Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Συγχαρητήρια επιστολή Καραμπάτου στους Δημάρχους της Μεσσηνίας

Συγχαρητήρια επιστολή εστάλη σήμερα από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Γ. Καραμπάτο στους νεοεκλεγμένους Δημάρχους των Καλλικρατικών Δήμων της Μεσσηνίας (κ.κ. Αναστασόπουλο Στ., Γιαννημάρα Δ., Καφαντάρη Δ, Κόλλια Κ., Μπάμη Φ.)

Αναλυτικά η επιστολή στους Καλλικρατικούς Δημάρχους αναφέρει:


Σας απευθύνω τα θερμά συγχαρητήρια του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας για την εκλογή σας και εύχομαι ολόψυχα σ’ εσάς και τους εκλεγμένους συνεργάτες σας επιτυχία στο δύσκολο έργο, που αναλαμβάνετε από 01.01.2011.

Οι καιροί, που διέρχεται η Χώρα και η περιοχή μας, είναι ιδιαίτερα δύσκολοι και επιβάλλουν σε όλους μας συνεργασία και κοινή προσπάθεια για την επίλυση των θεμάτων, που απασχολούν άμεσα ή έμμεσα την τοπική μας Κοινωνία και Οικονομία.
Το Επιμελητήριό μας, ως εκπρόσωπος των μεσσηνιακών επιχειρήσεων, επιδιώκει στη δύσκολη αυτή συγκυρία, το επιχειρηματικό περιβάλλον της Μεσσηνίας να καταστεί φιλικότερο και να στηριχθεί και ενδυναμωθεί η Μεσσηνιακή Αγορά. Για τον σκοπό αυτό, έχει ξεκινήσει "Καμπάνια Ενδυνάμωσης της Μεσσηνιακής Αγοράς", προκειμένου να στηρίξει όλους τους κλάδους των επιχειρήσεων, μέσα από εξειδικευμένες ανά τομέα στοχευμένες δράσεις.

Βέβαιοι, ότι στην προσπάθεια αυτή θα σας έχουμε αρωγό, σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε σε στρογγυλό τραπέζι, το οποίο προτιθέμεθα να οργανώσουμε, με όλους τους νεοεκλεγμένους Δημάρχους των καλλικρατικών Δήμων της Μεσσηνίας, προκειμένου να συζητήσουμε από κοινού θέματα, που απασχολούν την περιοχή μας, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την οργάνωση του και τη συμμετοχή σας.

«Μαλλιά κουβάρια» η Ν.Δ. στη Μεσσηνία. Παίρνει «σκούπα» ο Σαμαράς

Μπορεί η Νέα Δημοκρατία να κέρδισε επί της ουσίας και τους έξι (6) νέους Δήμους στη Μεσσηνία, όμως η ήττα του κόμματος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου από το συνδυασμό του Πέτρου Τατούλη, όχι μόνο αφαίρεσε τις όποιες θετικές εντυπώσεις, αλλά φαίνεται να τη σπρώχνει σ’ ένα κλίμα έντονης εσωστρέφειας και αναζήτησης «αποδιοπομπαίων τράγων».

Από προχθές στην Καλαμάτα, μεταξύ των στελεχών του κόμματος, οι πάντες κατηγορούν τους πάντες για την ήττα της Κυριακής.

Το παραπάνω κλίμα επιβεβαιώθηκε μετά και τις δηλώσεις του δημάρχου Παν. Νίκα, ότι το αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι κάτι πήγε λάθος στο σχεδιασμό του κόμματος, άποψη που ενισχύθηκε κι από άλλες δημόσιες δηλώσεις υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων. Επιπλέον, στο παραπάνω κάδρο μπήκε μόλις χθες και ο γραμματέας Συνδικαλισμού της Ν.Δ. Γιάννης Μανώλης, ο οποίος δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι το κόμμα θα μπορούσε να πάει καλύτερα στην Πελοπόννησο, αν είχε επιλέξει άλλον για υποψήφιο περιφερειάρχη.
Κι αυτά ειπώθηκαν ελάχιστες ημέρες μετά την ..........

επίσκεψή του στην Καλαμάτα, όπου διαβεβαίωνε σε δηλώσεις του τόσο για τις ικανότητες του υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη Δ. Δράκου όσο και για τη «σίγουρη» νίκη του.
Τα περισσότερα από τα τοπικά στελέχη φαίνεται να συγκλίνουν στην άποψη ότι κύρια αιτία της ήττας, αλλά και της άσχημης εμφάνισης από άποψης αποτελέσματος του συνδυασμού στη Μεσσηνία, ήταν το δίδυμο που προτιμήθηκε για να εκπροσωπήσει την παράταξη στη συγκεκριμένη αυτοδιοικητική μάχη.

