Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Τα θερμά μας συγχαρητήρια στην έγκριτη Μεσσηνιακή Εφημερίδα "Θάρρος".

Τελικά ήταν όπως ακριβώς το περιμέναμε. Το πλέον πλούσιο ρεπορτάζ με δηλώσεις όλων των εμπλεκομένων το είχε η έγκυρη και έγκριτη Μεσσηνιακή εφημερίδα "Θάρρος".
Ένα ρεπορτάζ που παρά την έκταση ......

του (δυο γεμάτες σελίδες) έκανε τον αναγνώστη να το ρουφήξει στην κυριολεξία.
Απ όλο τον μεσσηνιακό τύπο, το θάρρος φιλοξένησε το πιο πλήρες το πιο πλούσιο ρεπορτάζ από την σύσκεψη της παρασκευής με δηλώσεις επί δηλώσεων με λεπτομέρειες που πραγματικά καθήλωσαν τον αναγνώστη.

Εμείς ως ομάδα Διαχείρισης του Φιλιατρά News θέλουμε να δώσουμε τα συγχαρητήρια μας στην εφημερίδα Θάρρος για το ρεπορτάζ της και για τον δημοσιογράφο της τον Ηλία Γιαννόπουλο που το κάλυψε, και τους ευχόμαστε ολόψυχα ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες.

Αλλάζει χρήση και διοίκηση το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας

Σύμφωνα με την «Τελική Πρόταση για την Αναδιάταξη Μονάδων ΕΣΥ» και θα συνδιοικείται με το Νοσοκομείο Καλαμάτας

Με κύρια χαρακτηριστικά την αλλαγή χρήσης για 13 νοσοκομεία της χώρας, τις μετατάξεις γιατρών, τη συνένωση κλινικών, αλλά και τη
διοικητική ενοποίηση νοσηλευτικών ιδρυμάτων, αναρτήθηκε χθες το μεσημέρι στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας η «Τελική Πρόταση για την Αναδιάταξη Μονάδων ΕΣΥ» για δημόσια διαβούλευση τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Οι πρώτες συνενώσεις αναμένεται να γίνουν ..........

από τα μέσα Σεπτεμβρίου, με στόχο 83 διοικητές να διοικούν στο εξής τα 133 νοσοκομεία.
Όσον αφορά στο Γ.Ν. – Κ.Υ. Κυπαρισσίας, προτείνεται να λειτουργεί, πλέον, ως μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, βραχείας νοσηλείας, μιας ημέρας χειρουργείων, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και Αποκατάστασης, με τις ίδιες (80) κλίνες, κοινή διοίκηση με το Νοσοκομείο Καλαμάτας και αναπληρωτή διοικητή στην Κυπαρισσία.

Αναλυτικά:

Αλυσιδωτές αντιδράσεις πυροδότησε στην Κυπαρισσία και την Τριφυλία η δημοσιοποίηση της «Πρότασης λειτουργικών αναδιατάξεων Μονάδων Υγείας ΕΣΥ», που κυκλοφόρησε από τις 29 Ιουνίου στο διαδίκτυο και χθες είχαμε ως πρώτο θέμα στο «Θ», για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας.

Σύμφωνα με αυτή, προτεινόταν ουσιαστικά η κατάργηση του Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Κυπαρισσίας με τη σημερινή του μορφή και λειτουργία και η μετατροπή του σε Κέντρο Υγείας – νοσοκομειακή μονάδα βραχείας νοσηλείας.
Όπως διευκρινίστηκε χθες το πρωί, μετά τις αλυσιδωτές αντιδράσεις πολιτικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων, των εργαζομένων και συνδικαλιστών της ΠΟΕΔΗΝ και του διοικητή του νοσοκομείου, αυτή ήταν πρόταση της επιτροπής, υπό τον καθηγητή Λιαρόπουλο και όχι η πρόταση του υπουργείου, η οποία δόθηκε χθες το μεσημέρι στη δημοσιότητα.

Ωστόσο και η «Τελική Πρόταση» του υπουργείου προτείνει αλλαγή χρήσης για το νοσοκομείο. Προτείνεται, λοιπόν, να λειτουργεί, πλέον, ως μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, βραχείας νοσηλείας, μιας ημέρας χειρουργείων, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και Αποκατάστασης, με τις ίδιες (80) κλίνες, κοινή διοίκηση με το Νοσοκομείο Καλαμάτας και αναπληρωτή διοικητή στην Κυπαρισσία.
Στο θέμα που ανέκυψε, άμεσα παρενέβη και αντέδρασε ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών και βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης Κουσελάς, ο οποίος επικοινώνησε δύο φορές με τον υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μιχάλη Τιμοσίδη και το γενικό γραμματέα του υπουργείου Νίκο Πολύζο. Αυτοί τον ενημέρωσαν, μεταξύ άλλων, πως: «Σήμερα (σ.σ. χθες το απόγευμα) θα δοθεί η πρόταση διαλόγου (στο διαδίκτυο) του γενικού γραμματέα κ. Πολύζου με βάση την οποία το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας δεν υποβαθμίζεται. Θα εξακολουθήσει να λειτουργεί με όλες τις κλινικές του και τα κρεβάτια που διαθέτει…».
Μάλιστα, ο κ. Κουσελάς, νωρίς χθες το μεσημέρι ενημέρωσε σχετικά τη διοίκηση και το Σύλλογο Εργαζομένων του νοσοκομείου.

