Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Πρόγραμμα επισκέψεων κ. Κώστα Κόλλια

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας μαζί με τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού "ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ" θα επισκεφθούν τα παρακάτω χωριά τις επόμενες μέρες:

Σάββατο 30/10:
Κρυονέρι 6.30 μ.μ,
Πολυθέα 7.00 μ.μ,
Βαρυμπόπη 7.30 μ.μ,
Αετός 8.00 μ.μ.

Κυριακή 31/10
Επίσκεψη στη Λαϊκή Αγορά Κοπανακίου 10.00 Π.μ
Ομιλία στο Σιδηρόκαστρο 5.30 μ.μ.

Δευτέρα 1/11
Γλυκορίζι 6.00 μ.μ.,
Καμάρι 6.45 μ.μ.
Αγριλιά 7.00 μ.μ.,
Σιτοχώρι 7.45 μ.μ,
Κεφαλόβρυσο 8.30,
Αρτίκι

Βελτιώνεται ο καιρός το Σαββατοκύριακο

Ηλιοφάνεια θα έχουν το σαββατοκύριακο οι περισσότερες περιοχές της χώρας με μικρή εξαίρεση τις νοτιότερες περιοχές που θα έχουν αραιή συννεφιά. Οι βόρειοι άνεμοι θα εξασθενήσουν σημαντικά στο Αιγαίο, κυρίως την Κυριακή και η θερμοκρασία θα ανέβει και θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Πιο αναλυτικά αύριο Σάββατο θα .........

έχουμε ηλιοφάνεια και μόνο στη Στερεά, στη Πελοπόννησο, στο νότιο Ιόνιο, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη θα υπάρχει αραιή συννεφιά.. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ. Στη θάλασσα των Κυθήρων οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ. Στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ. Στο κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 5 με 6 μποφόρ. Στο νοτιοδυτικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ. Στο νοτιοανατολικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και τοπικά μέχρι 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια τους 18 και στην υπόλοιπη χώρα τους 21 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή ο καιρός δεν θα αλλάξει. Έτσι στις εκτός από τα νότια όπου θα έχουμε αραιή συννεφιά οι υπόλοιπες περιοχές θα έχουν ηλιοφάνεια. Στο νότιο Ιόνιο πάντως η συννεφιά κατά περιόδους θα είναι πιο πυκνή. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 και στις βορειότερες περιοχές 5 μποφόρ. Στη θάλασσα των Κυθήρων οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά μέχρι 5 μποφόρ.

Στο βόρειο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ. Στο κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 5 και τις πρωινές ώρες πρόσκαιρα τοπικά μέχρι 6 μποφόρ. Στο νοτιοδυτικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 4 με 5 και τις πρωινές ώρες στα βόρεια τοπικά μέχρι 6 μποφόρ. Στο νοτιοανατολικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τις πρωινές ώρες πρόσκαιρα τοπικά μέχρι 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια τους 19 με 20 και στην υπόλοιπη χώρα τους 22 με 23 βαθμούς Κελσίου.

Στην Μεσσηνία το διήμερο 30 και 31 Οκτωβρίου ο Πέτρος Τατούλης. Την Κυριακή απόγευμα σε Φιλιατρά και ομιλία στην Κυπαρισσία

Στο Νομό Μεσσηνίας θα περιοδεύσει το Σαββατοκύριακο 30 και 31 Οκτωβρίου ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα επισκέψεων του για το διήμερο 30 και 31 του μηνός, έχει ως εξής:


Σάββατο 30 Οκτωβρίου
09:00 Λαϊκή Αγορά Καλαμάτας
11:00 Περιοδεία στα καταστήματα της Καλαμάτας
18:30 Ομιλία στη Μεσσήνη (στο Αναψυκτήριο στην πλατεία της Μεσσήνης)
Στη συνέχεια θα επισκεφθεί τις περιοχές Βαλύρα, Αρφαρά, Θουρία, και Άρις.

Κυριακή 31 Οκτωβρίου
09:00 Λαϊκή Αγορά Κοπανάκι
13:00 Συνάντηση με το Επιμελητήριο Νομού Μεσσηνίας όπου θα παρευρίσκονται εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων Πελοποννήσου
18:00 Συνάντηση με τους πολίτες στους Γαργαλιάνους
19:00 Συνάντηση με τους πολίτες στα Φιλιατρά
20:00 Ομιλία στην Κυπαρισσία (Ξενοδοχείο Κανελλάκη»)


Μήνυμα Ενότητας, Νίκης και Αλλαγής στη συγκέντρωση με τους Τριφύλιους της Αθήνας

Μήνυμα Ενότητας, Νίκης και Αλλαγής έστειλαν οι Τριφύλιοι της Αθήνας με τη μαζική του συμμετοχή στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση της Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας Δήμου Τριφυλίας, το βράδυ της Τετάρτης.
Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες εκατοντάδες συμπατριώτες μας έσπευσαν στην συγκέντρωση στην οποία διάχυτη ήταν η αισιοδοξία για την εκλογική νίκη, από την πρώτη Κυριακή, και την αλλαγή στο Δήμο Τριφυλίας!

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Δημήτρης Σωτηρόπουλος, στην ομιλία του, τόνισε μεταξύ άλλων:
«…Η παρουσία σας εδώ απόψε, μας δίνει ..............

χαρά και δύναμη, αλλά και μας επιφορτίζει με μεγαλύτερη ευθύνη απέναντί σας και απέναντι στον τόπο.
Ίσως κάποιοι που είναι εδώ απόψε, πολλοί ή λίγοι, αναρωτιούνται:
• Μα είναι εύκολο όλο αυτό το εγχείρημα που γίνεται με τον Καλλικράτη;
• Μήπως ήταν καλύτερα με τους μικρούς δήμους που τους γνωρίζαμε ο καθένας καλύτερα ή τις παλιές κοινότητες;
• Μήπως χαθεί η επαφή του πολίτη με το Δήμο ή την κοινότητα;
• Μήπως ερημώσουν χειρότερα τα χωριά μας;
• Πως θα μπορούν οι κάτοικοι των χωριών και οι ηλικιωμένοι να συναλλάσσονται με τον Δήμο;
• Θα υπάρχει κοινωνική πρόνοια;
• Θα υπάρχει περίθαλψη;
• Θα νοιώθει ασφαλής ο κάτοικος του μακρινού από το κέντρο χωριού;
• Γιατί τελικά γίνεται όλη αυτή η αλλαγή στο χάρτη της αυτοδιοίκησης στη χώρα μας;
• Που θα βρεθούν τα χρήματα που απαιτούνται;

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ τα ερωτήματα!
Το καινούργιο θεσμικό πλαίσιο ήταν αναγκαίο. Είτε λεγόταν Καλλικράτης, είτε κάπως αλλιώς.
Οι δήμοι και οι κοινότητες, με τη μέχρι τώρα μορφή τους, δεν μπορούσαν να δώσουν περισσότερα στην κοινωνία και τους πολίτες.
Οι δυνατότητες που είχαν ήταν πολύ περιορισμένες και η λειτουργία τους ήταν προβληματική.
Το εγχείρημα είναι μεγάλο και δύσκολο.

