Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

ΕΟΡΤΕΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ - ΑΠΟΥΣΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ

Η υποτονικότητα στην αγορά και η κατήφεια, είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα των φετεινών Χριστουγέννων.
Οι επαγγελματίες έμποροι, οι υπάλληλοι και γενικά όλος ο εμπορικός κόσμος , βρίσκονται σε δεινή θέση.

Η έλλειψη ρευστότητας, αλλά και διάθεσης, λόγω της πεσμένης ψυχολογίας των Ελλήνων πολιτών, δημιούργησε βαρύ κλίμα στην Ελληνική περιφέρεια αυτές τις γιορτινές ημέρες.
Αυτή είναι η πικρή διαπίστωση, αλλά οφείλουμε να μη μείνουμε σ΄αυτό!
Αναμένουμε εκείνες τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν τον εμπορικό κόσμο και θα βοηθήσουν να κρατηθούν ζωντανές οι επιχειρήσεις.
Αναμένουμε εναγωνίως την άμεση εφαρμογή ........

πολιτικών που θα επιλύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου που κι αυτός αρχίζει και πλήττεται έντονα, οι αγρότες μας κ.λ.π.

Αναμένουμε την υλοποίηση όλων εκείνων των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης προς τους Έλληνες πολίτες , σχετικά με το κοινωνικό κράτος, με την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας , με τον έλεγχο και την πάταξη του παρακράτους, με τον έλεγχο της αγοράς και τη σταθεροποίηση των τιμών ,με τη δίκαιη φορολόγηση,με τη δημιουργία θέσεων εργασίας κ.α.

Αντί όλων αυτών τι βλέπουμε?
Την αναποτελεσματικότητα των κυβερνητικών πρωτοβουλιών, τη λάθος κατεύθυνση της πολιτικής που εφαρμόζεται, όπου πλήττονται οι μη έχοντες και όχι οι έχοντες, τη διόγκωση της ανεργίας, την παράλυση του κράτους, την πορεία προς την καταστροφή.
Παρακολουθούμε όλοι οι Έλληνες απαθείς, να μας λένε οι κυβερνώντες και τα ΜΜΕ που τους στηρίζουν σθεναρά , πως ο μόνος σωστός δρόμος διεξόδου από την κρίση, είναι αυτός που ακολουθούμε.

Πως είμαστε και τυχεροί που κάποιοι μας δανείζουν ακόμη, πως σε λίγα χρόνια θα λήξει αυτό το μαρτύριο και πολλά ακόμη ασύστολα ψεύδη, με μοναδικό στόχο να μας αποκοιμίσουν για μία ακόμη φορά και όταν αντιληφθούμε το οριστικό αδιέξοδο, να μην έχουμε δυνάμεις να αντιδράσουμε.
Ακόμη και οι αιρετοί στις νέες αυτοδιοικητικές δομές όπως ο νέος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, θεωρεί σκόπιμο να συντηρήσει τις φρούδες ελπίδες για διέξοδο από την κρίση λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι "σε τρεις μήνες θα δημιουργήσει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, εκείνες τις συνθήκες για να αναπτυχθεί η τοπική οικονομία και να γίνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, περιφέρεια πρότυπο".

Ελπίζω αυτές οι πρώτες 100 ημέρες για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, να μην έχουν σχέση με τις πρώτες 100 καταστροφικές για τον τόπο, της σημερινής Κυβερνητικής πλειοψηφίας και πράγματι να υπάρχει σχέδιο ανάταξης της τοπικής μας οικονομίας και να μην είναι απλώς λόγια,συναίνεσης στην Κυβερνητική πλειοψηφία.
Ο τόπος τελικά έχει ανάγκη αλλαγής της πολιτικής που εφαρμόζεται σήμερα και μας οδήγησε στη δυσχερή αυτή θέση, αλλά και πολιτικούς που θα δείξουν τη σύνεση που επιβαλλουν οι συγκυρίες και θα αντιληφθούν πως οι Έλληνες έφθασαν πια στα τελικά όρια της αντοχής τους, που αντί να φορολογούν αλύπητα τους πάντες, θα δώσουν εκείνες τις αναπτυξιακές προοπτικές που πρέπει στον τόπο, που θα επενδύσουν στην εμπιστοσύνη και όχι στο φόβο, που θα δώσουν όραμα και ελπίδα σε όλους εμάς!

Καλαμάτα 27 Δεκεμβρίου 2010

Αντωνία Μπούζα-Κωνσταντέλου

Ο απολογισμός της 8ετίας Ξύγκα απόψε στο Βορρέειον

Απολογισμό της 8ετίας του θα πραγματοποιήσει απόψε ο απερχόμενος Δήμαρχος Φιλιατρών κ. Αλκης Ξύγκας.
Η εκδήλωση θα γίνει στις 19:00 στο Βορρέειον πνευματρικό κέντρο.



Η Εγκύκλιος Γ. Ραγκούση για τις μετατάξεις

Με εγκύκλιο την οποία έστειλε σήμερα, ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης καλεί όλα τα Υπουργεία, τα Ν.Π.Δ.Δ. και οι Ανεξάρτητες Αρχές, να προβούν σε αναλυτική καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, όσον αφορά τη στελέχωση των υπηρεσιών τους.

Στόχος του Υπουργείου είναι η βέλτιστη αξιοποίηση του πολιτικού προσωπικού του δημοσίου, με βάση τα προσόντα του, λαμβάνοντας υπόψη την αδυναμία προσλήψεων, λόγω της κρίσιμης οικονομικής κατάστασης της χώρας.
Ο υπουργός Εσωτερικών ζητάει την ..........

άμεση καταγραφή των κλάδων και των ειδικοτήτων που παρουσιάζουν ελλείψεις σε προσωπικό, καθώς και των κλάδων και των ειδικοτήτων που απασχολούν προσωπικό, το οποίο δεν αξιοποιείται επαρκώς.

Για τον σκοπό αυτό, θα γίνει ενημερωτική συνάντηση των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων όλων των Υπουργείων, με τον υπουργό Εσωτερικών, την Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011. Θα ακολουθήσει ενημερωτική Ημερίδα, την Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2011, που θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, με θέμα την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.

Τέλος θα διοργανωθεί, στα τέλη Ιανουαρίου, μια δεύτερη Ημερίδα συζήτησης και επίλυσης των προβλημάτων που ενδεχομένως να παρουσιαστούν στη διάρκεια της υλοποίησης αυτής της πολιτικής.

Διευκρινίσεις για τους παραγωγούς-πωλητές λαϊκών αγορών

Διευκρινίσεις όσον αφορά την έκταση εφαρμογής της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ. 1065/2010 για τους αγρότες που πωλούν τα προϊόντα τους από λαϊκές αγορές, έδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Α. Έννοια «λαϊκής αγοράς» - Πεδίο εφαρμογής.

Με αφορμή γραπτά και προφορικά αιτήματα φορέων και ενδιαφερομένων, αναφορικά με ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή των υποχρεώσεων των αγροτών του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α., για την άσκηση δραστηριότητας στις λαϊκές αγορές (Α.Υ.Ο. ΠΟΛ. 1065/18.5.2010), παρέχονται οι ακόλουθες οδηγίες και διευκρινίσεις: ..........

1. Έννοια λαϊκής αγοράς για την εφαρμογή της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1065/18-5- 2010

1.1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 της πιο πάνω απόφασης εντάσσεται υποχρεωτικά από 1/10/2010 στην τήρηση Β΄ κατηγορίας βιβλίων, εκτός των άλλων επιτηδευματιών και «ο αγρότης που πωλεί τα προϊόντα παραγωγής του από λαϊκές αγορές».

