Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Συνέντευξη Τύπου Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε την Δευτέρα 14 Μαρτίου ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ Πέτρος Τατούλης, στο κτήριο όπου στεγάζεται το Διοικητήριο της νέας Περιφέρειας. Μετά από σύντομη εισήγηση του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δέχθηκε ερωτήσεις από το σύνολο των δημοσιογράφων, σε μια συνέντευξη που κράτησε πάνω από τρείς ώρες, καλύπτοντας όλα τα θέματα που αφορούν την Περιφέρεια.

• «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου πρέπει να βγει από την κρίση. Μόνος δρόμος η εξωστρέφεια και οι επενδύσεις».
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανήγγειλε, ..........

με την έναρξη της συνέντευξης, την συνδιοργάνωση με την εταιρεία Invest in Greece, μέσω του προγράμματος Synergassia και με τη συνδρομή των οικείων Επιμελητηρίων, την επιχειρηματική επίσκεψη 38 ξένων Οικονομικών και Εμπορικών Ακολούθων στην Πελοπόννησο, από τις 16 έως και τις 20 Μαρτίου 2011.
Το πρόγραμμα Synergassia στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι το πρώτο μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη και της δημιουργίας του νέου διοικητικού χάρτη της χώρας. Επίσης για πρώτη φορά, το πρόγραμμα θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ).
"Η συνάντηση μας γίνετε σε μια σημαντική στιγμή, την εβδομάδα αυτή θα βρίσκονται μαζί μας σε αλλεπάλληλα event διπλωμάτες για να δώσουμε έναυσμα και μόχλευση για τις επενδύσεις στην Πελοπόννησο" σημείωσε ο κ. Τατούλης για να υπογραμμίσει "από τις 16 έως τις 19 Μαρτίου, θα βρίσκεται στην Πελοπόννησο το Invest in Greece ως πρώτο πιλοτικό σταθμό της εκδήλωσης. Θα βρίσκονται στην Πελοπόννησο οι 38 από τις 45 διπλωματικές αποστολές στη χώρα"
"Αυτή η μόχλευση και κινητικότητα για την Περιφέρεια της Πελοποννήσου, για πρώτη φορά, βρίσκει την δική της θέση σε όλη αυτή την κινητικότητα που υπάρχει μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας" προσέθεσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.
Ο κ. Τατούλης προανήγγειλε ακόμα και ένα δεύτερο γεγονός που θα πραγματοποιηθεί μετά την εκδήλωση του Invest in Greece και αφορά την επίσκεψη αξιωματούχων από περιφέρεια της Κίνας, η οποία θέλει να προχωρήσει σε αδελφοποίηση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, "όχι μόνο στον πολιτιστικό τομέα αλλά και σε αυτό της επιχειρηματικής ανταλλαγής ξεκινώντας από τον Αγροτικό Τομέα", όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου. Ο κ. Τατούλης ανήγγειλε ακόμα και την επίσκεψη της προέδρου των Ευρωπαϊκών περιφερειών της κας Χούμπνερ, που θα σημάνει την έναρξη των διαβουλεύσεων με την Περιφέρεια. "Για αυτά τα μεγάλα θα μιλάμε" σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τατούλης απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους σχετικά με αυτές τις πρωτοβουλίες.

• «Στόχος μου είναι να τονώσουμε το κύρος της περιφέρειας Πελοποννήσου μέσα από την ενδυνάμωση του νέου θεσμού και μέσα από εξαιρετικά στοχευμένες κινήσεις».
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην εισήγηση του αλλά και στις απαντήσεις του στο θέμα της πολιτικής διάστασης του θεσμού και της προσπάθειας που ο ίδιος κάνει: « Όλος μου ο αγώνας αυτό το διάστημα κινήθηκε προς την κατεύθυνση της τόνωσης του κύρους του θεσμού και μέσα από αυτήν την διαδικασία του κύρους της περιφέρειας Πελοποννήσου. Έχει ήδη γίνει κατανοητό σε όλην την επικράτεια ότι η περιφέρεια μας πρωτοστατεί σε αυτό το ταξίδι, και αυτό προκαλεί το ενδιαφέρον όλων των περιφερειών. Δεν υπήρξε όλο αυτό το διάστημα δημόσια διαβούλευση από την οποία να έλειπε η περιφέρεια Πελοποννήσου. Και στη συζήτηση για τον αναπτυξιακό ήμασταν εκεί και για τα βιοτεχνολογικά πάρκα μιλήσαμε και για την αξιοποίηση της ευρυζωνικότητας και για όποιο σημαντικό νομοσχέδιο τώρα συζητείται. Η Ένωση Περιφερειών, το όργανο των Περιφερειαρχών, είναι ένα καθαρά πολιτικό όργανο και δίνω αγώνα να μη πάει ο καινούργιος θεσμός ούτε ένα πόντο παραπίσω. Και ως εκ τούτου διαμηνύουμε σε κάθε κατεύθυνση ότι εμείς δεν είμαστε συνδικαλιστικό όργανο. Δεν είμαστε η αναπαραγωγή του προηγούμενου θεσμού, αλλά έχουμε εδώ έναν πολιτικό θεσμό, που είναι η ίδια η ελπίδα της χώρας για την έξοδό της από την κρίση. Αυτόν τον θεσμό επιχειρούμε όλοι εμείς να διαφυλάξουμε από κάθε εγχείρημα συρρίκνωσης. Εμείς δεν είμαστε ούτε κυβερνητικός θεσμός"

• «Να ξεκαθαρίσουν κάποιοι στο μυαλό τους τι σημαίνει περιφέρεια και τι σημαίνει αποκεντρωμένη διοίκηση»
«Σε συνέχεια αυτής της παραδοχής», τόνισε ο κ. Τατούλης «είναι άδικο, που για άλλους λόγους επιχειρείται να υπάρξει μια προσπάθεια εμπλοκής σε δυσδιάκριτες αρμοδιότητες σε σχέση με την αποκεντρωμένη περιφερειακή διοίκηση η οποία είναι ξεκάθαρα το αποκεντρωμένο κράτος στην περιφέρεια. Δεν είναι ούτε πάνω ούτε κάτω από εμάς. Δεν μας ελέγχει ούτε το ελέγχουμε. Οι αρμοδιότητες είναι ευδιάκριτες. Θέλουμε να έχουμε την ευθύνη για αυτό και ζητήσαμε οι αρμοδιότητες να μεταφερθούν το συντομότερο δυνατό σε εμάς, πέρα από αυτό το μεταβατικό στάδιο που προβλέπει ο νόμος, εμείς είμαστε έτοιμοι. Δεν απεμπολούμε τις ευθύνες, αντίθετα τις επωμιζόμαστε».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο οποίος απευθύνθηκε προς αυτόν με την προσφώνηση του Γενικού Γραμματέα ο κ. Τατούλης απάντησε χαρακτηριστικά: "Είμαι Περιφερειάρχης Ειδικών Καθηκόντων, όχι Γενικός Γραμματέας". Μέσα στην διάκριση των αρμοδιοτήτων εξήγησε ο κ. Τατούλης η προσφώνηση Γ.Γ. πάει στην αποκεντρωμένη περιφέρεια, μια που ο επικεφαλής είναι διορισμένος υπάλληλος για να υλοποιεί το κρατικό πρόγραμμα. Εμείς είμαστε αιρετοί Περιφερειάρχης και Αντιπεριφερειάρχες" κατέληξε.

