των περιουσιών τους. Η πολυήμερη απεργία τους στα τέλη Ιουλίου είχε δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην οικονομική ζωή ενώ για την λήξη της είχε χρειαστεί η κυβέρνηση να αποφασίσει την επίταξη τους.

Euro2Day

36 χρόνια απο την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. 3 Σεπτεμβρίου 1974 - 3 Σεπτεμβρίου 2010

Τριανταέξι χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που ιδρύθηκε το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Μέρα γιορτής-αν μπορεί κανείς να γιορτάσει τα χάλια της χώρας- και σήμερα στην επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να γίνει γνωστή η επιλογή του κυβερνώντος κόμματος για το πρόσωπο, που θα διεκδικήσει την περιφέρεια Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι στέλεχος πρώτης γραμμής.
Σήμερα μπορεί να ανακοινωθούν ...............

πιθανότατα και τα ονόματα που θα πάρουν το χρίσμα των υποψηφίων για τους τρεις μεγάλους δήμους.
Με αφορμή αυτή την 36η επέτειο το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ συνεδριάζει στην Αθήνα το τριήμερο Παρασκευή 3 έως και Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου. Η συνεδρίαση, που θα γίνει στο Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου (γήπεδο ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ), θα ξεκινήσει σήμερα το απόγευμα Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010 και θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της Κυριακής 5 Σεπτεμβρίου 2010.

Στη σύνοδο, εκτός από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, θα συμμετάσχουν και η Εθνική Αντιπροσωπεία της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, τα μέλη της κυβέρνησής, οι Γραμματείς των Τομέων του Ε.Σ., οι αναπληρωτές γραμματείς των Περιφερειακών Επιτροπών (οι γραμματείς τους είναι ήδη μέλη εκ της θέσεώς τους), οι γραμματείς και οι αναπληρωτές γραμματείς των Νομαρχιακών Επιτροπών, το ΙΣΤΑΜΕ, το Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου, το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης, καθώς και στελέχη από τους μαζικούς φορείς και νέοι αιρετά στελέχη της αυτοδιοίκησης. Περίπου 1.000 στελέχη του ΠΑΣΟΚ από όλη την Ελλάδα αναμένεται να δώσουν το παρών στη σύνοδο αυτή.

Σήμερα από τις 4 το απόγευμα θα αρχίσει η διαπίστευση των συνέδρων και η παραλαβή φακέλου με υλικό για τη συνεδρίαση. Την ίδια μέρα, θα μιλήσουν ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σ. Γιώργος Παπανδρέου και ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου σ. Σωκράτης Ξυνίδης, ενώ θα καθοριστούν και οι οργανωτικές παράμετροι της διαδικασίας.

Το Σάββατο, όλοι οι σύνεδροι θα κατανεμηθούν σε ομάδες εργασίας που θα επεξεργαστούν τις θέσεις και τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την επανεκκίνηση στην οικονομία και την κοινωνία, με έμφαση στο κοινωνικό κράτος και την ανάπτυξη της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, θα αξιολογήσουμε τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την κρίση και θα χαρτογραφήσουμε τα επόμενα βήματά μας. Στο τέλος της ημέρας, τα πορίσματα των ομάδων εργασίας θα παρουσιαστούν στην ολομέλεια.

Τέλος την Κυριακή, το Εθνικό Συμβούλιο

* θα αξιολογήσει και θα συζητήσει τα πορίσματα των ομάδων εργασίας,
* θα συζητήσει αναλυτικά και θα αποφασίσει για τη συγκυρία και το πολιτικό πλαίσιο δράσης του ΠΑΣΟΚ την επόμενη περίοδο, και
* θα αποφασίσει για τους υποψηφίους που θα υποστηρίξει το Κίνημα στις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.Οι εργασίες της συνόδου θα προβληθούν αναλυτικά από την ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ, τη διαδικτυακή τηλεόραση και το διαδικτυακό ραδιόφωνο του ΠΑΣΟΚ καθώς και από ειδική έκδοση της εβδομαδιαίας Ενημέρωσης.

Στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ βρήκαμε ένα ωραίο άρθρο για το παρασκήνιο της εποχής εκείνης και σας το παρουσιάζουμε.

To μεσημέρι της 3ης Σεπτεμβρίου 1974 οι καλύτεροι πολιτικοί συντάκτες των εφημερίδων της εποχής περίμεναν τον Ανδρέα Παπανδρέου στην αίθουσα συνεδρίων του ξενοδοχείου «Κινγκς Πάλας». Δεκαοκτώ ημέρες μετά την καθυστερημένη επιστροφή του στην Ελλάδα, ο γιος του Γέρου της Δημοκρατίας θα άνοιγε τα χαρτιά του. Ηταν ήδη γνωστό ότι σκόπευε να ιδρύσει νέο πολιτικό φορέα. Αλλά οι πληροφορίες από τις διασταυρούμενες επαφές που είχε στο Καστρί από την ημέρα της επιστροφής του ήταν συγκεχυμένες.

Ωστόσο είχαν γίνει γνωστά αρκετά στοιχεία για τις κινήσεις του μετά την πτώση της δικτατορίας που τον βρήκε στο Τορόντο του Καναδά. Αναχώρησε αμέσως για το Λονδίνο, όπου είχε την έδρα του ένα κλιμάκιο του ΠΑΚ. Στο ξενοδοχείο «Κάμπερλαντ» τον συνάντησε ο Α. Τσοχατζόπουλος που ήλθε από το Μόναχο και δυο μέρες αργότερα πήραν το αεροπλάνο για τη Γερμανία, όπου βρισκόταν η κύρια δύναμη του ΠΑΚ και τα περισσότερα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Οι Κ. Σημίτης, Ι. Τσεκούρας, Γ. Τσουγιόπουλος, Δαμ. Βασιλειάδης, Μιχ. Χαραλαμπίδης, Ι. Ζαφειρόπουλος ήταν από τους πρώτους που τον άκουσαν να λέει:

«Θα μετεξελιχθούμε σε πολιτικό κόμμα». Είναι αποφασισμένος και όταν πληροφορήθηκε ότι στην Αθήνα μια ομάδα βουλευτών, υπό τον Ι. Αλευρά και τον Ι. Χαραλαμπόπουλο κινούνται για την ανασύσταση της Ενωσης Κέντρου αντιδρά έντονα.

«Να τους πείτε να τ΄ αφήσουν αυτά».

Στις 6 Αυγούστου συγκάλεσε στο Βίντερτουρ της Ελβετίας το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΚ που αποφάσισε κατά πλειοψηφία την αυτοδιάλυσή του, χωρίς να το ανακοινώσει. Οσοι τον υποδέχθηκαν στην Αθήνα στις 16 Αυγούστου πιστεύουν ακόμη ότι θα διεκδικήσει την κληρονομιά του Γεωργίου Παπανδρέου. Ο ίδιος όμως έχει ήδη στις αποσκευές του ένα «πολιτικό μανιφέστο» που είχαν επεξεργαστεί στελέχη του ΠΑΚ. Θα το συζητήσει σε ατέλειωτες συναντήσεις στο Καστρί, με στελέχη της αντίστασης, παλαιούς πολιτευτές της Ενωσης Κέντρου και νεολαίους που είχαν κάνει ήδη την εμφάνισή τους στα αμφιθέατρα μετά το Πολυτεχνείο, ως « φοιτητές που εκφράζουν τις ιδέες του Α. Παπανδρέου». Ανάμεσά τους οι Κ. Λαλιώτης, Αθ. Τσούρας, Στεφ. Τζουμάκας, Δημ. Τζουβάνος κ.ά.

Οταν πήγε στο Α΄ Νεκροταφείο και προσκύνησε στον τάφο του Γεωργίου Παπανδρέου, πολλοί θεώρησαν ότι τελικά θα εμφανιστεί ως διάδοχος του Γέρου στην ηγεσία της Ε.Κ. Πρώτος ο Γιάννης Αλευράς, που δεν έκρυβε ότι δεν τον ενθουσίαζε η ιδέα να μπει στο ίδιο κόμμα με τους αχτένιστους νεαρούς που συναντούσε στο Καστρί ο Ανδρέας Παπανδρέου.

