Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Στα Φιλιατρά θα βρίσκεται το πρωί της Κυριακής ο Δημήτρης Δράκος

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Δημήτρης Δράκος, την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010 θα παρευρίσκεται στην Μεσσηνία, όπου θα επισκεφθεί το πρωί την αγορά της Κυπαρισσίας και στη συνέχεια την αγορά των Φιλιατρών, όπου θα έχει επαφές με φίλους και συμπολίτες του.

Το βράδυ και ώρα 20.30, ο κ. Δράκος, συνοδευόμενος από την Δήμαρχο Μελιγαλά κα Ελένη Αλειφέρη, θα παρευρεθεί στην εμποροπανήγυρη του Δήμου, που πραγματοποιείται στην μνήμη της Γενέσεως της Θεοτόκου.



ΟΙ 13 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ «ΜΙΚΡΟΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ» ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Τις τελευταίες πινελιές στη λίστα με τους 13 υποψήφιους «μικρούς πρωθυπουργούς» που θα ανακοινωθεί την Κυριακή στις 10.30 το πρωί βάζει σήμερα Σάββατο ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες, μετά τις επαφές του Γ. Παπανδρέου την Πέμπτη και την Παρασκευή*

Σε αυτή έχουν ήδη κλείσει θέση ο βουλευτής Ιωαννίνων και γ΄ αντιπρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Αργύρης για την Περιφέρεια Ηπείρου και ο νομάρχης Δωδεκανήσου Γιάννης Μαχαιρίδης για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ θεωρείται ότι είναι σχεδόν «κλεισμένοι»: .......

- Ο νομάρχης Μαγνησίας Απόστολος Παπατόλιας για την Περιφέρεια Θεσσαλίας

- Ο βουλευτής Καβάλας Μιχάλης Τιμοσίδης για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

- Η βουλευτής Χίου Ελπίδα Τσουρή για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

- Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Απόστολος Κατσιφάρας για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

- Ο βουλευτής Κοζάνης Αλέκος Αθανασιάδης για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, μετά την άρνηση του Πάρη Κουκουλόπουλου

- Η πρώην υπουργός Τουρισμού και βουλευτής Κέρκυρας Άντζελα Γκερέκου για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

- Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Ερώτημα παραμένει τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ:

- Στην Περιφέρεια Αττικής, όπου οι επαίοντες στοιχηματίζουν ότι θα είναι γυναίκα, πιθανόν κάποια ανάμεσα στην Τίνα Μπιρμπίλη και την Εύη Χριστοφιλοπουλου, χωρίς να μπορεί να αποκλείσει κανείς και την περίπτωση της Λούκας Κατσελη

- Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μετά την άρνηση του Γιάννη Μαγκριώτη, ο οποίος πάντως, δεν αποκλείεται στο τέλος να «πεισθεί».

- Στην Περιφέρεια Κρήτης όπου ήταν σχεδόν βέβαιος υποψήφιος ο υφυπουργός Οικονομίας Σταύρος Αρναουτάκης αλλά η «ποσόστωση» των γυναικών που, ως γνωστόν, βάζει ο πρωθυπουργός, φαίνεται να δίνει ευκαιρία στη νομάρχη Ηρακλείου Βαγγελιώ Σχοιναράκη

- Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου τις μεγαλύτερες πιθανότητες εξακολουθεί να έχει η, έστω άτυπη, στήριξη του Πέτρου Τατούλη, καθώς δεν «περπατάνε» οι υποψηφιότητες τόσο του βουλευτή Μεσσηνίας Οδυσσέα Βουδούρη όσο και του βουλευτή Αρκαδίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ενώ υπουργοί όπως ο Δημήτρης Ρέππας και ο Πάνος Μπεγλίτης έχουν αρνηθεί και ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος ορίσθηκε πρόσφατα διοικητής του ΙΚΑ.

Κλείδωσε και ανακοινώνουν Πέτρο Τατούλη στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την περιφέρεια Πελοποννήσου.

Γράφει ο Πρώην Διαχειριστής

Σε γάμο θα καταλήξει τελικά το έντονο φλερτ του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με τον μέχρι αυτή την στιγμή ανεξάρτητο (προς το παρόν υποστηρίζεται από το ΛΑΟΣ) υποψήφιο Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη που υπήρχε όλο αυτόν τον καιρό μιας και έχει καταφέρει να προηγείται κατά πάρα πολύ του συνυποψηφίου του από την Ν.Δ. Δημήτρη Δράκου.
Αυτό το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά στην Ιπποκράτους και δεν θα θέλανε να το διακινδυνεύσουν με κάποια άλλη υποστήριξη υποψηφίου όπως του Βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Οδυσσέα Βουδούρη που ακούστηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα μιας και ο Πέτρος Τατούλης εξακολουθεί να προηγείται σε δημοσκοπήσεις.
Ωστόσο όλα τα ενδεχόμενα είναι .........

