Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Ο Αγροτικός Σύλλογος για τα προβλήματα των αγροτών.

ΠΡΟΣ τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Τον Κ. Περιφερειάρχη Πελοποννήσου
Τους κ. Αντιπεριφερειάρχες Πελοποννήσου
Τα μέλη του περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου
Τους κ.κ. βουλευτές της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Εμείς οι πραγματικές παραγωγικές δυνάμεις τούτης της πατρίδας (χωρίς να θεωρούμε ότι είμαστε οι μόνοι), βρισκόμαστε σήμερα σε αυτήν την συνάντηση προσπαθώντας να αναδείξουμε τα πραγματικά προβλήματα του πρωτογενή τομέα - των αγροτών.

Στην προσπάθεια μας αυτή θα μιλήσουμε με την γλώσσα της αλήθειας και ταυτόχρονα με την γλώσσα της καρδιάς.
Σας τονίζουμε ότι το επάγγελμα του Έλληνα αγρότη είναι στρατηγικής σημασίας για την πατρίδα μας. Εάν δεν έχουμε την δυνατότητα να καλύψουμε με επάρκεια τις διατροφικές ανάγκες της πατρίδας μας, θα γίνουμε σκλάβοι.

Με τις υπάρχουσες πολιτικές που εφαρμόζονται στον αγροτικό τομέα τα τελευταία 30 χρόνια είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι το ισοζύγιο εμπορικών αγροτικών συναλλαγών είναι ελλειμματικό για την Ελλάδα κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ!!!!
Και κατα συνέπεια το εόδημα του Έλληνα αγρότη να μειώνεται τάχιστα.

Προερχόμαστε από τα Φιλιατρά, μια περιοχή της Πελοποννήσου με δυναμικές καλλιέργειες και πλήρως ταυτισμένη με την εξέλιξη της τεχνολογίας - τεχνογνωσίας στην παραγωγή (κηπευτικά Θερμοκηπίου και υπαίθρου - ελιές - αμπέλια - σταφίδα - κρηνοτροφία - μελισοκομία).

Είναι γνωστό σε όλους ότι το εισόδημα μας είναι μειωμένο και οι λόγοι είναι οι παρακάτω:
1.) Κόστος παραγωγής: Αυξάνεται συνέχεια εις βάρος μας.
2.) Έλλειψη προώθησης
3.) Ελληνοποιήσεις ομοειδών προϊόντων χωρίς πιστοποιητικό και υγειονομικό έλεγχο.
4.) Έλλειψη τοπικών προϊόντων στα ράφια
5.) Σύνδεση των επιδότήσεων με την παραγωγή για να μην ερημώσει η ύπαιθρος.
6.) Παντελής έλλειψη ενημέρωσης του Έλληνα πολίτη γύρω απο τα πιστοποιημένα και βιολογικά προϊόντα (με αποτέλεσμα την πλήρη απαξίωση των προσπαθειών μας).
7.) Υπενθυμίζουμε δε ότι το άνοιγμα των τιμών αναμεσα σε παραγωγό και ράφι είναι η καλύτερη των περιπτώσεων από 1:5 έως 1:9 με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στην διάθεση των προϊόντων εις βάρος του παραγωγού και του καταναλωτή.
8.) Το βασικότερο όλων νομίζουμε ότι είναι το τιμολόγιο πώλησης.
Εδώ λέμε καθαρά και ξάστερα ότι πρέπει να έχει άμεση σχέση με το κόστος παραγωγής. Σήμερα είναι πολυ κάτω του κόστους.
9.) Προβληματική κατάσταση εμπορίας. Υποφέρουμε απο τα κανόνια της αγοράς χάνοντας τον μόχθο και τον ιδρώτα μας. Ενα τουλάχιστον αξιόπιστο κράτος οφείλει να φροντίσει για την εξαφάνιση αυτών των φαινομένων.
10.) Γνωρίζουμε ότι για να υπάρξουμε παραγωγικά στα χωράφια μας θέλουμε ενα οικοσύστημα σε ισορροπία με ότι σημαίνει αυτό.
και συνεχίσουμε να παράγουμε ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα.

Ελπίζουμε ότι αυτή η συνάντηση να μην είναι εθιμοτυπική και επικοινωνιακή αλλα γόνιμη και να έχει συνέχεια.

Για το Δ.Σ.

Ο πρόεδρος
Γιώργος Αλεξανδρόπουλος

Ο Γραμματέας
Γριβοκωστόπουλος Γιάννης



-

Ανοιξαν τα διόδια Μακρυχωρίου οι αγρότες της Θεσσαλίας

Στα διόδια του Μακρυχωρίου έφθασαν οι αγρότες της Θεσσαλίας, όπου για λίγη ώρα σήκωσαν τις μπάρες για την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής του νομού Λάρισας.

Οι παραγωγοί «κατέλαβαν» τα διόδια επί περίπου μιάμιση ώρα και μοίρασαν στους οδηγούς ενημερωτικά φυλλάδια με τα αιτήματά τους.

Εξάλλου, το απόγευμα, κι ενώ μερικές δεκάδες .........

τρακτέρ εξακολουθούν να παραμένουν παραταγμένα δεξιά κι αριστερά του δρόμου, στον κόμβο της Γυρτώνης, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής, με κυρίαρχη τάση την λήξη των κινητοποιήσεων.

Δολιοφθορά σε σχολείο της Τρίπολης

Άγνωστοι εισήλθαν, χθες το βράδυ, στον χώρο του 2ου Λυκείου Τρίπολης, έφραξαν τις αποχετεύσεις και άνοιξαν τις βάνες των σωμάτων θέρμανσης (καλοριφέρ), με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι χώροι του σχολείου.

Ύστερα από την εξέλιξη αυτή, ο δήμαρχος Τρίπολης αποφάσισε το σχολείο σήμερα να παραμείνει κλειστό.

Για το θέμα έχουν ήδη ενημερωθεί οι ........

αστυνομικές αρχές, οι οποίες διερευνούν την υπόθεση.

