Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Σύσκεψη για θέματα ασφάλειας στην περιφέρεια Πελοποννήσου υπο τον Πέτρο Τατούλη

Σύσκεψη για θέματα ασφάλειας πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη στα γραφεία της Περιφέρειας στην Τρίπολη, με την συμμετοχή του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Πελοποννήσου, Ταξίαρχου Ηλία Γεωργόπουλου και όλων των αστυνομικών διευθυντών των πέντε αστυνομικών διευθύνσεων της περιφέρειας.

Με την ολοκλήρωση της σύσκεψης, σε δηλώσεις του ο Ταξίαρχος γενικός αστυνομικός διευθυντής της ΓΑΔΙΠ, αφού υπογράμμισε τη σπουδαιότητα αυτής της συνάντησης, τόνισε ότι, ''στόχος όλων, είναι να εμπεδώσουμε το αίσθημα ασφάλειας και στο πιο μικρό χωριό, ώστε οι πολίτες να το αισθανθούν και με την αγαστή συνεργασία αστυνομίας, δημοσίων υπηρεσιών και περιφέρειας, να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες και στη μετεξέλιξη της εγκληματικότητας, που παρουσιάζεται τώρα τελευταία".

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανέφερε πως ........

συζήτησαν για εξεύρεση των καλύτερων δυνατών λύσεων σε θέματα ασφάλειας και αστυνόμευσης και επεσήμανε ότι, "το θέμα της ασφάλειας τείνει να γίνει ένα σημαντικό ζήτημα για τους πολίτες μας. Σ' αυτή τη λογική, προκάλεσα τη σημερινή συνάντηση με όλη την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να συζητήσουμε και να βρούμε απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα. Ήδη έχει υπάρξει συνάντησή μου με τον κ. υπουργό τον οποίο περιμένουμε να μας επισκεφθεί, προκειμένου να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα".

Ο Πέτρος Τατούλης ζήτησε από την ηγεσία της αστυνομίας στην Πελοπόννησο να υπερβάλουν εαυτόν, να επιτείνουν τα μέτρα αστυνόμευσης γιατί, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, "στη μεγάλη κρίση που περνάει ο τόπος μας, τα ζητήματα ασφάλειας είναι το σημαντικότερο στοιχείο για να διαφυλαχθεί ακέραιος ο κοινωνικός ιστός, το αίσθημα της κοινωνικής αλληλεγγύης".

i-Reporter

«Έφυγε» ο πρωτοπόρος του internet

Σε ηλικία 84 ετών «έφυγε» ο Πωλ Μπάραν που εφηύρε τα δίκτυα επικοινωνίας που αντέχουν σε επιθέσεις ανοίγοντας έτσι το δρόμο στην εξέλιξη του διαδικτύου.

Ο Αμερικανός επιστήμονας δημιούργησε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου δίκτυα τα οποία άντεχαν σε επιθέσεις μέσω διάσπασης των δεδομένων που αποστέλλονται μέσω αυτών σε κομμάτια.

Στη συνέχεια, εφαρμόστηκε στο πανεπιστημιακό ........

δίκτυο Arpanet και κάπου εκεί ξεκίνησε το ταξίδι στην εξέλιξη του διαδικτύου.

Αυτό που έκανε ο Μπαράν ήταν η ιδέα της κοπής δεδομένων και χρησιμοποιώντας ένα κατανεμημένο σύστημα κόμβων να τα διαβιβάζει, κατά την εργασία του στη Rand Corporation τη δεκαετία του 1960.

Το συγκεκριμένο έργο αποτέλεσε κομμάτι σχεδίου για την σταθερότητα των δικτύων τηλεπικοινωνιών ακόμα και σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης. Το σύστημα μπορούσε να αντέξει σε μια υποτιθέμενη επίθεση διότι έλειπε ένα κομβικό σημείο μέσω του οποίου όλα τα στοιχεία ή τα μηνύματα είχαν περάσει.

«Ο Πωλ δεν φοβήθηκε να πάει σε κατευθύνσεις σε αντίθεση με ό, τι όλοι οι άλλοι σκέφτηκαν ότι ήταν το σωστό ή το μόνο πράγμα που μπορεί να κάνει» είπε στους New York Times o Vinton Cerf, στενός φίλος του Baran.

Ο Μπαράν άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια από επιπλοκές που προκλήθηκαν από καρκίνο του πνεύμονα.

«Ήταν ένας άνθρωπος με πολύ υπομονή», είπε ο γιος του Ντέιβιντ Μπαράν.

Μάλιστα τόνισε πως ο πατέρας του είχε πρόσφατα δείξει ένα έγγραφο γραμμένο το 1966, με το οποίο σκεφτόταν για το τι οι άνθρωποι θα κάνουν με τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών στο μέλλον.

«Εκθέτει επίσης την ιδέα ότι μέχρι το έτος 2000 οι άνθρωποι θα χρησιμοποιούν σύνδεση των δικτύων για ψώνια και ειδήσεις. Ήταν μια απολύτως τρελή ιδέα περιθωριακών», κατέληξε.

cosmo.gr

Σωτήρης Χατζηγάκης: «Η Νέα Δημοκρατία βαδίζει λάθος!»

Λόγια τα οποία αποκτούν δύο φορές νόημα, αφού είναι ειπωμένα από έναν πολιτικό που ανήκει στη Νέα Δημοκρατία, έναν άνθρωπο που είχε υπηρετήσει για δεκαετίες το κόμμα, ένα στέλεχος που είχε σε όλες σχεδόν τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας υπουργικό θώκο.