Έχουμε γνώση, έχουμε εμπειρία, έχουμε θέληση, έχουμε και την ικανότητα να το φέρουμε σε πέρας.
Όχι μόνο να το φέρουμε σε πέρας αλλά και να δημιουργήσουμε τον μεγάλο και δυνατό δήμο Τριφυλίας.
Τα έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη μαζί με τα νέα ικανά και δυναμικά στελέχη που συμμετέχουν στην παράταξή μας, είναι η εγγύηση για την επιτυχία.
Ο Καλλικράτης δεν σηκώνει ερασιτεχνισμούς από ανθρώπους που έρχονται ουρανοκατέβατοι από τα κομματικά γραφεία, νομίζοντας ότι θα έρθουν να ανοίξουν κομματικά μαγαζάκια.
Δεν ξέρουν τον Καλλικράτη και δεν θέλουν να λειτουργήσουν μέσα σ’ αυτό το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο είναι νόμος του κράτους πλέον.
Μπορεί να φανταστεί κανένας τι μπορεί να προσφέρουν αυτοί οι άνθρωποι στον τόπο;
Ας είναι όμως!

Ας πάμε τώρα στα ερωτήματα που εγώ έβαλα ως δικά σας:

• Μήπως ήταν καλύτερα με τους μικρούς δήμους και τις κοινότητες;

Όχι. Ο μικρός δήμος ποτέ δεν μπορεί να έχει οργανωμένες υπηρεσίες, ικανές για να μπορεί ουσιαστικά να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της περιοχής. Δεν έχει επάρκεια ώστε να μπορεί να σχεδιάσει να μελετήσει και να εκτελέσει οποιοδήποτε μεσαίο ή μεγάλο έργο μόνος του. Ήταν πάντα εξαρτημένος από τη Νομαρχία και τις υπηρεσίες της.
Ο μικρός δήμος μόνο μικρά έργα μπορούσε να εκτελεί μόνος του και μάλιστα όχι όλοι οι δήμοι.
Δεν μπορούσε να μπει ποτέ σε κανένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, λόγω μικρού μεγέθους και λόγω έλλειψης διαχειριστικής επάρκειας. Επίσης ποτέ δεν δίνει χρήματα η ευρωπαϊκή ένωση, για έργα μικρών δήμων λόγω της μικρής εμβέλειας των έργων αυτών.
Ο μεγάλος δήμος ξεπερνάει όλα αυτά τα προβλήματα και μπορεί μόνος του να διεκδικεί και να αξιοποιεί πάρα πολλά ευρωπαικά προγράμματα και τέτοια είναι πολλά και κοιμούνται επειδή δεν μπορούμε να τα διεκδικήσουμε.

Στο ερώτημα: μήπως χαθεί η επαφή του πολίτη με το δήμο;

• Όχι αντίθετα όλες οι υπηρεσίες του δήμου, αλλά και πολλές άλλες που θα έλθουν στο δήμο με την κατάργηση των Νομαρχιών, θα είναι πιο κοντά στον πολίτη, σε συνδυασμό με τα ΚΕΠ και τα λεγόμενα ηλεκτρονικά ΚΕΠ που θα υπάρχουν σε κάθε χωριό.
Οι πολύ περισσότερο οργανωμένες υπηρεσίες του δήμου θα έχουν την δυνατότητα της άμεσης επέμβασης όπου ο πολίτης ή η περιοχή το χρειάζεται.

• Μήπως ερημώσουν περισσότερο τα χωριά;

Μέσα από τον μεγάλο δήμο θα έχουμε την δυνατότητα να αξιοποιήσουμε πολύ περισσότερο τις δυνατότητες κάθε χωριού (παραγωγικές δυνατότητες, φυσική ομορφιά, παραδοσιακή αρχιτεκτονική κ.λ.π.) έτσι ώστε να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης με σκοπό όχι μόνο να μην ερημώσουν, αλλά να αρχίσει ένα ρεύμα επαναπατρισμού στα χωριά μας.

• Πως θα συναλλάσσονται με τις υπηρεσίες οι κάτοικοι των χωριών ή οι ηλικιωμένοι;

Πολλές υπηρεσίες της νομαρχίας θα είναι πλέον στο δήμο, άρα πολύ πιο κοντά.
Το ηλεκτρονικό ΚΕΠ θα λειτουργεί έτσι ώστε να μην αναγκάζεται ο κάτοικος του χωριού ή της πόλης να μετακινείται. Οι υπηρεσίες του δήμου θα εξακτινωθούν ισότιμα σ’ όλο το δήμο.

• Θα υπάρχει κοινωνική πρόνοια;

Στο νέο δήμο θα υπάρχει κοινωνική υπηρεσία, ώστε να υπάρχει βοήθεια σε ανήμπορους και άτομα ειδικής φροντίδας.

•Θα υπάρχει περίθαλψη;

Ο δήμος πλέον θα έχει την ευθύνη του σχεδιασμού, την συντήρηση και την λειτουργία των υγειονομικών μονάδων της περιοχής του (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, περιφερειακά ιατρεία).
Είμαι γιατρός και μπορώ να έχω ολοκληρωμένη άποψη για την υγεία στο δήμο μας. Επί 30 σχεδόν χρόνια προσφέρω τις υπηρεσίες μου στην περιοχή, όχι μόνο των Φιλιατρών, και γνωρίζω πολύ καλά τα προβλήματα των συμπολιτών μας. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση υποβάθμισης των παρεχομένων υπηρεσιών. Αντίθετα θα γίνουν όλες οι προσπάθειες, με όλες μου τις δυνάμεις, να αναβαθμίσουμε το σύστημα παροχής υγειονομικών υπηρεσιών στο δήμο μας.
Δεν θα επιτρέψουμε να υποβαθμιστεί και το χειρότερο να κλείσει καμία υγειονομική μονάδα.
Ας τολμήσει να το κάνει οποιαδήποτε κυβέρνηση. Αυτό είναι δέσμευση.

•Στο ερώτημα τώρα: γιατί γίνεται αυτή η μεγάλη αλλαγή στον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας μας, η απάντηση είναι:

Το παλιό μοντέλο αυτοδιοίκησης είναι πλέον γερασμένο, αναποτελεσματικό, συντηρούσε και βασιζόταν κυρίως στο πελατειακό σύστημα, ήταν εξαρτημένο από την κεντρική εξουσία, τον βουλευτή, τον υπουργό ή τον κομματάρχη και έτσι ήταν σφιχτά δεμένο στα κόμματα με ότι αυτό συνεπάγεται.
Δεν απορρίπτουμε τα κόμματα, τα οποία αναγνωρίζουμε ως τους πυλώνες της δημοκρατίας, αλλά δεν θέλουμε τον σφιχτό εναγκαλισμό με το δήμο.
Θα υπάρχει πλήρης διαφάνεια σ΄όλες τις δραστηριότητες του δήμου.
Θα ξέρει ο πολίτης που πηγαίνει μέχρι και το τελευταίο ευρώ και θα μπορεί να ελέγχει ανά πάσα στιγμή τον δήμο μέσα από θεσμοθετημένες διαδικασίες.
Πέραν των θεσμών, υπάρχουν και οι άνθρωποι που θα κληθούν να διοικήσουν και να λειτουργήσουν τους θεσμούς.

