Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Λήστεψαν την Αγροτική Τράπεζα στη Χώρα

Ένοπλη Ληστεία στην αγροτική τράπεζα στην Χώρα έγινε σήμερα στις 10:15 το πρωί.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δράστες της ένοπλης ληστείας ήταν τρείς, φορούσαν κουκούλες και κρατούσαν ένα μακρύκανο όπλο και δύο πιστόλια.

Μπήκαν στην Αγροτική Τράπεζα στη Χώρα Μεσσηνίας, πυροβόλησαν μία φορά στον αέρα για εκφοβισμό και κατευθύνθηκαν στον ταμία από του οποίου το ταμείο πήραν περίπου 10.000 ευρώ.

Αμέσως μετά, επιβιβάστηκαν σε ένα ............

κόκκινο αυτοκίνητο που είχαν παρκάρει έξω από το υποκατάστημα και διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Οι προσπάθειες της αστυνομίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους συνεχίζονται με αμείωτη ένταση...

Νάντια Γιαννακοπούλου: Δραστική μείωση στις τιμές των διοδίων

Στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης στις 13/12/10, που είχα καταθέσει σχετικά με τις υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές των διοδίων και τη δημιουργία νέων σταθμών, κυρίως στις διαδρομές Αθήνα –Καλαμάτα και Αθήνα –Θεσ/νίκη, μεταξύ άλλων, υπογράμμιζα την «επιτακτική ανάγκη παρέμβασης της πολιτείας ώστε να περιοριστεί η καταχρηστική και υπερβολική τιμολόγηση των διοδίων από τις εταιρίες εκμετάλλευσης». Επιπρόσθετα, επεσήμανα ότι «είναι ανεπίτρεπτο να μην ακολουθούν οι τιμολογήσεις των εταιριών τη γενικότερη οικονομική συγκυρία, δυσχεραίνοντας με κερδοσκοπικές πρακτικές τη μετακίνηση των πολιτών», κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη διαδρομή Αθήνα – Μεγαλόπολη, όπου το κόστος με επιστροφή για τους οδηγούς των Ι.Χ. αυτοκινήτων αγγίζει τα 25 ευρώ.

Στην απάντησή του ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών .........

και Δικτύων κ. Μαγκριώτης, συμμεριζόμενος τα ζητήματα που έθεσα, είχε αποκαλύψει την πρόθεση της Κυβέρνησης να προβεί σε επαναδιαπραγμάτευση με τις εταιρίες εκμετάλλευσης, αναφέροντας ότι οι συμβάσεις παραχώρησης κυρώθηκαν με νόμο στη Βουλή το 2007. Το ΠΑΣΟΚ τότε ως αντιπολίτευση, παρότι εκτιμούσε ότι τα έργα είναι αναγκαία για τη χώρα, επιφυλάχθηκε για το κόστος και την πυκνότητα των διοδίων και δεσμεύθηκε για τη μείωσή τους, όταν γίνει κυβέρνηση. Τόνισε, ότι αυτή παραμένει και η σταθερή επιλογή της κυβέρνησης μέχρι σήμερα και δεσμεύτηκε ότι πολύ σύντομα θα γίνουν τροποποιήσεις των συμβάσεων για τη μείωση των διοδίων και την επίλυση τεχνικών προβλημάτων των αυτοκινητοδρόμων.

Άμεσα, αναμένεται να ανακοινωθεί από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Ρέππα, η δραστική μείωση στις τιμές των διοδίων. Κατά τη συνεδρίαση του αντίστοιχου Κοινοβουλευτικού Τομέα, ο Υπουργός ενημέρωσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για την πρόταση του Υπουργείου, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η δραστική μείωση (έως και 50%) της βάσης υπολογισμού ανά χιλιόμετρο, με στόχο τα 3 λεπτά ανά χιλιόμετρο σε όλο το εθνικό οδικό δίκτυο. Επιπλέον, στο Υπουργείο επεξεργάζονται τη χρήση εκπτωτικών καρτών για τους συχνούς χρήστες αλλά και την αναλογική χρέωση, με βάση τα διασχιζόμενα χιλιόμετρα. Γίνεται, παράλληλα, προσπάθεια να εξασφαλιστεί σε πρώτη φάση, για χρονικό διάστημα 8 μηνών, η συνέχιση της χρηματοδότησής τους από τις τράπεζες, καθώς και η δημιουργία Ανώνυμης Εταιρείας του Δημοσίου που θα έχει ως "προίκα" τα μελλοντικά έσοδα των διοδίων. Αναµένεται, ακόμη, πρόταση για επαναχάραξη των τµηµάτων των αυτοκινητοδρόμων που έχουν μπλοκαριστεί, εξαιτίας των αποφάσεων του ΣτΕ στον υγροβιότοπο του Καϊάφα, όπου σύμφωνα µε απόφασή του πρέπει να απενταχθούν για περιβαλλοντικούς λόγους 25 χλμ. στο τµήµα Πύργος - Καλό Νερό.