«Λαϊκή αγορά» για την εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων, είναι οποιαδήποτε οργανωμένη αγορά που λειτουργεί με τα χαρακτηριστικά της λαϊκής (κινητή ή μόνιμη), ήτοι προσδιορισμένος χώρος ανάπτυξης της δραστηριότητας λιανικού εμπορίου από ομάδα - σύνολο πωλητών αγροτικών προϊόντων, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη άδειας από το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνισμού ή άλλης Αρχής. Στην κατά τα ανωτέρω έννοια της «λαϊκής» εντάσσεται και η λαϊκή αγορά βιολογικών προϊόντων, που λειτουργεί σε διάφορους χώρους δήμων της χώρας.

2. Ενόψει των ανωτέρω και επειδή είχε δημιουργηθεί σύγχυση στους πιο πάνω υπόχρεους, σχετικά με την έννοια της «λαϊκής αγοράς», συνεπεία και του ορισμού της έννοιας της κινητής λαϊκής αγοράς με την παράγραφο 4.2.4 της εγκυκλίου 3/1992, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανέκυψαν και ενόψει της αποσαφήνισης της έννοιας «λαϊκή αγορά», γίνονται δεκτά τα ακόλουθα:

2.1. Δεν θα επιβάλλονται στους αγρότες παραγωγούς που πωλούν τα προϊόντα παραγωγής τους σε λαϊκές αγορές, πρόστιμα του Κ.Β.Σ. για τη μη έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης αγαθών μέχρι την αγορά και χρήση φορητής ταμειακής μηχανής και πάντως μέχρι τις 31/12/2010, εφόσον για το υπόψη χρονικό διάστημα καταχωρηθούν στο βιβλίο εσόδων - εξόδων, με τις λοιπές πράξεις του μήνα Δεκεμβρίου και μέχρι την 15/1/2011, έσοδα τα οποία θα προκύψουν με την προσαύξηση της κανονικής αξίας που αναγράφεται στο ειδικό στοιχείο παράδοσης αγροτικών προϊόντων (Α.Υ.Ο. ΠΟΛ1144/22.10.2010) με το μικτό κέρδος, με τη χρήση συντελεστή 25%. Εξαιρετικά για τις περιπτώσεις αυτές γίνεται δεκτό το ειδικό στοιχείο να εκδοθεί συνολικά για όσες παραδόσεις δεν έχει ήδη εκδοθεί, όπως υπήρχε υποχρέωση, μέχρι τις 31/12/2010. Η καταχώρηση του εσόδου με τον ως άνω περιγραφόμενο τρόπο, για το διάστημα μέχρι την εγκατάσταση της ταμειακής μηχανής, μπορεί να γίνει συγκεντρωτικά με ένα ποσό, ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα που καλύπτει.

2.2. Οι αγρότες παραγωγοί που πωλούν τα προϊόντα παραγωγής τους στις λαϊκές αγορές, δύνανται μέχρι και την 15η Ιανουαρίου 2011, χωρίς την επιβολή των κυρώσεων, που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 10 παρ. 3 περ. δ' του ν. 1809/1988, να υποβάλλουν τη δήλωση της φορολογικής ταμειακής μηχανής (φ.τ.μ.) που αποκτήθηκε μέχρι και την 31/12/2010, καθώς επίσης και να θεωρήσουν το βιβλιάριο συντήρησης και επισκευών (Β.Σ.Ε.) αυτής. Για αγορά μετά τις 31/12/2010 η δήλωση της φ.τ.μ. γίνεται στην προβλεπόμενη προθεσμία των δεκαπέντε ημερών.

2.3. Στην περίπτωση που η φορολογική ταμειακή μηχανή αγοράστηκε πριν από την 1/10/2010, το σχετικό φορολογικό στοιχείο αγοράς καταχωρείται το αργότερο με τις λοιπές πράξεις του Δεκεμβρίου στη στήλη των εξόδων του βιβλίου εσόδων - εξόδων μέχρι 15/1/2011 και κατά συνέπεια δεν υποβάλλεται δήλωση αποθεμάτων για την εν λόγω αγορά (έντυπο 012 Φ.Π.Α.). Το δικαίωμα έκπτωσης του Φ.Π.Α., που επιβάρυνε την αγορά της φορολογικής ταμειακής μηχανής, ασκείται στην φορολογική περίοδο εντός της οποίας το σχετικό φορολογικό στοιχείο καταχωρείται, σύμφωνα με τα ανωτέρω, με την προϋπόθεση ότι αυτό δεν έχει ήδη ασκηθεί, κατά τον χρόνο έκδοσης του στοιχείου της αγοράς της φορολογικής ταμειακής μηχανής.

2.4.Το βιβλίο εσόδων - εξόδων μπορεί να ενημερωθεί με τις πράξεις των μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2010 μέχρι την 15η του μήνα Ιανουαρίου του 2011 και μέχρι αυτή την ημερομηνία μπορεί να υποβληθεί και η σχετική δήλωση μεταβολής στο τμήμα Μητρώου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.

Β. Λοιπά θέματα - Διευκρινίσεις

1. Ασκηση δραστηριότητας στις λαϊκές αγορές και διακοπή εντός του Οκτωβρίου του 2010.

Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α. που πωλούσαν εποχιακά προϊόντα στις λαϊκές αγορές και η δραστηριότητά τους αυτή έπαψε αποδεδειγμένα να ασκείται μέσα στο μήνα Οκτώβριο του 2010, λόγω της εποχικότητας των προϊόντων τους, υπάγονται, εξ αντικειμένου, στην υποχρέωση τήρησης βιβλίων, προμήθειας φ.τ.μ. κ.λπ, από την ημερομηνία επανέναρξης της υπόψη δραστηριότητας εντός του 2011, λαμβανομένων υπόψη και των οριζομένων στην εγκύκλιο ΠΟΛ.1145/2010.

Για το χρονικό διάστημα 1/10 / 31/10/2010 δεν επιβάλλονται πρόστιμα του Κ.Β.Σ. και του ν.1809/1988 (για μη τήρηση βιβλίων, μη απόκτηση φ.τ.μ. κ.λπ από τους υπόψη αγρότες), ανεξάρτητα από το χρόνο διαπίστωσής τους από τις φορολογικές αρχές και εφόσον οι υποθέσεις αυτές εκκρεμούν στις Δ.Ο.Υ., δηλαδή, είτε δεν έχουν εκδοθεί από τους προϊσταμένους των δημόσιων οικονομικών υπηρεσιών οι σχετικές αποφάσεις επιβολής προστίμου, είτε έχουν εκδοθεί οι σχετικές Α.Ε.Π. αλλά π.χ. δεν έχει γίνει κοινοποίησή τους, εκκρεμεί αίτημα συμβιβασμού, προσφυγή κ.λ.π.

2. Έκδοση τιμολογίων από παραγωγούς πωλητές αγροτικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές.

Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος, που πωλούν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές, είναι κατά κύριο λόγο λιανοπωλητές. Ωστόσο ορισμένες πωλήσεις προϊόντων τους, μπορεί να πραγματοποιούνται και σε επιτηδευματίες (π.χ. εκμεταλλευτές εστιατορίων, κυλικείων κ.λπ.), οι οποίοι στα πλαίσια της άσκησης του επαγγέλματός τους, προμηθεύονται αγροτικά προϊόντα από «πάγκους» στις λαϊκές αγορές. Για τις περιπτώσεις αυτές, δεδομένου ότι πρόκειται για χονδρικές πωλήσεις, εκδίδονται από τους αγρότες προς τους αγοραστές - επιτηδευματίες ή τα πρόσωπα της παρ. 3 του άρθρου 2 του Κώδικα αυτού (Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ. κ.λπ), θεωρημένα Τιμολόγια - Δελτία Αποστολής (Τ - Δ.Α).

