Τρίτη 5 Απριλίου 2011

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2010 - 2011

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΑΛΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2010 - 2011



Οδυσσέας Βουδούρης: Πρόταση για την προώθηση του Περιφερειακού της Καλαμάτας

H υλοποίηση του Περιφερειακού της Καλαμάτας, αντί να ενώνει τους Μεσσήνιους και όλους τους Πελοποννήσιους, εξελίσσεται σε ένα είδος μπρα-ντε-φερ, που σίγουρα δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του τόπου μας. Υπό αυτές τις συνθήκες, φοβούμαι ότι η σημερινή συνάντηση στο Υπουργείο Υποδομών, για την οποία απ' όσο γνωρίζω δεν υπήρξε γραπτή πρόσκληση και συγκεκριμένη θεματολογία, ενδέχεται να εντείνει την στείρα αντιπαράθεση, παρά θα την αμβλύνει.

Για ένα τόσο σημαντικό θέμα απαιτείται να παραμερίσουμε τους προσωπικούς μας πολιτικούς εγωισμούς και, μακριά από υστερόβουλες κινήσεις ή δηλώσεις εντυπωσιασμού, να κινηθούμε συντεταγμένα, όλοι οι φορείς και οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, ώστε να καταθέσουμε προς τις κεντρικές αρχές συγκεκριμένες προτάσεις για την υλοποίηση του Περιφερειακού Καλαμάτας.
Γνωρίζουμε ήδη πολύ καλά που εντοπίζεται το .......

κύριο πρόβλημα: η χρηματοδότηση των αναγκαίων απαλλοτριώσεων, το ύψος των οποίων θα οριστικοποιηθεί όταν τελεσιδικίσει η υπόθεση, γεγονός που αφήνει ικανό χρονικό περιθώριο.

Συνεπώς προτείνω μια συνάντηση στην Καλαμάτα, με τη συμμετοχή των υπευθύνων της Δημοτικής Αρχής, της Περιφερειακής Αρχής και των πολιτικών εκπροσώπων του Νομού, ώστε να συμφωνηθούν κοινές προτάσεις οι οποίες θα υποβληθούν στο αρμόδιο Υπουργείο και θα αποτελούν ομόφωνο και τεκμηριωμένο αίτημα της τοπικής μας κοινωνίας.

Αξιόλογη πρωτοβουλία των κ. Χρυσοχοΐδη και Σκανδαλίδη για τις τιμές των αγροτικών προϊόντων από… το χωράφι στο ράφι

Με απόφαση των Υπουργών Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κκ. Χρυσοχοΐδη και Σκανδαλίδη, δρομολογείται η καθιέρωση της ιχνηλασιμότητας των αγροτικών προϊόντων, τα οποία πλέον θα πωλούνται με barcode – κωδικό προϊόντος στις λαϊκές αγορές, στα μανάβικα και τα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου. Στόχος είναι η απελευθέρωση της αγοράς και ο περιορισμός των υπερτιμολογήσεων, με αποτέλεσμα την αποκλιμάκωση των τιμών.

Μετά από πρωτοβουλίες των αρμόδιων Υπουργών, έχει ολοκληρωθεί σχέδιο αγορανομικής διάταξης που θα αντικαταστήσει την προηγούμενη, σύμφωνα με την οποία καθορίζονταν ανώτατα περιθώρια κέρδους.
Έτσι, κηπευτικά και φρούτα, προς το παρόν, θα ..........

συνοδεύονται από το χωράφι μέχρι το ράφι με «ταυτότητα», καθώς καθιερώνεται πια το βιβλίο ιχνηλασιμότητας, το οποίο θα τηρεί ο συσκευαστής των προϊόντων και θα αναγράφονται σε αυτό, τα στοιχεία του συσκευαστή, του παραγωγού και του προϊόντος. Τα παραπάνω στοιχεία θα αναγράφονται και σε ετικέτα που θα συνοδεύει τα προϊόντα μέχρι και τη λιανική διάθεση.

Ωστόσο, αλλαγές έρχονται και στις επιχειρήσεις τροφίμων κι άλλων καταναλωτικών αγαθών, καθώς προχωρά η αντικατάσταση αγορανομικών διατάξεων που βάραιναν με αδικαιολόγητο κόστος την αγορά και καταργείται η υποβολή τιμοκαταλόγων και κοστολογικών στοιχείων με τη σημερινή μορφή τους.

Με το προηγούμενο καθεστώς, οι προμηθευτικές επιχειρήσεις έστελναν στο Υπουργείο πριν από τις αυξήσεις τους τιμοκαταλόγους και τις συμφωνίες με τις λιανεμπορικές εταιρείες. Με το νέο καθεστώς, το Υπουργείο θα ζητεί στο τέλος κάθε χρόνου και ανά τρίμηνο τις τιμές ανά προϊόν, ενώ διατηρεί το δικαίωμα να ζητεί οποιαδήποτε κοστολόγια. Επιπλέον, καταργούνται διατάξεις με τις οποίες οι επιχειρήσεις υποχρεώνονταν να πωλούν τα προϊόντα τους σε καθορισμένες συσκευασίες και τις επιβάρυνε με πρόσθετο κόστος. Το Υπουργείο θα υποχρεώσει σε όλα τα σημεία λιανικής πώλησης να αναρτώνται οι τιμές ανά μονάδα μέτρησης (π.χ. κιλά), αλλά και η τελική τιμή του προϊόντος στη συσκευασία με την οποία διατίθεται.

Σε σχετικές δηλώσεις της, η κ. Γιαννακοπούλου μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Οι παραπάνω διατάξεις σε συνδυασμό με το ψηφισθέν σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης για το «Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων» αποτελούν μέρος μιας σημαντικής προσπάθειας για να διορθωθούν κάποια από τα κακώς κείμενα. Η μεγάλη «πληγή» της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, είτε αυτή είναι κτηνοτροφική είτε φυτική, είναι η μεγάλη διαφορά τιμής από το χωράφι στο ράφι που σημαίνει στην πράξη ότι ενώ ο Έλληνας καταναλωτής πληρώνει σε υψηλή σχετικά τιμή τα αγροτικά προϊόντα, από αυτήν την τιμή (αξία), ο παραγωγός δεν έχει το αναμενόμενο και ανάλογο όφελος και δεν εισπράττει το αντίστοιχο, με τη συμβολή του στην παραγωγή του προϊόντος, ποσό. Πιστεύουμε ότι οι παραπάνω πρωτοβουλίες θα συνδράμουν καθοριστικά στην εκλογίκευση της διαμόρφωσης της τιμής των αγροτικών προϊόντων στα διάφορα στάδια, προς όφελος των παραγωγών και των καταναλωτών».

Νάντια Γιαννακοπούλου
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2011: Το πρόγραμμα των εξετάσεων

Από το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται:
α) Η ημερομηνία λήξης των μαθημάτων,
β) Το πρόγραμμα των πανελληνίων εξετάσεων του έτους 2011 για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και
γ) η περίοδος των ενδοσχολικών εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.

Στις εικόνες με τους πίνακες που ακολουθούν κάντε κλίκ


1. Λήξη μαθημάτων σχολικού έτους 2010 – 2011 στις 10 Μαΐου 2011

2. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ
ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑΣ Β΄) ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗΣ



Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών Λυκείων.
Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ.
Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.


3. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) ΚΑΙ
ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄)




Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών Λυκείων.
Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ.
Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες, εκτός από τα μαθήματα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο και Γραφιστικές Εφαρμογές, για τα οποία η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις (4) ώρες.
Όπως είναι γνωστό οι υποψήφιοι των Εσπερινών ΕΠΑΛ (Ομάδα Α΄) εξετάζονται μόνο στα 2 μαθήματα Γενικής Παιδείας: Νεοελληνική Γλώσσα και Μαθηματικά Ι.


4. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ




Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ. για όλα τα μαθήματα εκτός των Αγγλικών, των Ισπανικών και των Ιταλικών, για τα οποία πρέπει να προσέλθουν μέχρι τις 16.30 μ.μ .
Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα:
- των ξένων γλωσσών και της Αρμονίας είναι τρεις (3) ώρες,
- των Σχεδίων ( Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι έξι (6) ώρες,
- του ειδικού μαθήματος «ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ» είναι περίπου είκοσι (20) λεπτά.


5. Το πρόγραμμα των επαναληπτικών πανελληνίων εξετάσεων της τελευταίας τάξης των ημερησίων και εσπερινών Γενικών Λυκείων θα ανακοινωθεί αργότερα.


6. ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Οι απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας για την Γ΄ τάξη των ημερήσιων και τη Δ΄ τάξη των εσπερινών Γενικών Λυκείων θα ξεκινήσουν στις 27-5-2011 και θα διενεργηθούν με βάση το αναλυτικό πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.


7. ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄ ΚΑΙ Β΄) ΣΕ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄ και Β΄) σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα ξεκινήσουν στις 2-6-2011 και θα διενεργηθούν με βάση το αναλυτικό πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.


8 . ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ Τ.Ε.Φ.Α.Α.

Ορίζουμε την προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) από την Τετάρτη 8-6-2011 μέχρι και την Τετάρτη 22-6-2011.


Σημείωση: Στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις οι υποψήφιοι (μαθητές και απόφοιτοι) που έχουν δηλώσει συμμετοχή είναι: 92.259 για τις εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ομάδα Β’), 1.068 για τα εσπερινά ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ομάδα Β’), 22.010 για τα ημερήσια ΕΠΑΛ (ομάδα Α’) και 1.133 για τα εσπερινά ΕΠΑΛ (ομάδα Α’).



ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ: Δένουν παιδιά στα κρεβάτια στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών

Διαβάστε το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη για το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, που εξεδόθη το Μάρτιο του 2011, μετά από τις επισκέψεις στο ίδρυμα πολυμελών κλιμακίων αρμόδιων φορέων το 2007, το 2009 (μαζί τους ήταν και η κα Παπούλια, ψυχολόγος, σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας) και το 2010.
Αυτή τη φορά τα δικά μας σχόλια περιττεύουν, όπως περιττεύουν πλέον και οι απειλές εναντίον μας αλλά και εναντίον όσων συναδέλφων και πολιτών δεν έπαψαν να αναδεικνύουν το θέμα...

Διαβάστε το συγκλονιστικό ...........

πόρισμα του ΣτΠ εδώ. Παραθέτουμε ένα μικρό απόσπασμα, με τα συμπεράσματα:

"Τα δεδομένα που συνέλεξε ο Συνήγορος του Πολίτη κατά τη διάρκεια των επισκέψεων, από την μελέτη του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου και των σχετικών εγγράφων που του ετέθησαν υπόψη, από τον Σεπτέμβριο του 2009 μέχρι τα τέλη του 2010, συντείνουν στη διαπίστωση ότι οι συνθήκες λειτουργίας του ΚΕ.ΠΕ.Π Λεχαινών είναι εξαιρετικά προβληματικές και δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις της Πολιτείας, η οποία έχει την ευθύνη της φροντίδας και περίθαλψης των φιλοξενουμένων.

Οι προσπάθειες που κατεβλήθησαν από την Διοίκηση της μονάδας, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της τελευταίας χρονιάς, κινούνται μεν στην ορθή κατεύθυνση για την βελτίωση λειτουργικών αδυναμιών και ελλείψεων, ωστόσο, αδυνατούν να καλύψουν το σοβαρό έλλειμμα στην φροντίδα των φιλοξενούμενων το οποίο προκύπτει κυρίως από την έλλειψη προσωπικού, αλλά και από την ίδια τη φυσιογνωμία του ιδρύματος.

Οι φιλοξενούμενοι στις υπάρχουσες συνθήκες διαβίωσης, φροντίδας και περίθαλψης στερούνται μεταξύ άλλων βασικά ανθρώπινα δικαιώματα σε μία ζωή με συνθήκες, οι οποίες εγγυώνται την αξιοπρέπειά τους και ευνοούν την αυτονομία τους, το σεβασμό της προσωπικότητας, την υγεία και την προσωπική ανάπτυξη, τη θεραπευτική αποκατάσταση, την πρόσβαση στην εκπαίδευση, την ψυχαγωγία, την αναθεώρηση της εναλλακτικής φροντίδας και θεραπείας και την κοινωνική ένταξη, ενώ παράλληλα υφίστανται διάκριση και αποκλεισμό λόγω της αναπηρίας τους και της έλλειψης οικογενειακού περιβάλλοντος.

Ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει ότι η έλλειψη κατάλληλου προσωπικού και πρακτικές όπως η τοποθέτηση παιδιών με αναπηρίες σε κρεβάτια/κουβούκλια, η καθήλωση και η ηλεκτρονική παρακολούθηση αντί της ανθρώπινης παρουσίας, έχουν ως συνέπεια την πλημμελή φροντίδα, τη συστημική παραμέληση των φιλοξενουμένων και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, όπως αυτά κατοχυρώνονται σε διεθνείς συμβάσεις και την ισχύουσα νομοθεσία.

Ειδικότερα, διαπιστώθηκαν τα εξής θεσμικά και πραγματικά προβλήματα:

-Ανεπάρκεια ισχύοντος νομικού πλαισίου και έλλειψη θεσμικών προδιαγραφών, καθώς η λειτουργία της ΜΚΦ δεν λαμβάνει υπόψη την υποχρέωση πραγμάτωσης όλων των δικαιωμάτων των παιδιών με παροχή ολόπλευρης και κατάλληλης φροντίδας.

-Μη εφαρμογή κανονισμού σε ό,τι αφορά την παροχή υπηρεσιών από τα καθορισμένα τμήματα, τον αριθμό του προσωπικού και τη διαβίωση ενηλίκων μαζί με ανηλίκους στη μονάδα.

-Στέρηση φροντίδας κατάλληλης για την ηλικία, το είδος της αναπηρίας (κινητικής, νοητικής, πολυαναπηρίας, ψυχικής υγείας) και τις προσωπικές ανάγκες των φιλοξενούμενων.

-Σοβαρές ελλείψεις στους τομείς εκπαίδευσης, δραστηριοτήτων, ψυχαγωγίας και κοινωνικοποίησης.

-Ακατάλληλες πρακτικές καθήλωσης και εγκλεισμού.

-Έλλειψη επιστημονικής εποπτείας και επιστημονικών πρωτοκόλλων

-Έλλειψη επαρκούς και κατάλληλου προσωπικού επιστημονικού, νοσηλευτικού, βοηθητικού και ιατρών.