Όπως μας έλεγαν χθες, «τόσο ο Δημήτρης Δράκος όσο και ο Σωτήρης Παναγιωτόπουλος κούρασαν τον κόσμο με την πολύχρονη παρουσία τους στα κοινά».
Ιδιαίτερα, μάλιστα, ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης είναι αυτός που κατηγορείται περισσότερο για την ήττα, καταλογίζοντάς του, μεταξύ άλλων, αλαζονική συμπεριφορά όλο το προηγούμενο διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί θεώρησαν ως λάθος ακόμα και τη διαφήμιση που δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες με τους κ.κ. Δράκο και Παναγιωτόπουλο.

Ψυχραιμότερες φωνές μεταξύ των στελεχών σημειώνουν ότι για την ήττα της Κυριακής υπάρχουν παραπάνω από μία αιτίες. Έτσι, εκτός από την «κακή επιλογή» στα πρόσωπα, σημειώνουν ότι δεν υπήρξε αυτή τη φορά δίαυλος επικοινωνίας με την Αριστερά, ενώ ο βουλευτής του κόμματος στη Μεσσηνία Γιάννης Λαμπρόπουλος, οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αλλά και οι πολιτευτές, δε βοήθησαν παρά ελάχιστα στην προσπάθεια του προέδρου Αντώνη Σαμαρά. Η πρόσθεση των παραπάνω παραμέτρων οδήγησε στο αποτέλεσμα της Κυριακής.

Από την άλλη πλευρά, ο αρχηγός της Ν.Δ. εμφανίστηκε μεν στις δηλώσεις του γενικά ικανοποιημένος από τις επιδόσεις της Ν.Δ. στις εκλογές για τον «Καλλικράτη», όμως θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι είναι θέμα ημερών η λήψη μέτρων για την ήττα της Κυριακής στην Πελοπόννησο.
Όπως μας έλεγαν χθες στελέχη του κόμματος, «πριν από 40 ημέρες, σε μια διευρυμένη σύσκεψη στελεχών του κόμματος στη Ρηγίλλης για τις περιφερειακές εκλογές, ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι, σε περίπτωση που χαθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου, άπαντες θα λογοδοτήσουν».
Έτσι, μέσα στις επόμενες ημέρες θα πρέπει να αναμένονται εκκαθαρίσεις από το γραφείο της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας, μέχρι και στα πλέον υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος στο νομό.

Θάρρος

Τρείς οι παραπομπές για το Βατοπέδι

Την παραπομπή τελικά 3 γαλάζιων πρώην υπουργών, των Ευάγγ. Μπασιάκου, Αλ. Κοντού και Π. Δούκα, για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, με την κατηγορία της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου, αποφάσισε χτες κατά πλειοψηφία η Βουλή μετά από μυστική ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Oι πρώην υπουργοί παραπέμπονται τώρα σε Δικαστικό Συμβούλιο το οποίο θα αποφασίσει αν θα πρέπει να παραπεμφθούν σε ειδικό δικαστήριο ή αν έχει επέλθει παραγραφή για τις πράξεις τους. Αντίθετα με βάση το αποτέλεσμα, υπήρξαν αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι «αθώωσαν» για ανάλογα αδικήματα τους Θ. Ρουσόπουλο και Γ. Βουλγαράκη η παραπομπή των οποίων δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία. Για τους δύο αυτούς γαλάζιους πρώην υπουργούς, δεν «πείστηκαν για την ενοχή τους» όπως έλεγαν μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Η πολύωρη και ταυτόχρονα υψηλών εντάσεων ...........

συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής χαρακτηρίστηκε από την αποχώρηση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και του ΛΑΟΣ καθώς και από αντεγκλήσεις ανάμεσα στους βουλευτές των δύο μεγαλύτερων κομμάτων.

Οι απόντες

Το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης ανέβηκε ευθύς εξαρχής καθώς ο πρώην υπουργός της Ν.Δ. Προκόπης Παυλόπουλος επιχείρησε να θέσει ζήτημα αποκλεισμού από την ψηφοφορία όσων απουσιάζουν στο εξωτερικό λόγω του χαρακτήρα της συζήτησης αλλά η πρότασή του, η οποία είχε την υποστήριξη των βουλευτών του ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ ενώ το ΚΚΕ ψήφισε «παρών», απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της Ολομέλειας.

