Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Ακουσον--Ακουσον.......

Ως εθνική απώλεια και μόνο μπορεί να χαρακτηριστεί to δημοσίευμα της εφημερίδας Real News.......

Καραμανλής: "Δεν θα είμαι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές""Γιατί εμείς σε θέλουμε ρε;;; Άραξε και παίξε playstation και άσε μας ήσυχους!!!!
"MAKAKA"
Πείσε και το Γιωργάκη να κάνει το ίδιο αλλα και τους Αλλους εκεί μέσα





29 ΜΑΙΟΥ 1453 - Α Λ Ω Σ Η ......

Θρύλοι και παραδόσεις για την Αγιά Σοφιά.


Η Μεγάλη Εκκλησία, ήταν από το 360 μέχρι το 1453 ορθόδοξος καθεδρικός ναός της Κωνσταντινούπολης. Ο ναός χωρούσε 23.000 ανθρώπους, 525 ψάλτες, διακόνους και ιερείς.
Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τζαμί μέχρι το 1934. Σήμερα είναι μουσείο και έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η Πόλη πέφτει και οι θρύλοι... αρχίζουν...Τα μάρμαρα της Αγίας Σοφίας έχουν τη δική τους ιστορία. Ο Ιουστινιανός θέλοντας να δημιουργήσει ένα κτίσμα που όμοιό του δεν θα υπήρχε στην οικουμένη, έστειλε εγκύκλιο σε όλους τους κυβερνήτες των επαρχιών να στείλουν τα ωραιότερα μάρμαρα από τα πιο φημισμένα λατομεία της αυτοκρατορίας.Ο θρύλος λέει ότι τα μάρμαρα της Αγίας Σοφίας προμηνύουν το μέλλον και κυρίως τις μεγάλες καταστροφές. Πολλοί επισκέπτες μαρτυρούν ότι βλέπουν ακόμα και σήμερα το μανιτάρι της ατομικής βόμβας πάνω στα μάρμαρα της Αγίας Σοφίας ως ένδειξη των δεινών που έχει περάσει.

Ο λαοφιλέστερος θρύλος έχει να κάνει με το τελευταίο αυτοκράτορα που μαρμάρωσε μέσα στο ναό της Αγίας Σοφίας. Η παράδοση πέρασε από στόμα σε στόμα αμέσως μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης. Όταν η Πόλη πέρασε στα χέρια των Τούρκων, ο λαός δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ένα τέτοιο κτίσμα έχει περιέλθει σε μουσουλμανικά χέρια. Διέδωσαν λοιπόν ότι ο βασιλιάς κρύφτηκε πίσω από μία κολόνα του ναού της Αγίας Σοφίας, χάθηκε μέσα στους διαδρόμους και παρέμεινε κρυμμένος εκεί.Οι ώρες αναμονής τον "μαρμάρωσαν". Είναι γεγονός ότι κανείς δεν βρήκε το πτώμα του τελευταίου υπερασπιστή, του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Παλαιολόγου. Χάθηκε και πίστεψαν ότι Άγγελος Κυρίου το έκρυψε και το μαρμάρωσε. Κάποτε θα έρθει η ώρα που πνοή Θεού θα του δώσει δύναμη και ζωή ξανά και όλα θα ξαναγίνουν από την αρχή.
Η Πόλη θα είναι και πάλι ελεύθερη.

Ο πιο ποιητικός θρύλος και αφορά στο αρχιτεκτονικό σχέδιο της Μεγάλης Εκκλησίας. Σύμφωνα με το θρύλο το σχέδιο της Αγίας Σοφίας το έκανε ο Θεός με «όργανο» μία μέλισσα. Όταν ο Ιουστινιανός προέβαινε στο σχεδιασμό της εκκλησίας και μελετούσε τα σχέδια με τους αρχιτέκτονες, ο πρωτομάστορας του είχε υποβάλει διάφορα σχέδια κατασκευής τα οποία δεν τον ενθουσίαζαν. Για την ακρίβεια τον άφηναν παγερά αδιάφορο.
Κάποια στιγμή όμως συνέβη κάτι παράδοξο. Κοινωνούσαν μία μέρα σε μία καθιερωμένη λειτουργία και ο αυτοκράτορας πήγε να πάρει αντίδωρο από τα χέρια του Πατριάρχη. Όπως έπαιρνε όμως το αντίδωρο του έπεσε κάτω. Έσκυψε να το πάρει αλλά το αντίδωρο είχε εξαφανιστεί. Δεν το έβρισκε πουθενά. Και καθώς σηκωνόταν βλέπει μία μέλισσα να έχει πάρει το αντίδωρο στο κεντρί της, να πετάει μέσα στο ναό και να βγαίνει από το παράθυρο.Ο Ιουστινιανός παραξενεύτηκε πολύ από το γεγονός και έβαλε «θεούς και δαίμονες» να ψάξουν που έχει βάλει η μέλισσα το αντίδωρο. Μάλιστα ο βασιλιάς έδωσε εντολή να ανοίξουν όλοι οι μελισσοκόμοι τις κυψέλες τους και να βρουν το αντίδωρο με τη μέλισσα. Μετά από πολύ μεγάλη έρευνα ανακάλυψε ότι σε μια κυψέλη του πρωτομάστορα έχει μεταφερθεί το αντίδωρο και μάλιστα οι μέλισσες είχαν κατασκευάσει, σύμφωνα πάντα με το θρύλο, μία πλήρη μακέτα της εκκλησίας που οραματιζόταν ο Ιουστινιανός με όλες τις λεπτομέρειες ακόμα και την Αγία Τράπεζα.
Πάνω στην Αγία Τράπεζα είχε ακουμπήσει το αντίδωρο η μέλισσα.

Ένας άλλος θρύλος ιδιαίτερα αγαπητός είναι ο θρύλος του παπά της Αγίας Σοφίας. Η παράδοση λέει ότι την ώρα που οι Τούρκοι έμπαιναν στην εκκλησία, ο παπάς διέκοψε τη λειτουργία και κρύφτηκε πίσω από το ιερό. Σε εκείνο το σημείο που κρύφτηκε ενώ υπήρχε μία πόρτα, "ως δια μαγείας" η πόρτα έγινε τοίχος τον οποίο κανείς και ποτέ δεν κατάφερε να σπάσει από τότε. Ούτε οι Τούρκοι, ούτε οι Έλληνες μάστορες τους οποίους έφερναν για αυτό το σκοπό δεν μπόρεσαν να γκρεμίσουν τον τοίχο. Ο θρύλος καταλήγει ότι όταν η Αγία Σοφία ξαναγίνει ελληνική εκκλησία, τότε
ο παπάς θα βγει από το ιερό και θα ολοκληρώσει την ημιτελή λειτουργία του.