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Σωτήρης Χατζηγάκης, εμμένει και επιμένει στα όσα είχε πει προ ημερών περί «φιρφιρίκων» στην αυλή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά.

«Το κόμμα βαδίζει λάθος και θα πρέπει να βρει ...........

γρήγορα το δρόμο του, αλλιώς...» επισημαίνει με παράπονο ο Σωτήρης Χατζηγάκης.

«Εγώ γιατί να ζητήσω συγγνώμη; Έκανα κάτι; Ο αρχηγός μας όρισε τομεάρχες, και τι μας είπαν όλοι αυτοί οι τομεάρχες; Αυτά που λέω κι εγώ. Απλώς, εγώ λέω τα πράγματα με το όνομά τους, χωρίς φόβο και πάθος, και μάλιστα βάζω και την υπογραφή μου. Οι άλλοι τα λένε ανωνύμως. Δεν έχω μάθει να κρύβομαι» απαντά ευθαρσώς ο πρώην υπουργός, ο οποίος αναφέρει ακόμα ότι τους φιρφιρίκους της αυλής δεν τους βλέπει μόνο εκείνος αλλά και οι υπόλοιποι μέσα στο κόμμα.

ΣΧΟΛΙΟ
θα τους κάνει πάλι στην Συγγρού... Γκουμούτσα.

Τέσσερα έργα της Πελοποννήσου εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ

Τέσσερα έργα στον άξονα προτεραιότητας «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής Πελοποννήσου» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας-Πελοποννήσου-Ιονίων Νήσων 2007-2013, ενέταξε με απόφασή του ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Τάσος Αποστολόπουλος, ύστερα από θετική αξιολόγηση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Πελοποννήσου.

Πρόκειται για: ...........

Την επέκταση δικτύου αποχέτευσης στο Δημοτικό Διαμέρισμα Γερακίου Λακωνίας, με προϋπολογισμό 591.000 € και αφορά εργασίες επεκτάσεις δικτύου αποχέτευσης για την πλήρη κάλυψη της ανατολικής επέκτασης του οικισμού Γερακίου του δήμου Ευρώτα.

Την κατασκευή ποδηλατόδρομου στον δήμο Κορινθίων με προϋπολογισμό 530.000 €, που αφορά τη δημιουργία ποδηλατόδρομου μήκους 1.500 μ. εντός της Κορίνθου, εκτεινομένου μεταξύ του βορείου και του δυτικού παραλιακού μετώπου και διερχομένου μέσα από το κέντρο της πόλης.

Την ανάπλαση εγκιβωτισμένου χειμάρρου Ξηριά στον δήμο Κορινθίων, με προϋπολογισμό 1.000.000 €. Πρόκειται για παρέμβαση με στόχο τη δημιουργία χώρων ανάπλασης σε μία υποβαθμισμένη περιοχή και αφορά οικοδομικές, ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του εγκιβωτισμένου χειμάρρου, ενώ παράλληλα, επιδιώκεται η ενοποίηση όλου του παραλιακού τμήματος από την περιοχή Καλαμιά έως το λιμάνι της Κορίνθου, με στόχο την υλοποίηση ενιαίου παραλιακού μετώπου της πόλης.

Την ανάπλαση-διαμόρφωση της πλατείας Μπαθαρίστρας, με προϋπολογισμό 320.000 €.

Ολιγόλεπτη διακοπή κυκλοφορίας στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Καλαμάτας

Διακοπή της κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα θα σημειωθεί την Πέμπτη 31 Μαρτίου στις 08:30 π.μ. στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας, στη χιλιομετρική θέση 90+700, λόγω εργασιών της Δ.Ε.Η..

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διακοπή θα διαρκέσει .........

πέντε λεπτά, προκειμένου οι τεχνικοί της Δ.Ε.Η. να περάσουν με ασφάλεια ηλεκτροφόρα καλώδια.

Εγκληματικότητα Αύξηση κλοπών, διαρρήξεων και βιασμών

Μείωση στην μικροεγκληματικότητα του δρόμου και αύξηση στις κλοπές - διαρρήξεις, κυρίως την νύχτα, σε σπίτια και αυτοκίνητα. Αυξητικές τάσεις στα αδικήματα που σχετίζονται με την οικονομική κρίση.
Σε υψηλά επίπεδα η κατοχή και χρήση ναρκωτικών και ανησυχία από τον σημαντικό αριθμό στα κρούσματα βιασμών.

Αυτά είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά που προκύπτουν από την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων για την εγκληματικότητα στην χώρα το 2010 που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ΕΛ.ΑΣ. «Πρωταθλήτρια» στην εγκληματικότητα είναι η Αττική και ακολουθούν η Θεσσαλονίκη, η Δυτική Ελλάδα, η Πελοπόννησος, η Κρήτη, η Στερεά και τα Ιόνια Νησιά.
Πιο αναλυτικά το 2010 σε όλη τη χώρα ..........