Οδηγίες προς τα σχολεία για τον ιό Η1Ν1

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες το βραδύ στο Υπουργείο Υγείας μεταξύ των επιστημόνων του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, παρουσία του υπουργού, Α. Λοβέρδου, και με τη συμμετοχή του ειδικού γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, Μ. Κοντογιάννη, για το ενδεχόμενο αύξησης των κρουσμάτων της γρίπης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σύσκεψη ..........

εξετάστηκαν τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, στην περίπτωση έξαρσης της γρίπης στα σχολεία. Πάντως, στην παρούσα φάση δεν κρίθηκε σκόπιμο να γίνει επιδημιολογική καταγραφή των απουσιών ούτε να κλείσουν σχολικές μονάδες. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, το Υπουργείο Παιδείας αναμένεται να στείλει εγκύκλιο με συγκεκριμένες οδηγίες προς τα σχολεία.

Κέρδος 2,5 ευρώ για online πληρωμές στον ΟΤΕ

Θέλετε να κερδίσετε σε χρήμα αλλά και να αποφύγετε τις ουρές; Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εξοφλήσετε τον το λογαριασμό σας on-line, μέσω του site του ΟΤΕ, www.oteshop.gr

Συγκεκριμένα...

O ΟΤΕ προσφέρει, πιλοτικά, έκπτωση 2,5 ευρώ κάθε φορά που ο πελάτης εξοφλεί τον τηλεφωνικό του λογαριασμό ηλεκτρονικά με χρήση πιστωτικής κάρτας, εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια (VeriSign Secured) -είτε χρησιμοποιώντας την υπηρεσία "Ηλεκτρονική Πληρωμή " είτε έχοντας εγγραφεί στην υπηρεσία "My e-Bill".

Η "Ηλεκτρονική Πληρωμή" διατίθεται στο ...........

ηλεκτρονικό κατάστημα του ΟΤΕ www.oteshop.gr και εμφανίζει το ποσό πληρωμής και την ημερομηνία λήξης.

Ο καθένας λοιπόν μπορεί να εξοφλήσει τον λογαριασμό του, εισάγοντας απλώς τον Κωδικό Λογαριασμού που αναγράφεται στον έντυπο τηλεφωνικό λογαριασμό που λαμβάνει.
Η παραπάνω δυνατότητα προστέθηκε πρόσφατα στην υπηρεσία "My e-Bill", η οποία λειτουργεί με επιτυχία εδώ και δύο περίπου χρόνια.

Η εγγραφή στη συγκεκριμένη υπηρεσία πραγματοποιείται δωρεάν σε οποιοδήποτε κατάστημα OTESHOP, όπου ο πελάτης παραλαμβάνει τον προσωπικό κωδικό του, αποκτώντας τη δυνατότητα πλήρους ελέγχου του λογαριασμού του.

OTE

Που βρίσκουν τόσο θράσος οι βουλευτές;

Δυο μέρες τώρα οι φυλλάδες –με πρώτο το συγκρότημα του ΔΟΛ- έχουν ξεσαλώσει ενάντια στο κίνημα «Δεν πληρώνω» που αναπτύσσεται ραγδαία. Μπορεί να εξελιχθεί σε ειρηνική κοινωνική επανάσταση –γράφει φυλλάδα- με απρόβλεπτες συνέπειες και να γενικευτεί μια τέτοια ανυπακοή και σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, κλπ.

Εδώ όμως ο κόσμος δεν πληρώνεται οπότε δεν πληρώνει, και μακάρι αυτό το κίνημα να διογκωθεί και να πάρει διαστάσεις.

Ανησυχεί η κυβέρνηση απ’ αυτή την εξέλιξη .......

και επιστρατεύει όλα τα μέσα για να την ανακόψει. Και καλά για τα όσα γράφουν οι φυλλάδες.
Οι βουλευτές όμως που βρίσκουν τόσο θράσος και διαμαρτύρονται; Μήπως αυτοί πληρώνουν πουθενά; Παντού ατέλεια δεν έχουν; Οπότε προς τι μέμφονται τους «τσαμπατζήδες»;

Και από τον Στάθη της "Ελευθεροτυπίας":

Δηλαδή τηρούν τους νόμους διάσημοι κι επιφανείς φοροφυγάδες (και εισφοροφυγάδες) και δεν τους τηρούν αυτοί που αρνούνται να πληρώσουν το νέο χαράτσι στα εισιτήρια και την ατέρμονη αύξηση των διοδίων;

Δηλαδή δεν είναι νόμος της ζούγκλας, όταν σου κόβουν ξαφνικά μέρος της σύνταξης ή όταν παθαίνει «ξαφνικό θάνατο» ο μισθός σου, και είναι νόμος της ζούγκλας να μην πληρώνεις διόδια για δρόμους που δεν έχουν φτιαχθεί ακόμα ή που όταν φτιάχθηκαν κόστισαν χρυσάφι (υπέρ διαπλεκομένων) στο εθνικό εισόδημα.

Ποιος παράγει κι αναπαράγει την ανομία σε αυτόν τον τόπο; ο φοροφυγάς ή ο άνεργος; ο μιζαδόρος ή ο απασχολήσιμος; Ποιος κάνει την κοινωνία ζούγκλα; η πτυχιούχος με τα δύο μάστερ που θα δουλέψει για 938 Ευρώ ή ο κάθε «φρουτάκιας» πρωθυπουργός, προστάτης κι υπηρέτης μαζί, του κάθε Κόκκαλη;

Κι αν μιλάμε για νόμους, ας αρχίσουμε απ' το Σύνταγμα -του οποίου η υπεράσπιση είναι καθήκον όλων. Ποιος λοιπόν το παραβιάζει; ο Λαός ή το Μνημόνιο;

Από το Blog "Με άποψη"

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Εξορθολογισμένη πολιτική για την αγροτική ανάπτυξη.

Με κεντρικό μήνυμα την έμφαση στην υγιή και εξορθολογισμένη πολιτική για την αγροτική ανάπτυξη, ως μοναδικό δρόμο για τις περιφέρειες να αλλάξουν την πλεύση της χώρας και να αποκαταστήσουν το κύρος της που έχει τρωθεί, άνοιξε την ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε χθες στην Τρίπολη, με την κεντρική εισήγηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος παρουσίασε την κυβερνητική πολιτική για τη δημιουργία των καλαθιών των τοπικών προϊόντων.
Παρέστησαν επίσης οι υφυπουργοί ...........

