Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Ανακοίνωσε την ιδρυτική διακύρηξη του συνδυασμού του ο Κώστας Κόλλιας.

Την ιδρυτική του διακήρυξη για τον συνδυασμό "Τριφυλία - Ισόρροπη ανάπτυξη" έκανε σήμερα το απόγευμα στις 7 ο υποψήφιος Δήμαρχος με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κος Κώστας Κόλλιας στην βιβλιοθήκη του Δήμου Γαργαλιάνων.

Στην παρουσίαση βρέθηκαν ο Δήμαρχος Κυπαρισσίας Γιώργος Σαμπαζιώτης, ο Δήμαρχος Φιλιατρών Άλκης Ξύγκας ο τέως υποψήφιος Δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας Δημοτικοί σύμβουλοι από όλους τους Δήμους της Τριφυλίας και κόσμος.

Ξεκινώντας ο κος Κόλλιας την ομιλία ..........

του, ευχαρίστησε όσους βρέθηκαν εκεί και είπε ότι το ξεκίνημα το κάνουν από τους Γαργαλιάνους γιατί δεν προσδιορίζει ο τόπος γέννησης μα την δράση μας αλλά η δράση μας τον τόπο γέννησης μας και δεσμεύτηκε ότι η λειτουργία του νέου Δήμου θα λειτουργήσει συλλογικά.
Αναφέρθηκε στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για τις συστάσεις των Δήμων οι οποίες έγιναν χωρίς την βούληση των κοινωνιών.
Αναφέρθηκε στην πρόταση που έκανε στον Παναγιώτη Τσίγγανο για την συστράτευση που πρότεινε στους ανθρώπους - στελέχη αποδέχονται τις αρχές και τις θέσεις του συνδυασμού μας και είναι μια πρόσκληση ανοικτή και διαρκής σε κάθε συμπολίτη μας.

Ο κος Κόλλιας υπεραμύνθηκε της επιλογής του από την ΝΔ ως χρισμένος υποψήφιος δηλώνοντας ότι όλοι μας έχουμε μια κομματική ταυτότητα.
Άφησε αιχμές για συνυποψηφίους ότι πίσω από τον τίτλο ανεξάρτητος. Ανεξάρτητος συνδυασμός από ανθρώπους που η κομματική τους ταυτότητα αποτελεί για το σπίτι τους και την κοινωνία εικόνισμα.
Τους κατηγόρησε ότι στρουθοκαμηλίζουν ότι θα είναι ανεξάρτητοι λες και δεν γνωρίζουμε την κομματική τους ταυτότητα και την κομματική τους εξάρτηση.

Είπε ότι το ζητούμενο για τον νέο Δήμο είναι η ισόρροπη ανάπτυξη. Είμαστε μια επαρχία μέχρι προχθές που παρά του γεγονότος ότι έχει πλούτο παραγωγικό, χρειάζεται να κατανεμηθεί αυτή σε όλους τους δήμους σε όλες τις κοινότητες.

Αμέσως μετά την διακήρυξη που διάβασε η Κα Βιβή Παντελάκη, μίλησαν ο Δήμαρχος Κυπαρισσίας Γιώργος Σαμπαζιώτης, και ο Δήμαρχος Φιλιατρών Άλκης Ξύγκας.
Ο κος Σαμπαζιώτης είπε ότι σήμερα ξεκινάει κάτι δυναμικό, κάτι που από τότε που ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια μια ξεχωριστή δυναμική και γι αυτό το λόγο είμαστε εδώ παρόντες όλοι.
Παρουσιάστηκε βέβαιος ότι χρειάζεται δουλειά και θα πάνε μπροστά και ότι ο συνδυασμός Τριφυλία Ισόρροπη ανάπτυξη θα είναι νικηφόρος.

Ο κος Ξύγκας είπε ότι δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας και άφησε αιχμές κατά των συνδυασμών που ανακοινώθηκαν και μίλησαν για ανεξαρτησίες.
Παρουσιάστηκε σίγουρος ότι η πλειοψηφία του Τριφυλιακού λαού θα ακολουθήσει τον συνδυασμό του Κώστα Κόλλια.