καταγράφηκαν 90.939 κλοπές - διαρρήξεις. Από αυτές 25.635 ήταν σε ΙΧ αυτοκίνητα, 11.635 σε καταστήματα και 24.602 σε σπίτια. Επίσης έγιναν 5.917 ληστείες, η πλειοψηφία των οποίων αφορούσε αρπαγές κινητών τηλεφώνων και μικρών χρηματικών ποσών.
“Λόγω της παρουσίας των αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ στις γειτονιές οι κακοποιοί έχουν σταματήσει να "χτυπούν" καταστήματα, τράπεζες, να αρπάζουν πορτοφόλια, τσάντες και κινητά τηλέφωνα και έχουν στραφεί στην διάρρηξη οχημάτων ή οικιών κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες», επισημαίνει χαρακτηριστικά αξιωματικός της Ασφάλειας.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2010 – όταν και εφαρμόστηκε ο θεσμός της Δίκυκλης Αστυνόμευσης σε πολλές περιοχές της Ελλάδας - σε σχέση με το πρώτο, καταγράφησαν 263 λιγότερες ληστείες στην Αττική και 40 λιγότερες στη Θεσσαλονίκη. Αντιστοίχως έγιναν 108 λιγότερες ληστείες σε τράπεζες και ταχυδρομικά ταμιευτήρια, 85 σε σούπερ μάρκετ, 63 εντός καταστημάτων, 34 σε μίνι μάρκετ, 26 με αρπαγή τσαντών και 16 σε ΕΛ.ΤΑ.
Κατά το περασμένο έτος τους αστυνομικούς απασχόλησαν 1.991 υποθέσεις για απάτες, 188 για εκβιάσεις, 1.198 για επαιτεία, 3.465 για κυκλοφορία πλαστών χαρτονομίσματα, 166 για λαθρεμπόριο και 8.684 για πλαστογραφία. Στα υπόλοιπα αδικήματα που καταγράφηκαν πέρυσι 175 περιπτώσεις αφορούσαν ανθρωποκτονίες, 91 αρχαιοκαπηλία και 3.626 κατοχή όπλων.

Επίσης μικρή μείωση σε σχέση με πέρυσι παρουσίασαν οι υποθέσεις των ναρκωτικών. Ειδικότερα το 2010 υπήρξαν 11.471 έναντι 12.278 το 2009 και 11.861 το 2008. Σχετικά με τις ποσότητες των ναρκωτικών που κατάσχουν οι αστυνομικοί όπως αναφέρει αρμόδιος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. «συνήθως είναι το 1/4 της ποσότητας που κυκλοφορεί στην αγορά».
Προβληματισμό προκαλεί στους αστυνομικούς ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων βιασμών καθώς το 2010 καταγγέλθηκαν 215 περιστατικά. Το 2009 και το 2008 τα αντίστοιχα νούμερα ήταν 214 και 232.


Θάρρος

Κυπαρισσία Επιτέλους! Καθαρίστηκε ο χώρος του ΟΣΕ

Άλλαξε η ντροπιαστική εικόνα που παρουσίαζε μέχρι προχθές ο χώρος του ΟΣΕ στην Κυπαρισσία, αφού χθες μηχανήματα και συνεργεία του δήμου προέβησαν σε καθαρισμό του!

Με πρωτοβουλία της Δημοτικής Κοινότητας Κυπαρισσίας και μετά από επικοινωνία με τους υπεύθυνους του ΟΣΕ, χθες από το πρωί έγινε εξόρμηση του δήμου στο χώρο για τον καθαρισμό του, την απομάκρυνση των σκουπιδιών, το κόψιμο των χορταριών και την αισθητική βελτίωσή του.

Ενώ, πλέον, παύει να υφίσταται και ο κίνδυνος .........

πυρκαγιάς ή μολύνσεων, που εγκυμονούσε από τη σαβούρα που ήταν εκεί.

Στο χώρο βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή ο πρόεδρος της Δ.Κ. Κυπαρισσίας Τζίμης Χρονόπουλος με τον σύμβουλο Σωτήρη Γιαννόπουλο και τον δημοτικό σύμβουλο Σπύρο Χρονόπουλο (ο πρώτος έχοντας και «εξ αγχιστείας» σχέση με τον ΟΣΕ και οι δύο δεύτεροι υπηρετώντας τον σιδηρόδρομο επί χρόνια), αλλά και ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας που επαίνεσε την πρωτοβουλία της Δ.Κ. και σημείωσε πως ο δήμος δε θα σταθεί μόνο στο καθαρισμό του χώρου, αλλά επιδίωξή του είναι η αξιοποίηση του χώρου, που διαθέτει και ενδιαφέρουσας αρχιτεκτονικής κτίρια, για τη δημιουργία ενός πάρκου πολλαπλών χρήσεων που θα απολαμβάνουν κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής και επισκέπτες.

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος της Δ.Κ. Σωτήρης Γιαννόπουλος ευχαρίστησε τον δήμαρχο που ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημά τους για το καθαρισμό του χώρου, που ήταν σε κακά χάλια και η εικόνα που παρουσίαζε στην είσοδο της πόλης ήταν η χειρότερη, και τόνισε πως, ο χώρος πρέπει, σε συνεργασία με τον ΟΣΕ, να αξιοποιηθεί και αναδειχθεί.

Θάρρος

Τριφυλία Αλλεπάλληλα κρούσματα εγκληματικότητας

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνουν τα κρούσματα εγκληματικότητας που σημειώνονται στην Τριφυλία. Η κατάσταση είναι, πλέον, τραγική και ουδείς μπορεί να εκτιμήσει ή να προβλέψει πού, αυτή, μπορεί να φτάσει και να οδηγηθεί. Ληστείες, κλοπές ακόμη και ζωοκλοπές σημειώνονται σχεδόν καθημερινά, με τη λεία σε κάποιες περιπτώσεις να είναι μεγάλης αξίας και σε άλλες να περιορίζεται ακόμη και σε δυό κότες, ρούχα ή τρόφιμα…

Οι δράστες έχουν αποθρασυνθεί τελείως αφού ........

