Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Αύξηση εκλογικών τμημάτων εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου ζητά εγκύκλιος του ΥΠΕΣ

Την αύξηση του αριθμού των εκλογικών τμημάτων και τον περιορισμό του προβλεπόμενου από την εκλογική νομοθεσία αριθμού των εκλογέων, για την καλύτερη διαδικασία ψηφοφορίας κατά τις προσεχείς περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, ζητά με εγκύκλιό του ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης από τις περιφέρειες της χώρας.

Όπως τονίζεται στην εγκύκλιο, θα χρειαστεί διπλάσιος αριθμός καλπών από τον αριθμό των εκλογικών τμημάτων, αφού σε κάθε τμήμα θα τοποθετηθούν δύο κάλπες και δύο παραβάν.

Για την εξεύρεση του απαιτούμενου .........

συνολικού αριθμού καταστημάτων ψηφοφορίας σημειώνει ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι σε κάθε εκλογικό τμήμα θα ενταχθούν για να ψηφίσουν μέχρι 450 εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους εκλογείς.

Στους Δήμους Αθηναίων, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Πατρέων, Περιστερίου, Καλλιθέας, Ηρακλείου και Λάρισας, στους οποίους θα εκλεγούν ταυτόχρονα και συμβούλια δημοτικών κοινοτήτων (δηλαδή των πρώην δημοτικών διαμερισμάτων) και που ο αριθμός των υποψηφίων θα είναι μεγάλος, οι οικείοι Νομάρχες μπορούν, κατά τη κρίση τους, να καθορίσουν και μικρότερο αριθμό εκλογέων για κάθε ένα εκλογικό τμήμα, όχι όμως λιγότερους από 400.

Τέλος, αναφέρει ότι επειδή κατά το παρελθόν διατυπώθηκαν παράπονα από άτομα με αναπηρία, πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε τα επιλεχθέντα οικήματα να είναι ισόγεια ή να μπορούν να διαμορφωθούν κατάλληλα ώστε να διευκολυνθούν τα εν λόγω άτομα στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

ΤΑ ΝΕΑ

Την απαγόρευση της προσθήκης ζάχαρης στους χυμούς φρούτων ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Τετάρτη τα κράτη-μέλη της ΕΕ να απαγορεύσουν την προσθήκη ζάχαρης στους περισσότερους χυμούς φρούτων, στο πλαίσιο πολιτικής που προωθεί έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Η ΕΕ αναζητεί τρόπους να υιοθετήσουν οι πολίτες έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, μετά την αύξηση που παρατηρήθηκε στα άτομα με παχυσαρκία και στα προβλήματα που προκύπτουν από αυτήν.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, η ..........

Επιτροπή προτείνει την επίσημη απαγόρευση από την ΕΕ της προσθήκης ζάχαρης σε σχεδόν όλους τους χυμούς φρούτων, αναφέρεται σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Η κύρια εξαίρεση της απαγόρευσης αυτής θα είναι τα νέκταρ, ένα παραδοσιακά ζαχαρούχο ποτό, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Ωστόσο, σε αυτά τα ποτά θα πρέπει να αναφέρεται σαφώς η προσθήκη ζάχαρης.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την προσθήκη της ντομάτας στον επίσημο κατάλογο της ΕΕ με τα φρούτα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή χυμού.

Οι δύο προτάσεις θα πρέπει να εγκριθούν από τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να τεθούν σε ισχύ.

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις μεταφορές

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών, με 83 ψήφους υπέρ και 16 κατά. Ανυποχώρητοι εμφανίζονται οι μεταφορείς, διαμηνύοντας ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

«Ναι» ψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με εξαίρεση τον βουλευτή Πάνο Καμμένο, ο οποίος ψήφισε «όχι». Υπέρ του σχεδίου νόμου τάχθηκαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Ντόρα Μπακογιάννη, Φώτης Κουβέλης και Σοφία Σακοράφα.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Καμμένος, δεν ..........

διαφωνεί με τη γραμμή του κόμματός του και με το άνοιγμα του επαγγέλματος, αλλά διατυπώνει ενστάσεις με το να δοθούν άδειες σε μη κοινοτικά φορτηγά.

Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους, ο βουλευτής της ΝΔ προειδοποίησε ότι με το νέο καθεστώς υπάρχει κίνδυνος τουρκικά φορτηγά, με φθηνά καύσιμα και προϊόντα, να τινάξουν στον αέρα τις αγορές στα νησιά που είναι κοντά στις τουρκικές ακτές, όπως η Σάμος, η Χίος και η Ρόδος.

Οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων, που παραμένουν συγκεντρωμένοι έξω από τη Βουλή, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

«Δεν έχουμε να χάσουνε τίποτα. Συνεχίζουμε τον αγώνα», δήλωσε ο Γιώργος Τζωρτζάτος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Φορτηγών.

Μόλις πληροφορήθηκαν την υπερψήφιση του σχεδίου νόμου, οι μεταφορείς που βρίσκονται στις εθνικές οδούς προχώρησαν σε αποκλεισμούς δρόμων.

ΤΑ ΝΕΑ

Κινητοποιήσεις την Πέμπτη στους ΟΤΑ

Στην προκήρυξη 24ωρης απεργίας αύριο Πέμπτη σε όλους τους ΟΤΑ και τις δημοτικές επιχειρήσεις, για τους εργαζόμενους με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου ή έργου και 4ωρης στάσης εργασίας από τις 7.30 π.μ. έως τις 11.30 π.μ. για το υπόλοιπο προσωπικό, προχώρησε η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ ζητούν την ανάκληση της αναστολής των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και τη μετατροπή όλων των συμβάσεων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε αορίστου χρόνου με την ταυτόχρονη κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων υπαλλήλων.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλεί όλους τους ..........

εργαζόμενους σε συγκέντρωση αύριο, στις 9 το πρωί, έξω από τον Άρειο Πάγο, όπου θα διεξαχθεί συζήτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο για τη δυνατότητα των πολιτικών δικαστηρίων να εξετάζουν τη δυνατότητα της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή έργου σε αορίστου χρόνου εφόσον καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Υπό διαμόρφωση οι τελικές ρυθμίσεις για την περαίωση

Ενστάσεις αλλά και αιτήματα για την αναθεώρηση παραμέτρων, όπως το ύψος της προκαταβολής αλλά και η καταβολή των δόσεων, προβάλλουν οι παραγωγικοί φορείς, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.

Μετά τη δημοσιοποίηση του σχετικού προσχεδίου την Τρίτη, στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιήθηκε σήμερα διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να κατατεθούν οι απόψεις όλων των πλευρών σχετικά με τις υπό κατάρτιση διατάξεις.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομικών .........

υπογράμμισε τη σημασία της ρύθμισης, αφού –όπως υπενθύμισε- οι ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις ανέρχονται σε 2,5 εκατ., ενώ την ίδια ώρα εκκρεμούν 150.000 φορολογικές δίκες και 1,3 εκατ. Έλληνες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Κατέστησε επίσης σαφές ότι η προωθούμενη ρύθμιση δίνει μια δυνατότητα ενίσχυσης των εσόδων και ξεκαθάρισε ότι δεν αποτελεί «συγχωροχάρτι», αφού -όπως υποστήριξε- όσοι έχουν φορολογικές εκκρεμότητες δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι φοροφυγάδες.

Όπως γνωστοποίησε επίσης, η κατάθεση σχετικών υπομνημάτων από τους φορείς θα συνεχιστεί έως την Παρασκευή, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα η ρύθμιση θα περάσει για έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Προανήγγειλε επίσης αλλαγές στο πλαίσιο των φορολογικών κυρώσεων, με τη θέσπιση της διαδικασίας αυτοφώρου για παραβάσεις.

ΣΕΒ: «Ναι» υπό προϋποθέσεις στην περαίωση

Εν τω μεταξύ, από την πλευρά των παραγωγικών φορέων, ο ΣΕΒ με σημερινή του ανακοίνωση ζητά τη δέσμευση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι στο άμεσο, αλλά και στο απώτερο μέλλον θα καταψηφίσουν κάθε νέα πρόταση για περαίωση.