3. Υποχρέωση υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων μόνο για τα εκδιδόμενα δελτία αποστολής - τιμολόγια, από παραγωγούς στις λαϊκές αγορές.

3.1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 20 του Κ.Β.Σ., οι αγρότες που δεν έχουν ενταχθεί στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., υποχρεούνται να υποβάλλουν συγκεντρωτικές καταστάσεις (σ.κ.), μόνο για τα τιμολόγια που εκδίδουν ύστερα από έγκριση του αρμόδιου Προϊσταμένου Δ.Ο.Υ., την οποία μπορούν να ζητήσουν βάσει των διατάξεων του άρθρου 36 (παρ. 2ζ΄) του Κώδικα αυτού.

3.2. Οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων με δραστηριότητα στις λαϊκές αγορές, κατ' αρχήν διατηρούν την ιδιότητα του αγρότη (ένταξη στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α.) και τους επιστρέφεται κατ' αποκοπή ο Φ.Π.Α..

3.3 Οι παραπάνω για τη δραστηριότητα μέσω λαϊκών αγορών, εντάσσονται μεν στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., πλην όμως αποτελούν μία ιδιαίτερη κατηγορία και για το λόγο αυτό, για την άσκηση της δραστηριότητάς τους στις λαϊκές αγορές, χρησιμοποιείται ιδιαίτερος Κωδικός στο σύστημα ΤΑΧΙS (Κωδ. 126).

Ενόψει των ανωτέρω, για το θέμα της υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων, οι αγρότες αυτοί (που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές), αντιμετωπίζονται όπως και με το υφιστάμενο μέχρι σήμερα καθεστώς, ήτοι υποχρεούνται να υποβάλλουν συγκεντρωτικές καταστάσεις «πελατών» μόνο για τα τιμολόγια - δελτία αποστολής (Τ-Δ.Α.) που οι ίδιοι εκδίδουν, ενώ δεν υποχρεούνται να υποβάλλουν συγκεντρωτικές καταστάσεις «προμηθευτών».

Εξυπακούεται ότι οι προμηθευτές των αγροτών, στις περιπτώσεις που προαναφέρονται, υποβάλλουν συγκεντρωτικές καταστάσεις «πελατών» με χρήση του Κωδ. «1» (αντισυμβαλλόμενος μη υπόχρεος).

4. Δυνατότητα κτήσης, δεύτερης, εφεδρικής κ.λ.π. Φορολογικής Ταμειακής Μηχανής

Από τις διατάξεις του ν. 1809/1988 δεν απαγορεύεται η απόκτηση και δεύτερης, εφεδρικής κ.λ.π. φορολογικής ταμειακής μηχανής, με την προϋπόθεση, όπως είναι αυτονόητο ότι, αυτή δηλώνεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και ακολουθείται η προβλεπόμενη από τις διατάξεις του άρθρου 4 του νόμου αυτού διαδικασία.

5. Δεν απαιτείται η έκδοση μηδενικού «Ζ».

Εφόσον σε συγκεκριμένες ημερομηνίες οι αγρότες, δεν πραγματοποιούν πωλήσεις των προϊόντων τους στις λαϊκές αγορές, δεν απαιτείται η έκδοση μηδενικού «Ζ» από τη Φορολογική Ταμειακή Μηχανή, τις ημέρες αυτές.

Περαιτέρω, σύμφωνα με τις διατάξεις του τρίτου εδαφίου της παραγράφου 3 του άρθρου 6 του Κ.Β.Σ., παρέχεται η δυνατότητα καταχώρισης των ημερήσιων δελτίων «Ζ» με μία μηνιαία συγκεντρωτική εγγραφή, με βάση δελτίο μηνιαίας αναφοράς, που εκτυπώνεται από τη φ.τ.μ., με τις προϋποθέσεις που τίθενται με τις διατάξεις αυτές.

6. Δαπάνες για αγορές έως 50 ευρώ.

Για πραγματοποιούμενες δαπάνες αξίας έως 50 ευρώ, που όμως δεν αφορούν εμπορεύσιμα είδη αλλά αναλώσιμα (π.χ. φωτοτυπίες, γραφική ύλη κ.λ.π.), σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.16γ΄του άρθρου 12 του Κ.Β.Σ., αρκεί η λαμβανόμενη Α.Λ.Π. από Φορολογική Ταμειακή Μηχανή, χωρίς να απαιτείται η λήψη τιμολογίων.

Εξυπακούεται ότι στις περιπτώσεις αυτές, οι Α.Λ.Π. αποτελούν νόμιμο παραστατικό - δικαιολογητικό της δαπάνης για τις εγγραφές στα βιβλία.

7. Δυνατότητα τήρησης του Βιβλιαρίου Συντήρησης και Επισκευών της Φορολογικής Ταμειακής Μηχανής στις λαϊκές αγορές.

Ως γνωστόν το βιβλιάριο συντήρησης και επισκευών της Φορολογικής Ταμειακής Μηχανής, ακολουθεί τη Φορολογική Ταμειακή Μηχανή και επιδεικνύεται σε κάθε φορολογικό έλεγχο.

Ωστόσο, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών άσκησης της υπόψη δραστηριότητας, μπορεί να μην βρίσκεται στο χώρο της λαϊκής αγοράς, χωρίς αυτό να θεωρείται παράβαση, με την προϋπόθεση ότι το Βιβλιάριο Συντήρησης και Επισκευών δύναται να επιδειχθεί, εφόσον ζητηθεί,στην προθεσμία που τυχόν τεθεί από την Ελεγκτική Φορολογική Αρχή.

8. Πλήθος θεωρούμενων χειρόγραφων Αποδείξεων Λιανικής Πώλησης, για αντιμετώπιση τυχόν βλάβης της Φορολογικής Ταμειακής Μηχανής

Οι Προϊστάμενοι των Δ.Ο.Υ., με κριτήριο το πλήθος των συναλλαγών, όπως προκύπτει από το μέσο όρο της ημερήσιας κίνησης του «Ζ» της Φορολογικής Ταμειακής Μηχανής, θα θεωρούν το ανάλογο πλήθος χειρόγραφων στελεχών Αποδείξεις Λιανικής Πώλησης, ώστε να είναι δυνατή η πραγματοποίηση των σχετικών λιανικών πωλήσεων, κατ' αρχήν, μέχρι το προβλεπόμενο από τις διατάξεις της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1135/2005 χρονικό διάστημα αποκατάστασης της βλάβης (κατ' ανώτατο όριο ένα διήμερο), και εφόσον συνεχίζει η βλάβη, μέχρι το χρόνο αποκατάστασης αυτής.

Ναυτεμπορική

Με απεργία διαρκείας απειλούν οι φαρμακοποιοί

Με απεργία διαρκείας απειλούν οι φαρμακοποιοί, αν δεν εξαιρεθεί ο κλάδος από την πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος.

Στην κρίσιμη γενική συνέλευση των φαρμακοποιών της Αθήνας και του Πειραιά που αρχίζει σε λίγη ώρα, το προεδρείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών θα προτείνει απεργία διαρκείας και παράλληλα διακοπή χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους όλων ..........

των ταμείων.

Zougla.gr

Έρχονται πάνω από 1.000 λουκέτα στην αγορά μετά τις γιορτές - 10.000 νέοι άνεργοι

Ο Ο αριθμός σοκάρει εκ πρώτης όψεως αλλά σύμφωνα με τις προβλέψεις της στατιστικής της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου άμεσα μετά τις γιορτές 1.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ελλάδας θα βάλουν λουκέτο. Υπενθυμίζουμε ότι η εορταστική περίοδος αποτελεί το 40% του τζίρου μιας επιχείρησης όμως φέτος όπως αναφέρουν στο thebest.gr πατρινοί επιχειρηματίες η κίνηση ήταν εξαιρετικά περιορισμένη σε σχέση με άλλες χρονιές.