«μπουκάρουν» σε σπίτια και καταστήματα ακόμα και μέρα μεσημέρι, χωρίς, μερικές φορές, να έχουν καν καλυμμένα τα πρόσωπά τους. Οι πολίτες βρίσκονται σε απόγνωση και πανικό και αισθάνονται ανασφαλείς ακόμη και μέσα στα σπίτια και τα καταστήματά τους, ενώ τη νύχτα για να μπορέσουν να κοιμηθούν «κλειδαμπαρώνονται», έχοντας αρκετοί ήδη βάλει συστήματα ασφαλείας ή και «ζεμπερέκια» σε πόρτες και παράθυρα. Μεγαλύτερη, δε, ανασφάλεια αισθάνονται οι ηλικιωμένοι, κυρίως στα χωριά της ορεινής Τριφυλίας, όπου και δεν υπάρχει αστυνόμευση. Τις προηγούμενες μέρες, σημειώθηκαν και «νέα» κρούσματα, στην περιοχή της Κυπαρισσίας.

Στην Τερψιθέα, τα ξημερώματα της Κυριακής άγνωστοι «χτύπησαν» σε δύο οικίες, ενώ τα ξημερώματα της Τρίτης «χτύπησαν» σε οικία στον «Καρτελά». Στο πρώτη περίπτωση , δύο δράστες, πιθανόν οι ίδιοι, είχαν «χτυπήσει» και πριν λίγες μέρες, την προηγούμενη Δευτέρα, παίρνοντας από τη γυναίκα που διέμενε εκεί, κοσμήματα και χρηματικό ποσό, ενώ την Κυριακή, που έλειπε η γυναίκα, πήραν ένα βραχιόλι. Στο δεύτερη περίπτωση, δύο άγνωστοι εισέβαλαν στο σπίτι 72χρονης, περί τις 4.30 τα ξημερώματα, αφού προηγουμένως έσπασαν τα σιδερένια κάγκελα στο παράθυρο και το παραβίασαν. Χωρίς να έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, ξύπνησαν την 72χρονη και με την απειλή μαχαιριού απαίτησαν να τους δώσει ό,τι έχει.

Έχοντας αρπάξει κοσμήματα, 150 ευρώ περίπου και τηλέφωνα, ετράπησαν, μέσα στη νύχτα σε φυγή προς άγνωστη κατεύθυνση. Στην Τρίτη περίπτωση , τα ξημερώματα της Τρίτης, γύρω στις 3π.μ., τρεις άγνωστοι δράστες έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους και φορώντας γάντια στα χέρια, μπήκαν σε μονοκατοικία 67χρονου, συνταξιούχου αστυνομικού, στον «Καρτελά», που διέμενε μόνος του και κρατώντας στα χέρια τσεκούρι, μαχαίρι και σκεπάρνι, τον ακινητοποίησαν στο δωμάτιό του και αφού έψαξαν το σπίτι, αφαίρεσαν 1280 ευρώ, ένα κινητό τηλέφωνο, μία τηλεόραση και ρούχα συνολικής αξίας περίπου 500 ευρώ.

Οι δράστες κατά την αποχώρησή τους ερεύνησαν και του αυτοκίνητο του παθόντα, ενδεχομένως μήπως βρουν κάτι αξίας ή και για να το κλέψουν, αλλά, τελικά, χωρίς να αφαιρέσουν κάτι, ετράπησαν σε φυγή.

Θάρρος

Ανακοινώθηκαν οι αλλαγές για το Λύκειο

Σε βαθμίδα σταδιακής εξειδίκευσης μετατρέπεται το Λύκειο.

Σύμφωνα με τις αλλαγές που ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η Α' τάξη θα είναι γενικής παιδείας με επτά υποχρεωτικά μαθήματα και η Β' Λυκείου θα έχει δύο κατευθύνσεις και ο αριθμός των μαθημάτων θα μειωθεί σε 12 από 17. Στην Γ’ Λυκείου οι κατευθύνσεις γίνονται τρεις με μείωση των μαθημάτων σε 10 από 16 αλλά αύξηση των ωρών διδασκαλίας.

Και στις τρεις τάξεις εισάγεται η ερευνητική .........

εργασία που θα πρέπει να εκπονεί ο μαθητής ανά τετράμηνο, ενώ η μία από τις εργασίες θα μπορεί να είναι και στα αγγλικά.

Υποχρεωτικό θα είναι το μάθημα της Ιστορίας και στις τρεις τάξεις του Λυκείου. Τα Θρησκευτικά θα είναι υποχρεωτικά στην Α' και Β' τάξη και επιλογής στη Γ΄ Λυκείου.

Όπως δήλωσε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, η μορφή και το είδος των εισαγωγικών εξετάσεων θα έχουν διαφορετικά στοιχεία που δε θα απαιτούν αποστήθιση.

Οι εξετάσεις είπε, θα διεξάγονται κεντρικά και με διαδικασίες που διασφαλίζουν το αδιάβλητο ενώ τα Πανεπιστήμια θα καθορίζουν το συντελεστή βαρύτητας των μαθημάτων στα οποία θα εξετάζονται οι υποψήφιοι.