Στη βάση αυτή μάλιστα ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος υπενθύμισε πως ανάλογη διαδικασία ακολουθήθηκε τον Μάιο του 2009 όταν η Νέα Δημοκρατία είχε την κυβερνητική πλειοψηφία όπου στη διαδικασία για τη μη παραπομπή του Αριστοτέλη Παυλίδη ψήφισαν με αποστολική ψήφο οι τέως υπουργοί Γιάννης Παπαθανασίου και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Να μην αφήσουμε καμία σκοτεινή πτυχή σε καμία υπόθεση και όλοι μας με αυτοσυνειδησία και πολύ μεγάλη προσοχή να κρίνουμε και συνεκτιμήσουμε τα πολιτικά και νομικά δεδομένα», ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης. Και όταν νωρίτερα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης επεσήμανε ότι με την παραπομπή των τέως υπουργών της Ν.Δ. τορπιλίζονται τα θεμέλια της συναίνεσης, ο υπουργός απάντησε: «Η τελευταία που θα ήθελε να πριμοδοτήσει τους υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης είναι η κυβερνητική πλειοψηφία».

«Οχι στη συγκάλυψη»

Ωστόσο, λίγο νωρίτερα, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Προκαταρκτικής Επιτροπής Δημήτρης Τσιρώνης τόνισε ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι να καλύψουμε κανέναν, να συγκαλύψουμε και να κουκουλώσουμε παρανομίες αλλά και παρανομίες πολιτικών προσώπων όσο υψηλά και εάν βρίσκονται και όποιο αξίωμα και εάν είχαν» και κάλεσε τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής και των πέντε πρώην υπουργών προκειμένου - όπως είπε- να μην υπάρξει η ατιμωρησία του πολιτικού κόσμου για τα αδικήματα της απιστίας και της απάτης εις βάρος του Δημοσίου καθώς και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

«Η Προκαταρκτική Εξέταση έδειξε ότι τα πολιτικά πρόσωπα εάν δεν ωφελήθηκαν τα ίδια, συνέβαλαν στον πλουτισμό άλλων προσώπων», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Και πρόσθεσε: «Το Δημόσιο υπέστη τεράστια ζημιά από τις σκανδαλώδεις ανταλλαγές της Μονής Βατοπεδίου με το Δημόσιο... Η έρευνα από τα ανοίγματα των ανταλλαγών δεν έχει ολοκληρωθεί, έχει ζητηθεί το άνοιγμα 43 νομικών και φυσικών προσώπων που συνδέονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με τη Μονή ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος με 16 ειδικά φορολογικά συνεργεία του υπουργείου Οικονομικών διερευνούν τις συναλλαγές».

Στον αντίποδα στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κατήγγειλαν ότι «η όλη διαδικασία είναι ένα νομικό και πολιτικό πραξικόπημα» με το επιχείρημα ότι τα αδικήματα για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και την απάτη εις βάρος του Δημοσίου προστέθηκαν εκ των υστέρων. Μάλιστα, τα ίδια στελέχη ζήτησαν να σταλούν τα πρακτικά της χθεσινής συνεδρίασης στον αρμόδιο εισαγγελέα προειδοποιώντας ότι θα καταγγείλουν την Προκαταρκτική Επιτροπή για το αδίκημα της κατάχρησης της εξουσίας:

Υπέρ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ

Υπέρ της παραπομπής τάχθηκαν οι Αντώνης Σκυλλάκος (ΚΚΕ) και Θοδωρής Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ) οι οποίοι, ωστόσο, την ίδια ώρα έσπευσαν να επιρρίψουν ανάλογες ευθύνες στους πρώην υφυπουργούς Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Γ. Δρυ και Απ. Φωτιάδη λέγοντας ότι αυτοί υπέγραψαν την παραχώρηση της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων στη Μονή Βατοπεδίου. Υπέρ της ποινικής δίωξης κατά των τριών πρώην υπουργών της Ν.Δ. τάχθηκε και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης. Αντίθετα, ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης εξέφρασε την άποψη ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί.