Ο Σύνδεσμος τάσσεται κατά της πρακτικής της περαίωσης αλλά θεωρεί ότι στην παρούσα συγκυρία «πρέπει να υλοποιηθεί με τη βασική προϋπόθεση ότι θα είναι πράγματι για τελευταία φορά και με όρους τόσο ευνοϊκούς, ώστε να σηματοδοτεί με σαφήνεια μία αμετάκλητη διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν, δίνοντας οριστικό τέλος στις 150.000 υποθέσεις που λιμνάζουν στις εφορίες και στα δικαστήρια».

«Η περαίωση επιβραβεύει τη φοροδιαφυγή που νοθεύει τον ανταγωνισμό, αυξάνει την εισοδηματική ανισότητα και καταστρατηγεί κάθε έννοια δικαίου. Η περαίωση επιβραβεύει τους ασυνεπείς σε βάρος των συνεπών φορολογούμενων, στους οποίους συγκαταλέγονται και τα μέλη του ΣΕΒ - εταιρείες που έγκαιρα καταβάλλουν τους αναλογούντες υψηλούς φόρους τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παρά ταύτα, ο Σύνδεσμος αναγνωρίζει «πόσο είναι δημοσιονομικά κρίσιμο να αυξηθούν τα έσοδα τούτη τη συγκεκριμένη στιγμή, καθώς και το γεγονός ότι πολλοί φορολογούμενοι αντιμετωπίζουν αντικειμενική αδυναμία να ανταποκριθούν στα πρόσθετα φορολογικά βάρη που καλούνται πλέον να επωμιστούν».

Επιβαρυντική χαρακτήρισε τη ρύθμιση ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δ. Ασημακόπουλος, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις.

ΕΒΕΘ: Εύλογη η προσφυγή στην περαίωση

«Παρά το γεγονός ότι η περαίωση δεν αποτελεί το πλέον δίκαιο φορολογικό μέτρο», η προσφυγή σε αυτή θεωρείται εύλογη, τονίζει σε επιστολή του προς τον ΥΠΟΙΚ ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης ΕΒΕΘ Δ. Μπακατσέλος.

«Επιτρέπει το κλείσιμο των ανέλεγκτων χρήσεων, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει πολύτιμα έσοδα στα κρατικά ταμεία, τα οποία δύσκολα θα μπορούσαν να εισπραχθούν στη δύσκολη αυτή χρονική στιγμή, δεδομένης της αδυναμίας του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού, της έλλειψης ρευστότητας εκ μέρους των επιχειρήσεων και της μειωμένης ζήτησης», συμπληρώνει.

Με την επιστολή του το ΕΒΕΘ καταθέτει μεταξύ άλλων τις επόμενες θέσεις:

-Ένταξη στη διαδικασία της περαίωσης όλων των εταιριών, ανεξαρτήτως κύκλου εργασιών.

-Προσδιορισμό των συντελεστών υπολογισμού του φόρου σε ποσοστό 0,7% για εταιρίες με επαρκή βιβλία, σε ποσοστό 1,5% για εταιρίες με ανεπαρκή βιβλία και σε ποσοστό 2,3% για εταιρίες με ανακριβή βιβλία.

-Τμηματική καταβολή του φόρου που θα προκύψει από την περαίωση, μέχρι 36 δόσεις κατ’ ανώτατο όριο.

-Συμψηφισμό του ΦΠΑ που θα προκύψει από την περαίωση με το ΦΠΑ της επόμενης μετά την περαίωση χρήσης (2011).

-Καταστροφή Βιβλίων και Στοιχείων μετά την περαίωση και υπαγωγή στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου, των φορολογικών παραβάσεων που θα διαπιστωθούν μετά την περαίωση και θα αφορούν τις ελεγχθείσες χρήσεις.

ΠΟΜΙΔΑ: Απαράδεκτη η εξαίρεση των ιδιοκτητών ακινήτων

Την αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) προκάλεσε η εξαίρεση των ιδιοκτητών ακινήτων από τη ρύθμιση για την περαίωση. Συγκεκριμένα, με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών, η διοίκηση της Ομοσπονδίας εκφράζει την έκπληξή της για τον αποκλεισμό των ιδιοκτητών ακινήτων από την αυτόματη περαίωση και από το σχετικό προσχέδιο που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη.

