Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

¨Λουκέτο¨ από το Υπουργείο Παιδείας, σε δύο από τα τρία τμήματα της ΣΤΕΓ του ΑΤΕΙ Καλαμάτας

Οργή και αγανάκτηση έχει προκαλέσει στο ΑΤΕΙ-Καλαμάτας, αλλά και στον Μεσσηνιακό λαό, η αιφνιδιαστική και άδικη απόφαση της Υπουργού Παιδείας κας Άννας Διαμαντοπούλου, να ανακοινώσει την κατάργηση των δύο (2) από τα τρία (3) λειτουργούντα Τμήματα της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας, α) Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών & Ανθοκομίας, και β) Φυτικής Παραγωγής.

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες ........

της Διοίκησης του ΑΤΕΙ Καλαμάτας και του εκπαιδευτικού προσωπικού των τμημάτων και παρά τις πιέσεις που ασκούνται προς το αρμόδιο υπουργείο, ζητώντας την επανεξέταση του θέματος βάση των πραγματικών στοιχείων που έχουν σταλεί από την Διοίκηση του Ιδρύματος, δεν φαίνεται να ιδρώνει το αυτί κανενός, ούτε φυσικά της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, που αμέσως μετά την απόφασή τους να βάλουν λουκέτο ¨με το έτσι θέλω¨ σε 24 τμήματα ΤΕΙ της Χώρας, η κα Διαμαντοπούλου ταξίδεψε για το Όσλο, συνοδεύοντας τον Έλληνα Πρωθυπουργό σε επίσημη επίσκεψη. Έκπληξη και ερωτηματικά προκαλεί και η στάση των ¨λαλίστατων¨ στελεχών του ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας, και των Βουλευτών του Κυβερνόντος κόμματος, υπουργήσιμους και μη, οι οποίοι μέχρι αυτή τη στιγμή λάμπουν δια τις απουσίας τους στο σοβαρό αυτό θέμα.

Όπως διαμορφώνονται τα πράγματα στο Νομό μας, με τις άστοχες πολιτικές της σημερινής Κυβέρνησης και στο χώρο της παιδείας, διαφαίνεται καθαρά πλέον, ότι μάλλον η Κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου, εκδικείται με ιδιαίτερο τρόπο τη Μεσσηνία. Γιατί και το συγκεκριμένο θέμα των ΤΕΙ, οφείλω να υπενθυμίσω ότι εμπίπτει στην κατάσταση των μεγάλων ψεμάτων του ΠΑΣΟΚ. Ποιος δεν θυμάται την κα Διαμαντοπούλου, που δήλωνε περιχαρής, ότι δεν θα υπάρχει ¨Καλλικράτης¨ στην Παιδεία, αλλά πριν αλέκτωρ λαλήσει το ξέχασε. Το θέμα είναι όμως καθαρά πολιτικό, καθαρά θέμα παιδείας, πλέον από θέμα κοινωνικής ανάγκης, σε ένα Νομό και σε μια Περιφέρεια καθαρά αγροτική.

Θέλω να υπενθυμίσω στην Κυβέρνηση και την αρμόδια Υπουργό Παιδείας, ότι το θέμα αυτό δεν σηκώνει πειραματισμούς στου ¨κασίδη¨ το κεφάλι. Υπενθυμίζω επίσης σε όλους, ότι τα συγκεκριμένα τμήματα του ΤΕΙ Καλαμάτας, εκτός του ότι έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για σπουδές σε υποψηφίους από ολόκληρη την Ελλάδα, είναι και τα μοναδικά τμήματα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σε Πανεπιστημιακή και Τεχνολογική Εκπαίδευση. Φοβάμαι ότι αυτή η επίθεση στην παιδεία για κλείσιμο τμημάτων ΤΕΙ σε όλη την Ελλάδα, δεν είναι παρά η απαρχή κάποιων συγκεκριμένου σχεδίου, αγνώστου μέχρι στιγμής σε εμάς, για την υποβάθμιση ή και την διάλυση των ΤΕΙ.

Δεν ξέρω ποιους ενοχλούν ή ποιους εμποδίζουν στα σχέδια τους τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, όπως δεν ξέρω και ποια είναι αυτά τα σχέδια. Όμως αυτό που ξέρω είναι, ότι ειδικά στο ΤΕΙ Καλαμάτας, την τελευταία δεκαετία δόθηκαν από τις Κυβερνήσεις που πέρασαν και του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ, εκατομμύρια ευρώ των φορολογούμενων Ελλήνων πολιτών για να αναπτυχθούν και να αναβαθμιστούν οι σχολές και τα τμήματα του ΤΕΙ Καλαμάτας και μέσα σε αυτά και τα δύο (2) υπό κατάργηση σήμερα τμήματα.