Αποτέλεσμα της παραπάνω πρόβλεψης ..........

είναι να μείνουν στο δρόμο περισσότεροι από 10.000 εργαζόμενοι, σε εποχές πολύ κρίσιμες.

Ήδη τα περισσότερα καταστήματα μετρούν απώλειες της τάξης του 20% σε σχέση με πέρυσι, ενώ η διστακτικότητα των καταναλωτών που έκανε ισχυρή την εμφάνισή της στις καλοκαιρινές εκπτώσεις απέχοντας από τις αγορές τώρα παγιώνεται. Ακόμη και όσοι δεν αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα διστάζουν να ψωνίσουν επηρεασμένοι από το γενικότερο άσχημο ψυχολογικό κλίμα.

Ήδη στην Πάτρα πολλά καταστήματα διαφημίζουν στις βιτρίνες τους προσφορές και εκπτώσεις εν μέσω εορταστικής περιόδου, ακολουθώντας την τάση των αθηναϊκών καταστημάτων.

Παράλληλα εκτός από το κατάστημα Glou που έκλεισε, καθώς και τα καταστήματα Nautica και Timberland στις αλυσίδες καταστημάτων που αποχωρούν από την Πάτρα προστίθενται και μικρότερες τοπικές επιχειρήσεις που παρατείνουν την περίοδο λειτουργίας τους μέχρι το τέλος του έτους, ενώ παράλληλα έχουν κηρύξει διάλυση.

The best

Εκπνέει η η προθεσμία για την περαίωση

Εκπνέει την Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου, η προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση της περαίωσης. Μέχρι και αύριο όσοι υπόχρεοι δεν έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση για το κλείσιμο των εκκρεμών τους φορολογικών υποθέσεων της τελευταίας δεκαετίας, μπορούν να υποβάλλουν εφόσον το επιθυμούν αιτήσεις στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ., αλλά και να αποδεχτούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα της περαίωσης.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου ............

Οικονομικών, στον ενάμιση μήνα που εφαρμόζεται η περαίωση έχουν ενταχθεί 461.850 φυσικά και νομικά πρόσωπα και το συνολικό ποσό που έχει βεβαιωθεί κατόπιν της αποδοχής ανέρχεται μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου σε 1.581.678.830 ευρώ, ενώ από αυτά έχουν ήδη καταβληθεί 769.149.480 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό καταβάλλεται σε δόσεις, όπως προβλέπει ο νόμος.

Eν τω μεταξύ από το ΥΠΟΙΚ δόθηκαν νέες οδηγίες και διευκρινίσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν από τις ΔΟΥ ειδικές περιπτώσεις που προέκυψαν κατά την πληρωμή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων της περαίωσης στις τράπεζες ή στις εφορίες, καθώς και λόγω νέων στοιχείων που θα περιέλθουν σε γνώση των ΔΟΥ, για επιχειρήσεις που έχουν ήδη αποδεχθεί το εκκαθαριστικό σημείωμα περαίωσης.

Όπως αναφέρεται από την εφαρμογή της περαίωσης δεν θα επιτρέπεται οποιαδήποτε μεταβολή-προσθήκη χρήσεων για έτη μέχρι και το τελευταίο περαιούμενο έτος που έχει αποδεχτεί η επιχείρηση.

Πιο συγκεκριμένα:

Α. Περίπτωση

Επιχείρηση έχει αποδεχθεί το εκδοθέν από την Γ.Γ.Π.Σ. εκκαθαριστικό σημείωμα περαίωσης τον μήνα Νοέμβριο με καταβολή στη τράπεζα ποσού που αντιστοιχεί σε λιγότερες χρήσεις από αυτές που περιλαμβάνει το σημείωμα περαίωσης και για το οποίο έχει δημιουργηθεί και αποσταλεί από την Γ.Γ.Π.Σ. χρηματικός κατάλογος με ημερομηνία βεβαίωσης την 30/11/2010. Στη συνέχεια τον μήνα Δεκέμβριο προσέρχεται ξανά στη τράπεζα και καταβάλει ποσό που αντιστοιχεί στο σύνολο των χρήσεων που περιλαμβάνει το σημείωμα περαίωσης.

Ποσά χρέωσης

1. Η Γ.Γ.Π.Σ., αποστέλλει στην ΔΟΥ χρηματικό κατάλογο με ημερομηνία βεβαίωσης την 31/12/2010, στον οποίο το ποσό χρέωσης αντιστοιχεί στο σύνολο των χρήσεων που περιλαμβάνει το εκκαθαριστικό σημείωμα περαίωσης.

2. Η ΔΟΥ συντάσσει Α.Φ.Ε.Κ. ολικής μείωσης, το οποίο συνδέεται και εκκαθαρίζεται στην γραμμή χρηματικού καταλόγου με ημερομηνία βεβαίωσης την 30/11/2010, η οποία περιέχει το ποσό των χρήσεων που αποδέχθηκε η επιχείρηση με την αντίστοιχη πληρωμή τον μήνα Νοέμβριο. Στη συνέχεια η ΔΟΥ συμψηφίζει το επιστρεπτέο ποσό που προκύπτει από την εκκαθάριση του Α.Φ.Ε.Κ., στην νέα βεβαίωση χρηματικού καταλόγου με ημερομηνία βεβαίωσης την 31/12/2010.

Β. Περίπτωση

Επιχείρηση έχει αποδεχθεί μετά από τροποποίηση που έγινε στη ΔΟΥ λόγω προφανών σφαλμάτων, το εκδοθέν από την Γ.Γ.Π.Σ. εκκαθαριστικό σημείωμα περαίωσης τον μήνα Νοέμβριο με καταβολή του 20% στη Δ.Ο.Υ επιλέγοντας μέρος των χρήσεων που περιελάμβανε το σημείωμα. Στη συνέχεια τον μήνα Δεκέμβριο προσέρχεται ξανά στη ΔΟΥ και ζητεί να περαιώσει και τις υπόλοιπες χρήσεις του σημειώματος περαίωσης.

Εκκαθαριστικά

Η ΔΟΥ μέσω της κεντρικής εφαρμογής της περαίωσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων Ν.3888/2010, προβαίνει στην τροποποίηση του εκκαθαριστικού σημειώματος περαίωσης που αποδέχτηκε η επιχείρηση, και καταχωρεί τις υπόλοιπες ανέλεγκτες χρήσεις. Στη συνέχεια γίνεται εκ νέου ο υπολογισμός του φόρου από το σύστημα και προκύπτει το νέο ποσό του φόρου περαίωσης.

Η διαφορά του φόρου που προκύπτει αντιμετωπίζεται αυτοτελώς και ανεξάρτητα από το ήδη βεβαιωθέν ποσό του πρώτου σημειώματος και η ΔΟΥ για τη διαφορά ενεργεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 9 και 10 του Ν.3888/2010.

Γ. Περίπτωση

Επιχείρηση έχει αποδεχθεί το εκδοθέν από την Γ.Γ.Π.Σ. εκκαθαριστικό σημείωμα περαίωσης τον μήνα Νοέμβριο με καταβολή στη τράπεζα. Στο σημείωμα λόγω μη εκκαθάρισης της δήλωσης φόρου εισοδήματος του τρέχοντος έτους ή άλλων παρελθόντων ετών (οι οποίες έχουν υποβληθεί μέχρι την 31/08/2010), δεν περιλαμβανόντουσαν οι εν λόγω χρήσεις. Η επιχείρηση με αίτησή της στην ΔΟΥ έχει ζητήσει την περαίωση των συγκεκριμένων χρήσεων όταν αυτό καταστεί εφικτό (δηλ. όταν εκκαθαριστούν οι δηλώσεις). Στη συνέχεια ακολουθεί είτε από την Γ.Γ.Π.Σ. είτε από την ΔΟΥ η εκκαθάριση των συγκεκριμένων δηλώσεων φόρου εισοδήματος.