Η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να παρέχει στους πολίτες ένα σύγχρονο και ασφαλές οδικό δίκτυο με χρήματα που θα αντλεί από τη γενικότερη φορολογία και όχι από τους επιπλέον φόρους των διοδίων. Είμαι ικανοποιημένη που για μια ακόμη φορά, η κυβέρνηση τηρεί τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις της και, συγκεκριμένα, για το θέμα του εξορθολογισμού της τιμής των διοδίων. Η μείωση των τιμών αποτελεί ένα βήμα για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και την ανακούφιση του, ήδη, βεβαρημένου προϋπολογισμού του ελληνικού νοικοκυριού.

Πρόταση της κυβέρνησης για μειώσεις στα διόδια

Μείωση της τιμής όλων των διοδίων για τρία χρόνια κατά 25% - 30% και κατά 50% στα υπό κατασκευή τμήματα προτείνει το υπουργείο Υποδομών στις κατασκευάστριες κοινοπραξίες των πέντε αυτοκινητόδρομων.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης ..........

Τύπου, οι υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας ανακοίνωσαν τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος, ύψους 500 εκατ. ευρώ, ως εγγύηση για τη συνέχιση της δανειοδότησης των εταιρειών που κατασκευάζουν τα έργα, αλλά και τη δημιουργία μίας ειδικής εταιρείας του Δημοσίου, με κεφάλαιο την τιτλοποίηση των μελλοντικών εσόδων από τα διόδια.

Το συγκεντρωθέν ποσό θα χρησιμοποιηθεί και για τη μείωση του δημόσιου χρέους, δηλαδή, όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, από τα κεφάλαια αυτά μπορούν να εξαγοραστούν ομόλογα που λήγουν, είτε ομολόγα από την τραπεζική αγορά.

Με τη δημιουργία του ειδικού εγγυητικού λογαριασμού το Δημόσιο παρέχει εγγύηση προς τις τράπεζες, ελληνικές και ξένες, για να συνεχίσουν τη δανειοδότηση των κατασκευαστριών εταιρειών.

Η πρόταση του ελληνικού δημοσίου, όπως εξηγησε ο υπουργός Υποδομών, περιλαμβανει μία ενδιάμεση συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για μία περίοδο έως τον Οκτώβριο, ή και έως το τέλος του 2011 και αυτό, επειδή τα προβλήματα, που πρέπει να επιλυθούν, είναι πολλά και η συνολική λύση απαιτεί χρόνο. Η ενδιάμεση αυτή συμφωνία θα έχει τη μορφή ενός μνημονίου, που αν συμφωνήσουν οι κοινοπραξίες, θα υπογραφεί και θα πάρει τη μορφή νόμου, που θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή. Στη συνέχεια, θα γίνουν νέες συζητήσεις για μία μακροχρόνια συμφωνία στο πνεύμα των υφισταμένων συμβάσεων παραχώρησης.

Σε ό,τι αφορά τις μειώσεις, διευκρίνισε ότι μπορούν να γίνουν και έως το τέλος του τρέχοντος μηνός αν συμφωνήσουν οι κοινοπραξίες και θα την επιβαρυνθεί το δημόσιο έναντι των μελλοντικών του εσόδων.

Επίσης, κάλεσε τις εταιρείες να προβούν σε αναλογικές χρεώσεις, μέσω ηλεκτρονικών διοδίων, και στην καθιέρωση εκπτωτικών πολιτικών. Παράλληλα, επιβάλλεται, όπως είπε, να ολοκληρωθεί η κατασκευή του παράπλευρου δικτύου για την εξυπηρέτηση των κατοίκων των γειτονικών περιοχών.

Από την πλευρά του και ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να προχωρήσουν τα έργα και υπογράμμισε ότι η τυχόν ακύρωσή τους θα έστελνε ένα λάθος μήνυμα στο εξωτερικό, ως προς την ελκυστικότητα της Ελλάδας για επενδύσεις.

Ο κ. Ρέππας τέλος έκανε γνωστό ότι ορισμένα τμήματα των αυτοκινητοδρόμων θα καθυστερήσουν να ολοκληρωθούν, λόγω των προσφυγών στο ΣτΕ και των αποφάσεων, που έχουν εκδοθεί. Ένα από αυτά είναι στην Ολυμπία Οδό από το Κάτω Σαμικό μέχρι τον ποταμό Νέδα, μήκους 31 χιλομέτρων, επίσης στα Βραχνέικα Αχαϊας, μήκους 18 χιλιομέτρων, αλλά και στον αυτοκινητόδρομο Ε65 Λαμία - Εγνατία.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά τάχθηκε κατά της αναρδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

ΚΚΕ: Κυβερνητικοί ελιγμοί και απάτες

«Η κυβέρνηση με ελιγμούς και απάτες, ταυτόχρονα με την απροσχημάτιστη τρομοκρατία, επιχειρεί να αντιμετωπίσει τη λαϊκή κατακραυγή και πάλη που απαιτεί την πλήρη κατάργηση όλων των διοδίων», σχολιάζει το ΚΚΕ

«Κανείς δεν πρέπει να ξεγελαστεί από το γνωστό κόλπο του Χότζα, γιατί ούτε περί αυτού πρόκειται, αλλά περί συμπαιγνίας μεταξύ κυβέρνησης, μεγαλοεργολάβων και τραπεζών», συμπληρώνει.