Στα συγκεκριμένα δύο τμήματα φοιτούν σήμερα σπουδαστές με επάρκεια διδασκαλίας και γνώσεων, με έμπειρο εκπαιδευτικό προσωπικό και υποδομές που ως πτυχιούχοι αύριο θα τους φέρουν στην πρώτη γραμμή της αγροτικής ανάπτυξης και της Μεσσηνίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Πατρίδας μας, κάτι που το έχουμε μεγάλη ανάγκη.
Μέσα από αυτές τις δύο γραμμές νοιώθω την υποχρέωση και την ανάγκη ως Περιφερειακός Σύμβουλος Μεσσηνίας, αλλά και ως μέλος της οικογένειας του Εκπαιδευτικού Τεχνολογικού Ιδρύματος της Καλαμάτας, πράγμα που σημαίνει ότι έχω άμεση γνώση του θέματος, να καλέσω τον Μεσσηνιακό λαό, τους φορείς του Νομού μας, τα κόμματα, και τους πολιτικούς να αντιδράσουν άμεσα και κάθετα, σε αυτήν την ενέργεια του Υπουργείου Παιδείας και της Κυβέρνησης, που οδηγεί σε μαρασμό το ζωντανό αυτό κύτταρο, την Ελληνική Παιδεία που είναι το ΤΕΙ Καλαμάτας. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή θα υπάρξουν φωνές λογικής μέσα από ανθρώπους και του Κυβερνόντος κόμματος στο Νομό Μεσσηνίας.

Εγώ από τη μεριά μου δηλώνω ότι θα στρατευθώ με όποιον σηκώσει τη σημαία εναντίον αυτής της άδικης απόφασης του Υπουργείου Παιδείας για το ΑΤΕΙ-Καλαμάτας. Παράλληλα ως Περιφερειακός Σύμβουλος, υποβάλω επερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, ζητώντας αν μη τι άλλο και την παρέμβαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη, ώστε να αρθεί αυτή η άδικη απόφαση εις βάρος της Παιδείας, της Μεσσηνίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Φεύγει το τσιγαράδικο απο την Μάραθο.

Απομακρύνουν το εγκαταλελειμμένο τσιγαράδικο από παραλία της Μαράθου ανάμεσα στον Λαγκούβαρδο και την Μαραθούπολη.

Το κομμένο στα δύο από τα βράχια τσιγαράδικο που πριν από ένα χρόνο είχε προσαράξει στο λιμανάκι της Μαραθούπολης ανέλαβε να το κόψει σε παλιοσίδερα εταιρία που πλειοδότησε σε διαγωνισμό του ΟΔΔΥ και που έχει ήδη εγκατασταθεί.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ........

συνεργείου που έχει αναλάβει τον τεμαχισμό η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στα μέσα με τέλη του επόμενου μήνα.

Σας παρουσιάζουμε φωτογραφίες και video.






Σωτήρης Παναγιωτόπολος: Ας μην τρίβει τη ράχη στη γκλίτσα του τσοπάνη το ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας

Μαθήματα μισαλλοδοξίας, θράσους και αναίδειας απευθείας από τον κ. Παπανδρέου, τον κ. Πεταλωτή, και την Ιπποκράτους φαίνεται να έχει πάρει η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας. Δεν εξηγείται αλλιώς η ιταμή ανακοίνωσή της σε βάρος της ΝΟ.Δ.Ε Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, διότι αυτή, έπραξε το θεσμικό και πολιτικό χρέος της να καυτηριάσει όλα εκείνα για τα οποία έχει επαναστατήσει σύσσωμη η κοινή γνώμη στην πατρίδα μας.

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας, ......

φαίνεται ότι δεν έχουν πάρει είδηση ότι η κυβέρνησή τους διαλύεται μέσα στην λαίλαπα της ίδιας της πολιτικής της, η οποία ρημάζει στην κυριολεξία τον τόπο, την Οικονομία, την κοινωνία, ενώ την ίδια ώρα, στο κυβερνόν κόμμα επικρατεί μία κατάσταση «ο σώζων εαυτόν σωθήτο», υπουργοί να ανταλλάσσουν μαχαιριές με υπουργούς και οι πραιτοριανοί με τους δελφίνους.

Ούτε άκουσαν, ούτε είδαν, ότι ο επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Στρος Καν, μαρτύρησε τον κ. Παπανδρέου ότι ενώ ο τελευταίος καθησύχαζε Έλληνες και Ευρωπαίους ότι υπάρχουν λύσεις για την Οικονομία, την ίδια ώρα, μέσα από υπόγειες συνεννοήσεις, άνοιγε την κερκόπορτα, για να εισέλθει η ξένη οικονομική και πολιτική επικυριαρχία στην πατρίδα και οι ανεπιθύμητοι μουσαφίρηδες (που όλοι φανταζόμαστε) στις υποθέσεις της ευρωζώνης.

