Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Βαγιωνάς: Κάποιοι στη Ν.Δ. εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα

Ένας ακόμη βουλευτής της ΝΔ εξαπέλυσε σήμερα ευθείες βολές κατά ηγετικών στελεχών του κόμματος, τα οποία ωστόσο δεν κατονόμασε. Πρόκειται για τον κ. Γιώργο Βαγιωνά που εκλέγεται στη Χαλκιδική.

Με άρθρο του στο skai.gr κάνει λόγο για «ορισμένους που μέσα στο ίδιο το κόμμα της ΝΔ βλέπουν αόρατους εχθρούς, διχάζουν με πολιτική και προσωπική ιδιοτέλεια τη βάση της παράταξης, βάζουν «ταμπέλες» υποθηκεύοντας έτσι στην πράξη την ενότητα, τη συλλογικότητα και τη σύμπνοια που έχει ανάγκη τούτες τις στιγμές η ΝΔ για να προχωρήσει μπροστά».

«Ένα χρόνο μετά την καθολική και ..........

αδιαμφισβήτητη εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στην προεδρία της ΝΔ, κάποιοι επιμένουν να κινούνται στη λογική στρατοπέδων, αρνούμενοι να αποδεχθούν το αυτονόητο. Ότι οι εχθροί της παράταξής μας βρίσκονται εκτός και όχι εντός των τειχών», τονίζει και καλεί τον κ. Αντώνη Σαμαρά να κάνει πράξη την υπόσχεσή του «να σπάσει τους σκοτεινούς, άκαμπτους και ξεκομμένους από την κοινωνία κομματικούς μηχανισμούς».

«Εξακολουθώ να εναποθέτω τις ελπίδες μου στον Πρόεδρο της παράταξής μας για να αλλάξει όλα όσα πρέπει να αλλάξουν στη ΝΔ προκειμένου να εξελιχθεί σε ένα πιο σύγχρονο κόμμα, μακριά από παλαιοκομματικές νοοτροπίες χαρακωμάτων, διχασμού και μισαλλοδοξίας στις οποίες θέλει να μας εγκλωβίσει μία περιορισμένη μειοψηφία «μανδαρίνων» του κομματικού σωλήνα. Ας πάψουν κάποιοι να επιμένουν να πληγώνουν την παράταξη, υπηρετώντας μάλλον άλλα συμφέροντα. Σίγουρα όχι το συλλογικό συμφέρον της ΝΔ», υπογραμμίζει ο κ. Βαγιωνάς.

Παραπολιτικά.gr

Διοικούσα Επιτροπή Δημοκρατικής Συμμαχίας

Με απόφαση της προέδρου της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» Ντόρας Μπακογιάννη, συγκροτήθηκε η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του κινήματος. Στις αρμοδιότητες της επιτροπής είναι ο συντονισμός της πολιτικής δράσης και των παρεμβάσεων καθώς και η οργανωτική ανάπτυξη της Δημοκρατικής Συμμαχίας μέχρι το ιδρυτικό της συνέδριο την ερχόμενη Άνοιξη.

Τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής είναι:

1. Αναστόπουλος Κώστας, Φοροτεχνικός, Δήμαρχος Ύδρας.
Ιδιοκτήτης του λογιστικού και φοροτεχνικού γραφείου στην Ύδρα και Δήμαρχος Ύδρας από το 1995 έως το 2010. Έχει υπηρετήσει την τοπική αυτοδιοίκηση από διάφορες θέσεις και οργανισμούς και έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την αειφόρο ανάπτυξη των μικρών νησιών.

2. Ανδρέου Γιώργος, Δικηγόρος.
Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, νομικός σύμβουλος μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων. Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αράχωβας Βοιωτίας, εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος δύο τετραετίες και μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Εθνικού Δρυμού Παρνασσού.

3. Αραμπατζή Νίκη, Δικηγόρος.
Δικηγόρος, σύμβουλος για θέματα αγροτικής πολιτικής. Έχει διατελέσει μέλος της Κ.Ε. ΟΝΝΕΔ, μέλος της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδας.

4. Γεωργιάδης Στέφανος, Επιχειρηματίας.
Τεχνολόγος Γεωπόνος, Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου Δράμας

5. Γιαννουλάκης Δημήτρης, Επιχειρηματίας.
Οικονομολόγος, Υποψήφιος Περιφερειάρχης Κρήτης στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές. Έχει διατελέσει μέλος Κ.Ε. Ν.Δ.

6. Γκλαβάκης Γιάννης, γεωπόνος-αγρότης, πρώην ευρωβουλευτής.
Γεωπόνος, φυτωριούχος στην Πέλλα, με έντονη συνδικαλιστική και κοινωνική δράση. Διετέλεσε για πολλά χρόνια μέλος του Δ.Σ. ΠΑΣΕΓΕΣ, μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών φορέων, υπηρέτησε την αυτοδιοίκηση στην Πέλλα από διάφορες θέσεις, και διετέλεσε Ευρωβουλευτής της ΝΔ την περίοδο 2003-2009.

7. Καμάρας Παύλος, Πολιτικός Μηχανικός-Συγκοινωνιολόγος.
Πολιτικός Μηχανικός, εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας. Μέλος Δ.Σ. Τοπικής Ένωσης Δήμων & Κοινοτήτων Νομού Αττικής, πρώην Δήμαρχος Πεύκης, Πρόεδρος Συλλόγου Δημάρχων Αττικής.

8. Καράτζης Μιλτιάδης, Επιχειρηματίας.
Οικονομολόγος, μέλος στο Δ.Σ. ΣΕΤΕ.

9. Καρβέλης Θάνος, Δικηγόρος.
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και Αναπληρωτής Διευθύνων Εταίρος Δικηγορικής Εταιρίας .Έχει μεταπτυχιακές σπουδές στην Διοίκηση Επιχειρήσεων στο ALBA.

10. Κόλλια Βάσω, Πολιτική Επιστήμων-Διεθνολόγος.
Πολιτική Επιστήμονας-Διεθνολόγος, εργάζεται ως σύμβουλος επικοινωνίας. Ήταν μέλος του Ε.Γ. και της Κ.Ε. ΟΝΝΕΔ και της Ν.Δ. Έχει διατελέσει Γενική Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών, της Γραμματείας Νέας Γενιάς του ΥΠΕΠΘ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής της UNESCO.

11. Κοτσώνης Θεόδωρος, ιατρός, πρώην βουλευτής.
Ιατρός, με πλούσια κοινωνική και επαγγελματική δράση. Διετέλεσε βουλευτής Κορίνθου με το ΠΑΣΟΚ την περίοδο 1989-2004 και υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας(1996-2000) και Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας (2003-2004).

12. Κωστάκη Ιουλία, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος.
Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος, Διδάκτωρ ΕΜΠ. Διδάσκει στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και εργάζεται στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

13. Πάλλη Αλεξάνδρα, επιχειρηματίας.
Σπούδασε Marketing και Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Αθήνα και το Λονδίνο. Είναι Γενική Γραμματέας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και αντιπρόεδρος του Φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Εμπόριο-Eurocommerce και του Δ.Σ του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.

14. Παπαγεωργίου Γιώργος, ιατρός, πρώην βουλευτής.
Ιατρός, Διδάκτωρ χειρούργος-οφθαλμίατρος, με σημαντική επιστημονική και πολιτική δράση. Διετέλεσε βουλευτής Άρτας πέντε φορές από το 1989 μέχρι το 2009 και υπηρέτησε υφυπουργός Υγείας (2007-2009).Ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

15. Παππάς Ελπιδοφόρος, Πολιτικός Μηχανικός, Στέλεχος Επιχειρήσεων.
Πολιτικός Μηχανικός, στέλεχος επιχειρήσεων, σήμερα είναι αναπληρωτής Διευθυντής έργου σχεδιασμού και κατασκευής πολιτιστικού κέντρου. Έχει Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Management στο London School of Economics. Με 15ετή επαγγελματική εμπειρία σε τομείς όπως: η διαχείριση και διοίκηση τεχνικών έργων, ο επιχειρηματικός σχεδιασμός, η διαχείριση κόστους και χρονοδιαγράμματος έργων.

16. Σταύρου Γιάννης, Οικονομολόγος.
Σπούδασε Οικονομική και Κοινωνική Διοίκηση στο University Lyon II και έχει μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Economics.
Εργάζεται ως στέλεχος επιχειρήσεων και μετέχει σε Δ.Σ. εταιρειών.

17. Ταχιάος Νίκος, Τοπογράφος Μηχανικός.
Τοπογράφος Μηχανικός, εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας σύμβουλος μελετητής-μηχανικός. Είναι μέλος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ και μέχρι πρόσφατα ήταν μέλος της δεκαπενταμελούς Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ. Έχει εκλεγεί πολλές φορές δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης και έχει διατελέσει αντιδήμαρχος. Υπήρξε μέλος του Ε.Γ. και της Κ.Ε της ΟΝΝΕΔ καθώς και της Κ.Ε της Ν.Δ.ς μελετητής - σύμβουλος μηχανικός.

18. Τραχήλη Αθηνά, Κτηνίατρος.
Κτηνίατρος, εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας. Πρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου και είναι β΄αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. του ΓΕΩΤΕΕ

19. Τσίφτης Σέργιος, Φυσικός.
Φυσικός, εργάσθηκε ως καθηγητής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Είχε έντονη κοινωνική και συνδικαλιστική παρουσία και διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, Γραμματέας της Περιφέρειας Β.Αιγαίου και του Εθνικού Τυπογραφείου και αντιπρόεδρος του Πολιτικού Συμβουλίου της CPMR – Conference of Peripheral Maritime Regions of Europe (Σύνοδος των Απομακρυσμένων και Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης). Υπήρξε μέλος της Κ.Ε. και του Πολιτικού Συμβουλίου της Ν.Δ.