Δημήτρης Κουσελάς

Σε δελτίο Τύπου του γραφείου του κ. Κουσελά αναφέρεται συγκεκριμένα:
«Μετά την ενημέρωση που υπήρξε, σχετικά με την υποβάθμιση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας σε κέντρο υγείας και νοσοκομείο βραχείας θεραπείας, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς επικοινώνησε δύο φορές με τον υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μιχάλη Τιμοσίδη και το γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Νικόλαο Πολύζο. Τους ενημέρωσε για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων και των φορέων της περιοχής μας και τους υπογράμμισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν είναι διατεθειμένος να αποδεχτεί καμία υποβάθμιση του εν λόγω νοσοκομείου. Το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας είναι ένα νοσοκομείο που καλύπτει υγειονομικά τη Νοτιοδυτική Ελλάδα από τον Πύργο μέχρι την Πύλο, και ιδιαίτερα την τουριστικά αναπτυσσόμενη περιοχή της Τριφυλίας-Πυλίας. Αυτά, άλλωστε, είχαν αναλυθεί στον κύριο Τιμοσίδη όταν πριν περίπου 3 μήνες τον είχε επισκεφτεί στο γραφείο του με τις διοικήσεις του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας και του ΚΑΦΚΑ. Ο κ. Τιμοσίδης (στη δεύτερη επικοινωνία που είχε μαζί του σήμερα), καθώς και ο κ. Πολύζος τον ενημέρωσαν ότι: Οι προτάσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι οι παλιές προτάσεις Λιαρόπουλου, που δεν απηχούν την πολιτική βούληση του υπουργείου. Σήμερα το απόγευμα θα δοθεί η πρόταση διαλόγου (βγαίνει στο διαδίκτυο) του γενικού γραμματέα κ. Πολύζου με βάση την οποία το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας δεν υποβαθμίζεται. Θα εξακολουθήσει να λειτουργεί με όλες του τις κλινικές του και τα κρεβάτια που διαθέτει χωρίς την παραμικρή αλλαγή. Το μόνο που θα αλλάξει είναι η διοίκησή του, η οποία θα είναι ενιαία σε επίπεδο νομού, δηλαδή διοικητής θα είναι από το Νοσοκομείο Καλαμάτας και αναπληρωτής διοικητής από το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Στην Κυπαρισσία θα λειτουργεί ολιγομελές Συμβούλιο Διοίκησης για την καθημερινή διαχείριση. Για τα παραπάνω ο κ. Κουσελάς ενημέρωσε τη διοίκηση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, το Σύλλογο των Εργαζομένων και τους εκπροσώπους της ΠΟΕΔΗΝ. Ο κ. Κουσελάς θα παρακολουθήσει σε στενή συνεργασία με όλους τους ενδιαφερόμενους την όλη εξέλιξη, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι διαβεβαιώσεις που έλαβε θα τηρηθούν στο ακέραιο και το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας θα εξακολουθήσει να παίζει τον αναντικατάστατο ρόλο που έχει».

Εκπρόσωποι ΠΟΕΔΗΝ - Εργαζόμενοι

Χθες το πρωί βρέθηκαν στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας στελέχη της ΠΟΕΔΗΝ, για να συζητήσουν με τους συναδέλφους τους το θέμα που έχει ανακύψει, τα προβλήματα που υπάρχουν και το συντονισμό δράσεων και ενεργειών για την ανάπτυξη και αναβάθμιση του νοσοκομείου και την καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.
Όπως είπε στο «Θ» το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ Τάσος Αντωνόπουλος: «Είμαστε στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, ένα ειδικό και επίκαιρο νοσοκομείο λόγω των ημερών σύμφωνα και με την πρόταση αναδιάταξης των μονάδων υγείας.

Δεν είναι τυχαίο που σήμερα (σ.σ. χθες) βρισκόμαστε σε τούτο το νοσοκομείο.
Θέλω να δηλώσω πως τα δημόσια νοσοκομεία δεν έχουν φτιαχτεί για εμάς τους εργαζόμενους, αλλά για τους πολίτες! Άρα, τα προβλήματα και η αναδιάταξη δεν πρέπει να μένουν εκ κρυπτώ σε κάποια συρτάρια του υπουργείου, ούτε να είναι ένα πόρισμα κάποιας “επιτροπής σοφών”, αλλά να είναι αποτέλεσμα ζύμωσης στην κοινωνία! Επειδή έχουμε στα χέρια μας μια τέτοια πρόταση “επιτροπής σοφών”, που δεν έχουν περάσει ούτε απέξω απ’ την πόρτα του νοσοκομείου και, μάλιστα, καταγγέλλω πως είναι χρυσοποίκιλτοι και ακριβά πληρωμένοι για τις προτάσεις αυτές, είναι αναμασημένα φαγητά αυτά, από το 2000 και ξαναέρχονται το 2011 που θέλει τους πολίτες να έχουν λιγότερες και ακριβότερες επιλογές…