ανοικτά για το αν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης θα εξακολουθήσει να στηρίζει την υποψηφιότητα Τατούλη, όταν ανακοινωθεί το όνομα του για υποστήριξη του από το ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Ο Πέτρος Τατούλης έχοντας κρατήσει χαμηλό προφίλ μέχρι τώρα έχει καταφέρει να παίζει πολύ δυνατά για την περιφέρεια Πελοποννήσου και αυτό το ξέρουν οι πάντες στην ΝΔ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του aftodioikisi.gr πολλές αντιρρήσεις είχε ο Νομάρχης Κορίνθου Νίκος Ταγαράς να μπει στο ψηφοδέλτιο Δράκου γεγονός που ανάγκασε τον αρχηγό της ΝΔ να ταξιδέψει στην Κόρινθο προκειμένου να πείσει τον κο Ταγαρά να κατέβει υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης.

Ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος ανακοινώνεται για υποψήφιος Δήμαρχος Τριφυλίας.

Γράφει ο Πρώην Διαχειριστής

Την στήριξη στον Δημήτρη Σωτηρόπουλο αναμένεται να παράσχει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τις επόμενες ώρες για τον Δήμο Τριφυλίας μετά το αδιέξοδο που επικρατούσε τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Φιλιατρά News ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος που τις προηγούμενες μέρες με δήλωση του στα ΜΜΕ είχε παραιτηθεί από την διεκδίκηση του Δήμου Τριφυλίας, τα τελευταία εικοσιτετράωρα δέχτηκε ισχυρές πιέσεις και τελικά πείστηκε να μπει επικεφαλής του συνδυασμού.
Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε στο Φουρναράκειο Πνευματικό κέντρο Φιλιατρών ευρεία σύσκεψη των κομματικών οργανώσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ από την Κυπαρισσία τα Φιλιατρά αλλά και τους Γαργαλιάνους προκειμένου να καταλήξουν στον κοινό υποψήφιο ανάμεσα στους Πετρόπουλο και Σωτηρόπουλο για να ηγηθεί του ψηφοδελτίου.
Παρόντες ήταν και οι μέχρι πρότινος δυο ......

διεκδικητές του χρίσματος κύριοι Θανάσης Πετρόπουλος και Δημήτρης Σωτηρόπουλος όπου έθεσαν επί τάπητος τον νέο Δήμο Τριφυλίας.
Ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος έχει διατελέσει δήμαρχος Φιλιατρών αλλά και Δημοτικός σύμβουλος και έχει την εμπειρία για διοίκηση του ενιαίου πλέον Δήμου Τριφυλίας.
Ο πρώτος υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος που θα πλαισιώσει τον Δημήτρη Σωηρόπουλο θα είναι ο νυν Δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Κυπαρισσίας κος Θανάσης Πετρόπουλος, ενώ από την στιγμή που θα ανακοινωθεί και επίσημα το όνομα του κου Σωτηρόπουλου εντός ολίγων ημερών θα ανακοινωθούν και οι υποψήφιοι Δημοτικοί σύμβουλοι.

Θολό το τοπίο στην Ν.Δ.

Από την άλλη στην ΝΔ θολό παραμένει το τοπίο των υποψηφιοτήτων μετά το φιάσκο Κατσίβελα με το ασυμβίβαστο και την πολιτική ήττα που υπέστη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θυμίζουμε ότι ο κος Κατσίβελας αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Κου Σαμαρά χωρίς να έχει προταθεί από κανέναν.
Τα ονόματα που ακούγονταν αυτές τις ημέρες ήταν τέσσερα. Αυτό του κου Ανδρινόπουλου από τους Γαργαλιάνους, των κυρίων Παπαθεοδοσίου ή Ξύγκα από τα Φιλιατρά -ακούστηκε για τον Κο Ξύγκα ότι δέχεται πιέσεις- και των Παναγιώτη Τσίγγανου ή κου Γκότση από την Κυπαρισσία.
Την μεγαλύτερη δυναμική την συγκεντρώνει το πρόσωπο του Παναγιώτη Τσίγγανου από την Κυπαρισσία ενω δυνατά αλλά πάντα υπολειπόμενα παίζει το όνομα του κου Ανδρινόπουλου από τους Γαργαλιάνους.