20. Υφαντής Κώστας, Πανεπιστημιακός.
Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Διεθνείς Σχέσεις στο Τμήμα Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Bradford από όπου και αναγορεύθηκε Διδάκτορας. Μεταξύ άλλων, διετέλεσε Επιστημονικός Συνεργάτης του Υπουργείου Εξωτερικών (1997-1998) και Fulbright Visiting Scholar στη John F. Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου Harvard (2002).

Με απόφαση της προέδρου στην προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή θα συμμετέχουν επίσης ο Γιάννης Οικονόμου εκπρόσωπος Τύπου, ο Δημήτρης Ζαφειριάδης υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού και ο Παναγιώτης Αντωνόπουλος υπεύθυνος οργανωτικού.

Την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου και ώρα 11:00, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής στα γραφεία της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Λ. Αυγενάκης: «Προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ ο Α. Σαμαράς»

Νέα επίθεση στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο προσφάτως διαγραφείς από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης.

Τον χαρακτήρισε «προσωρινό πρόεδρο της Ν.Δ., που συρρικνώνει το κόμμα και το οδηγεί σε μοναχική και χωρίς διέξοδο πορεία».

Όπως υποστήριξε η διαγραφή του από ..........

το κόμμα έγινε χωρίς να του ζητηθούν εξηγήσεις, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «αυθαίρετη, αυταρχική και αντιδημοκρατική.

«Στη ΝΔ του Σαμαρά δεν αντέχουν δημοκρατία, δεν υπάρχει σεβασμός στις άλλες απόψεις, δεν ανέχονται άλλη άποψη η παρέα που διαφεντεύει τη “Νέα” Νέα Δημοκρατία. Ο προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ έχει καταφέρει τη μεγαλύτερη συρρίκνωση του κόμματος στην ιστορία του», πρόσθεσε ο κ. Αυγενάκης.

Zougla

ΣτΕ: Εισήγηση κατά της συνταγματικότητας της έκτακτης εισφοράς

Κατά της συνταγματικότητας των διατάξεων της έκτακτης εισφοράς του 3758/2009, σύμβουλος επικρατείας Ι. Γράβαρης, τάχθηκε ο σύμβουλος επικρατείας Ι. Γράβαρης κατά τη συζήτηση στο Β' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας αίτησης φορολογουμένων για αναίρεση απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών με τη οποία κρίθηκε συνταγματική η έκτακτη εισφορά.

Οι δικηγόροι του φορολογουμένου και ..........

διαφόρων φορέων (Συνήγορος του φορολογουμένου και Ένωση Ελλήνων Φοροτεχνών) αναφέρθηκαν επίσης και σε άλλο συνταγματικό πρόβλημα, καθώς, όπως υποστήριξαν, ο νόμος ανεβάζει το ύψος της εισφοράς κλιμακωτά με βάση το εισόδημα επιβάλλοντας όχι ποσοστό αλλά ένα συγκεκριμένο ποσό με συνέπεια σε κάποιες περιπτώσεις να επιβαρύνεται αναλογικά περισσότερο εκείνος που έχει μικρότερο εισόδημα.

Από την πλευρά τους οι νομικοί σύμβουλοι του Δημοσίου υποστήριξαν ότι η έκτακτη εισφορά δεν αποτελεί προσαύξηση φόρου και δεν είναι αντισυνταγματική γιατί δεν επιβάλλεται αναδρομικά, καθώς λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα του 2007 μόνο ως κριτήριο και όχι ως αντικείμενο της φορολόγησης αφού κατά την επιβολή της έκτακτης εισφοράς δεν υπήρχε άλλη βάση υπολογισμού της, καθώς δεν είχαν εκδοθεί τα νέα εκκαθαριστικά.

Πρόσθεσαν ότι ο νομοθέτης είχε υπόψη του την νομολογία του ΣτΕ του 1979 όταν είχε κριθεί συνταγματική έκτακτη εισφορά το 1976 χρησιμοποιώντας ως κριτήριο και όχι ως αντικείμενο εισοδήματα του 1974. Ακόμη, ανέφεραν ότι δεν θα διακινδύνευε ο νομοθέτης να κάνει αυτή την ρύθμιση αφού γνώριζε αυτή την νομολογία και δεν θα διακινδύνευε να αναγκαστεί να επιστρέψει μεγάλα ποσά.

Αναφέρθηκαν επιπλέον στην οικονομική κρίση, υποστηρίζοντας ότι το ιδιωτικό συμφέρον υποχωρεί μπροστά στο δημόσιο συμφέρον και ότι πρέπει να φορολογηθούν οι έχοντες και κατέχοντες επικαλούμενοι και τη σχετική φράση του προέδρου της Δημοκρατίας.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτάσεις ΣΟΚ από τον ΣΕΒ για τα εργασιακά.

Εργασία και το Σάββατο με χορήγηση συμπληρωματικής ανάπαυσης και συμψηφισμός των υπερωριών με μείωση του ωραρίου εργασίας σε ορίζοντα τετραμήνου, είναι ορισμένες από τις προτάσεις που εισηγήθηκε προς τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης η διοίκηση του ΣΕΒ, προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα.

Σε συνάντηση που είχε σήμερα με τον ..........

κ. Χρυσοχοΐδη, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών παρέδωσε στον υπουργό μελέτη για τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα, τα οποία, όπως επισημάνθηκε ξεπερνούν τα 230 (η υποχρέωση από το μνημόνιο ήταν να καταγραφούν 30) και εκτείνονται σε ολόκληρη τη διάρκεια ζωής της επιχείρησης: από την αδειοδότηση και την καθημερινή λειτουργία μέχρι το κλείσιμο και την εκκαθάριση της εταιρίας.

Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης χαρακτήρισε τη μελέτη του ΣΕΒ «πολύ χρήσιμη και σημαντική πρωτοβουλία με μεγάλη συνεισφορά στην προσπάθεια βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος». Όπως ανέφερε μάλιστα σε λίγες ημέρες θα παρουσιαστεί ο νέος επενδυτικός νόμος, καθώς και το στρατηγικό σχέδιο για την ενίσχυση των εξαγωγών.

Από την πλευρά του, ο κ. Δασκαλόπουλος τόνισε ότι η επιχειρηματικότητα περνά σε καθημερινή βάση από συμπληγάδες, ενώ ανήγγειλε ότι ο Σύνδεσμος θα προχωρήσει στη δημιουργία παρατηρητηρίου διοικητικών εμποδίων για τις επιχειρήσεις, με βάση τη μελέτη που ολοκληρώθηκε σήμερα.

Σημειώνεται ότι όσον αφορά στα εργασιακά, οι προτάσεις του ΣΕΒ προβλέπουν να μειωθεί στο μισό (από 8 σε 4 %) το ποσοστό των προσλήψεων που καλύπτεται υποχρεωτικά από ειδικές κατηγορίες εργαζομένων (άτομα με ειδικές ανάγκες, πολύτεκνους, κ.α.), να αναθεωρηθεί η λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών και να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές.

Ειδικότερα ως προς τα «αγκάθια» της επιχειρηματικότητας, η μελέτη του ΣΕΒ εντοπίζει τις πηγές των εμποδίων στους εξής παράγοντες:

- Συναρμοδιότητες υπουργείων και φορέων (αλληλοεπικαλύψεις).

- Έλλειψη συνεργασίας συναρμοδίων υπηρεσιών.

- Παρεμβολή Επιμελητηρίων και επαγγελματικών συνδέσμων κυρίως για είσπραξη μη ανταποδοτικών αμοιβών ή υποχρεωτική χρήση των υπηρεσιών τους.

- Αγνοια λειτουργίας της αγοράς. Μη συνεργασία με την επιχειρηματική κοινότητα.

- Έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού.

- Πολυνομία.

- Νοοτροπία κρατικού παρεμβατισμού.

Όπως τονίζεται μάλιστα τα περισσότερα από τα εμπόδια δεν αφορούν ένα υπουργείο ή φορέα, αλλά περισσότερες υπηρεσίες του κράτους. Η βιομηχανία τροφίμων για παράδειγμα, εποπτεύεται ή ελέγχεται από έξι Υπουργεία (Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Υγείας, Διατροφής και Άθλησης, Οικονομικών, Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.)

Εισηγείται επίσης την κατάργηση επιβαρύνσεων υπέρ τρίτων στις οποίες περιλαμβάνονται, το Δικαίωμα εκτελωνιστικών εργασιών (ΔΕΤΕ), οι εισφορές σε φάρμακα, δίδακτρα, εισιτήρια πλοίων, καύσιμα, αλεύρια, εισιτήρια θεάτρων και κινηματογράφων.

Ζητεί ακόμη την απελευθέρωση (κατάργηση) των ελάχιστων αμοιβών για δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς, αλλά και τον εξορθολογισμό των κομίστρων στις αστικές συγκοινωνίες και τα ταξί.

Στο «μέτωπο» των τιμών οι επιχειρήσεις ζητούν ακόμη απελευθέρωση των περιθωρίων κέρδους στα οπωροκηπευτικά, αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων, κατάργηση της διατίμησης στα κυλικεία των πλοίων, κατάργηση της έκδοσης τιμολογίων από τους αγρότες, όπως επίσης και της υποχρέωσης των επιχειρήσεων να ενημερώνουν το υπουργείο Ανάπτυξης για τις αυξήσεις τιμών και την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τις εξαγορές - συγχωνεύσεις.