Ψήφισαν 184 βουλευτές

ΚΑΤΑ την ψηφοφορία ψήφισαν 184 βουλευτές ενώ απείχαν 88 από τη Νέα Δημοκρατία και 15 από τον ΛΑΟΣ. Απουσίαζαν επίσης 11 βουλευτές από το ΚΚΕ, ο Δημήτρης Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κώστας Κιλτίδης. Η Ντόρα Μπακογιάννη, που από νωρίς δεχόταν κόσμο στο γραφείο του πατέρα της ενόψει της δημιουργίας του νέου κόμματος που θα αναγγείλει την προσεχή Κυριακή, είχε να πει μια ζεστή κουβέντα σε καθέναν από τους πέντε εμπλεκομένους και δήλωσε ότι θα ψηφίσει αρνητικά για την παραπομπή τους. Δικαιολογημένα απόντα, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, ήταν τα μέλη της κυβέρνησης που απουσίαζαν σε αποστολές στο εξωτερικό (Κώστας Σκανδαλίδης, Νίκος Σηφουνάκης, Γιάννης Μαγκριώτης, Αννα Νταλάρα) και συμμετείχαν στην ψηφοφορία με επιστολική ψήφο.

«Πολιτικές σκοπιμότητες»

ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ σκοπιμότητες απέδωσαν την πρόταση για την παραπομπή τους στο Δικαστικό Συμβούλιο οι πέντε εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου τέως υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Θόδωρος Ρουσόπουλος- ο μόνος απών από τη συζήτηση- με επιστολή του υπογράμμισε πως επί δύο χρόνια αποτύπωνε τα αληθή γεγονότα τονίζοντας ότι περιμένει την ανεπηρέαστη και χωρίς κομματικές σκοπιμότητες κρίση των βουλευτών.

Ο τέως υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης εξέφρασε την άποψη πως διώκεται για πολιτικούς λόγους και ότι δεν υπάρχουν περαιτέρω ποινικές ευθύνες επειδή το υπουργείο Πολιτισμού δεν συνέπραξε σε καμία φάση των ανταλλαγών εκτάσεων ανάμεσα στη Μονή Βατοπεδίου και το Δημόσιο.

Επιρρίπτοντας ευθύνες στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα στους πρώην υφυπουργούς Οικονομικών Γιώργο Δρυ και Απόστολο Φωτιάδη εμφανίσθηκαν τα άλλα τρία στελέχη της Ν.Δ.

Ο νυν βουλευτής Αλέξανδρος Κοντός, ο οποίος όμως δεν είχε σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής δικαίωμα ψήφου, υποστήριξε ότι η δίωξή του οφείλεται σε άνωθεν εντολές με σκοπό να του αποδώσουν πολιτικές ευθύνες. Ο Ευάγγελος Μπασιάκος χαρακτήρισε την παραπομπή του σε «απόπειρα του ΠΑΣΟΚ να χτυπηθούν πολιτικοί αντίπαλοι με κάθε αθέμιτο τρόπο», ενώ ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας μίλησε για ενέργεια μικρότητας από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.

ΤΑ ΝΕΑ

Καμία επιβάρυνση των καταναλωτών ζητά το Υπουργείο Περιβαλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της ΔΕΗ Α.Ε Αρθούρο Ζερβό απέστειλε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, με την οποία γνωστοποιεί την απόφαση της Κυβέρνησης να εκδώσει κανονιστική ρύθμιση, με την οποία δεν θα απαιτείται για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ) η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου μετά την παρέλευση 14ετίας από τον τελευταίο έλεγχο, όπως προέβλεπε η Υπουργική Απόφαση Φ.7.5/1816/88 (ΦΕΚ Β 470/5.3.2004).

Μέχρι την επίσημη δημοσίευση της συγκεκριμένης ρύθμισης, στην οποία προχωρεί το ΥΠΕΚΑ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, καλούνται οι υπηρεσίες της ΔΕΗ να δέχονται τις αιτήσεις των δικαιούχων του Κ.Ο.Τ χωρίς να επιβάλουν κανενός είδους επιβάρυνση.

Παράλληλα, στην επιστολή του ο κ. Μανιάτης ........

υπογραμμίζει ότι είναι πολιτική επιλογή να μην απαιτείται η καταβολή οποιασδήποτε προκαταβολής ή αναπροσαρμογής αυτής, σε όλες τις περιπτώσεις μεταβιβάσεων λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, στο πλαίσιο του Κ.Ο.Τ, από οποιονδήποτε παλαιό δικαιούχο προς οποιονδήποτε σημερινό, ανεξάρτητα της ύπαρξης ή όχι συγγενικής σχέσης μεταξύ τους και με την προϋπόθεση ότι ο παλαιός δικαιούχος δεν απαιτεί από την ΔΕΗ την επιστροφή της προκαταβολής που ο ίδιος έχει καταθέσει. Μόνο γι' αυτές τις περιπτώσεις ο σημερινός αιτών θα υποχρεούται στην καταβολή εξαιρετικά μικρής προκαταβολής, που θα είναι η κατά το δυνατόν μικρότερη και σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεπερνά το όριο των 20 ευρώ.