Εμείς, εγώ, έχουμε δείξει από το παρελθόν έως και σήμερα ποιοι είμαστε.
Μας ξέρει, με ξέρει, ο λαός των Φιλιατρών και της Τριφυλίας και θα μας τιμήσει με την ψήφο του στις 7 Νοέμβρη.
Ξέρει και πρέπει να ξέρετε κι εσείς ότι θα τιμήσω στο έπακρον την εμπιστοσύνη που θα μου δείξετε.

•Καλά όλα αυτά θα μου πείτε. Και που θα βρείτε τα χρήματα για να υλοποιήσετε αυτό το μεγάλο εγχείρημα – πρόκληση;

Δεν απαιτούνται ιδιαίτερα χρήματα, υπάρχουν θεσμοθετημένοι πόροι για την λειτουργία του δήμου.
Τα επιπλέον χρήματα που θα χρειαστούν για την οργάνωση του νέου δήμου και των υπηρεσιών του, θα έρθουν από το λεγόμενο πρόγραμμα ΕΛΛ.Α.Δ.Α. (Ελληνική Αρχιτεκτονική Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης) και το πρόγραμμα εξυγίανσης, για την εξυγίανση δημοτικών κοινοτήτων που τα οικονομικά τους την 31/12/10 δεν είναι καλά (χρέη κ.λ.π.)
Όσες νέες υπηρεσίες θα μεταβιβάζονται στο δήμο από την πρώην νομαρχία θα συνοδεύονται από το ποσόν που απαιτείται για την λειτουργία τους όπως στην νομαρχία.
Επίσης χρήματα θα εξοικονομηθούν από την σοβαρή περιστολή της σπατάλης σε έξοδα εντυπωσιασμού, δημοσίων σχέσεων, άσκοπων μετακινήσεων, πλασματικών υπηρεσιών κ.λ.π.
Ρουσφέτια, χαριστικές πράξεις και εξυπηρετήσεις ημετέρων σε βάρος του δήμου δεν θα υπάρχουν. Όλες οι δραστηριότητες, οικονομικές και μη και όλες οι αποφάσεις θα δημοσιεύονται στο διαδίκτυο για να μπορεί να ενημερώνεται όποιος και όποτε θέλει.

Αγαπητοί φίλοι
Η απόφασή μας να συμμετέχουμε σ’ αυτές τις εκλογές, είναι μια απόφαση που απορρέει καθαρά από την διάθεσή μας να προσφέρουμε στον τόπο μας, στον τόπο που γεννηθήκαμε, ζούμε και εργαζόμαστε. Θέλουμε να τον κάνουμε αντάξιο της εποχής μας, ώστε να ζούμε αξιοπρεπώς εμείς και τα παιδιά μας.
Ο τόπος μας το αξίζει, όπως το αξίζουν και οι κάτοικοί του.
Μακριά από τοπικιστικές προκαταλήψεις και με γνώμονα την ισοτιμία και την ισοπολιτεία, θέλουμε όλους τους Τριφύλιους μαζί, να χαράζουμε καινούργιους δρόμους προς το μέλλον.
Πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε πάρα πολλά που μας ενώνουν και τίποτα που να μας χωρίζει.
Το μέλλον είναι και πρέπει να είναι κοινό.
Μαζί θα πετύχουμε.
Μαζί μπορούμε να πάμε μπροστά.
Ζούμε σ’ ένα τόπο προνομιακό.
Ζούμε στη γη της επαγγελίας.
Ελάχιστα μέρη της πατρίδας μας έχουν τα πλεονεκτήματα που έχουμε.
Πρέπει να τα αξιοποιήσουμε , πρέπει να κάνουμε το δήμο Τριφυλίας έναν από τους πιο δυναμικούς, πιο ανθρώπινους και πιο όμορφους δήμους της χώρας μας.
Δεν θα είμαι εγώ αυτός που θα μηδενίσω το έργο που έχει γίνει μέχρι τώρα στους πρώην δήμους, που απαρτίζουν το νέο δήμο μας.

Σε όλους τους δήμους έχουν γίνει προσπάθειες. Σ’ άλλους πολύ σοβαρές και με επιτυχία και σε άλλους λιγότερες χωρίς ιδιαίτερα σημαντικό έργο.
Εμείς θα συνεχίσουμε ότι καλό γίνεται από πλευράς θεσμών και έργων.
Όλα τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη θα συνεχιστούν και όσα έχουν προγραμματιστεί θα επικαιροποιηθούν και θα ενταχθούν στο ενιαίο πλέον αναπτυξιακό πλαίσιο του νέου δήμου.
Το πρόγραμμά μας, όπως θα αναφερθώ παρακάτω, είναι ένα πρόγραμμα φιλόδοξο, αλλά όχι ανεδαφικό και στοχεύει στην νέα εποχή που θα πρέπει να πάμε τον τόπο μας.
Οι συνεργάτες μου κι εγώ πιστεύουμε ότι μπορούμε να το υλοποιήσουμε δίνοντας όλες μας τις δυνάμεις, την εμπειρία και τις γνώση μας, μαζί με όλους τους παραγωγικούς φορείς και τους πολίτες…»
«…Είμαι σίγουρος ότι ΜΑΖΙ θ’ αλλάξουμε σελίδα στην ΤΡΙΦΥΛΙΑ.
Η νίκη θα είναι όλων μας!»

Δήμος Τριφυλίας – Δήμος για όλους!
Όλοι μαζί Νικάμε! Όλοι μαζί γυρίζουμε σελίδα στην Τριφυλία!

Επιστολή Αναγνώστη: Καληνύχτα κύριε Παπανδρέου

Ακούμε καθημερινά και διαβάζουμε, τις δηλώσεις των αυτόκλητων σωτήρων της χώρας μας να προτείνουν καινούρια μέτρα αντιμετώπισης των χρεών μας και της διαφθοράς μας, να βρίσκουν καινούριους μηχανισμούς ελέγχου τόσο της δημόσιας όσο και της ιδιωτικής μας ζωής. Τελευταίο παράδειγμα ο κ. Προβόπουλος.

Αυτός λοιπόν ο «φτωχός» πλην όμως τίμιος αρχιτραπεζίτης θεωρεί ότι οικονομία και οφέλη θα προκύψουν αν σταματήσουν να πηγαίνουν οι μαθητές στα σχολεία, και οι παππούδες εκδρομή. Τεράστια τα οφέλη. Θα έχουμε αυτό που οι «μεγάλοι» διαφωτιστές θέλουν: αμόρφωτους Έλληνες και θα δείξουμε καθαρά στους συνταξιούχους ότι θα πρέπει επιτέλους να πεθάνουν γιατί δεν τους αντέχουμε άλλο.
Τους ξεζουμίσαμε κυριολεκτικά όλα αυτά .........

τα χρόνια και τώρα ήρθε η ώρα να μας «αποχαιρετίσουν», να πάνε σε άλλους τόπους, τόπους χλοερούς, τόπους αναψύξεως….