Δεν κατάλαβαν, ούτε και αντιλήφθηκαν ότι τους τελευταίους δέκα-εφτά μήνες η ανεργία έχει εγκατασταθεί για τα καλά μέσα σε κάθε οικογένεια και νοικοκυριό, προκαλώντας φτώχεια και απόγνωση, ενώ συνδυαζόμενη με την παράνομη μετανάστευση και την εγκληματικότητα, τις οποίες το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει με ανοχή κι ευχολόγια, επιφέρει μία πρωτοφανή στα χρονικά κοινωνική έκρηξη.

Δεν γνωρίζουν, ούτε και έχουν ιδέα για κανέναν Άκη που η βουλή τον καθίζει στο σκαμνί, για κανέναν Μαντέλη που η ίδια η Δικαιοσύνη τον καταδίκασε, γλιτώνοντας στις … καθυστερήσεις του ματς τον εγκλεισμό του στον Κορυδαλλό, για κανέναν Τσουκάτο που ομολογεί πως τα πήρε κανονικά από την Ζήμενς, αλλά τα μετέφερε στη Χαριλάου Τρικούπη, για κανέναν Πάγκαλο που περιγράφει ολόκληρο τον ελληνικό λαό περίπου ως λαμόγια, βρίζει τους δημοσίους υπαλλήλους ως κοπρίτες και βυσσοδομεί έως και εναντίον των εθνοαπελευθερωτών ηρώων του ’21.

Ας υποθέσουμε όμως έστω ότι το ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας πάσχει από πολιτική μυωπία και δεν βλέπει τι συμβαίνει σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Για τις εδώ υποθέσεις δεν έχει τίποτα να πει; Για τίποτα να απολογηθεί;
Δεν έχει κουβέντα να πει για τα διόδια και τους εκμεταλλευτές τους, μέρος της υπερκερδοφορίας των οποίων θέλει η κυβέρνηση να μετακυλίσει στο Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή, με ύπουλο τρόπο και πάλι στον ελληνικό λαό;
Δεν έχει καμιά κουβέντα να πει για την επιλογή της κυβέρνησης να βάλει λουκέτο στο ΚΕΔ Καλαμάτας, παρά ξέρει μονάχα να προσκαλεί σε εκδηλώσεις τον κ. Μπεγλίτη και να κάνει πλάτες στην πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ με δηλώσεις περί «ορθολογιστικής» (sic) διαχείρισης των στρατοπέδων;

Καμιά κουβέντα ακόμη και για το πιο πρόσφατο απ’ όλα τα ανομήματα της κυβέρνησης σε Μεσσηνία και Πελοπόννησο, την απόφαση να κλείσουν δύο τμήματα από το ΤΕΙ Καλαμάτας;
Με βάση όλα τα παραπάνω, είναι παντελώς ανεξήγητη η στάση του ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας. Είτε ζουν τα στελέχη του σε έναν παράλληλο κόσμο, άσχετο με τις πραγματικές εξελίξεις που βιώνουν οι συμπατριώτες μας στα μέρη μας και σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια, είτε περιστρέφονται στην δίνη μίας εφιαλτικής παραζάλης, διότι η ήττα που θα υποστεί το κόμμα τους στις προσεχείς εκλογές, θα προέλθει από τον Αντώνη Σαμαρά, έναν πολιτικό ηγέτη που εξέλεξε και ανέδειξε η Μεσσηνία.
Σε κάθε περίπτωση, συνίσταται να ηρεμήσουν, να αναδιπλωθούν και να μην επιμένουν να τρίβουν τη ράχη στη γκλίτσα του τσοπάνη. Ο λαός της Μεσσηνίας μπορεί να είναι ανεκτικός στο πλαίσιο ενός πολιτικού πολιτισμού, αλλά θα σταθεί σκληρός απέναντι στην αμετροέπεια, την προκλητικότητα και την υποκρισία.

Όλη η τροπολογία για τις υποχρεωτικές μετατάξεις σε ΟΤΑ, συμβάσεις καθαριότητας...

Κατατίθεται άμεσα τροπολογία για τις μετατάξεις από δήμους με πλεονάζον προσωπικό στο Δημόσιο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΝΕΑ». Θα ξεκινήσει από τους υπερχρεωμένους ΟΤΑ στους οποίους θα επιτραπεί να καταργούν οργανικές θέσεις.
Με τις μετατάξεις θα ..........

αντιμετωπιστεί η έλλειψη προσωπικού από την αποφασισθείσα μείωση κατά 25.000 των νέων συμβασιούχων στο δημόσιο...