ΣΚΑΪ

2 εκ. € για μουσείο-στολίδι θα αποκτήσει ο Διρός

Ενα νέο μουσείο, σύγχρονο και εξοπλισμένο με όλα τα απαραίτητα μέσα για άψογη λειτουργία θα αποκτήσει ο Διρός.
Το Νεολιθικό Μουσείο που υπάρχει θα δώσει τη θέση του σε καινούργιο κτίριο που θα αποτελεί καύχημα για την περιοχή καθώς και για την παλαιοανθρωπολογία-σπηλαιολογία
.
Η μελέτη θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, λέει στο «Εθνος» η έφορος Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδος κ. Νίνα Κυπαρίσση-Αποστολίκα. Η προμελέτη εξετάστηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και περιλαμβάνει και παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο.
Τα Σπήλαια Αλεπότρυπα, Καταφύγι και Γλυφάδα βρίσκονται στη νότια πλευρά του κόλπου Διρού Μάνης, 83 χλμ. νοτιοανατολικά της Σπάρτη.
Στο σπήλαιο Αλεπότρυπα η αρχαιολογική έρευνα των τελευταίων 40 ετών υπό τον Γ. Παπαθανασόπουλο έχει αποκαλύψει πλούσιες ανθρωπογενείς επιχώσεις της Νεότερης και Τελικής Νεολιθικής περιόδου (5300-3200 π.Χ.).
Ο πλούτος των...

ευρημάτων οδήγησε στη δημιουργία χώρων αποθήκευσης, εργαστηρίων συντήρησης και μικρού μουσείου στον χώρο εισόδου του σπηλαίου. Αυτό ακριβώς πρόκειται να αντικατασταθεί τώρα.
Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 2 εκατομμύρια ευρώ και το μουσείο θα είναι έτοιμο περίπου ενάμιση χρόνο από την έναρξη των εργασιών, σημειώνει η κ. Κυπαρίσση. Οι παρεμβάσεις στο σπήλαιο θα γίνονται παράλληλα, με σκοπό την αναβάθμιση και ολοκλήρωση των εργασιών της τουριστικής αξιοποίησης του συνόλου.

Ετσι, θα δημιουργηθούν τμήματα διαδρόμων για άτομα μειωμένης κινητικότητας σε δύο αίθουσες του σπηλαίου, θα συντηρηθούν και θα αποκατασταθούν οι υφιστάμενες διαδρομές στο κεντρικό τμήμα και στην αίθουσα λιμνών και θα αντικατασταθούν τα κιγκλιδώματα.

Επίσης, θα κατασκευαστεί προθάλαμος στην είσοδο, για την προστασία του μικροκλίματος και θα γίνει αναβάθμιση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων.

Στο σπήλαιο Αλεπότρυπας αλλά και στον αρχαιολογικό χώρο γενικά έχουν γίνει και άλλες επεμβάσεις μέσα από προηγούμενα κοινοτικά πλαίσια στήριξης.

Υπολείπονται, σύμφωνα με την αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτων, οι εργασίες που αναφέραμε, καθώς και εκπόνηση βραχομηχανικής μελέτης για το υπόλοιπο τμήμα του σπηλαίου έως τη λίμνη, όπου παρατηρούνται έντονα φαινόμενα αστάθειας και διαχρονικές καταπτώσεις.

Το Νεολιθικό Μουσείο Διρού, που θα αντικατασταθεί με πληρέστερο κτίσμα, παρελήφθη πρόσφατα από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδος.

Η κ. Κυπαρίσση τονίζει: «Αυτήν τη στιγμή όλο το αρχαιολογικό υλικό βρίσκεται καθαρισμένο, συντηρημένο και καταγεγραμμένο, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, στο Νεολιθικό Μουσείο Διρού και τις αποθήκες του χώρου, ενώ ψηφιοποιημένα αντίγραφα των καταλόγων υπάρχουν στην Εφορεία μας».

ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ
Το σπήλαιο Αλεπότρυπα βρίσκεται στον κόλπο του Διρού, 220 μ. ανατολικά του σπηλαίου Γλυφάδα και περίπου 20 μ. πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Εντοπίστηκε τυχαία από το ζεύγος Πετροχείλου το 1958 και είναι από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα σπήλαια του Διρού, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Μάνης. Είναι μεγάλο επίμηκες σπήλαιο με ευρύχωρες αίθουσες και πολυδαίδαλους διαδρόμους, συνολικού μήκους 280 μ. Στο βάθος της μεγαλύτερης αίθουσας βρίσκεται λίμνη με καθαρό πόσιμο νερό.

Η ανασκαφική έρευνα στο σπήλαιο άρχισε το 1970 και έφερε στο φως ευρήματα που πιστοποιούν τη χρήση του σπηλαίου από τον άνθρωπο κατά τη Νεώτερη και Τελική Νεολιθική Εποχή (έως το 3000 π.Χ., περίπου). Σε αυτά περιλαμβάνονται χρηστικά αγγεία, αποθηκευτικά πιθάρια, λίθινα και οστέινα εργαλεία, υφαντικά βάρη, κοσμήματα κ.λπ.