-Δυσμενείς συνθήκες εργασίας, επαγγελματική εξουθένωση του προσωπικού, ανάγκη εκπαίδευσης, επιμόρφωσης, βελτίωσης κινήτρων, επαρκών αποδοχών.

-Στέρηση προσβασιμότητας εγκαταστάσεων, μη προσαρμογή και έλλειψη κατάλληλου εξοπλισμού παιδαγωγικού, ψυχαγωγικού, τεχνολογικού κλπ.

-Ανεπαρκής ενεργοποίηση των διαδικασιών κοινωνικής έρευνας για ανάληψη επιμέλειας και προώθηση του θεσμού της αναδοχής (και υιοθεσίας).

-Ανεπαρκής συνδρομή άλλων δημόσιων φορέων, κυρίως σε ό,τι αφορά την υγεία.

-Ελλιπή συνεργασία, εποπτεία και έλεγχο από την 6η ΥΠΕ.

-Έλλειψη άλλων εξειδικευμένων δομών κοινωνικής φροντίδας για παιδιά και ενηλίκους με νοητική αναπηρία και διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές.

Ο Συνήγορος του Πολίτη εκτιμά ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας ΜΚΦ, όπως το ΚΕΠΕΠ, χρειάζεται να αναθεωρηθεί με τρόπο ώστε να διαφυλαχτούν όλα τα κατοχυρωμένα στη διεθνή και εθνική νομοθεσία δικαιώματα και να αρθούν οι διακρίσεις και ο αποκλεισμός σε βάρος των φιλοξενούμενων σε αυτές."

Hλεία ΤΩΡΑ

Ραγκούσης προς συμβασιούχους ΟΤΑ: Καμία μονιμοποίηση

Καμία υποχώρηση στο θέμα των συμβασιούχων στους δήμους δεν πρόκειται να δεχθεί ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, όπως ο ίδιος επισήμανε στον πρόεδρο των εργαζομένων της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμη Μπαλασόπουλο, κατά τη συνάντηση, που είχαν σήμερα στο υπουργείο.

Της συνάντησης είχε προηγηθεί πορεία των εργαζομένων έως το υπουργείο με αίτημα τη μονιμοποίησή τους.

Για αύριο έχει εξαγγελθεί 24ωρη .........

απεργία στους δήμους, ενώ για τις 10:00 έχει προγραμματισθεί συγκέντρωση των εργαζομένων στην πλατεία Κοτζιά.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Μέσα σε μία μόνο μέρα απέσπασαν από τρία μαγαζιά 4.500 ευρώ!

Οι δύο δράστες χρησιμοποίησαν την γνωστή μέθοδο της "απασχόλησης" για να αδειάσουν τα ταμεία των καταστημάτων...

Ένας 27χρονος κι ένας 26χρονος συνελήφθησαν χθες το βράδυ στην Τριφυλία. Οι δύο αλλοδαποί, που είναι κάτοικοι Αθηνών, μέσα σε μία μόνο ημέρα έκλεψαν τρία διαφορετικά καταστήματα στην Καλαμάτα, το Χανδρινό και τα Φιλιατρά.

Αρχικά έμπαινε ο πρώτος στο κατάστημα ..........

και απασχολούσε τον υπάλληλο ή τον ιδιοκτήτη και ο άλλος έπαιρνε τα χρήματα από το ταμείο. Συνολικά απέσπασαν 5.400 ευρώ από τα ταμεία των καταστημάτων.

Τα χρήματα βρέθηκαν και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους, ενώ η αστυνομία ερευνά την συμμετοχή τους και σε άλλες υποθέσεις.

Συλλήψεις για κλοπές εκκλησιών στην Κυπαρισσία

Ένας 34χρονος κι ένας 33χρονος από τον Πύργο Ηλείας συνελήφθησαν στην Κυπαρισσία, γιατί μέσα σε ΙΧ επιβατικό που είχαν ενοικιάσει βρέθηκαν επτά μανουάλια, τα οποία είχαν κλέψει από δύο ναούς.

Οι αρχές ερευνούν την εμπλοκή τους και σε άλλες υποθέσεις, ενώ αργότερα θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Κυπαρισσίας.

Newsit.gr και ΑΠΕ ΜΠΕ

Συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε προωθητική ενέργειεα τουρισμού στο Λονδίνο

Με Πελοποννησιακά χρώματα ντύθηκε το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο του Λονδίνου

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το δεκαήμερο προβολής του ελληνικού τουρισμού όπου συμμετείχε δυναμικά η Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο του κόσμου στο Westfield του Λονδίνου.

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με ..........

πρωτοβουλία του γραφείου Ε.Ο.Τ. στη Μεγάλη Βρετανία, ξεκίνησε το Σάββατο 19 Μαρτίου και διήρκησε μέχρι και τις 27 Μαρτίου, όπου την επισκέφθηκαν περισσότερα από 800 χιλιάδες άτομα, τα οποία, μέσα από «ζωντανές» εκδηλώσεις είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν «εικόνα» για την ποικιλία εμπειριών που προσφέρει η Ελλάδα και η Πελοπόννησος.

Στο καλαίσθητο αυτό περιβάλλον, τα πελοποννησιακά χρώματα έκαναν τη διαφορά. Τεράστιες φωτογραφίες, εξαιρετικής ποιότητας προσέφεραν ένα ιδανικό περιβάλλον στους εν δυνάμει ταξιδιώτες για χαλάρωση. Με απλά λόγια, ήταν μια πρώτη ματιά στο πελοποννησιακό ψηφιδωτό. Θαλασσινά χρώματα, ψηλά βουνά, μοναδικές πολιτιστικές εμπειρίες σε μνημεία διεθνούς ακτινοβολίας, χαμογελαστοί και ευγενικοί άνθρωποι συνέθεσαν το πελοποννησιακό παζλ.

Για 9 ημέρες, οι επισκέπτες του 1500 τ.μ ελληνικού θεματικού πάρκου προσκλήθηκαν να χαλαρώσουν στην άμμο, σε μια τεχνητή ελληνική παραλία, παρακολουθώντας ειδικά video προβολής ελληνικών παραλιακών τοποθεσιών, νησιών και ξενοδοχειακών καταλυμάτων αλλά και να διασκεδάσουν, παίζοντας beach soccer, παιχνίδια παραλίας και «Wii sports resort games»!

Γνώρισαν τον πλούτο του ελληνικού πολιτισμού το Μουσείο Ακρόπολης, την Επίδαυρο και συμμετείχαν σε μια αναπαράσταση αρχαιολογικής ανασκαφής, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία του αρχαιολόγου για να ζήσουν τη χαρά της ανακάλυψης του παρελθόντος!
Δοκίμασαν ελληνικές γεύσεις, τις οποίες επιμελήθηκαν οι κορυφαίοι Έλληνες αρχιμάγειροι Χριστόφορος Πέσκιας και Στέλιος Παρλιάρος, απήλαυσαν τα μοναδικά κοκτέιλ, που προετοίμασε ο βραβευμένος ως καλύτερος barman του κόσμου, Αριστοτέλης Παπαδόπουλος. Επίσης πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια οινογνωσίας ώστε να ενημερωθούν για τους δρόμους του κρασιού.