Ακολουθεί ολόκληρο το ηχητικό αρχείο από την σημερινή μέρα ανακοίνωσης της διακήρυξης του συνδυασμού Τριφυλία - Ισόρροπη ανάπτυξη.



Aκολουθεί η Διακύρηξη




Αγαπητοί συμπολίτες,

Οι δηµοτικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010 γίνονται σε µια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιµη για το µέλλον του τόπου και τη ζωή των πολιτών. Όχι µόνο γιατί η οικονοµική συγκυρία ρίχνει βαριά τη σκιά του µνηµονίου και πάνω στους Οργανισµούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και γιατί βρισκόµαστε µπροστά σε µια νέα Αυτοδιοικητική πραγµατικότητα, που διαµορφωθηκε µε το σχέδιο «Καλλικράτης». Μια νέα πραγµατικότητα και λειτουργική (µε πληθώρα γραφειοκρατικών αγκυλώσεων) και χωροταξική (που σε κάποιες περιπτώσεις επιβλήθηκε όχι µόνο ερήµην αλλά και ενάντια στη θέληση των τοπικών κοινωνιών, όπως λ.χ. στην περίπτωση του δικού µας νεοσύστατου Δήµου
Τριφυλίας) και οικονοµική (όπου στους νεοσύστατους Δήµους ανατίθενται πληθώρα αρµοδιοτήτων χωρίς την απαραίτητη οικονοµική στήριξη).

Η αλήθεια όµως είναι ότι κανένας θεσµός δε δικαιώνεται στα χαρτιά. Δοκιµάξεται στην
πράξη και καταξιώνεται στη συνείδηση των πολιτών, στο βαθµό που µπορεί να γίνει µοχλός ανάπτυξης του τόπου κι εργαλείο βελτίωσης της ποιότητας της ζωής των κατοίκων του. Αλλιώς παρακµάζει.

Όπως επίσης αλήθεια είναι ότι και ο πλέον καλοσχεδιασµένος θεσµός (και τέτοιος βέβαια δεν είναι ο «Καλλικράτης») δεν µπορεί ν' αποδώσει, αν αυτοί που θα κληθούν να τον υλοποιήσουν είναι «στρατολογηµένοι» άκριτοι υστοστηρικτές του, αν δεν
διαθέτουν γνώση, πείρα, ήθος, αντοχή και πολιτικό «τσαγανό» και προπαντός αν δεν υποκινούνται από µόνη τη διάθεση να υπηρετήσουν τον τόπο τους και τους πολίτες και όχι να «υπηρετηθούν» από αυτούς.

Αν αυτά ισχύουν στον κάθε καιρό και στον κάθε τόπο, ισχύουν πολύ περισσότερο σήµερα στην περίπτωση του νεοσύστατου Δήµου Τριφυλίας, που συνενώνει πέντε ιστορικούς και
ακµάζοντες Δήµους (Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, και Φιλιατρών) και µια επίσης ιστορική και σφριγηλή κοινότητα (Τριπύλας). Πρόκειται για ένα µεγάλο Δήµο, που καταλαµβάνει τεράστια νεωνοαφική έκταση, µε πληθυσµό που ξεπερνά τους
32.000 κατοίκους που όµως παρά τον πλούτο των παραγωγικών του πηγών και τη δηµιουργικότητα και τον προοδευτισµό του ανθρώπινου δυναµικού του η ανάπτυξη παραµένει ζητούµενο.

Κι ακριβώς σ' αυτή την πρόκληση της ισόρροπης ανάπτυξης του Δήµου Τριφυλίας και της ισοπολιτείας στις επιµέρους συνιστώσες του (πρώην Δήµους Κοινότητες και Δηµοτικά Διαµερίσµατα), σ' αυτή την πρόκληση οι συνεργάτες µου, όσοι συµµετέχουν, πλαισιώνουν και στηρίζουν το Συνδυασµό µας, κι εγώ ανταποκρινόµαστε θετικά στοιχίζοντας και την προσωπική µας αγωνία και προβληµατισµό µε την αγωνία και τον προβληµατισµό των συµπολιτών µας.