Ενστάσεις ΕΒΕΑ

Την αντίθεσή του σε ορισμένες από τις προτάσεις του ΣΕΒ εξέφρασε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Αφού ανέφερε ότι εν πολλοίς συμφωνεί με τη δέσμη μέτρων για τη μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, ο κ. Μίχαλος επεσήμανε ότι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» και εξέφρασε απορία «για την χρησιμότητα ή ακόμη και την σκοπιμότητα που ενδέχεται να κρύβουν ορισμένες από τις προτάσεις του ΣΕΒ».

Η αντίθεση του ΕΒΕΑ εστιάζεται σε τρία ζητήματα για τα οποία ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ σημείωσε τα εξής:

- Ποια είναι η σκοπιμότητα της προτεινόμενης απαξίωσης του επιμελητηριακού θεσμού, με ιστορία 90 χρόνων; Δεν θα αποβεί εν τέλει σε βάρος των εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε όλη την χώρα, ιδιαίτερα σ' αυτή την κρίσιμη περίοδο, που έτσι θα χάσουν τις άκρως ανταποδοτικές υπηρεσίες που λαμβάνουν από τα επιμελητήρια;

- Ποια η είναι χρησιμότητα του φραγής του δικαιώματος για εργασία σε πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία; Το κράτος δεν πρέπει να μεριμνά για τις ειδικές κατηγορίες πολιτών του;

- Ποια η είναι η χρησιμότητα της κατάργησης των ανώτερων τιμών πώλησης σε χώρους που δεν μπορεί να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός, όπως για παράδειγμα τα κυλικεία των πλοίων; Μήπως το κράτος δεν πρέπει να εποπτεύει τις αγορές προς όφελος επιχειρήσεων και καταναλωτών;

Ο κ. Μίχαλος κάλεσε τον ΣΕΒ να επανεξετάσει τις προτάσεις αυτές και υποστήριξε ότι οι προτεραιότητες πρέπει να είναι η πάταξη της γραφειοκρατίας και η δραστική μείωση της φορολογίας.

ΓΣΕΕ: Εκτός ορίων η «βουλιμία» του ΣΕΒ

Για απόπειρα ισοπέδωσης κάθε εργασιακού δικαιώματος από τους βιομηχάνους έκανε λόγο η ΓΣΕΕ

«Με πρόσχημα την κρίση οι βιομήχανοι επιχειρούν για ακόμη μια φορά να ισοπεδώσουν κάθε εργασιακό δικαίωμα. Ας καταλάβουν επιτέλους ότι ''ο κόμπος έφτασε στο χτένι'' και ότι οι εργαζόμενοι με τους εκβιασμούς και τις απειλές τους έχασαν περισσότερα απ' ότι μπορούσαν ώστε εκείνοι να πετύχουν το στόχο τους που δεν είναι άλλος από την διεύρυνση της κερδοφορίας και των προνομίων τους», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.

Η Συνομοσπονδία υπογραμμίζει ότι «οι εργαζόμενοι δεν θα πληρώσουν άλλο το μάρμαρο. Ας πληρώσουν επιτέλους όλοι όσοι τα προηγούμενα χρόνια πλούτιζαν και πλουτίζουν στις πλάτες μας».

Καλεί δεν την κυβέρνηση «να πετάξει στο καλάθι των αχρήστων, αυτές τις ''φαεινές ιδέες'' του ΣΕΒ» και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών «να πάρει πίσω τις σημερινές προτάσεις του για τις ανατροπές στα εργασιακά και να αναλάβει αυτό που καιρό έπρεπε να είχε κάνει. Την δική του κοινωνική ευθύνη και υποχρέωση».

ΚΚΕ: Αποθρασυμμένοι οι μεγαλοβιομήχανοι

«Οι μεγαλοβιομήχανοι αποθρασυμμένοι αξιώνουν να αποφασίζουν αυτοί το χρόνο εργασίας και το μισθό πείνας που θα δίνουν στους εργαζόμενους. Η κυβέρνηση και η ΝΔ όχι μόνο υιοθετούν τις αντιδραστικές τους επιδιώξεις αλλά και προπαγανδίζουν ως πατριωτικό καθήκον τη συναίνεση για την προώθηση των αναδιαρθρώσεων υπέρ της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους», σχολίασε το ΚΚΕ

Υπογράμμισε δε ότι «η εργατική τάξη έχει και υποχρέωση και τη δύναμη να υπερασπιστεί και να κατακτήσει το δίκιο της, οργανώνοντας τώρα αποφασιστικά την ταξική αντεπίθεσή της κατά των κομμάτων και της ΕΕ που υπηρετούν τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών της».

ΣΥΝ: Κυβέρνηση - τρόικα «κάνουν τον τροχονόμο» στις επιθυμίες του ΣΕΒ

Έντονη ήταν και η αντίδραση του ΣΥΝ «Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, με ''ανοιγμένη την όρεξη'' από τα συνεχή δώρα της κυβέρνηση προς τις μεγάλες επιχειρήσεις (πιο γρήγορες και πιο φθηνές απολύσεις, μικρότερη φορολογία κερδών, δωρεάν επιχορηγήσεις για θέσεις επισφαλούς απασχόλησης, κ.λ.π.), απαιτεί με θρασύτητα να του ''δώσουν στο πιάτο'' και τις ελάχιστες προστατευτικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν έχουν μέχρι τώρα καταργηθεί (πενθήμερο, αμοιβή υπερωριών, όρια στην εκ περιτροπής εργασία)», δήλωσε ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Εργατικής πολιτικής του ΣΥΝ.

Τόνισε ακόμη ότι «οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα με τους αγώνες τους και οι δυνάμεις της Αριστεράς με την αναγκαία συμπόρευση και κοινή δράση τους μπορούν και πρέπει να βάλουν ένα τέλος στις πολιτικές της τρόικας και της κυβέρνησης, που ουσιαστικά ''κάνουν τον τροχονόμο'' στις επιθυμίες του ΣΕΒ, πριν η χώρα μας μετατραπεί σε κοινωνικό και εργασιακό νεκροταφείο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τρίχρονος κόλλησε μέσα στο… πλυντήριο [ Video ]

Τι άλλο θα δούμε πια;;;

Τυχερό μέσα στην ατυχία του στάθηκε ένα μικρό αγοράκι τριών ετών από την πόλη Taiyuan στην επαρχία Shanxi της βόρειας Κίνας, όταν παίζοντας «κρυφτό» χώθηκε μέσα στο πλυντήριο, αλλά τα πόδια τουσφήνωσαν στον κάδο και δεν μπορούσε να βγει.

Έμεινε εκεί κολλημένος για περισσότερο από μία ώρα, μέχρι να καταφτάσουν οι άντρες σωστικού συνεργείου και να τον απεγκλωβίσουν, χρησιμοποιώντας ένα κυκλικό πριόνι με το οποίο έκοψαν τον κάδο προσεκτικά, αφού η λεπίδα έκοβε μόλις ελάχιστα εκατοστά από τα πόδια του μικρού.

Δείτε το Video




Νάντια Γιαννακοπούλου: «Υπέρογκες αυξήσεις διοδίων και δημιουργία νέων σταθμών»

Κάθε οργανωμένη πολιτεία είναι υποχρεωμένη να παρέχει στους πολίτες της ένα σύγχρονο και ασφαλές οδικό δίκτυο, με χρήματα που αντλεί από τη γενική φορολογία και όχι από επιπλέον φόρους (διόδια). Στην πατρίδα μας, οι συμβάσεις που παραχωρεί η πολιτεία σε ιδιώτες για την εκμετάλλευση των διοδίων καθιστούν τη μετακίνηση για κάθε τροχοφόρο πανάκριβη και αναντίστοιχη με τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Ενδεικτικά, το υψηλό κόστος μετακίνησης της διαδρομής Αθήνα – Καλαμάτα και Αθήνα – Θεσσαλονίκη, πέραν του ότι καλείται ο οδηγός να σταματήσει 5 φορές στην πρώτη περίπτωση και 10 φορές στη δεύτερη με αποτέλεσμα να καθυστερεί χωρίς λόγο η διαδρομή, αποτυπώνει την υπερβολική και καταχρηστική τιμολόγηση που απαιτούν και τελικά επιτυγχάνουν οι εταιρίες από την πολιτεία.

Συγκεκριμένα, για τη διαδρομή .............

Αθήνα – Μεγαλόπολη, οι οδηγοί Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων καλούνται να πληρώσουν διόδια σε πέντε σημεία μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής Οδού με συνολικό αντίτιμο περίπου 25 ευρώ, με επιστροφή. Μάλιστα, σε αυτήν τη διαδρομή, αναμένεται να λειτουργήσουν κι άλλοι δύο ή τρεις σταθμοί διοδίων μετά την ολοκλήρωση του έργου μέχρι την Καλαμάτα, με αποτέλεσμα το κόστος της διαδρομής να ξεπεράσει τα 35 ευρώ.