Μίλησε λοιπόν αυτός ο «κύριος» και για την κάρτα του πολίτη, η οποία θα μας ελέγχει με έναν μοναδικό τρόπο από τα γεννοφάσκια μας. Πήγε ένα βήμα μπροστά ακόμα-ακόμα και από τους εταίρους του της Ευρώπης. Αυτοί είπαν όχι στην κάρτα γιατί σέβονται – λένε - το απόρρητο της ιδιωτικής ζωής των πολιτών τους, άσε που για αυτούς όλοι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του εναντίον. Αλλά αφού εδώ είμαστε όλοι διεφθαρμένοι, το δήλωνε επί 10μηνου τουλάχιστον ο πρωθυπουργός μας, άλλοτε ως «πιστολέρο» άδειων όπλων, άλλοτε ως καπετάνιος του Τιτανικού, πώς να ισχύσει το τεκμήριον της αθωότητος…

Θα πω λοιπόν κάτι στον κ. Προβόπουλο και σε όλους τους ομοίους του. Ναι είμαι εν δυνάμει φοροφυγάς, γιατί ζω σε χώρα όπου οι εκάστοτε κυβερνήτες της δεν με σέβονται. Ναι όλοι προσπαθούν να αποκρύψουν κάτι από την εφορία.

Και θα παραθέσω τα προσωπικά μου στοιχεία και τις δικές μου εμπειρίες.

Δουλεύω σε εταιρία (ονόματα κλπ, δεν μπορώ να δημοσιεύσω). Ο μισθός μου (στα χαρτιά) ανέρχεται στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 3000 Ευρώ. Πόσα όμως από αυτά καταλήγουν στην τσέπη μου κάθε μήνα? 2100 Ευρώ. Εκ των οποίων τα 600 Ευρώ είναι αντισταθμιστικά οφέλη (300 Ευρώ για καύσιμα, τα οποία αφορούν και χρήση οχήματος για λογαριασμό της εταιρίας όχι αμιγώς προσωπική και αν δεν τα καταναλώσω τα χάνω. 75 Ευρώ σε τηλέφωνα (προσωπικά) και 225 Ευρώ κόστος χρονομίσθωσης εταιρικού οχήματος). Άρα λοιπόν προκύπτει ότι αυτά που βάζω στην τσέπη μου μηνιαίως είναι 1600 Ευρώ. Το πακέτο είναι full. Δηλαδή στο ανωτέρω ποσό συμπεριλαμβάνονται: 3ετίες, 5ετίες, αυξήσεις συλλογικής σύμβασης εργασίας, επιδόματα γάμου και τέκνου, υπερωρίες, αργίες, όλα μέσα σταθερά για την τελευταία 3ετία τουλάχιστον. Και ερωτώ τον κ. Προβόπουλο. Πόσα παίρνει – καθαρά στην τσέπη του – ο αντίστοιχος συνάδελφος μου, στην ίδια εταιρία και στην ίδια θέση στην Αυστρία? 4000 Ευρωπουλάκια που λέει και η Αννίτα. Είπατε τίποτα? Και εγώ άφωνος έμεινα όταν σε φιλική μας συζήτηση – μεταξύ συναδέλφων – μου το ανακοίνωσε. Ας αφήσουμε λοιπόν το παραμυθάκι περί διαφθοράς του Έλληνα και περί τεμπελιάς. Ο Έλληνας είναι ο πλέον εργατικός βάσει του μισθού του. Και πολλά κάνει. Ας μας αναφέρει και τον δικό του μισθό – μισθούς, αν έχει το κουράγιο και τότε θα διαπιστώσετε ότι παίρνει μέσα σε ένα μήνα (από μισθό, συμμετοχή σε επιτροπές, συμβουλευτικές υπηρεσίες προς τρίτους, συνέδρια, εισηγήσεις σεμιναρίων σε εκπαιδευτικά ιδρύματα) όσα χρήματα θα πάρει ένας απλός δημόσιος υπάλληλος σε όλη του την θητεία. Δεν δικαιούται λοιπόν να ομιλεί. 812 Ευρώ το χιλιόλιτρο έχει σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης στην Αθήνα και μετά από ευρεία σύσκεψη εντός οικογενείας αποφασίστηκε να βάλουμε πριν τα Χριστούγεννα με το δώρο που αυτά επιφέρουν, το ½ των λίτρων (500 λίτρα), και θα δούμε. Μπορεί ο καλός Θεός, ο Θεός της Ελλάδας να μας φέρει καλό καιρό τότε και με αυτά τα χρήματα να «βουλώσουμε» καμιά άλλη τρύπα. Ας βγάλει ο κ. Προβόπουλος όσες κάρτες πολίτη θέλει για τον εαυτό του και την οικογένεια του. Γιατί μόνο αυτός και οι ομοίοι του μπορούν να είναι πολίτες. Εμάς μας κατάντησαν ιθαγενείς και περιμένουμε να μας δώσουν καθρεφτάκια…

Και μια προσωπική εμπειρία μου από επίσκεψή μου στην εφορία Αργυρουπόλεως (όχι Αργυροκάστρου Αλβανίας, μην μπερδεύεστε), αρχές Ιουλίου τρέχοντος έτους. Μετά από αιματηρές οικονομίες 3 τουλάχιστον ετών, βρέθηκα στην ευχάριστη θέση να είμαι κάτοχος ενός ημιταχύπλοου σκάφους , 4,75 μέτρων, Ελληνικής κατασκευής , έτους κατασκευής 1980. Το εν λόγω σκάφος το απέκτησα στην τιμή των 2000 Ευρώ, με το σκεπτικό να διαθέσω επιπλέον 1000 Ευρώ προκειμένου να γίνει αξιόπλοο. (Επί της ουσίας δεν δούλευε). Για να περιέλθει στο όνομα μου, έπρεπε να περάσω πρώτα από την εφορία να το δηλώσω και να πληρώσω το τεκμήριο αγοράς του (2,5% επί της αξίας αγοράς του). Πήγα στην ανωτέρω εφορία με τον προηγούμενο ιδιοκτήτη και το συμβόλαιο αγοράς ανά χείρας και ο ευτραφής έφορας με περισσή αυθάδεια μου ανακοίνωσε ότι γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του το συμβόλαιο και πως το εκτιμά για 5000 Ευρώ. Του ανταπάντησα ότι με αποκαλεί και ψεύτη και κλέφτη με την δήλωση του αυτή και μου γύρισε την πλάτη, πετώντας μου το συμβόλαιο και τα κρατικά έγγραφα νηολόγησης του σκάφους κάτω, λέγοντας μου: αυτή είναι η εκτίμηση μου, αν σου αρέσει, αν όχι μην το αγοράζεις. Το σκάφος δεν το είχε δεί κάν, τώρα πως το εκτίμησε, είναι άλλο θέμα. Τηλεφωνώ στο Λιμεναρχείο Λαυρίου όπου το σκάφος είναι νηολογημένο και τους θέτω το πρόβλημα μου. Μου είπαν ότι χρειάζομαι έναν διπλωματούχο Ναυπηγό – Μηχανικό να προβεί ενυπογράφως σε εκτίμηση του σκάφους και εκ νέου κατάθεση στην αρμόδια εφορία. Δεν σε συμφέρει όμως μου είπαν, θα πληρώσεις περισσότερα έτσι. Δεν με ένοιαζε όμως, δεν ήταν θέμα χρημάτων, ήταν που κάποιος με αποκαλούσε και ψεύτη και κλέφτη. Τελικά βρήκα αρμόδιο ναυπηγό και η έκθεση του ήταν «καταπέλτης» για τον έφορο. Βάσει του έτους κατασκευής (απόσβεση λόγω χρήσεως), των μέτρων αλλά και της κατάστασης του, εκτιμήθηκε από τον πλέον ειδικό και αρμόδιο στο ποσό των 1500 Ευρώ. Αυτή ήταν η αντικειμενική του αξία. Πάλι στην εφορία με το σκάφος παρκαρισμένο έξω από αυτήν. Απάντηση έφορα (μέσα στην γλύκα). Καλά βρέ παιδί μου, έκανες τόση φασαρία για την βαρκούλα? Καταλάβατε? Ξαφνικά έγινε βαρκούλα το σκάφος των 5000 ευρώ. Θα κρατήσω μου λέει την αρχική τιμή συμβολαίου, και θα πληρώσεις βάσει αυτής. Η κατάντια μας. Θα τα έβαζε στην τσέπη του αυτός ο άνθρωπος? Όχι. Εντολές εκτελούσε κι αυτός, πρέπει να βρούμε χρήματα, ληστεύοντας και προσβάλλοντας τον κόσμο…