κκ. Μιλένα Αποστολάκη και Γιάννης Κουτσούκος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, κ. Γιώργος Κανελλόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ και ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως επίσης και οι βουλευτές κκ Άγγελος Μανωλάκης, Κατερίνα Φαρμάκη, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Λεωνίδας Γρηγοράκος από το ΠΑΣΟΚ και η κ. Έλσα Παπαδημητρίου από την ΝΔ.

Βασική προτεραιότητα της πολιτικής της περιφέρειας Πελοποννήσου αποτελεί η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα επιδιώκοντας την στήριξη των παραγωγών των αγροτικών προϊόντων, αλλά και την ορθή προβολή και διακίνησή τους, καταργώντας το κρατικό μονοπώλιο, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου. "Να δώσετε κύριε Υπουργέ οριστικό τέλος στο κεντρικό μονοπώλιο της αγοράς Αθηνών να μπορεί να διαχειρίζεται τις τιμές και την διανομή των αγροτικών προϊόντων" σημείωσε ο Περιφερειάρχης απευθυνόμενος στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κώστα Σκανδαλίδη.

Παράλληλα ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε και στην ανάγκη αλλαγής πλεύσης όσον αφορά στον προγραμματισμό των έργων καθώς και στην υλοποίηση τους
«Εμείς στην περιφέρεια Πελοποννήσου εξ αρχής διατυπώσαμε την άποψη ότι το βασικότερο στοιχείο στην αναπτυξιακή μας πολιτική, η κυριότερη επιλογή μας είναι το να ενισχυθεί ο αγροτικός τομέας, να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας. Να δημιουργήσουμε σταθερές πολιτικές πάνω σε αυτό τον τομέα. Γιατί εκεί στηρίζουμε ουσιαστικά το δικό μας αναπτυξιακό μοντέλο».

Συγκεκριμένα, ο κ. Τατούλης στηλίτευσε τον τρόπο με τον οποίο τα μεγάλα έργα του αγροτικού τομέα δρομολογήθηκαν χωρίς μελέτες κόστους- οφέλους, με αποτέλεσμα να έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια χωρίς να έχουν ποτέ παραδοθεί, φέρνοντας ως παραδείγματα την Τάκα και την Κανδήλα, τα οποία δεν είχαν σχεδιαστεί προφανώς με την απαιτούμενη σοβαρότητα. Είναι προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις ίδιες τις υποδομές, με τις πολιτικές για τις υποδομές που μέχρι τώρα δημιουργήσαμε σε αυτό τον τόπο.

Αναφερόμενος στον πλαίσιο για την ανάπτυξη ο Πέτρος Τατούλης σημείωσε ότι "χρειαζόμαστε ειδικό Αναπτυξιακό νόμο για την περιφέρεια Πελοποννήσου" υπογραμμίζοντας ότι η "αιρετή περιφέρεια πρέπει να κινηθεί πολύ γρήγορα στην κατεύθυνση να δημιουργήσει δική της ανεξάρτητη οικονομία". Στο πλαίσιο αυτό "έχουμε σχέδιο για ένα νέου τύπου δημοπρατήριο που μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο για όλη τη χώρα" τόνισε ο κ. Τατούλης σημειώνοντας ότι ταυτόχρονα πρέπει να εξυγιανθούν οι συνεταιρισμοί υπογραμμίζοντας ότι "Όσοι συνεταιρισμοί είχαν αρνητικό ισολογισμό να μπουν στην εκκαθάριση".

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου με παρέμβαση του στην διάρκεια της συνεδρίασης αναφερόμενος στην ευρεία συναίνεση που επιτεύχθηκε με την παρουσία του Υπουργού, των υφυπουργών, των βουλευτών και των στελεχών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και των εισηγήσεων από όλους τους συμμετέχοντες, απεύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να παραστεί στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί με ανοιχτή συνεδρίαση ώστε η συναίνεση στην διαβούλευση να διευρυνθεί.

Εισήγηση Πέτρου Τατούλη

Και βέβαια θα ήθελα να καλωσορίσω και τους κυρίους βουλευτές που είχαν την καλοσύνη να παραβρίσκονται σε αυτή την τόσο σημαντική ανοιχτή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου για την εδώ παρουσία τους, αλλά και για τις χρήσιμες απόψεις που θα καταθέσουν. Όπως επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω και τους κυρίους Δημάρχους και όλους εσάς που έχετε σήμερα την καλοσύνη να βρεθείτε κοντά μας σε αυτή την ανοιχτή συνεδρίαση.

Θα ήθελα εξαρχής να πω ότι αυτό που προσπαθούμε να εγκαινιάσουμε, που προσπαθούμε να το κάνουμε πλέον κανόνα στη λειτουργία του περιφερειακού συμβουλίου, είναι ένα σταθερό κλίμα διαβούλευσης ανοιχτό σε όλους τους πολίτες, ανοιχτό σε όλους τους θεσμούς, αποτελεί κατά την γνώμη μου τη μοναδική πλέον δυνατότητα που έχουμε, αλλά θεωρώ όμως ότι αποτελεί και το σημαντικότερο βήμα για τη διεύρυνση και την εμπέδωση της δημοκρατικής μας λειτουργίας γιατί ακριβώς αυτό το νέο ουσιαστικά επαγγέλλεται ο νέος θεσμός, ο Καλλικράτης.

Ο νέος θεσμός ο Καλλικράτης, η αιρετή περιφέρεια αλλά και οι νέες δομές στην πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση αποτελούν πλέον την τελευταία δυνατότητα που έχει αυτός ο τόπος για να μπορέσει να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα τα μεγάλα προβλήματα που πλέον ταλανίζουν τη χώρα μας.
Είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση γιατί για πρώτη φορά επισήμως το ελληνικό κράτος η κεντρική κυβέρνηση αποφάσισε να μεταφέρει αρμοδιότητες στους ίδιους τους πολίτες.