Ανταποκρινόµαστε θετικά στην πρόκληση, ώστε όλοι µαζί να µετατρέψουµε την αγωνία
σε ελπίδα, την ελπίδα σε πίστη, την πίστη σε ενέργεια, την ενέργεια σε δράση και τη δράση σε αποτέλεσµα, µε κατεύθυνση πάντοτε τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του κάθε Τριφύλιου.

Στοχεύουµε ο συνδυασµός µας «Τριφυλία - ισόρροπη ανάπτυξη» να λάβει κινηματικό χαρακτήρα, ενεργοποιώντας το σύνολο των πολιτών του νέου Δήµου. Τον αγρότη, τον
εργαζόµενο, τον επιχειρηµατία, τον επιστήµονα, το νέο άνθρωπο που ασφυκτιά στον τόπο του σ' ένα υποβαθµισµένο περιβάλλον µε αβέβαιο µέλλον, λειτουργώντας χωρίς τοπικιστικές ή άλλες αγκυλώσεις.

Μόνη µας δέσµευση αποτελεί το συµφέρον του τόπου µας και των συµπολιτών µας. Και µόνη εξάρτηση έχουµε από την εκπεφρασµένη θέληση των τοπικών κοινωνιών.

Επιδίωξή µας είναι n πολυδύναµη και ισόρροπη ανάπτυξη της Τριφυλίας µε την αξιοποίηση των µεγάλων παραγωγικών δυνατοτήτων που διαθέτει ο τόπος µας στον αγροτικό τοµέα, στη µεταποίηση, στο εµπόριο, στον τουρισµό, µέσα σ' ένα πλαίσιο
σεβασµού της πολιτιστικής µας κληρονοµιάς και του αµόλευτου ακόµη Τριφυλιακού περιβάλλοντος.

Μέσα από το διάλογο, που ήδη ξεκινήσαµε µε τους κοινωνικούς φορείς και τους ίδιους τους πολίτες, σύντοµα θα παρουσιάσουµε τις προγραµµατικές µας θέσεις, µε όραµα και
αισιοδοξία αλλά και µε ρεαλισµό, καθως δε µας είναι άγνωστες οι δυσκολίες, οικονοµικές και άλλες, που πρέπει να ξεπεράσουµε.
Όμως πιστεύουµε ότι µε επιµονή και υποµονή, µε την ενεργοποίηση του συνόλου των δηµιουργικών δυνάµεων, του τόπου µας, µε σωστό προγραµµατισμό προτεραιοτήτων και
προπαντός µε χρηστή διαχείριση (που για µας είναι λόγος τιµής) θα τα καταφέρουµε.

Άλλωστε τίποτα δεν κατακτιέται χωρίς αγώνα αλλά και κανείς δεν κερδίζει µόνος του. Στους αγώνες θα είµαστε µπροστά αντλώντας δύναµη από την στήριξή σας.
ΚΙ αυτή τη δύναµη ζητάµε να µας δώσετε, στηρίζοντας το συνδυασµό µας, τον οποίο ήδη πλαισιώνουν δραστήρια κοινωνικά, καταξιωµένα και φιλοπρόοδα µέλη απ' όλους τους
συνενούµενους Δήµους.

Είναι αυτονόητο ότι ο συνδυασµός µας είναι ανοιχτός στο διάλογο και στη συµµετοχή. Λειτουργούµε χωρίς δογµατισµούς. Κάθε γόνιµη ιδέα, κάθε δηµιουργική πράξη
είναι ευπρόσδεκτη κι όχι µόνο στα πλαίσια των προεκλογικών διαδικασιών αλλά προπαντός την επόµενη ηµέρα, ώστε µαζί να κάνουµε το νέο ξεκίνηµα για την ισόρροπη ανάπτυξη της Τριφυλίας.

19 Σεπτεµβρίου 2010

Τριφυλία ΙΣΟΡΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Υποψήφιος Δήµαρχος
ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΛΛΙΑΣ


Ρεπορτάζ Φιλιατρά News
Ευχαριστούμε τον πρώην Διαχειριστή μας για το υλικό.