Ο Παναγιώτης Τσίγγανος ο οποίος είναι εν ενεργεία δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Κυπαρισσίας θεωρείται ότι έχει την σχετική εμπειρία να ηγηθεί του ψηφοδελτίου σε σχέση με τον Κο Ανδρινόπουλο που στερείται εμπειρίας στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Δεν θα αποτελέσει ωστόσο έκπληξη αν ανακοινωθεί ο κος Ανδρινόπουλος καθότι ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να διεκδικήσει με αξιώσεις τον Δήμο Τριφυλίας.

buckyball

Σήμερα η google αφιερώνει το logo της σε ένα παράξενο και άγνωστο για πολλούς θέμα: Το buckyball! Το σήμα αυτό σήμερα μας καλεί και σε ένα παιχνίδι. Δείτε το παρακάτω Video βίντεο για να καταλάβετε!

Μα τι είναι αυτό που μιάζει με μπάλα ποδοσφαίρου;

Τα buckyballs είναι μικροσκοπικά ...........

μοριακά κλουβιά φιαγμένα από 60 ή περισσότερα άτομα άνθρακα. Ανακαλυφθήκαν το 1985 από τους Harold Kroto et al που κέρδισε και το Νόμπελ και η φουλερένια δεν είναι άλλο από μόριο άνθρακα με σφαιρικό σχήμα.

Μια φουλλερενίων είναι κάθε μόριο αποτελείται εξ ολοκλήρου από άνθρακα, με τη μορφή ενός ελλειψοειδούς κοίλης σφαίρας.

Σφαιρικό φουλερένια καλούνται επίσης Buckyballs, και κυλινδρικό αυτοί ονομάζονται νανοσωλήνες άνθρακα ή buckytubes.

Ονομάζονται προς τιμή του αρχιτέκτονα Buckminste, που ήταν ο σχεδιαστής ενός γεωδεσικού θόλου που μοιάζει με αυτό το μόριο. Αυτή η εικόνα επιδεικνύει πώς τα εξωγήινα αέρια όπως το ήλιο, μπορούν να παγιδευτούν μέσα στο κλουβί του φουλερενίου.

Buckyballs και buckytubes έχουν αποτελέσει αντικείμενο έντονης έρευνας, τόσο για τη μοναδική χημεία τους και για τις τεχνολογικές εφαρμογές τους, ιδίως στην επιστήμη των υλικών, των ηλεκτρονικών, και η νανοτεχνολογίαΕίναι σταθερά μόρια και απαιτούν θερμοκρασίες τάξεως 1000 oC και άνω για να διασπαστούν οι δεσμοί μεταξύ των ανθράκων οι οποίοι το αποτελούν.

Η επιφάνεια τους αποτελείται από πενταμελείς και εξαμελείς δακτυλίους άνθρακα.

Η πρώτη φουλλερενίων που ανακαλύφθηκε, και συνονόματο της οικογένειας, ήταν Buckminsterfullerene (C60), η οποία εκπονήθηκε το 1985 από το Harold Kroto, James Heath, Sean O'Brien, Robert Curl και Richard Smalley στο Rice University. Το όνομα ήταν ένα φόρο τιμής στον Richard Buckminster Fuller, των οποίων η γεωδεσικούς θόλους μοιάζει. Φουλερένια έκτοτε βρεθεί να συμβεί (αν σπάνια) στη φύση.

Η ανακάλυψη των φουλλερενίων διευρυνθεί σημαντικά ο αριθμός των γνωστών allotropes του άνθρακα, οι οποίες μέχρι πρότινος περιορίζονταν σε γραφίτη, διαμαντιών, καθώς και άμορφο άνθρακα όπως άνθρακας και Sootle. Buckyballs και buckytubes έχουν αποτελέσει αντικείμενο έντονης έρευνας, τόσο για τη μοναδική χημεία τους και για τις τεχνολογικές εφαρμογές τουιδίως την επιστήμη των υλικών, των ηλεκτρονικών, και η νανοτεχνολογία.



Από το madata

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 4ης Σεπτεμβρίου 2010

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.






buckyball

UPDATED

Τα φουλερένια είναι ανθρακικές δομές (όπως εξάλλου είναι και ο γραφίτης ή οι νανοσωλήνες άνθρακα) με σφαιρικό σχήμα και ανακαλυφθήκαν το 1985 από τους Harold Kroto et al. (Βραβείο Νομπέλ Χημείας 1996). Το πιο γνωστό φουλερένιο είναι αυτό το οποίο αποτελείται από 60 άτομα άνθρακα αλλά επίσης κοινά είναι αυτά με 70, 76 και 84 άτομα άνθρακα.