Καθημερινή

Διέρρηξαν την ΑΤΕ στο Δώριο

Άγνωστοι διέρρηξαν τα ξημερώματα χθες ΑΤΜ στη Μεσσηνία. Αφού παραβίασαν ξύλινη πόρτα που βρίσκεται στην πίσω πλευρά του κτιρίου που στεγάζεται το υποκατάστημα της Αγροτικής τράπεζας Δωρίου, μπήκαν στον εσωτερικό χώρο της τράπεζας, απενεργοποίησαν το σύστημα συναγερμού και με τροχό απέκοψαν τη μεταλλική πόρτα ασφαλείας του αυτόματου μηχανήματος ανάληψης χρημάτων (ΑΤΜ), αφαιρώντας απ' αυτό το χρηματικό ποσό των 13.560 ευρώ, διαφεύγοντας πεζή προς άγνωστη κατεύθυνση.

Οι δράστες αναζητούνται, ενώ ............

προανάκριση ενεργεί το αστυνομικό τμήμα Κοπανακίου, σε συνεργασία με την ασφάλεια Καλαμάτας.

Να σημειώσουμε ότι πριν από μια εβδομάδα είχε σημειωθεί ανεπιτυχής προσπάθεια διάρρηξης της ίδιας τράπεζας.

Καθημερινή

Έρχονται νέες αυξήσεις στα Διόδια

Μέσα στο 2011 αναμένεται νέος γύρος αυξήσεων στα διόδια, αυτή τη φορά σε εκείνα που εκμεταλλεύονται ιδιώτες.

- Στα μέσα του 2011 τα διόδια της εθνικής οδού Ελευσίνας - Κορίνθου - Πατρών (Ελευσίνα, Ισθμός, Ζευγολατιό, Ρίο) πρόκειται να γίνουν αμφίπλευρα, δηλαδή οι οδηγοί θα πληρώνουν και στις δύο κατευθύνσεις. Ταυτόχρονα η χρέωση θα γίνει ανά χιλιόμετρο, όπως προβλέπει η σύμβαση.
Στο τμήμα Ελευσίνας - Κορίνθου η εταιρεία Ολυμπία Οδός θα προσθέσει νέους πλευρικούς σταθμούς στους κόμβους.

- Στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - ...........

Μεγαλόπολης, Μεταμόρφωσης - Σκάρφειας και Μαλιακού - Κλειδιού, οι παραχωρησιούχοι περιμένουν το πράσινο φως για να αυξήσουν τη χρέωση από 0,03 ευρώ ανά χιλιόμετρο σε 0,04 ευρώ ανά χιλιόμετρο.

- Η εταιρεία Μορέας πρόκειται σύντομα να εγκαινιάσει τον σταθμό διοδίων Ασέας.

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Τι "έφαγε" τον Δράκο και τι έφερε τον Τατούλη

Ο Πέτρος Τατούλης ήταν ο μεγάλος νικητής της κυριακάτικης αναμέτρησης για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και με ποσοστό το οποίο δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης της ετυμηγορίας των πολιτών.
Από την αρχή της εβδομάδας είχαμε εκτιμήσει πως το αποτέλεσμα θα κρινόταν σε τρία σημεία: Στην αποχή, τη συμπεριφορά των υποψηφίων που δεν εκλέγονται και στη στάση που θα κρατήσουν οι ψηφοφόροι των υπολοίπων σχηματισμών.
Αυτά τα στοιχεία τελικά στάθηκαν ..........

καθοριστικά για το βαθμό συσπείρωσης των κομματικών δυνάμεων γύρω από τους υποψηφίους και για την έκβαση του αποτελέσματος με τη βοήθεια της… επικοινωνιακής πολιτικής που ακολούθησαν τα επιτελεία των αντιπάλων.