Θα αποσυρθεί ο Τσίγγανος από την υποψηφιότητα του για Δήμαρχος Τριφυλίας;

Γράφει ο πρώην Διαχειριστής

Το ενδεχόμενο παραίτησης του από υποψήφιος Δήμαρχος Τριφυλίας σκέφτεται στην άκρη του μυαλού του ο Παναγιώτης Τσίγγανος καθώς οι πιέσεις που δέχεται τόσο από την ΝΟΔΕ Μεσσηνίας όσο και την Ρηγίλλης είναι μεγάλη προκειμένου να μην χαθεί ο Δήμος όπως υποστηρίζουν.

Ο Παναγιώτης Τσίγγανος φαινομενικά για την ώρα αρνείται σθεναρά το ενδεχόμενο αυτό αλλά στην άκρη του μυαλού του υπάρχει το σενάριο αυτό αν υπάρξει περαιτέρω πίεση να αποχωρήσει.
Το γεγονός είναι ότι η υποψηφιότητα ..........

του χωρίς την στήριξη του κόμματος είναι δύσκολη καθώς ο αντίπαλος του Κώστας Κόλλιας είναι ήδη ο επίσημος χρισμένος υποψήφιος από την
Ρηγίλλης αλλα έχει εκφράσει την πρόταση του για κοινή πορεία με τον Τσίγγανο στην εκλογική μάχη. Η απάντηση που θα δώσει ο κος Τσίγγανος αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η πληροφορία μας ήρθε χθες το πρωί από πολύ αξιόπιστη πηγή ότι σήμερα Κυριακή ο Παναγιώτης Τσίγγανος θα έχει συνάντηση με μέλη της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας όπου αναμένεται να τον πιέσουν να παραιτηθεί για να μην βλάψει την παράταξη.
Η αλήθεια είναι ότι ο Παναγιώτης Τσίγγανος νιώθει μια πικρία από τον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ για το γεγονός ότι δεν έδωσαν σε εκείνον το επίσημο χρίσμα αλλά στον αντίπαλο του Κώστα Κόλλια.
Σας είχαμε μεταφέρει το παρασκήνιο της συνάντησης Κόλλια Τσίγγανου και Μιχαλολιάκου στο γραφείο του τελευταίου στην Ρηγίλλης.
Όπως και να έχει το θέμα, οι επόμενες ημέρες θα δείξουν τις προθέσεις του κου Τσίγγανου. Πάντως -προσωπική μας εκτίμηση αυτό- οι πιθανότητές να προχωρήσει μέχρι τέλους την υποψηφιότητα του είναι λίγες.

«3D οι περισσότερες τηλεοράσεις μέχρι το 2015»

Το 2015 το ήμισυ του συνολικού αριθμού τηλεοράσεων στον κόσμο θα είναι τρισδιάστατες, εκτιμά ιαπωνική εταιρεία οικονομικών ερευνών, ενώ παράλληλα κατασκευάζονται τα πρώτα 3-D γυαλιά για όσους έχουν μυωπία.

Η ιταλική εταιρεία γυαλιών οράσεως «Luxottica» ανακοίνωσε ότι σύντομα θα κυκλοφορήσει στην αγορά τα πρώτα 3-D γυαλιά για όσους έχουν διαθλαστικές ανωμαλίες, όπως είναι η μυωπία.

Οι τρισδιάστατοι φακοί, που έχουν ...........

κατασκευαστεί από την αμερικανική Oakley (θυγατρική της Luxottica), μπορούν να συνδυάζουν την οπτική καθαρότητα, τη διευρυμένη γωνία περιφερειακής όρασης και την ικανότητα παρακολούθησης τρισδιάστατων εικόνων.

Η Luxottica χρησιμοποιεί για δοκιμές τα εργαστήρια του στούντιο γραφικών του Χόλιγουντ «DreamWorks Animation» και το πρώτο ζευγάρι τρισδιάστατων γυαλιών θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ σε μερικούς μήνες και στον υπόλοιπο κόσμο το 2011.