* ΜΕΛΕΤΗ
Η δημιουργία νέου μουσείου θα απαιτήσει και ανάλογη μουσειολογική μελέτη, με βάση την οποία θα γίνει η επανέκθεση.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ
akotti@pegasus.gr

Ποιός είναι ο «μίστερ 178 εκατ. ευρώ»;

Νεύρα, πολλά νεύρα υπάρχουν τις τελευταίες μέρες στο εσωτερικό του νέου κτιρίου της ΝΔ στη λεωφόρο Συγγρού. Να `ταν μόνο τα εσωκομματικά και οι οικονομικές δυσκολίες, θα `ταν καλά...
Τις τελευταίες μέρες, όμως, το άγχος που έχει καταλάβει πολλά κορυφαία στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφορά ένα θέμα που είναι έτοιμο να σκάσει.

Πρόκειται για τον μίστερ 178 εκατομμύρια .........

ευρώ. Δηλαδή, για τον πρώην κορυφαίο υπουργό των κυβερνήσεων Καραμανλή που, σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά της κυβέρνησης, εμφανίζει καταθέσεις που αγγίζουν το ιλιγγιώδες πόσο των 178 εκατομμυρίων ευρώ...

Συναγερμός
Στην αρχή δεν ήταν λίγοι οι νεοδημοκράτες που μίλησαν για λάσπη. Οσο περνούσαν οι μέρες, όμως, αντελήφθησαν ότι οι κυβερνητικοί παράγοντες που ερευνούν το θέμα δεν αστειεύονται. Τα τελευταία 24ωρα, δε, πύκνωσαν οι πληροφορίες ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δώσει επισήμως στη δημοσιότητα το όνομα του γαλάζιου πρώην υπουργού και να τον καλέσει αρμοδίως να εξηγήσει το... πόθεν έσχες.

Σκιές
Στη ΝΔ έκαναν μια πρώτη αναζήτηση, αλλά, όπως ήταν φυσικό, άκρη δεν έβγαλαν. Μόνο φήμες υπάρχουν, που είναι δύσκολο να αποδειχθούν, δεδομένου ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει τη δυνατότητα και τους μηχανισμούς να κάνει ενδελεχή έρευνα. Πάντως, στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι ένα από τα κυρίαρχα θέματα συζήτησης. Ο Θ. Γιαννόπουλος, μάλιστα, κατέθεσε χθες σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, με την οποία ζητεί να μάθει τις ενέργειες της κυβέρνησης για την αποκάλυψη της υπόθεσης και το εάν έχει ήδη κληθεί ο πρώην υπουργός να δώσει εξηγήσεις. Είχε προηγηθεί η επιστολή του Γερ. Γιακουμάτου προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με την οποία ζητούσε τη διερεύνηση της υπόθεσης, προκειμένου να μην υπάρχουν σκιές πάνω από το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας.

Αγχος (και) στη Μαβίλη
Παρεμπιπτόντως, άγχος για την υπόθεση αυτή δεν επικρατεί μόνο στη Συγγρού. Ανάλογο -ή σχεδόν ανάλογο- είναι το κλίμα και στην πλατεία Μαβίλη, όπου βρίσκεται το γραφείο του Κ. Καραμανλή. Ο πρώην πρωθυπουργός το τελευταίο που θα ήθελε είναι να αποδειχθεί ότι επί των ημερών του υπήρξε υπουργός που πολλαπλασίασε τις καταθέσεις του. Τι κι αν οι σχέσεις του με το εν λόγω στέλεχος δεν ήταν καλές; Οφειλε, θα πουν πολλοί, να ελέγχει τις πράξεις και τις παραλείψεις του ως μέλους της κυβέρνησης της ΝΔ. Πάντως, αν πράγματι υπάρξουν αποδείξεις, ονόματα και συγκεκριμένα στοιχεία, η αντίδραση του Αντ. Σαμαρά -όποιος και αν είναι ο πρώην υπουργός- θα είναι ακαριαία. Δεν θα τον αφήσει να μείνει ούτε λεπτό παραπάνω στο κόμμα...

e-go

Βορά στη μανία των κυμάτων

ΒΟΡΑ στη μανία των κυμάτων και της θάλασσας είναι το καράβι με τα λαθραία τσιγάρα που είχε προσαράξει κοντά στο Μάραθο.
Η μανία της θάλασσας το έκοψε στην μέση και έχει στείλει τα δύο κομμάτια του πάνω στα βράχια της ακτής.
Και από ό,τι φαίνεται θα μείνει για πάντα εκεί μέχρι η θάλασσα να το αποτελειώσει.

-

Δημοκρατική Αριστερά: Στροφή νέων στην αγροτική παραγωγή

Η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού αποτελεί σήμερα ένα από τα βασικότερα προβλήματα της ελληνικής γεωργίας. Το γεγονός της προχωρημένης ηλικίας του συνόλου των γεωργών στη χώρα μας, αποτελεί τροχοπέδη για τη διάχυση τεχνογνωσίας, την υιοθέτηση νέων πρακτικών, την εφαρμογή καινοτομιών και την προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες συνθήκες στη διεθνή αγορά των "γεωργικών" προϊόντων.
Στοιχεία για την εντυπωσιακή μείωση του αγροτικού πληθυσμού τα προηγούμενα χρόνια, διαβιβάστηκαν πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκανδαλίδη, με αφορμή ερώτηση των ανεξάρτητων βουλευτών, Φώτη Κουβέλη, Θανάση Λεβέντη, Νίκου Τσούκαλη και Γρηγόρη Ψαριανού, για το πως η κυβέρνηση σκέφτεται να επιδιώξει τη στροφή των νέων στην αγροτική παραγωγή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στην Ελλάδα το ποσοστό των απασχολουμένων στη γεωργία...