Επιπλέον, το Κομμουνιστικό Κόμμα καλεί σε «οργανωμένη πάλη για να καταργηθούν όλα τα διόδια, για να ανατραπεί η πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη της πλουτοκρατίας και οδηγεί το λαό στη φτώχεια και τη δυστυχία».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η εγκαυστική από τη κλασική αρχαιότητα στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες από το Εικαστικό Εργαστήρι Κυπαρισσίας

Η εγκαυστική από τη κλασική αρχαιότητα στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες θα είναι το θέμα της διάλεξης που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Απριλίου και ώρα 7μ.μ. στην Κυπαρισσία και συγκεκριμένα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η ημερίδα διοργανώνεται από το Εικαστικό Εργαστήρι Κυπαρισσίας.

Η εγκαυστική είναι ανθρώπινη εικαστική δραστηριότητα ηλικίας πλέον των 2.500 χρόνων.
Ο ιστορικά εξελιγμένος άνθρωπος, την συνέδεσε πάντα:

► Με τις μνημειακές δραστηριότητές του που..........

είχαν ως υλικό κατασκευής το μάρμαρο (αρχιτεκτονική και γλυπτική): χρωματική επίχριση αρχιτεκτονικών μελών και αγαλμάτων, την ζωγραφική παράσταση σημάτων – μνημείων.

► Με την πολιτισμική συνθήκη και το κλίμα περιοχών: οι δυο αυτοί συντελεστές παγίωσαν τις εθιμικές συνήθειες απόδοσης τιμών στους προγόνους του ιστορικού ανθρώπου, του τυπικού της ταφής. των νεκρών του και λοιπών δραστηριοτήτων οι οποίες καθόρισαν το ύψος του πολιτισμού του. Ο δεύτερος συντελεστής ευνόησε ιδιαιτέρα την άνθηση της δραστηριότητας της εγκαυστικής ζωγραφικής στην ελληνική και κάτω Ιταλική χερσόνησο καθώς και στην Αίγυπτο. Το κλίμα της οποίας, σε συνδυασμό με τα ταφικά έθιμα τον ελληνικών κοινοτήτων της πτολεμαϊκής, και ρωμαϊκής της περιόδου, εξασφάλισε την μακροβιότητα αυτού του μοναδικού πολιτισμικού προϊόντος που ήταν ή ελληνική ζωγραφική της ύστερης αρχαιότητας. Το πνεύμα αυτής της ζωγραφικής- μέσω των πορτραίτων του Φαγιούμ- περιήλθε σε μας ακέραιο, δίνοντάς μας πέρα της αισθητικής ευχαριστήσεως και πλήθος ιστορικών πληροφοριών για την Αίγυπτο της ύστερης αρχαιότητας και των πρώτων Χριστιανικών χρόνων.

► Με την απεικόνιση του Θείου, θέμα προσφιλές στην τέχνη ήδη από τους προϊστορικούς ακόμη χρόνους.

► Με την πανάρχαια γνώση, εμπειρική τότε, του συγκερασμού ανόμοιων στοιχείων με την βοήθεια καταλυτών, σε ομοιογενή γαλακτώματα συνδετικά χρωμάτων πολύ ισχυρών για τα δεδομένα της εποχής. Τα γαλακτώματα αυτά κρατούν ακόμα ζηλότυπα τα μυστικά τους σε πείσμα της χημείας.

► Με τις περιοχές από τις οποίες προμηθεύονταν τις πρώτες ύλες για την κατασκευή χρωστικών ουσιών. {Φρόντιζαν να τις διαφυλάττουν και να τις καταγράφουν καθώς μας πληροφορεί ο Γάϊος Πλίνιος Σεκούνδος, στο 35o βιβλίο του, της Φυσικής Ιστορίας όπου εξετάζονται τα διάφορα είδη γαιών, - οξείδια δηλαδή μετάλλων (ορυκτά χρώματα) - βασικής πρώτης ύλης για τις χρωστικές ουσίες του καιρού του.«Αυτά τα χρώματα, οι ζωγράφοι τα ονομάζουν γεώδη.» Αλλά και χρώματα που έδιναν τα φυτά και τα όστρακα} κατάλληλα για την ζωγραφική με την τεχνική της εγκαυστικής.
Από τα μέσα της κλασικής αρχαιότητας έως τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, η αρχαιολογική έρευνα μας προσφέρει εντυπωσιακές πληροφορίες δανεισμού ζωγραφικού ύφους που, κυρίως μέσα από τις τεχνικές της νωπογραφίας και της εγκαυστικής, τίθεται στην υπηρεσία της νέας θρησκείας των παλαιοχριστιανικών και πρωτοχριστιανικών χρόνων, έως τον 7ο αι. μ.Χ.

Η εικονομαχία ανακόπτει βίαια τη ζωγραφική συνέχεια στο ανατολικό ρωμαϊκό κράτος και θα σημάνει στην ουσία το τέλος της εγκαυστικής. Αυτού του μοναδικού σε ποιότητα είδους της τέχνης, που ήκμασε στις ελληνικές κοινότητες και μετεφέρθη ως δάνειο στην ρωμαϊκή επικράτεια, θεραπευομένου κατά κανόνα από Έλληνες τεχνίτες, η τεχνική του ανεσύρθη από την ιστορική λήθη, πάλι από Έλληνες ζωγράφους τον 20ο αιώνα, γονιμοποιώντας καταλυτικά την ζωγραφική των πιο χαρισματικών ζωγράφων της γενιάς του μεσοπολέμου στη χώρα μας. Μετά το 843 η νωπογραφία και η ψηφιδογραφία θα ξαναβρούν μετά δυσκολίας τον βηματισμό τους έως το 1453 όπου θα σημανθεί σχηματικά και η εκπνοή της τελευταίας. Μονάχη πλέον η νωπογραφία διασώζοντας το πνεύμα του Πολυγνώτου , του Ευφράνορος, του Παρασείου, του Νικία….όπως της παραδόθηκε μέσα από τα πορτραίτα του Φαγιούμ , των πρώτων κηρόχυτων εικόνων ,των ζωγράφων του Herculaneum, των πρωτοχριστιανικών βασιλικών, των κατακομβών, αλλά και των σπουδαίων ζωγράφων της μακεδονικής αναγέννησης του 13ου μΧ. αιώνα θα διασωθεί δια αυτού μεταφέροντάς το έως τις αρχές του 19ου μΧ. αιώνα.

Δη.κ.ε.π.π.α.κ εικαστικό εργαστήρι,
οδός Πονηροπούλου δίπλα στο Κ.Ε.Π τηλ. : 27610 22980. Παρασκευή (17:00-21:00μ.μ.) Σάββατο & Κυριακή (10:00-πμ-18:00μμ) κιν.6977017876
Ιστορία της Τέχνης : διάλεξη & εργαστήρια εγκαυστικής
Διάλεξη : Σάββατο 16/4/11 ώρα 19:00
Εργαστήρια εγκαυστικής: Παρασκευή 17:00-21:00 Σάββατο 10:00-14:00 & 16:00-19:00
Εισηγητής Τάσος Αριδάς
Υπεύθυνος εργαστηρίων: Νίκος Ζαχαρίου

Επιστολή Νάντιας Γιαννακοπούλου για το Κέντρο Διαβιβάσεων

Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,

Η κυβέρνηση, στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης των στρατιωτικών μονάδων και των κέντρων εκπαιδεύσεως ειδικότερα, έχει εκπονήσει ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της δομής και λειτουργίας τους που προφανώς, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη σύντμηση και τον αριθμητικό περιορισμό τους, εκτός των άλλων και για οικονομικούς, φρονώ, λόγους.

Πρόσφατα, σε απανωτές ερωτήσεις, τόσο δικές μου όσο ..........

και άλλων συναδέλφων, έχετε απαντήσει ότι το Κέντρο Διαβιβάσεων Καλαμάτας δεν πρόκειται να κλείσει και θα συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του, ενώ στην απάντηση του κ. Μπεγλίτη τονίζεται ότι η λειτουργία του προβλέπεται και στο μελλοντικό σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ωστόσο, σε χθεσινά και προχθεσινά δημοσιεύματα του αθηναϊκού και του τοπικού Τύπου, αλλά και σε ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης, φαίνεται ότι το ΚΕΔΒ Καλαμάτας θα κλείσει οριστικά σε έξι μήνες. Το θέμα αυτό απασχολεί σοβαρά την τοπική κοινωνία της Καλαμάτας και τους φορείς του τόπου, για τους σοβαρούς λόγους που σας έχουμε εγγράφως εκθέσει στις ερωτήσεις μας. Η εξέλιξή, δε, του θέματος αυτού (κλείνει, δεν κλείνει το ΚΕΔΒ), έχει ταλανίσει όλους όσους ασχολούνται με το ζήτημα αυτό.

Κατόπιν αυτών, παρακαλώ θερμά να μας δώσετε άμεσα μία σαφή και οριστική απάντηση, η οποία θα βάζει τέλος στα φημολογούμενα σενάρια περί κλεισίματος του ΚΕΔΒ Καλαμάτας.

Με κάθε τιμή,

Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου,

βουλευτής Μεσσηνίας

Τους έπιασαν με οπλοστάσια σε Μεσσηνία

Αντιμέτωποι με το πιστόλι ενός 45χρονου βρέθηκαν δύο υπάλληλοι του δήμου Πύλου- Νέστορος στη Μεσσηνία, την στιγμή που έκοβαν… χόρτα την άκρη του δρόμου! Ο οπλοφόρος ταμπουρώθηκε στο σπίτι του στο Σουληνάρι της Πύλου και χρειάστηκε πολύωρη διαπραγμάτευση με τους αστυνομικούς για να παραδοθεί. Η σύλληψή του έφερε στο φως ένα μικρό οπλοστάσιο που κατείχε παράνομα.

Ειδικός διαπραγματευτής αξιωματικός έπεισε ............

τον 45χρονο να παραδοθεί για να μην γίνει αιματοχυσία. Στην κατοχή του βρέθηκε το γεμάτο σφαίρες πιστόλι μάρκας Walther των 9 mm με το οποίο απείλησε τους δημοτικούς υπαλλήλους, αλλά και ένα κυνηγετικό δίκαννο πλήρες φυσιγγίων με κομμένες κάννες και κοντάκι, εξαρτήματα άλλου κυνηγετικού όπλου, μία ξιφολόγχη, δύο ξιφίδια, μία διόπτρα όπλου, τρία φυσίγγια πολεμικού όπλου διαμετρήματος 7,62 mm και εννέα κάλυκες από πιστόλι των 9 mm.

Πρωτο Θέμα

Δικαίωση για συμβασιούχους πριν από το 2001

«Πιλότο» για χιλιάδες συμβασιούχους αποτελεί η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που δικαιώνει συμβασιούχους του ΟΠΑΠ, την περίοδο 1996-‘98 και μετατρέπει τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου.

Η ολομέλεια του Αρείου Πάγου σε διάσκεψη, ..........

κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε κατά πλειοψηφία ότι όσοι είχαν συμβάσεις ορισμένου χρόνου με το δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα προ του 2001, μπορούν να μονιμοποιηθούν σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία.

Οι Αρεοπαγίτες έκριναν ότι πριν την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001, δεν υπάρχει απαγόρευση μονιμοποίησης των συμβασιούχων και τα δικαστήρια μπορούν να κρίνουν σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία (νόμοι 2112/1920, 3239/1954, κλπ), εάν συντρέχουν λόγοι και προϋποθέσεις για την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Στην προκειμένη περίπτωση, οι καθαρίστριες του ΟΠΑΠ εργάστηκαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, απο το 1991 έως το 1998 και κατέθεσαν αγωγές πριν τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001.

Υπενθυμίζεται, ότι μετά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος, το άρθρο 103 απαγορεύει ρητά τη μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι η απόφαση αυτή του Αρείου Πάγου, δεν καλύπτει τους συμβασιούχους που απασχολήθηκαν μετά το 2001.

Τη θετική τους ψήφο έδωσαν 26 Αρεοπαγίτες, ενώ κατά ψήφισαν 20. Η απόφαση αποτελεί έκπληξη, καθώς υπήρξαν αρνητικές εισηγήσεις τόσο από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε όσο και από τον Αρεοπαγίτη εισηγητή Ανδρέα Δουλγεράκη.

Real.gr

Με κριτήρια η χορήγηση του επιδόματος ανεργίας

Τη σύνδεση του επιδόματος ανεργίας με εισοδηματικά κριτήρια εξετάζει το υπουργείο Εργασίας.
Στόχος του υπουργείου είναι ο εξορθολογισμός των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων ύψους 6 δισ. ευρώ, που θα αρχίσει με τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ και θα επεκταθεί σε άλλα επιδόματα.

Ήδη στο υπουργείο έχει ξεκινήσει η ............

απογραφή των επιδομάτων και η μελέτη θα είναι έτοιμη τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με «Τα Νέα» σχεδιάζεται η καθιέρωση νέων διευρυμένων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων στην καταβολή κάθε επιδόματος.

Αυτό σημαίνει ότι για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας θα λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα από άλλες πηγές (εργασία, ακίνητα, μετοχές, τόκοι καταθέσεων) καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, οικόπεδα).

Σε περίπτωση που κάποιος έχει εισόδημα και περιουσία πάνω από ένα όριο, τότε θα χάνει το επίδομα ή κάθε άλλη παροχή από το κράτος.

Ένα από τα κριτήρια ενδέχεται να είναι το οικογενειακό εισόδημα. Δηλαδή αν κάποιος είναι άνεργος, αλλά το εισόδημα της συζύγου ξεπερνά ένα ορισμένο ποσό, τότε δεν θα λαμβάνει το επίδομα.

Άλλωστε χθες η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη ανέφερε στον Real fm 97,8 ότι θα υπάρξουν αποφάσεις για την καλύτερη απόδοση της περιουσίας των 15 δισ. ευρώ των ταμείων, προκειμένου να βελτιωθούν τα έσοδα, ενώ στο σκέλος των δαπανών επανέλαβε ότι θα γίνει εξορθολογισμός της επιδοματικής πολιτικής, χωρίς, όμως, περικοπές αλλά με διασταύρωση ελέγχων και απογραφή των δικαιούχων.

Από τη πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός, Γ Κουτρουμάνης μιλώντας στο Βήμα fm είπε ότι "ακόμη και στα επιδόματα ανεργίας, χρειάζεται ένα νοικοκύρεμα", καθώς, υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται και παίρνουν ταυτόχρονα επίδομα.

Εξάλλου, χθες το απόγευμα κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της τρόικας επισκέφθηκε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Τα στελέχη της τρόικας έκαναν αποδεκτές τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για εξοικονόμηση των 7,5 δισ. ευρώ έως το 2015. Ωστόσο, ζήτησαν να τεθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα στην εκπλήρωση των στόχων που έχουν τεθεί, ενώ εξετάσθηκε σημείο προς σημείο η εξοικονόμηση που μπορεί να προέλθει από αύξηση των εσόδων και περιστολή δαπανών.

Real.gr

50% εκπτωση στα εισητήρια του τριφυλιακού Ερασιτεχνικού Θεάτρου για τους πολύτεκνους.

Το Τριφυλιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο προσφέρει στους πολύτεκνους 50% έκπτωση στο εισητήριο για την παράσταση που δοθεί στην Κυπαρισσία στις 17 Απριλίου ώρα 21:00 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Τριφυλίας στο χώρο του ΤΕΕ Κυπαρισσίας.



Ναντια Γιαννακοπούλου: Τόνοι ανακυκλώσιμων, αξιοποιήσιμων υλικών στις χωματερές

Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων έχει πάρει, δυστυχώς, τεράστιες διαστάσεις, ενώ υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στην εφαρμογή και την πρόοδο των ισχυόντων Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, κάτι που βέβαια δεν είναι καθόλου ευχάριστο, αν σκεφτούμε ότι οι τάσεις δείχνουν ότι τα σκουπίδια μας αυξάνονται, άρα το πρόβλημα θα εντείνεται μέρα με τη μέρα. Είναι ανησυχητικά τα φαινόμενα που εμφανίζονται και στη χώρα μας, όπου τα απορρίμματα γίνονται πεδίο ανταγωνισμού «τεχνολογιών» για την ακρίβεια λόγω οικονομικών συμφερόντων.

Σε συνάρτηση των παραπάνω, είναι γεγονός, .........

πλέον, ότι μεγάλο ποσοστό από τα ανακυκλώσιμα υλικά θάβονται στις χωματερές διότι δεν μπορούν να επεξεργαστούν. Χαρακτηριστικά, από το εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης των Άνω Λιοσίων που δέχεται σύμμεικτα απορρίμματα παράγονται εναλλακτικά καύσιμα για τις τσιμεντοβιομηχανίες που όμως καταλήγουν στο τέλος στον ΧΥΤΑ, καθώς οι τελευταίες δεν ενδιαφέρονται να απορροφήσουν αυτό το καύσιμο. Επίσης, το 25% των σκουπιδιών που πετιούνται στους μπλε κάδους της ανακύκλωσης, καταλήγουν τελικά στη χωματερή αφού δεν έχουν τη δυνατότητα επιπλέον επεξεργασίας.

Βέλτιστη τεχνική διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων είναι, αναμφισβήτητα, αυτή της αποτροπής δημιουργίας αποβλήτων, με δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού, ενώ ως αναγκαία για τα εναπομείναντα απόβλητα κρίνεται η τεχνική της υγειονομικής απόθεσης/ταφής. Για την πολιτεία, οι τομείς προτεραιότητας πρέπει να είναι: α) η ελαχιστοποίηση του όγκου και της ποιότητας των αποβλήτων, β) η ανακύκλωση και γ) η υγειονομική απόθεση υπολειμμάτων.

Συνεπώς, η υλοποίηση βέλτιστης πρακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ένας συνδυασμός ευαισθησίας και ευσυνειδησίας του κάθε πολίτη και οργάνωσης και λειτουργίας του κράτους. Αφενός, βέβαια, ο πρώτος διαχωρισμός που πραγματοποιείται από τους δημότες, ειδικά στην Ελλάδα, δεν είναι καθόλου αξιόπιστος οπότε τα απορρίμματα οδηγούνται σε εγκαταστάσεις διαλογής, μηχανικής ή χειροκίνητης. Αφετέρου, η ολοκληρωμένη διαχείριση απαιτεί τη δημιουργία σημαντικών βιομηχανικών μονάδων με όχι αμελητέες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η απόδοση των συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης μπορεί να είναι εντυπωσιακή, όπως η αναφορά μείωσης των αποβλήτων που αποτίθενται – «φτάνουν» στον ΧΥΤΥ του νησιού Gotland της Σουηδίας από 25.900 τόνους το 1997 στους 2.650 τόνους το 2007.

Επομένως, πρέπει να επιτύχουμε άμεσα μείωση των απορριμμάτων, επαναχρησιμοποίηση και αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης. Για να το επιτύχουμε, πρέπει να ενημερωθούν οι πολίτες σωστά και έγκυρα και να συμμετέχουν. Στα πλαίσια αυτά η συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση είναι εκ των ων ουκ άνευ. Κατόπιν αυτών,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

1. Με ποιο τρόπο αξιοποιείται το ειδικό τέλος ανακύκλωσης που εισπράττει το κράτος;

2. Προτίθεται η κυβέρνηση να θεσμοθετήσει και να πιέσει τις εταιρίες, ώστε η αναγραφή της ανακυκλωσιμότητάς τους να γίνει περισσότερο διακριτή;

3. Εξετάζεται η δυνατότητα να παρέμβει στις αλυσίδες λιανικής πώλησης, να καθιερώσει την κατηγοριοποίηση σε α) πλήρως ανακυκλώσιμα, β) μερικώς ανακυκλώσιμα και γ) μη ανακυκλώσιμα και να καθιερώσει την τοποθέτησή τους στο ράφι ανάλογα με αυτήν την κατηγοριοποίηση;

4. Προτίθεται η κυβέρνηση να προωθήσει:

α) ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης των πολιτών όσον αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων;

β) την παροχή οικονομικών κινήτρων στους πολίτες για την εφαρμογή περιβαλλοντικά ορθής πρακτικής διαχείρισης των οικιακών απορριμμάτων;

5. Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για την προώθηση των βέλτιστων τεχνικών διαχείρισης των απορριμμάτων και συγκεκριμένα για:

α) την επαναχρησιμοποίηση φιαλών και δοχείων και τη μείωση της χρήσης των μη-επαναχρησιμοποιούμενων συσκευασιών;

β) τη διανομή επαναχρησιμοποιούμενων σακουλών από τα καταστήματα λιανικής;

5. Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για την εφαρμογή όλων εκείνων των διεργασιών, οι οποίες απαιτούνται ώστε το σύνολο των αποβλήτων να αξιοποιούνται μερικώς ή ολικώς και, συγκεκριμένα:

α) την επαναχρησιμοποίηση του αποβλήτου ως έχει για την ίδια ή διαφορετική χρήση;

β) την αναγέννηση των αποβλήτων, τα οποία μετά από επεξεργασία, επιστρέφουν στα αρχικά τους χαρακτηριστικά;

γ) την ανάκτηση των αποβλήτων, τα οποία μετά από σημαντική επεξεργασία, διαχωρίζονται στα υλικά από τα οποία αποτελείται τα οποία και επαναχρησιμοποιούνται;

δ) την ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων, τα οποία μετά από επεξεργασία, ως καύσιμο είτε στην τσιμεντοβιομηχανία είτε για την παραγωγή ενέργειας είναι, υπό προϋποθέσεις, μία περιβαλλοντικά ενδεδειγμένη μέθοδος;

Η ερωτώσα βουλευτής,

Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

Ο Συμπαραστάτης του Δημότη έγινε αόρατος!

Άρθρο του κ. Θεόδωρου Κουτρούκη

Καθώς συμπληρώθηκαν οι 100 πρώτες ημέρες από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» θα μπορούσε αποτιμηθεί η διαδικασία εκλογής του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης (ΣΔΕ) στους δήμους της χώρας. Η κατάσταση είναι απογοητευτική. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στην «Ελευθεροτυπία» το πρώτο δίμηνο εφαρμογής του θεσμού η θέση καλύφθηκε μόνο σε 20 από τους 180 δήμους.

Το χειρότερο όμως είναι η στάση μιας μεγάλης .........

μερίδας των αιρετών της αυτοδιοίκησης απέναντι στο θεσμό. Πολλοί δήμαρχοι, που επιθυμούν να διορίσουν τον «κολλητό» τους, δίνουν «γραμμή» στην παράταξη τους με αποτέλεσμα οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας να ψηφίζουν όλοι το (συχνά εμφανώς ανεπαρκές) πρόσωπο χωρίς καμία τεκμηρίωση της ψήφου τους. Με αυτόν τον τρόπο εγείρονται βαρυσήμαντα ερωτήματα για την ικανότητα ή τη βούληση τους να κρίνουν ορθολογικά μια υποψηφιότητα για αυτή την τόσο νευραλγική θέση στο δήμο.

Οι προθέσεις είναι πλέον κρυστάλλινες: οι επικεφαλής των αυτοδιοικητικών πλειοψηφιών κατά κανόνα επιθυμούν να στελεχωθεί ο νεότευκτος θεσμός από «ημέτερες μαριονέτες» ή από φιλικά προς εκείνους πρόσωπα. Στην περίπτωση που δεν το πετυχαίνουν προτιμούν να αφήσουν τη θέση κενή, ώστε να αποσοβήσουν τον κίνδυνο να ελεγχθούν (κι ενδεχομένως να εκτεθούν) τα κακώς κείμενα της διοικητικής τους πρακτικής.
Το αποτέλεσμα για τις τοπικές κοινωνίες είναι πρόδηλο: οι εκλεγμένοι δημοτικοί άρχοντες -μη εκλέγοντας συμπαραστάτη- στερούν από τους πολίτες τη δυνατότητα να επιλύουν τις διαφορές τους με την αυτοδιοίκηση εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα και τους εγκαταλείπουν έρμαια στη δημοτική γραφειοκρατία. Οι πολίτες αυτών των ΟΤΑ δε θα έχουν το δικαίωμα να προστατευτούν έναντι των αυθαιρεσιών της αυτοδιοίκησης, ενώ οι αιρετοί θα διατηρήσουν πλήρως τη δυνατότητα τους να ασχολούνται με μικροεξυπηρετήσεις και ρουσφετολογικές διευκολύνσεις θέτοντας παρακαταθήκη για την επανεκλογή τους.

Καθώς ο θεσμός κινδυνεύει να εκφυλιστεί είναι ανάγκη να θωρακιστεί με μερικές νομοθετικές παρεμβάσεις:
α) να τεθούν πιο συγκεκριμένες προϋποθέσεις στελέχωσης του θεσμού (πέραν των αόριστων «κύρος και εμπειρία»), ώστε ο Συμπαραστάτης να μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο του και να μην καταστεί διακοσμητικό πρόσωπο λόγω ανεπάρκειας.
β) να μην αλλάξει για κανένα λόγο η διάταξη που απαιτεί τα 2/3 των ψήφων του συμβουλίου και να καθιερωθεί η φανερή ψηφοφορία των αιρετών με αιτιολόγηση της ψήφου. Η προσέγγιση του αλήστου μνήμης «διορισθέντος κηπουρού», ας παραμείνει στο πολυθρύλητο χρονοντούλαπο της ιστορίας, όπου και ανήκει.
γ) να καθιερωθεί μηχανισμός ανάδειξης του Συμπαραστάτη στην περίπτωση που σε τρεις ψηφοφορίες δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία π.χ. με δημόσια κλήρωση μεταξύ των υποψηφίων.
δ) η μη ανάδειξη συμπαραστάτη να επιφέρει συνέπειες στην χρηματοδότηση των ΟΤΑ, καθώς πλέον αυτοί οι δήμοι θα παρέχουν λιγότερες υπηρεσίες στους πολίτες σε σχέση με άλλους ΟΤΑ.

Καταλήγοντας ο πολυσήμαντος θεσμός του Συμπαραστάτη πρέπει να προστατευτεί από εκείνους που θέλουν να συρρικνώσουν τα δικαιώματα του πολίτη και να υποθάλψουν την κακοδιοίκηση, οι οποίοι αυτή τη φορά έχουν ονοματεπώνυμο.

Πειθαρχικό για εφοριακό που υπεξαίρεσε 2,2 εκατ. ευρώ

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ... ΕΚΠΛΗΞΗ!
Σε αναστολή των καθηκόντων του και παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο για άτακτη διαχείριση προχώρησε την Τετάρτη το Υπουργείο Οικονομικών για τον υπάλληλο της ΚΓ΄ ΔΟΥ Αθηνών, στους λογαριασμούς του οποίου εντοπίστηκαν κινήσεις μεγάλων ποσών από την Αρχή Καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες...
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για τον προϊστάμενο της ΔΟΥ στην Κυψέλη, ο οποίος κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε 2,2 εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία της εφορίας.

Ο εφοριακός αναζητήθηκε από την αστυνομία και τον ΣΔΟΕ, ωστόσο δεν έχει εμφανιστεί ακόμα για να απολογηθεί.

Στους λογαριασμούς βρέθηκε το εν λόγω ποσό, το οποίο και δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει από πουθενά. Σημειώνεται πως ο προϊστάμενος διαχειριζόταν τις πληρωμές και επιστροφές φόρων προς τις εταιρείες.

Από τους Οικονομικούς Επιθεωρητές πραγματοποιείται έρευνα των στοιχείων των υποθέσεων που διαχειριζόταν ο υπάλληλος, ενώ έχει ήδη γίνει δέσμευση των τραπεζικών καταθέσεων του και απαγόρευση εκποίησης της ακίνητης περιουσίας του.


Μεσσηνιακές εφημερίδες της 14ης Απριλίου 2011

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.




Ο Μεσσηνιακός Λόγος είναι Εβδομαδιαία εφημερίδα