Αντιστοίχως, για τη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη, οι οδηγοί καλούνται να πληρώσουν διόδια σε δέκα σημεία, με συνολικό αντίτιμο περίπου 50 ευρώ, με επιστροφή. Κατόπιν αυτών,

Ερωτάται ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

1. Γιατί οι Έλληνες οδηγοί να πληρώνουν τόσο ακριβά διόδια και γιατί αυξήθηκαν τα διόδια της Νεστάνης κατά 133% και των Μαλγάρων κατά 40%; Με ποια λογική γίνεται προείσπραξη διοδίων εκ μέρους της εταιρίας ‘‘Ολυμπία Οδός Α.Ε.’’ για τον απαράδεκτο και πιο επικίνδυνο δρόμο στην Ελλάδα (Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα), όταν μάλιστα η εταιρία ανακοινώνει ότι η παράδοση των έργων σε αυτόν τον οδικό άξονα θα καθυστερήσει 2 χρόνια ακόμη;

2. Τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση για τον εξορθολογισμό της τιμολόγησης των διοδίων σε περίοδο, μάλιστα, οικονομικής κρίσης και πώς πρόκειται να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι οι απαλλοτριώσεις, αφενός καθυστερούν και αφετέρου ξαναπληρώνονται σε πολλές περιπτώσεις από τον Έλληνα φορολογούμενο;

Η ερωτώσα βουλευτής,

Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

Οδηγίες συμπλήρωσης δήλωσης Ειδικού Φόρου Ακινήτων 2010

Οδηγίες για τη συμπλήρωση της δήλωσης Ειδικού Φόρου επί Ακινήτων έτους 2010 έδωσε με εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών.

Η δήλωση υποβάλλεται σε ένα έντυπο που ορίζεται στην ΠΟΛ 1159/2010 Απόφαση του υπουργού Οικονομικών και μέχρι την 20η Μαΐου του έτους φορολογίας. Ειδικά για το έτος 2010 η δήλωση υποβάλλεται μέχρι και την 30η Δεκεμβρίου 2010 σύμφωνα με την ΠΟΛ 1158/2010 Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

Όπως σημειώνεται, με τις διατάξεις του ............

άρθρου 57 του ν. 3842/2010 τροποποιήθηκε το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τον ειδικό φόρο επί των ακινήτων (άρθρα 15 έως 17 του ν. 3091/2002). Ειδικότερα, με τις ισχύουσες διατάξεις από το έτος 2010 αναπροσαρμόσθηκε ο φορολογικός συντελεστής της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του ν. 3091/2002 από 3% σε 15% και διευρύνθηκαν οι κατηγορίες των προσώπων - οντοτήτων που είναι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης και καταβολής του φόρου.

Αναλυτικότερα από το έτος 2010 υποχρέωση υποβολής δήλωσης ειδικού φόρου επί των ακινήτων έχουν:

α) Οι νομικές οντότητες και τα νομικά πρόσωπα που είναι υπόχρεα σε καταβολή του φόρου αυτού.

β) Ανώνυμες εταιρείες και εταιρείες περιορισμένης ευθύνης οι οποίες έχουν ως σκοπό, σύμφωνα με το καταστατικό τους, την αγορά, διαχείριση, επένδυση και εκμετάλλευση ακινήτων.

γ) Οι νομικές οντότητες και τα νομικά πρόσωπα των περιπτώσεων γ΄ και στ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 15 του ν. 3091/2002, καθώς και αυτά της περίπτωσης δ΄ της παραγράφου 3 του ιδίου νόμου. Συγκεκριμένα:

► Ναυτιλιακές επιχειρήσεις που έχουν εγκαταστήσει γραφεία στην Ελλάδα σύμφωνα με τις διατάξεις του α.ν. 89/1967 (ΦΕΚ 132 Α΄), όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τον α.ν. 378/1968 (ΦΕΚ 82 Α΄), το ν. 27/1975 (ΦΕΚ 77 Α΄), το ν. 814/1978 (ΦΕΚ 144 Α΄) και το ν. 2234/1994 (ΦΕΚ 142 Α΄) και πλοιοκτήτριες εταιρείες εμπορικών πλοίων (περ. γ, παρ. 2, αρ. 15).

► Νομικά πρόσωπα τα οποία αποδεδειγμένα επιδιώκουν στην Ελλάδα σκοπούς κοινωφελείς, πολιτιστικούς, θρησκευτικούς, εκπαιδευτικούς (περ. στ, παρ. 2, αρ. 15).

► Εταιρείες, που έχουν την έδρα τους σύμφωνα με το καταστατικό τους στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης των οποίων το σύνολο των ονομαστικών μετοχών, μεριδίων ή μερίδων ανήκουν σε ίδρυμα ημεδαπό ή αλλοδαπό, εφόσον αποδεδειγμένα επιδιώκει στην Ελλάδα κοινωφελείς σκοπούς, για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτόν (περ. δ΄ παρ. 3, αρ. 15).

Τρόπος συμπλήρωσης της δήλωσης Ειδικού Φόρου επί των ακινήτων

Α. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΤΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ Ε.Φ.Α.

► Προς τον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ.: Αναγράφεται η αρμόδια Δ.Ο.Υ. στην οποία υποβάλλεται η δήλωση Ε.Φ.Α.

► Η δήλωση του προηγούμενου έτους υποβλήθηκε στον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ.: Αναγράφεται η Δ.Ο.Υ. που υπεβλήθη η δήλωση το προηγούμενο έτος. Εάν η δήλωση υποβάλλεται για πρώτη φορά, αναγράφεται η λέξη «ΠΡΩΤΗ».

► Είδος Δήλωσης: Σημειώνεται (Χ) στην ένδειξη ΑΡΧΙΚΗ, ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ - ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΗ, ΑΝΑΚΛΗΤΙΚΗ, ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ, ανάλογα με το είδος της δήλωσης. Σημειώνεται (Χ) στην ένδειξη ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ όταν συμπεριλαμβάνεται στη δήλωση ρητή και αιτιολογημένη η επιφύλαξη του φορολογούμενου. Τονίζεται ότι κάθε γενική και αόριστη επιφύλαξη θεωρείται ανύπαρκτη και δεν επιφέρει κανένα αποτέλεσμα.

► Πίνακας Α. Στοιχεία Υποχρέου: Συμπληρώνονται με ΚΕΦΑΛΑΙΑ όλα τα στοιχεία του υπόχρεου σε δήλωση νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας.

► Πίνακας Β. Στοιχεία εκπροσώπου: Συμπληρώνονται με ΚΕΦΑΛΑΙΑ όλα τα στοιχεία του νομίμου εκπροσώπου του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας.

► Πίνακας Γ. Εκκαθάριση Ειδικού Φόρου επί των ακινήτων. Στον πίνακα αυτόν προσδιορίζεται το συνολικό ποσό για καταβολή του Ειδικού Φόρου επί των Ακινήτων.

Συγκεκριμένα:

► Στον κωδικό 012 «ΑΞΙΑ ΠΛΗΡΟΥΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑΣ» αναγράφεται το σύνολο της φορολογητέας αξίας της πλήρους κυριότητας των ακινήτων. Το αριθμητικό ποσό μεταφέρεται από το σύνολο της στήλης 17 του εσωτερικού του εντύπου.

► Στον κωδικό 013 «ΑΞΙΑ ΨΙΛΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑΣ» αναγράφεται το σύνολο της φορολογητέας αξίας της ψιλής κυριότητας επί των ακινήτων. Το αριθμητικό ποσό μεταφέρεται από το σύνολο της στήλης 19 του εσωτερικού του εντύπου.

► Στον κωδικό 014 «ΑΞΙΑ ΕΠΙΚΑΡΠΙΑΣ» αναγράφεται το σύνολο της φορολογητέας αξίας της επικαρπίας επί των ακινήτων. Το αριθμητικό ποσό μεταφέρεται από το σύνολο της στήλης 18 του εσωτερικού του εντύπου.

► Στον κωδικό 015 «ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΞΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ» αναγράφεται το σύνολο της φορολογητέας αξίας των ακινήτων.

► Στον κωδικό 016 αναγράφεται το ποσό του ειδικού φόρου για καταβολή, δηλαδή το αποτέλεσμα του γινομένου της φορολογητέας αξίας των ακινήτων με τον οικείο φορολογικό συντελεστή (15%).

► Στον κωδικό 017 αναγράφεται το ποσό του πρόσθετου φόρου σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής της αρχικής δήλωσης. Στο κενό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των λέξεων «Πρόσθετος Φόρος» και «% λόγω εκπροθέσμου» αναγράφεται αριθμητικώς το ποσοστό επί τοις εκατό λόγω της εκπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης.

► Στον κωδικό 018 αναγράφεται το άθροισμα των αριθμητικών ποσών των κωδικών 016 και 017.

► Επιπρόσθετα στον κωδικό 019 αναγράφεται το σύνολο της αξίας των απαλλασσόμενων ακινήτων. Το αριθμητικό ποσό μεταφέρεται από τον αντίστοιχο κωδικό του εσωτερικού του εντύπου.

Τέλος, η δήλωση Ειδικού Φόρου επί των Ακινήτων υπογράφεται από τον νόμιμο εκπρόσωπο του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας.

Β. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ

Το εσωτερικό του εντύπου της δήλωσης χωρίζεται σε δύο πίνακες. Στον πρώτο πίνακα αναγράφονται τα ακίνητα που υπόκεινται σε φόρο και στον δεύτερο πίνακα αναγράφονται τα ακίνητα που απαλλάσσονται.

Στον ΠΙΝΑΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ αναγράφονται τα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων που υπάγονται σε φόρο και η αξία τους. Για το λόγο αυτό ο πίνακας χωρίζεται σε στήλες με ενδεικτικούς αριθμούς 1 έως και 22 και συμπληρώνεται από το φορολογούμενο με ευανάγνωστα ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, όπως στο συνημμένο αρχείο.