Απόλαυσαν το συγκρότημα του Mama Mia κάτω από την εκπληκτική θέα της Γλώσσας Μεσσηνίας. Γνώρισαν από κοντά τους ορεινούς πολιτισμούς της Αρκαδίας και της Κορινθίας, την εκπληκτική Μονεμβάσια, την μοναδική παραλία της Φοινικούντας, την Αρχαία Μεσσήνη, αλλά και μοναδικά μνημεία όπως είναι τα ενεργά μοναστήρια της Πελοποννήσου.Πληροφορηθηκαν για τις υπαίθριες δραστηριότητες που προσφέρει η Πελοπόννησος, rafting και trekking τον ποταμό Λούσιο, πεζοπορία στη Νέδα, και ορειβασία στον Ταΰγετο. Έπαιξαν golf, σε προσομοιωτή των γηπέδων της Costa Navarino και γνωρίσαν τις επιλογές που προσφέρει η Πελοπόννησος στους φίλους του αθλήματος.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης, δήλωσε για την έκθεση: «Η απόφασή μας να συμμετάσχουμε σε ένα τέτοιο πρωτοποριακό και υψηλής αισθητικής γεγονός συνάδει με την συνολικότερη στρατηγική που έχουμε για το τουριστικό προϊόν. Φρέσκες ιδέες, στοχευμένες κινήσεις, προώθηση σε αγορές- στόχους, μετρήσιμα αποτελέσματα, υψηλή θέαση της προωθητικής ενέργειας. Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε έτοιμη την νέα ταυτότητα της Πελοποννήσου, την οποία και θα προωθήσουμε με συγκεκριμένα, σύγχρονα και καινοτόμα εργαλεία μάρκετινγκ, με εξειδίκευση στόχων και ασφαλώς με πολλές συνέργειες με τους φορείς και τους ιδιώτες».

Τα έχωσε σε Σαμαρά και Παπανδρέου ο πρώην Βουλευτής Κώστας Καζάκος



To Video από το Fimotro



Η μορφή του Ιησού σε ναό στην Κάλυμνο;;; [ VIDEO ]

Για θαύμα στο νησί τους κάνουν λόγο πολλοί κάτοικοι της Καλύμνου, οι οποίοι το βράδυ της Κυριακής είδαν την μορφή του Ιησού Χριστού να εμφανίζεται σε εικόνα της Παναγίας, την ώρα που ψάλλονταν τα εγκώμια της Θεοτόκου, στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας Καλύμνου.

Σύμφωνα με την τοπική κοινωνία της ......

Καλύμνου, το πρόσωπο του Χριστού με το ακάνθινο στεφάνι στο κεφάλι, εμφανίστηκε στην εικόνα της Παναγίας και πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να φωτογραφήσουν και να τραβήξουν σε βίντεο την εικόνα.

Δείτε το Video



Επιτυχημένη η ημερίδα «Μεταρρύθμιση της ΚΑΠ. Τελευταίες εξελίξεις – Προοπτικές μετά το 2013»

«Μεταρρύθμιση της ΚΑΠ. Τελευταίες εξελίξεις – Προοπτικές μετά το 2013» ήταν το θέμα της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Παρασκευή 1η Απριλίου 2011 στο Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κυπαρισσίας. Εισηγήτρια ήταν η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων κα Μπαζώτη-Μητσώνη Γεωργία .

Την έναρξη της ημερίδας κήρυξε η πρόεδρος.........

του Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. «ΔΗΜΗΤΡΑ» κα Μπούρα Αγγελική, η οποία τόνισε ότι στόχος του Οργανισμού είναι να συμβάλλει, μέσω της εκπαίδευσης και κατάρτισης, στη δημιουργία του «επαγγελματία αγρότη» και παράλληλα στην καλλιέργεια της συνείδησης του αγρότη, ώστε να μπορεί να αναπτύξει μια ποιοτική και ανταγωνιστική γεωργία. «Οφείλουμε να δώσουμε στους αγρότες μας να καταλάβουν ότι η γνώση και οι δεξιότητες είναι τόσο σημαντικό κομμάτι της περιουσίας τους, όσο και η γη τους», είπε χαρακτηριστικά.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν, ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Κουσελάς Δημήτρης, η βουλευτής Μεσσηνίας κα Γιαννακοπούλου Νάντια, ο Αντιπερειφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Μαλαπάνης Χρήστος, ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κόλλιας Κων/νος και ο Δ/ντης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας κ. Παρασκευόπουλος Αντώνης.
Στην εισήγησή της η κα Μπαζώτη - Μητσώνη Γεωργία αναφέρθηκε τόσο στις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τη Νέα ΚΑΠ, όσο και στις Ελληνικές θέσεις. Υποστήριξε ότι θα υπάρξει μια καλύτερη κατανομή των επιδοτήσεων πιο ισορροπημένη ανάμεσα στα κράτη μέλη, στην οποία θα τίθεται και ανώτατο όριο στις καταβαλλόμενες επιδοτήσεις. Οι επιδοτήσεις θα δίνονται στους ενεργούς αγρότες, οι οποίοι θα ορίζονται από τα κράτη μέλη.

Μετά το πέρας της εισήγησης της, η Γενική Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων απάντησε σε ερωτήσεις αγροτών. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Δημήτρης Δράκος, Παναγιώτης
Αλευράς και Μπακούρος Γεώργιος, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας Κοζομπόλης Βασίλης, η πρώην Πρόεδρος Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. «ΔΗΜΗΤΡΑ» κ. Ιωαννίδου Ευθυμία , ο
Πρόεδρος του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας κ. Μπόζος Παναγιώτης, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας κ. Γιώργος Παληαρούτας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών κ. Αλεξανδρόπουλος Γεώργιος και Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων κ. Παπαχριστοφύλλου Λεωνίδας.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Υπεύθυνος του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κυπαρισσίας κ. Τσουμάνης Γεώργιος αναφερόμενος στις μελλοντικές δράσεις του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κυπαρισσίας.

Διαψεύδουν δημοσιεύματα για το ενιαίο μισθολόγιο

Κατηγορηματικά διαψεύδουν με κοινή τους ανακοίνωση τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών με πληροφορίες για θέματα μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς αυτά, όπως επισημαίνεται από τα δύο υπουργεία, «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Τα δημοσιεύματα για το νέο ενιαίο μισθολόγιο και για όσα έχουν σχέση με τις εργασιακές σχέσεις και τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, υποστηρίζουν, ότι περικόπτονται οριστικά τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και το επίδομα αδείας, όσο και οι αποδοχές κατά 30% ή 40% σε μεγάλη μερίδα «υψηλόμισθων».

Σημειώνεται στην ανακοίνωση των δύο .........

υπουργών ότι «δεν έχουν καν υποβληθεί τέτοιες προτάσεις από όσους έχουν επισήμως αναλάβει την επεξεργασία των σχετικών εναλλακτικών εκδοχών» και πως «ισχύουν μόνον όσα οι δύο υπουργοί έχουν δηλώσει σχετικά με το θέμα».

Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κατάρτιση και υλοποίηση του ενιαίου μισθολογίου προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς, προκειμένου να είναι έτοιμο μέχρι τον Ιούνιο, όπως έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση στην «τρόικα».