Αναλυτικότερα, προβλέπεται η διαδικασία της υποχρεωτικής μετάταξης υπαλλήλων είτε σε άλλους δήμους που εμφανίζουν ελλείψεις, ή σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες εντός νομού, προκειμένου να µη διαταραχθούν οι συνθήκες οικογενειακής διαβίωσης των εργαζομένων υποστηρίζει το υπουργείο Εσωτερικών.

Το πλεονάζον προσωπικό ακόμη και εάν δεν υπάρχει στους σημερινούς ΟΤΑ, θα προκύψει αναγκαστικά στους υπερχρεωμένους δήμους. Προκειμένου να περιορίσουν τις δαπάνες τους και να ρυθμίσουν με ευνοϊκότερους όρους τις οφειλές τους για τα δάνεια, με την τροπολογία που προωθείται, τους παρέχεται η δυνατότητα να προχωρούν στην κατάργηση οργανικών θέσεων. Πρακτικά αυτό βάσει του Συντάγματος, έχει ως απόρροια ακόμη και την απόλυση όσων υπηρετούν στις θέσεις αυτές, αλλά το υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί, γι΄αυτό και προωθείται η ρύθμιση για υποχρεωτική μετάταξη σε άλλους ΟΤΑ ή υπηρεσίες του δημοσίου.

Οι υποχρεωτικές μετατάξεις στους δήμους αναμένεται να αποτελέσουν «πιλότο» και για αντίστοιχη διαδικασία που θα εφαρμοστεί στη συνέχεια, σε όλο τον δημόσιο τομέα, µε συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων και υπηρεσιών .

Σύμφωνα με την καταγραφή που γίνεται στο προσωπικό των δημοσίων υπηρεσιών, όπου εμφανιστεί υπερπληθώρα υπαλλήλων υπαλλήλων, θα μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες. Επιχειρείται δε με τον τρόπο αυτό, να καλυφθεί η τρύπα από τις 25.000 λιγότερες προσλήψεις συμβασιούχων

«Κούρεμα» 25.000 συμβασιούχων

Επιβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόϊκας, την πληροφορία ότι μειώνονται κατά 25.000 οι προσλήψεις συμβασιούχων στο Δημόσιο, ενώ σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», κατατίθεται άμεσα ρύθμιση για υποχρεωτικές μετατάξεις πλεονάζοντος προσωπικού από τους δήμους σε άλλους δήμους ή άλλες υπηρεσίες του δημοσίου.

Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Ραγκούσης μετά τη συνάντηση με τους «τροϊκανούς», από τη μείωση των συμβασιούχων θα προκύψει εξοικονόμηση 1,8 δισ. τα προσεχή τρία χρόνια. Στο ίδιο χρονικό διάστημα οι προσλήψεις συμβασιούχων θα περιοριστούν από 50.000 που προβλέπεται από το Μνημόνιο σε 25.000 το χρόνο.

Στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, υπάρχει ήδη άτυπη εφαρμογή του 1/ 5 για κάθε αποχώρηση από το δημόσιο, αλλά του 1/10. Αναλυτικότερα, μετά τις αποχωρήσεις κατά το 2010, 53.500 υπαλλήλων, ο αριθμός νέων προσλήψεων με βάση το ποσοστό 1/5, φτάνει τις 10.600. Ωστόσο, μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί μόνο 1.145 προσλήψεις (από τις οποίες 1.000 άτομα διορίζονται στο υπουργείο Υγείας και 145 στο υπουργείο Δικαιοσύνης), χωρίς να αναμένεται να εγκριθούν και άλλες για το 2011.

Το μισθολογικό κόστος από τα 22 δισ. ευρώ που ήταν το 2009 φθάνει σήμερα περίπου στα 18 δισ., ενώ το 2013 αναμένεται να περιοριστεί περίπου στα 16 δισ. ευρώ.

Βουδούρης: Καταστροφή και κλοπή τροχαίου υλικού του ΟΣΕ

Τις τελευταίες ημέρες καταγγέλλεται στον τοπικό τύπο η καταστροφή και κλοπή υλικών του ΟΣΕ, σε γραμμές οι οποίες έχουν περιέλθει σε αδράνεια. Συγκεκριμένα ένα από τα δημοσιεύματα φέρει τον τίτλο «Πλιάτσικο στο τροχαίο υλικό του ΟΣΕ».

Η καταγγελία αναφέρεται συγκεκριμένα στον τεμαχισμό και την κλοπή σιδηροδρομικών ραγών, που είχαν μείνει αφύλαχτες σε υπαίθρια αποθήκη στην περιοχή του Καλού Νερού.

Μετά από καταγγελία πρώην .........