Στον ΠΙΝΑΚΑ ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ αναγράφονται τα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων που απαλλάσσονται του φόρου και η αξία τους. Για το λόγο αυτό ο πίνακας χωρίζεται σε στήλες με ενδεικτικούς αριθμούς από 1 έως και 21 και συμπληρώνεται από το φορολογούμενο με ευανάγνωστα ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, όπως στο συνημμένο αρχείο.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ:

1. Στις περιπτώσεις που στη δήλωση αναγράφεται κτίσμα για τον υπολογισμό του οποίου χρησιμοποιούνται τα έντυπα από Κ1 έως Κ9 αναγράφονται σε ξεχωριστή γραμμή και τα στοιχεία της εδαφικής έκτασης επί της οποίας βρίσκεται το κτίσμα. Τονίζεται ότι σε περίπτωση που δεν αναγραφούν στοιχεία γηπέδου, συνεπάγεται ότι το ακίνητο δεν έχει περιγραφεί πλήρως και επέρχονται όλες οι κυρώσεις περί ανακριβούς δήλωσης.

2. Στις περιπτώσεις που στη δήλωση αναγράφονται απαλλασσόμενα ακίνητα (συμπληρώνεται ο Πίνακας Β) συμπληρώνεται ο αντίστοιχος πίνακας της 4ης σελίδας της δήλωσης και απαιτείται η συνυποβολή των παραστατικών που ορίζονται στις ΠΟΛ 1075/2010 & ΠΟΛ 1093/2010 Αποφάσεις Υπουργού Οικονομικών.

Σε περίπτωση που δεν έχουν εκδοθεί οι προβλεπόμενες βεβαιώσεις της ΠΟΛ 1075/2010 ΑΥΟ η δήλωση υποβάλλεται συνοδευόμενη από φωτοτυπία της αίτησης απαλλαγής.

Για τα απαλλασσόμενα ακίνητα δεν απαιτείται η συνυποβολή φύλλων υπολογισμού της αξίας τους.

3. Στις περιπτώσεις που νομική οντότητα ή νομικό πρόσωπο το οποίο έκανε χρήση της μεταβατικής διάταξης του άρθρου 58 του νόμου 3842/2010, υποβάλλει δήλωση Ε.Φ.Α., τότε συνυποβάλλει με τη δήλωση αυτή και φωτοτυπία του μεταβιβαστικού συμβολαίου του ακινήτου.

4. Στις περιπτώσεις υποβολής δήλωσης με περισσότερες από μία σελίδες:

α. αναγράφεται το λεκτικό «ΣΕΛΙΔΑ �.. ΑΠΟ �..» σε κάθε σελίδα της δήλωσης.

β. η αρίθμηση των ακινήτων (Α/Α) είναι συνεχόμενη και στις επόμενες σελίδες, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών,

γ. στην τελευταία γραμμή του εσωτερικού του εντύπου κάθε σελίδας πραγματοποιείται άθροιση των αναγραφόμενων στις στήλες 17 έως 19 και μεταφορά των αθροισμάτων στις αντίστοιχες στήλες της πρώτης γραμμής της επόμενης σελίδας.

δ. Στην περίπτωση αυτή συμπληρώνονται τα συνολικά ποσά όλων των σελίδων μόνο στην εξωτερική σελίδα της πρώτης σελίδας του εντύπου.

Nαυτεμπορική

Δεν κόβουν το κάπνισμα οι Έλληνες. Παραμένουν εθισμένοι παρά τις απαγορεύσεις

Αμετανόητοι «θεριακλήδες» αποδεικνύονται οι Έλληνες εν μέσω… καπνοαπαγόρευσης. Όπως καταδεικνύει πρόσφατη έρευνα, η εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος δεν πτόησε ιδιαίτερα τους καπνιστές στη χώρα μας, οι οποίοι, βοηθούντων και των ελαστικών μέτρων επιτήρησης του νόμου, συνέχισαν να επιδίδονται στην αγαπημένη τους επιβλαβή συνήθεια.

Μάλιστα, τα συγκριτικά στοιχεία από το 2006 έως το 2010 μαρτυρούν ότι αυξάνουν και πληθύνονται οι Ελληνίδες καπνίστριες, σε αντίθεση με τους άντρες, όπου καταγράφεται μείωση του καπνίσματος.

Η έρευνα παρουσιάστηκε τη Δευτέρα ...........

από τον καθηγητή κ. Παναγιώτη Μπεχράκη, το γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας κ. Αντώνη Δημόπουλο και τον πρόεδρο του ΕΟΦ κ. Γιάννη Τούντα, με αφορμή το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, το οποίο πραγματοποιείται από την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου έως το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου στο αμφιθέατρο του υπουργείου Υγείας, στο Μαρούσι (Κηφισίας 39).

Στόχος του συνεδρίου -στη διάρκεια του οποίου θα παρευρεθούν μεταξύ άλλων διακεκριμένοι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Harvard- είναι να αναπτυχθούν νέα εκπαιδευτικά εργαλεία, που θα επιτρέψουν την ουσιαστική παρέμβαση εντός του σχολείου και θα μειώσουν δραστικά το ποσοστό των Ελλήνων μαθητών και νέων καπνιστών.

Εξ απαλών ονύχων αρχίζουν το κάπνισμα οι Έλληνες

«Φυτώρια» καπνιστών αποδεικνύονται τα ελληνικά σχολεία. Όπως έδειξε η έρευνα Hellas Health ΙΙI, η καπνιστική συνήθεια έχει γερές ρίζες μέσα στη σχολική κοινότητα, καθώς οι μισοί από τους καπνιστές δήλωσαν ότι άρχισαν το καθημερινό και συστηματικό κάπνισμα σε ηλικία μικρότερη των 18 χρόνων.

Εντός ή εκτός σχολείων σε φανατικές καπνίστριες εξελίσσονται πάντως οι γυναίκες. Συγκεκριμένα, το 42,9% των ανδρών και το 37,2% των γυναικών δηλώνουν ότι είναι καθημερινοί καπνιστές. Σε σύγκριση όμως με τις προηγούμενες πανελλαδικές μελέτες Hellas Health I και ΙΙ, που έγιναν το 2006 και το 2008 αντίστοιχα, τα ποσοστά των ανδρών καπνιστών εμφανίζονται σημαντικά μειωμένα κατά 7% (ήταν 49,9% το 2006 και 46,4% το 2008), ενώ στις γυναίκες παρουσιάζεται σταθερή αύξηση κατά 6,4% (30,8% το 2006 και 33,5% το 2008).

Αγνοούν τις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος

Εννέα στους δέκα Έλληνες γνωρίζουν ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα, εμφράγματα, αναπνευστικά νοσήματα και επιπλοκές της κύησης. Λιγότεροι, επτά στους δέκα, γνωρίζουν ότι προκαλεί επίσης εγκεφαλικά επεισόδια και άλλους καρκίνους.

Καταγράφεται όμως άγνοια των Ελλήνων σε ό,τι αφορά τις συνέπειες από το παθητικό κάπνισμα. Είναι ενδεικτικό ότι ποσοστό 15% του δείγματος δήλωσε ότι ο καπνός από το τσιγάρο των άλλων δεν είναι επικίνδυνος για την υγεία.

Αυτή η άγνοια αντικατοπτρίζεται και στα υψηλά ποσοστά έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα, τόσο στο σπίτι όσο και στους χώρους εργασίας. Τρεις στους 10 από τους συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν πως ζουν σε σπίτια όπου κάποιος καπνίζει εντός σπιτιού, ενώ 4 στους 10 απάντησαν ότι δεν υπάρχει κάποιου είδους περιορισμός του καπνίσματος στο σπίτι τους.

Στο «μικροσκόπιο» της Κομισιόν η Google

Ευρείας κλίμακας έρευνα στο διαδικτυακό «κολοσσό» της Google ξεκίνησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στον απόηχο των καταγγελιών από πλευράς άλλων μηχανών αναζήτησης, ότι η εταιρεία καταπατά την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί αθέμιτου ανταγωνισμού, εκμεταλλευόμενη την ισχυρή θέση της στον Κυβερνοχώρο.

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC, η Κομισιόν έχει ήδη δεχθεί εγγράφως τα παράπονα από τους διαχειριστές της μηχανής αναζήτησης «Foundem» αλλά και από τους υπευθύνους της γαλλικής μηχανής αναζήτησης νομικής ορολογίας, «ejustice.fr».
Από την πλευρά της, πάντως, η Google, .........

αρνείται κατηγορηματικά τις αιτιάσεις που της προσάπτονται, ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, δηλώνει πρόθυμη να συνεργαστεί με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Ε.Ε.

Ετοιμάζουν νέα 48ωρη απεργία οι δημοσιογράφοι

Μετα την χθεσινή συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας των δημοσιογράφων προς το κτίριο της ΕΣΗΕΑ, οι οποίοι απεργούσαν, διεκδικώντας εργασιακή ασφάλεια και καλύτερες συνθήκες στα ΜΜΕ, οι Δημοσιογράφοι συμμετείχαν στην συνέλευση της Ένωσης Συντακτών στον 1ο όροφο του κτιρίου της ΕΣΗΕΑ, κατά την οποία αποφασίσθηκε να δημιουργηθεί μία συντονιστική επιτροπή δημοσιογράφων- όχι απαραίτητα εκλεγμένων εκπροσώπων σωματείων- η οποία θα προχωρήσει μέσω συγκεκριμένης διαδικασίας στη δημιουργία αιτήματος για 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση την Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου και Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου.
Ειδικότερα, θα δημιουργηθούν ..........