Βασικές αρχές του, σύμφωνα με όσα έχουν δηλώσει οι δύο υπουργοί, υπενθυμίζεται ότι θα είναι «η δημιουργία και εφαρμογή ενός νέου μισθολογίου, παράλληλα με την υλοποίηση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής μισθών του δημοσίου, για τον εξορθολογισμό της μισθολογικής δαπάνης και την ισότιμη και δίκαιη μεταχείριση των εργαζόμενων στο δημόσιο».

Ο κ. Ραγκούσης, μάλιστα, έχει επισημάνει ότι «το νέο μισθολόγιο θα άρει τις μισθολογικές ανισότητες και αδικίες, καθώς το κεντρικό του σκεπτικό θα είναι "ίση αμοιβή για ίδια εργασία"».

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι θα επιτευχθεί μείωση του μισθολογικού κόστους περίπου 2,6 δισ. ευρώ μόνο από τις αποχωρήσεις των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2013 και την αυστηρή εφαρμογή της αναλογίας ένα προς πέντε για τις προσλήψεις, ενώ διευκρινίζεται ότι οι μετατάξεις θα προσμετρώνται στις προσλήψεις, δίνοντας την ευχέρεια στο οικονομικό επιτελείο να συρρικνώσει περαιτέρω τις προσλήψεις.

Real.gr

«Καλλικράτης» στην υγεία Σχέδιο για απόσυρση των παλαιών νοσοκοµείων

Θα ανεγερθούν νέα στις περιοχές όπου υπάρχουν πολλά και µεγάλης «ηλικίας»

Το «λίφτινγκ» στην υγεία δεν προβλέπει µόνο λουκέτα και συγχωνεύσεις, αλλά και δηµιουργία νέων πρότυπων νοσοκοµείων, τα οποία θα αντικαταστήσουν το «σκουριασµένο» ΕΣΥ.

Σύµφωνα µε την πρόταση που βρίσκεται ..........

ήδη στα χέρια του υπουργού Υγείας, υποστηρίζεται πως η «απόσυρση» των παλιών νοσοκοµείων θα αναζωογονήσει τα οικονοµικά της υγείας, µε τις νέες υποδοµές να τονώνουν το δηµόσιο ταµείο κατά τουλάχιστον 40 εκατοµµύρια ευρώ ετησίως.

Στο πλαίσιο αυτό, στην οδό Αριστοτέλους έχουν ξεδιπλώσει τον χάρτη της Ελλάδας µαρκάροντας οχτώ περιοχές όπου και προτείνεταιη ανέγερση των νέων νοσοκοµείων: στην Τρίπολη, τη ∆υτική Μακεδονία (κοντά στην Κοζάνη), τηΘεσσαλονίκη (µε την απόσυρση του «Ιπποκράτειου»), την Κρήτη (Νοµός Λασιθίου) και τη ∆υτική Ελλάδα (Πρέβεζα ή Ακτιο). Στον πυρήνα των σαρωτικών αλλαγών που δροµολογούνται βρίσκεται η Αττική, µε τους ειδικούς να κάνουν λόγο για τη δηµιουργία τριών νέων νοσηλευτικών ιδρυµάτων – στα Μελίσσια, τη Βούλα και την περιοχή της Βάρης. Τα σχέδια αυτά,ωστόσο, συνεπάγονται και την παύση λειτουργίας νοσοκοµείων όπως είναι για παράδειγµα το «Αµαλία Φλέµινγκ» και το 1ο Θεραπευτήριο ΙΚΑ.

«Προτείνουµε ένα πρόγραµµα άµεσης εφαρµογής, µε βάση υφιστάµενα σχέδια νοσοκοµείων που ανήκουν στο ∆ηµόσιο, για την ανέγερση οχτώ νέων µονάδων300 - 350 κρεβατιών, σε διάφορα σηµεία της χώρας, συνολικού κόστους 480 εκατοµµυρίων ευρώ», υπογραµµίζει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Λυκούργος Λιαρόπουλος, ο οποίος έχει αναλάβει τον ρόλο του συντονιστή της Οµάδας Εργασίας για τις επικείµενες συγχωνεύσεις.

Η ΧΡΗΜΑΤΟ∆ΟΤΗΣΗ.

Ο «αρχιτέκτονας» της αναδιάταξης των µονάδων υγείας υποστηρίζει πως η εξασφάλιση κεφαλαίων – παρά την κρίση – είναι εφικτή. «Η χρηµατοδότηση µπορεί να γίνει από τραπεζικό δανεισµό και από έκδοση οµολόγων έργου (project bonds) της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων». Η µειωµένη δαπάνη θα εξασφαλιστεί και από το γεγονός πως δεν κρίνεται αναγκαία η εκπόνηση αρχιτεκτονικών και στατικών µελετών, η οποία θα κόστιζε ακριβά. Η σκέψη των ειδικών στηρίζεται στην «κλωνοποίηση» πρότυπων νοσοκοµείων όπως είναι οι «Αγιοι Ανάργυροι» και το «Αττικόν».

Μεγάλες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για µελλοντική συνεργασία (συµβάσεις) µε τα νέα δηµόσια νοσοκοµεία,αναφέρει ο κ. Λιαρόπουλος.

Ειδικότερα και σύµφωνα µε εκτιµήσεις, το 20% των κλινών των νέων νοσοκοµείων µπορούν να «πουληθούν» στην ιδιωτική ασφάλιση, κερδίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο 14 εκατοµµύρια ευρώ ετησίως.

Συγχωνεύσεις, λουκέτα και µετακοµίσεις στην περιφέρεια

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ των συγχωνεύσεων είναι ο Νοµός Λασιθίου στην Κρήτη, καθώς πρόκειται για µία από τις περιοχές της χώρας που κρίνεται «κορεσµένη» σε υποδοµές υγείας.

Ετσι, από τηµελέτη για τον ανασχεδιασµό της υγειονοµικής υποδοµής του συγκεκριµένου νοµού προκύπτει η πρόταση για την ανέγερση ενός νοσοκοµείου300 κλινών σε κεντρική τοποθεσία που θα καλύπτει τις ευρύτερες ανάγκες του πληθυσµού. Τι θα γίνει όµως µε τα υπόλοιπα τέσσερα που λειτουργούν σήµερα; Το Γενικό Νοσοκοµείο - Κέντρο Υγείας Νεάπολης προβλέπεται να µετατραπεί σε κέντρο αποκατάστασης ή κέντρο παροχής φροντίδας χρόνιων πασχόντων. Σχέδια ενίσχυσης υπάρχουν και για τα Νοσοκοµεία - Κέντρα Υγείας της Ιεράπετρας και της Σητείας, τα οποία πιθανόν να µετατραπούν σε διαγνωστικές µονάδες µε κοινή διοίκηση. ∆εν φαίνεται, ωστόσο, να έχει την ίδια τύχη το Νοσοκοµείο του Αγίου Νικολάου, µε τους ειδικούς να επισηµαίνουν πως βρίσκεται στο κέντρο µιας δηµοφιλούς τουριστικής περιοχής, µε αποτέλεσµα το οικόπεδο να αποτελεί «φιλέτο».