Η αγορά για τρισδιάστατα προϊόντα αρχίζει να γνωρίζει άνθηση, καθώς τόσο νέες συσκευές (π.χ. 3-D τηλεοράσεις), όσο και τρισδιάστατες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές ταινίες κυκλοφορούν πλέον με μεγαλύτερη συχνότητα.

Το ιαπωνικό κέντρο οικονομικών ερευνών Fuji Chimera εκτιμά ότι μέχρι το 2015 ο αριθμός τηλεοράσεων στην αγορά, οι οποίες θα είναι εξοπλισμένες με τρισδιάστατη τεχνολογία, θα αποτελεί περίπου το ήμισυ των συνολικών τηλεοπτικών συσκευών στον κόσμο.

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΡΑΚΟ.

Ο Δημήτρης Δράκος ο υποψήφιος αιρετός περιφερειάρχης για την Πελοπόννησο μετά από 16 χρόνια έχει μάθει να δίνει μάχες και ήταν όλες νικηφόρες. Βέβαια, αυτή τη φορά υπάρχουν νέα δεδομένα. Όχι μόνο γιατί έχει εκ των πραγμάτων διευρυνθεί η εκλογική βάση, αλλά κυρίως γιατί οι εκλογές διεξάγονται σε ένα αφυκτικό πολιτικό-κοινωνικό και κυρίως οικονομικό πλαίσιο.
Βρήκαμε τον Δ. Δράκο με το επιτελείο του στην Τρίπολη, εκεί από όπου ξεκινάει την προεκλογική εκστρατεία του.

Είστε αισιόδοξος; Στο ερώτημα η απάντηση είναι καταπέλτης. «Χρειάζεται αγώνας» λέει και το εννοεί. «Ξέρω ότι ο κόσμος είναι ταλαιπωρημένος με όλα όσα συμβαίνουν. Το Μνημόνιο τα επόμενα χρόνια θα οδηγήσει τα νοικοκυριά σε μαρασμό. Οι άνεργοι μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο θα φτάσουν ή και θα ξεπεράσουν το 1.000.000. Αυτοί οι αριθμοί προκαλούν φόβο στην κοινωνία και γι’ αυτό οφείλουμε να είμαστε μετρημένοι στα λόγια μας.
Πρέπει να προτείνουμε λύση». «Πώς ........

μετριέται στην Πελοπόννησο το πέρασμα του ΔΝΤ;» «Οι αριθμοί είναι αποθαρρυντικοί» λέει ο κ. Δράκος. «Η ανεργία εκτινάχθηκε στο 10% από 6% που ήταν ένα χρόνο πριν και η τουριστική κίνηση μειώθηκε επίσης κατά 10%. Αν σε αυτά τα μεγέθη προστεθούν και τα αγροτικά προϊόντα που θα μείνουν αδιάθετα αλλά και τα λουκέτα που συνεχίζουν να μπαίνουν στην τοπική αγορά, η εικόνα θα είναι σχεδόν ολοκληρωμένη».

Όμως παρά τα όσα αρνητικά συμβαίνουν βλέπει διέξοδο, και επιμένει ότι υπάρχουν πολλά που μπορεί να γίνουν, αρκεί κανείς να το θέλει και να επιμένει. Και επιμένει, γιατί ως γνήσιος αυτοδιοικητικός, ξέρει καλά ποιά είναι τα τρωτά σημεία του Καλλικράτη. Δηλαδή, όπως εξηγεί, αυτή τη στιγμή υπάρχει διάσπαρτος φόβος του κόσμου ότι οι κωμοπόλεις αλλά και τα χωριά που θα ενταχθούν στα νέα μεγάλα αυτοδιοικητικά σχήματα, τους νέους διογκωμένους δήμους και τις Περιφέρειες, θα εγκαταλειφτούν στη μοίρα τους. «Είναι στο χέρι μας να πείσουμε ότι μπορούμε να δώσουμε καινούρια πράγματα. Η Πελοπόννησος είναι ένας ευλογημένος τόπος. Παράγει ποικιλία πολύτιμων αγαθών. Επίσης συνεχίζει να αποτελεί προσφιλή προορισμό Ελλήνων και Ευρωπαίων τουριστών. Αυτό εμείς θα το στηρίξουμε και θα το αναδείξουμε ακόμη περισσότερο για να δώσουμε θέσεις εργασίας και να ανακόψουμε την ανεργία και την οικονομική καχεξία».