• «Στερεά Απόβλητα: Δεν θα επωμιστούμε ούτε ένα ευρώ για πρόστιμα που απορρέουν από αποφάσεις που για χρόνια παίρνονταν ερήμην των πολιτών!»
«Είμαστε η μόνη περιφέρεια με συγκεκριμένο σχέδιο για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων», δήλωσε ο κ. Τατούλης για να συνεχίσει: «Έχουμε πλέον εξ ολοκλήρου την ευθύνη να διαχειριστούμε αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα. Το σχέδιο μας έγινε δεκτό από την διακυβερνητική επιτροπή και είναι ένα πρόγραμμα πιλότος. Αν πετύχει το πείραμα, όλη η χώρα θα "δανειστεί" από εμάς τεχνογνωσία και γι αυτό θεωρώ ότι όλο το Περιφερειακό Συμβούλιο στηρίζει τις θέσεις μας». Επίσης, ο κ. Τατούλης τόνισε ότι στην αντίθετη περίπτωση, που "κάποιοι άλλοι εκτός των πολιτών και των αιρετών τους αρχών συνέχιζαν να διαχειρίζονται το πρόβλημα με τον ίδιο καταστροφικό τρόπο που το έκαναν τόσα χρόνια, με αποφάσεις που δήλωναν ψευδώς ότι κλείνουν οι χωματερές ή ότι εκκινεί η προμήθεια δεματοποιητών για να λυθεί οριστικώς (!) το πρόβλημα, τότε η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα ήταν αποφασισμένη να αρνηθεί να καταβάλει τα πρόστιμα!"

Επίσης , ο κ. Τατούλης ξεκαθάρισε ότι μόνο η αιρετή περιφέρεια μπορεί να εξασφαλίσει την απαραίτητη συναίνεση και ότι ήδη έχει επιτύχει πολλά σε αυτήν την κατεύθυνση. Επίσης, ξεκαθάρισε ότι ο ανάδοχος θα αναλάβει και την προσωρινή λύση προκειμένου να αποφορτιστεί η αυτοδιοίκηση και να ανασάνει η Πελοπόννησος και ότι ο διεθνής διαγωνισμός θα είναι ανοικτός σε όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες, εφόσον βέβαια πληρούν τα εξής τέσσερα χαρακτηριστικά: Αυστηρή τήρηση της Ευρωπαϊκής και Εθνικής νομοθεσίας με ελαχιστοποίηση των ρύπων, Ελαχιστοποίηση του κόστους για τους πολίτες, Δημιουργία μεγάλου κοινωνικού και οικονομικού οφέλους, Ελαχιστοποίηση του υπολείμματος που θα οδηγείται σε ταφή.

• «Εμείς δεν θα πληρώσουμε για να φτιάξουν την εικόνα μας»
Αναφερόμενος στα ΜΜΕ μετά από ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο κ. Τατούλης ανέφερε ότι "Εμπιστευόμαστε όλα τα ΜΜΕ της Περιφέρειας και δίνουμε βαρύτητα στην ανάπτυξη τους για να επιτύχουμε οι πολίτες να γίνουν ενεργοί πολίτες. Δεν θέλουμε να έχουμε πελατειακές σχέσεις με τα ΜΜΕ, θέλουμε την κριτική".
"Η διαδικασία αυτή θα μας βοηθήσει" προσέθεσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου "ώστε μέσα από την διαδικασία αλλαγής του πολιτικού πολιτισμού να ωφεληθεί η κοινωνία", και κατέληξε," θα σφυρηλατήσουμε έτσι τις διακριτές σχέσεις μας".
Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι απαντήσεις του ανοίγουν ερωτήματα, ο Πέτρος Τατούλης σημείωσε "αλλοίμονο αν η κουβέντα γίνεται για να κλείνουν ερωτήματα, η περιφέρεια έχει αλλάξει σε εικόνα και αισθητική, η πολιτική διάσταση την οποία εισάγουμε βάζει καινούργιους κανόνες. Πρέπει να προσαρμοστούμε στους κανόνες αυτούς για να είμαστε καθαροί στις σχέσεις μας. Η κουβέντα γίνεται για να ανοίγουν ερωτήματα και να γίνεται νέα συζήτηση" κατέληξε.
Ο περιφερειάρχης τόνισε εξάλλου: "Δεν έχω καμία εξάρτηση από κανέναν, και έτσι μπορώ να δημιουργώ συνθήκες νέων κανόνων. Δεν θέλω να προστατέψω κανένα, πιστεύω ότι ο καθένας από εμάς έχει την ατομική ευθύνη για να εξασφαλίζει την τήρηση των κανόνων. Δεν έχω καμία πρόθεση να προστατέψω τα ΜΜΕ, και εσείς δεν έχετε καμιά τέτοια αναγκαιότητα, αντιθέτως θα μπορούσα να πω ότι εμείς θα μπορούσαμε να έχουμε τέτοια ανάγκη να προστατευθούμε". Είναι όμως χρήσιμο, συμπλήρωσε, να μη μείνουμε σε αυτά που έκαναν κακό σε όλους, "κανένας δεν επιβιώνει με κουτσομπολιά".

• Απάντηση σε δημοσίευμα για την ΠΕ Κορινθίας
Στην συνέχεια ο κ. Τατουλης δέχθηκε ερωτήματα για τις σχέσεις του με εκλεγμένους περιφερειακούς συμβούλους που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν θα μείνει σε κουτσομπολιά και αναρωτήθηκε ποιος δίνει το δικαίωμα στον έναν ή στον άλλο να διακρίνουν τους συμβούλους του με κομματική απόχρωση. Συνεχίζοντας, ο κ. Τατούλης σημείωσε με νόημα "επειδή αντιλαμβάνομαι τις προθέσεις κάποιων επιτηδείων να ξεκαθαρίσω ότι εμείς δεν θα πληρώσουμε για να μας φτιάξουν την εικόνα μας", ενώ ξεκαθάρισε ότι η "Νέα Πελοπόννησος δημιουργήθηκε και μεγαλώνει με την υπέρβαση της υπερκομματικότητας, κανένας δεν συμμετέχει σε αυτή με την κομματική του ταυτότητα".
Για το πραγματικό περιστατικό το οποίο ήταν η βάση του σχετικού δημοσιεύματος ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε "είμαι ένας πολιτικός που βρίσκομαι από μέρος σε μέρος όλη την ημέρα, κάθε μέρα χωρίς να αποζητώ την δημοσιότητα. Βρέθηκα σε μια εκδήλωση μαζί με τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη σε μια προσωπική επίσκεψη για να επισκεφτώ τον καλό μου φίλο Γιάννη Σμαραγδή. Δεν θεωρώ ότι πρέπει οι σύμβουλοι να τρέχουν γύρω από τον Περιφερειάρχη σε εκδηλώσεις που μπορεί να μην τους ενδιαφέρουν" ενώ καταλήγοντας ξεκαθάρισε ότι "δεν υπάρχουν κομματικές διακρίσεις μεταξύ των συμβούλων της Νέας Πελοποννήσου, μη ψάχνετε να βρείτε παθογένειες που τις έχουμε εγκαταλείψει"