Επιστολή συμπαράστασης στους «Αγανακτισμένους» από τον Μίκη Θεοδωράκη

Τη συμπαράστασή του στο κίνημα των «Αγανακτισμένων» εκφράζει με επιστολή του ο Μίκης Θεοδωράκης. Ο Μίκης Θεοδωράκης χαιρετίζει την πρωτοβουλία και ζητά «να φύγει η κυβέρνηση της ντροπής και όλο το πολιτικό προσωπικό που διαχειρίστηκε δημόσια αξιώματα, καταστρέφοντας, λεηλατώντας και υποδουλώνοντας την Ελλάδα».

Η επιστολή του κ. Θεοδωράκη έχει ως εξής:

«Χαιρετίζουμε τους δεκάδες, ίσως εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, κυρίως νέους μας, που μαζεύτηκαν στις πλατείες όλων των μεγάλων πόλεων, διαδηλώνοντας την αγανάκτησή τους για το Μνημόνιο-μνημόσυνο, ζητώντας να φύγει η κυβέρνηση της ντροπής και όλο το πολιτικό προσωπικό που διαχειρίστηκε δημόσια αξιώματα, καταστρέφοντας, λεηλατώντας και υποδουλώνοντας την Ελλάδα. Η θέση όλων αυτών δεν είναι στη Βουλή, είναι στη φυλακή.

Χαιρετίζουμε τις πρώτες Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποιούνται στο κέντρο των πόλεών μας, τον άμεσο δημοκρατικό χαρακτήρα που πασχίζει να ανακαλύψει το πρωτοφανέρωτο κίνημα των νέων μας.

» Χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους των δημόσιων επιχειρήσεων, που άρχισαν από χτες διαδηλώσεις, απεργίες και καταλήψεις, υπερασπιζόμενοι το κράτος μας, που χρειάζεται απελπιστικά, όχι την κατεδάφιση που προγραμματίζει το ΔΝΤ, αλλά τη ριζική του βελτίωση και μεταρρύθμιση.

» Με τις κινητοποιήσεις τους, οι εργαζόμενοι του Ταμιευτηρίου, της ΔΕΗ, του ΟΠΑΠ υπερασπίζονται τη δική μας περιουσία, την περιουσία του ελληνικού λαού, που επιχειρούν τώρα να λεηλατήσουν οι ξένες τράπεζες, μέσω μιας κυβέρνησης-μαριονέτας τους στην Αθήνα.

» Ο παραδειγματικά ειρηνικός χαρακτήρας των διαδηλώσεων απέδειξε ότι όταν η αστυνομία και οι προβοκάτορες δεν έχουν πάρει εντολή να επέμβουν, δεν ανοίγει μύτη. Καλούμε τους Έλληνες αστυνομικούς να μη δεχτούν να γίνουν τα όργανα των σκοτεινών δυνάμεων που θα θελήσουν ασφαλώς, σε κάποια στιγμή, να ματοκυλίσουν τους νέους μας και τους εργαζόμενους.

» Η θέση τους, το καθήκον τους και το συμφέρον τους είναι στο πλευρό του ελληνικού λαού, της ειρηνικής του διαμαρτυρίας και διεκδίκησης, είναι στο πλευρό της Ελλάδας και όχι στων ξένων δυνάμεων που υπαγορεύουν στη σημερινή κυβέρνηση την πολιτική της.

» Ένα χρόνο μετά την ψήφιση του Μνημονίου, και οι πέτρες ακόμα ομολογούν την αποτυχία του. Μετά από αυτή την εμπειρία δεν δικαιολογείται πλέον καμιά αυταπάτη. Ο δρόμος που πήρε και συνεχίζει η κυβέρνηση Παπανδρέου, υπό την καθοδήγηση των ξένων τραπεζών και υπηρεσιών, της Goldman Sachs και των Ευρωπαίων υπαλλήλων της, οδηγεί στην καταστροφή της Ελλάδας. Είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσει τώρα, είναι επιτακτική ανάγκη να φύγουν τώρα.

» Κάθε μέρα που περνάει οι πράξεις τους ομολογούν πόσο επικίνδυνοι είναι για τη χώρα. Διερωτώμεθα γιατί ο εισαγγελέας δεν έχει επέμβει ακόμα εναντίον του υπουργού Οικονομικών για τις νέες δηλώσεις του περί επικείμενης χρεοκοπίας και άδειων ταμείων. Γιατί δεν έχει επέμβει για τις δηλώσεις περί εξόδου από το ευρώ του Προέδρου του ΣΕΒ και της Επιτρόπου.

» Γιατί δεν έχει επέμβει για τη μαζική τρομοκρατία, με την οποία, μια χρεοκοπημένη κυβέρνηση, σε συνεργασία και καθ' υπαγόρευση της τρόικας, επιχειρεί ακόμα μια φορά να εκβιάσει τον ελληνικό λαό. Με τους Τιτανικούς, με τις εντατικές, με όλα αυτά που βγαίνουν και λένε για να τρομάξουν τους Έλληνες, κατάφεραν να εξευτελίσουν τη χώρα διεθνώς και να την οδηγήσουν πραγματικά στο χείλος της χρεοκοπίας.

» Αν ένας διευθυντής επιχείρησης μιλούσε για την επιχείρησή του με τον τρόπο που ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του μιλάνε για την Ελλάδα, θα σάπιζε τώρα πίσω από τα κάγκελα της φυλακής καταδικασμένος για βαριά απιστία.

» Απευθυνόμαστε και στους λαούς της Ευρώπης. Ο αγώνας μας δεν είναι μόνο αγώνας για την Ελλάδα, είναι αγώνας για μια ελεύθερη, ανεξάρτητη, δημοκρατική Ευρώπη. Μην πιστεύετε τις κυβερνήσεις σας, που λένε ότι τάχα εσείς βοηθάτε την Ελλάδα με τα λεφτά σας.

» Μην πιστεύετε τα χονδροειδή, εξωφρενικά ψέματα των βρώμικων εφημερίδων, που θέλουν να σας πείσουν ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε δήθεν γιατί οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, όταν δουλεύουν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, περισσότερο από όλους τους Ευρωπαίους! Την κρίση δεν την προκάλεσαν οι εργαζόμενοι, την προκάλεσε και τη χρησιμοποιεί το μεγάλο χρηματιστικό κεφάλαιο και οι πολιτικοί στις υπηρεσίες του.

» Τις μεγάλες τράπεζες και μόνο αυτές βοηθάνε τα προγράμματα τους, δήθεν σωτηρίας, αυτές ακριβώς που επέβαλαν μέσω των πολιτικών και των κυβερνήσεων που έχουν εξαγοράσει, το οικονομικό μοντέλο που οδήγησε στη σημερινή κρίση. Δεν υπάρχει καμιά άλλη λύση από τη ριζική αναδιάρθρωση του χρέους όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά όλης της Ευρώπης.

» Δεν μπορεί οι τράπεζες και οι κάτοχοι χρήματος, που προκάλεσαν την κρίση, να μην πληρώσουν ούτε ένα ευρώ για τις ζημιές που επέφεραν! Δεν μπορεί οι τραπεζίτες να είναι το μοναδικό ασφαλές επάγγελμα στον κόσμο!

