Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Η κυβέρνηση καταργεί τα Κ.Ε.Ε.

Αποκάλυψη απο τον Βουλευτή Λακωνίας της ΝΔ Αθανάσιο Δαβάκη

Ενημέρωση από την Υπουργό Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου, σχετικά με την λειτουργία των Κέντρων Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Κ.Ε.Ε) αλλά και τις συμβάσεις των εργαζομένων σ’ αυτά έλαβε ο βουλευτής Λακωνίας και Τομεάρχης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας κ. Θανάσης Δαβάκης.

Στην απάντηση της η κ. Υπουργός σε ότι .........

αφορά τις συμβάσεις των εργαζομένων στα Κ.Ε.Ε αναφέρει πως […] η ανανέωση των συμβάσεων που είχαν συναφθεί, στο πλαίσιο χρηματοδοτούμενων πράξεων πέραν των ορίων που προβλέπονταν γι αυτές δεν είναι δυνατή. Η λήξη των συμβάσεων έργου που είχαν οι εργαζόμενοι των Κ.Ε.Ε, συμπίπτει χρονικά με τη λήξη λειτουργίας των Κ.Ε.Ε, δηλ. τον Ιούνιο του 2011.

Συμπληρώνει επίσης πως αυτό συμβαίνει διότι […] το Έργο/Πρόγραμμα «Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων» χρηματοδοτείται κατά 75 % από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και ειδικότερα από το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2007-2013». Ως εκ τούτου ορίζεται από αυστηρώς προσδιορισμένα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο συμβατικά και χρονικά πλαίσια, που καθορίζουν πόσοι και πως θα απασχοληθούν, ως πότε θα απασχοληθούν και με ποιες αμοιβές. Για το λόγο αυτό και στις συμβάσεις μίσθωσης έργου των εργαζομένων στα Κ.Ε.Ε, αναφερόταν ρητά ότι μετά το πέρας του συγκεκριμένου Έργου-Προγράμματος, οι συμβάσεις τους θα έληγαν αυτοδίκαια.

Συνεχίζοντας η κ. Υπουργός παραπέμπει στις δράσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν από την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης του Υπ. Παιδείας, με σκοπό τη Δια Βίου Μάθηση και την Εκπαίδευση Ενηλίκων. Αναμένεται λοιπόν τους επόμενους μήνες να ξεκινήσει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» καθώς και το Πρόγραμμα «Μάθηση στον Πολίτη, ανάπτυξη στην χώρα», το οποίο σε εναρμόνιση με τον Νόμο του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, προβλέπει τη συμμετοχή των Δήμων στη λειτουργία και την εφαρμογή προγραμμάτων γενικής εκπαίδευσης ενηλίκων. Θέτει ως ημερομηνία έναρξης των προαναφερόμενων προγραμμάτων τον Οκτώβριου του 2011, όπου τα νέα προγράμματα θα υλοποιηθούν σε συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας, του Ι.Δ.ΕΚ.Ε και των Δήμων.

Ο κ. Δαβάκης, έπειτα από την απάντηση της κ. Υπουργού για το ζήτημα της συνέχισης της λειτουργίας των Κ.Ε.Ε. καθώς και της παράτασης των συμβάσεων έργου των εργαζομένων σ’ αυτά, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Με την απάντηση της η κ. Υπουργός, τερματίζει την οκτάχρονη επιτυχημένη λειτουργία των Κέντρων Εκπαίδευσης Ενηλίκων, τα οποία κατά κοινή ομολογία υλοποίησαν όλα αυτά τα χρόνια πολλές δράσεις, καθιστώντας πραγματικότητα στη χώρα μας τη Λαϊκή Επιμόρφωση, τη Δια Βίου Μάθηση και συνολικά την Εκπαίδευση των Ενηλίκων.
Όλοι γνωρίζουμε ότι η Δια Βίου Μάθηση αποτελεί στοιχείο που ενυπάρχει στον Πολιτισμό μας, με αποκορύφωμα την περίφημη Σωκρατική ρήση «Γηράσκω αεί Διδασκόμενος», ένα απόφθεγμα του Μεγάλου Έλληνα Φιλοσόφου που φανερώνει τη σημασία της Δια Βίου Μάθησης και τοποθετεί στη σωστή βάση την Εκπαίδευση των Ενηλίκων.

Τα όσα αναφέρει η κ. Υπουργός για τη συνέχιση της εφαρμογής νέων προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης, τα οποία και λόγω του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ θα υλοποιούνται από τους Δήμους, τα θεωρούμε ως μη ρεαλιστικά σχέδια, γνωρίζοντας πολύ καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι Καλλικρατικοί Δήμοι εξαιτίας της υποχρηματοδότησης τους από το Κράτους.

Θεωρούμε απαραίτητη, και για το λόγο αυτό κάνουμε έκκληση στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, τη συμμετοχή των 200 περίπου εργαζομένων-συμβασιούχων των Κ.Ε.Ε., οι οποίοι απολύθηκαν τον περασμένο Ιούνιο, στα νέα Προγράμματα Εκπαίδευσης Ενηλίκων που θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες από τους Δήμους. Πρόκειται για στελέχη υψηλού επιστημονικού επιπέδου, απόλυτα εξειδικευμένα στην Δια Βίου Μάθηση και την Εκπαίδευση Ενηλίκων, τα οποία κρίνοντας από το παράδειγμα των Κ.Ε.Ε του Νομού Λακωνίας, υλοποίησαν απόλυτα επιτυχημένες δράσεις.

ΣΧΟΛΙΟ
Κατα τ' άλλα ο Papandreos μετονόμασε το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων σε Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων....
Δία Βίου μάθησης χωρίς μάθηση για τους ενηλίκους.
Αν καταργήσει την Δια βίου μάθηση πως θα ονομάσει το υπουργείο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.