• «Η περιφέρεια διεκδικητικά απαιτεί το μερίδιο που της αναλογεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων»
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δέχθηκε σειρά ερωτήσεων για το συγκοινωνιακό δίκτυο και τα οδικά έργα, θέμα για το οποίο εξ αρχής έκανε σαφές ότι "έχουμε θέσει ως στόχο να δημιουργήσουμε όλες τις προϋποθέσεως ώστε η Πελοπόννησος να είναι η πρώτη περιφέρεια που θα έχει το αρτιότερο συγκοινωνιακό δίκτυο"
Το έργο της Τσακώνας είναι το σύγχρονο γιοφύρι της Άρτας, σημείωσε ο κ. Τατούλης υπογραμμίζοντας ότι "έχουμε στείλει το μήνυμα μας προς όλες τις κατευθύνσεις , η Περιφέρεια Πελοποννήσου απαιτεί από το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων να έχει το δικό της μερτικό. Διεκδικητικά στέκεται σε αυτή την λογική και διεκδικεί το μερίδιο που της αναλογεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να σταματήσει το έργο της Τσακώνας ή να καθυστερήσει η απόδοση αυτού του έργου."
Είμαι πολιτικός διεκδικητικός σημείωσε ο Π. Τατούλης, "η Τσακώνα είναι μια οδυνηρή εμπειρία για το πως γίνονται τα έργα στο ελληνικό κράτος, αν δεν ολοκληρωθεί αυτός ο άξονας υπάρχει πρόβλημα για την λειτουργικότητα του υπόλοιπου κομματιού, θα παραμείνουμε στην διεκδικητική στάση γρήγορα να τελειώσει αυτό το έργο".
Αναφερόμενος στα υπόλοιπα έργα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε "Το σύμφωνο παραχώρησης του Μωρέα λειτούργησε θετικά αντίθετα υπάρχουν πολλά προβλήματα στο σύμφωνο της Ολυμπίας, αρχικά στο θέμα του Καϊάφα και περεταίρω η άρνηση του κονσόρτσιουμ τραπεζών να συμβάλει στην ολοκλήρωση του δυτικού άξονα. Δεν θα κοιμηθούμε ήσυχοι εάν δεν ενοποιήσουμε το οδικό μας δίκτυο και με τον ανατολικό και με τον δυτικό άξονα. Στόχος μας είναι η επέκταση του συμφώνου παραχώρησης ώστε να αποκτήσουμε το πιο άρτιο δίκτυο".

«Η πελατειακή σχέση στις παλιές νομαρχίες ήταν αυτό που δημιούργησε τα μεγάλα προβλήματα υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης σημειώνοντας "αναρωτηθείτε πόσες μελέτες άφησαν πίσω. Ένα έργο στην Μεσσηνία που κατατέθηκε από την προηγούμενη διοίκηση, και εννοώ το δρόμο Γαργαλιάνοι – Ρωμανός, το οποίο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ από το 2006 και η πρόβλεψη περάτωσής του ήταν ο Σεπτέμβριος του 2008, έχει σημειώσει τεράστιες καθυστερήσεις και σήμερα κινδυνεύει να χαθεί. Αυτό το λέγω προκειμένου να καταδείξω ότι από τις προηγούμενες νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις δεν υπήρχε ούτε η θέληση, ούτε η ικανότητα, ούτε ασφαλώς και το ενδιαφέρον. Δεν μπορούν αυτοί να εμφανίζονται σήμερα ως δικοί μας τιμητές. Δεν είναι τίμιο. Στόχος δικός μας είναι σε κάθε ένα ευρώ που θα επενδύει η περιφέρεια να μοχλεύονται άλλα 100 ή 200 από ιδιωτικά κεφάλαια», κατέληξε ο κ. Τατούλης

• «Συμμετέχουμε ισότιμα με τους επίσημους φορείς στα διεθνή φόρα»
«Μας κατηγόρησαν ότι δεν συμμετείχαμε σε μια έκθεση Τουρισμού», συνέχισε ο κ Τατούλης, «δεν έχουν καταλάβει όμως ότι την εικόνα κάποιων υπαλλήλων με σπαστά ή ανύπαρκτα Αγγλικά, να μοιράζουν υλικό στις εκθέσεις, που σήμερα βρίσκεται πεταμένο στα σκουπίδια, έχει τελειώσει. Οι επαφές μας, οι συζήσεις όλες είναι να συμμετέχουμε ισότιμα με τους επίσημους φορείς. Στην Γερμανία να σας ενημερώσω ότι υπάρχει παρουσία από το σύνδεσμο Ξενοδόχων Λακωνίας αλλά και στο Λονδίνο θα είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου εκεί και με μηδενικό κόστος. Και το επαναλαμβάνω με μηδενικό κόστος».

• Ισθμός - Κόρινθος
«Η ΠΕ Κορινθίας είναι το μεγάλο μας όπλο, η πύλη της Νέας Πελοποννήσου, σημείωσε ο κ. Τατούλης και θα δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτό, "οι κ Αντιπεριφερειάρχες το ξέρουν καλά ότι συζητάμε για το πώς θα διαμορφώσουμε τον Ισθμό". "Αυτά που σκεφτόμαστε να κάνουμε στον Ισθμό έχουν βάση στην αρχιτεκτονική και στο design".
"Θέλουμε να γίνει η περιφέρεια Πελοποννήσου η περιφέρεια της καινοτομίας ανέφερε ο κ. Τατούλης ενημερώνοντας παράλληλα ότι "υπάρχει ήδη εντολή στον κ Δέδε και στους θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες να διαμορφώσουν ένα πρόγραμμα για τους φωτισμούς των Δημοσίων δρόμων και κτηρίων με λιγότερο ενεργοβόρες λύσεις."
Ο Κ. Τατούλης ενημέρωσε ακόμα ότι το έργο του Ασωπού έρχεται στα χέρια της περιφέρειας, όπως και όλα τα άλλα ανοικτά έργα στην Κορινθία αλλά και στις άλλες ΠΕ. Και στην κατεύθυνση αυτή θα κινηθούν οι διαδικασίες πολύ γρήγορα.

• Για επιστολή Φούρκα σε γγ Αποκεντρωμένης Διοίκησης
Δεν θα ήθελα να κάνω σχόλιο για τον κ Φούρκα, η δήλωση του κυρίου Φούρκα ξεπερνούσε τα όρια και η κα Τζανετέα απάντησε πολιτικά. Αν έστελνε ο κ Φούρκας μια έκκληση σε όλους μας θα ήταν κατανοητό. Δεν πρέπει να υπάρχει ιδιοτέλεια απάντησε ο κ. Τατούλης σε επανειλημμένα σχετικά ερωτήματα.
Πρέπει να καταλαβαίνουμε το μέγεθος του λάθους και δεν πρέπει να είμαστε επιρρεπείς στο να τα επαναλαμβάνουμε, και η απάντηση της κας Τζανετέα είναι επαρκής. "Δεν έχουμε προσωπικά με κανένα και το ζήσατε στην προεκλογική περίοδο όταν στον ορυμαγδό της λάσπης σε βάρος μας δεν απαντήσαμε σε κανέναν" κατέληξε.
«Για εμάς το μεγάλο στοίχημα είναι να κερδίσει η περιφέρεια να κερδίσουν οι πολίτες δεν μπαίνουμε σε λογική σαν αυτούς που μέχρι χθες είχαν την ευθύνη να μας εγκαλούν, και έρχονται σήμερα να συζητούν για το πως θα γίνει κάτι νέο, όταν οι ίδιοι δεν το υλοποίησαν από την θέση ευθύνης που είχαν», προσέθεσε ο Περιφερειάρχης.
«Οι εργασίες στο δρόμο Τρίπολης Σπάρτης θα ενταθούν, κατέληξε ο κος Τατούλης «και θα ολοκληρωθεί όλο το δίκτυο, γιατί αυτό το οφείλουμε στους πολίτες που ήταν αμέτοχοι σε αυτά που συνέβησαν. Ιδιαίτερα ο νομός Λακωνίας είναι ένας παρατημένος νομός, τρία έργα που είχαν σχεδιαστεί κατέρρευσαν. Πρέπει να βρούμε την παθογένεια και θα την βρούμε . Επί των ημερών μας όλες οι σκοτεινές υποθέσεις θα διερευνηθούν και για να μην επαναληφθούν αλλάζουμε και το σύστημα δημοπράτησης των δημόσιων έργων, προκειμένου να μην υπάρχει πουθενά καμία γκρίζα υπόνοια»