Το επιτελείο Τατούλη επέλεξε το δρόμο των ήπιων τόνων χωρίς υπερβολές, παρά τον εκνευρισμό που έδειξε για την αποχώρηση του Δ. Σαραβάκου στην Αργολίδα, γεγονός που οδήγησε σε δήλωση που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί άνετα ως αλαζονική. Σε όλη την προεκλογική περίοδο υπήρχαν τέτοιου είδους προβλήματα τα οποία προκάλεσαν απώλειες στον πρώτο γύρο, αλλά κάθε φορά το πράγμα "μαζευόταν" σε αναμονή των αποτελεσμάτων. Ηταν και το αδύνατο σημείο στο συνδυασμό Τατούλη, αλλά αυτό δεν έγινε αντιληπτό από το επιτελείο του Δράκου που έσπευσε σε… βοήθεια του Αρκά πολιτικού επιλέγοντας το δρόμο των προσωπικών επιθέσεων. Ετσι το μειονέκτημα έγινε πλεονέκτημα και αντί να εντείνονται διαλυτικά φαινόμενα στο συνδυασμό Τατούλη (επιλογή αντιπεριφερειαρχών, συγκρότηση ψηφοδελτίων, σκληρές δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ κ.λπ.), κάθε φορά γινόταν συσπείρωση.

Από την αρχή της προεκλογικής περιόδου η υποψηφιότητα Δράκου παρουσιάστηκε ως η ιδανική "επειδή ήταν έμπειρος αυτοδιοικητικός". Λανθασμένη επιλογή γιατί το σύνολο των στελεχών του ψηφοδελτίου του συμμετείχε από ηγετικές θέσεις στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις εδώ και 16 σχεδόν χρόνια, αλλά η Πελοπόννησος βρέθηκε στις τελευταίες θέσεις των περιφερειών της Ευρώπης. Ετσι το κεντρικό επιχείρημα έγινε εύκολα "σουρωτήρι" στις κατηγορίες και ειδικά στο πρόσωπο του Δημ. Δράκου. Στον δεύτερο γύρο η κεντρική στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας, σε συνδυασμό με τους χειρισμούς του επικοινωνιακού επιτελείου του κ. Δράκου, παρήγαγε τραγικά αποτελέσματα. Μόνο γέλια προκάλεσε η ιστορία με τον Γιάννη Μανώλη "πλοηγό" λεωφορείου εργατοπατέρων που κατέφθασαν για να εξηγήσουν στους αριστερούς πώς ο Δράκος θα… καταπιεί το μνημόνιο. Ο περιφερόμενος θίασος ανά την Πελοπόννησο μόνον ζημιά έκανε στους εμπνευστές της ιδέας και έδιωξε κάποιους οι οποίοι ενδεχομένως το σκέφτονταν για να ψηφίσουν αντιμνημονιακά.

Ανάλογη ζημιά προκάλεσε η άθλιας πολιτικής αισθητικής έμπνευση επιστράτευσης της Φ. Πιπιλή σε ρόλο "κατηγόρου" του Πέτρου Τατούλη. Κάτι που έγινε και σε άλλη εκλογική περιφέρεια και δείχνει ότι είχε χαθεί πλέον το μέτρο. Η βεβαιότητα νίκης που επιχειρούσε το επιτελείο Δράκου να επιδείξει, υπονομευόταν αυτομάτως από το συνεχές πήγαινε - έλα των ηγετικών στελεχών του κόμματος που έδειχνε ανησυχία.
Οι διαρκείς ενοχλήσεις, από το υψηλότερο δυνατόν επίπεδο μάλιστα, ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας που κρατούσαν αποστάσεις, έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα. Ο επιθετικός τόνος και ο δημόσιος λόγος του κ. Δράκου, έδιωχνε κόσμο.