Ο Πρωθυπουργός μας κυκλοφορούσε με υβριδικό Prius κάποτε το οποίο στα πλαίσια της πράσινης ανάπτυξης και του αντεξουσιασμού στην εξουσία το αντικατέστησε με μια θηριώδη, θωρακισμένη Mercedes, πλην όμως υβριδικής τεχνολογίας, υπό της ευλογίες της πράσινης Τίνας φυσικά. Και με την ευκαιρία θα σας πω ότι η έρημη η Ελλάδα χρειάζεται 1.143.000 λίτρα καυσίμου ημερησίως, μόνο για την λειτουργία των οχημάτων στο ρελαντί (περιμένοντας σε φανάρια, στάσεις, στόπ, διασταυρώσεις, κλπ). Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης των καυσίμων είναι περίπου 1 ευρώ ανά λίτρο. Υπολογίστε λοιπόν πόσα χρήματα παίρνει το - με πράσινη συνείδηση – κράτος μόνο από αυτό. Γι αυτό και το Prius και το κάθε άλλο υβριδικό στην μικρότερη τους έκδοση έχουν κόστος απόκτησης στην Ελλάδα περίπου 27000 Ευρώ ενώ η τιμή των Ιαπώνων είναι 10000. Αν ήθελαν πραγματική πράσινη ανάπτυξη θα έδιναν κίνητρα στους ιθαγενείς των 2 μεγαλουπόλεων (Αθήνα-Θεσ/νίκη), να αγοράσουν στην πραγματική τιμή τους υβριδικά οχήματα, για να εξαφανίσουν μια για πάντα το νέφος και την ρύπανση. Αλλά αυτά δεν καίνε τίποτα μέχρι την ταχύτητα των 60χλμ/ωρα βλέπετε. Έτσι αντίο έσοδο από τον φόρο ειδικής κατανάλωσης (αλήθεια γιατί ειδικής?), by-by και πράσινη ανάπτυξη. Έμειναν μόνο τα πράσινα άλογα…

Πιστεύω ότι σύντομα θα πούμε αντίο και σε εσάς κ. Παπανδρέου, καθώς ο κόσμος κατάλαβε πλήρως και το μνημόνιο αλλά και γιατί το επιλέξατε ως «σφαίρα» στο όπλο που αποθέσατε επάνω στο οικογενειακό μας τραπέζι … το Κυριακάτικο…

Η Ν.Δ είπε: Καληνύχτα κ. Μητσοτάκη (αυτός ντε που έλεγε στον αείμνηστο Ανδρέα, το παιδί δεν κάνει…).

Η Ελλάδα λέει: Καληνύχτα κ. Παπανδρέου.

Μετά τιμής

Γεώργιος Φιλιατρινός του Κωνσταντίνου

Αφησε εντός το αντιµνηµονιακό κοστούµι του. Σαµαράς: Στηρίζουµε τα µέτρα!..

Διγλωσσία Ν.Δ. για το Μνημόνιο

Σε δύο βάρκες επιχειρεί να ισορροπήσει ο Αντώνης Σαµαράς µε την αντιµνηµονιακή τακτική της Ν. Δ.
Σε αντίθεση µε τους οξύτατους τόνους που χρησιµοποιεί εντός των συνόρων, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επεδίωξε να εµφανιστεί στις Βρυξέλλες µε... ευρωπαϊκό κοστούµι και δήλωσε ότι η αξιωµατική αντιπολίτευση στηρίζει «µέτρα δηµοσιονοµικής εξυγίανσης» και «διαρθρωτικές αλλαγές» που προωθεί η κυβέρνηση.

Η τακτική του αρχηγού της αξιωµατικής .........

αντιπολίτευσης άνοιξε νέο κύκλο σκληρής αντιπαράθεσης µε την κυβέρνηση, η οποία κατηγόρησε τον κ. Σαµαρά για «ανευθυνότητα» και «απροκάλυπτη διγλωσσία». Η δηµόσια εσωτερική κόντρα κλιµακώθηκε επί βελγικού εδάφους, καθώς ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατήγγειλε από τις Βρυξέλλες τον Πρωθυπουργό για «βοναπαρτισµό» και «λεονταρισµούς», µε φόντο την προειδοποίηση του Γ. Παπανδρέου για προσφυγή σε πρόωρες κάλπες.

Κατά τις συναντήσεις που είχε ο κ. Σαµαράς, στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος, ήταν εµφανές ότι χαµήλωσε τους αντιµνηµονιακούς τόνους, σε µια προσπάθεια να γεφυρώσει και το χάσµα που έχει δηµιουργηθεί ανάµεσα στη Ν.Δ.

και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόµµα. Στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου, Χέρµαν Βαν Ρόµπαϊ, τόνισε χθες ότι η Ν.Δ. «υποστηρίζει τη δηµοσιονοµική εξυγίανση», ενώ στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος Βίλφρεντ Μαρτένς είχε αναφέρει προχθές ότι η αξιωµατική αντιπολίτευση στην Ελλάδα «έχει στηρίξει αποφασιστικά» µέτρα δηµοσιονοµικής πειθαρχίας και ορισµένες διαρθρωτικές αλλαγές. «Το κόµµα µας ξεκίνησε τα περισσότερα από αυτά τα µέτρα όταν βρισκόταν στην κυβέρνηση και τα υποστηρίζει τώρα από τη θέση της αντιπολίτευσης», ήταν το µήνυµα που µετέφερε στις Βρυξέλλες, παράλληλα µε τις ενστάσεις του για τα «αλλεπάλληλα µέτρα περιοριστικής, συσταλτικής οικονοµικής πολιτικής, που περισσότερο επιδεινώνουν την ύφεση παρά περικόπτουν το έλλειµµα», όπως ανέφερε. Ακόµη τόνισε ότι η Ν.Δ. είναι κατηγορηµατικά αντίθετη στην ιδέα της ελεγχόµενης χρεοκοπίας, που πολλοί εµφανίζουν ως ουσιώδες στοιχείο στον υπό σύσταση µόνιµο ευρωπαϊκό µηχανισµό διάσωσης των αδύναµων χωρών. Κόντρα για τη «στήριξη»