• Για την παρουσία του προέδρου της ΝΔ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου: «Βεντέτα στην πολιτική δεν υπάρχει. Ο κ. Σαμαράς είναι και συμπολίτης μας και μοιράζεται την αγωνία μας για το αναπτυξιακό μέλλον του τόπου μας».
«Ζήτησα από τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου να προσκαλέσει τον αρχηγό της ΝΔ που είναι συμπολίτης μας, να επισκεφτεί την Περιφέρεια για να διαβουλευθούμε για το μέλλον του τόπου μας, είναι ανοικτό θέμα και ελπίζω να βρει το χρόνο να μας επισκεφτεί», απάντησε σε σχετικά ερωτήματα ο Πέτρος Τατούλης.
«Βεντέτα στην πολιτική δεν υπάρχει», συνέχισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, «όσο η κρίση μεγεθύνεται τόσο μεγαλύτερη θα γίνει η δυναμική του θεσμού, θα ζητήσουμε από όλους τους πολίτικους συναντήσεις. Δεν είναι δυνατό πολιτικός αρχηγός να μην μπορεί να απαντήσει στο αυτονόητο της συνένωσης δυνάμεων, εκτιμώ ότι όλοι πρέπει να σταθούμε στο επίπεδο ευθύνης που μας έχει θέσει ο λαός».
«Θεωρώ ότι αυτός ο θεσμός θα έπρεπε να έχει προκαλέσει το ενδιαφέρων όλων των αρχηγών, κατέληξε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, «δεν ευτυχίσαμε να θέλει να μας συναντήσει κανένας πολιτικός αρχηγός μέχρι σήμερα, εκτιμώ όμως ότι θα γίνει κατανοητό, η δυναμική του θεσμού τώρα αρχίζει να βγαίνει στην κοινωνία».

• «Οι Αντιπεριφερειάρχες επικουρούν τον Περιφερειάρχη. Δεν είναι νομάρχες , έχουν αναβαθμισμένο ρόλο, αφού συμμετέχουν στον αναπτυξιακό σχεδιασμό».
«Η επιλογή του κ Δέδε, ως αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας είναι προσωπική μου επιλογή. Εγώ τον επέλεξα και οι δύο τιμούμε ο ένας τον άλλο. Εδώ και καιρό περιμένουμε την οδηγία για το δικαίωμα της μεταβίβασης της υπογραφής, υπεύθυνος είμαι εγώ, οι αντιπεριφερειάρχες επικουρούν τον ρόλο του περιφερειάρχη, αυτοί όμως έχουν τις αρμοδιότητες. Οι αρμοδιότητες τους είναι συμβατές με την παλιά ιδιότητα του νομάρχη ο ρόλος τους όμως είναι αναβαθμισμένος, πολιτικός», απάντησε ο κ. Τατούλης σε σχετικό ερώτημα.

• «Νέες λογικές και νέα αισθητική για τα Διοικητήρια»

«Επί των ημερών μας έγιναν οι μειώσεις των ενοικίων, μέχρι τότε καμία από τις νομαρχιακές διοικήσεις δεν είχε κάνει τίποτα, άφηναν απείρακτο το κομμάτι αυτό στο πλαίσιο της πελατειακής τους σχέσης», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.
«Θέλουμε όλη η περιφέρεια να αποκτήσει Διοικητήρια, και όλα τα κτήρια αυτά να είναι πράσινα κτήρια με νέες λογικές στην ενεργο-οικονομία, στην αρχιτεκτονική και το design αν τα κτήρια μας δεν είναι οι άγγελοι αυτή της αλλαγής δεν μπορούμε να πάμε μπροστά».

• Για συμπαραστάτη και στάση αντιπολίτευσης: «Τέρμα στην μικροψυχία και την απολιτίκ μικρονοητικότητα»

«Προσφέραμε συναίνεση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και δείξαμε έμπρακτα την πολιτική μας. Αντιμετωπίσαμε απέναντι μια άσκοπη και μίζερη διάθεση με μια μικρόψυχη στάση», δήλωσε ο κ. Τατούλης.
«Με δεδομένη την έλλειψη του Συμπαραστάτη μετά από αυτή την στάση, σύντομα θα βγει ένας οδηγός του πολίτη για τις υποχρεώσεις της διοίκησης και της Περιφέρειας προς τους πολίτες. Η κοινωνία βλέπετε δεν είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου μπορεί να υπάρχουν αγκυλώσεις, η κοινωνία είναι οι ενεργοί πολίτες της. Σε μια δημοκρατική πολιτεία η μειοψηφία πρέπει να σέβεται την πλειοψηφία. Μας εμπιστεύτηκαν οι συμπολίτες μας και δική μας δουλεία είναι η υλοποίηση του συμβολαίου με τους πολίτες που είναι το Σχέδιο Δράσης με το οποίο εκλεχτήκαμε. Είδατε να καταλαμβάνουν το κτήριο αυτό της Περιφέρειας, από μια ιδιοτελή πρωτοβουλία, εμείς όμως δεν είμαστε κράτος, γιατί κατέλαβαν την περιφέρεια, για να δείξουν τον τσαμπουκά τους ή να δείξουν ότι δεν φοβούνται τους κοινωνικούς αυτοματισμούς», κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

• Αύριο η συνάντηση με την Μπριρμπίλη. Μεταξύ άλλων και το θέμα του Μαινάλου.

«Υπήρχε μια πρόχειρη απόφαση για την ιδιοκτησία στο Μαίναλο, τη θεωρούμε συντεχνιακή λογική, έχουμε καταθέσει την άποψη μας. Η καλύτερη πολιτική προστασίας διαμορφώνει τους καλύτερους κανόνες, διεκδικούμε πολιτική προστασίας που μέσα από αυτή θα δημιουργείται νέα οικονομία», τόνισε ο κ. Τατούλης.

Οδηγίες για καταβολή - δήλωση φόρου μισθωτών υπηρεσιών

Οδηγίες για την υποβολή των δηλώσεων φόρου μισθωτών υπηρεσιών, από τις επιχειρήσεις, αλλά και για την καταβολή του φόρου φέτος δίνει το υπουργείο Οικονομικών με εγκύκλιό του.

Τρόπος υποβολής της Προσωρινής Δήλωσης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών και Απόδοσης του φόρου

1. Οι αρχικές εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες προσωρινές δηλώσεις απόδοσης φόρου μισθωτών υπηρεσιών διαχειριστικής χρήσης 2010 και 2011, υποβάλλονται και ο φόρος αποδίδεται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, στο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) www.gsis.gr

2. Οι υπόχρεοι, εφόσον είναι νέοι χρήστες .........

εγγράφονται στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες TaxisNet σύμφωνα με όσα ορίζονται με την με αριθμό ΠΟΛ.1178/ 7.12.2010, ΑΔΑ41ΦΜΗ-ΤΛ(ΦΕΚΒ΄/9.12.10) Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Η διαδικασία αυτή δεν απαιτείται για τους ήδη πιστοποιημένους χρήστες σε οποιαδήποτε εφαρμογή. Σε περίπτωση απενεργοποίησης από την ΓΓΠΣ των κωδικών πρόσβασης στο σύστημα, εφαρμόζονται τα αναφερόμενα στο άρθρο 6 της ανωτέρω απόφασης.

3. Οι τροποποιητικές προσωρινές δηλώσεις απόδοσης φόρου μισθωτών υπηρεσιών διαχειριστικής χρήσης 2011 υποβάλλονται υποχρεωτικά στην Δ.Ο.Υ.