μειώθηκε κατά 40,5% (από 23,9% το 1990 σε 17% το 2000), ποσοστό περίπου ίσο με αυτό της δεκαετίας του '60 -μια περίοδο έντονης μείωσης του αγροτικού πληθυσμού και των απασχολουμένων στον πρωτογενή τομέα λόγω της μετανάστευσης. Σχετικά με την ηλικιακή διάρθρωση των κατοίκων στις αγροτικές περιοχές, τα στοιχεία δείχνουν ότι το 18,74% στις κυρίως αγροτικές περιοχές και το 16,7% στις ενδιάμεσες αγροτικές, έχουν ηλικία μεγαλύτερη των 65 ετών. Ο αντίστοιχος δείκτης για τις αστικές περιοχές είναι 15,9%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της πρώην ΕΣΥΕ (Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας), το ποσοστό των απασχολουμένων στον πρωτογενή τομέα στις κυρίως αγροτικές περιοχές, ανέρχεται σε 29,3%. Όσον αφορά στην αναλογία των νέων που εισέρχονται στην αγορά εργασίας σε σχέση με τους γηραιότερους που αποχωρούν, στις κυρίως αγροτικές περιοχές διαμορφώνεται σε 1,02, ενώ στις αστικές περιοχές σε 0,94. Στοιχεία του 1997 του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΣΕΕ, για το επίπεδο μόρφωσης στον πρωτογενή τομέα, δείχνουν ότι το 69,5% έχει απολυτήριο Δημοτικού, το 10,2% έχει τελειώσει μερικές τάξεις του Δημοτικού, το 4,1% δεν πήγε καθόλου σχολείο, το 7,6% έχει απολυτήριο τριών τάξεων της Μέσης Εκπαίδευσης, το 7,4% έχει απολυτήριο Μέσης Εκπαίδευσης, το 0,7% έχει πτυχίο Ανώτερης Σχολής και μόλις το 0,5% έχει πτυχίο Ανωτάτων Σχολών.
Εντονότατο είναι το πρόβλημα της "διαδοχής", αφού η αναλογία των γεωργών ηλικίας μικρότερης των 35 ετών, έναντι των γεωργών ηλικίας άνω των 55 ετών, βρίσκεται στο 0,13, αντικατοπτρίζοντας εύλογα το πρόβλημα γήρανσης, σε μια περίοδο που η γνώση αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα.
Στις άμεσες προτεραιότητες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κ. Σκανδαλίδης, εντάσσει την εξισορρόπηση -στο μέτρο που αυτό είναι εφικτό αλλά και επιθυμητό- στη σχέση εισόδου-εξόδου στο "γεωργικό επάγγελμα". Προτεραιότητα, ασφαλώς, αποτελεί η βελτίωση του επιπέδου των γνώσεων (κατάρτιση, ενημέρωση, μεταφορά τεχνογνωσίας κλπ).
Στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2007-2013, εφαρμόζονται δράσεις που έχουν σκοπό την προσέλκυση νέων ανθρώπων, αναφέρει ο κ. Σκανδαλίδης και επισημαίνει το πρόγραμμα "Διατήρηση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας, της δασοκομίας και του αγροδιατροφικού τομέα", τα προγράμματα "Εγκατάσταση Νέων Γεωργών" και "Πρόωρη συνταξιοδότηση", με στόχο την πληθυσμιακή ανανέωση των απασχολουμένων στον πρωτογενή τομέα και την αύξηση του μέσου μεγέθους των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, γιατί η στροφή στην επιχειρηματική γεωργία προϋποθέτει οικονομίες κλίμακας και τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των συντελεστών παραγωγής, καθώς ο μικρός και κατακερματισμένος κλήρος λειτουργεί ανασταλτικά για την επιδίωξη αυτή.
Στόχος, όπως σημειώνει ο υπουργός είναι, οι "διάδοχοι" της πρόωρης συνταξιοδότησης να είναι κυρίως νέοι γεωργοί που θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις για την αύξηση του μεγέθους των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση νέων πρακτικών και καινοτομιών για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
Το υπουργείο προωθεί, επίσης, μέτρα για την ενθάρρυνση των ηλικιωμένων γεωργών (καπνοπαραγωγών), να αποχωρήσουν από την ενεργό επαγγελματική δραστηριότητα με τη διασφάλιση ενός ελάχιστου οικογενειακού εισοδήματος στον αποχωρούντα και με στόχο τη διαρθρωτική βελτίωση των εκμεταλλεύσεων τους, με την εγκατάσταση νεότερων γεωργών και τη βελτίωση του μεγέθους τους.
Νέες ευκαιρίες θα μπορέσουν να αναζητήσουν νέοι άνθρωποι στις δράσεις βιολογικής γεωργίας, αλλά και μέσα από προγράμματα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την βελτίωση της "ελκυστικότητας" των αγροτικών περιοχών.
"Στη δύσκολη οικονομικά περίοδο που διανύει η χώρα, η διευκόλυνση των εμπλεκομένων με την αγροτική οικονομία, ώστε να προχωρήσουν σε επενδύσεις αναδιαρθρώσεων και βελτίωσης της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, αποτελεί πολιτική επιλογή, η οποία γίνεται πραγματικότητα διαμέσου των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ)", τονίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ενημερώνει ότι αναμένεται άμεσα να ενεργοποιηθεί ταμείο δανειοδότησης με την επωνυμία "Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας".
Το Ταμείο αυτό, όπως διευκρινίζει ο κ. Σκανδαλίδης, στοχεύει στη δυνατότητα χρηματοδότησης των γεωργών με ευνοϊκούς όρους, με τη χορήγηση χαμηλότοκων βραχυπρόθεσμων και μεσομακροπρόθεσμων δανείων από τις τράπεζες, στους δικαιούχους που θα ενταχθούν στις δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Με τον τρόπο αυτό ενισχύονται η επιχειρηματικότητα, η ρευστότητα, η οικονομική ανάπτυξη σε περιφερειακό επίπεδο, η ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, ο εκσυγχρονισμός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των γεωργικών προϊόντων.
Οι ανεξάρτητοι βουλευτές, Φώτης Κουβέλης, Νίκος Τσούκαλης, Θανάσης Λεβέντης και Γρηγόρης Ψαριανός, που κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή επικαλούνται στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής, σύμφωνα με τα οποία κατά 8% ή με 60.000 άτομα, νεαρής κυρίως ηλικίας, αυξήθηκε ο αγροτικός πληθυσμός το 2010.
Οι βουλευτές εκτιμούν ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας, νέοι με υψηλό μορφωτικό επίπεδο αρχίζουν να στρέφονται στην αναζήτηση ευκαιριών μέσα από την πρωτογενή παραγωγή κυρίως μέσα από βιολογική γεωργία. Αυτή όμως η θετική εξέλιξη, όπως τονίζουν, βρίσκει απροετοίμαστο το κράτος, πραγματοποιείται απρογραμμάτιστα και ασυντόνιστα, με παντελή απουσία δομών και γι΄ αυτό έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να τους ενημερώσει ποια θεσμικά και οργανωτικά μέτρα θα προωθήσει ώστε η παραγωγική και κοινωνική αυτή αναδιάρθρωση να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της χώρας.