διασωματειακές γενικές συνελεύσεις σε κάθε Μέσο έτσι ώστε μέσω των συνελεύσεων να αποφασισθεί η διεξαγωγή της απεργίας, ενώ στη συνέχεια, με το αίτημα αυτό θα μεταβούν στα επιμέρους σωματεία αλλά και στο Διασωματειακό. Σε περίπτωση δε, που κάτι τέτοιο δεν καταστεί δυνατό, είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε απεργίες χωρίς την κάλυψη του Σωματείου.

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί ένα επεισόδιο με τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, Πάνο Σόμπολο, να δέχεται επίθεση με μπουκάλια νερού και πορτοκαλάδες κατά τη διάρκεια της πορείας.

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ αναγκάστηκε να καταφύγει μέσα στο κτίριο του υπουργείου Εργασίας προκειμένου να προστατευθεί από την οργή των διαδηλωτών.

22 Δεκεμβρίου ορκίζεται το νέο Δημοτικό Συμβούλιο στον Δήμο Τριφυλίας.

Την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου θα γίνει τελικά η ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ. Κυπαρισσίας και ώρα 7 το απόγευμα. Οπως ήδη έχουμε αναφέρει, την Κυριακή 2 Ιανουαρίου θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση του Σώματος για την εκλογή προεδρείου και τον ορισμό των Επιτροπών Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει το ποιοι από τους δημοτικούς συμβούλους θα καταλάβουν τις θέσεις των αντιδημάρχων, όπως και ποιοι θα προταθούν για τη θέση του προέδρου του νέου Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι πρώτες συζητήσεις, όπως είναι φυσικό, φαίνεται να έχουν γίνει αν και ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημα. Ωστόσο οι υπάρχουσες πληροφορίες λένε ότι θέση αντιδημάρχου θα αναλάβουν οι νυν δήμαρχοι Κυπαρισσίας Γιώργος Σαμπαζιώτης και Αυλώνα Γιάννης Φιλντίσης - με τομέα ευθύνης τους τις σημερινές δημοτικές ενότητες και προφανώς επιπλέον αρμοδιότητες που θα τους ανατεθούν.

Από εκεί και πέρα για τις υπόλοιπες 3 θέσεις των .......

αντιδημάρχων τα πράγματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη, πλην αυτής των Γαργαλιάνων. Οι πληροφορίες λένε ότι θα την αναλάβει ο Ευστάθιος Ανδρινόπουλος, που ήρθε πρώτος σε σταυρούς στην περιοχή και ήταν από αυτούς που εξ αρχής είχαν θέσει υποψηφιότητα για το νέο δήμο κι είχαν μπει στη διαδικασία επιλογής.
Από τους Γαργαλιάνους όμως φαίνεται ότι θα είναι και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς εκτός συγκλονιστικού απροόπτου για την θέση αυτή φαίνεται ότι θα προταθεί ο Γιάννης Καλκαβούρας.

Μέσα στις επόμενες μέρες μένει να ξεκαθαρίσει το τοπίο και για τις άλλες 2 θέσεις αντιδημάρχων, για τα Φιλιατρά και τον Αετό.

Από Ελευθερία

Καταγγελία για τις προσλήψεις που έγιναν στην ΕΑΣ Μεσσηνίας

Ζητήματα αξιοκρατίας, ισονομίας και δικαιοσύνης στις προσλήψεις που έγιναν στην ΕΑΣ Μεσσηνίας θέτει με επιστολή του ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο Νίκος Σαρδέλης.

Στην επιστολή του ο κ. Σαρδέλης αναφέρει τα εξής:


«Την Παρασκευή 26-11-2010 στο Δ.Σ. της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας μεταξύ των άλλων θεμάτων υπήρχε και θέμα “λήξη δοκιμαστικής υπηρεσίας“ (θέμα 4ον) πέντε υπαλλήλων.
Οι τέσσερις πρώτοι είχαν προσληφθεί τον Ιανουάριο 2009 και ο πέμπτος τον Απρίλιο 2008. Για τους τρεις πρώτους αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία μονιμοποίηση.
Για τον τέταρτο, που είναι γιος του αντιπροέδρου της Ε.Α.Σ., η ψηφοφορία ήταν έξι (6) υπέρ, 6 (κατά) και ένας (1) “παρών“.
Τότε ανακάλυψαν και αποφάνθηκαν οι κύριοι, πρόεδρος Δ.Σ., γενικός διευθυντής και νομικός σύμβουλος ότι ο εκπρόσωπος εργαζομένων δεν έχει δικαίωμα ψήφου “διότι λέει σήμερα γίνεται η πρόσληψη και στις προσλήψεις δεν έχει ψήφο“. Οταν δεν τους βγαίνουν “τα κουκιά“ τότε νομοθετούν και βαφτίζουν τις μονιμοποιήσεις προσλήψεις. Βέβαια η πρόσκληση του Δ.Σ. τους εκθέτει γιατί αναφέρει “λήξη δοκιμαστικής υπηρεσίας“.

Για τον πέμπτο εργαζόμενο φαίνεται ότι δεν ισχύει το ίδιο καθεστώς (ΚΥΑ 52800/2-10-2006 και του άρθρου 17). Διότι έχει υποστεί δύο φορές “δοκιμαστική υπηρεσία“ αφού εργάζεται συνεχώς δύο χρόνια και εννέα μήνες, είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και είναι ο μόνος από τους πέντε που προσελήφθη κατόπιν προκηρύξεως αλλά, παρ‘ όλα αυτά, το θέμα της μονιμοποίησής του αναβλήθηκε με απόφαση του προέδρου χωρίς ψηφοφορία.
Σημειωτέον ότι εργάζεται στο ίδιο υποκατάστημα (Κυπαρισσίας) που εργάζεται και ο γιος του αντιπροέδρου και έχει την ίδια θετική εισήγηση από τον διευθυντή του.
Αυτή είναι η αξιοκρατία, η ισονομία και η δικαιοσύνη που επικρατεί σήμερα στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και δημιουργεί εργαζόμενους τριών ταχυτήτων μιας και εκτός των παραπάνω η μια μονιμοποίηση έγινε με μισθό πολύ πάνω από την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας»

Περιφέρεια Πελοποννήσου Τα ονόματα των πρώτων αιρετών περιφερειακών συμβούλων

ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ Συμβούλιο Πελοποννήσου, μετά τις πρόσφατες εκλογές, θα συμμετέχουν οι παρακάτω σύμβουλοι από κάθε συνδυασμό.

Αναλυτικά τα ονόματα:


«Νέα Πελοπόννησος» - Π. Τατούλης

Μεσσηνία (7): Παναγιώτης Αλευράς, Ντίνα Νικολάκου, Κώστας Τσαπόγας, Γιάννης Αργυράκης, Θεόδωρος Σταυριανόπουλος, Νίκος Μπαρούνης, Γιώργος Μπακούρος

Κορινθία (7): Άγγελος Παπαγγελόπουλος, Νίκος Πετρόπουλος, Ευαγγελία Αδάμ-Σπανογιάννη, Απόστολος Παπαφωτίου, Ανδρέας Καραχοντζίτης, Νικόλαος Βραχνός, Αθανάσιος Πισιμίσης

Αργολίδα (7): Ανδρέας Πουλάς, Θεοφάνης Στεφανόπουλος, Χριστίνα Μελίδη, Γεώργιος Καραχάλιος, Μιλτιάδης Κονοπισόπουλος, Δημήτρης Σαραβάκος, Παναγιώτα Λαπαθιώτη

Αρκαδία (5): Γεώργιος Ρουμελιώτης, Κωνσταντίνος Μπεντεβής, Νίκος Λυτρίβης, Δημήτρης Λαλουδάκης, Θεόδωρος Ντάνος

Λακωνία (5): Χαράλαμπος Σκούρος, Γιώργος Πουλοκέφαλος, Σπύρος Φλώρος, Ηλίας Στρατηγάκος, Βαρβάρα Αλοιμόνου - Βελδέκη


«Δυνατή Πελοπόννησος» - Δ. Δράκος
Μεσσηνία (5): Δημήτρης Δράκος, Σωτήρης Παναγιωτόπουλος, Άγγελος Κωτσιόπουλος, Γιάννης Αδαμόπουλος, Αριστείδης Σταθόπουλος

Κορινθία (4): Νίκος Ταγαράς, Σπύρος Παπαθεοφάνους, Μαρία-Ελένη Σούκουλη-Πανοπούλου, Κωνσταντίνος Λέγγας

Λακωνία (3): Παναγιώτης Φαρλέκας, Ηλίας Κανελλάκης, Γιώτα Στέρπη.

Αργολίδα (2): Βασίλης Σωτηρόπουλος, Βασίλης Σιδέρης

Αρκαδία (2): Κωνσταντίνος Μανδρώνης, Παναγιώτης Βαλασόπουλος

«Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου»
Επικεφαλής Νίκος Γόντικας
Αρκαδία (1): Βαγγέλης Γούργαρης

«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
Επικεφαλής: Θανάσης Πέτρος

«Οικολογική Συμπολιτεία του Μοριά»
Επικεφαλής: Λάμπρος Μπούκλης.

Θάρρος

ΠΑΣΟΚ: Αποτιμά το εκλογικό αποτέλεσμα

ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ, ενδεχομένως και αύριο, αναμένεται να συνεδριάσει η Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να προβεί στην αποτίμηση του αποτελέσματος των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών.

Κι αν υπάρχει το θετικό κλίμα που δημιούργησε η επικράτηση του Πέτρου Τατούλη έναντι του Δημ. Δράκου για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, δεν υπάρχει το ίδιο για τους Δήμους στη Μεσσηνία, καθώς ούτε ένας από τους υποψηφίους που είχαν τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να εκλεγεί. Πιο κοντά από όλους βρέθηκε ο ..........