Και αυτό θεωρώ ότι αποτελεί και το πιο σημαντικό βήμα.
Ο νέος θεσμός λοιπόν δεν είναι ένας νέος αυτοδιοικητικός θεσμός, είναι κύριε υπουργέ μία καινούρια πρόταση για την νέα διοίκηση του ελληνικού κράτους. Για το πώς πρέπει πλέον να πορευθούμε όλοι μας και να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα ζητήματα που μας απασχολούν.

Εμείς στην περιφέρεια Πελοποννήσου εξ αρχής διατυπώσαμε την άποψη ότι το βασικότερο στοιχείο στην αναπτυξιακή μας πολιτική, η κυριότερη επιλογή μας είναι το να ενισχυθεί ο αγροτικός τομέας, να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας. Να δημιουργήσουμε σταθερές πολιτικές πάνω σε αυτό τον τομέα. Γιατί εκεί στηρίζουμε ουσιαστικά το δικό μας αναπτυξιακό μοντέλο.

Και χαίρομαι ιδιαιτέρως γιατί η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, και Τροφίμων συμμερίζεται εξαρχής την ανάγκη και την άποψη ότι πρέπει να αλλάξουν πάρα πολλά πράγματα σε αυτόν τον τομέα. Και κρατάω την άποψη που διατύπωσε πριν λίγο ο κύριος υπουργός.

Ότι το σημείο εκκίνησης είναι ότι πρέπει να σπάσει η αντίληψη του κρατικού μονοπωλίου που πλέον ουσιαστικά θα οδηγεί όλους τους τομείς της αγροτικής ανάπτυξης.
Κυρίες και κύριοι θεωρώ ότι ο τομέας αυτός είναι ένας σημαντικός τομέας τον οποίο εξαρχής πρέπει να δούμε μέσα στη νέα πραγματικότητα και στα νέα δεδομένα που έχουν πλέον δημιουργηθεί στην πατρίδα μας.

Γιατί ασφαλώς οι περιφέρειες οι αιρετές περιφέρειες έρχονται να καλύψουν το μεγάλο έλλειμμα και το μεγάλο ζήτημα που υπάρχει σ’ αυτό τον τόπο. Είναι γνωστό σε όλους μας ότι η εικόνα της χώρας μας είναι απαξιωμένη και ότι αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα στην διεθνή κοινότητα.

Όπως επίσης είναι γνωστό ότι η κρίσης και η ύφεση της οικονομίας έχουν δημιουργήσει καινούρια δεδομένα στον τόπο μας. Ακόμα και αν τώρα τιθασευτούν τα δημοσιονομικά ζητήματα της χώρας με θυσία όλων των πολιτών της χώρας μας είναι σίγουρο ότι η επιρροή που θα δέχεται ό ίδιος ο πολίτης από αυτή την απαξίωση της εικόνας της χώρας θα είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι περιφέρειες λοιπόν με τη δυνατότητα που έχουν εάν μπορέσουν και ανταποκριθούν στις μεγάλες προτεραιότητες που τους δίνει ο νόμος θα μπορέσουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να αποκαταστήσουν αυτό το χαμένο κύρος της χώρας. Και να βγουν αξιόπιστα με συνέπεια και σοβαρότητα στη διεθνή κοινότητα.

Για να μπορέσουμε με το μικρότερο κόστος να έχουμε το μεγαλύτερο όφελος. Κύριε υπουργέ κυρίες και κύριοι θα ήθελα να πω ότι τα προβλήματα της αγροτικής οικονομίας είναι προβλήματα πολυσύνθετα. Είναι προβλήματα που έχουν να κάνουν σε όλα τα επίπεδα της οργάνωσης του πρωτογενούς τομέα.

Είναι προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις ίδιες τις υποδομές, με τις πολιτικές για τις υποδομές που μέχρι τώρα δημιουργήσαμε σε αυτό τον τόπο.

Είναι προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη διαδικασία της παραγωγής. Είναι προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα της διακίνησης των προϊόντων και της εξεύρεσης νέων σταθερών επωφελών αγορών. Για την τιμή των ελληνικών και Πελοποννησιακών αγροτικών προϊόντων.

Σε αυτή την πολιτική λοιπόν θα πρέπει να εισαγάγουμε νέες απόψεις. Δεν μπορεί, δεν είναι δυνατόν να γίνονται μεγάλα έργα υποδομών σε αυτό τον τόπο και να μην υπάρχει μελέτη κόστους τους οφέλους. Δεν μπορούμε να δημιουργούμε κανένα μεγάλο έργο εάν εξαρχής δεν έχουμε προσδιορίσει την δυνατότητα και την ικανότητα να το αποδώσουμε στην ίδια την οικονομία.

Για να δημιουργήσει οικονομικές δυνατότητες και οικονομικές προτεραιότητες Είναι ανεπίτρεπτο για πολλές δεκαετίες κύριε υπουργέ να γίνεται προσπάθεια εκτέλεσης δημοσιών έργων στο χώρο της αγροτικής οικονομίας με τεράστιο προϋπολογισμό και αυτά τα έργα να μην τελειώνουν ποτέ. Και αυτά τα έργα να μην μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Αυτά τα έργα να μην αποτελούν σταθερό παράγοντα πάνω στα οποία θα στηθεί η τοπική οικονομία της περιφέρειας, αλλά και γενικότερα της χώρας.

Έχουμε πολλά παραδείγματα στην περιοχή μας με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων όπου ποτέ δεν υλοποιήθηκαν όπου ποτέ δεν ακούστηκαν οι ώριμες οι συνετές οι ψύχραιμες σκέψεις και απόψεις. Αναφέρω ως παράδειγμα της λίμνη της Τακας στην Αρκαδία. 40 εκατομμύρια έχουν ξοδευτεί μέχρι τώρα χωρίς το έργο να μπορεί να αποδοθεί. Ο εργολάβος έχει πληρωθεί σχεδόν 100% του φυσικού του έργου το οποίο δεν το έχει εκτελέσει. Έλος Κανδήλας πάνω από 60 εκατ. μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν δαπανηθεί για αυτό το σημαντικό έργο και σήμερα δεν λειτουργεί. Και χρειάζονται αρκετά χρήματα ακόμη.