Εκκρεμότητες

Η ΔΟΥ μέσω της κεντρικής εφαρμογής της περαίωσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων Ν.3888/2010, προβαίνει στην τροποποίηση του εκκαθαριστικού σημειώματος περαίωσης που αποδέχτηκε η επιχείρηση, και καταχωρεί τις υπόλοιπες ανέλεγκτες χρήσεις. Στη συνέχεια γίνεται εκ νέου ο υπολογισμός του φόρου από το σύστημα και προκύπτει το νέο ποσό του φόρου περαίωσης.

Η διαφορά του φόρου που προκύπτει αντιμετωπίζεται αυτοτελώς και ανεξάρτητα από το ήδη βεβαιωθέν ποσό του πρώτου σημειώματος και η ΔΟΥ για τη διαφορά ενεργεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 9 και 10 του Ν.3888/2010.

Δ. Περίπτωση

Επιχείρηση έχει αποδεχθεί το εκδοθέν από την Γ.Γ.Π.Σ. εκκαθαριστικό σημείωμα περαίωσης τον μήνα Νοέμβριο με καταβολή στη τράπεζα ποσού που αντιστοιχεί στο σύνολο των χρήσεων ή σε λιγότερες χρήσεις από αυτές που περιλαμβάνει το σημείωμα περαίωσης. Στη συνέχεια τον μήνα Δεκέμβριο προσέρχεται ξανά στη τράπεζα και καταβάλει ποσό που αντιστοιχεί στις ίδιες ή σε λιγότερες χρήσεις από αυτές που αποδέχθηκε με τη καταβολή του μηνός Νοεμβρίου.

Αντιμετώπιση

Η Γ.Γ.Π.Σ., θεωρεί την πληρωμή του μηνός Δεκεμβρίου ως δόση και πιστώνει το καταβληθέν ποσό στην γραμμή χρηματικού καταλόγου με ημερομηνία βεβαίωσης την 30/11/2010, η οποία περιέχει το ποσό των χρήσεων που αποδέχθηκε η επιχείρηση με την αντίστοιχη πληρωμή τον μήνα Νοέμβριο.

Ε. Περίπτωση

Επιχείρηση έχει αποδεχθεί το εκδοθέν εκκαθαριστικό σημείωμα περαίωσης είτε με καταβολή στη τράπεζα είτε στη ΔΟΥ Στη συνέχεια από την ΔΟΥ διαπιστώνεται ότι για τη συγκεκριμένη χρήση που περαιώθηκε με την αποδοχή του σημειώματος έχει εκδοθεί φύλλο ελέγχου (μετά από διενέργεια τακτικού ελέγχου).

Αντιμετώπιση

Για την περίπτωση αυτή θα σας δοθούν οδηγίες μετά την έκδοση σχετικής εγκυκλίου. Στην περίπτωση αυτή πάντως για την ελεγχθείσα χρήση ισχύουν τα φύλλα ελέγχου και όχι η περαίωση. Για το λόγο αυτό είναι σκόπιμο να ενημερωθεί το ταχύτερο δυνατό η επιχείρηση.

ΣΤ. Περίπτωση

Επιχειρήσεις αποδέχονται το εκδοθέν από τη Γ.Γ.Π.Σ. εκκαθαριστικό σημείωμα περαίωσης και καταβάλουν στη τράπεζα το 20% ή εξοφλούν ολικά με έκπτωση τις χρήσεις που επιλέγουν το μήνα Δεκέμβριο.

Προτεινόμενη αντιμετώπιση

Η Γ.Γ.Π.Σ., στις αρχές του επόμενου έτους βάσει του αρχείου πληρωμών στις τράπεζες μηνός Δεκεμβρίου, δημιουργεί και αποστέλλει στις ΔΟΥ χρηματικούς καταλόγους με ημερομηνία βεβαίωσης την 31/12/2010 και επόμενη δόση την 31/01/2011 (για τις επιχειρήσεις που κατέβαλλαν το 20%).

Ζ. Βελτιώσεις - Επισημάνσεις Κεντρικής Εφαρμογής Περαίωσης

Μέσω της κεντρικής εφαρμογής περαίωσης του Ν.3888/2010, μπορείτε να τροποποιείτε εκδοθέντα εκκαθαριστικά σημειώματα της Γ.Γ.Π.Σ. για τα οποία η αποδοχή έγινε με καταβολή στην τράπεζα.

Παρατηρήσεις:

1. Η τροποποίηση αφορά την προσθήκη χρήσεων μετά το τελευταίο περαιούμενο έτος που περιλαμβάνεται στο σημείωμα της Γ.Γ.Π.Σ. και την έκδοση νέου από την ΔΟΥ (π.χ. έχει γίνει αποδοχή του εκδοθέν σημειώματος της Γ.Γ.Π.Σ. μέχρι το οικον. Έτος 2009 και ο φορολογούμενος με αίτησή του ζητεί να περαιώσει και το οικον. Έτος 2010, βάσει των προϋποθέσεων που αναφέρονται στις αναγραφόμενες εγκυκλίους).

Σημείωση: Δεν θα επιτρέπεται από την εφαρμογή της περαίωσης οποιαδήποτε μεταβολή-προσθήκη χρήσεων για έτη μέχρι και το τελευταίο περαιούμενο έτος που έχει αποδεχτεί η επιχείρηση με την καταβολή στην τράπεζα. Σε οποιαδήποτε προσπάθεια μεταβολής-προσθήκης όταν πατηθεί το πλήκτρο «Προσωρινή», θα επανέρχονται στην οθόνη της εφαρμογής οι χρήσεις όπως αυτές είχαν αποτυπωθεί στο εκδοθέν από την Γ.Γ.Π.Σ. σημείωμα περαίωσης.

2. Για την διευκόλυνσή σας σε ότι αφορά την βεβαίωση και είσπραξη της διαφοράς που προκύπτει των περιπτώσεων της παραγράφου 1, όταν εκτυπώνεται το νέο σημείωμα στον πίνακα (Δ) «ΠΙΝΑΚΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΦΑΠΑΞ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ-ΔΟΣΕΩΝ», αποτυπώνονται τα ποσά του φόρου περαίωσης που αφορούν τις επιπλέον χρήσεις που προστίθενται. Επίσης με κύκλο περικλείεται το τελευταίο οικον. Έτος που περαιώθηκε με καταβολή στην τράπεζα.

3. Για την ενημέρωσή σας σχετικά με τα εκδοθέντα εκκαθαριστικά σημειώματα της Γ.Γ.Π.Σ. (που δεν έχουν τροποποιηθεί από την ΔΟΥ), των οποίων η αποδοχή έγινε με καταβολή στην τράπεζα, με την επιλογή του πλήκτρου «Εκτ. Αρχικής», θα εμφανίζονται-εκτυπώνονται τα εξής:

α) το τελευταίο περαιούμενο έτος

β) το ποσό του φόρου που αντιστοιχεί στο τελευταίο περαιούμενο έτος και έχει ή θα βεβαιωθεί με χρηματικό κατάλογο που αποστέλλει η Γ.Γ.Π.Σ. στη ΔΟΥ

γ) τα έτη που δεν περαιώθηκαν έχοντας διαγράμμιση με την ένδειξη (Χ), για τις περιπτώσεις που η επιχείρηση αποδέχτηκε λιγότερες χρήσεις από αυτές που περιελάμβανε το εκδοθέν σημείωμα της Γ.Γ.Π.Σ.