Οι θέσεις που εξέφρασε ο πρόεδρος της Ν.Δ. απέναντι στα ηγετικά στελέχη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος προκάλεσαν τη σκληρή αντίδραση της κυβέρνησης, που κατήγγειλε τον κ. Σαµαρά ότι άλλα λέει εντός κι άλλα εκτός συνόρων. «Συνεχίζει αµετανόητα την ίδια πρακτική υποκρισίας και συγκάλυψης της αλήθειας στην Ευρώπη που ακολούθησε η κυβέρνηση Καραµανλή...» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής και, στηλιτεύοντας την αναφορά του κ. Σαµαρά ότι στηρίζει τις διαρθρωτικές αλλαγές και τη δηµοσιονοµική εξυγίανση, κατέληξε: «Η απροκάλυπτη αυτή διγλωσσία συνιστά ακραίο εµπαιγµό του ελληνικού λαού και εξηγεί πώς οδηγήθηκε η χώρα στη χρεοκοπία».

Από κυβερνητικής πλευράς υπενθύµιζαν ότι η Ν.Δ. καταψήφισε την κατάργηση των πελατειακών προσλήψεων, αποχώρησε από τη Βουλή στη θέσπιση αντικειµενικών προαγωγών στο Δηµόσιο, καταψήφισε τον µηχανισµό στήριξης της ελληνικής οικονοµίας, καταψήφισε την ασφαλιστική µεταρρύθµιση, καταψήφισε τη ριζική αλλαγή του φορολογικού συστήµατος, καταψήφισε τον «Καλλικράτη». «Ο κ. Σαµαράς ήταν σε όλα φανατικά αντίθετος», διεµήνυσε ο κ. Πεταλωτής. Απάντηση Σαµαρά
Στο «κατηγορώ» της κυβέρνησης έσπευσε να απαντήσει από τις Βρυξέλλες ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ., υποστηρίζοντας ότι η αξιωµατική αντιπολίτευση έχει υπερψηφίσει 30 από τα 60 κυβερνητικά νοµοσχέδια, σε αντίθεση µε την τακτική που ακολουθούσε τα προηγούµενα χρόνια το ΠΑΣΟΚ. «Εχουµε πει "ναι" σε χρηµατοπιστωτικά µέτρα, στις ενέσεις ρευστότητας για τις τράπεζες, στο Ταµείο Χρηµατοδοτικής Σταθερότητας, σε διαρθρωτικά µέτρα, όπως είναι η νέα Εθνική Στατιστική Αρχή, το άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων, η απελευθέρωση των µεταφορών, το τεράστιο πρόβληµα του ΟΣΕ, το Fast Τrack...», απαρίθµησε ο κ. Σαµαράς και πρόσθεσε ότι η Ν.Δ. εναντιώθηκε στο µείγµα της δηµοσιονοµικής πολιτικής που επέβαλε νέες αυξήσεις φόρων, ΦΠΑ, έκτακτες εισφορές, αντικειµενικές αξίες, µειώσεις µισθών και συντάξεων, στο Ασφαλιστικό. «Είπαµε "όχι" σε µέτρα που είναι άδικα, προκαλούν µεγάλο κόστος στην οικονοµία και έχουν προκαλέσει ασφυξία στην αγορά...», ήταν η δική του απάντηση.

ΤΑ ΝΕΑ



Πώς θα λειτουργεί η φοροκάρτα

Σχεδόν έτοιμη είναι η φοροκάρτα που θα μπει στη ζωή μας από την 1η Ιανουαρίου 2011. Το υπουργείο Οικονομικών περιμένει να λάβει την έγκριση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για να κλείσει την τελική συμφωνία με τις τράπεζες.

Η φοροκάρτα που πιστοποιήθηκε ήδη από τον ΕΛΟΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα έχει ούτε ΑΦΜ, ούτε όνομα, αλλά μόνο έναν αύξοντα αριθμό, τον οποίο μόνο το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να ταυτίσει με πρόσωπο.

Οι πολίτες, χωρίς κόστος, θα προμηθεύονται ..........

από την τράπεζα της επιλογής τους τη φοροκάρτα μέσω της οποίας θα καταγράφονται οι συναλλαγές τους και οι αποδείξεις θα «περνάνε» απευθείας στη ΓΓΠΣ για τη σύνδεση με το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Στη μία όψη της κάρτας αποτυπώνεται το λογότυπο του υπουργείου Οικονομικών και της τράπεζας και ο μοναδικός αριθμός της κάρτας, ενώ στην πίσω όψη υπάρχει μια μαγνητική ταινία.

Ο φορολογούμενος, αν είναι χρήστης των υπηρεσιών taxisnet, μπαίνει στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ και με τους προσωπικούς του αριθμούς, σε ειδική εφαρμογή που θα δημιουργηθεί, ταυτίζει την κάρτα με τον ΑΦΜ του. Οι οικογένειες θα μπορούν να ενεργοποιήσουν περισσότερες κάρτες ανάλογα με τον αριθμό των μελών τους. Οσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στο taxisnet, θα μπορούν να απευθύνονται στα ΚΕΠ.

Ημερησία

ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα για νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας

Aρχίζει από σήμερα Παρασκευή 28 Οκτωβρίου, η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή επιχειρήσεων και εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα στο νέο πρόγραμμα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας μέσω της απασχόλησης 10.000 ανέργων ηλικίας 16 έως 24 ετών, νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας.

Όπως διευκρινίζεται, το εν λόγω πρόγραμμα διαφοροποιείται σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, ως προς τα κάτωθι σημεία:........

- Απευθύνεται μόνο σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα

- Παρέχει στους ωφελούμενους νέους μισθό και ασφάλιση

- Η χρονική του διάρκεια είναι συγκεκριμένη (6-12 μήνες)

- Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο οι νέοι ηλικίας 16-24 ετών

- Παρέχει ισχυρά κίνητρα στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα να μετατρέψουν την σύμβαση απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σε σύμβαση εργασίας.

Ο ΟΑΕΔ καταβάλει ως επιχορήγηση το ποσό που αντιστοιχεί στο 100% των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων για τους κλάδους σύνταξης, ασθενείας και επαγγελματικού κινδύνου του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, ενώ οι εργοδότες καταβάλουν στους νέους με τους οποίους συνάπτουν σύμβαση εργασιακής εμπειρίας μισθό, ο οποίος αντιστοιχεί στο 80% του κατώτατου βασικού μισθού ή ημερομισθίου.

Το πρόγραμμα επιχορήγησης έχει διάρκεια 12 μήνες και παρέχει ισχυρά κίνητρα για επέκταση για 12 επιπλέον μήνες, ύστερα από την μετατροπή της σύμβασης απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σε σύμβαση εργασίας. Έχει προϋπολογισμό 53.940.400 ευρώ για τα έτη 2010-2012.

Περιεχόμενο προγράμματος

Σκοπός του προγράμματος είναι η ενίσχυση των δεξιοτήτων και η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας ανέργων ηλικίας 16 έως 24 ετών, νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας, με την απασχόλησή τους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.