»Δεν υπάρχει καμία άλλη λύση από την αντικατάσταση του σημερινού οικονομικού μοντέλου της Ευρώπης, που είναι φτιαγμένο για να δημιουργεί χρέος, με επιστροφή σε μια πολιτική τόνωσης της ζήτησης και της ανάπτυξης, και τον προστατευτισμό, με δραστικό επανέλεγχο του Χρήματος.

»Ή τα Κράτη μας θα κυριαρχήσουν στις αγορές, ή αυτές θα τα καταπιούν, και μαζί τους η Δημοκρατία και όλα τα επιτεύγματα του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

» Η Δημοκρατία γεννήθηκε στην Αθήνα, όταν ο Σόλων διέγραψε τα χρέη των φτωχών στους πλούσιους. Ας μην επιτρέψουμε τώρα στις τράπεζες να καταστρέψουν την ευρωπαϊκή Δημοκρατία, για να αποσπάσουν τα μυθώδη ποσά που οι ίδιες δημιούργησαν ως χρέος. Πως μπορεί να προτείνεται, για να διοικήσει την Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης, ένας άνθρωπος της Goldman Sachs... Τι είδους κυβερνήσεις, τι είδους πολιτικούς έχουμε στην Ευρώπη;

» Δεν σας ζητάμε να υποστηρίξετε τον αγώνα μας για λόγους αλληλεγγύης, ούτε γιατί στα δικά μας χώματα γεννήθηκε ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης, ο Περικλής και ο Πρωταγόρας, οι ιδέες της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Ευρώπης. Δεν ζητάμε ιδιαίτερη μεταχείριση γιατί υπομείναμε, ως χώρα, μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές στην Ευρώπη αγωνιζόμενοι για να μην επικρατήσει στην ήπειρό μας ο φασισμός.

» Σας ζητάμε να το κάνετε για το δικό σας συμφέρον. Αν αφήσετε τώρα την ελληνική, την ιρλανδική, την πορτογαλική, την ισπανική κοινωνία να καταστραφούν, στο βωμό του χρέους και των τραπεζών, θα έρθει σύντομα η δική σας σειρά. Δεν θα ευημερήσετε εν μέσω ευρωπαϊκών κοινωνικών ερειπίων. Εμείς αργήσαμε, αλλά ξυπνήσαμε. Ξυπνήστε κι εσείς.

» Ας φτιάξουμε μαζί μια νέα Ευρώπη της ανάπτυξης, της δημοκρατίας, της ευημερίας, της ειρήνης, αντάξια της ιστορίας, των αγώνων, του πνεύματός της. Αντισταθείτε στον ολοκληρωτισμό των αγορών, που απειλεί να διαλύσει την Ευρώπη κάνοντάς την Τρίτο Κόσμο, να βάλει τον ένα ευρωπαϊκό λαό εναντίον του άλλου, να καταστρέψει την ήπειρό μας, ξανακάνοντας επίκαιρο τον φασισμό».

in.gr

Ευχαριστούμε τον φίλο αναγνώστη για την αποστολή της είδησης

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ: Δεν κινείται τίποτα… Με ταχύτητα… χελώνας η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας

Τεράστιες οι καθυστερήσεις στην εκμετάλλευση των χιλιάδων ακινήτων (πέραν των χώρων των στρατοπέδων), που οδηγούν σε μεγάλες απώλειες εσόδων για το τρωθέν από τις περικοπές δαπανών στράτευμα.

Στη σημερινή κατάσταση πολέμου, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας υφίστανται τις μεγαλύτερες απώλειες, λόγω των υπερβολικών μειώσεων της χρηματοδοτήσεως κάθε δραστηριότητάς τους, με αποτέλεσμα την κάθετη μείωση του αξιόμαχού τους, παρά τις περί του αντιθέτου συνεχείς διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού.
Και είναι όντως απογοητευτικό το .......

γεγονός ότι, στην κατάσταση αυτή, αντί να αξιοποιηθεί στο μέγιστο ο παράγων του χρόνου, υπάρχει μία χαρακτηριστική καθυστέρηση στη λήψη και υλοποίηση μέτρων, που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την πορεία προς την καταστροφή.

Ο λόγος εδώ για την τεράστια καθυστέρηση η οποία παρατηρείται στην αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας των Ε. Δ., που φυσικά δεν είναι μόνο τα περίφημα «άχρηστα στρατόπεδα» (αυτά που δεν χρησιμοποιεί ή θα μπορούσε να μη χρησιμοποιεί ο Στρατός), για τα οποία η μόνη μέριμνα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι, όχι τόσο πώς να τα αξιοποιήσει για τη χρηματοδότηση των Ε.Δ., αλλά πώς να τα διαθέσει στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοικήσεως για λόγους ευνόητους…

Περιουσία ταμείων

Είναι κυρίως η τεράστια ακίνητη περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες, μέσω του ΤΕΘΑ (Ταμείο Εθνικής Άμυνας), του ΤΕΣ (Ταμείου Εθνικού Στόλου) και του ΤΑΑ (Ταμείου Αεροπορικής Άμυνας), ελέγχουν έναν σημαντικότατο αριθμό ακινήτων.
Πόσα; 1.425 ακίνητα το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, με ένα σύνολο 252,6 χιλιάδες στρέμματα, 67 το Ταμείο Εθνικού Στόλου, με 1.495 στρέμματα, και άλλα 77 το Ταμείο Αεροπορικής Άμυνας, με 563 στρέμματα, ή ένα σύνολο 254.708 στρεμμάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Οι θέσεις τους παντού. Από το κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και κάθε μεγάλης πόλεως της Ελλάδος, μέχρι τη Μύκονο, τον Πόρο, την Κέρκυρα, τη Χίο, τη Λέσβο, τα Χανιά και κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Σε αυτά προσθέστε ακόμη έναν αριθμό αστικών ακινήτων, από απλά διαμερίσματα μέχρι κτίρια γραφείων, βιοτεχνικών χώρων, διαμερισμάτων, ή και απλά διαμερίσματα, όλα σχεδόν από κληρονομιά διάφορων Ελλήνων.

Υπάρχουν ακόμη ακίνητα στην αλλοδαπή, π.χ. τρία ακίνητα στην Κωνσταντινούπολη και τέσσερα οικόπεδα στο Κάιρο, καθώς και μία μεγάλη λίστα με ναυτικά οχυρά, τα οποία δεν χρησιμοποιούνται πλέον.

Την τεράστια αυτή περιουσία κατέγραψε λεπτομερώς, το 2006, με δική του πρωτοβουλία, ο γνωστός για το ήθος, την επάρκεια και τον πατριωτισμό του τότε υφυπουργός Άμυνας κ. Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο οποίος συνέταξε και ειδικό νομοσχέδιο για την αξιοποίηση της περιουσίας αυτής, με τίτλο «Ανώνυμη Εταιρεία Αξιοποίησης Περιουσίας του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, του Ταμείου Εθνικού Στόλου και του Ταμείου Αεροπορικής Άμυνας».