«Αναρωτιόμαστε πώς μπορεί ποτέ να αποτελέσει λόγο μιας επιλεκτικά δυσμενέστατης φορολογικής μεταχείρισης ενός μεγάλου αριθμού φορολογουμένων σε όλη τη χώρα, η ιδιότητα του ιδιοκτήτη και μιας μικρής ακόμη κατ΄ουσίαν, ακίνητης περιουσίας, είτε στους ίδιους τους φορολογουμένους, είτε στους/στις συζύγους τους», σημειώνει, ζητώντας να απαλειφθεί άμεσα η σχετική, απαράδεκτη –όπως τη χαρακτηρίζουν-, εξαίρεση από την επερχόμενη ρύθμιση της περαίωσης.

ΣΜΕΧΑ: Σημαντικό βήμα

Καθοριστικής σημασίας για την εξυγίανση του φορολογικού συστήματος θεωρεί ο Σύνδεσμος Μελών των Χρηματιστηρίων Αθηνών ΣΜΕΧΑ , τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση σχετικά με τη ρύθμιση φορολογικών υποθέσεων του παρελθόντος.

Συμμετέχοντας στη δημόσια διαβούλευση του Υπουργείου Οικονομικών για την «εκούσια ρύθμιση των φορολογικών υποθέσεων του παρελθόντος και τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο», ο ΣΜΕΧΑ κατέθεσε υπόμνημα με τις προτάσεις του για τη ρύθμιση, η οποία προσδοκά ότι θα απελευθερώσει δυνάμεις της αγοράς που παρέμεναν εγκλωβισμένες εδώ και χρόνια λόγω εκκρεμοτήτων με τις φορολογικές αρχές.

Η διοίκηση του Συνδέσμου προτείνει να συμπεριληφθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός επιχειρήσεων και ή δυνατόν να έχει καθολική ισχύ ενώ χαρακτηρίζει άδικη την εξαίρεση των εταιρειών που σε μια μόνο χρήση έχουν ξεπεράσει το όριο των ακαθάριστων εσόδων των 20 εκατ. ευρώ.

Σημειώνει τέλος ότι στις εξαιρέσεις δεν πρέπει να συμπεριληφθούν οι εταιρείες που είναι εισηγμένες στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών καθώς οι προϋποθέσεις εισαγωγής και παραμονής στην αγορά αυτή είναι πολύ πιο ελαστικές από αυτές της κύριας αγοράς του ΧΑ και σε αυτήν την αγορά εισάγονται κυρίως μικρότερες καινοτόμες εταιρείες.

Νωρίτερα οι άμεσες πληρωμές στους αγρότες

«Πράσινο φως» έδωσαν οι Βρυξέλλες για την ταχύτερη καταβολή των ενισχύσεων στους αγρότες δέκα κρατών-μελών της Ε.Ε. μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η Διαχειριστική Επιτροπή για τις Αμεσες πληρωμές, υιοθετώντας ομόφωνα τη σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποφάσισε σήμερα να επιτρέψει σε 10 κράτη μέλη μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, να καταβάλουν στους αγρότες έως το 50% των άμεσων πληρωμών που προβλέπονται για το 2010, από τις 16 Οκτωβρίου αντί για την 1η Δεκεμβρίου.

Τα υπόλοιπα κράτη - μέλη είναι το .........

Βέλγιο, η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Λετονία,η Λιθουανία, η Ρουμανία και η Ισπανία.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι λόγοι που οδήγησαν την Επιτροπή σε αυτή την απόφαση για επίσπευση της καταβολής άμεσων πληρωμών στους αγρότες, ήταν η χρηματοπιστωτική κρίση και οι επιπτώσεις της στο μειωμένο εισόδημα, στις αυστηρότερες συνθήκες δανειοδότησης, στις διακυμάνσεις των τιμών σε ορισμένα αγροτικά προϊόντα, αλλά και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι προϋπόθεση για την καταβολή των άμεσων πληρωμών είναι η απαιτούμενη επαλήθευση των συνθηκών επιλεξιμότητας.

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 22ας Σεπτεμβρίου 2010

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.