Ο Πέτρος Τατούλης όμως συνεχίζει να στέκεται «απέναντι» . Αυτή η υποψηφιότητα σας πληγώνει; «Ο Τατούλης θα κριθεί συνολικά για την πολιτική του παρουσία, αλλά και για το τι έχει να προτείνει για την Πελοπόννησο. Έτσι θα κριθούν εξάλλου όλοι οι υποψήφιοι αυτών των εκλογών. Εγώ δεν θα σταθώ απέναντι. Δεν θα κάνω … αγώνα πυγμαχίας. Δε με αφορούν οι συγκρούσεις σε … χαμηλό βαρομετρικό! Έχω το δικό μου πρόγραμμα, τις δικές μου προτάσεις για ανάπτυξη και διέξοδο από την ύφεση. Έχω αυτοδιοικητική πείρα και γνώση. Μαζί με τους άλλους συμμαχητές του αυτοδιοικητικού χώρου, ανεξαρτήτως ιδεολογικής αφετηρίας, ορθώσαμε βήμα-βήμα, κομμάτι-κομμάτι την απαίτηση για ενίσχυση της Περιφερειακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Δηλαδή ουσιαστικά, ως αυτοδιοικητικοί παράγοντες κυοφορήσαμε τη διοικητική μεταρρύθμιση, το θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Μπορώ να εγγυηθώ στους Πελοποννήσιους μία ομαλή μετάβαση στο νέο μοντέλο περιφερειακής οργάνωσης της χώρας. Είμαι έτοιμος να εξασφαλίσω την περιφερειακή ανάπτυξη για τον ευλογημένο τόπο του Μοριά, εφαρμόζοντας ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό μοντέλο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, με άξονα την ίδια την Περιφέρειά μας, επενδύοντας στη γη της, τους ανθρώπους της και τις δυνατότητές της. Ζητώ από τους Πελοποννήσιους την θετική ψήφο τους και τους δίνω το λόγο μου πως μπορούν να με εμπιστευτούν».

Από το Κοπανάκι News

Αντίθετος με πρόωρες εκλογές ο Αντώνης Σαμαράς, αποστάσεις από Καραμανλή

Δεν θα επιδείξω εγώ σε ένα πρωθυπουργό 5,5 ετών πότε πρέπει να μιλήσει. Το δικό μου μερίδιο της ευθύνης για την παράταξη το έχω αναλάβει, με «αυτοκριτική έως αυτομαστίγωμα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς για τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι το μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος και δεν αποτελεί διέξοδο, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «πολιτική εξαπάτηση» αλλά εμφανίστηκε αντίθετος με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα έβαζε τη χώρα σε μια ανώφελη περιδίνηση.

«Τα ιστορικά πρόσωπα, όπως οι πρώην ........

πρωθυπουργοί, έχουν την ευθύνη εκείνη πότε θα αναφερθούν στα πεπραγμένα της δικής τους κυβέρνησης. Εγώ τους λογαριασμούς της παράταξής μας με το παρελθόν το έχω κλείσει, με αυτοκριτική έως και αυτομαστίγωμα» είπε ο κ. Σαμαράς τονίζοντας ότι από εδώ και πέρα η δική του ευθύνη είναι για το μέλλον.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι δεν είναι αντίθετος με τη σύσταση μίας Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία, αρκεί, όπως τόνισε, να είναι στην πραγματική της διάσταση: «Η Ελλάδα δεν ιδρύθηκε το 2004, ούτε τελείωσε το 2009. Δεν θα δεχτώ να μπει χρονικό συρματόπλεγμα. Υπάρχει και πριν και μετά, με πολλές ευθύνες για το ΠΑΣΟΚ. Αν το θελήσει αυτό το ΠΑΣΟΚ, είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε», είπε.