Το εν λόγω νομοσχέδιο υπεγράφη από όλους τους υπουργούς της τότε κυβερνήσεως, και συγκεκριμένως από τους υπουργούς Εσωτερικών Π. Παυλόπουλο, τον ΥΕΘΑ Ευ. Μεϊμαράκη, τον Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων Γ. Σουφλιά, τον Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννη, τον υπουργό Αναπτύξεως Δ. Σιούφα και τον Δημοσίας Τάξεως Β. Πολύδωρα, αλλά ουδέποτε κατετέθη στη Βουλή για ψήφιση διότι ο τότε υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, για λόγους που μόνο ο ίδιος γνωρίζει (συζητήσιμο αυτό), αρνήθηκε να υπογράψει.

Τον Απρίλιο του 2010, όταν τα πράγματα «έσφιξαν», ο κ. Λαμπρόπουλος επανήλθε στο θέμα με μία ερώτησή του (14 Απριλίου 2010) προς τον ΥΕΘΑ κ. Ευ. Βενιζέλο, στην οποία -αφού ανέφερε ότι τα Γενικά Επιτελεία ήταν ιδιοκτήτες πολλών χιλιάδων στρεμμάτων (περί τις 250.000) αλλά και μεγάλου αριθμού ακινήτων, τα οποία παραμένουν ανεκμετάλλευτα και στις διαθέσεις πολλών καταπατητών- τον πληροφόρησε ότι είχε συνταχθεί τότε από τον ίδιο (και σε συνεννόηση με τα Γενικά Επιτελεία) ένα σχέδιο νόμου, στο οποίο προεβλέπετο η αξιοποίηση της περιουσίας των Ε.Δ. προς όφελός τους, με τη ρητή απαγόρευση της εκποίησης, ούτε ενός στρέμματος.

Στη συνέχεια, αφού ανέφερε ότι ο τότε υπουργός δεν το κατέθεσε στη Βουλή και αναφέρθηκε στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διέρχεται η χώρα μας, επεσήμανε ότι η εκμετάλλευση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας των Επιτελείων θα αποτελούσε τεράστια πηγή εσόδων για τις Ε.Δ. και -κατ’ επέκταση- ανακούφιση και για τον κρατικό προϋπολογισμό και κατέληξε με το ερώτημα αν το ΥΠΕΘΑ προτίθεται να προχωρήσει στην αξιοποίηση της περιουσίας των Ενόπλων μας Δυνάμεων και πώς.

Προσχέδιο νόμου

Στην απάντηση του ΥΕΘΑ της 6ης Μαΐου του 2010, ο κ. Βενιζέλος παρεδέχθη ότι «πράγματι μου έχει (ενν. περιέλθει) προσχέδιο νόμου (τον συντονισμό της προετοιμασίας του οποίου είχε ο κ. ερωτών βουλευτής κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υφυπουργός Εθνικής Άμυνας), για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ε.Δ. Το προσχέδιο αυτό θα ληφθεί πολύ σοβαρά υπ’ όψιν στα επόμενα βήματα για τα θέματα αυτά».

Παρακάτω δε ανέφερε ότι «Αφού διαχωριστούν τα ενεργά στρατόπεδα που εξυπηρετούν τις πραγματικές ανάγκες των Ε.Δ. στο πλαίσιο μίας σύγχρονης δομής διοίκησης και δυνάμεων και τα ακίνητα που πρέπει να παραχωρηθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για κοινωνικούς λόγους, τα υπόλοιπα ακίνητα θα αξιοποιηθούν προς όφελος των Ε.Δ. σε συνεργασία με τους άλλους ομοειδείς φορείς του Δημοσίου (όπως η ΚΕΔ, τα τουριστικά και τα ολυμπιακά ακίνητα), ώστε να αξιοποιηθεί ένας υφιστάμενος οργανωτικός και χρηματοοικονομικός μηχανισμός με τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για τις Ε.Δ. και τις μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακος».

Έναν περίπου χρόνο αργότερα, και αφού εν τω μεταξύ ο πρώην ΥΦΕΘΑ είχε αποστείλει το προσχέδιο νόμου στον ΥΕΘΑ κ. Βενιζέλο, βλέποντας να μη γίνεται τίποτε, ο κ. Λαμπρόπουλος επανήλθε με νέα ερώτηση (17 Μαρτίου 2011), στην οποία επανέλαβε τα της μεγάλης περιουσίας του ΥΠΕΘΑ, η οποία είναι καταγεγραμμένη από τα Γενικά Επιτελεία και όμως παραμένει αναξιοποίητη, ενώ ο προϋπολογισμός του ΥΠΕΘΑ έχει μηδενικά έσοδα.
Στη συνέχεια, αναφέρει ότι με την προηγούμενη ερώτησή του (14.4.2010) ζητούσε από τον ΥΕΘΑ να προχωρήσει στην ψήφιση νομοσχεδίου για την αξιοποίηση της παραπάνω περιουσίας, τόνισε ότι αν και του απέστειλε ήδη το σχετικό νομοσχέδιο «μέχρι τώρα δεν προχωρήσατε στην κατάθεση αυτού ή άλλου σχετικού με το θέμα, αν και οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας και κατ’ επέκταση οι Ένοπλες Δυνάμεις μας έχουν κορυφωθεί».

Παρακάτω δε, επισημαίνει ότι από το 2006, μεγάλες τράπεζες, ελληνικές και ξένες, είχαν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην αξιοποίηση της περιουσίας των Ε.Δ., προσθέτει ότι «δεν πρέπει να χάνεται χρόνος, όταν μάλιστα τούτο σήμερα είναι αίτημα όλων αλλά και δέσμευση της κυβέρνησης», επαναλαμβάνει αν το ΥΠΕΘΑ προτίθεται να προχωρήσει τώρα στην αξιοποίηση της περιουσίας των Ε.Δ. και με ποιο τρόπο.

Η απάντηση του ΥΕΘΑ κ. Βενιζέλου ήλθε την 1η Απριλίου (σ.σ.: σύμπτωση) και έλεγε τα εξής: «Με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, έχει κινηθεί ήδη η διαδικασία επιλογής εξειδικευμένων συμβούλων -με συμμετοχή μεγάλης τράπεζας- για την καταγραφή» (σ.σ.: της ήδη καταγεγραμμένης) «και την αξιολόγηση της ακίνητης περιουσίας του ΥΠΕΘΑ και των Ε.Δ. Ο σύμβουλος θα υποβάλει και προτάσεις για μορφές αξιοποίησης ακινήτων που δεν καλύπτουν τις στρατιωτικές χρήσεις ή δεν θα παραχωρηθούν δωρεάν κατά χρήση σε ΟΤΑ για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών».