Υπό την απειλή λουκέτου βρίσκονται και τα Νοσοκοµεία των Γρεβενών, της Κοζάνης και τηςΠτολεµαΐδας καθώς προτείνεται η δηµιουργία νέου, εκσυγχρονισµένου νοσηλευτικού ιδρύµατοςσε περιοχή κοντά στην Κοζάνη.Παρ’ όλα αυτά και όπως έχει επισηµάνει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, οι επικείµενες συγχωνεύσεις, που θα ανακοινωθούν την 1η Ιουλίου, έχουν ως στόχο εκτός από τη µείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση παροχών υγείας και τη βέλτιστη αξιοποίηση του προσωπικού µε πιθανές µετακινήσεις σε δοµές όπου προκύπτουν ανάγκες.

Η αναλογία γιατρών στην Ελλάδα είναι 0,85 ανά κλίνη, όταν οµέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 0,41 ανά κλίνη. Αντίθετα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παραδέχεται πως υπάρχουν ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό.

«Κουίζ» αποτελεί για τους ειδικούς και η περιοχή της Πελοποννήσου, µε τον κ. Λιαρόπουλο να επισηµαίνει ότι η δυσκολία επικοινωνίας των νότιων και κεντρικών περιοχών µε την Πάτρα επιβάλλει ορισµένες παρεµβάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνει τη µεταφορά του Παναρκαδικού Νοσοκοµείου Τριπόλεως σε χώρο κοντά στον κόµβο Τρίπολης, στη συµβολή της Εθνικής Οδού προς Καλαµάτα, Σπάρτη και Κόρινθο.

ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ.

Σύµφωνα πάντα µε την ίδια µελέτη, αλλάζουν τα πλάνα και στη ∆υτική Ελλάδα. Ετσι, ενώ στα σχέδια είναι η λειτουργία ενός νέου νοσοκοµείου στη Λευκάδα, οι ειδικοί υπογραµµίζουν πως θα εξυπηρετούσε καλύτερα τις ανάγκες του πληθυσµού εάν οι κατασκευαστές µεταφέρονταν στην Πρέβεζα ή το Ακτιο για να ξεκινήσουν τις εργασίες τους.

Πεπαλαιωµένες, όµως, κρίνονται και οι υποδοµές στο Ασκληπιείο της Βούλας, γι’ αυτό και, σύµφωνα µε την πρόταση του κ. Λιαρόπουλου, χρήζουν αντικατάστασης. Ετσι, εναλλακτικά, θα µπορούσε να ιδρυθεί ένα νέο νοσοκοµείο στην περιοχή του Ελληνικού – ακόµη και στο πρώην αεροδρόµιο.

Απόσπασμά από τα ΝΕΑ

Δείτε το βίντεο ...και θα καταλάβετε


πηγή:http://nuxtopoulia.blogspot.com/2011/03/gsoros-video.html
-

Ένας λόγος

Με αφορμή τα επεισόδια στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα, παραμένει η διαπίστωση:
Οι λαοί/κοινωνίες δεν ξέρουν γιατί αντιδρούν. Το μέγιστο αίτημα τους είναι μια αόριστη άρνηση. Όπως δηλαδή βολεύει...

"Όχι" στις περικοπές, "όχι" στο μνημόνιο, "όχι" στα νέα μέτρα.

Αναρωτιέται κάποιος αν θα υπάρξει ποτέ και ένα όχι ουσιαστικό. "Όχι" στο τραπεζικό σύστημα όπως λειτουργεί, "όχι" στην έκδοση και κυκλοφορία του χρήματος από ιδιώτες, "όχι" στην εκχώρηση της εξουσίας στους ιδιώτες - τζάνκια του μονεταρισμού.

Και αναρωτάται επίσης κάποιος, τι θα συνέβαινε, αν μάζευες όλους τους εκπροσώπους της Ευρώπης, κάπου, και τους έξιστορούσες τα καθέκαστα, την αληθινή πραγματικότητα, όχι την εικονική του Pay-Station στην οποία διαβιούν ως παραπούλια.

Μάλλον θα χειροκροτούσαν ειρωνικά και θα ξέσπαγαν σε γέλια ειρωνείας, όπως συνέβη ήδη. Και ναι, τα γέλια μέχρι δακρύων είναι του Επιτρόπου κ. Μπαρόζο, αν σας λέει κάτι...
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ VIDEO

Κόβουν το κάπνισμα οι μαθητές

Λιγότεροι μαθητές καπνίζουν σήμερα, σε σχέση με τις περασμένες δεκαετίες σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα του υπουργείου Παιδείας με θέμα «Πρόληψη του Καπνίσματος στη Σχολική Κοινότητα».

Ειδικότερα σχεδόν οι μισοί μαθητές, ηλικίας 14 έως 18 ετών, έχουν καπνίσει τουλάχιστον μια φορά, ένας στους πέντε είναι καθημερινός καπνιστής, ενώ ένας στους δέκα είναι βαρύς καπνιστής, δηλαδή καπνίζει περισσότερα από δέκα τσιγάρα την ημέρα.

Ωστόσο ο αριθμός των μαθητών που ..........

καπνίζουν σήμερα, σε σχέση με τους μαθητές της δεκαετίας του 1980 και τα μέσα της δεκαετίας του 1990, παρουσιάζει μείωση. Τότε κάπνιζε το 35% των εφήβων.

Ωστόσο, το 22% των εφήβων που καπνίζει συστηματικά σήμερα δεν θεωρείται καθόλου μικρό, ενώ εξίσου ανησυχητικό είναι και το 8% των εφήβων που καπνίζουν συστηματικά στην ηλικία των 13 ετών.

Ιδιαίτερο ρόλο για το κάπνισμα διαδραματίζει το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία οι πιθανότητες να αρχίσει ένας έφηβος το κάπνισμα αυξάνονται κατά έντεκα φορές εάν καπνίζει το φιλικό του περιβάλλον, είναι διπλάσιες εάν καπνίζουν τα μεγαλύτερα αδέλφια του, πενταπλάσιες εάν καταναλώνει παράνομες ουσίες, ενώ είναι τετραπλάσιες εάν πίνει καφέ.

Στην ημερίδα παραβρέθηκε ομάδα μαθητών του 15ου Λυκείου Πειραιά, με σύνθημα "Δεν θέλω να γίνουν τα όνειρά μου καπνός", που κατέθεσαν τις προσωπικές τους εμπειρίες από τη σχέση τους με το κάπνισμα.

«Είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε το βάρος στην πρόληψη, σε εκείνες τις ηλικίες όπου η προσωπικότητα ακόμη διαμορφώνεται» τόνισε κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της ημερίδας η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Φώφη Γεννηματά, η οποία αναφέρθηκε στη συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται για την αντιμετώπιση του καπνίσματος.

Real.gr

Πότε έγινε η πρώτη κλήση από κινητό!

Ηταν 3 Απριλίου του 1973 όταν οι ΗΠΑ αποχώρησαν από το Βιετνάμ και ο Πωλ Μακαρτνεϊ με τους Wings έβγαλαν το περίφημο Band On The Run.

Την ίδια ημέρα, 38 ολόκληρα χρόνια πίσω, ο Μάρτιν Κούπερ 44 ετών τότε, έκανε μια κλήση από το κινητό του κάνοντας βόλτες στη Νέα Υόρκη.

Οι περαστικοί τον κοιταζαν έκπληκτοι ..........

να περπατάει και να μιλάει και κανείς δεν φανταζόταν οτι το κινητό τηλέφωνο το 2011 θα ήταν πλέον προέκταση του χεριού μας.