εργαζόμενου στον ΟΣΕ, η αστυνομία κατάσχεσε τα εργαλεία των δραστών και διαπίστωσε ότι πολλές από τις τεμαχισμένες ράγες είχαν κλαπεί. Επίσης, στο τέλος Απριλίου από το σταθμό του ΟΣΕ στην ίδια περιοχή είχαν κλαπεί 1.500 μικρές σιδερένιες πλάκες και 250 συνδετήρες ράγας.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων:
1. Προτίθεται να μεριμνήσει για την ασφάλεια του τροχαίου υλικού με τη φύλαξή του σε ασφαλές μέρος;
2. Προτίθεται να προφυλάξει την κατασπατάληση της δημόσιας περιουσίας και να προβεί στην αξιοποίηση του τροχαίου υλικού;


Ο Ερωτών Βουλευτής,

Οδυσσέας Βουδούρης
Βουλευτής Μεσσηνίας

Νάντια Γιαννακοπούλου: Δυσβάσταχτη και άδικη η εισφορά στον ΕΛΓΑ των συκοπαραγωγών

Κατά το παρελθόν, τα ξερά σύκα κατείχαν μία από τις πρώτες θέσεις στην παραγωγή των αγροτικών προϊόντων της Πελοποννήσου και, ιδιαίτερα, της Μεσσηνίας. Λόγω όμως της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, της αγροτικής πληθυσμιακής συρρίκνωσης τα τελευταία σαράντα χρόνια και διαφόρων άλλων ρυθμίσεων, εκτάσεις με συκιές παραχώρησαν κατά ένα μεγάλο μέρος τη θέση τους στα εσπεριδοειδή, στην ελαιοκαλλιέργεια, στα πρώιμα κηπευτικά κλπ.

Με τα προγράμματα επιδότησης ........

όμως για φύτευση και καλλιέργεια συκόδενδρων, η φθίνουσα παραγωγή άρχισε σιγά – σιγά την ανοδική της πορεία και πάλι. Η παραγωγή σύκων βρίσκεται, πλέον, σε ανοδική πορεία και αναντίρρητα η ποιότητα των παραγόμενων σύκων στην Ελλάδα, τα καταξιώνει σε προέχουσα θέση στην παγκόσμια αγορά.

Ωστόσο, η πρόσφατη ασφαλιστική εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ που επιβλήθηκε στους συκοπαραγωγούς, με αφορμή τη διαδικασία ενεργοποίησης των δικαιωμάτων τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί ένα νέο δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος για αυτούς.

Συγκεκριμένα, η συκοπαραγωγική κοινότητα είναι ανάστατη, λόγω της υποχρεωτικής ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ, όπου στην περίπτωση των συκοπαραγωγών αγγίζει τα 22,70 ευρώ ανά στρέμμα για ξηρά σύκα, όταν για άλλες καλλιέργειες προϊόντων ιδίας επικινδυνότητας με τα σύκα, το κόστος είναι, χαρακτηριστικά, χαμηλότερο. Κατόπιν αυτών,

Ερωτάται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

1. Για ποιο λόγο επιβάλλεται στους συκοπαραγωγούς αυτήν η άνιση και άδικη μεταχείριση, όσον αφορά το ποσό ανά στρέμμα που υποχρεούνται να καταβάλλουν για την ασφαλιστική τους εισφορά στον ΕΛΓΑ και πώς πρόκειται να επιλυθεί δίκαια το θέμα αυτό;

2. Με ποιο τρόπο προτίθεται η κυβέρνηση να ενισχύσει την παραγωγή σύκων, καθώς πρόκειται για μία παραγωγή που βρίσκεται σε ανοδική πορεία και υπό καλές καιρικές συνθήκες αποδίδει ένα σημαντικό εισόδημα στους παραγωγούς;



Η ερωτώσα βουλευτής,

Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

Ανοικτή συζήτηση «Προοπτικές για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Σπάρτη ανοιχτή συζήτηση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη και των Αντιπεριφερειαρχών κας Τζανετέα, κας Νικολάκου, κου Παπαφωτίου και του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου κου Πουλοκέφαλου με επιχειρήσεις και φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ο Περιφερειάρχης τόνισε ..........

ότι η Περιφέρεια, σε αντίθεση με τις πρακτικές του παρελθόντος, θα σταθεί αρωγός στις προσπάθειες των επενδυτών να υλοποιήσουν εγκεκριμένα σχέδια, καλλιεργώντας ταυτόχρονα κλίμα εμπιστοσύνης με τους πολίτες της Περιφέρειας.