Συμπέρασμα; Όταν ουδείς μπορεί ακόμη να προβλέψει πότε θα ιδιωτικοποιηθεί μία και μόνη εταιρεία, τα ΕΑΣ, για παράδειγμα (με καμιά δεκαριά ακίνητα όλα όλα), εδώ και 20 μήνες από τότε που ανέλαβε καθήκοντα η νέα ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, ο καθείς μπορεί να υποθέσει πότε θα τελειώσει η καταγραφή 1.564 ακινήτων των Ε.Δ. (χώρια η αξιολόγησή τους), χωρίς μάλιστα διαδικασίες «fast track» (σ.σ.: εδώ το μόνο σχόλιο είναι στην ίδια γλώσσα: my foot!).

Με άλλα λόγια, όταν θα έχει ήδη τελειώσει ο πόλεμος, που λέγαμε στην αρχή.

Συνέντευξη στον Κόσμο του Επενδυτή

Μ. Αντωνόπουλος Kρύβει συμφέροντα η εκτός νομού τυποποίηση

Για εξυπηρέτηση συμφερόντων μεγάλων εταιρειών εκτός Μεσσηνίας κατηγορεί την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου και Ελιάς ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας και μέλος του Δ.Σ. της ΕΑΣ Μεσσηνίας. Αφορμή, η ανακοίνωση που έβγαλε η ΕΔΟΕΕ την περασμένη Τετάρτη, με την οποία τάσσεται υπέρ της τυποποίησης του ελαιολάδου «ΠΟΠ Καλαμάτα» από επιχειρήσεις σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας και όχι μόνο στη Μεσσηνία.

«Η Διεπαγγελματική .......

εκπροσωπεί συμφέροντα μεγάλων εταιρειών εκτός Μεσσηνίας. Εμείς δεν πρέπει να κάνουμε αυτό που θέλουν αυτοί, γιατί τα συμφέροντά μας είναι αντικρουόμενα. Και την ανακοίνωση δεν την έβγαλε τυχαία τώρα, που είναι η στιγμή να πάει ο φάκελος για την επέκταση του ΠΟΠ “Καλαμάτα” (σε όλο το νομό) στις Βρυξέλλες».
Το θέμα συζητήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Όπως σημείωσε στο «Θ» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βασίλης Κοζομπόλης, «το Συμβούλιο σχεδόν ομόφωνα συμφώνησε να προχωρήσει ο φάκελος για την επέκταση του ΠΟΠ σε όλη τη Μεσσηνία ως έχει, γιατί, αλλιώς, θα κινδυνεύσουμε να πάμε πίσω στην όλη διαδικασία τρία - τέσσερα χρόνια. Αφού εγκριθεί ο φάκελος για την επέκταση, τότε να προχωρήσουμε σε αίτηση “θεραπείας” όσον αφορά στη συσκευασία (να περιοριστεί δηλαδή εντός νομού). Τη στάση αυτή είχαμε από την αρχή και δικαιωθήκαμε, βλέποντας και την απόφαση της ΕΔΟΕΕ. Διαφορετικά, θα είχαμε απέναντί μας ένα σύνολο επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται εκτός Μεσσηνίας, με ενστάσεις κ.λπ.».

Στο Συμβούλιο της ΕΑΣ ο Μ. Αντωνόπουλος εξέφρασε την αντίθεσή του, λέγοντας πως, αν η πρόταση φύγει για τις Βρυξέλλες ως έχει, μετά θα είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει και να περιοριστεί η τυποποίηση στο νομό. Όσο για τη Διεπαγγελματική, λέει ότι δε θέλει καν την επέκταση του ΠΟΠ σε όλη τη Μεσσηνία, «γιατί οι εκπρόσωποί της δεν εκπροσωπούν μόνο τα συμφέροντα μεγάλων εταιρειών, αλλά και άλλων ελαιοπαραγωγών περιοχών, που έχουν τα δικά τους ΠΟΠ και δε θέλουν να μεγαλώσει το δικό μας».

Η ανακοίνωση της ΕΔΟΕΕ

Η ανακοίνωση της ΕΔΟΕΕ, πρόεδρος της οποίας είναι ο Τζανέτος Καραμίχας (πρόεδρος επίσης της ΠΑΣΕΓΕΣ), αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Προκειμένου να εξασφαλιστεί η σταθερή ανάπτυξη του κλάδου, ο θεσμός όλων των ελληνικών ελαιοκομικών ΠΟΠ και ΠΓΕ (ήδη αναγνωρισμένοι, αλλά και οι προς αναγνώριση φάκελοι) πρέπει να αποδίδει τα μέγιστα. Πάγια θέση της ΕΔΟΕΕ είναι ότι δε θα πρέπει να αφαιρείται η δυνατότητα τυποποίησης των ήδη καθιερωμένων προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ σε όλο τον ελλαδικό χώρο, εφόσον αυτό ίσχυε μέχρι σήμερα. Το Δ.Σ. θεωρεί ότι κάτι τέτοιο είναι θεμιτό με δεδομένο ότι:
-Σε προϊόντα ΠΟΠ, ο φάκελος των οποίων μέχρι τώρα έδινε τη δυνατότητα συσκευασίας τους και εκτός ζώνης παραγωγής, έχουν επενδυθεί από εταιρείες του κλάδου, που εδρεύουν σε όλον τον ελλαδικό χώρο, πόροι προκειμένου να τύχουν οι εν λόγω ονομασίες αναγνώρισης και καταξίωσης τόσο στην εσωτερική αγορά όσο κυρίως στις αγορές του εξωτερικού.

-Με τις νέες τεχνολογίες που υπάρχουν σήμερα (τεχνολογία τσιπ σε φορτηγά - βυτία μεταφοράς ελαιολάδου, έλεγχος DNA σε ελαιόλαδο και ελιές κ.α.) είναι δυνατή η άρτια ιχνηλάτηση των προϊόντων ΠΟΠ, προκειμένου να προστατευθεί με πλήρη επιτυχία η προέλευσή τους.

Ιδιαίτερα δε σε σχέση με το ΠΟΠ Ελαιόλαδο Καλαμάτας, τίθεται και θέμα τυπικού χαρακτήρα, με δεδομένο ότι ο περιορισμός της συσκευασίας εντός της περιοχής του ΠΟΠ ελαιολάδου δεν προβλεπόταν στον αρχικό φάκελο και η Ε.Ε. δεν έχει συμπεριλάβει το θέμα αυτό ως σημείο προς διερεύνηση, στα συμπληρωματικά στοιχεία και πληροφορίες που ζητά από το φορέα υποβολής του φακέλου, δηλαδή από την ΕΑΣ Μεσσηνίας»

Θάρρος

Αεροδρόμιο Τρίπολης Ναι Δράκου, Πετράκου αλλά με προϋποθέσεις

Μόνο εφόσον γίνουν τα έργα αναβάθμισης του αεροδρομίου Καλαμάτας και εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα και των δύο μέσα από μελέτη, συμφωνούν οι επικεφαλής των δύο μειοψηφιών του Περιφερειακού Συμβουλίου Δημήτρης Δράκος και Θανάσης Πετράκος, με τη μετατροπή του αεροδρομίου Τρίπολης σε πολιτικό.