Γίνεται αυτή τη στιγμή το μεγάλο φράγμα στα Φιλιατρά. Το επονομαζόμενο και Φιλιτριανό φράγμα. Ξέρετε η μελέτη, μιλάει και για ένα έργο ταμιευτήρα χωρίς να έχουμε προχωρήσει στο επόμενο σχέδιο, στο σχέδιο της δημιουργίας των δικτύων για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ως σημαντικό αρδευτικό έργο. Και αντιλαμβάνεστε ότι αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικά έργα τα οποία ουσιαστικά σε καμία περίπτωση δεν έχουν σχεδιαστεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα ώστε να μπορούν πολύ γρήγορα να αποδώσουν.

Θεωρώ ότι στη σημαντική συγκυρία αυτό πλέον πρέπει να μας γίνει μεγάλο μάθημα. Γιατί άπλετα χρήματα δεν υπάρχουν. Ότι σχεδιάζουμε και ότι εκτελούμε θα πρέπει να έχει τη δική του ανταπόδοση. Δεν μπορούμε κυρίες και κύριοι του περιφερειακού συμβουλίου να προγραμματίζουμε και να πιέζουμε να ενταχθούν έργα τα οποία δεν ξέρουν σε τι χρονοδιάγραμμα θα είναι έτοιμα, τι ακριβή προϋπολογισμό έχουν και πόσο μπορούν να ενταχθούν στην προτεραιότητα που έχουμε εμείς εξαρχής οριοθετήσει στην ανάπτυξη της τοπικής μας οικονομίας.

Γιατί αυτό θεωρώ ότι είναι και το σημαντικότερο ζήτημα. Η αιρετή περιφέρεια θα πρέπει πολύ γρήγορα να κινηθεί στη διαδικασία και στην άποψη ως προτεραιότητα στο να δημιουργήσει τη δική της σταθερή τοπική οικονομία. Γιατί μόνο μέσα από αυτή τη συνθήκη θα μπορέσει ο θεσμός να αποφέρει αυτά τα σημαντικά για τα οποία φτιάχτηκε.

Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε εμείς όλοι να ανταποκριθούμε με σοβαρότητα σε όλα αυτά που πρέπει να γίνουν. Και κύριε υπουργέ θεωρώ ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ ειλικρινείς.

Δεν θα πρέπει σε ότι μελετάμε και σε ότι προγραμματίζουμε να μην είμαστε ειλικρινείς απέναντι στους πολίτες και απέναντι στους εαυτούς μας.

Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να σχεδιάζουμε το οποιοδήποτε έργο, τον Ανάβαλο ή οποιοδήποτε άλλο έργο και να μην ξέρουμε το σημαντικό πρόβλημα των νερών και το πώς κινδυνεύει μία ολόκληρη εύφορη περιοχή από αστοχίες και ελλείψεις να ερημοποιηθεί.

Εμείς κύριε υπουργέ ήδη σας λέμε ότι η μεγάλη πρόκληση, η πρόκληση που μας δίνεται με τη δημιουργία αυτής της εταιρίας της Α.Ε. για την διατροφική σύμπραξη είναι ένα σημαντικό εργαλείο γιατί ενεργοποιεί όλους τους θεσμικούς παράγοντες. Δημιουργεί ένα καινούριο κράμα ένα καινούριο μίγμα μίας προσπάθειας πολυεπίπεδης όπου αρχίζει από την περιφέρεια, συμμετέχουν οι Δήμοι, η τοπική αυτοδιοίκηση συμμετέχουν οι θεσμοί, συμμετέχει η ιδιωτική πρωτοβουλία συμμετέχουν όλοι οι φορείς με τα φυσικά πρόσωπα.

Για να μπορέσουμε ουσιαστικά να δημιουργήσουμε αυτές τις σταθερές πολιτικές που έχει ανάγκη η αγροτική μας οικονομία. Και θα ήθελα με την ευκαιρία της εδώ παρουσία σας να σας πω ότι εμείς έχουμε ήδη επεξεργαστεί ένα σχέδιο για τη δημιουργία ενός δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων νέου τύπου όπως πολύ σωστά περιγράψατε ενός νέου τύπου που θα μπορεί πλέον να λειτουργήσει αν θέλετε και ως πιλότος και για την υπόλοιπη χώρα.

Γιατί το δημοπρατήριο των αγροτικών προϊόντων αποτελεί τη σημαντικότερη και ελεγχόμενη ασφαλιστική δικλείδα για να μπορούμε πραγματικά να ελέγξουμε και να ελεγχθούν όλοι αυτοί οι παράγοντες που παρεμβαίνουν και διευρύνουν τη διαφορά μεταξύ της τιμή του παραγωγού και της τιμής του καταναλωτή. Με αυτές τις σκέψεις για άλλη μία φορά σας καλωσορίζω και θέλω να σας πω ότι εμείς έχουμε πάρει τη δική μας απόφαση για να δημιουργήσουμε έναν οργανισμό αγροτικής ανάπτυξης στην περιφέρεια Πελοποννήσου που θα αποτελεί υπόδειγμα και στην σκέψη και στην στρατηγική αλλά και στη διαχείριση των μεγάλων ζητημάτων που μας απασχολούν.

Παρέμβαση Πέτρου Τατούλη

Ξεκινήσαμε σήμερα από την ανάγνωση της ανακοίνωσης του υπομνήματος των διαδηλωτών, και θα πρέπει να ξέρουμε ότι εδώ ερχόμαστε να διαβουλευτούμε με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το ποια θα είναι η πολιτική που μας ενδιαφέρει όλους μας προκείμενου να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο αυτό ζήτημα της Αγροτικής Ανάπτυξης.

Και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να κάνω την εξής παρατήρηση. Επειδή η διαβούλευση που αρχίσαμε, σε επίπεδο καθαρώς πολιτικό, απαιτεί να δημιουργήσουμε συνθήκες μιας ακόμα μεγαλύτερης συναίνεσης και συνεννόησης, ζητώ από τον κύριο πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου να αναλάβει την υποχρέωση, στην επόμενη ειδική συνεδρίαση που θα κάνουμε ως Περιφερειακό Συμβούλιο ανοιχτή διαδικασία, να καλέσουμε τον πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για να διαβουλευθούμε μαζί του για τα θέματα της Αγροτικής Πολιτικής και για τα θέματα της Αναπτυξιακής Πολιτικής.