Νικ. Τζώρτζης στη Μεσσήνη, αλλά σε όλο σχεδόν το νομό δεν είναι λίγες οι φωνές διαμαρτυρίας πως δεν υπήρξε βοήθεια ή γκρίνια για τις επιλογές, όπως και για το ρόλο πολιτικών και τοπικών παραγόντων.

Υπάρχει δε το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί Ολομέλεια της Ν.Ε. κι αυτό, στην περίπτωση που κριθεί ότι είναι επαρκής η αποτίμηση του αποτελέσματος. Αν ωστόσο διοργανωθεί Ολομέλεια, τότε, όπως μας μετέφεραν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, «θα είναι ημέρα πόνου, δακρύων και ξεματώματος», καθώς αναμένεται να εκφραστεί σε αυτή το έντονο κλίμα δυσφορίας.
Πάντως, ο γραμματέας της Ν.Ε. Χρ. Χριστόπουλος άφησε κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό, προσθέτοντας ότι στην περίπτωση Ολομέλειας, που φαίνεται να προγραμματίζεται για το Σαββατοκύριακο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το πρόγραμμα των υποχρεώσεων των βουλευτών.
Τέλος, η πληροφορία ότι θα παραστεί στην Ολομέλεια ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Σκανδαλίδης, δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Θάρρος

Ολυμπία Οδός: Κυβέρνηση και υπουργείο «απλοί θεατές»

Να σταματήσουν η κυβέρνηση και το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων να παρακολουθούν τις εξελίξεις «ως απλοί θεατές» και να παρέμβουν άμεσα, προκειμένου να υπάρξει ταχεία αποπεράτωση των έργων προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, ζήτησε με δήλωσή του ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Δημοσίων Έργων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ημαθίας Μιχ. Χαλκίδης.

Αφορμή ήταν οι εξελίξεις που δείχνουν διετή τουλάχιστον καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα (Ολυμπία Οδός).

Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως πρόκειται ........

για έργο που προγραμματίσθηκε, μελετήθηκε, δημοπρατήθηκε και ξεκίνησε επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή. Η έναρξη παραχώρησης έχει ημερομηνία 4/8/2008 και το πέρας των εργασιών προβλεπόταν για το 2012.
Προσθέτει ότι, όπως παραδέχθηκαν οι εκπρόσωποι του παραχωρησιούχου, το χρονοδιάγραμμα κατασκευής βρίσκεται πλέον στον αέρα και κανείς από το αρμόδιο υπουργείο δεν μπορεί να ανακοινώνει συγκεκριμένες προθεσμίες παράδοσης επιμέρους τμημάτων. Το πρώτο τμήμα που ίσως παραδοθεί το 2013 είναι το τμήμα Αρχαία Κόρινθος- Κιάτο, γεγονός που με βεβαιότητα οδηγεί σε παράδοση του όλου έργου μετά το 2014, ήτοι με διετή τουλάχιστον καθυστέρηση.

Ο κ. Χαλκίδης επισημαίνει πως μετά από σύσκεψη του υφυπουργού Ι. Μαγκριώτη με φορείς της Αχαΐας, προ μηνός περίπου, είχε παρουσιασθεί ότι «λόγω των ενεργειών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στον ένα χρόνο διακυβέρνησης το ποσοστό απόδοσης απαλλοτριωμένων χώρων στους κατασκευαστές ήταν 77% στο τμήμα Κόρινθος - Πάτρα, 46% στο Πάτρα – Πύργος και 0% στο τμήμα Πύργος - Τσακώνα», που, όμως, διαψεύδεται από τον παραχωρησιούχο, ο οποίος μιλά για απώλεια εσόδων 100 εκατ. ευρώ.
Προκαλεί εντύπωση ότι στο τμήμα Πύργος - Τσακώνα δεν έχουν αποδοθεί καθόλου ελεύθεροι χώροι, ενώ παραμένει ακόμη το πρόβλημα στο τμήμα διέλευσης του αυτοκινητόδρομου αυτού από την περιοχή της Λίμνης Καϊάφα, όπου η Ν.Δ. είχε προτείνει από τις 29 Απριλίου ως άμεση λύση την επιλογή της «μηδενικής λύσης», την επάνοδο δηλαδή της χάραξης στην υφιστάμενη οδό, λόγω του φυσικού κάλλους της περιοχής.
Πρόσθεσε πως έχει κληθεί εγγράφως το αρμόδιο υπουργείο να ξεκινήσει νέα μελέτη σχετικά με το τμήμα των 5 χλμ. της λίμνης Καϊάφα, που θα βρίσκει σύμφωνους τους περιβαλλοντικούς φορείς και την τοπική κοινωνία και ταυτόχρονα θα είναι αποδεκτή από το Συμβούλιο Επικρατείας.

Τονίζει δε πως «οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα ενισχύσει τους φόβους μας ότι σχεδιάζεται από την πλευρά της κυβέρνησης ακύρωση της κατασκευής του τμήματος Πύργος – Καλό Νερό, για την οποία θα είναι υπόλογη απέναντι στους πολίτες της Πελοποννήσου. Το κράτος έχει συνέχεια και εγκεκριμένες μελέτες και έργα θα πρέπει να συνεχίζονται και να ολοκληρώνονται».

Θάρρος

ΝΟΔΕ Μεσσηνίας: Βάλαμε τα χεράκια μας και βγάλαμε τα ματάκια μας.

Η αξιολόγηση του αποτελέσματος των πρόσφατων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών ήταν το θέμα της προχθεσινής συνεδρίασης της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας στο ξενοδοχείο «Elite», υπό την προεδρία του γραμματέα Οργανωτικού του κόμματος Μαν. Αγγελάκα.

Κι αν από την πλευρά του ο τελευταίος δε θέλησε να σχολιάσει τα «κακώς κείμενα» του αποτελέσματος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δεν έγινε το ίδιο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης από τα μέλη της ΝΟΔΕ.

Ο κ. Αγγελάκας αρκέστηκε να σημειώσει .........

ότι το αποτέλεσμα για την Περιφέρεια δεν ήταν καλό για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά ακόμα το κόμμα βρίσκεται στη διαδικασία της εκτίμησης όλων των παραμέτρων της ήττας. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι αυτή δεν οφείλεται στην υποψηφιότητα του Δ. Δράκου, «για την οποία», όπως τόνισε, «είμαστε υπερήφανοι».

Από την άλλη πλευρά, τα μέλη της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας, σύμφωνα με πληροφορίες, θέλησαν να θίξουν στη συνεδρίαση ορισμένα θέματα που έχουν σχέση με το αποτέλεσμα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Έτσι, στην πλειοψηφία τους υποστήριξαν ότι τα αίτια της ήττας εντοπίζονται, κατά κύριο λόγο, στην αδρανοποίηση των στελεχών του κόμματος κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά και στο γεγονός ότι η επιλογή του επικεφαλής του ψηφοδελτίου, όπως και του υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, δεν ήταν η καλύτερη δυνατή.

Περισσότερο ξεκάθαρος στις απόψεις του ήταν ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας Περ. Μαντάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εισήγησή του υποστήριξε: Πρώτον, ότι το γενικό πολιτικό συμπέρασμα της εκλογικής αναμέτρησης είναι ξεκάθαρο: η Ν.Δ. σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς από την ήττα στις εκλογές του 2009. Αυτό, για τον κ. Μαντά, σημαίνει ότι οι πολίτες επιβραβεύουν τη γενική πολιτική στάση και θέση του κόμματος μέχρι σήμερα, μετά τις εσωκομματικές εκλογές. Δεύτερον, το αποτέλεσμα για τη Ν.Δ. στους έξι νέους Δήμους της Μεσσηνίας ήταν εξαιρετικό. Τόσο οι δήμαρχοι που στήριξε επίσημα όσο και αυτοί που εκλέχθηκαν σε Οιχαλία και Δυτική Μάνη, ανήκουν στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά στο νομό. Τρίτον, για το επίμαχο θέμα, του αρνητικού αποτελέσματος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, έχουν ευθύνη όλα τα μέλη του κόμματος (και) στο Νομό Μεσσηνίας. Για το λόγο αυτό, μάλιστα, έθεσε στη διάθεση του προέδρου του κόμματος, ως επικεφαλής του κομματικού μηχανισμού, τη θέση του.

Εξειδικεύοντας τα αίτια της ήττας στην Περιφέρεια, υποστήριξε ότι αυτή οφείλεται: Στην οργανωτική αδυναμία αντιμετώπισης της αποχής. Στη μη προβολή του έργου της Νομαρχίας. Σε αυτό συντέλεσε το γεγονός, όπως είπε, ότι βασικά στελέχη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης των τελευταίων ετών που παρήγαγαν, γνώριζαν και μπορούσαν να αναλύσουν το έργο αυτό, δεν ήσαν υποψήφια στο περιφερειακό ψηφοδέλτιο, αλλά προτίμησαν να είναι σε Δήμους του νομού. Αυτό είχε ως συνέπεια να μη δείξουν κανένα ενδιαφέρον για τις εκλογές στην Περιφέρεια.

Οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των δημοτικών συνδυασμών ήταν, επίσης, σύμφωνα με τον κ. Μαντά, ένας άλλος λόγος της ήττας, όπως και η μη διάθεση σειράς στελεχών του κομματικού μηχανισμού να «τρέξουν» για τις εκλογές.