Με αποκορύφωμα τις βάρβαρες "επιθέσεις" με μηνύματα και τηλεφωνήματα αλλά και την αθλιότητα των εκατοντάδων χιλιάδων φέιγ-βολάν που σκορπίστηκαν στους δρόμους τη νύχτα των εκλογών. Γεγονός που προκάλεσε οργή σε κόσμο του οποίου ο κ. Δράκος ήθελε να αποσπάσει την ψήφο.
Στον αντίποδα και χωρίς να υπάρχει ο τεράστιος μηχανισμός που κινητοποίησε η Νέα Δημοκρατία, η επιμονή Τατούλη στα αυτοδιοικητικά ήταν τελικά ευθυγραμμισμένη με τη συμπεριφορά που έδειξε το εκλογικό σώμα πανελλαδικά: Κέρδισε εκείνους οι οποίοι χρεώνουν τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται οι πολίτες σε εκείνες τις δυνάμεις που διαχειρίστηκαν την τύχη τους τα τελευταία χρόνια. Η αναγνωρισιμότητα που αναμφισβήτητα είχε, λειτούργησε ως "ατμομηχανή" για να τραβήξει το συρμό στην ανηφόρα και αν δεν έπεισε για το ανεξάρτητο, έπεισε στην πράξη για το πολυσυλλεκτικό τού χαρακτήρα που είχε το ψηφοδέλτιο. Το γεγονός ότι στο δεύτερο γύρο κινητοποιήθηκαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αντιδρούσαν αρχικά στην επιλογή Τατούλη, έφερε σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και ανατροπές.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Ορισμένα αριθμητικά στοιχεία για τις εκλογές παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον: Η αποχή εκτινάχθηκε και αυτοί που ψήφισαν ήταν 85.471 λιγότεροι από την πρώτη Κυριακή. Ο αριθμός αυτός είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από το άθροισμα των υπολοίπων συνδυασμών οι οποίοι στον πρώτο γύρο πήραν όλοι μαζί 65.547 ψήφους. Τα άκυρα ψηφοδέλτια ήταν 6.301 περισσότερα και τα λευκά 258 παραπάνω. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι για πολλούς λόγους ψήφισαν πολύ λιγότεροι από εκείνους οι οποίοι στον πρώτο γύρο είχαν επιλέξει Δράκο ή Τατούλη.

Ενώ υπολογίσιμος είναι ο αριθμός εκείνων που είχαν ψηφίσει μικρούς συνδυασμούς στον πρώτο γύρο και στο δεύτερο ψήφισαν θετικά υπέρ του ενός ή του άλλου. Αν σκεφθεί κανένας ότι "λευκό ή άκυρο με άμεσο ή έμμεσο τρόπο είχαν υποδείξει συνδυασμοί που συγκέντρωσαν περισσότερες από 46.000 ψήφους, μπορεί να γίνει αντιληπτό ότι ένα σημαντικό μέρος προσήλθε στις κάλπες στο δεύτερο γύρο και έκανε επιλογή. Τελικά η αποχή στο μεγάλο της μέρος θα πρέπει να αποδοθεί στους ετεροδημότες που δεν ήρθαν για δεύτερη φορά να ψηφίσουν γιατί δεν τους ενδιέφερε: Αλλοι γιατί αποκλείστηκε ο συνδυασμός που υποστήριξαν και άλλοι γιατί τελείωσε η… υποχρέωση απέναντι στο συγγενή και φίλο που ήταν υποψήφιος.

Το σημαντικότερο ίσως εύρημα της ανάλυσης των στοιχείων, είναι το γεγονός ότι η μεγαλύτερη μεταβολή στο δεύτερο γύρο επήλθε στη Μεσσηνία όπου ο Δημ. Δράκος έχασε ουσιαστικά κατά κράτος. Στον πρώτο γύρο είχε πάρει 46.437 ψήφους και στο δεύτερο γύρο έπεσε στις 43.655 ψήφους, έχασε δηλαδή 2.782 ψήφους.
Αντιθέτως ο Πέτρος Τατούλης στον πρώτο γύρο είχε πάρει 35.085 ψήφους και στο δεύτερο πήρε 39.134 ψήφους, κέρδισε δηλαδή 4.049 ψήφους. Στην πράξη αποδείχθηκε ότι ο Δημ. Δράκος έχει κουράσει, ότι ο σκληρός μηχανισμός της Νομαρχίας έχει προκαλέσει και πως πλείστοι όσοι ψηφοφόροι προερχόμενοι από τη ΝΔ επέλεξαν την απαλλαγή από ένα σύστημα που διακυβέρνησε αυταρχικά τη Μεσσηνία.

Η δεύτερη μεγάλη ανατροπή έγινε στην Κορινθία. Ο Δημ. Δράκος είχε πάρει 36.195 ψήφους και έπεσε στις 35.303 χάνοντας 892 ψήφους, ενώ ο Πέτρος Τατούλης είχε πάρει 35.146 ψήφους και πήρε 37.070, κέρδισε δηλαδή 1.924 ψήφους. Η δραστηριοποίηση του Π. Μπεγλίτη που στον πρώτο γύρο είχε μείνει ουσιαστικά αμέτοχος λειτουργώντας αρνητικά για την υποψηφιότητα Τατούλη και η κόντρα του Δημ. Δράκου με τον αντιπεριφερειάρχη του Νίκο Ταγαρά λίγες ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αντιστροφή.