Ο κ. Τατούλης τοποθέτησε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τις επενδύσεις στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τις αξιολόγησε ως βασικά εργαλεία Περιφερειακής Ανάπτυξης, όχι μόνο της Πελοποννήσου, αλλά ολόκληρης της χώρας. Η συνάντηση αυτή είχε σκοπό να αναδείξει τη χρησιμότητα της λογικής αυτής και συνάμα να εξετάσει το ενεργειακό μέλλον της Περιφέρειας. Ο Περιφερειάρχης επεσήμανε πως η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί έναυσμα και μόχλευση για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων στον τομέα της ενέργειας. Δήλωσε δε ότι παραμένει ένθερμος υποστηρικτής ανάπτυξης των ΑΠΕ γιατί δημιουργούνται συνθήκες ανταγωνιστικού περιβάλλοντος και σπάει το μονοπώλιο της ενέργειας, με άμεσο αντίκτυπο στη μείωση των τιμών.

Αφού επεσήμανε πιθανούς κινδύνους που εγκυμονεί η αλλαγή στον ΔΕΣΜΗΕ, απεύθυνε έκκληση για ορθολογιστική διαχείριση του τέλους για τις ΑΠΕ, γεγονός που θα προσφέρει αυξημένες δυνατότητες αυτοχρηματοδότησης των σχετικών επενδύσεων. Η λειτουργία των ΑΠΕ προσφέρει πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως την οικονομία στα καύσιμα, την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων. Κάλεσε, ωστόσο, τις εταιρείες να εκμεταλλευτούν τις νέες τεχνολογίες και να αντιμετωπίσουν προσεκτικά τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις εγκαταστάσεις τους, όπως η αισθητική επέμβαση στο περιβάλλον.
Οι εταιρείες και οι φορείς που παραβρέθηκαν, αφού εξέφρασαν τη βαθειά ικανοποίηση και έκπληξή τους για τις πρωτοπόρες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Περιφέρεια να συζητηθεί για πρώτη φορά σε αποκεντρωμένο επίπεδο το θέμα της ενέργειας, εξέθεσαν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους, ενώ δήλωσαν και την πρόθεσή τους να συνεργαστούν στενά με την Περιφέρεια πάνω στο μείζον ζήτημα της ενέργειας.

Ο κ. Τατούλης συνέχισε καλώντας τους θεσμικούς φορείς, με αρμοδιότητα πάνω στα ζητήματα της ενέργειας, να εργαστούν για τη λύση σημαντικών προβλημάτων που ταλανίζουν τις επιχειρήσεις, και όχι μόνο, όπως τη διανομή της ενέργειας. Αναφερόμενος και σε άλλα προβλήματα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δεσμεύτηκε ότι η Περιφέρεια αναλαμβάνει την ευθύνη τήρησης όλων των νόμων και των ντιρεκτίβων, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της αειφορίας.

Για τη Μεγαλόπολη, ο κ. Τατούλης τόνισε ότι ήταν και θα παραμείνει σημαντικός ενεργειακός κόμβος για την Πελοπόννησο, καθώς ο λιγνίτης αποτελεί εθνικό ενεργειακό προϊόν, ενώ η λειτουργία της 5ης Μονάδας με φυσικό αέριο θα μειώσει σημαντικά τους ρύπους.

Απόφαση της Περιφέρειας είναι ο ανοιχτός διάλογος με πολίτες, θεσμικούς φορείς και επιχειρήσεις για να σχηματιστούν καθαρές απόψεις, οι οποίες θα κατατεθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να ξεκινήσει ρεαλιστικά ο διάλογος πάνω στο ενεργειακό μέλλον της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της χώρας. Για το λόγο αυτό θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου με μοναδικό θέμα «Ενεργειακό Μέλλον στην Πελοπόννησο».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, τέλος, ανέφερε ότι το βασικό στοίχημα της Περιφέρειας είναι να αλλάξει το σκηνικό στην Πελοπόννησο και επενδύσεις έτοιμες να υλοποιηθούν, με σεβασμό πάντοτε στις ευαισθησίες όλων των πολιτών, ακόμα και ακραίες. Με τον τρόπο αυτό και τις πρωτοβουλίες που θα συνεχίσει να εφαρμόζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα καταστεί πιλότος για τη δρομολόγηση των εξελίξεων στο θέμα της ενέργειας και της περιφερειακής ανάπτυξης ολόκληρης της χώρας.

«Συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο 2ο Agro Quality Festival»

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα συμμετάσχει με δικό της περίπτερο στο «2ο Agro Quality Festival - Αγροτικά Ποιοτικά Προϊόντα», το οποίο θα πραγματοποιηθεί το χρονικό διάστημα 13 – 15 Μαΐου 2011, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, και στο οποίο θα δοθεί η δυνατότητα φιλοξενίας σε αγροτικούς συνεταιρισμούς, σε ενώσεις βιοκαλλιεργητών καθώς και σε μεμονωμένους αγρότες ή μεταποιητές αγροτικών προϊόντων.



Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων. Ζητά συζήτηση για τα τοπικά προίόντα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δ. Τριφυλίας

Αγαπητέ κύριε πρόεδρε

Αιτούμαστε να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο η προστασία των τοπικών προϊόντων μας.
Είναι επιτακτική ανάγκη .......

μετά το συμβάν που μας προέκυψε στην μαραθούπολη.
Περιμένουμε να καλεστούμε ώστε να σας ενημερώσουμε για της προτάσεις μας.

Επιστολή Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων για την εισφορά στον ΕΛΓΑ

Κύριε πρόεδρε

Σας γράφουμε σχετικά με το νομοσχέδιο του ΕΛΓΑ και τις εισφορές που καλούμαστε να πληρώσουμε ως παραγωγοί.

Από αυτά που μας είχατε .........

προϊδεάσει στις συναντήσεις μας στην περιφέρεια αλλά και όπως προκύπτει από τους πίνακες στο διαδίκτυο η εισφορά μας βγαίνει από το τρίπτυχο μέση απόδοση, μέση τιμή, επικινδυνότητα προϊόντος.

Θεωρούμε αυτόν τον τρόπο πιο δίκαιο από το ισοπεδωτικό οριζόντιο τσεκούρι του 3%. Όπως όμως σε κάθε τι καινούργιο έτσι και εδώ πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις ώστε να αποκατασταθούν οι όποιες αδικίες, αυτές τις εντοπίζουμε στις ακόλουθες καλλιέργειες για τον δήμο μας.

Α) ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΙΜΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ

Το ποσό που καλούνται να καταβάλουν οι παραγωγοί είναι το 1\3 του καθαρού εισοδήματος τους ανά στρέμμα.. Αποτελεί δυσβάστακτο κόστος για την καλλιέργεια .

Β) ΤΟΜΑΤΑ ΥΠΑΙΘΡΙΑ

Το ποσό των 115 ευρώ το στρέμμα είναι υπερβολικά υψηλό και θα υποχρεώσει τους παραγωγούς στο να μην δηλώνουν – ασφαλίζουν την καλλιέργεια τους.

Γ ) ΚΑΡΠΟΥΖΙ

Αδίκως θεωρείτε υψηλής επικινδυνότητας προϊόν (4% συμμετοχή) μια και γίνεται σε τοποθεσίες με ευνοϊκό μικροκλίμα , οι παραγωγοί χρησιμοποιούν θερμόφιλα φιλμ κάλυψης (πανάκριβα), δίχτυα σκίασης. Ενώ και η μέση τιμή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Είναι ένα κατά 90% εξαγώγιμο προϊόν το ποιο πρώιμο στην Ευρώπη και οφείλουμε να το προστατέψουμε. Πρόταση μας είναι να κατέβει ο συντελεστής επικινδυνότητας και να αποκατασταθεί η μέση τιμή.

Δ) ΦΑΣΟΛΑΚΙ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

Αν και εισφορά του είναι πολύ μικρή η μέση τιμή παραγωγής είναι στο 1,5 τόνους το στρέμμα , οι πραγματικές αποδώσεις όμως φτάνουν τους 6 τόνους τι θα γίνουν οι 4.5 τόνοι πού μένουν από την αφαίρεση , δεν θα ασφαλίζονται. Πρόταση μας είναι να υπάρχει η δυνατότητα προαιρετικής επιλογής ,κλιμακούμενης από την μέση παραγωγή έως την ανώτερη με ανάλογη κλιμάκωση του τιμολογίου του παραγωγού. (όπως πληρώνουμε τον ΟΓΑ ). Αυτό μπορεί να γίνει και σε άλλα προϊόντα όπου υπάρχουν διαμαρτυρίες για την μέση απόδοση.

Σας παρακαλούμε για τις απαραίτητες διορθώσεις για τα συγκεκριμένα προϊόντα .

Διεκδικούμε οικονομικά βιώσιμο οργανισμό που να δίνει άμεσες αποζημιώσεις.


Ο πρόεδρος
Λ. Παπαχριστοφίλου

Ο γραμματέας
Η. Μπουντουβάς

Διαμαρτύρεται ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων για τη φορολογική ρύθμιση που αφορά τις επιδοτήσεις

Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του, στην φορολογική ρύθμιση της κυβέρνησης που δεν επιτρέπει την χρησιμοποίηση του ποσού της επιδοτήσεως για κάλυψη «πόθεν έσχες».

Έτσι παρουσιάζεται το ..........