Θάρρος

Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS: Ενημερώνομαι - Προστατεύομαι

Ο ιός του AIDS που ονομάζεται και ιός HIV ή ιός της ανθρώπινης ανοσολογικής ανεπάρκειας, μολύνοντας τον ανθρώπινο οργανισμό, καταστρέφει σταδιακά το αμυντικό ή ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα να τον αφήνει εκτεθειμένο σε βαριές λοιμώξεις ή διάφορες μορφές καρκίνου.

Από το 1981 που πρωτοεμφανίστηκε ο .......

ιός έως σήμερα, επιστήμονες σ' όλο τον κόσμο αγωνίζονται εντατικά κατά του AIDS. Γνωρίζουμε πολλά για τον ιό και είναι απολύτως γνωστό το πως προκαλείται και πως προλαμβάνεται η μόλυνση.

Δυστυχώς δεν έχει ακόμη παρασκευαστεί εμβόλιο και δεν υπάρχει θεραπεία αποτελεσματική για τη νόσο. Όμως, πολλές από τις εκδηλώσεις της λοίμωξης αντιμετωπίζονται, και οι φορείς της νόσου εμφανίζουν τα συμπτώματα της ασθένειας πολλά χρόνια μετά τη μόλυνσή τους. Ακόμα, η επιβίωση των ασθενών με AIDS, με τη χρήση φαρμάκων όπως το ΑΖΤ, έχει παραταθεί και έχει καλυτερεύσει η ποιότητα της ζωής τους.

Το AIDS δεν περιορίζεται σε κάποιο συγκεκριμένο σύστημα του οργανισμού. Μπορεί να εκδηλωθεί με πολλές μορφές και οι άρρωστοι αντιμετωπίζονται ανάλογα με την κλινική εικόνα που παρουσιάζουν.

Ο ιός, μολύνοντας τον άνθρωπο, τον καθιστά φορέα για όλη του τη ζωή. Ο φορέας δεν παρουσιάζει συμπτώματα και είναι άτομο ικανό για κοινωνική δραστηριότητα έχοντας κάθε δικαίωμα να συνεχίσει την επαγγελματική και κοινωνική του ζωή ανάμεσά μας. Οι φορείς, όπως και οι ασθενείς, μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στους άλλους, με τρεις συγκεκριμένους τρόπους:
1. Με τη σεξουαλική επαφή (κολπική, πρωκτική ή στοματική) τόσο μεταξύ ατόμων του αντιθέτου φύλου, όσο και μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.
2. Με το αίμα, όταν αίμα μολυσμένου ατόμου εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος του άλλου.
3. Από τη μολυσματική μητέρα στο νεογνό κατά την κύηση, τον τοκετό και τον θηλασμό.
Δηλαδή, ο ιός του AIDS μεταδίδεται με το αίμα, το σπέρμα, τα κολπικά υγρά και το μητρικό γάλα.

Το αίμα που χρησιμοποιείται για μετάγγιση από το 1985 ελέγχεται και στη χώρα μας πολύ προσεκτικά για τον ιό του AIDS. Έτσι σήμερα, πρακτικά, μόνον στις χώρες του Τρίτου Κόσμου υπάρχει δυνατότητα μετάδοσης του ιού από το προς μετάγγιση αίμα.

Ο ιός του AIDS δεν μεταδίδεται με την καθημερινή επαφή, ούτε με τα βιολογικά υγρά όπως σάλιο, δάκρυα κλπ. Δεν μεταδίδεται με την κοινή χρήση αντικειμένων, από τις τουαλέτες ή τα έντομα. Γενικά, δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης κατά την κοινή οικογενειακή, σχολική, εργασιακή ή αθλητική συμβίωση με φορείς του ιού του AIDS. Ο ιός του AIDS ζει ελάχιστα στον αέρα και στο νερό και καταστρέφεται πολύ εύκολα με κοινά απολυμαντικά ή καθαριστικά μέσα, όπως το οινόπνευμα ή αραιό διάλυμα χλωρίνης.

Η προφύλαξη από τη μόλυνση με τον ιό του AIDS, ελαττώνει ή εξαφανίζει τον κίνδυνο μετάδοσης και αποτελεί προσωπική ευθύνη του καθενός.
Έτσι, όποιος δεν απέχει από τις σεξουαλικές σχέσεις και δεν διατηρεί μακροχρόνια σταθερή και αμοιβαία πιστή ερωτική σχέση με έναν αποκλειστικά σύντροφο που δεν έχει μολυνθεί από τον ιό, πρέπει σε κάθε σεξουαλική επαφή να χρησιμοποιεί προφυλακτικό. Ο περιορισμός του αριθμού των διαφορετικών ερωτικών συντρόφων και η αποφυγή των ευκαιριακών σεξουαλικών σχέσεων είναι αυτονόητο ότι μειώνουν τον κίνδυνο. Τα προφυλακτικά είναι αποτελεσματικά όταν χρησιμοποιούνται από την αρχή της ερωτικής πράξης, όταν είναι ακέραια και καλής ποιότητας, όταν σε αυτά αναγράφεται η ημερομηνία λήξης τους και δεν έχουν εκτεθεί για πολύ καιρό στο φως ή στη ζέστη.

Σαν μέτρο προφύλαξης πρέπει να αποφεύγεται η χρήση μεταχειρισμένων συριγγών από τους χρήστες ενδοφλεβίων ουσιών και οι τραυματισμοί από χρησιμοποιημένα αιχμηρά αντικείμενα που έχουν μολυνθεί. (π.χ. για τατουάζ ή τρύπημα αυτιών).

Ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει εάν έχει μολυνθεί με τον ιό του AIDS, κάνοντας το τεστ αντισωμάτων του ιού, στο αίμα. Απαιτούνται συνήθως 2 ή 3 μήνες από τη στιγμή που κάποιος μολύνθηκε έως τη στιγμή που αντισώματα μπορούν να ανιχνευθούν στο αίμα, αν και το μολυσμένο άτομο μπορεί να μεταδώσει τον ιό σ΄ αυτό το χρονικό διάστημα. Εάν κάποιος πιστεύει ότι έχει μολυνθεί πρέπει να περιμένει 2 έως 3 μήνες πριν κάνει το τεστ. Θετικό αποτέλεσμα δε σημαίνει ότι κάποιος έχει AIDS μόνο ότι μολύνθηκε από τον ιό του AIDS. Το τεστ δεν μπορεί να προσδιορίσει εάν και πότε κάποιος θα εκδηλώσει την ασθένεια. Το αρνητικό αποτέλεσμα δεν προφυλάσσει κάποιον από μελλοντική λοίμωξη. Η εξέταση γίνεται εμπιστευτικά και δωρεάν στα Κέντρα Αναφοράς και Ελέγχου του AIDS, σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία και τις κλινικές της χώρας.

Η άγνοια για το AIDS προκαλεί πανικό. Η ελλιπής ενημέρωση μας κάνει να ξεχνάμε το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Όταν η κοινωνία είναι απορριπτική προς τους φορείς και του ασθενείς με AIDS, αυτοί προτιμούν να μην καταφεύγουν στο γιατρό, να κρύβουν τη μόλυνσή τους φοβούμενοι τον κοινωνικό αποκλεισμό. Είναι απαραίτητο, ο φορέας να μπορεί να υπολογίζει στη συμπαράσταση και βοήθεια των συνανθρώπων του. Η συμπαράσταση αυτή, όχι μόνο δε μας εκθέτει σε κίνδυνο αλλά συμβάλλει στον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου.

Για το AIDS δεν πρέπει να ξεχνάς:
Το να έχεις σεξουαλικές σχέσεις με κάποιον, ουσιαστικά σημαίνει ότι έχεις σεξουαλικές σχέσεις με όλους τους προηγούμενους ερωτικούς συντρόφους του
Οι περισσότεροι φορείς του ιού του ΑΙDS παραμένουν απολύτως υγιείς για αρκετά χρόνια
Ο καθένας μπορεί να έχει μολυνθεί από τον ιό του AIDS και να μην το γνωρίζει
Μην διακινδυνεύεις αποδεχόμενος σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλάξεις.

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 1ης Δεκεμβρίου 2010

ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΕΣ ΕΦΗΕΜΡΙΔΕΣ

ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΧΘΕΣΙΝΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ.




1η Δεκεμβρίου σήμερα. Καλό σας μήνα.

Ο Δεκέμβριος, ή Δεκέμβρης, είναι ο δωδέκατος και τελευταίος μήνας του έτους κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο και είναι ένας από τους 7 μήνες με διάρκεια 31 ημερών.
Στα Λατινικά, decem σημαίνει δέκα. Ο Δεκέμβρης ήταν α 10ος μήνας σύμφωνα με το Ρωμαϊκό ημερολόγιο. Τα λουλούδια του Δεκεμβρίου είναι ο νάρκισσος και ο ελαιόπρινος.

Οι ζωδιακές πέτρες του είναι τουρκουάζ, λάπις λάζουλι, ζιρκόνιο και τανζανίτης. Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας με τις λιγότερες ώρες φωτός στο βόρειο ημισφαίριο και τις περισσότερες ώρες φωτός στο νότιο ημισφαίριο.
Ο Δεκέμβρης πάντα ξεκινά την ίδια μέρα της εβδομάδας με τον Σεπτέμβριο.

Καλό μας μήνα!

Δεκέμβριος λοιπόν,

Ο μήνας των Χριστουγέννων ...

Ο Τελευταίος μήνας του χρόνου. Του κάθε χρόνου.

Μακάρι αυτός ο Δεκέμβριος να φέρει σε όλους ότι επιθυμεί ο καθένας ξεχωριστά και πάνω από όλα υγεία και αγάπη!

Η Ομάδα Σύνταξης και Διαχείρισης του blog