Κατά τον κ. Δράκο, κανείς .........

δεν έχει το δικαίωμα να στερήσει από κάποια περιοχή τη δυνατότητα καλής επικοινωνίας, ωστόσο υπογραμμίζει πως πρέπει να συνταχτεί μελέτη, η οποία θα δείξει τις προϋποθέσεις και τη βιωσιμότητα που μπορεί να έχει ένα τέτοιο εγχείρημα.
Ο κ. Πετράκος πάλι, κατηγορεί τον κ. Τατούλη για πελατειακή λογική, αλλά και για αφελείς δηλώσεις, τόσο του ιδίου όσο και του πρωθυπουργού, αφού δεν έχει γίνει καμία μελέτη επί του θέματος.

Δημήτρης Δράκος

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του περιφερειακού συνδυασμού «Δυνατή Πελοπόννησος» Δημήτρη Δράκο, αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για λειτουργία του αεροδρομίου της Τρίπολης ως πολιτικού, χωρίς να υπάρχει πλήρης θέση και εισήγηση, αφού το θέμα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της Δευτέρας:
«Πρέπει να πούμε ότι το αεροδρόμιο της Τρίπολης είναι ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο, συγκεκριμένων χαρακτηριστικών σε ό,τι αφορά την κατασκευή του, τη γεωμορφολογία της περιοχής και τα βοηθήματα επικοινωνίας. Έχει συγκεκριμένες, περιορισμένες δυνατότητες για υποδοχή αεροσκαφών. Είναι ένα αεροδρόμιο που εξυπηρετεί την 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης.

Το αεροδρόμιο της Τρίπολης απέχει λιγότερο από 80 χλμ. από την Καλαμάτα και πέραν των 100 χλμ. από το Ελ. Βενιζέλος. Εδώ, λοιπόν, μπαίνουν κάποια ζητήματα: Πρώτον, της συνολικής εξυπηρέτησης της περιοχής με αεροπορική σύνδεση και της υποστήριξης της τουριστικής ανάπτυξης όλης της περιφέρειας. Σε αυτή την περίπτωση δεν έχουμε το δικαίωμα να στερήσουμε από καμία περιοχή τη δυνατότητα καλής επικοινωνίας. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κανένας να αρνηθεί κάτι τέτοιο. Πρέπει να πούμε, όμως, ότι είναι πολύ σημαντική, επίσης, η εξασφάλιση των όρων λειτουργίας των υπαρχουσών δομών και της βιωσιμότητάς τους. Κατά συνέπεια, πρέπει να κάνουμε κινήσεις με ξεκαθαρισμένους και ιεραρχημένους στόχους, που να συνοδεύονται από μελέτες.

Μέγα θέμα είναι η υποστήριξη των υποδομών, όπου ήδη λειτουργούν αεροδρόμια. Πρώτο, λοιπόν, είναι το θέμα του αεροδρομίου Καλαμάτας. Πρέπει να δούμε τις εκκρεμότητες που έχουμε και συγκεκριμένα διεκδίκηση βελτίωσης της αίθουσας υποδοχής και επέκταση της πίστας του αεροδρομίου. Είχαμε κάνει κινήσεις για την ανάπτυξη του κόμβου, έχει τελειώσει η μελέτη και έχουμε εξασφαλίσει τα νέα μηχανήματα για τις αναχωρήσεις αποσκευών. Υπάρχει, επίσης, μελέτη για νέα αναδιάταξη των χώρων της αίθουσας. Επίσης, χρειάζεται να δούμε κατά πόσο μπορούν να εφαρμοστούν νέοι όροι λειτουργίας του αεροδρομίου Καλαμάτας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των τσάρτερ.
Δεύτερον, το αεροδρόμιο της Τρίπολης πρέπει να ξεκινήσει, αφού γίνει μελέτη για την ανάπτυξή του, όπου θα περιλαμβάνονται οι προϋποθέσεις, οι μελλοντικές επιπτώσεις, οι όροι εξασφάλισης βιωσιμότητας των άλλων αεροδρομίων, και να έχει την κατεύθυνση της εμπλοκής των ιδιωτικών εταιρειών που θα αναλάβουν τις υποδομές και τη λειτουργία με τη διαδικασία χαμηλού κόστους.

Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες. Δεν είμαστε αρνητικοί αν η μελέτη δείξει ότι μπορεί να γίνει. Ενδιαφερόμαστε για την ανάπτυξη των επικοινωνιών όλων των περιοχών, με προϋπόθεση την αξιοποίηση των υπαρχουσών υποδομών, με προτεραιότητα το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, το οποίο μπορεί να εξυπηρετήσει την ευρύτερη περιοχή και απέχει πάνω από 100 χλμ. από το Ελ. Βενιζέλος».

Θανάσης Πετράκος

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου», Θανάσης Πετράκος, ερωτώμενος από το «Θ», σημείωσε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Τατούλη αποδεικνύουν την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει συνολικά τα ζητήματα και την πελατειακή και τοπικιστική προσέγγιση που έχει συνήθως (στην Καλαμάτα είναι με τους Μεσσήνιους, στην Τρίπολη με τους Τριπολιτσιώτες, στο Άργος με τους Αργίτες κ.λπ.), όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε: «Αυτά, όμως, δε συγκροτούν Περιφερειακό Σχεδιασμό. Δεν είναι δυνατόν, απ’ τη μια πλευρά, να ζητάει, και σωστά, ο Περιφερειακός Χωροταξικός Σχεδιασμός να είναι υπόθεση της αιρετής Περιφέρειας και, από την άλλη, αντί να προετοιμάζεται γι’ αυτό συγκροτώντας μια σοβαρή ομάδα από υπηρεσιακούς παράγοντες, όπως είχαμε προτείνει, να κάνει δηλώσεις ανάλογα με το ακροατήριο που έχει μπροστά του και χωρίς να υπάρχει απόφαση, ούτε καν της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Απέδειξαν, και ο κ. Τατούλης και ο κ. Παπανδρέου, ότι οι μεγάλες κουβέντες, ότι η διοικητική μεταρρύθμιση θα μετατρέψει το Περιφερειακό Συμβούλιο σε κέντρο σχεδιασμού και προγραμματισμού, είναι μεγάλα λόγια για να τα πιστεύουν οι αφελείς.
Αυτό που κυριαρχεί και στον κ. Τατούλη και στον κ. Παπανδρέου και στον κ. Ανδριανό είναι η πελατειακή λογική. Όπως τονίζαμε στη δήλωσή μας τη Δευτέρα, την ώρα που χωρίς καμία μελέτη ο κ. Παπανδρέου συμφωνεί με τον κ. Τατούλη για δεύτερο αεροδρόμιο στην Τρίπολη, την ίδια ώρα καλεί το λαό να αποδεχθεί να του κόψει κι άλλο τους μισθούς και τις συντάξεις, να αυξήσει το ΦΠΑ, να διαλυθεί ο παραγωγικός ιστός της χώρας και να ξεπουληθεί η δημόσια περιουσία και να υποθηκευθεί η χώρα στους δανειστές, για να σωθεί δήθεν.