Έτσι πρέπει να πάμε, έτσι θα πάμε, με ανοιχτές διαβουλεύσεις με μεγάλη υπευθυνότητα ενεργοποιώντας και κινητοποιώντας όλες τις δυνάμεις προκειμένου εμείς να αποτελούμε τον μοχλό που ουσιαστικά θα δημιουργήσει τις καινούργιες προϋποθέσεις.

Πρόγραμμα κατάρτισης για επιχειρήσεις έως 49 εργαζόμενους

Το Πρόγραμμα Διαρθρωτικής Προσαρμογής Επιχειρήσεων που απασχολούν μέχρι 49 εργαζόμενους, το οποίο υλοποιείται από την Επαγγελματική Κατάρτιση ΑΕ, παρουσίασε τη Δευτέρα ο υφυπουργός Εργασίας Β.Κεγκέρογλου.

Οι αιτήσεις θα κατατίθενται από τις 17 Ιανουαρίου μέχρι και τις 17 Μαρτίου μέσω της ιστοσελίδας του ΟΑΕΔ.
Σκοπός του προγράμματος είναι η παροχή ..........

υπηρεσιών συμβουλευτικής και κατάρτισης στις επιχειρήσεις, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες της σύγχρονης επιχειρηματικότητας.

Το ύψος του προγράμματος ανέρχεται σε 80 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφερε ο υφυπουργός, το πρόγραμμα έχει δύο βασικούς άξονες: Αφ' ενός, οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν να αποκτήσουν νέα περιθώρια επιλογών και να στρέψουν προς νέες κατευθύνσεις τη δραστηριότητά τους και, αφ' ετέρου, οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις να δεχθούν την κατάλληλη κατάρτιση, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες της επιχείρησης και να εδραιώσουν τη θέση εργασίας.

ΤΑ ΝΕΑ

Έχει δικαιοδοσία η αστυνομία να επέμβει στην άρνηση πληρωμής διοδίων;

Πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται να ανοίξουν την μπάρα και να περάσουν τα διόδια και ειδικά όταν η αστυνομία είναι παρούσα.
Ο Φόβος που υπάρχει σε αρκετούς είναι μην τυχόν και τον γράψουν.
Αλήθεια όμως. Η αστυνομία έχει καμία δικαιοδοσία να επέμβει στην άρνηση πληρωμής διοδίων;

Προκειμένου να σταματήσει μια και καλή η όποια χαζομάρα ακούγεται από κυβερνητικά χείλη υπουργού των μεγαλοεργολάβων - μεγαλοκαρχαριών, σας παραθέτουμε ένα Video όπου ο πρόεδρος των Αστυνομικών Μαγνησίας δηλώνει ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι η αστυνομία ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΪΑ ΝΑ ΕΜΕΜΒΕΙ ΣΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΔΙΟΔΙΩΝ.
"ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΝΕ ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ. ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ." ήταν η δήλωση του.

Δείτε το ακόλουθο Video



Προσεχώς η ενεργοποίηση του μέτρου για την απόσυρση ΙΧ

Eντός της εβδομάδας θα υπογραφεί η κοινή υπουργική απόφαση για την ενεργοποίηση του μέτρου της απόσυρσης Ι.Χ. αυτοκινήτων, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του υφυπουργού οικονομικών Δημήτρη Κουσελά.

Μετά την παρέλευση 10 ημερών από τη δημοσιεύσή της στο φύλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή.

Σύμφωνα με το μέτρο που είχε προαναγγείλει η .........

κυβέρνηση η απόσυρση θα εφαρμόζεται για αυτοκίνητα που τέθηκαν για πρώτη φορά στην κυκλοφορία πριν το 1999.

Οι κάτοχοι τους θα έχουν την δυνατότητα να το αποσύρουν και να κερδίσουν μείωση του τέλους ταξινόμησης για την αγορά καινούργιου οχήματος μέχρι 2.000 κυβικών εκατοστών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 8ης Φεβρουαρίου 2011

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.







Ιούλιος Βερν

Ο Ιούλιος Βερν (γαλλικά: Jules Verne) ήταν Γάλλος συγγραφέας. Γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1828 στη Νάντη και πέθανε στις 24 Μαρτίου 1905 στην Αμιένη.

Ο Ιούλιος Βερν ήταν ένας από τους ...........

πρωτοπόρους των μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας. Ο ίδιος θεωρούσε τον εαυτό του συγγραφέα όπως το ονόμαζε «επιστημονικών εκπαιδευτικών μυθιστορημάτων»: ο προσεκτικός αναγνώστης θα πληροφορηθεί πολλά για τη χλωρίδα, την πανίδα, τη γεωγραφία και την ιστορία των περιοχών όπου διαδραματίζονται τα έργα του. Ορισμένα κεφάλαια των έργων του είναι καθαρά και μόνο πληροφοριακού χαρακτήρα, όπως π.χ. το πρώτο κεφάλαιο («Το σκλαβοπάζαρο») στο δεύτερο μέρος («Στην Αφρική») του μυθιστορήματος "Ο δεκαπενταετής πλοίαρχος".

Έτσι και οι διάφορες επινοήσεις στα έργα του δεν είναι προϊόντα φαντασίας, αλλά προσεκτικά ερευνημένες πιθανότητες. Εκ των πραγμάτων δηλαδή έπρεπε ορισμένα μέσα μετακίνησης στα μυθιστορήματά του να γίνουν αργότερα πραγματικότητα. Μάλιστα ορισμένες εφευρέσεις του είχαν ήδη πραγματοποιηθεί: ο ίδιος ο Ιούλιος Βερν ανέφερε σε συνέντευξή του οτι οι Ιταλοί είχαν φτιάξει υποβρύχια 60 χρόνια πριν από τον καπετάνιο Νέμο.