Αντιθέτως στην Αργολίδα το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την αποχώρηση του Δ. Σαραβάκου φαίνεται πως λειτούργησε σε βάρος του Πέτρου Τατούλη ο οποίος από 27.435 ψήφους έπεσε στις 24.221, έχασε δηλαδή 3.214 ψήφους. Ενώ ο Δ. Δράκος έπεσε από τις 24.160 ψήφους στις 22.484, έχασε δηλαδή 1.676 ψήφους.
Μεγάλη υποχώρηση σημείωσε ο Δημ. Δράκος στη Λακωνία όπου από 28.503 ψήφους έπεσε στις 23.323, χάνοντας 5.180 ψήφους. Ο Πέτρος Τατούλης έπεσε από τις 21.594 ψήφους στις 20.269, χάνοντας 1.325 ψήφους. Το γεγονός ότι δύο δήμοι με πανίσχυρη τη ΝΔ (Ανατολική Μάνη, Μονεμβασιά) είχαν "καθαρίσει" από τον πρώτο γύρο και τα παιχνίδια που ξετυλίχτηκαν στις δημοτικές εκλογές, φαίνεται ότι έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στη μεγάλη υποχώρηση των δυνάμεων του Δημ. Δράκου.
Ανάλογες ήταν οι μεταξύ τους αλλαγές σε Αρκαδία με αποτέλεσμα ο Πέτρος Τατούλης συνολικά να χάσει συνολικά 637 ψήφους από τον πρώτο γύρο και ο Δημήτρης Δράκος αντιστοίχως 12.828 ψήφους.

Ψήφοι Πέτρου Τατούλη
ΝΟΜΟΣ Α' ΓΥΡΟΣ Β' ΓΥΡΟΣ ΔΙΑΦΟΡΑ
Αργολίδα 27435 24221 -3214
Αρκαδία 38337 36266 -2071
Κορινθία 35146 37070 +1924
Λακωνία 21594 20269 -1325
Μεσσηνία 35085 39134 +4049
Περιφέρεια 157597 156960 -637




Ψήφοι Δημήτρη Δράκου
ΝΟΜΟΣ Α' ΓΥΡΟΣ Β' ΓΥΡΟΣ ΔΙΑΦΟΡΑ
Αργολίδα 24160 22484 -1676
Αρκαδία 19396 17098 -2298
Κορινθία 36195 35303 -892
Λακωνία 28503 23323 -5180
Μεσσηνία 46437 43655 -2782
Περιφέρεια 154691 141863 -12828


Ελευθερία

Ενα παραλήρρημα απο εναν φανατικό Δικτάτορα

Ο άνθρωπος αυτός πέθανε ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΣ μέχρι την τελευταία του πνοή για τις πράξεις του.

Ένα παραλήρημα που δείχνει άνθρωπο με διαταρραγμάνη ψυχική υγεία.





ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ. ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ.





37η Επέτειος του πολυτεχνείου. Διαχρονικά τα μυνήματα του.

Κάθε Νοέμβρη, ο νους και η καρδιά μας είναι εκεί, στο Πολυτεχνείο, στην εξέγερση των φοιτητών, της νεολαίας και ολόκληρου του ελληνικού λαού κατά της χουντικής τυραννίας, το Νοέμβριο του 1973.
Το Πολυτεχνείο ήταν η κορυφαία εκδήλωση της επτάχρονης αντιχουντικής πάλης και μία από τις κορυφαίες στιγμές των αγώνων του λαού και της νεολαίας.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 ήταν .......

μια μαζική διαδήλωση λαϊκής αντίθεσης στο καθεστώς της Χούντας των Συνταγματαρχών.
Η εξέγερση ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου 1973, κλιμακώθηκε σχεδόν σε αντιχουντική επανάσταση και έληξε με αιματοχυσία το πρωί της 17ης Νοεμβρίου, μετά από μια σειρά γεγονότων που ξεκίνησαν με την είσοδο αρμάτων μάχης στον χώρο του Πολυτεχνείου.

Οι πηγές στο διαδίκτυο είναι χιλιάδες. μια μικρή αναζήτηση στο Google θα σας δώσει εκατομμύρια αποτελέσματα.

Εμείς αποτείνουμε φόρο τιμής στους ΗΡΩΕΣ της εξέγερσης του πολυτεχνείου της 17ης Νοέμβρη του 1973 με αυτή την αναφορά μας.
Σαφώς και δεν είναι πολλά αυτά που γράψαμε. Όμως κανουμε μια αναφορά στα τότε γεγονότα.



Μεσσηνιακές εφημερίδες της 17ης Νοεμβρίου 2010

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.