4. Διαπιστώθηκε ότι σε 810 σημειώματα περαίωσης που εκδόθηκαν από την Γ.Γ.Π.Σ. και η αποδοχή τους έγινε με καταβολή στην τράπεζα, οι ΔΟΥ προχώρησαν (πριν κλειδωθεί το σημείωμα), σε τροποποίηση του σημειώματος, με αποτέλεσμα να υπάρχει ασυμφωνία μεταξύ του αρχικά εκδοθέν σημειώματος από την Γ.Γ.Π.Σ. και του σημειώματος που υπάρχει σήμερα στην κεντρική εφαρμογή της περαίωσης του Ν.3888/2010. Για τις περιπτώσεις αυτές, η Γ.Γ.Π.Σ. επανέφερε τα σημειώματα της περαίωσης στην αρχική τους μορφή (όπως αυτά είχαν εκδοθεί από την Γ.Γ.Π.Σ.), ώστε να καταστεί εφικτή η σωστή βεβαίωση με χρηματικούς καταλόγους που θα αποσταλούν από την Γ.Γ.Π.Σ., όπως αυτή προκύπτει από την καταβολή στην τράπεζα.

Οι ΔΟΥ που έχουν προβεί στις ανωτέρω τροποποιήσεις σημειωμάτων περαίωσης, πρέπει οπωσδήποτε να απευθύνονται στα αναγραφόμενα τηλέφωνα για την παροχή οδηγιών σχετικά με το θέμα αυτό.

Ναυτεμπορική

Μελέτη της ΚΕΔΚΕ για το κόστος λειτουργίας των «Καλλικρατικών» Δήμων

Μελέτη που θα καταγράφει αναλυτικά το λειτουργικό κόστος των νέων «Καλλικρατικών» Δήμων καταρτίζει η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ).

Οι ΟΤΑ θεωρούν πως ο νέος Προϋπολογισμός υποχρηματοδοτεί τον «Καλλικράτη» και ουσιαστικά θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της διοικητικής μεταρρύθμισης.

Όπως τονίζουν, ο Προϋπολογισμός του ...........

2011 για την Αυτοδιοίκηση είναι μικρότερος του Προϋπολογισμού του 2009, ο οποίος εκπληρώθηκε, χωρίς να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση τις νέες αρμοδιότητες που φέρνει ο «Καλλικράτης» στους Δήμους.

Σημειώνεται πως οι προϋπολογιζόμενοι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το 2011 ανέρχονται στα 4,51 δισ. ευρώ. Αυτοί προέρχονται από μέρος του φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, από τους Κοινούς Αυτοτελής Πόρους, από μέρος των εισπράξεων από το ΦΠΑ, από παρακρατηθέντα υπέρ ΟΤΑ έσοδα προηγούμενων ετών, αλλά και από την Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ).

Ωστόσο, η ΚΕΔΚΕ υπολογίζει πως τελικά το 2011 οι ΟΤΑ θα εισπράξουν λιγότερα από 3 δισ. ευρώ, αφενός λόγω της αδυναμίας της Κεντρικής Κυβέρνησης να εισπράξει τους προϋπολογιζόμενους άμεσους και έμμεσους φόρους και αφετέρου λόγο της προσπάθειας δημοσιονομικής εξοικονόμησης που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη περικοπή των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων καταρτίζει μελέτη που καταγράφει αναλυτικά το πραγματικό – και όχι το κατά προσέγγιση - κόστος των ανελαστικών και λειτουργικών δαπανών των νέων Δήμων με βάση τις νέες αρμοδιότητες τις οποίες κοστολογεί επακριβώς.

Σύμφωνα με Δημάρχους τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης θα είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά για την «ένδεια χρηματοδότησης» της διοικητικής μεταρρύθμισης.

Ημερίδα για την μη πληρωμή διοδίων στα Φιλιατρά

Ημερίδα για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά την μη πληρωμή διοδίων θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιανουαρίου και ώρα 6:30 το απόγευμα στην αίθουσα του Φουρναράκειου Πνευματικού Κέντρου (Πυρσός) στα Φιλιατρά από την Επιτροπή Διόδια Stop.
Μέλη της επιτροπής, με τον επικεφαλής του τον Βασίλη Παπαδόπουλο αλλά και δικηγόρο θα έρθουν στα Φιλιατρά και θα αναπτύξουν τους λόγους που κανένας πολίτης δεν πρέπει να πληρώνει διόδια όπου κι αν τα συναντήσει.

Η ημερίδα έχει σαν τίτλο "Δεν πληρώνουμε διόδια - Δεν πληρώνουμε την κρίση τους"


--

Τελεσίγραφο της τρόικας για την απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης εταιρειών

Τελεσίγραφο για την απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης εταιρειών το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2011 έχει απευθύνει η τρόικα στη κυβέρνηση.

Η απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης εταιρειών αποτελεί υποχρέωση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι της τρόικας και καταγράφεται ρητά στο Μνημόνιο.

Η αρχική προθεσμία που είχε δοθεί από .........

τους ελεγκτές του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου χωρίς να έχει υπάρξει αξιόλογη πρόοδος, καθώς δεν έχει ακόμη τεθεί σε λειτουργία το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) που θα λειτουργούσε ως «Υπηρεσία Μιας Στάσης» στη διαδικασία ίδρυσης επιχειρήσεων.

Η τρόικα διαπιστώνοντας τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του σχετικού νόμου (3853/2010) παρέσχε με το Επικαιροποιημένο Μνημόνιο νέα διορία, ξεκαθαρίζοντας αυτή την φορά πως η κυβέρνηση πρέπει να κλείσει την εκκρεμότητα το αργότερο μέχρι το Μάρτιο του 2011.

Σημειώνεται πως το Γενικό Εμπορικό Μητρώο θεσπίσθηκε το 2005 με τον νόμο 3419/2005 που προέβλεπε η δυνατότητα ηλεκτρονικής πρόσβασης των επιμελητηρίων και των επιχειρήσεων στο ΓΕΜΗ. Ωστόσο, αν και ο Ν. 3419/2005 τροποποιήθηκε από τον Ν. 3853/2010 (άρθρο 13) μια σειρά από διαδικαστικά θέματα που θα έπρεπε να έχουν ρυθμισθεί ήδη μέσα στην τελευταία πενταετία παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3853/2010 για την «Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης προσωπικών και των κεφαλαιουχικών εταιρειών και άλλες διατάξεις» το ΓΕΜΗ θα έπρεπε να έχει ενεργοποιηθεί ήδη από τις 17 Σεπτεμβρίου, προκειμένου οι διαδικασίες σύστασης εμπορικών εταιρειών να μειωθούν σε ένα βήμα αντί των 15 και ο απαιτούμενος χρόνος ίδρυσης να περιορισθεί σε ένα ημέρα αντί των 38 ημερών.

Ενδεικτικά, δεν είναι γνωστό πώς θα παρασχεθούν τα απαραίτητα δεδομένα από τις μέχρι σήμερα αρμόδιες αρχές στο ΓΕΜΗ, με τι κόστος και κυρίως πότε. Ακόμη, δεν έχει διευκρινιστεί το πώς θα περνούν οι μεταβολές στην αρμόδια υπηρεσία ΓΕΜΗ του Επιμελητηρίου, ο ρόλος των ΚΕΠ, το κόστος συντήρησης του μητρώου και το ποιος θα υποστηρίζει τις υποδομές του.

Πρέπει να τονισθεί πως η ενεργοποίηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Ν. 3853/2010 θα συμβάλει στην μείωση του κόστους σύστασης των εταιρειών κατά 70%.