Ο παγκόσμια γνωστός και πολυδιαβασμένος συγγραφέας γεννήθηκε σε συνοικία εφοπλιστών της παραθαλάσιας Nάντης και ήταν το μεγαλύτερο από τα πέντε παιδιά ενός δικηγόρου, του Πέτρου Βερν, και μίας μητέρας, της Σοφίας, από εφοπλιστική οικογένεια. Ο πατέρας του σκεπτόταν να πάρει τον Ιούλιο στο γραφείο του όταν θα μεγάλωνε. Αλλά ο μικρός και ευφάνταστος Ιούλιος είχε άλλες ιδέες. Καθώς ήταν περιτριγυρισμένος από πλοία και ναυτικούς, αγάπησε τη θάλασσα και τις ζωές και περιπέτειες των ναυτικών. Μα ο αρχικός του πόθος να γίνει ναυτικός δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, παρά μονάχα στις σελίδες των μυθιστορημάτων του. Ο Πέτρος Βερν ήταν οπαδός της αυστηρής πειθαρχίας και ήθελε να εφαρμόσει ο γιος του έναν αλύγιστο κώδικα ζωής. Απογοητευμένος από τον πατέρα του, ο Ιούλιος σε ηλικία έντεκα ετών προσπάθησε στα κρυφά να μπει ως μούτσος στο πλήρωμα ενός εμπορικού πλοίου που θα ταξίδευε στις Ινδίες. Όμως κάποιος από τους μόνιμους ναύτες του πλοίου ειδοποίησε τον πατέρα του Ιούλιου ότι ο γιος του σχεδίαζε να το σκάσει, και όταν το πλοίο ήταν έτοιμο να αποπλεύσει, κατέφθασε ο πατέρας και πήρε το γιο του από το καράβι. Αργότερα, ο Ιούλιος υποσχέθηκε στους γονείς του ότι στο εξής θα ταξίδευε μονάχα με τη φαντασία του. Αυτό το γεγονός αποδείχτηκε ωστόσο ότι ήταν αποκύημα της φαντασίας της πρώτης βιογράφου του, της Μαργκερίτ Αλλότ ντε λα Φυγ. Αν και στην πραγματικότητα ο Ιούλιος Βερν ποτέ δεν έγινε ναυτικός, η αγάπη του για κάθε τι που συνδεόταν με τη θάλασσα χαρακτηρίζει ολόκληρη τη ζωή του και πολλά από τα βιβλία που έγραψε αργότερα αναφέρονταν στη θάλασσα.

Ο Ιούλιος τελείωσε φρόνιμα το γυμνάσιο στη Νάντη και ήταν αρχηγός σ' όλα τα παιχνίδια. Εφηύρε ένα νέο είδος ξυλοπόδαρα και πάντα ζωγράφιζε φανταστικές εικόνες στο μαυροπίνακα για να απεικονίσει τις ιδέες του για τις μηχανές και τις εφευρέσεις του μέλλοντος. Στα Λατινικά και στα Ελληνικά δεν ήταν ιδιαίτερα καλός, όχι επειδή δεν ήταν επιμελής, αλλά επειδή δεν τον ενδιέφεραν. Μόλις τελείωσε την υποχρεωτική εκπαίδευση, πήγε στο Παρίσι για να σπουδάσει νομικά και να πάρει την άδεια του δικηγόρου ώστε να αναλάβει αργότερα το δικηγορικό γραφείο του πατέρα του.

Ως φοιτητής στο Παρίσι, ο Βερν ζούσε στις τυπικές φοιτητικές συνοικίες με ένα πενιχρό επίδομα, το περισσότερο από το οποίο το ξόδευε στα βιβλιοπωλεία και στα θέατρα. Η δίψα για διάβασμα ήταν ακόρεστη και ρουφούσε οτιδήποτε βιβλίο μπορούσε να αγοράσει ή να δανειστεί. Μάλιστα άρχισε να γράφει και να έχει επαφή με τον κόσμο των λογοτεχνών, μεταξύ άλλων με τους Αλέξανδρο Δουμά τον πρεσβύτερο και τον υιό, όπως και με τον Βίκτωρα Ουγκώ, από τους οποίους έμαθε πολλά που τον ωφέλησαν αργότερα.

Ολόκληρο χρόνο, το 1848, ο Ιούλιος Βερν έμεινε στο Παρίσι μελετώντας και δουλεύοντας σκληρά. Έτσι, σιγά-σιγά, κέρδισε την επιτυχία. Για κάποιο χρονικό διάστημα ξαναγύρισε στη μελέτη των νομικών για να ευχαριστήσει τον πατέρα του, αλλά δεν είχε κανένα πραγματικό ενδιαφέρον γι' αυτή την επιστήμη. Μετά το τέλος των σπουδών του (1849) παρέμεινε στο Παρίσι και δοκίμασε πρώτα την τύχη του ως θεατρικός συγγραφέας διάφορων ειδών, από τραγωδίες ως λιμπρέτα. Αργότερα αντιλήφθηκε ότι το ταλέντο του βρισκόταν σε πιο ελεύθερα θέματα, κι άρχισε να γράφει χιλιάδες λέξεις για περιπέτειες σε μακρινές χώρες, όπου οι εξερευνητές ταξίδευαν μέσα σε αερόστατα ή περπατούσαν κάτω από τη θάλασσα με σκάφανδρα. Έγραφε στην αρχή μίας εποχής προόδου της επιστήμης και έδωσε μεγάλη προσοχή ώστε τα έργα του να είναι περιεκτικά και ακριβή κατά το δυνατόν.

Το 1851 δημοσιεύονται στο λογοτεχνικό περιοδικό Le Musée des familles οι πρώτες του μικρές ιστορίες: "Les premiers navires de la marine mexicaine" (Τα πρώτα καράβια του μεξικανικού ναυτικού) και "Un voyage en ballon" (Ταξίδι μέσα σε ένα αερόστατο). Εντούτοις συνεχίζει τα θεατρικά κομμάτια όλων των ειδών. Το 1855 δημοσιεύεται το πρώτο του μυθιστόρημα ταξιδιών και περιπέτειας το Un hivernage dans les glaces (Ένας χειμώνας στους πάγους).