4. Η υποβολή της προσωρινής δήλωσης διαχειριστικής χρήσης 2010 και 2011 με την χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet μπορεί να πραγματοποιηθεί από 15 Φεβρουαρίου 2011.

Αποδεικτικό ηλεκτρονικής υποβολής και καταβολής του φόρου

Οι υπόχρεοι που υποβάλλουν προσωρινή δήλωση και καταβάλλουν το φόρο με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, οφείλουν να δώσουν εντολή πληρωμής, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία, σε τράπεζες που έχουν συμβληθεί με το Υπουργείο Οικονομικών για να παρέχουν την υπηρεσία αυτή. Το σύστημα μετά την οριστικοποίηση της υποβολής της δήλωσης παράγει το σημείωμα για πληρωμή του φόρου όπου περιέχεται η «Ταυτότητα Πληρωμής», στοιχείο απαραίτητο για να δοθεί η εντολή πληρωμής στην τράπεζα.

Ημερομηνία υποβολής

1. Η προθεσμία υποβολής είναι αυτή που ορίζεται με τις διατάξεις των παραγράφων 1και 2 του άρθρου 59 του ν.2238/1994, δηλαδή μέχρι την 20ή ημέρα των μηνών Μαρτίου, Μαΐου, Ιουλίου, Σεπτεμβρίου, Νοεμβρίου και Ιανουαρίου κάθε έτους, η οποία πραγματοποιείται ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του αριθμού φορολογικού μητρώου (A.Φ.M.) του φορολογουμένου, με αρχή για το ψηφίο 1 την εικοστή (20ή) ημέρα των μηνών αυτών και ολοκληρώνεται μέσα σε έντεκα (11) εργάσιμες ημέρες. Ειδικώς, εάν ο υπόχρεος παρακράτησης φόρου απασχολεί ή καταβάλλει συντάξεις σε περισσότερα πρόσωπα από τα αναφερόμενα στην παράγραφο 2 του πιο πάνω άρθρου και νόμου, υποχρεούται να αποδίδει τα ποσά που παρακράτησε, κατά τη διάρκεια κάθε μήνα, μέχρι την εικοστή (20ή) ημέρα του επόμενου από την παρακράτηση μήνα. Για την υποβολή της δήλωσης έχουν εφαρμογή τα αναφερόμενα στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.

2. Ως ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, κατά την ηλεκτρονική υποβολή, θεωρείται η ημερομηνία πληρωμής στην τράπεζα.

Έλεγχος - Ενημέρωση Δ.Ο.Υ.

1. Η αρμόδια Δ.Ο.Υ. ενημερώνεται από την Γ.Γ.Π.Σ., αμέσως μετά την λήξη προθεσμίας υποβολής των προσωρινών δηλώσεων Φ.Μ.Υ. και την διαπίστωση της καταβολής του φόρου, ανά υπόχρεο, με ταυτόχρονη καταχώρηση των βασικών στοιχείων παραλαβής και πληρωμής στο σύστημα TAXIS .

2. Η αρμόδια Δ.Ο.Υ. έχει την δυνατότητα εκτύπωσης των προσωρινών δηλώσεων

H παρούσα απόφαση ισχύει από την διαχειριστική χρήση 2011 για αποδοχές που καταβάλλονται από 1.1.2011 και μετά. Ειδικά για την διαχειριστική χρήση 2011 η ηλεκτρονική υποβολή της Προσωρινής Δήλωσης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών και Απόδοσης του φόρου με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, είναι προαιρετική για αποδοχές που καταβάλλονται από 1.1.2011 έως 30.6.2011 και υποχρεωτική για αποδοχές που καταβάλλονται από 1.7.2011 και μετά.

Δήλωση της Υφυπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Εύης Χριστοφιλοπούλου, σχετικά με τις συνενώσεις σχολικών μονάδων

Δήλωση μετα την ανακοίνωση του νεου χάρτη συνενώσεων σχολείων εκανε η Υφυπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Εύη Χριστοφιλοπούλου στην οποία τονίζει:

"Ενώνουμε τα σχολεία μας. Ενώνουμε το εκπαιδευτικό μας δυναμικό, προς όφελος των μαθητών μας. Η αξιοποίηση του εκπαιδευτικού δυναμικού δημιουργεί εύρωστες εκπαιδευτικές μονάδες, που μπορούν να εφαρμόσουν όλες τις καινοτόμες δράσεις του Νέου Σχολείου.

Εκεί όπου οι συνθήκες επιτρέπουν την ..........

ασφαλή και χωρίς ταλαιπωρία μεταφορά των μαθητών, ενώνουμε τα σχολεία, διατηρώντας όμως τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, όπως ισχύει και σήμερα."

Από το χθεσινό πανελλαδικό άνοιγμα των διοδίων. [ VIDEO ]





Το επιμελητήριο Μεσσηνίας για την αυριανή μέρα της Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή

Με αφορμή τον αυριανό εορτασμό της “Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή” το Europe Direct Καλαμάτας του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας σε συνεργασία με τους καθηγητές Οικιακής Οικονομίας Ν. Μεσσηνίας, με μαθητές από το 4ο Γυμνάσιο Καλαμάτας που συμμετέχουν σε πρόγραμμα Αγωγής Υγείας και με μαθητές από το 6ο Γυμνάσιο Καλαμάτας και από τα Γυμνάσια Μελιγαλά και Μερόπης διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση από 11.00-13.00 στον πεζόδρομο της Αριστομένους (απέναντι από το Δημαρχείο) που ευγενικά μας παραχωρήθηκε από το Δήμο Καλαμάτας μαζί με την υλικοτεχνική υποδομή.

Οι μαθητές θα μοιράσουν φυλλάδια με θέμα .......

«Αγαπώ τη Μεσσηνία, στηρίζω την τοπική οικονομία», θα γίνει βιντεοπροβολή παρουσιάσεων και θα εκθέσουν έργα τους με τα οποία διαγωνίστηκαν και βραβεύτηκαν στον περυσινό “1ο Διαγωνισμό Έφηβου Καταναλωτή”, ενώ όλη η εκδήλωση θα πλαισιώνεται από μουσική των ίδιων των μαθητών.

Οργισμένη η αντίδραση απο το Κοπανάκι News. Και δεν έχει και άδικο.

ΣΕ ΑΙΟΛΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ Η …ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ. ΖΗΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΤΩΝ …ΜΑΝΔΑΡΙΝΩΝ. ΟΧΙ, ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙ Η ΤΡΙΦΥΛΙΑ. ΔΗΜΑΡΧΟ ΕΧΟΥΜΕ;

“Είναι γεγονός ότι την εποχή που διανύουμε δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν μονοθέσια και διθέσια δημοτικά σχολεία. Οι ίδιοι οι γονείς θα έπρεπε να πιέζουν προς την κατεύθυνση της φοίτησης των παιδιών τους σε πολυθέσια σχολεία. Εκεί θα μπορούν να εφαρμόζονται τα νέα προγράμματα διδασκαλίας, καινοτόμα προγράμματα και μέθοδοι, νέα αναλυτικά προγράμματα.
Εκεί θα μπορούν οι μαθητές να διδάσκονται .........

εικαστικά, πληροφορική, μουσική, ξένη γλώσσα από την Α΄τάξη. Ακόμη, να συναναστρέφονται με περισσότερους συνομήλικούς τους”.

