Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Το φιάσκο με το ΕΤΑΚ έφερε το χαράτσι στα ακίνητα

Στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας οφείλεται η ...παλινδρόμηση 1,5 δισ. ευρώ φορολογικών εσόδων από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων 2009 και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας 2010 και 2011, τα οποία παραμένουν ανείσπρακτα, όπως γράφουν σήμερα "Τα Νέα".

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αν είχαν .........

εισπραχθεί θα μπορούσε για παράδειγμα να είχε αποφευχθεί η μείωση του αφορολογήτου από τα 12.000 στα 8.000 ευρώ που έφερε επιβαρύνσεις 400 ευρώ σε κάθε φορολογούμενο και να μην είχε «ζεματιστεί» με ΦΠΑ 23% ο κλάδος της εστίασης.

Ο πρώτος διαγωνισμός

Η ιστορία ξεκινά επί κυβέρνησης ΝΔ. Στις 22 Φεβρουαρίου 2008 το υπουργείο Οικονομικών, μετά τη διεξαγωγή δημόσιου ανοικτού διαγωνισμού, ανέθεσε στην εταιρεία Unisystems Συστήματα Πληροφορικής ΑΕΕ, την υλοποίηση του έργου «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιουσιολογίου» εντός προθεσμίας 11 μηνών και αντί αμοιβής 5.743.097,65 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Η εταιρεία μεταξύ άλλων θα έπρεπε να ψηφιοποιήσει και να επαληθεύσει τα δεδομένα των δηλώσεων ακινήτων (Ε9) του 2008 ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει στην εκκαθάριση των δηλώσεων Ενιαίου Τέλους Ακινήτων. Η πρώτη αυτή σύμβαση πέρασε χωρίς πρόβλημα από το Ελεγκτικό Συνέδριο και οι υπηρεσίες παραδόθηκαν στην αναθέτουσα αρχή στις 27 Νοεμβρίου 2009.

Η απόπειρα επέκτασης

Πέντε μήνες μετά, το υπουργείο Οικονομικών θέλησε να επεκτείνει τη σύμβαση για τα έτη 2009 και 2010. Τον Απρίλιο του 2010, με έγγραφο του γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, ζητήθηκε από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών να αξιολογήσει αίτημα επέκτασης της σύμβασης για την ψηφιοποίηση των δεδομένων των εντύπων Ε9 για τα έτη 2009 και 2010.

Για την απάντηση της Επιτροπής, η οποία ήταν θετική, απαιτήθηκαν τρεις μήνες. Η απάντηση ήρθε στις 23 Ιουνίου 2010.

Για να εγκριθεί όμως και από την Υπηρεσία Ανάπτυξης Πληροφορικής (Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης) απαιτήθηκαν άλλοι τέσσερις μήνες και έτσι φτάσαμε στις 26 Οκτωβρίου 2010, οπότε αποφασίστηκε η ανάθεση του έργου στη Unisystems. Το σίριαλ δεν σταματά εδώ.

Από επιτροπή σε επιτροπή

- Συγκροτήθηκε Επιτροπή αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης της προσφοράς η οποία έκρινε ότι όλα έγιναν νόμιμα και άναψε το πράσινο φως για την υπογραφή της σύμβασης.

- Στις 20 Δεκεμβρίου 2010 αποσφραγίσθηκε και ελέγχθηκε η οικονομική προσφορά της αναδόχου εταιρείας.

- Τρεις μήνες μετά, στις 23 Μαρτίου του 2011, εγκρίθηκαν τα Πρακτικά της Επιτροπής Αξιολόγησης και συνάφθηκε η συμπληρωματική σύμβαση με τη Unisystems, αντί ανταλλάγματος 1.349.756,13 ευρώ (με ΦΠΑ) και με προβλεπόμενο συμβατικό χρόνο υλοποίησης των υπηρεσιών τέσσερις μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Θεωρητικά λοιπόν τέλος Ιουλίου το υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να αρχίσει να στέλνει τα εκκαθαριστικά σημειώματα για ΕΤΑΚ και ΦΑΠ.

Μπλόκο από το Ελεγκτικό Συνέδριο

Το υπουργείο Οικονομικών όμως λογάριαζε χωρίς το... Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο δύο φορές - με διαφορετική μάλιστα σύνθεση - έκοψε την επίμαχη σύμβαση επέκτασης.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, καθυστέρησε να δικάσει και να δημοσιεύσει την απόφασή του.

Οπως προκύπτει από τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου:

- Οι αιτήσεις του υπουργείου Οικονομικών για την ανάκληση των δύο αποφάσεων του Ζ' Κλιμακίου του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου κατατέθηκαν προς συζήτηση στις 4 και στις 23 Μαΐου 2011 αντίστοιχα.

- Η πρώτη συζητήθηκε σε δημόσια συνεδρίαση στις 10 Ιουνίου 2011 και η δεύτερη στις 24 Ιουνίου 2011.

- Ακολούθησε διάσκεψη για την έκδοση της απόφασης που έγινε για την πρώτη περίπτωση στις 21 Ιουνίου 2011 και για τη δεύτερη στις 4 Ιουλίου 2011.

- Το τελευταίο στάδιο ήταν η δημοσίευση των αποφάσεων που έγινε - λόγω συνάφειας των εκδικαζομένων αιτήσεων - και στις δύο περιπτώσεις στις 26 Αυγούστου 2011.

Οπως αναφέρουν δικαστικοί, οι αποφάσεις και στις δύο περιπτώσεις ελήφθησαν εντός της προθεσμίας - 30 ημερών -, όπως ορίζει ο νόμος. Η διαφορά παρατηρείται στη δημοσίευση του σκεπτικού. Ωστόσο, από την πάγια νομολογία ακόμα και της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκύπτει ότι οι προθεσμίες έχουν κριθεί - κατά πλειοψηφία - αντισυνταγματικές, ενώ ακόμα και κατά την άποψη της μειοψηφίας είναι «ενδεικτικές» και όχι δεσμευτικές. Στην πράξη εξάλλου, όπως λένε δικαστές, δεν τηρείται πάντα η προθεσμία του ενός μηνός μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο υπό την προεδρία του αντιπροέδρου Νίκου Αγγελάρα απέρριψε τις αιτήσεις του υπουργείου Οικονομικών κατά των απορριπτικών αποφάσεων για την επέκταση της σύμβασης με την επίκληση «σοβαρών νομικών πλημμελειών». Η κυριότερη από αυτές αφορούσε το γεγονός ότι η σύμβαση επέκτασης καταρτίστηκε - όπως αναφέρεται στην απόφαση - περίπου πέντε μήνες μετά την παραλαβή του συστήματος.

Ετσι, από τον Ιούνιο του 2010 έως το Μάρτιο του 2011 εκκαθαρίστηκαν 2.920.000 δηλώσεις από 3.946.646 ιδιοκτήτες και βεβαιώθηκαν 278.972.961 ευρώ για το ΕΤΑΚ του 2009. Ακόμα περιμένουν να εκκαθαριστούν περίπου 1.280.000 δηλώσεις, με προσδοκώμενα έσοδα 100 εκατ. ευρώ. Αυτά για το 2009. Για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010 και του 2011 το υπουργείο Οικονομικών ακόμα προσπαθεί να βρει λύση. Οσο δεν τη βρίσκει, αδυνατεί να εισπράξει 1,4 δισ. ευρώ και επιβάλλει νέους φόρους...

Ημερησία

2 σχόλια:

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.