φαινόμενο ενώ οι αγρότες έχουν νομίμως αποκτηθέν εισόδημα δηλ το εισόδημα από τις επιδοτήσεις να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό, για οποιαδήποτε αγορά ή για οποιαδήποτε κάλυψη οποιουδήποτε τεκμηρίου.

Η διάταξη αυτή καθιστά αδύνατη την αγορά γης από αγρότες αφού λόγω του καθεστώτος αντικειμενικής φορολόγησής τους, δηλώνουν υποχρεωτικά χαμηλό εισόδημα. Το καθεστώς αντικειμενικής φορολόγησης ευνοεί τους ετεροεπαγγελματίες του χώρου και όχι τους πραγματικούς αγρότες.

Επίσης είναι αδιανόητο να υπάρχει πόθεν έσχες στην αγορά γης από αγρότες όταν αυτή η γη, αποτελεί το βασικό εργαλείο της δουλειάς τους.

Οι ρυθμίσεις αυτές εντείνουν τα τεράστια προβλήματα του αγροτικού πληθυσμού, ο οποίος στενάζει με την αύξηση του καλλιεργητικού κόστους και τις χαμηλές τιμές των προϊόντων.

ΖΗΤΑΜΕ

Άμεση κατάργηση της άνω φορολογικής ρύθμισης και δυνατότητα χρήσης του ποσού των επιδοτήσεων για την κάλυψη «πόθεν έσχες».

Επίσης ΖΗΤΑΜΕ

Να εξαιρεθεί από το «πόθεν έσχες» το ποσόν που διατέθηκε για αγορά γης από αγρότη, ο οποίος θα την χρησιμοποιήσει για την άσκηση του επαγγέλματός του.


Ο πρόεδρος
Λ. Παπαχριστοφίλου

Ο γραμματέας
Η. Μπουντουβάς

Αποκαταστάθηκε το πρόβλημα του Blogger

Αποκαταστάθηκε όπως φαίνεται το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από χθες το πρωί και που κράτησε off τα blogs της πλατφόρμας Blogger για κανα δίωρο εκτός πρόσβασης στον πίνακα διαχείρισης.

Το πρόβλημα επαναδημιουργήθηκε .......

χθες βράδυ περίπου στις 11 όπου και μέχρι αυτήν την ώρα η πρόσβαση παγκοσμίως στον πίνακα διαχείρισης δεν ήταν δυνατή. Όποιος προσπαθούσε να μπει στο πίνακα διαχείρισης έπαιρνε το μήνυμα "«Το Blogger δεν είναι διαθέσιμο προς το παρόν. Λυπούμαστε για τη διακοπή της υπηρεσίας»."

Σε ανακοίνωση της η Google και συγκεκριμένα των τεχνικών του Blogger στο φόρουμ τεχνικής υποστήριξης της υπηρεσίας, υποστήριξαν ότι η μερική διακοπή λειτουργίας των ιστολογίων οφείλεται σε προγραμματισμένη συντήρηση. Πρόσθεσαν δε ότι «οι μηχανικοί (της υπηρεσίας) εργάζονται σκληρά για να επαναφέρουν το Blogger σε κανονική λειτουργία και να αποκαταστήσουν τις αναρτήσεις και τα σχόλια».

Η Google δεν έχει ακόμη εξηγήσει σε τι οφείλεται η μεγάλη καθυστέρηση στην αποκατάσταση λειτουργίας της υπηρεσίας. Επιπλέον, δεν έχει παράσχει πληροφορίες για το πόσο ευρύ είναι το πρόβλημα, αν δηλαδή επηρεάστηκε το σύνολο των blogs ή απλώς ένα μέρος τους.

«Προκειμένου να επανέλθει το Blogger σε κανονική λειτουργία, όλα τα μηνύματα (που αναρτήθηκαν) από τις 7:37 π.μ. PT (σ.σ. 5:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας) την Τετάρτη 11/5 έχουν αφαιρεθεί προσωρινά.

Αναμένουμε πλήρη αποκατάσταση σύντομα», έγραψε το Blogger στο λογαριασμό του στο Twitter σήμερα λίγο μετά τις 10 το πρωί ώρα Ελλάδας.

Τον περασμένο μήνα το Blogger ανακοίνωσε ότι προχωρά σε ριζικό επανασχεδιασμό της υπηρεσίας. Ωστόσο σε ανάρτηση που έκανε στο Twitter υποστήριξε ότι η τρέχουσα μερική διακοπή λειτουργίας δεν συνδέεται με την έναρξη των εργασιών επανασχεδιασμού.

Η πλατφόρμα Blogger της Google είναι η δημοφιλέστερη υπηρεσία δημιουργίας και φιλοξενίας ιστολογίων στον κόσμο. Δημιουργήθηκε το 1999 από την εταιρεία Pyra Labs, η οποία εξαγοράστηκε από την Google το 2003.