Μόλις διαβάσατε, τα βασικά επιχειρήματα των Μανδαρίνων της παιδείας μας, τα οποία έκαναν την ηγεσία του Υπουργείου να …σηκώσει τα χέρια ψηλά. Στοπ, εδώ μιλάνε οι ειδικοί, παν από όλα η μόρφωση των παιδιών. Να τα …κοινωνικοποιήσουμε, για να αρχίσουμε από ανάποδα. Έχουν δίκιο, όλα τα παιδιά στο Κοπανάκι, έχουν τάσεις …μισανθρωπισμού, για να μην πω και …κανιβαλισμού. Το διαπιστώνει κανείς, κάθε απόγευμα στο 5χ5, αυτό θέλουν να καταργήσουν, το 5χ5, δηλαδή την χαλάρωση της ψυχής τους. Θέλουν να τους κλέψουν τον ελεύθερο χρόνο τους, να τα κάνουν ρομπότ, πειθήνια όργανα της νέας τάξης πραγμάτων. Να μπορούν να διδάσκονται εικαστικά, πληροφορική, μουσική, ξένη γλώσσα από την Α΄τάξη, συνεχίζει ο μανδαρίνος (α και όνομα έχει και στην διάθεσή σας, απλά τον θεωρώ και αυτόν θύμα των περιστάσεων). Αλίμονό μας, αν περιμέναμε από το πολυμελές δημοτικό σχολείο, να τους τα μάθει όλα αυτά. Το παιδί μας στα 6 του χρόνια, έχει δείξει τα ταλέντα του. Ας είναι καλά οι δασκαλίτσες μας του νηπιαγωγείου και του παιδικού σταθμού, αλλά προσέξτε, στα ολιγομελή σχολεία. Στα άλλα, τα πολυμελή, που να προσέξουν τα ταλέντα; Να πούμε για τις ξένες γλώσσες; Αλήθεια πόσα …γαλλικούλια θυμάστε; Όσο για πληροφορική, όλα τα πιτσιρίκια facebook έχουν και σας αγοράζουν και σας πουλάνε στις νέες τεχνολογίες.

Και τώρα το βασικό τους επιχείρημα “Εκεί θα μπορούν να εφαρμόζονται τα νέα προγράμματα διδασκαλίας, καινοτόμα προγράμματα και μέθοδοι, νέα αναλυτικά προγράμματα.” Να συμφωνήσουμε μαζί τους, παρ΄ότι φοβάμαι ότι πάλι …αρλουμπολογούν, από την α΄Δημοτικού ή από την α΄Γυμνασίου, θα αρχίσει η εφαρμογή τους; Και αν αρχίσουν από την α’ Λυκείου, τι θα χάσουν οι μαθητές μας, το τρένο; Αφού ολόκληρη η Ελληνική κοινωνία, είναι πεπεισμένη, ότι χωρίς φροντιστήριο πανεπιστήμιο …γιοκ.
Άντε να χαθείτε παραμυθατζήδες. Και επειδή βουλευτές δεν έχουμε στην Τριφυλία, να δούμε αν έχουμε Δήμαρχο.

Και ένα mail που μόλις έφτασε :
Καλημέρα. Η νέα τάξη πραγμάτων. Αυτή είναι το θέμα. Στα διάσπαρτα σχολεία ο δάσκαλος δεν ελέγχεται. Και θέλουν τα παιδιά να είναι καθοδηγούμενα μέσω του δασκάλου. Ένα παραθυράκι που αφήνει το Υπουργείο Παιδείας για τα σχολεία που εξαιρούνται σε δυσπρόσιτες περιοχές, αυτό προσωπικά θα κυνηγήσω. Και δεν πρόκειται να διδάξω αυτά που θέλουνε. Αρκούν μερικά δεκάδες παιδιά από τέτοια “καχεκτικά” σχολεία όταν μεγαλώσουν να αγωνιστούν και να αλλάξουν πολλά πράγματα. Στα βουνά κάποτε κατέφευγαν να γλιτώσουν από κινδύνους. Στα βουνά και το 2011 να γλιτώσουμε από τις ορέξεις τους. Χειρότερος και μεγαλύτερος ο πόλεμος σήμερα.
Πάω για μάθημα.

Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που συνενώνονται στην Μεσσηνία

Αναλυτικά οι πίνακες με τις σχολικές μονάδες από την ιστοσελίδα του Υπουργείου:

Για τους πίνακες της Πρωτοβάθμιας πατήστε εδώ.

Για τους πίνακες της Δευτεροβάθμιας πατήστε εδώ.


ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΜΕΣΣΗΝΙΑ Δ.Ε.

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΡΟΠΗΣ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΛΙΓΑΛΑ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΛΙΓΑΛΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΜΕΣΣΗΝΙΑ Δ.Ε.

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΠΑΝΑΚΙΟΥ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΜΕΣΣΗΝΙΑ Δ.Ε.

ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΛΟΓΓΑΣ

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΜΕΣΣΗΝΙΑ Δ.Ε.

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΕΛΙΓΑΛΑ

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΕΛΙΓΑΛΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΜΕΣΣΗΝΙΑ Δ.Ε.

2ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΕΣΣΗΝΗΣ





Σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που καταργούνται - συγχωνεύονται στην Μεσσηνία

Αναλυτικά οι πίνακες με τις σχολικές μονάδες από την ιστοσελίδα του Υπουργείου:

Για τους πίνακες της Πρωτοβάθμιας πατήστε εδώ.

Για τους πίνακες της Δευτεροβάθμιας πατήστε εδώ.


ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Π.Ε.

17ο 6/Θ ΔΗΜ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

12ο 12/Θ ΔΗΜ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ


9/Θ 12ο ΔΗΜ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ


ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Π.Ε.

6/Θ 3ο ΔΗΜ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ

2ο 12/Θ ΔΗΜ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ


6/Θ 2ο ΔΗΜ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ


2/Θ ΔΗΜ ΜΑΡΑΘΟΠΟΛΗΣ


ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Π.Ε.

4ο 6/Θ ΔΗΜ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

2ο 12/Θ ΔΗΜ ΜΕΣΣΗΝΗΣ


7/Θ 2ο ΔΗΜ ΜΕΣΣΗΝΗΣ


ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Π.Ε.

2/Θ ΔΗΜ ΠΡΟΑΣΤΙΟΥ

1ο 12/Θ ΔΗΜ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ


12/Θ 1ο ΔΗΜ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ


ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Π.Ε.

2/Θ ΔΗΜ ΣΤ. ΚΑΛΟΥ ΝΕΡΟΥ

1ο 12/Θ ΔΗΜ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ


12/Θ 1ο ΔΗΜ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ


ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Π.Ε.

2/Θ ΔΗΜ ΨΑΡΙΟΥ

6/Θ ΔΗΜ ΔΩΡΙΟΥ


6/Θ ΔΗΜ ΔΩΡΙΟΥ


ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Π.Ε.

1/Θ ΔΗΜ ΑΒΡΑΜΙΟΥ

3ο 12/Θ ΔΗΜ ΜΕΣΣΗΝΗΣ


12/Θ 3ο ΔΗΜ ΜΕΣΣΗΝΗΣ


ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Π.Ε.

1/Θ ΔΗΜ ΚΑΡΤΕΡΟΛΙΟΥ

1ο 7/Θ ΔΗΜ ΜΕΣΣΗΝΗΣ


7/Θ 1ο ΔΗΜ ΜΕΣΣΗΝΗΣ


ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Π.Ε.

1/Θ ΔΗΜ ΚΑΤΩ ΑΜΦΕΙΑΣ

7/Θ ΔΗΜ ΘΟΥΡΙΑΣ


7/Θ ΔΗΜ ΘΟΥΡΙΑΣ


ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Π.Ε.

1/Θ ΔΗΜ ΚΟΡΥΦΑΣΙΟΥ

1ο 9/Θ ΔΗΜ ΠΥΛΟΥ




6/Θ 1ο ΔΗΜ ΠΥΛΟΥ


ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Π.Ε.