«Αυτοί δεν έχουν ούτε ψήφο», του έλεγε.

Οταν του έδωσε να διαβάσει το κείμενο που είχε φέρει μαζί του, τον ενόχλησε ο σοσιαλιστικός προσανατολισμός του.

«Ανδρέα, τι πας να κάνεις, εδώ έχουμε έτοιμο κόμμα, πειράματα θα κάνουμε;».

Ολα αυτά τροφοδοτούσαν το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων που τον περίμεναν εκείνο το μεσημέρι, κυρίως για να διαπιστώσουν ποιοι τελικά θα τον ακολουθούσαν.

Εφτασε με αρκετή καθυστέρηση στο ξενοδοχείο. Ηταν ένας διαφορετικός Ανδρέας Παπανδρέου. Φορούσε μαύρο δερμάτινο σακάκι, άσπρο πουκάμισο χωρίς γραβάτα, φαρδιά δερμάτινη ζώνη, είχε φαβορίτες και ήταν πιο αδύνατος από ό,τι τον ήξεραν επτά χρόνια πριν. Κατευθύνθηκε σε ένα δωμάτιο στον πρώτο όροφο και ζήτησε από τον Πέτρο Λάμπρου να βγει στον δρόμο και να τον ειδοποιήσει όταν θα φτάσει ο Γιάννης Αλευράς, που δεν πήγε τελικά. Μετά φώναξε τον Θανάση Τσούρα.

Ηρθαν όλοι; ρώτησε.

Σχεδόν όλοι, περίπου 150 άτομα. Δεν ήταν μεγάλα ονόματα της πολιτικής, αλλά ήταν αποφασισμένοι να πάνε μαζί του. Στ. Γιώτας, Χ. Λουκάκης, Π. Λάμπρου, Κ. Τσιγαρίδας, Ν. Μιχαλόπουλος, Ι. Τζώρτζης, Κ. Λαλιώτης, Μαρία Μίχα, Τ. Τουλούπας, Ν. Βγενόπουλος, Ι. Κορωναίος, Ξ. Πελοποννήσιος, Απ. Πρόκος, Μ. Κουτσόγιωργας, Αν. Λιβάνης, Αθ. Σκουλάς, Αγγέλα Κοκκόλα, Ασπα Μανδηλαρά, Αμαλία Φλέμινγκ, Ντ. Τριαρίδης, Αντ. Δροσογιάννης, Ι. Σκουλαρίκης, Κ. Νικολάου, Ελ. Βερυβάκης, Παν. Κρητικός, Κ. Ανδρουτσόπουλος, Γρ. Κασιμάτης, Γ. Παπαστρατής, Λ. Βασιλικόπουλος, Αρ. Μπουλούκος, Δ. Μπουλούκος, Στ. Πανταζόπουλος, Ι. Παπαδονικολάκης, Φ. Κούτσικας, Απ. Κακλαμάνης, Φ. Τόμπρας, Ι. Κουτσοχέρας, Γ. Χρυσάφης, Αθ. Τσιμπούκης, Γ. Τσαφούλιας, Ι. Πανούτσος, Σ. Βαλυράκης, Χρ. Παπαθανασίου, Γ. Λιάνης, Γ. Κίσσονας, Μ. Σάλλας, Π. Βουρνάς, Μένη Μαλιώρη, Στ. Τζουμάκας κ.ά.

Ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε συντάξει έναν κατάλογο με 149 άτομα. Μερικοί δεν ανταποκρίθηκαν. Αντίθετα πήγαν άλλοι που δεν είχαν προσκληθεί.

Στη δεξιά πλευρά κάθονταν στελέχη με πολιτική δράση πριν από τη δικτατορία, όπως ο αγέρωχος Γιάννης Χαραλαμπόπουλος και ορισμένοι που είχαν γίνει γνωστοί από τις δίκες της χούντας. Στην αριστερή πλευρά η Σύλβα Ακρίτα με άσπρο παντελόνι και ακριβώς δίπλα της ο Κ. Σημίτης, με γραβάτα. Γύρω τους στελέχη του ΠΑΚ, άγνωστοι οι περισσότεροι. Αλλά και επιφανείς της Δημοκρατικής Αμυνας που θα συνενώνονταν είκοσι μέρες αργότερα με το ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Σ. Καράγιωργα, τον Χρ. Ροκόφυλλο και τον Μ. Δελούκα.