Αυτά δείχνουν ότι ή μας δουλεύουν ή λεφτά υπάρχουν!
Πρέπει να επισημάνω επίσης ότι χρόνια τώρα, η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ., αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στις οποίες ο κ. Παπανδρέου ήταν σημαίνων υπουργός, δεν μπορούσαν να βρουν χρήματα για την αναβάθμιση του διεθνούς αερολιμένα Καλαμάτας.
Τώρα μας λένε ότι έχουν χρήματα για να μετατρέψουν το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τρίπολης σε πολιτικό και να υπάρχουν δύο πολιτικά αεροδρόμια σε απόσταση 75 χλμ. ή 35 με 40 λεπτά της ώρας διαφορά οδικώς. Προφανώς μας δουλεύουν!
Η διαφωνία μας ότι δεν είναι πρώτης προτεραιότητας το αεροδρόμιο στην Τρίπολη δεν έχει να κάνει με τοπικισμούς, αλλά απορρέει από την ορθή λογική και την ανάγκη συζήτησης για ένα σοβαρό περιφερειακό σχεδιασμό.

Αυτό που απαιτείται σήμερα είναι:
• Η χρηματοδότηση για να γίνουν όλα τα έργα αναβάθμισης του αερολιμένα της Καλαμάτας.
• Να αγοραστούν ανακλινόμενα βαγόνια για να υπάρξουν μεγάλες ταχύτητες στο σημερινό μετρικό δίκτυο και να χρηματοδοτηθούν τώρα οι μελέτες, αφού υπάρχουν χρήματα, για να γίνει το σιδηροδρομικό δίκτυο από την Κόρινθο μέχρι το Ναύπλιο κανονικού πλάτους και ηλεκτροκίνητο, όπως και όλο το δίκτυο Πάτρα – Πύργος – Καλαμάτα.
• Στη συνέχεια, αφού χρήματα υπάρχουν, συμφωνούμε να χρηματοδοτηθεί η μετατροπή του στρατιωτικού αεροδρομίου της Τρίπολης σε πολιτικό».

Θάρρος

Φιλιατρά Προβληματισμός για τους λαθρομετανάστες...

Έντονος είναι ο προβληματισμός της τοπικής κοινωνίας των Φιλιατρών με το διαρκώς αυξανόμενο αριθμό των λαθρομεταναστών που συρρέουν, εδώ και χρόνια, στην πόλη. Οι απόψεις των κατοίκων διίστανται, ωστόσο όλοι συμφωνούν πως πρέπει με την παρέμβαση της Πολιτείας, των κρατικών Αρχών και του Δήμου, από τη μία, ο αριθμός τους να μειωθεί και, από την άλλη, να ληφθεί φροντίδα και μέριμνα ώστε να έχουν και αυτοί τα στοιχειώδη για ανθρώπινη διαβίωση.

Τα προηγούμενα χρόνια ..........

στα Φιλιατρά, λαθρομετανάστες (οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι πολιτικοί και οικονομικοί μετανάστες αραβικών χωρών) εμφανίζονταν κυρίως την εποχή των καλλιεργειών και της συγκομιδής ελαιοκάρπου και άλλων αγροτικών προϊόντων. Όσο περνούσαν τα χρόνια, όμως, ολοένα και περισσότεροι συνέρρεαν στα Φιλιατρά για εργασία καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στις μέρες μας, υπάρχουν εκεί άνθρωποι από όλες τις εθνικότητες…

Οι πολίτες των Φιλιατρών, φιλοπρόοδοι και με ευαισθησίες, βοηθούσαν όσο και όπως μπορούσαν τους εξαθλιωμένους αυτούς συνανθρώπους μας. Πάντα, όμως, υπήρχαν και φωνές του τύπου «έξω οι ξένοι»… Τελευταία, με την αύξηση της μικροεγκληματικότητας, όλο και περισσότεροι, άλλοι ψιθυριστά και άλλοι φωναχτά, επιρρίπτουν ευθύνες στους μετανάστες.
Για την κατάσταση που επικρατεί στα Φιλιατρά, ενδεικτική είναι η ανάρτηση του blog “Filiatranet” τη Δευτέρα 23 Μαΐου, με τίτλο «Φιλιατρά: Ώρα 8 το βράδυ στην κεντρική πλατεία! Οι εικόνες μιλάνε από μόνες τους!», στην οποία αναγράφεται: «Ώρα 20.00, ημέρα Δευτέρα 23 Μαΐου. Περπατάς στην κεντρική πλατεία των Φιλιατρών και κοιτώντας γύρω σου αναρωτιέσαι; Μήπως ξύπνησα σε άλλη χώρα; Μήπως έχω πάει ταξίδι στη Βουλγαρία, Ρουμανία, Μαρόκο, Ιράν, Αλβανία, Αλγερία; Ψάχνεις λίγο γύρω σου μήπως βρεις κανέναν να μιλάει ελληνικά, αλλά δυστυχώς δε στάθηκες τυχερός. Ψάχνεις λίγο παραπέρα, αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Ξαφνικά μετά από λίγα λεπτά, βλέπεις μία γνωστή φυσιογνωμία, κάτι σου θυμίζει, και ξαφνικά σε χαιρετά. Α, ο Κώστας, σου λέει καλησπέρα, τι κάνεις και του απαντάς. Επιτέλους, άκουσες λίγα ελληνικά, διότι, όπως είπαμε, είναι λίγο δύσκολο στις μέρες μας. Κάθεσαι να πιεις έναν καφέ σε μία από τις καφετέριες. Μέχρι να κάτσεις και να παραγγείλεις συνειδητοποιείς ότι απέναντί σου κάποια άτομα σε κοιτούν περίεργα. Λίγο πιο πέρα, πάντα στην πλατεία, μία άλλη παρέα σε κοιτάει περίεργα. Κοιτούν εσένα, τη γυναίκα σου, τα παιδιά σου και... αισθάνεσαι τελικά ότι εσύ τους απειλείς, ενώ πάντα η απόσταση μεταξύ σας είναι μόλις λίγα μέτρα. Πού είναι τα παιδιά μας που έπαιζαν άφοβα στην πλατεία της πόλης όπου γεννήθηκαν; ΚΑΤΑΛΗΨΗ έχει γίνει σε όλα τα σημεία της πλατείας μας και να σκεφτείτε ότι είναι μόλις 20.00 η ώρα. Δείτε λίγο τις φωτογραφίες προσεκτικά και θα καταλάβετε... Τα σχόλια δικά σας...».

Βεβαίως, στην ως άνω ανάρτηση υπάρχει η άποψη αυτού που την έκανε (έγραψε), αλλά ίδια άποψη έχει και μεγάλη μερίδα των πολιτών. Υπάρχουν, βέβαια, και πολίτες που σημειώνουν τη σημαντική προσφορά των μεταναστών στην αγροτική καλλιέργεια και παραγωγή της περιοχής, με τα εργατικά τους χέρια και, κατ’ επέκταση, στην αγροτική και τοπική οικονομία!
Επειδή το «θέμα» δεν είναι καινούργιο για τα Φιλιατρά, θυμίζουμε πως σε δημοσίευμα του «Θ», που έγραψε ο καλός φίλος και συνάδελφος Χάρης Χαραλαμπόπουλος, στις 28 Ιουνίου 2009, τονιζόταν μεταξύ άλλων: «Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι ενώ οι μετανάστες είναι ευπρόσδεκτοι ως εργατικά χέρια, μόλις τελειώνει η εργασία τους γίνονται ανεπιθύμητοι», δημοσίευμα που και στις μέρες που διανύουμε ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα της κατάστασης που επικρατεί στα Φιλιατρά!

Θάρρος

Τροποποίηση του νόμου για αλλαγή του επιτοκίου βάσης των δανείων των πυρόπληκτων επιχειρήσεων στη Μεσσηνία

Με την υπ’ αριθμόν 36579/Β/1666/30-8-2007 (ΦΕΚ 1740/τ.Β) Απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών είχαν ρυθμιστεί με ευνοϊκούς όρους οι ληξιπρόθεσμες και ενήμερες οφειλές των επιχειρήσεων και επαγγελματιών για δέκα έτη. Είχε δοθεί περίοδος χάριτος 28 μηνών, είχε επιδοτηθεί το επιτόκιο – από το λογαριασμό του Ν. 128/75 - κατά 100% για την περίοδο χάριτος και 50% για τη λοιπή διάρκεια του δανείου και είχε παρασχεθεί η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Το επιτόκιο ρύθμισης των οφειλών .........

είχε καθοριστεί σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις σε επίπεδα κοντά στα επίπεδα αγοράς ανταποκρινόμενο στη δυναμική της εκάστοτε οικονομικής συγκυρίας.

Ωστόσο, η σημερινή δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία για τη χώρα μας, που έχει συμπαρασύρει σε κάθετη αύξηση τα επιτόκια των Εντόκων Γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου (ΕΓΕΔ), καθιστά τα εν λόγω δάνεια ασύμφορα για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Τα δεδομένα εκείνης της περιόδου ήταν ευνοϊκά, αντίθετα με σήμερα που το επιτόκιο των ΕΓΕΔ έχει εκτιναχθεί στα ύψη, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις των πυρόπληκτων νομών να καλούνται τώρα να επιβαρυνθούν με επιτόκιο γύρω στο 8,5%, πολλές φορές υψηλοτέρα και από αυτά της αγοράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι με αυτό το επιτόκιο επιβαρύνονται τόσο οι επιχειρήσεις που επλήγησαν καθώς καταβάλουν το 50% των τόκων, όσο και το Ελληνικό Δημόσιο που καταβάλει το άλλο 50%.

Για το θέμα αυτό, οι κοινωνικοί εταίροι έχουν προτείνει το επιτόκιο των πυρόπληκτων περιοχών να διαμορφώνεται με βάση αυτού του Euribor, δηλαδή με το επιτόκιο της διατραπεζικής αγοράς της ευρωζώνης και όχι με το αντίστοιχο των ΕΓΕΔ. Αυτό θα έχει ως συνέπεια την εξοικονόμηση ενός σημαντικού ποσού για το κράτος, αφού τα παραπάνω δάνεια επιδοτούνται κατά 50% από τον κρατικό μηχανισμό, ενώ θα αποτελέσει και βαθιά ανάσα ρευστότητας για τις εν λόγω επιχειρήσεις. Κατόπιν αυτών,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

1. Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για την ρύθμιση των επιτοκίων των δανείων των επιχειρήσεων των πυρόπληκτων περιοχών της Μεσσηνίας, ώστε να καταστούν και πάλι ευνοϊκά για τις επιχειρήσεις και το Δημόσιο;

2. Με ποιες περαιτέρω ενέργειες θα βοηθήσει η κυβέρνηση τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων των πυρόπληκτων περιοχών;

Η ερωτώσα βουλευτής,

Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

Ο Οδυσσέας Βουδούρης για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στην Καλαμάτα.

Επιστολή στην Υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη έστειλε ο Βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Βουδούρης με την οποία ζητά την αξιοποίηση τριώροφου κτιρίου, πρόσφατα οικοδομημένου (εγκαίνια 2007) στην οδό Αριστομένους 95 του οποίου ο δεύτερος όροφος και ο χώρος του ημιώροφου παραμένουν εντελώς ανεκμετάλλευτοι ενω θα μπορούσαν να καταληφθούν απο υπηρεσίες του Δηνμοσίου χωρίες να καταβάλλονται ενοίκια.

Αναλυτικά η επιστολή του Οδυσσέα Βουδούρη στην Λούκα Κατσέλη αναφέρει:


Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Στην Καλαμάτα, επί της οδού Αριστομένους 95, βρίσκεται τριώροφο κτίριο, πρόσφατα οικοδομημένο (εγκαίνια 2007) με δημόσια κονδύλια, εμβαδού 1.350 μ2, με υπόγειο παρκινγκ 35 θέσεων, ιδιοκτησίας της Εργατικής Εστίας. Το κτίριο διαθέτει επίσης υπερσύγχρονο αμφιθέατρο 260 θέσεων με πλήρη οπτικό-ακουστικό εξοπλισμό καθώς και με εξοπλισμένο χώρο κυλικείου.

Επί του παρόντος στεγάζεται στο κτίριο αυτό η Εργατική Εστία και το Εργατικό Κέντρο, που χρησιμοποιούν μόνο ένα μέρος του τρίτου ορόφου. Ο δεύτερος όροφος και ο χώρος του ημιώροφου παραμένουν εντελώς ανεκμετάλλευτοι.

Στην παρούσα συγκυρία, που η ορθολογική χρήση των πόρων είναι όσο ποτέ αναγκαία, θα πρότεινα την αξιοποίηση κατά το μέγιστο του κτιρίου αυτού, με τη μεταφορά εκεί υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας ή άλλων υπηρεσιών του Δημοσίου, που στεγάζονται σε ενοικιαζόμενους χώρους και επιβαρύνουν τις λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου.


Με τιμή,

Οδυσσέας Βουδούρης

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 29ης Μαΐου 2011

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.