1/Θ ΔΗΜ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ

2ο 6/Θ ΔΗΜ ΧΩΡΑΣ




6/Θ 2ο ΔΗΜ ΧΩΡΑΣ


ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Π.Ε.

1/Θ ΔΗΜ ΝΕΑΣ ΚΟΡΩΝΗΣ

4/Θ ΔΗΜ ΛΟΓΓΑΣ


4/Θ ΔΗΜ ΛΟΓΓΑΣ


ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Π.Ε.

1/Θ ΔΗΜ ΣΟΥΛΗΝΑΡΙΟΥ

5/Θ ΔΗΜ ΧΑΝΔΡΙΝΟΥ


2/Θ ΔΗΜ ΣΤΕΝΩΣΙΑΣ


4/Θ ΔΗΜ ΧΑΝΔΡΙΝΟΥ


ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Π.Ε.

1/Θ ΔΗΜ ΧΡΥΣΟΚΕΛΛΑΡΙΑΣ

6/Θ ΔΗΜ ΧΑΡΑΚΟΠΙΟΥ


6/Θ ΔΗΜ ΧΑΡΑΚΟΠΙΟΥ






Σχολικός χάρτης 2011-2012 Συνενώσεις- Ιδρύσεις Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τη σχολική χρονιά 2011 – 2012

Στην δημοσιότητα δόθηκε ο Χάρτης συνενώσων και καταργήσεων σχολείων και σχολκών μονάδων της χώρας.
Η ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρει ότι ενώνουμε σχολεία, ενώνουμε δυνάμεις. Κάνουμε πράξη το «ισχύς εν τη ενώσει», ενώνουμε υποδομές, ενώνουμε εκπαιδευτικό δυναμικό ώστε να έχουμε καλύτερα σχολεία παντού και για όλους

Η διαδικασία των συνενώσεων – ιδρύσεων ...........

σχολικών μονάδων ολοκληρώνεται τώρα, έπειτα από δυο μήνες διαβουλεύσεων και ενδελεχούς μελέτης της κάθε περίπτωσης, του κάθε σχολείου. Εφαρμόζοντας το υπάρχον νομικό πλαίσιο, το Υπουργείο προχώρησε στις συνενώσεις και ιδρύσεις σχολείων προς όφελος του μαθητή, με κριτήρια πρωτίστως παιδαγωγικά.
Το Υπουργείο αλλάζει το σχολικό χάρτη της χώρας, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας στη Δημόσια Εκπαίδευση. Δημιουργούνται σχολεία που εξασφαλίζουν τις απαιτούμενες υποδομές αλλά και τον απαραίτητο αριθμό μαθητών ώστε να λειτουργούν παιδαγωγικά και να εφαρμόζουν άρτια το ωρολόγιο πρόγραμμα.
Δημιουργούνται 6/θεσια και 12/θεσια Δημοτικά σχολεία εκεί όπου οι μαθητικές ανάγκες το υπαγόρευαν. Ιδρύονται σχολεία, ακολουθώντας τα δημογραφικά στοιχεία του μαθητικού δυναμικού, με βασική προτεραιότητα το μαθητή και τις ανάγκες της τάξης. Στα μεγάλα αστικά κέντρα- της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης- οι συνενώσεις αφορούν κυρίως στα συστεγαζόμενα σχολεία, ενώ στην περιφέρεια δίνεται έμφαση στις συνενώσεις ολιγοθέσιων σχολείων, μόνο εκεί όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν.
Η νέα σχολική χρονιά (2011-2012) θα ξεκινήσει με σχολεία που προσφέρουν περισσότερο στη μάθηση. Με σχολεία εύρωστα που μπορούν να εφαρμόσουν το Ενιαίο Αναμορφωμένο Πρόγραμμα και τις καινοτόμες δράσεις που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο υλοποίησης του Νέου Σχολείου.

Οι συνενώσεις γίνονται κάθε χρόνο
Η διαδικασία των συνενώσεων και ιδρύσεων σχολικών μονάδων αποτελεί πάγια δράση του Υπουργείου Παιδείας ΔΒΜΘ, βάσει του υφιστάμενου νομικού πλαισίου (Ν. 1566/85) και αντικατοπτρίζουν τις αλλαγές στην κατανομή του μαθητικού πληθυσμού της χώρας. Φέτος ιδιαίτερα, έγινε μια συστηματική προσπάθεια εξορθολογισμού του σχολικού χάρτη με εκτεταμένες συνενώσεις σχολείων σε ολόκληρη την Επικράτεια, με δεδομένη την διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» που διευκολύνει τη διαδικασία αυτή.

o Ο αριθμός μαθητών ανά τμήμα παραμένει σταθερός ,έως 25 στην Πρωτοβάθμια, έως 25+10% στη Δευτεροβάθμια
Οι συνενώσεις δεν επιφέρουν αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα πέραν του μέχρι σήμερα επιτρεπτού. Αντίθετα στα συνενωμένα σχολεία υπάρχει κατεύθυνση της πολιτικής ηγεσίας ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα να μην ξεπερνά τα 25 παιδιά στην Πρωτοβάθμια και τα 25 + 10% στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Όχι στα σχολεία «μαμούθ», δεν θα ξεπερνούν τους 400 μαθητές ανά σχολική μονάδα
Οι συνενώσεις δεν οδηγούν σε υπερμεγέθη σχολεία. Ο συνολικός αριθμός των μαθητών στα υπό συνένωση σχολεία δεν ξεπερνά τα 400 παιδιά. Υπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις - 6 Πανελλαδικώς- σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου τα σχολεία που προκύπτουν από τις συνενώσεις, έχουν αριθμό μαθητών από 400 και άνω, αλλά χωρίς να ξεπερνούν τους 500.

Τα δεδομένα για τη νέα σχολική χρονιά
Φέτος, συνενώνονται 1933 σχολεία και προκύπτουν 877 σε σύνολο 16.000 σχολικών μονάδων Πανελληνίως.

Αναλυτικά οι συνενώσεις:

► Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση:1523 σχολικές μονάδες σε 672. Από αυτές :

► 169 Μονοθέσια, Διθέσια και Τριθέσια

► 98 ήταν ήδη σε αναστολή λειτουργίας

► 18 χωρίς μαθητές
Από τις συνενώσεις των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης προκύπτουν:

► 120 νέα 6/θέσια και

► 61 νέα 12/θέσια σχολεία

► Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση:410 σχολικές μονάδες σε 205. Σε αυτές:

► το 30% των Γυμνασίων είχαν μαθητικό δυναμικό μικρότερο από 35 μαθητές

► πάνω από το 50% των Γενικών Λυκείων που συνενώνονται είναι λυκειακές τάξεις

► ο αντίστοιχος αριθμός πέρυσι (για τη σχολική χρονιά 2010-2011) ήταν στο ένα δέκατο περίπου ενώ

► παλαιότερα ο νόμος έμενε εν μέρει ανενεργός, καθώς οι περισσότερες αποφάσεις συνενώσεων - ιδρύσεων σχολικών μονάδων ανακαλούνταν.