Δομή..........

Η διάμετρος ενός φουλερένιου κυμαίνεται μεταξύ 0,7 και 1,5 nm. Αν και μεγάλα μόρια όσον αφόρα τις διαστάσεις, τα φουλερένια παραμένουν συγκριτικά με τα οργανικά μόρια αρκετά μικρά. Είναι γενικά σταθερά μόρια και απαιτούν θερμοκρασίες τάξεως 1000 oC και άνω για να διασπαστούν οι δεσμοί μεταξύ των ανθράκων οι οποίοι το αποτελούν. Η επιφάνεια τους αποτελείται από πενταμελείς και εξαμελείς δακτυλίους άνθρακα. Οι πρώτοι δίνουν την απαραίτητη θετική καμπυλότητα προκειμένου να πάρει σφαιρική μορφή το μόριο ενώ αρκούν το πολύ 12 πενταμελής δακτύλιοι για αυτό το σκοπό. Η θέση των πενταμελών δακτυλίων έχει ιδιαίτερη σημασία για την σταθερότητα του μορίου. Όταν πενταμελείς δακτύλιοι συνορεύουν έχουμε μη σταθερό μόριο. Σταθεροποίηση μη σταθερών φουλερενίων μπορούμε να επιτύχουμε με άτομα της ΙΑ ομάδας να σχηματίζουν δεσμούς με τους άνθρακες του μορίου. Τέλος, για μεγάλο αριθμό ανθράκων το φουλερένιο τείνει να αποκτήσει μηδενική καμπυλότητα κατά τη διαδρομή όπου ενώνει 2 οποιουσδήποτε πενταμελείς δακτυλίους.



UPDATE 00:25
Μόρια άνθρακα «τρίτου τύπου» ανακαλύφθηκαν στο διάστημα από Καναδούς, Αμερικανούς και Γάλλους επιστήμονες. Πρόκειται για τα μεγαλύτερα μόρια άνθρακα που έχουν βρεθεί ποτέ στο διάστημα, έχοντας σχήμα μπάλας ποδοσφαίρου.

Αυτά τα τρισδιάστατα σφαιρικά μόρια μέχρι σήμερα είχαν δημιουργηθεί μόνο σε επιστημονικά εργαστήρια. Αντίθετα με τους άλλους δύο τύπους άνθρακα -τον γραφίτη και το διαμάντι- που συναντώνται ευρέως στη Γη, η ύπαρξή τους δεν είχε ποτέ αποδειχθεί στο σύμπαν.

Επικεφαλής της ομάδας ερευνητών που ανακάλυψε τα μόρια είναι ο Γιαν Κάμι του καναδικού πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο. Η ομάδα χρησιμοποίησε το υπέρυθρο τηλεσκόπιο Σπίτσερ της NASA, για να εντοπίσει τα μόρια άνθρακα σε ένα νέφος κοσμικής σκόνης που περιβάλλει ένα μακρινό άστρο, στον ουρανό του νοτίου ημισφαιρίου, σε απόσταση περίπου 6.500 ετών φωτός από τη Γη.

Οι επιστήμονες αναζητούσαν κάτι άλλο, όταν τυχαία ανίχνευσαν την υπέρυθρη «υπογραφή» κάποιων μεγάλων αντικειμένων, τα οποία, μετά από εξέταση, αποδείχτηκε ότι ήταν τα μόρια του «τρίτου τύπου» άνθρακα.

Τα μόρια αυτά αποτελούνται από 60 άτομα άνθρακα διατεταγμένα σε εναλλασσόμενα πενταγωνικά και εξαγωνικά σχήματα κι ενωμένα μαζί σε μια σφαίρα. Έχουν πάρει το όνομα του διάσημου αρχιτέκτονα και εφευρέτη Μπακμίνστερ Φούλερ, δημιουργού του γεωδαιτικού θόλου στον οποίο μοιάζουν πολύ τα μόρια.

Οι επιστήμονες θέλουν να μάθουν ποιο ποσοστό του άνθρακα του σύμπαντος βρίσκεται «κλειδωμένο» σε αυτά τα γιγάντια σφαιρικά μόρια, καθώς επίσης να αξιοποιήσουν τις γνωστές ιδιότητές τους.