ΤΑ ΝΕΑ

Ο πέτρος και ο Λύκος στο Αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής Καλαμάτας.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Καλαμάτας «Χριστούγεννα στην Καλαμάτα», η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας παρουσιάζουν το παιδικό μουσικό παραμύθι «Ο Πέτρος και ο λύκος».

Μία απολαυστική μουσική παράσταση με αφηγητές για όλη την οικογένεια, δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς, και γιατί όχι και σε μεγάλους, να χαρούν την ιστορία του θαρραλέου Πέτρου, αλλά και να γνωρίσουν τα όργανα της ορχήστρας και τον ήχο τους.

Ο κάθε ήρωας του παραμυθιού είναι .........

και ένα όργανο ή μία ομάδα οργάνων. Στο μουσικό παραμύθι του Προκόφιεφ το φλάουτο κάνει το πουλί, το κλαρινέτο την πάπια, τα δύο πιάνα εκπροσωπούν το γενναίο Πέτρο, τα χάλκινα της ορχήστρας με το βαρύ ήχο τους είναι ο λύκος, το παιχνιδιάρικο κλαρινέτο γίνεται η γάτα του Πέτρου και το μπάσο κλαρινέτο ο αυστηρός παππούς του. Ενώ η εμφάνιση των κυνηγών συνοδεύεται από τους θριαμβευτικούς ήχους των τυμπάνων.

Συμμετέχει και η ορχήστρα μουσικής δωματίου της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας.

Μουσική: Σεργκέι Προκόφιεφ

Αφήγηση: Αλέκος Κολλιόπουλος

Διασκευή-μουσική διεύθυνση: Κώστας Νικολέας

Μετάφραση: Γιάννης Μανωλακάκης

Ήχος: Γιώργος Κλείδωνας

Φώτα/βίντεο: Λεωνίδας Παπαδόπουλος

Παίζουν:

Φλάουτο: Ευτυχία Δημητρακοπούλου, Λουκάς Λυμπερόπουλος

Κλαρινέτο: Δημήτρης Μπακέας, Γιάννης Μανωλακάκης

Μπάσσο κλαρινέτο: Γιώργος Μίντζας

Τρομπέττα: Δημήτρης Χαρλέπας, Ανδρέας Μανωλακάκης

Τρομπόνι: Πηνελόπη Κοκκορόγιαννη, Βαγγέλης Χαμρίστσακ

Πιάνο: Σοφία Τσόγκα, Ρούλα Αλαμάνου

Κρουστά: Υπαπαντή Αλεξανδροπούλου, Ελένη Κακοτυλημένου


Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 28 και την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010, ώρα 12:00 το μεσημέρι, στο Αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής – Είσοδος Ελεύθερη

Εφημερελύον φαρμακείο στα Φιλιατρά γι αυτήν την εβδομάδα

Την εβδομάδα από 27 Δεκεμβρίου έως και 02 Ιανουαρίου 2011 εφημερεύει το φαρμακείο:

Χριστόφορος Ψιλόπουλος

Tηλ: 2761 - 0 - 32940
Κιν. 694 - 57 92 394


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι εφημερίες των Φαρμακείων ξεκινούν Δευτέρα στις 08:00 ακριβώς και λήγουν την άλλη Δευτέρα στις 07:59 το πρωί.



Ερχεται το εργόσημο για 300.000 εργαζομένους

Το πρώτο τετράμηνο του 2011 καθιερώνεται για το οικόσιτο προσωπικό το ειδικό εργόσημο, υπό τύπον πολύπτυχης επιταγής συγκεκριμένης χρηματικής αξίας, στην οποία θα περιλαμβάνεται το ποσό της αμοιβής του εργαζομένου και το ποσό της εισφοράς υπέρ του οικείου ασφαλιστικού ταμείου.

Επίσης θεσμοθετείται η κάρτα εργασίας, ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου εργασίας και ασφάλισης.
Μάλιστα, ως κίνητρο ένταξης στο νέο ..........

σύστημα προγραμματίζεται η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων, κατά 25% μέχρι το 2013.

Παράλληλα σχεδιάζεται η περαιτέρω μείωση των δαπανών υγείας κατά 1,4 δισ. ευρώ κυρίως με την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία άρχισε τον Οκτώβριο του 2010 και ολοκληρώνεται τον Απρίλιο του 2011, καθώς και με την ολοκλήρωση της απογραφής των συνταξιούχων κατά την ίδια περίοδο.

Στόχος η αύξηση εσόδων κατά 1,2 δισ. ευρώ

Για το 2011 το υπουργείο Εργασίας στοχεύει σε αύξηση εσόδων κατά 1,2 δισ. ευρώ, που σε μεγάλο βαθμό θα προέλθουν από την είσπραξη οφειλών παρελθόντων ετών αλλά και άλλες δράσεις όπως:

1 ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΤΑΙ ο νέος τρόπος ασφάλισης του οικόσιτου προσωπικού, των εργατών στη γεωργία, την κτηνοτροφία και τους περιστασιακά εργαζομένους. Το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από Μάρτιο- Απρίλιο και θα λειτουργήσει ως εξής: Από τους κατά περίπτωση αρμόδιους φορείς κοινωνικής ασφάλισης (ασφαλιστικά ταμεία) εκδίδεται ειδικό εργόσημο, υπό τύπον πολύπτυχης επιταγής συγκεκριμένης χρηματικής αξίας, στην οποία περιλαμβάνεται το ποσό της αμοιβής του εργαζομένου και το ποσό της εισφοράς υπέρ του οικείου ασφαλιστικού ταμείου. Τα εργόσημα μεταβιβάζονται ονομαστικώς από τον εργοδότη στους εργαζομένους ως καταβολή για την αμοιβή της παρασχεθείσας εργασίας και στη συνέχεια εξοφλούνται από τους προαναφερόμενους φορείς διαθέσεως με καταβολή του αντίστοιχου ποσού, αφού προηγουμένως έχουν παρακρατηθεί οι αναλογούσες εισφορές.

Μέσω ΑΤΜ οι συναλλαγές με το κουπόνι

Οι παρακρατηθείσες ασφαλιστικές εισφορές και το καθαρό ποσό αναγράφονται στην πολύπτυχη επιταγή, εκ των οποίων το ένα τμήμα φυλάσσεται από τον φορέα που εξοφλεί και το άλλο από τον εργοδότη.

Στο τέλος κάθε έτους το ασφαλιστικό ταμείο στέλνει ετήσια συγκεντρωτική κατάσταση σε εργοδότη και εργαζόμενο. Με το σύστημα αυτό οι ετήσιες καταβληθείσες εισφορές εκπίπτουν κατά τα 2/3 από το φορολογητέο εισόδημα του εργοδότη και κατά το 1/3 από το φορολογητέο εισόδημα του εργαζομένου. Για τον τρόπο διανομής του κουπονιού το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ότι το κουπόνι ασφάλισης (συγκεκριμένης χρηματικής αξίας) θα μπορεί να αγοράζει ο εργοδότης αλλά και να εξαργυρώνει ο απασχολούμενος μέσω μηχανημάτων πολλαπλών συναλλαγών, ΑΤΜ νέας γενιάς, μέσω των οποίων θα γίνεται η συναλλαγή. Τα μηχανήματα αυτά (περίπου 6.000) θα τοποθετηθούν σε τράπεζες, ταχυδρομεία, ΚΕΠ, καθώς και σε σούπερ μάρκετ.