Οι στόχοι των συνενώσεων είναι πρωτίστως παιδαγωγικοί

Οι λόγοι των συνενώσεων είναι πρωτίστως εκπαιδευτικοί και έχουν ως σκοπό την βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Στόχος του Υπουργείου Παιδείας είναι η δημιουργία εύρωστων σχολικών μονάδων (6/θέσιων και 12/θέσιων στην Πρωτοβάθμια) τα όποια θα έχουν πλέον τη δυνατότητα- και τις απαιτούμενες υλικοτεχνικές υποδομές- να υποστηρίξουν τις καινοτόμες δράσεις που δρομολογούνται στο Νέο Σχολείο.
Προς την ιδία κατεύθυνση, οι συνενώσεις καλύπτουν την ανάγκη των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αφενός για εργαστηριακές υποδομές, επαρκές εκπαιδευτικό προσωπικό και αφετέρου για την εξασφάλιση ενός κατώτατου αριθμού μαθητών, ώστε να λειτουργούν όλες οι προβλεπόμενες εξειδικεύσεις και κατευθύνσεις, αλλά και όμιλοι δραστηριοτήτων και οι δράσεις έρευνας (ερευνητικές διαδικασίες) που εισάγονται στο Νέο Λύκειο από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Παράλληλα με τους παιδαγωγικούς λόγους, οι συνενώσεις επιφέρουν και την ορθολογική αξιοποίηση του υπάρχοντος εκπαιδευτικού δυναμικού, το οποίο είναι κατανεμημένο στη χώρα με άνισο τρόπο λόγω της ύπαρξης πολλών ολιγοθέσιων και κατακερματισμένων σχολικών μονάδων οι οποίες αδυνατούν ως εκ τούτου να προσφέρουν την προβλεπόμενη και απαιτούμενη ποιότητα εκπαίδευσης.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:
-Τα μικρά Δημοτικά Σχολεία στα χωριά όπου ένας ή δύο δάσκαλοι αναλαμβάνουν και τις 6 τάξεις και όπου δεν υπάρχει δυνατότητα ειδικοτήτων όπως γυμναστή και καθηγητή ξένης γλώσσας. Ο στόχος των 6/θέσιων Δημοτικών Σχολείων όπου κάθε τάξη έχει το δάσκαλό της επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό με τις συνενώσεις που εφαρμόζουμε.
-Στα αστικά κέντρα αντίστοιχα, η συνένωση Δημοτικών Σχολείων που συστεγάζονται ή συναυλίζονται, μας δίνει τη δυνατότητα να εντάξουμε τα σχολεία αυτά, που γίνονται 12/θέσια, στα πιλοτικά Ολοήμερα με Ενιαίο Αναμορφωμένο Πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει περισσότερη και πληρέστερη διδασκαλία ξένης γλώσσας, καλλιτεχνικών, μουσικής, πληροφορικής, χορού και φιλαναγνωσίας, στο κανονικό πρόγραμμα για όλα τα παιδιά.
-Τα πολύ μικρά Γυμνάσια και Λύκεια που δεν εξασφαλίζουν το απαιτούμενο αριθμό μαθητών για ουσιαστική εφαρμογή των κατευθύνσεων και του ισχύοντος ωρολογίου προγράμματος, πολύ δε περισσότερο των επερχόμενων αλλαγών που ξεκινούν από την Α Λυκείου και τα πιλοτικά Γυμνάσια από τον Σεπτέμβριο του 2011.
- Υπάρχουν περιπτώσεις όπου από τη συνένωση των σχολείων καταργείται η διπλοβάρδια (πρωί – απόγευμα)όπως, στο 14ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης με το 14ο Λύκειο Θεσσαλονίκης και στο 21ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης με το 21ο Λύκειο Θεσσαλονίκης. Με τη συνένωση των δυο Γυμνασίων και των δυο Λυκείων προκύπτουν το 14ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης και το 14ο Λύκειο Θεσσαλονίκης αντίστοιχα, τα οποία θα λειτουργούν μόνο με πρωινή βάρδια. Επίσης, το 122ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών και το 45ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών που λειτουργούσαν με διπλοβάρδια, συνενώνονται στο 45ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών μόνο με πρωινή βάρδια.
-Στην προσπάθεια να εφαρμοστούν παιδαγωγικά κριτήρια, στοχεύσαμε μέσα από τις συνενώσεις σχολικών μονάδων να απελευθερώσουμε κτιριακές υποδομές, με σκοπό στα νέα σχολεία που δημιουργούνται να φοιτούν παιδιά της ίδιας σχολικής βαθμίδας. Έτσι επιτυγχάνεται καλύτερα η κοινωνικοποίηση των μαθητών και αποφεύγονται η σχολική βία και η διαρροή. Υπάρχουν λοιπόν περιπτώσεις όπου συστεγάζονταν ένα Γυμνάσιο, ένα Ειδικό Σχολείο και ένα Δημοτικό Σχολείο ή ένα Γυμνάσιο και ένα Δημοτικό. Στις σχολικές μονάδες που προκύπτουν με τα τις συνενώσεις δημιουργούνται σχολεία με παιδιά της ίδιας σχολικής βαθμίδας ή τουλάχιστον Νηπιαγωγεία με Δημοτικά και Γυμνάσια με Λύκεια.

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ

1. 19/01/11–24/01/11 - Κείμενο εγκύκλιου προς Διαβούλευση (OpenGov), για τον προσδιορισμό των κριτήριων συνενώσεων ιδρύσεων - σχολικών μονάδων. Κατατέθηκαν 505 σχόλια. Για πρώτη φορά- και κατ΄ εξαίρεση- τέθηκε σε διαβούλευση κείμενο εγκυκλίου και όχι νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας, νομοσχέδιο ή Υπουργική Απόφαση.
2. 27/01/2011 – Αποστολή Εγκυκλίου στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και εντολή τοπικών διαβουλεύσεων των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης με τους τοπικούς φορείς
3. 28/01/2011 - Επιστολή της Υφυπουργού Παιδείας προς όλους τους Δημάρχους της χώρας
4. 25/02/2011 - Αποστολή Ενημερωτικού Κειμένου προς ΜΜΕ
5. 28/02/2011 - Ημερίδα στο Υπουργείο Παιδείας ΔΒΜΘ με τους Δημάρχους
6. 28/02/2011 – Συνάντηση της Υφυπουργού Παιδείας με την ΟΛΜΕ

Τα λεπτομερή στοιχεία για τις ιδρύσεις σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα ανακοινωθούν σύντομα, καθώς αποτελούν συναρμοδιότητα των Υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Αναλυτικά οι πίνακες με τις σχολικές μονάδες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου:

Για τους πίνακες της Πρωτοβάθμιας πατήστε εδώ.

Για τους πίνακες της Δευτεροβάθμιας πατήστε εδώ.

Εφημερεύον φαρμακείο στα Φιλιατρά γι αυτήν την εβδομάδα

Την εβδομάδα από 14 Μαρτίου έως 20 Μαρτίου 2011 εφημερεύει το φαρμακείο:

Βασίλη Παπαθεοδοσίου

Tηλ: 2761 - 0 - 32229
Κιν. 693 - 2337104


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι εφημερίες των Φαρμακείων ξεκινούν Δευτέρα στις 08:00 ακριβώς και λήγει την άλλη Δευτέρα στις 07:59 το πρωί.



Β' Τοπική 1ος Όμιλος. Αποτελέσματα 20ης Αγωνιστικής



Η βαθμολογία της 20ης Αγωνιστικής




Το σωματείο "ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΑΛΥΡΑΣ" έχει -2 βαθμούς.
Το σωματείο "ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΠΛΑΤΥ" έχει -6 βαθμούς.


Από την Νίκη Πλάτης

Προσωρινή διακοπή ρεύματος.

Από την ΔΕΗ ανακοινώνεται ότι σήμερα Δευτέρα και από ώρα 12:00 έως και 15:00 θα υπάρξει διακοπή ηλεκτροδότησης στις περιοχές Μερολίθι , Στόμιο και Καλογερικά λόγω απαραίτητων εργασιών στο δίκτυο.

Επισημαίνεται ότι θα καταβληθεί κάθε .......

δυνατή προσπάθεια ο χρόνος διακοπής να είναι μικρότερος.

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 14ης Μαρτίου 2011

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.