Μίλησε με σταθερή φωνή παρουσιάζοντας τη «Διακήρυξη Αρχών του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος», την όποια διάβασε ολόκληρη ο Κ. Νικολάου και μοίρασε στους δημοσιογράφους ως εκπρόσωπος Τύπου ο Γ. Κατσιφάρας. Το τελικό κείμενο που θα έμενε στην Ιστορία ως «Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη» πήρε την οριστική μορφή του μόλις το προηγούμενο βράδυ, στο Καστρί. Οι Κ. Σημίτης, Μαν.

Yποψήφιους δημάρχους ανακοίνωσε το ΠΑΣΟΚ

Τα ονόματα υποψηφίων δημάρχων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου ανακοίνωσε η Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για τμήμα της πρότασής της προς το Εθνικό Συμβούλιο, ενώ μέχρι την Κυριακή, οπότε έχει ορισθεί η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, στην οποία θα αποφασιστεί η στήριξη που παρέχει το ΠΑΣΟΚ, η Επιτροπή θα προχωρήσει και σε άλλη ανακοίνωση.

Οι μέχρι τώρα ανακοινωθέντες είναι οι εξής:

ΔΗΜΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

ΑΓΙΑΣ - ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Αντώνης Γκουνταράς

ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ - ΚΡΗΤΗΣ Νίκος Καστρινάκης

ΑΙΓΑΛΕΩ - ΑΤΤΙΚΗΣ Χρήστος Καρδαράς

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ - ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ Μιχάλης Κογιομτζής

ΑΛΜΩΠΙΑΣ - ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Δημήτρης Πασόης

ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ-ΚΥΛΛΗΝΗΣ - ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Γιώργος Παναγιωτόπουλος

ΑΡΓΟΥΣ-ΜΥΚΗΝΩΝ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Γιώργος Αναγνώστου

ΑΡΤΑΙΩΝ - ΗΠΕΙΡΟΥ Γιάννης Παπαλέξης

ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ - ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Θύμιος Κοτζιάς

ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ - ΑΤΤΙΚΗΣ Δημήτρης Κωνσταντινίδης

ΑΧΑΡΝΩΝ - ΑΤΤΙΚΗΣ Παναγιώτης Φωτιάδης

ΒΟΛΟΥ - ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Πάνος Σκοτεινιώτης

ΒΥΡΩΝΟΣ - ΑΤΤΙΚΗΣ Παναγιώτης Κόνσουλας

ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Παρασκευάς Παρασκευόπουλος

ΓΡΕΒΕΝΩΝ - ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Δημήτρης Ζήσης

ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ - ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Νίκος Λάππας

ΔΙΣΤΟΜΟΥ-ΑΡΑΧΩΒΑΣ - ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ευαγγελία Γρανιτσιώτη

ΔΩΔΩΝΗΣ - ΗΠΕΙΡΟΥ Κώστας Κατσανάκης

ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ - ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Γιώργος Πασχόπουλος

ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ - ΑΤΤΙΚΗΣ Κλέαρχος Τζαφέρης

ΕΟΡΔΑΙΑΣ - ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Λάζαρος Λωτίδης

ΕΥΡΩΤΑ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Δημήτρης Νταλιάνης

ΖΑΚΥΝΘΟΥ - ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Στέλιος Μποζίκης

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ - ΗΠΕΙΡΟΥ Γιώργος Κάτσινος

ΘΗΒΑΙΩΝ - ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Νίκος Σβίγγος

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ - ΚΡΗΤΗΣ Σήφης Αναστασάκης

ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Γιάννης Ψαράκης

ΙΣΤΙΑΙΑΣ-ΑΙΔΗΨΟΥ - ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ηλίας Πετσής

ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ - ΗΠΕΙΡΟΥ Φίλιππος Φίλιος

ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ - ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Δημήτρης Σακελλαρίου

ΚΑΡΠΑΘΟΥ - ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Μιχάλης Χανιώτης

ΚΑΡΥΣΤΟΥ - ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ελευθέριος Ραβιόλος

ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ - ΗΠΕΙΡΟΥ Σταυρούλα Καραβασίλη

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Μάρκος Κοτσιλίνης

ΚΗΦΙΣΙΑΣ - ΑΤΤΙΚΗΣ Αγγελική Συνοδινού

ΚΙΛΕΛΕΡ - ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Ρίζος Κομίτσας

ΚΙΛΚΙΣ - ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Δημήτρης Τερζίδης

ΚΟΖΑΝΗΣ - ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Λάζαρος Μαλούτας

ΚΟΝΙΤΣΑΣ - ΗΠΕΙΡΟΥ Παναγιώτης Γαργάλας

ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ - ΑΤΤΙΚΗΣ Σταύρος Κασιμάτης

ΚΥΜΗΣ-ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ - ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ιωάννης Σιαγάννης

ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ - ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Γιάννης Σάπκας

ΛΕΒΑΔΕΩΝ - ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Νίκος Παπαγγελής

ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ - ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Δημήτρης Τσιαντής

ΛΟΚΡΩΝ - ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Νίκος Λιόλιος

ΜΑΝΔΡΑΣ-ΕΙΔΥΛΛΙΑΣ - ΑΤΤΙΚΗΣ Ιωάννα Κριεκούκη

ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ-ΣΑΠΩΝ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ Γιώργος Πιλιλίτσης

ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Σπύρος Τσιριγώτης

ΜΕΓΑΝΗΣΙΟΥ - ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Ευστάθιος Ζαβιτσάνος

ΜΕΓΙΣΤΗΣ - ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Μιχάλης Καρδαράς

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ - ΑΤΤΙΚΗΣ Μιλτιάδης Καρπέτας

ΜΕΤΣΟΒΟΥ - ΗΠΕΙΡΟΥ Λεωνίδας Ευθυμίου

ΜΟΣΧΑΤΟΥ-ΤΑΥΡΟΥ - ΑΤΤΙΚΗΣ Ανδρέας Ευθυμίου

ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ - ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Σίμος Δανιηλίδης

ΝΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΟΣ - ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Κωνσταντίνος Σγουρής

ΝΕΜΕΑΣ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Βαγγέλης Ανδριανάκης

ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ Λευτέρης Χαμαλίδης

ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ - ΑΤΤΙΚΗΣ Νίκος Δέτσης

ΠΕΛΛΑΣ - ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Νίκος Παπανικολάου

ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ - ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Κώστας Μπογδάνος

ΠΡΕΒΕΖΑΣ - ΗΠΕΙΡΟΥ Χρήστος Μπαϊλης

ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ Άγγελος Λύσελης

ΠΥΛΑΙΑΣ-ΧΟΡΤΙΑΤΗ - ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Νίκος Νιφούδης

ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Αναστάσιος Τσορώνης

ΠΥΡΓΟΥ - ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Μάκης Παρασκευόπουλος

ΣΕΡΒΙΩΝ-ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ - ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Βασίλης Κωνσταντόπουλος

ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Αναστάσιος Χωρέμης

ΣΟΥΛΙΟΥ - ΗΠΕΙΡΟΥ Σταυρούλα Μπραϊμη - Μπότση

ΣΥΜΗΣ - ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Λευτέρης Παπακαλοδούκας

ΤΕΜΠΩΝ - ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Κώστας Κολλάτος

ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ - ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Χρήστος Λάππας

ΤΥΡΝΑΒΟΥ - ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Νίκος Μαλάκος

ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ - ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Κώστας Οικονόμου

ΦΑΡΣΑΛΩΝ - ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Άρης Καραχάλιος

ΦΛΩΡΙΝΑΣ - ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Όλγα Μούσιου

ΦΥΛΗΣ - ΑΤΤΙΚΗΣ Δημήτρης Μπουραϊμης

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 3ης Σεπτεμβρίου 2010

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.