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο κλήτευσης του Κώστα Καραμανλή στην Προανακριτική για το Βατοπαίδι, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι «προνομιακό καθεστώς δεν υπάρχει για κανένα», αλλά συμπλήρωσε ότι ο κ. Καραμανλής έχει αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες και σε ό,τι αφορά τις ποινικές η ΝΔ θεωρεί ότι δεν υπάρχουν, όπως φαίνεται στο πόρισμά της. Αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει την κατάθεση της κυρίας Πελέκη-Βουλγαράκη, τρίτη κατά σειρά όπως είπε, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να θεωρείται αξιόπιστη επιλεκτικά, αλά καρτ.

«Πολιτική εξαπάτηση»

Η συνέντευξη Τύπου του Αντώνη Σαμαρά στην 75η ΔΕΘ ξεκίνησε με την προβολή ενός βίντεο -αντί του καθιερωμένου προλόγου- αποσπασμάτων δηλώσεων του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην περυσινή ΔΕΘ και νωρίτερα, που κατά τη ΝΔ αποδεικνύουν «πολιτική εξαπάτηση» από το ΠΑΣΟΚ.

Στο βίντεο φαίνεται ο κ. Παπανδρέου να τάσσεται τον περασμένο Σεπτέμβριο κατά του παγώματος των συντάξεων και των μισθών, να υπόσχεται αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, να σημειώνει ότι «λεφτά υπάρχουν», να δεσμεύεται για 5% του ΑΕΠ στην Παιδεία και μη αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων.

«Αν αυξήσουμε τους φόρους, θα βαθύνουμε την ύφεση και θα επέλθει ο φαύλος κύκλος της κατάρρευσης» φαίνεται να δηλώνει ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας, σε άλλο απόσπασμα των δηλώσεών του, ότι το ΔΝΤ δεν έχει τη φήμη κοινωνικής δικαιοσύνης και αποτελεσματικότητας και «κόβει το μέλλον της χώρας» και την «καταδικάζει στην υπανάπτυξη».

Μετά την προβολή του βίντεο πήρε το λόγο ο κ. Σαμαράς και είπε ότι «αυτό που είδατε ονομάζεται «πολιτική εξαπάτηση και αυτό το έχει καταλάβει όλος ο λαός».

Ερωτηθείς, κατά τη συνέντευξη Τύπου εάν αυτό σημαίνει ότι θεωρεί πως η κυβέρνηση δεν έχει τη λαϊκή εντολή να εφαρμόσει την πολιτική που εφαρμόζει, και εάν ο ίδιος θα ζητήσει εκλογές, ο κ. Σαμαράς παραδέχτηκε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει φρέσκια εντολή και ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

«Θα έβαζα τη χώρα σε ανώφελη περιδίνηση ζητώντας εκλογές. Εγώ είμαι υπεύθυνος, δεν είμαι Παπανδρέου. Σε ώρες κρίσης κοιτάω τον τόπο μου» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «κάποια στιγμή η υπόλοιπη Ελλάδα θα βιάζεται να κυβερνήσει η ΝΔ περισσότερο από εμάς του ίδιους. Εγώ δεν θέλω να μπω σε μία πρόωρη και ανώφελη διαμάχη».

Σε ερώτημα για τη διαφορά στις δημοσκοπήσεις, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε: «Δέχομαι ότι ο οπαδός της ΝΔ είναι επιφυλακτικός και ότι έχει τραυματιστεί από προσδοκίες που δεν εκπληρώθηκαν». Αυτούς ξαναφέρνουμε μαζί μας, πρόσθεσε, προβλέποντας παράλληλα ότι η ανάκαμψη της ΝΔ «θα είναι με γεωμετρική πρόοδο, όπως αντίστοιχα και η πτώση του ΠΑΣΟΚ».

Σχετικά με τη διαγραφή της Ντόρας Μπακογιάννη από τη ΝΔ και το αν η Ρηγίλλης ανησυχεί για το ενδεχόμενο δημιουργίας κόμματος από την ανεξάρτητη βουλευτή, δήλωσε ότι η κα Μπακογιάννη «μόνη της έφυγε και επέλεξε να είναι απέναντι στη ΝΔ». Η κα Μπακογιάννη, πρόσθεσε, στηρίζει τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ. «Δεν βλέπω ευρύτερη κεντροδεξιά» εκτίμησε, ενώ για τον ΛΑΟΣ ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι στεγάζεται σε άλλη πολυκατοικία, εκείνη του ΠΑΣΟΚ.