Απειλούνται με κατάσχεση όσοι χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία

Περισσότερες από 720.000 επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούµενοι που χρωστούν εισφορές, καλούνται να ενταχθούν στον νέο διακανονισµό αποπληρωµής των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταµεία, ενώ σε αντίθετη περίπτωση απειλούνται με κατασχέσεις και πλειστηριασµούς. Τόσο το ΙΚΑ όσο και ο ΟΑΕΕ καλούν τους οφειλέτες να ενταχθούν στη ρύθμιση. «Όσοι δεν μπουν στη ρύθμιση, θα εφαρμοστούν τα αναγκαστικά μέτρα», δήλωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα 99,5», ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, επισημαίνοντας ότι είναι η τελευταία ρύθμιση που γίνεται.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα των ........

«Νέων», με τις διατάξεις του τελευταίου νόµου παρέχεται η δυνατότητα στους εργοδότες που χρωστούν στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, στον ΟΑΕΕ και στα άλλα Ταµεία στα οποία οφείλουν καθυστερούµενες ασφαλιστικές εισφορές µισθολογικών περιόδων απασχόλησης µέχρι 31/12/2010, να υπαχθούν σε καθεστώς προσωρινού διακανονισµού µέχρι 31/12/2012.

Ειδικότερα προβλέπεται: αναστολή έως τις 31/12/2012 της λήψης αναγκαστικών και λοιπών µέτρων είσπραξης για όσους εργοδότες υπαχθούν στον προσωρινό διακανονισµό µε τις εξής προϋποθέσεις:

Υποβολή σχετικής αίτησης στις αρµόδιες υπηρεσίες του Ιδρύµατος.
Κεφαλαιοποίηση των καθυστερούµενων ασφαλιστικών εισφορών χρονικών περιόδων µέχρι τις 31/12/2010.
Ανελλιπής καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/2011 και εφεξής.
Καταβολή ποσού που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 20% επί του µέσου όρου των µηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών του τελευταίου τριµήνου του 2010, έναντι της κεφαλαιοποιηµένης την 31/12/2010 οφειλής.

Το ποσό αυτό δεν θα µπορεί να είναι µικρότερο του 1,25% της κεφαλαιοποιηµένης την 31/12/2010 οφειλής, ούτε µεγαλύτερο του 40% του µέσου όρου των µηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών του τελευταίου τριµήνου του 2010 και σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είναι ίσο ή µεγαλύτερο των 150 ευρώ.

«Όσοι δεν μπουν στη ρύθμιση θα εφαρμοστούν τα αναγκαστικά μέτρα» υπογράμμισε ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος, τονίζοντας πως οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο. «Φορτώνουν το κόστος βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων στους συνεπείς» ανέφερε, ενώ πρόσθεσε πως από κατασχέσεις έχουν προκύψει στο ΙΚΑ ακίνητα, τα οποία θα πρέπει να αξιοποιηθούν. Τέλος, τόνισε πως το 2011 είναι μία δύσκολη χρονιά για το ΙΚΑ. «Ο όγκος των μηναίων ασφαλιστικών εισφορών έχει πέσει. Στο α΄τρίμηνο έχουμε υστέρηση εισόδων της τάξεως του 11%. Όμως θα με μία ετήσια υστέρηση εσόδων που δεν θα ξεπερνά το 4%».

Νέο ωράριο σε οκτώ υπηρεσίες

Δύο απογεύματα την εβδομάδα, πιθανότατα τη Δευτέρα και την Τετάρτη, και μέχρι τις 8.00 μ.μ. με παράλληλη μείωση του ωραρίου την Παρασκευή θα λειτουργούν από τον Οκτώβριο συγκεκριμένες δημόσιες υπηρεσίες που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση των πολιτών (πολεοδομίες, ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες, υπηρεσίες δήμων κ.τ.λ.), σύμφωνα με σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών και θα οριστικοποιηθεί μετά το Πάσχα.

Η εφαρμογή της παραπάνω πρότασης θα ..........

αποτελέσει τον βασικό κανόνα απογευματινής λειτουργίας δημοσίων υπηρεσιών. Στόχος της πρότασης του υπουργείου Εσωτερικών είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και θα συνοδευτεί με την επαναφορά της 8ωρης απασχόλησης στο Δημόσιο, όπως έχει δηλώσει ο αρμόδιος υπουργός κ. Γ. Ραγκούσης.

Η επαναφορά της 8ωρης απασχόλησης στο Δημόσιο (40 ώρες δουλειά την εβδομάδα), η οποία έρχεται να αντικαταστήσει το καθεστώς των 37,5 ωρών εργασίας που καθιερώθηκε στο Δημόσιο τον Μάιο του 1981, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών έχει τριπλό στόχο:

Την αύξηση της παραγωγικότητας του Δημοσίου, αφού θα προστεθεί μισή ώρα εργασίας την ημέρα στους περίπου 770.000 δημοσίους υπαλλήλους. Το ωράριο που ισχύει σήμερα στην πλειονότητα των υπηρεσιών του «στενού» δημόσιου τομέα είναι 7.30 π.μ. ώρα προσέλευσης και 3.00 μ.μ. ώρα αποχώρησης. Η ώρα αποχώρησης θα αυξηθεί κατά 30 λεπτά (3.30 μ.μ.).

Σε αρκετές δημόσιες υπηρεσίες, μετά τις μετατάξεις υπαλλήλων από ΝΠΙΔ, συνυπάρχουν υπάλληλοι με διαφορετικά ωράρια τα οποία θα εξισωθούν. Για παράδειγμα, σε κρατικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, που ισχύουν οι 7,5 ώρες εργασίας ημερησίως, έχουν μετακινηθεί υπάλληλοι δημοτικών επιχειρήσεων με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι εργάζονται 8ωρο.

Την εξοικονόμηση πόρων, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών οι επιπλέον 350.000 εργατοώρες που θα προσφέρουν οι δημόσιοι υπάλληλοι αντιστοιχούν σε 45.000 νέες προσλήψεις, αναδεικνύοντας την εξοικονόμηση που θα επιτευχθεί από το συγκεκριμένο μέτρο.

Την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Παράλληλα θα εφαρμοστεί το μέτρο της απογευματινής λειτουργίας υπηρεσιών «αιχμής», το οποίο θα επιφέρει «ντόμινο» αλλαγών στο ωράριο και άλλων τμημάτων του δημοσίου τομέα, όπως είναι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί που θα πρέπει να διευρύνουν τις ώρες λειτουργίας τους προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους δημόσιους υπαλλήλους. Δέσμευση της κυβέρνησης είναι η ολοήμερη λειτουργία των κρατικών παιδικών σταθμών, προκειμένου να εξυπηρετούν τις εργαζόμενες μητέρες που θα εργάζονται απογεύματα στις υπηρεσίες τους.

Ο συνδυασμός του νέου ωραρίου εργασίας με την απογευματινή λειτουργία υπηρεσιών αιχμής, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν θα πραγματοποιηθεί με την υλοποίηση διακεκομμένου ωραρίου. Εξετάζεται το ενδεχόμενο οι υπάλληλοι που θα απασχολούνται στις υπηρεσίες που θα έχουν απογευματινή λειτουργία να έχουν μειωμένο ωράριο κατά μία ώρα την Παρασκευή. Δεν αποκλείεται να δοθεί ως κίνητρο συμμετοχής των υπαλλήλων στις απογευματινές υπηρεσίες το μειωμένο ωράριο 6,5 ωρών.