Οι εργοδότες συνάπτουν με ανέργους ηλικίας 16 έως 24 ετών συμβάσεις απόκτησης εργασιακής εμπειρίας οι οποίες δεν μπορεί να είναι διάρκειας μικρότερης των έξι μηνών και μεγαλύτερης των 12 μηνών στη διάρκεια των οποίων καταβάλλουν στους προσλαμβανόμενους μισθό ίσο με το 80% του κατώτατου βασικού μισθού ή ημερομισθίου, όπως αυτό ορίζεται από την ΕΓΣΣΕ και τους ασφαλίζουν υποχρεωτικά στους κλάδους σύνταξης, ασθένειας σε είδος και επαγγελματικού κινδύνου του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.

Μετά τη λήξη της σύμβασης παρέχονται στους εργοδότες ισχυρά κίνητρα να μετατρέψουν σε σύμβαση εργασίας την σύμβαση απόκτησης εργασιακής εμπειρίας των επιχορηγούμενων νέων, ύστερα από αίτηση τους στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ (εντός 30 ημερών), και να επιχορηγηθούν για επιπλέον 12 μήνες.

Παράλληλα, οι εργοδότες υποχρεούνται να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας (παλαιές και νέες) καθ' όλη τη διάρκεια του β' σταδίου του προγράμματος, που ανέρχεται συνολικά στους 18 μήνες (12 μήνες επιχορήγηση και 6 μήνες δέσμευση).

Σε περίπτωση που η επιχείρηση μειώσει το προσωπικό της και εφόσον δεν το αντικαταστήσει μέσα σε τριάντα ημέρες, το πρόγραμμα διακόπτεται κατά τόσες θέσεις εργασίας όσες μειώθηκε το προσωπικό. Σε περίπτωση αδυναμίας αντικατάστασης του προσωπικού σε επιχορηγούμενη θέση λόγω έλλειψης ειδικότητας (που θα διαπιστώνεται από την Υπηρεσία) διακόπτεται η επιχορήγηση μόνο για τη θέση αυτή, χωρίς άλλες επιπτώσεις για τον εργοδότη. Ως μείωση προσωπικού θεωρείται η καταγγελία σύμβαση εργασίας

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΚΑΙ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ


Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, υπό την προϋπόθεση ότι:

- Δεν έχουν προβεί, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου πριν την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης εργασίας εκτός αν οφείλεται σε σπουδαίο λόγο που αποδεικνύεται με δικαιολογητικά (διαφορετικά θα πρέπει να έχει γίνει αντικατάσταση πριν την υποβολή της αίτησης).

- Δεν χαρακτηρίζονται ως προβληματικές.

- Δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις.

ΑΝΕΡΓΟΙ

Τα ωφελούμενα άτομα πρέπει:

- Να είναι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας ηλικίας 16 - 24 ετών και να μην έχουν ασφαλισθεί για περισσότερες από εκατόν πενήντα (150) ημέρες ασφάλισης.

- Να έχουν την ιδιότητα του άνεργου και να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ.

- Να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή να είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.

- Να έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και να έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης.

- Οι άνεργοι που εντάσσονται στο πρόγραμμα δεν πρέπει να έχουν εργαστεί στην ίδια επιχείρηση το τελευταίο 12μηνο πριν την ημερομηνία υπαγωγής της επιχείρησης στο πρόγραμμα.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση υπαγωγής στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) προς την Υπηρεσία, το ΚΠΑ ή ΚΠΑ2 που βρίσκεται πλησιέστερα στην περιοχή έδρας της επιχείρησης.

Α ΣΤΑΔΙΟ

Μετά την προέγκριση πραγματοποιείται:

Επιτόπιος έλεγχος από ζεύγος ελεγκτών του ΟΑΕΔ, προκειμένου να ελεγχθεί η δυνατότητα υπαγωγής της επιχείρησης στο πρόγραμμα.

Ακολουθεί απόφαση έγκρισης.

Ελέγχεται η διαθεσιμότητα του εργατικού δυναμικού σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που έχουν καθορισθεί για τις θέσεις απασχόλησης που ζητά η επιχείρηση και γίνεται παραπομπή ανέργων στις επιχειρήσεις με στόχο τη σύζευξη προσφοράς και ζήτησης.

Εντός 35 ημερών από την εγκριτική απόφαση η επιχείρηση οφείλει να συνάψει με τον άνεργο την σύμβαση απόκτησης εργασιακής εμπειρίας.

Εάν δεν υπάρχει διαθέσιμο εργατικό δυναμικό η αίτηση τίθεται σε "αναμονή" διάρκειας επτά ημερών.

Β ΣΤΑΔΙΟ

Εφόσον οι επιχειρήσεις μετατρέψουν την σύμβαση απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σε σύμβαση εργασίας, μπορούν με αίτησή τους στην αρμόδια υπηρεσία, εντός 30 ημερών από τη λήξη της σύμβασης, να επιχορηγηθούν για άλλους 12 μήνες με την υποχρέωση να διατηρήσουν τον νέο τον οποίο προσλαμβάνουν για επιπλέον 6 μήνες δίχως επιχορήγηση.

ΥΨΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ

Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται μέχρι 12 μήνες στο α' στάδιο και σε 12 μήνες για το β' στάδιο.

Στο α' στάδιο ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών των κλάδων σύνταξης, ασθένειας σε είδος και επαγγελματικού κινδύνου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, όπως αυτό υπολογίζεται επί των ακαθαρίστων αποδοχών του 80% του κατώτατου βασικού μισθού ή επί των ακαθαρίστων μηνιαίων αποδοχών του 80% του κατώτατου ημερομισθίου, όπως ορίζεται κάθε φορά από την ΕΓΣΣΕ.

Το ποσό της επιχορήγησης αποδίδεται μέσω της χρέωσης του αλληλόχρεου λογαριασμού ΙΚΑ-ΟΑΕΔ και της αντίστοιχης πίστωσης του λογαριασμού του εργοδότη.

Στο β' στάδιο ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στο 70% των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων), για όλους τους κλάδους κύριας ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και της επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΜ, καθώς και στο 70% των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών που το ΙΚΑ εισπράττει ή συνεισπράττει υπέρ Φορέων και Κλάδων Κοινωνικής Ασφάλισης. Ως βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών λαμβάνονται οι πραγματικές ακαθάριστες αποδοχές των επιχορηγούμενων, που αντιστοιχούν μέχρι του ύψους του κατώτατου βασικού μισθού (ΕΓΣΣΕ).

Η επιχορήγηση υπολογίζεται για κάθε μήνα πλήρους απασχόλησης εφόσον υπάρχουν 20 τουλάχιστον ημέρες ασφάλισης με πλήρες ωράριο. Υπολογίζεται από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης απόκτησης εργασιακής εμπειρίας.

Το ποσό της επιχορήγησης αποδίδεται μέσω της χρέωσης του αλληλόχρεου λογαριασμού ΙΚΑ-ΟΑΕΔ και της αντίστοιχης πίστωσης του λογαριασμού του εργοδότη. Καταβάλλεται μέσα σε 30 ημέρες από την προθεσμία υποβολής της ΑΠΔ τριμήνου με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά από την επιχείρηση.