Αρχές Ιουλίου οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων

Πριν από το Πάσχα θα παραδοθεί τελικά το πόρισμα της επιτροπής για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων. Με βάση τον αρχικό προγραμματισμό, έπρεπε να παραδοθεί αύριο, αλλά ο πρόεδρός της, καθηγητής κ. Λυκούργος Λιαρόπουλος, ζήτησε ολιγοήμερη παράταση, την οποία έλαβε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Την Παρασκευή, πάντως, θα ξεκινήσει η ..........

διαβούλευση για τα κριτήρια και τη διαδικασία των συγχωνεύσεων, υπό τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο. Ο διάλογος θα διαρκέσει έως τα μέσα Ιουνίου και στις αρχές Ιουλίου θα υπάρξει η πρώτη υπουργική απόφαση για συγχώνευση.

Δίνοντας χθες το περίγραμμα των αλλαγών, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Αντώνης Δημόπουλος επεσήμανε ότι 40 νοσοκομεία του ΕΣΥ αναμένεται να αλλάξουν χρήση. Ο κύριος όγκος των αλλαγών -εξήγησε- θα αφορά την Αττική και κυρίως τα νοσηλευτικά ιδρύματα που βρίσκονται κοντά στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας.

Στο σημείο αυτό υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση νοσηλευτικών μονάδων, οι οποίες επικαλύπτονται και μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα ως σύνολο. Σημαντικές αλλαγές θα υπάρξουν και στην Πελοπόννησο, όπου θα εξακολουθούν να λειτουργούν οκτώ από τα 16 νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Τέλος οι συναλλαγές με μετρητά άνω των 3.000 € απο την Παρασκευή!

Αλλάζει το καθεστώς στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και ιδιωτών, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδίου που εφαρμόζει το οικονομικό επιτελείο για περιορισμό της φοροδιαφυγής και αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Συγκεκριμένα, από την Παρασκευή 1η ........

Απριλίου τίθεται σε ισχύ η ρύθμιση που προβλέπει ότι τα φορολογικά στοιχεία αξίας άνω των 3.000 ευρώ, τα οποία εκδίδονται για την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες, θα εξοφλούνται αποκλειστικά μέσω τραπεζών, με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες και με επιταγές. [ Δείτε σχετικό θέμα μας εδώ. ]

Επισημαίνεται ότι το ανωτέρω όριο, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στον ισχύοντα φορολογικό νόμο, ήταν 1.500 ευρώ, όμως το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να αυξηθεί το ποσό, προκειμένου να διευκολυνθούν οι υπόχρεοι κατά την πρώτη εφαρμογή του μέτρου και να μη δημιουργηθούν πρόσθετα προβλήματα στην αγορά.

Για το λόγο άλλωστε αυτό, με σχετική υπουργική απόφαση, ορίζεται ως κατώτερο όριο συναλλαγής, το ποσόν των 3.000 ευρώ για το έτος 2011 και το ποσόν των 1.500 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2012.

Στο εξής λοιπόν φορολογικά στοιχεία, που εκδίδονται από επιτηδευματίες, για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες, εξοφλούνται από τους λήπτες αυτών αποκλειστικά μέσω τραπέζης, με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες του αγοραστή των αγαθών ή λήπτη των υπηρεσιών ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή με επιταγές, αποκλειόμενης της εξόφλησης των συγκεκριμένων στοιχείων με μετρητά.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ως αξία συναλλαγής, για την εφαρμογή του νέου καθεστώτος, νοείται το συνολικό ποσό της αξίας της συναλλαγής, συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ.

24gr

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 30ης Μαρτίου 2011

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.