Τα βήματα για εργοδότες και εργαζομένους

Οι εργοδότες θα προμηθεύονται τα ειδικά κουπόνια αμοιβής και θα αναγράφουν τους ΑΜΚΑ, δηλαδή τους Αριθμούς Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, του εργοδότη και του εργαζομένου. Θα βάζουν στα ΑΤΜ χρήματα και θα λαμβάνουν κουπόνια ίσης αξίας καθώς και το σχετικό αποδεικτικό. Με τα κουπόνια αυτά θα πληρώνουν το οικόσιτο προσωπικό.

Ο εργαζόμενος κάτοχος του κουπονιού, με τη σειρά του, θα τοποθετεί το κουπόνι και έναν κωδικό και θα εισπράττει τα χρήματα από τα ΑΤΜ. Με το υπό προώθηση μέτρο γίνεται φθηνότερη η ασφάλιση στην απασχόληση των περιστασιακά απασχολουμένων (οικιακοί βοηθοί, κηπουροί, εργάτες γης, όσοι παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα, όσοι φυλάσσουν νήπια και ηλικιωμένους κ.ά.). Η ασφαλιστική εισφορά προς το ΙΚΑ αυτής της κατηγορίας των ασφαλισμένων (εργοδοτική και εργατική εισφορά) μειώνεται από 35,40% σε 20%. Το μέτρο προβλέπεται στον Νόμο Λοβέρδου για το νέο Ασφαλιστικό και εκτιμάται ότι θα αποφέρει έσοδα της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ και τον ΟΓΑ, ενώ υπολογίζεται να λάβουν μέρος έως 300.000 περιστασιακά απασχολούμενοι.

2 ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ το νέο μέτρο για την πληρωμή αποδοχών- εισφορών και φόρου μισθωτών υπηρεσιών μέσω του τραπεζικού συστήματος. Ετσι, στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) περιλαμβάνεται η ρύθμιση για τη θεσμοθέτηση της κάρτας εργασίας, η οποία θα εφαρμοστεί από το ερχόμενο καλοκαίρι και θα αποτελεί εργαλείο για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής.

Επίσης, η σταδιακή μείωση κατά 25% των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι το 2013 για όσες επιχειρήσεις ενταχθούν στο ενοποιημένο και αναβαθμισμένο σύστημα λειτουργίας του ΣΕΠΕ, κάνουν παράλληλα χρήση της κάρτας εργασίας που θεσπίζει το υπουργείο Εργασίας και πληρώνουν έγκαιρα και με συνέπεια τις οφειλές τους.

Οπως διευκρίνισε σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, η μείωση των εισφορών θα αρχίσει κατά 10% από τα μέσα του 2011 και θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση επιχειρήσεις οι οποίες είναι συνεπείς στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών και έχουν ενταχθεί στο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου των επιχειρήσεων της εργασίας και της ασφάλισης που εγκαθιστά στο υπουργείο Εργασίας.

Από την 1η Ιουλίου η ένταξη των επιχειρήσεων

Η ένταξη των επιχειρήσεων στο σύστημα, το οποίο θα είναι διασυνδεμένο με το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΔ και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, θα αρχίσει την 1η Ιουλίου 2011, οπότε γίνεται υποχρεωτική η πληρωμή των εισφορών μέσω των τραπεζών. Οι εργαζόμενοι θα εντάσσονται με την κάρτα εργασίας που θα βασίζεται στον Α ριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης. Η κάρτα αυτή θα χρησιμοποιείται και ως κάρτα ελέγχου για την είσοδο και την έξοδο από τον χώρο εργασίας και με τον τρόπο αυτό θα ελέγχονται το ωράριο και κάθε εργασιακή μεταβολή. Το σύστημα των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων θα εφαρμοστεί από τις μεγάλες επιχειρήσεις αρχικά προαιρετικά, ενώ στη συνέχεια θα γίνει υποχρεωτικό για όλες τις επιχειρήσεις.

Η μείωση των εισφορών θα γίνει προοδευτικά και θα είναι ανάλογη της ένταξης των επιχειρήσεων στο σύστημα με στόχο να φθάσει το 25% έως το 2013, ενώ θα επιμεριστεί αναλογικά στις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων. Το εργόσημο και την κάρτα εργασίας, δύο νέα μέτρα που αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, «επιστρατεύει» το υπουργείο Εργασίας στη μάχη κατά της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής. Η αδήλωτη εργασία ανέρχεται στο 25% και η συνολική εισφοροδιαφυγή αγγίζει το 30%, δηλαδή άνω των 9 δισ. ευρώ τον χρόνο.

120.000 δημόσιοι υπάλληλοι αλλάζουν δουλειά

Η ... Καλή Χρονιά από την αρχή της φαίνεται και, όπως όλα δείχνουν, πολλά από τα «δώρα» του 2011 θα έχουν «κλειδώσει» μέσα στον Ιανουάριο ώστε, μέχρι το Μάρτιο ενδεχομένως, να έχουν κριθεί κιόλας οι συνέπειές τους...

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου πρόκειται να γίνουν οι ανακοινώσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την επιμήκυνση του δανείου.
Με φόντο τις αποφάσεις της Τρόικα, η .........

κυβέρνηση καταστρώνει σχέδιο μάχης για να εξασφαλίσει ότι θα πάρει έγκαιρα και χωρίς προβλήματα τις δόσεις ύψους 46 δισ. ευρώ που είναι προγραμματισμένες για το 2011.

Οι πληροφορίες από την Ουάσινγκτον αναφέρουν πως το ΔΝΤ είναι έτοιμο να ανακοινώσει μέσα στον πρώτο 15θημερο του Ιανουαρίου το σχέδιο για την επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 3 χρόνια εφαρμογής του προγράμματος, συν 2 χρόνια αποπληρωμής του δανείου, θα γίνουν 4,5 για την περίοδο χάριτος και συν 5,5 χρόνια για την αποπληρωμή του δανείου.

Όλα αυτά όμως υπό την προϋπόθεση ότι θα συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι. Στο υπουργείο Οικονομικών έχει σημάνει συναγερμός. Εκτός από τα μέτρα που πρέπει να υλοποιηθούν μέσα στο 2011 (και τα υπόλοιπα που επιβάλλεται να αποφασιστούν για την τριετία 2012-2014) θα πρέπει να οριστούν -και να τηρηθούν με απόλυτη αυστηρότατα- μηνιαίοι στόχοι για τον προϋπολογισμό

Για παράδειγμα τον Ιανουάριο

* πρέπει να εισπραχθούν 5,5 δισ. ευρώ,

* ενώ οι δαπάνες δεν πρέπει να υπερβούν το ποσό των 4,83 δισ. ευρώ.

* και εάν υπολογιστούν τα χρεολύσια ομολόγων και εντόκων γραμματίων το συνολικό ποσό των δαπανών ξεπερνά οριακά τα 10 δισ. ευρώ

Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, 120.000 υπάλληλοι που υπηρετούν σε 75 οργανισμούς και επιχειρήσεις του Δημοσίου θα πρέπει να έχουν υποβάλει αίτηση για τη μετάταξή τους

* ή στη νέα εταιρεία που θα προκύψει από τη συγχώνευση

* ή σε άλλες υπηρεσίες που θα τους προταθούν.

Σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με απόλυση.

Στο μέτωπο των κλειστών επαγγελμάτων ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα δώσει την πρώτη μάχη, καταθέτοντας νομοσχέδιο το Γενάρη, που όμως θα επιβάλει " απλώς" την απελευθέρωσή τους. Μέχρι το καλοκαίρι θα πρέπει να έχουν εκδοθεί και τα προεδρικά διατάγματα που θα επιτρέψουν στα αρμόδια υπουργεία να καθορίσουν με ποιους όρους θα καταργηθούν οι περιορισμοί σε κάθε ένα από τα κλειστά επαγγέλματα

protothema