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

Διευρυμένο ωράριο σε 11 χώρες και εξυπηρέτηση μέχρι τις 4 μ.μ. σε 10 χώρες

Το μέτρο της απογευματινής λειτουργίας των υπηρεσιών θα ενταχθεί στον συνολικότερο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Στην Ε.Ε. η λειτουργία δημοσίων υπηρεσιών ένα απόγευμα με διευρυμένο ωράριο για εξυπηρέτηση των πολιτών ισχύει σήμερα σε 11 χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ιταλία, Κύπρος, Λετονία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβενία), συνήθως την Πέμπτη ή την Τετάρτη.

Αντίστοιχα 10 χώρες έχουν ωράριο εξυπηρέτησης τουλάχιστον μέχρι τις 16:00 (Βουλγαρία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σουηδία, Φινλανδία και κάποιες υπηρεσίες στην Εσθονία και το Λουξεμβούργο).

Τέλος, ορισμένες χώρες έχουν μειωμένο ωράριο την Παρασκευή με παράλληλη απογευματινή λειτουργία 2 ημερών (Αυστρία, Γερμανία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Σλοβενία και Τσεχία).

Βασικά στοιχεία που διαμορφώνουν τις αποφάσεις των κυβερνήσεων στην Ευρώπη για τη διεύρυνση του ωραρίου είναι οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην κάθε χώρα, η εξασφάλιση συνθηκών ισορροπίας μεταξύ εργασιακής και προσωπικής ζωής στους υπαλλήλους, οι ρυθμίσεις για την ισότητα των δύο φύλων, καθώς και οι καινοτομίες στη δημόσια διοίκηση.

Σε ποιες υπηρεσίες θα εφαρμοστεί

Οι υπηρεσίες που θα έχουν απογευματινή λειτουργία από τον Οκτώβριο θα αφορούν τομείς που έχουν άμεση σχέση με την εξυπηρέτηση των πολιτών. Το υπουργείο Εσωτερικών σχεδιάζει παράλληλα την δημιουργία e-KEΠ, τα οποία σε συνδυασμό με τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αναμένεται να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο ολοκληρωμένων υπηρεσιών. Εξετάζεται η απογευματινή λειτουργία στις παρακάτω υπηρεσίες:

Πολεοδομίες στους 325 δήμους.

Εφορίες (το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει και τα φορολογικά ΚΕΠ).

Δημοτολόγια.

Ληξιαρχεία.

Οικονομικές υπηρεσίες των ΟΤΑ.

Ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.τ.λ.), στις πρωτεύουσες των νομών.

Υπηρεσίες Μεταναστών στις 7 αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις.

Βρεφονηπιακούς σταθμούς (κρατικούς και δημοτικούς)

ΚΕΠ.

Η απογευματινή λειτουργία δεν θα είναι καθολική, αλλά θα αφορά συγκεκριμένα τμήματα. Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών αφορά περισσότερους από 20.000 εργαζομένους.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί ως κίνητρο για την απογευματινή απασχόληση των υπαλλήλων το μειωμένο ωράριο στα πρότυπα των ΚΕΠ που λειτουργούν απογεύματα και διαθέτουν δύο βάρδιες (8.00-14.00 και 14.00-20.00). Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να υπάρχει απογευματινή βάρδια (από τις 12.30 έως τις 20.00) με μειωμένο ωράριο την Παρασκευή. Είναι βέβαιο ότι οι επιτελείς του υπουργείου Εσωτερικών θα εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και την απογευματινή λειτουργία που θα επιμηκύνει το ωράριο απογευματινής λειτουργίας κατά 4 ώρες (μέχρι τις 19.00). Σε κάθε περίπτωση θα υπάρχει μειωμένο ωράριο κατά μία ή δύο ώρες την Παρασκευή. Επίσης, κίνητρο μπορεί να αποτελέσει ένα ποσό που θα αποδίδεται ως πριμ παραγωγικότητας.

Πάντως, στελέχη της ΑΔΕΔΥ αναφέρουν πως θα πρέπει να υπάρχει σωστός σχεδιασμός και καταγράφουν την προσπάθεια που είχε γίνει στο παρελθόν να λειτουργήσουν το απόγευμα κάποιες εφορίες, χωρίς επιτυχία όμως, αφού εκείνες τις ώρες δεν λειτουργούσε το κεντρικό πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών.

ΕΘΝΟΣ

Από αύριο 6 Απριλίου τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ

Από αύριο Τετάρτη 6 Απριλίου έως και τις 15 Απριλίου 2011 θα καταβληθούν σε 425.544 οικογένειες τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ (πολυτεκνικό επίδομα, επίδομα τρίτου παιδιού, πολυτεκνικό επίδομα στις τρίτεκνες οικογένειες, εφάπαξ παροχή και ισόβια σύνταξη) του Β’ διμήνου 2011.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα επιδόματα θα καταβληθούν, ως εξής:.....

- Στους επιδοματούχους, που απογράφηκαν μέχρι τις 21 Μαρτίου 2011 και έχουν ανοίξει λογαριασμό σε τράπεζα ή στα ΕΛ.ΤΑ., το οικογενειακό επίδομα θα καταβληθεί με πίστωση του λογαριασμού τους (νέος τρόπος πληρωμής του ΟΓΑ) στις 6 Απριλίου 2011.

- Στους επιδοματούχους, που δεν απογράφηκαν και δεν άνοιξαν λογαριασμό σε τράπεζα ή λογαριασμό ΕΛ.ΤΑ., μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία, το επίδομα θα καταβληθεί μέσω των ΕΛ.ΤΑ (με το προηγούμενο σύστημα πληρωμών των επιδομάτων), από 6 έως και 15 Απριλίου 2011.

Η συνολική δαπάνη για τις πληρωμές αυτές ανέρχεται στο ποσό των 119.506.437,44 ευρώ.

Η διαδικασία της απογραφής, η οποία θα συνεχιστεί μέχρι τις 29 Απριλίου 2011, πραγματοποιείται με επιτυχία, αφού μέχρι σήμερα έχει ανταποκριθεί περίπου το 84% των επιδοματούχων. Εκτιμάται ότι μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία θα έχει απογραφεί το σύνολο των επιδοματούχων.

Η διοίκηση του ΟΓΑ γνωστοποίησε ότι, όσοι από τους δικαιούχους πολυτεκνικών επιδομάτων δεν έχουν απογραφεί, θα πρέπει να φροντίσουν άμεσα να απογραφούν και να καταθέσουν μέχρι τις 29 Απριλίου 2011 το «Απογραφικό Δελτίο», που τους έχει σταλεί από τον ΟΓΑ, στο κατάστημα της τράπεζας ή των ΕΛ.ΤΑ., που επιθυμούν να καταβάλλεται το επίδομά τους, ώστε η πλήρωμή τους να γίνει αποκλειστικά με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού των ΕΛ.ΤΑ, που θα έχουν επιλέξει.

Real.gr

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 5ης Απριλίου 2011

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.