Ο ντροπαλός Ιούλιος θα παντρευτεί το 1857 την Ονορίν Μορέλ (Honorine Morel), μια νεαρή χήρα με ήδη δυο κόρες. Για να συντηρήσει την οικογένεια που απέκτησε ξαφνικά, πήρε άδεια εργασίας ως χρηματιστής, επάγγελμα που εξάσκησε με σχετική επιτυχία, ενώ τις ελεύθερες ώρες του τις περνούσε γράφοντας θεατρικά έργα και περιπετειώδη διηγήματα. Το 1859 θα ταξιδέψει με τον φίλο του Αριστίντ Ινιάρ (Aristide Hignard) στη Σκωτία και αργότερα στη Σκανδιναβία. Στις 3 Αυγούστου 1861, κι ενώ βρισκόταν στη Δανία, γεννήθηκε ο γιος του Μισέλ (Michel). Γύρισε πέντε μέρες μετά τη γέννηση του γιού του και έκτοτε παραπονιόταν ότι το κλάμα του παιδιού τού αποσπά τη συγκέντρωσή του για τη συγγραφή μιας ιστορίας για ένα αερόστατο.

Το 1862, κι αφού συνάντησε μεγάλες δυσκολίες να βρει εκδότη για το έργο του, θα γνωρίσει τον Πιέρ-Ζυλ Ετζέλ (Pierre-Jules Hetzel) ο οποίος αποφάσισε να δώσει μια ευκαιρία σ' αυτό το νέο συγγραφέα. Έτσι, ο Ετζέλ αγόρασε το πρώτο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Βερν, το Cinq semaines en ballon (Πέντε εβδομάδες στο αερόστατο), που ήταν η πρώτη του μεγάλη επιτυχία, και συμφώνησε μαζί του για επιπλέον μυθιστορήματα του ίδιου τύπου. Παράλληλα, του έδινε συμβουλές για επιτυχές γράψιμο, που θα άρεσε στο αναγνωστικό κοινό. Αργότερα, με τη βοήθεια του Ετζέλ, ο Βερν θα έρθει σε επαφή με ερευνητές και εφευρέτες που διαπλάτυναν τις γνώσεις του, τον συμβούλευαν σε ειδικά θέματα και τον τροφοδοτούσαν με ιδέες.

Το βιβλίο σημείωσε μεγάλη επιτυχία και ο Ετζέλ έγινε ο μοναδικός εκδότης του Ιουλίου Βερν. Μετά την επιτυχία του Πέντε εβδομάδες με το αερόστατο ο Βερν έγινε γνωστός ως συγγραφέας και μπορούσε πλέον να συντηρείται μόνο με τη συγγραφή. Τα επόμενα χρόνια έγραψε πάρα πολλά μυθιστορήματα που συνήθως δημοσιεύονταν σε συνέχειες στο νεανικό περιοδικό του Ετζέλ Magazine illustré d'éducation et de récréation πριν εκδοθούν ως βιβλία. Το βάρος επικεντρώνονταν σε μυθιστορήματα ταξιδιών και περιπετειών.
Το εξώφυλλο του Vingt mille lieues sous la mer (20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα)

Τα βιβλία του, που απευθύνονταν κυρίως σε νεανικό και σχετικά μορφωμένο αρσενικό κοινό, δεν ήταν επιτυχίες μόνο στη Γαλλία, αλλά χάρη στις μεταφράσεις τους, και σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική. Τα γνωστότερα έργα του είναι: 1863/64 "Voyages et aventures du capitaine Hatteras" (Ταξίδια και περιπέτειες του πλοιάρχου Χατεράς); 1864 "Voyage au centre de la Terre" (Ταξίδι στο κέντρο της Γης); 1865 "De la Terre à la Lune" (Από τη Γη στη Σελήνη); 1869 "Autour de la Lune" (Γύρω από τη Σελήνη) καθώς και το "Vingt mille lieues sous la mer" (20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα), που πάντα το θεωρούσε το καλύτερο έργο του. Τυπώθηκε το 1870 και εξασφάλισε τη φήμη του Βερν ως συγγραφέα επιστημονικών περιπετειωδών μυθιστορημάτων.

Το 1872 δημοσιεύτηκε το "Le Tour du monde en quatre-vingt jours" (Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες), η μεγαλύτερη επιτυχία του Βερν από άποψη πωλήσεων, το οποίο διασκεύασε με έναν άλλο συγγραφέα επιτυχώς για το θέατρο. Το 1876 εκδόθηκε το πολιτικό δράμα Michel Strogoff (Μιχαήλ Στρογκώφ), που και αυτό με τη σειρά του διασκευάστηκε σε επιτυχημένο θεατρικό έργο.

Μετά την έκδοση του Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες ο Βερν έγινε πλούσιος. Παρά τις επιτυχίες του, δεν κατάφερε το 1883 να γίνει μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας, όπως ήταν η επιθυμία του. Έτσι, άρχισε να κάνει πολλά ταξίδια, εν μέρει με ιδιόκτητα μηχανοκίνητα ιστιοφόρα και διατηρούσε ένα εντυπωσιακό σπίτι στην Αμιένη όπου ζούσε και από όπου καταγόταν η σύζυγός του. Από το 1888 καταφέρνει να εκλέγεται συνεχώς ως δημοτικός σύμβουλος και με αυτή του την ιδιότητα θα ασχοληθεί ιδιαίτερα με την πολεοδομία και το θέατρο.

Μετά το 1880 ο Βερν πέρασε πλέον το ζενίθ της δημιουργικότητας του, αλλά συνέχιζε να γράφει και να δημοσιεύει έργα σχεδόν χωρίς διάλειμμα. Η πίστη του όμως στα τεχνικά επιτεύγματα σιγά-σιγά εξασθενεί και από πολιτικής άποψης γίνεται πιο συντηρητικός. Στο τέλος της ζωής του, ο Ιούλιος Βερν κωφάθηκε και τυφλώθηκε. Ο θάνατος τον βρήκε στις 24 Μαρτίου 1905.

Όπως ήταν φυσικό για ένα τόσο επιτυχημένο συγγραφέα, πολλά από τα μυθιστορήματά του θα γυριστούν τον 20ό αιώνα σε ταινία. Δεν είναι τυχαίο που το 1954 το πρώτο ατομικό υποβρύχιο του κόσμου, το αμερικάνικο Ναυτίλος (Nautilus), λαβαίνει το όνομά του από το συνώνυμο φουτουριστικό υποβρύχιο του πλοιάρχου Νέμο από το 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα.