Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Πρωτομαγιά

-Πρωτομαγιά ονομάζεται η πρώτη μέρα του Μαΐου, η οποία είναι μέρα αργίας (η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, για το εργατικό κίνημα είναι απεργία) για πολλές χώρες του κόσμου.

Τις περισσότερες φορές η Πρωτομαγιά είναι συνώνυμη με την Παγκόσμια Μέρα των Εργατών (Εργατική Πρωτομαγιά), την ημέρα δηλαδή που τιμώνται οι αγώνες του εργατικού κινήματος.

Ο εορτασμός όμως της Πρωτομαγιάς, έχει ........

τις ρίζες του στις παγανιστικές εορτές του παρελθόντος. Πολλά από τα αρχαία έθιμα έχουν επιβιώσει μέχρι και σήμερα. Η σημασία της ημέρας της Πρωτομαγιάς για τους αρχαίους λαούς οφείλεται στο γεγονός πως ημερολογιακά (για το βόρειο ημισφαίριο) η πρώτη ημέρα του Μαΐου βρίσκεται ανάμεσα στην Εαρινή Ισημερία και το Θερινό Ηλιοστάσιο, τοποθετείται δηλαδή στην αρχή της άνοιξης.

Οι πρώτοι εορτασμοί της Πρωτομαγιάς ξεκίνησαν στην προ-χριστιανική Ευρώπη με γιορτές όπως το κέλτικο Μπελτέιν και την εωσφορική γιορτή της Νύχτας του Walpurgis στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Με τον εκχριστιανισμό όμως της Ευρώπης, πολλές από αυτές τις γιορτές είτε απαγορεύτηκαν, είτε έλαβαν χριστιανικό χαρακτήρα. Έτσι, ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς έχασε τον θρησκευτικό του νόημα. Σήμερα, σε πολλές περιοχές της Ευρώπης επιβιώνουν έθιμα αυτής της εποχής όπως ο χορός γύρω από το Γαϊτανάκι. Σήμερα πολλές νεο-παγανιστικές ομάδες προσπαθούν να αναβιώσουν ανάλογα αρχαία έθιμα της Πρωτομαγιάς.Για πολλές προ-χριστιανικές παγανιστικές κοινωνίες της Ευρώπης η Πρωτομαγιά εορτάζοταν ως η πρώτη ημέρα του καλοκαιριού. Έτσι το Θερινό Ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου συνέπιπτε με τη μέση του καλοκαιριού.

Η Πρωτομαγιά, ως εργατική γιορτή, καθιερώθηκε στις 20 Ιουλίου 1889, κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δεύτερης Διεθνούς (Σοσιαλιστικής Διεθνούς) στο Παρίσι, σε ανάμνηση του ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγου την 1η Μαΐου 1886, που διεκδικούσαν το οκτάωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Κατέληξε σε αιματοχυσία λίγες μέρες αργότερα, με την επέμβαση της αστυνομίας και των μπράβων της εργοδοσίας.

Η Εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, ο πρώτος εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς έγινε το 1893, στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου του Σταύρου Καλλέργη. Η 1η Μαΐου ήταν Σάββατο και εργάσιμη. Έτσι, επελέγη η Κυριακή 2 Μαΐου, για να έχει η γιορτή μαζικό χαρακτήρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Σοσιαλιστής», που εξέδιδε ο Καλλέργης, στις 5 το απόγευμα της Κυριακής συγκεντρώθηκαν στο Στάδιο πάνω από 2.000 σοσιαλιστές και εργαζόμενοι. Η «Εφημερίς» τους υπολόγισε μόνο σε 200 και σημείωνε σε άρθρο της: «Οι πλείστοι εξ αυτών ήσαν εργάται, ευπρεπώς κατά το πλείστον ενδεδυμένοι, με ερυθράς κονκάρδας επί της κομβιοδόχης, και πολύ ήσυχοι άνθρωποι. Αυτοί είναι οι πρώτοι σοσιαλισταί εν Ελλάδι, και συνήλθον χθες εις το πρώτον αυτών εν Αθήναις συλλαλητήριον».

Οι συγκεντρωμένοι ενέκριναν ψήφισμα το οποίο είχε ως εξής:
«Συνελθόντες σήμερον την 2 Μαΐου, ημέραν Κυριακήν και ώραν 5 μ.μ. εν τω Αρχαίω Σταδίω, οι κάτωθι υπογεγραμμένοι μέλη του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου» και υπό μισθόν πάσχοντες εψηφίσαμεν:
Α) Την Κυριακήν να κλείωσι τα καταστήματα, καθ' όλην την ημέραν, και οι πολίται ν' αναπαύωνται.
Β) Οι εργάται να εργάζωνται 8 ώρας την ημέραν.
Γ) Ν' απονέμηται σύνταξις εις τους εκ της εργασίας παθόντας και καταστάντας ανικάνους προς διατήρησιν εαυτών και της οικογενείας των.
Δ) Το συμβούλιον του «Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου» να επιδώση το ψήφισμα εις την Βουλήν.»

Το ψήφισμα επεδόθη, τελικά, στον Πρόεδρο της Βουλής την 1η Δεκεμβρίου 1893 από τον Σταύρο Καλλέργη. Ο πρωτοπόρος σοσιαλιστής ανήλθε στη συνέχεια στο δημοσιογραφικό θεωρείο και περίμενε με ανυπομονησία από τον Πρόεδρο της Βουλής να το εκφωνήσει. Αυτός κωλυσιεργούσε και «ησχολείτο εις την ανάγνωσιν ετέρων αναφορών προερχομένων εκ διαφόρων προσώπων και πραγματευομένων κατά το μάλλον και ήττον περί ανέμων και υδάτων», όπως έγραψε στον «Σοσιαλιστή».

Ο Καλλέργης διαμαρτυρήθηκε μεγαλοφώνως και με εντολή του Προέδρου συνελήφθη για διατάραξη της συνεδρίασης. Οι στρατιώτες της φρουράς, αφού τον κτύπησαν με τα κοντάκια των όπλων τους, τον μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα, όπου παρέμεινε επί διήμερο. Στις 9 Δεκεμβρίου 1983 δικάστηκε και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 ημερών, τις οποίες εξέτισε στις φυλακές του Παλαιού Στρατώνα। Με τον περιπετειώδη αυτό τρόπο έληξε και τυπικά ο πρώτος εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα.

ΠΙΑΣΕ ΤΟ ΜΑΓΙΟΞΥΛΟ!

Tην Πρωτομαγιά σε πολλά μέρη συνηθίζεται το κύλισμα γυναικών και κοριτσιών πάνω στη χλόη, η περίζωση της μέσης με λυγαριά κ.ά., και ο εναγκαλισμός χονδρών δένδρων. Στη Μεσημβρία «οι γυναίκες την πρωτομαγιά γέντασ' παρέες - παρέες... και χορεύανε, τραγουδούσανε κ' ένα: Καλόγερε τ' αδράχτια σου και άλλα τραγούδια, που ελέγανε και τις αποκριές... Είχανε και μια βηλάρα (φαλλόν) καμωμένη με ξύλο, τη στολίζανε με πρασινάδες και με λουλούδια και τη σερβίριζε η μια στην άλληνα και την λέγανε Μάιο». Στην Κοζάνη «κόπτουν λυγαριάν και την τυλίσσουν περί την οσφύν, διά να γίνουν ευλύγιστοι, αγκαλιάζουν χονδρά δένδρα, διά να παχύνουν και ζήσουν, ως εκείνα, πολλά έτη». Αλλού, τα παιδιά ή και άνδρες γυρνούν την Πρωτομαγιά από σπίτι σε σπίτι κρατώντας το «μαγιόξυλο», κλαδί από κυπαρίσσι ή άλλο δένδρο, ή περιάγουν το «Mαγιόπουλο», άνδρα ή παιδί στολισμένο με άνθη. Στην Πάργα «... γύριζαν τα σπίτια και τραγουδούσαν το τραγούδι του Μαΐου, στεφανωμένα με λουλούδια και κρατώντας στα χέρια τους μεγάλους κλώνους πορτοκαλιάς ή νεραντζιάς, γεμάτους άνθη...».

Tης Πεντηκοστής στη Θράκη «καθανίνας παγαίν' στην εκκλησιά μ' ένα κλωνί καρυδιά στο χέρ', για να το βάν' να γονατίσ' απάν'. Είναι η μέρα που περνάνε οι ψυχές τση Τρίχας το Γιοφύρ' κι όσες είναι καθαρές μπαίν' νε στον παράδεισο, ειδεμή πέφτ'νε μέσ' στ' κόλασ'».

Απο διάφορες αναρτήσεις ........

Τρίποντο παραμονής για Εράνη.

UPDATE VIDEO

Σημαντικότατο τρίποντο πήρε σήμερα το απόγευμα η Εράνη απέναντι στην Σπάρτη.
Ένα τρίποντο που της χαρίζει κατα 90% την παραμονή της στην κατηγορία.
Τα δυο γοκλ του αγώνα πέτυχε ο Νίκος Κόλλιας στο 18 και στο 28.

Η Εράνη ξεκίνησε δυνατά το παιχνίδι υποχρεώνοντας τους αντιπάλους να κάνουν σκληρά φάουλ έξω από την περιοχή τους προκειμένου να ανακόψουν την μανία της Εράνης.

Η Εράνη εξακολουθούσε να πιέζει όταν στο ........

15 του αγώνα ο Νίκος Κόλλιας με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα της Σπάρτης γράφοντας το 1-0 και βγάζοντας ένα μεγάλο βαρίδι απ τα πόδια της Εράνης που μέχρι το 15 είχε το άγχος για ένα θετικό αποτέλεσμα.
Από εκεί και μετά τα πράγματα έγιναν πιο απλά για την Εράνη η οποία εξακολουθούσε να πιέζει και μάλιστα υπό τις επευφημίες του κόσμου της που είχε δημιουργήσει μια εκπληκτική ατμόσφαιρα στο γήπεδο.
Στο 28 Πάλι ο Κόλλιας βγήκε μπροστά και βρέθηκε τετ α τετ με τον τερματοφύλακα της Σπάρτης. Ο Κόλλιας τον πλάσαρε και ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο 2-0 αφήνοντας τους αντιπάλους να προσπαθούν να καταλάβουν πως μέσα σε 28 λεπτά βρεθήκαν πίσω στο σκορ με δυο τέρματα.

Σχεδόν σε όλη την διάρκεια του αγώνα η Εράνη είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων, είχε κατά πολύ μεγάλο ποσοστό την κατοχή της μπάλας και χαρακτηριστικό είναι ότι σε τρεις με τέσσερις φάσεις απειλήθηκε ο Αλεξανδρόπουλος ο οποίος βρέθηκε σε εξαιρετική μέρα και απέκρουσε όλα τα σουτ.

Ο Προπονητής της ομάδας κ Θεόδωρος Ανδρεόπουλος σε δήλωση του μετά το τέλος του αγώνα είπε ότι η Εράνη πήρε αυτό που της άξιζε και τώρα πάει στα Σαγέϊκα προκειμένου να διεκδικήσει ότι καλύτερο μπορεί προκειμένου να σφραγιστεί το αποτέλεσμα και κατά συνέπεια και η παραμονή της ομάδας στην κατηγορία.

Αργότερα ή αύριο θα έχουμε και το Video με τις φάσεις και τα γκολ του αγώνα καθώς άνθρωπος μας ήδη εργάζεται κάνοντας μοντάζ σε ένα μεγάλο υλικό που έχει διαθέσιμο.

UPDATE 1/5.2011 ώρα 14:20

Δείτε Video από τον αγώνα πατώντας εδώ

Δ' Εθνική 6ος Όμιλος. Αποτελέσματα 32ης Αγωνιστικής



Η βαθμολογία της 32ης Αγωνιστικής




Πώς να επιλέξετε σωστά ένα δορυφορικό σύστημα. Οδηγίες προς αρχάριους.

Του συνεργάτη μας Γιάννη Πετσέλη

Είναι αλήθεια πως η αγορά ενός δορυφορικού συστήματος θα πρέπει να γίνει με πολύ προσοχή. Πρέπει πρώτα να μάθετε τα βασικά γύρω από τη δορυφορική και μετά να αγοράσετε, γιατί αν πρώτα αγοράσετε και μετά μάθετε θα έχετε πληρώσει αρκετά χρήματα παραπάνω.

Αν σκοπεύετε να μπείτε στον κόσμο της δορυφορικής τηλεόρασης, να αγοράσετε δηλαδή ένα δορυφορικό σύστημα ακουστέ με προσοχή αυτά που θα σας πούμε.
Θα σας χρησιμεύσουν να αγοράσετε αυτό ........

που πραγματικά χρειάζεστε στο καλύτερο δυνατό κόστος. Πρέπει να πάτε διαβασμένοι για να μην σας πιάσουν αδιάβαστους.

Το βασικότερο κριτήριο για να αγοράσετε ένα δορυφορικό σύστημα είναι το τι ακριβώς η τι περίπου θέλετε να βλέπετε. Όλα από εκεί ξεκινούν. Αυτή είναι η βάση για να προχωρήσετε στην επιλογή του δορυφορικού συστήματος.

Ένα δορυφορικό σύστημα αποτελείται από τρία μέρη. Το δορυφορικό κάτοπτρο, το LNB και το δορυφορικό δέκτη. Και για τα τρία χρειάζεται ερευνά και σοβαρή σκέψη για να κάνετε έναν όσο το δυνατόν καλύτερο συνδυασμό.

Επιλογή κατόπτρου.

Ας ξεκινήσουμε από το δορυφορικό κάτοπτρο. Στην αγορά δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία κατόπτρων. Για ευνόητους λόγους δεν μπορούμε να σας ονομάσουμε συγκεκριμένες εταιρείες, εκείνο όμως που πρέπει να επιλέξετε σωστά είναι το μέγεθος που ταιριάζει στις απαιτήσεις σας. Οι δορυφόροι είναι τοποθετημένοι σε ύψος 36000 χιλιόμετρων σε γεωστατική τροχιά και οι δημοφιλέστεροι δορυφόροι είναι προσανατολισμένοι στις 13 μοίρες ανατολικά του ισημερινού με το χαρακτηριστικό όνομα hot birds. Από αυτούς τους δορυφόρους (διότι περί πολλών δορυφόρων πρόκειται) αναμεταδίδεται το πρόγραμμα μεγάλων καναλιών από την Ευρώπη

Αυτή η ομάδα δορυφόρων παρέχει και τον μεγαλύτερο αριθμό καναλιών. Αν αυτή η τροχιακή θέση σας είναι αρκετή τότε ένα πιάτο διαμέτρου 90 εκατοστών θα σας ικανοποιήσει απόλυτα.

Εάν θέλετε να κάνετε λήψη γερμανόφωνων καναλιών τότε θα στρέψετε το πιάτο σας στις 19,2 μοίρες ανατολικά στον δορυφόρο με την ονομασία ASTRA. Σε αυτή την περίπτωση το κάτοπτρο θα πρέπει να έχει διάμετρο τουλάχιστον 1,20 μέτρα αλλά όχι μεγαλύτερο από 1,40 μέτρων.

Αν οι απαιτήσεις σας είναι πολύ μεγαλύτερες θα προτιμήσετε τη λύση του κινητού πιάτου. Θα πρέπει να γνωρίζετε όμως ότι για να γίνει αυτό το πιάτο δεν θα πρέπει να είναι μικρότερο από 1,40 μέτρα γιατί η σχέση κόστους προς απόδοση είναι απαγορευτική. Έτσι ένα κινητό πιάτο θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 1.40 μέτρα, προτιμότερο βέβαια είναι το 1,80 μέτρα.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν δυο βασικές κατηγορίες δορυφορικών κατόπτρων. Τα κάτοπτρα τύπου offset που έχουν σχήμα ωοειδές και τα παραβολικά που ο ανακλαστήρας τους είναι στρογγυλός. Τα κάτοπτρα με διάμετρο έως 1,20 είναι όλα offset ενώ σε μεγέθη πάνω από 1.4 έχουμε και τα παραβολικά. Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά εάν κάποιος τύπος έχει καλύτερη απόδοση από τον άλλο. Το θέμα είναι η σωστή ρύθμιση. Αν το πιάτο σας τοποθετηθεί σε θέση που έχει πολύ αέρα τότε προτιμήστε ένα παραβολικό πιάτο γιατί η έκθεση στον αέρα είναι λιγότερη. Αυτό θα πρέπει να προσεχθεί πολύ για να μην βρεθεί το πιάτο σας καμία ώρα πάνω σε κανένα καπό αυτοκίνητου στον δρόμο.

Το LNB

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του δορυφορικού συστήματος είναι το LNB η ο ενισχυτής χαμηλού θορύβου σε ελεύθερη μετάφραση από τα αρχικά Low noise Block. Το σήμα που συλλέγεται από το δορυφορικό κάτοπτρο αντανακλάται στο LNB το οποίο τοποθετείται σε ειδικό βραχίονα απέναντι από το πιάτο και αφού το σήμα μετατραπεί, μέσω καλωδίου καταλήγει στον δορυφορικό δέκτη.

Δυστυχώς με τα LNB υπάρχει μια σχετική σύγχυση. Ενώ είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του δορυφορικού συστήματος, η σημασία που του δίνεται είναι μικρή.

Μην επιλέξετε ένα LNB με βάση τα db που αναφέρονται, αφού έχει αποδειχτεί πως ένα LNB με χαμηλά db πχ 0,2 δεν είναι απαραίτητα καλύτερο από ένα άλλο με 0,6

Αυτό που πρέπει να κάνετε πάνω από όλα είναι να επιλέξετε LNB από τις γνωστές επώνυμες εταιρείες του χώρου που έχουν διακριθεί για την ποιότητα τους και έχουν τη σχετική φήμη στην αγορά. Το σημαντικότερο είναι ο τεχνικός να τοποθετήσει ένα LNB που ταιριάζει στο πιάτο σας και όχι ένα οποιοδήποτε.

Το καλώδιο. Μια ακόμη σημαντική παράμετρος σε ένα δορυφορικό σύστημα είναι το καλώδιο που θα μεταφέρει το σήμα από το LNB στο δορυφορικό σας δέκτη. Υπάρχουν διάφορες ποιότητες καλωδίου γιαυτο μην αφήσετε τον τεχνικό να τοποθετήσει κάτι που δεν ταιριάζει στην περίπτωση σας. Αν η απόσταση του δορυφορικού κατόπτρου με τον δέκτη ξεπερνά τα 15 μέτρα τότε ζητήστε να σας βάλουν καλώδιο καλής ποιότητας γιατί σε άλλη περίπτωση θα έχετε σημαντικές απώλειες. Επίσης αν το καλώδιο καταλήγει στον δέκτη σας όχι μέσα από σωληνώσεις αλλά εξωτερικά του κτηρίου, τότε ζητήστε καλώδιο που να αντέχει σε τριβές υγρασία και αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Όσο καλό και αν σας φαίνεται ένα καλώδιο εάν δεν είναι εξωτερικά ενισχυμένο, υπάρχει περίπτωση να κοπεί στα δυο αν διέρχεται από γωνιακούς τοίχους. Επίσης δεν είναι σπάνιο να εισχωρήσει σε αυτό υγρασία που θα κατεβάσει το σήμα στο ελάχιστο. Μην τσιγκουνευτείτε στο καλώδιο. Πάρτε το καλύτερο ώστε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

Έχοντας επιλέξει ένα καλό δορυφορικό κάτοπτρο που ταιριάζει στις απαιτήσεις σας ένα εξαιρετικό LNB και το καλύτερο καλώδιο καταλήγουμε μέσα στο σπίτι σας εκεί όπου θα πάρει την θέση του ο δορυφορικός σας δέκτης. Είναι το σημαντικότερο κομμάτι του δορυφορικού συστήματος γιατί από αυτό εξαρτάται όχι μόνο το τι βλέπετε αλλά και πως θα τα βλέπετε. Ωστόσο το σημαντικότερο είναι ο δέκτης να μπορέσει να αξιοποιήσει πλήρως όλες τις δυνατότητες του δορυφορικού κατόπτρου. Γι αυτή τη σοβαρή υπόθεση της επιλογής του δορυφορικού δέκτη θα μιλήσουμε στην επόμενη εκπομπή μας.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ κ. ΠΕΤΣΕΛΗ

Το συγκεκριμενο αρθρο δεν γραφτηκε για μόνο για τους κατοίκους των Φιλιατρών και ούτε για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής Καλαμάτας. Έχει δημοσιευτεί σε εφημερίδες Πανελλαδικά.

Ο ASTRA σαν Εγγλέζικος δορυφόρος καλύπτει άριστα την βόρεια περιοχή της Ευρώπης και λιγότερο καλά την Ανατολική δέσμη όπου είμαστε εμείς (από τις 13 μοίρες εωw και τις 37.5και ανατολικά). Έτσι άλλης διαμέτρου πιάτο χρειάζεται η Κέρκυρα και φυσικά μεγαλύτερης διαμέτρου πιάτο χρειάζεται η Ρόδος για τη λήψη του ίδιου δορυφόρου.

Όσον αφορά το LΝΒ σίγουρα θέλεις να κυκλοφορείς στο δρόμο με ένα AUDI και όχι με ένα SMART

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 30ης Απριλίου 2011

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.