Ο κατάλογος των δικαιούχων του προγράμματος δημοσιοποιείται στην ιστοσελίδα www.espa.gr .

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΘΕΣΕΩΝ

Η κατανομή των πόρων και των θέσεων του προγράμματος γίνεται με βάση τις προτεραιότητες του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού" 2007-2013 ως εξής:

- Kρήτη, Ιόνια Νησιά, Β. Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος: 29.667.220 ευρώ και 5.500 θέσεις.

- Αττική, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία: 22.115.564 ευρώ και 4.100 θέσεις.

- Νότιο Αιγαίο και Στερεά Ελλάδα: 2.157.616 ευρώ και 400 θέσεις.

Από την εφαρμογή του προγράμματος θα προκληθεί δαπάνη ύψους 53.940.400 ευρώ (9.058.500 για το 2010, 26.481.900 για το 2011 και 18.400.000 για το 2012, ΚΑΕ 2493). Ο προϋπολογισμός επιμερίζεται σε δαπάνη 21.740.400 για το πρώτο 12μηνο Σύμβασης Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας και 32.200.000 ευρώ προϋπολογισμό δεύτερου 12μηνου εφόσον μετατραπεί σε σύμβαση εργασίας.

Οι ενισχύσεις χορηγούνται βάσει του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1998/2006 της Επιτροπής για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) και αθροιζόμενες δεν πρέπει να υπερβαίνουν το ποσό των 200.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών (100.000 ευρώ για επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα των οδικών μεταφορών).

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους (ΠΔΕ), Η Εθνική Συμμετοχή θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ

Στο πρόγραμμα δεν μπορούν να υπαχθούν οι παρακάτω κατηγορίες επιχειρήσεων:

- Όλες οι επιχειρήσεις που διέπονται, όσον αφορά στην πρόσληψη του προσωπικού τους, από τις διατάξεις του Ν.2190/94 (ΦΕΚ 28/Α/03.03.1994) και του Ν. 3812 (ΦΕΚ 234/Α/28.12.2009).

- Τα νυχτερινά κέντρα και οι εταιρείες προσωρινής απασχόλησης (άρθρο 20 του ν.2956/2001), για μισθωτούς τους που παρέχουν εργασία σε άλλον εργοδότη (έμμεσος εργοδότης).

- Οι επιχειρήσεις που θα απασχολήσουν τους ανέργους τις βραδινές ώρες πέραν της 22ης ώρας

- Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης.

- Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλιείας (από την πρωτογενή αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια έως και την τελική διάθεση και εμπορία των προϊόντων της στην αγορά, π.χ. ιχθυοπωλεία), στον τομέα του άνθρακα (π.χ. εταιρείες εξόρυξης, ορυχεία κλπ) , στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής γεωργικών προϊόντων, καθώς και οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη μεταπώληση σε μεταπράτες ή εμπόρους των γεωργικών προϊόντων και η επιχορήγηση μετακυλύει στους παραγωγούς, άμεσα ή έμμεσα [οι δραστηριότητες στη γεωργική εκμετάλλευση, οι οποίες είναι απαραίτητες προκειμένου να προετοιμασθεί το προϊόν για την πρώτη πώληση (π.χ. συγκομιδή, κοπή και αλώνισμα των σιτηρών, συσκευασία των αυγών) ή η πρώτη πώληση προς μεταπωλητές ή προς μεταποιητικές επιχειρήσεις].

- Ατομικές επιχειρήσεις για άτομα που είναι σύζυγοι ή συνδέονται με α' βαθμού συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας με τον επιχειρηματία.

- Οι Ο.Ε., Ε.Ε., Α.Ε., και Ε.Π.Ε. για τους ομόρρυθμους εταίρους στις Ο.Ε. και Ε.Ε., για τα μέλη του Δ.Σ. στις Α.Ε., για τους εταίρους στις Ε.Π.Ε., καθώς και οι σύζυγοι και οι συγγενείς α' βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας αυτών.

- Οι συνεταιρισμοί για τα μέλη τους.

- Οι επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται ως προβληματικές .

Όταν το αντικείμενο εργασιών μίας επιχείρησης είναι σύνθετο και το ένα από τα αντικείμενα εξαιρείται του προγράμματος, δεν μπορεί να υπαχθεί στο πρόγραμμα.

Ναυτεμπορική

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 29ης Οκτωβρίου 2010

ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΔΕΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΧΘΕΣΙΝΗΣ ΑΡΓΙΑΣ ΓΑ ΤΗΝ 70η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΟΧΙ.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ



Η συζήτηση και των τριών υποψηφίων Δημάρχων Τριφυλίας στην τηλεόραση Μεσόγειος

Διαθέσιμη για Download.

Όλοι μας παρακολουθήσαμε είτε απο τηλεοράσεως είτε απο το internet την συζήτηση που είχε ο παρουσιαστής της εκπομπής "Αυτοδιοικητικές εκλογές 2010" Παναγιώτης Ξεροβάσιλας με τους τρεις υποψηφίους δημάρχους Τριφυλίας κ.κ. Σωτηρόπουλο, Κόλλια, Κουκούμη.

Αν και εγω προσωπικά φρόντισα να σας φτιάξω ένα script για να μπορέσετε να παρακολουθήσετε την εκπομπή μέσα απο το Φιλιατρά News εν τούτοις ορισμενοι ή αρκετοί δεν μπορέσατε να την παρακολουθήσετε.
Αυτό δεν είναι δική μας υπαιτιότητα καθώς μέσα στο script είχαμε φυτέψει το link της εταιρίας που κάνει Streaming το πρόγραμμα του Μεσόγειος TV.
Δεν ξέρουμε τι συμφωνία έχει κάνει ο σταθμός με την ............

εταιρία και πόσα slots (ας το πούμε χώρo) έχει ελεύθερα για παρακολούθηση.
ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ στον δικό μου υπολογιστή το έβλεπα διαρκώς και από αυτόν ηχογράφησα την εκπομπή για να δώσω και την δυνατότητα σε όσους δεν την είδαν να την κατεβάσουν και να την ακούσουν ΟΠΟΙΑ ΩΡΑ ΘΕΛΟΥΝ.

Πραγματικά λυπάμαι για το γεγονός ότι ορισμένοι δεν την είδατε λόγω πλήρωσης των ελευθέρων Slots του Server. Επαναλαμβάνω δεν είναι υπαιτιότητα μας.

Οπως και να έχει το θέμα η εκπομπή ηχογραφήθηκε και τώρα σας δίνεται η δυνατότητα να την κατεβάσετε και να την ακούσετε στον υπολογιστή σας όσες φορές θέλετε.
Σας ευχαριστώ πολύ που για άλλη μια φορά κάνατε την διαφορά, αφήσατε τα καλύτερα σχόλια τόσο για τους 4 διαχειριστές όσο και για εμένα και βρεθήκατε πάρα πολλοί συντονισμένοι στο Φιλιατρά News.
Σας ευχαριστούμε όλοι.

Με εκτίμηση
Ο πρώην Διαχειριστής

Κατεβάστε την εκπομπή σε ζιπαρισμένο αρχείο mp3 πατώντας εδώ.