«Αδιέξοδο το μνημόνιο»

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι το μνημόνιο «δεν ήταν μονόδρομος», κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετά την ανακοίνωση ότι το έλλειμμα υπερβαίνει το 12% τον περασμένο Νοέμβριο δυσφήμισε τη χώρα και δεν πήρε μέτρα για το έλλειμμα. «Έτσι μετατρέψαμε ένα πρόβλημα ελλείμματος σε πρωτόγνωρη κρίση δανεισμού», υπογράμμισε ενώ πρόσθεσε: «Κατηγορώ ευθέως την κυβέρνηση ότι διαπραγματεύτηκε με το περίστροφο στο κρόταφο».

Το μνημόνιο, είπε, ο κ. Σαμαράς, δεν μας βγάζει από το πρόβλημα, το χειροτερεύει: μειώνει το έλλειμμα αλλά λόγω της ύφεσης που προκαλεί δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερα ελλείμματα, συμπλήρωσε και επικαλέστηκε τη φράση του Ξ.Ζολώτα «οι φόροι σκοτώνουν τους φόρους».

Αναφερόμενος στη στάση του κόμματός του, αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά «τι σόι βουλευτές θα ήμασταν αν ψηφίζαμε τρεις προϋπολογισμούς ενός μνημονίου με αυτά τα λάθη μόνο και μόνο για να πούμε ένα 'ναι' και να δώσουμε λευκή επιταγή; Ποιος έχει ακούσει λευκή επιταγή για τρία χρόνια;».

Θα έπρεπε να επιζητήσουν να υπάρχει η άλλη άποψη, για τη διορθωτική πορεία. Δυστυχώς δικαιωνόμαστε σήμερα. Η ανεργία και η ύφεση έχει να φανεί από το 1974. Αυτό το πράγμα δεν προχωράει, τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Παράλληλα αναφέρθηκε στα spread που βρίσκονται στα 1.000 «γιατί και η αγορά δεν βλέπει ανάκαμψη», σημείωσε ότι το εισόδημα του 2015 το ίδιο με του 2008 («εφτά χαμένα χρόνια» είπε) και συμπλήρωσε: Η δική μας θέση είναι η σωστή, η λογική. Πήραμε τη σοβαρή απόφαση που σήμερα μας δικαιώνει.

Σε ερώτημα για τις κατηγορίες για δημαγωγία και ανευθυνότητα, ο πρόεδρος της ΝΔ έστρεψε τα πυρά του κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Η αξιωματική αντιπολίτευση, τόνισε, ετοίμασε πρόγραμμα εξόδου από την κρίση αλλά δεν το σχολίασε η κυβέρνηση. Επιπλέον, η κυβέρνηση δεν πήρε έγκαιρα μέτρα και αγνοεί τις γνώμες έγκυρων οικονομολόγων που μιλούν για τον αργό θάνατο της οικονομίας από ασφυξία της οικονομίας.

«Αν σιωπούσα θα ήμουν ανεύθυνος», τόνισε και αυτό δεν συνάδει με τις υποχρεώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόσθεσε. Η αξιωματική αντιπολίτευση αντιδρά με τον τρόπο που ορίζει το Σύνταγμα και θα το κάνουμε με πιο έντονο τρόπο στο μέλλον, τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Σε ερώτηση για τις φωνές που ακούγονται για νέο μνημόνιο μετά το 2013, ο κ. Σαμαράς είπε ότι όταν μιλούσε ο ίδιος για αδιέξοδα του μνημονίου το ΠΑΣΟΚ τον κατηγορούσε ότι κινδυνολογεί. «Σήμερα το λένε και οι ξένοι, δεν προβλέπουν έξοδο από την κρίση, αλλά νέο γύψο επτά ετών» είπε.

Από το in.gr

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 19ης Σεπτεμβρίου 2010

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.