[…] Είναι πανάκεια, πλέον, να χρησιμοποιούνται η Τρόικα και τα οικονομικά της χώρας ως δικαιολογία και να χτυπιέται μια ακόμη φορά και το επίπεδο κοινωνικής πολιτικής και το επίπεδο πρόσβασης πολιτών, καθώς και οι θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα…
[...] Η διατήρηση και λειτουργία, όπως και η ανάπτυξη του νοσοκομείου, δεν είναι θέμα μόνο των εργαζομένων. Πρωτίστως είναι θέμα των πολιτών, στους οποίους παρέχονται υπηρεσίες υγείας.
[...] Το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας καλύπτει μεγάλη περιοχή, τουριστικά αναπτυσσόμενη, έχει κλινικές και τμήματα που προσφέρουν και πρέπει να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του και να αναπτυχθεί. Εμείς δε λέμε μόνο να μείνει ως έχει, αλλά και να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο!».

Με τη σειρά του ο οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ Γιάννης Λαζαρίδης σημείωσε: «Εργαζόμενοι, διοίκηση, πολίτες, τοπικές αρχές, κοινωνικοί φορείς, ενωμένοι, πρέπει να βγουν προς τα έξω με επιχειρήματα για να αναπτυχθεί το νοσοκομείο. Να πιεστεί και πειστεί το υπουργείο για την αναγκαιότητα αναβάθμισής του, αφού ο ρόλος του στη δημόσια υγεία είναι πρωταγωνιστικός στην ευρύτερη περιοχή…».
Η πρόεδρος των εργαζομένων Δήμητρα Νικολοπούλου σημείωσε τη σημαντική προσφορά του νοσοκομείου στους πολίτες και τους επισκέπτες της περιοχής, τονίζοντας πως διαρκής αγώνας και στόχος των εργαζομένων είναι η αναβάθμισή του και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Συλλόγου των Εργαζομένων Εμμανουήλ Πρασσόπουλος τόνισε: «Μετά από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, επίσημα αλλά και από “διαρροές” του υπουργείου υπάρχει διάχυτη η ανησυχία για το μέλλον του νοσοκομείου και είναι έντονος και βάσιμος ο φόβος για την υποβάθμισή του. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο, και για να ανατρέψουμε αυτά που βλέπουμε να πλησιάζουν και να αποτρέψουμε τον κίνδυνο της υποβάθμισης του νοσοκομείου και μετατροπής του, μελλοντικά, αλλά όχι πολύ μακρινά, σε κέντρο υγείας, πρέπει όλοι να αντιδράσουμε! Καλώ το δήμαρχο και τους τοπικούς άρχοντες, το Μητροπολίτη, το Εργατικό Κέντρο, τους Εμπορικούς Συλλόγους, όλους τους συλλόγους και φορείς και όλους τους πολίτες, σε μαζικό αγώνα! Τώρα είναι η ώρα του αγώνα για την αναβάθμιση του νοσοκομείου. Αύριο, θα είναι αργά…».

Πάνος Μπόζος - διοικητής

Από την πλευρά του, ο διοικητής του Νοσοκομείου Πάνος Μπόζος δήλωσε στο «Θ»: «Κι εγώ πληροφορήθηκα χθες (σ.σ. προχθές) το μεσημέρι από το διαδίκτυο για τη συγκεκριμένη “πρόταση” διαλόγου, χωρίς να έχουμε κάποια επίσημη ενημέρωση ή πληροφόρηση. Η πρώτη ενέργεια στην οποία προέβην ήταν να επικοινωνήσω με το διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, τον κ. Γκούμα, ο οποίος μου είπε ξεκάθαρα πως δεν ισχύει τίποτα απ’ όσα αναφέρει η συγκεκριμένη “πρόταση” για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Στα χέρια του είχε άλλη πρόταση, έγγραφη, από απόφαση του ΚΕΣΥΠΕ, στην οποία φαινόταν καθαρά πως ναι μεν το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας συνεργάζεται με το Νοσοκομείο Καλαμάτας, με ενιαία διοίκηση, αλλά παραμένει ως έχει, με δύναμη 80 κλινών και αναπληρωτή διοικητή, ο οποίος θα είναι στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Αυτά μέχρι χθες. Έκτοτε πολύς κόσμος ανησύχησε, η τοπική κοινωνία, οι εργαζόμενοι. Από το πρωί προσπάθησα να τους διαβεβαιώσω όλους ότι όλα αυτά είναι “προτάσεις διαλόγου” και όχι αποφάσεις και μόλις τώρα (σ.σ. λίγο πριν από τη 1.00 το μεσημέρι) ήρθε έγγραφο του πρώην υφυπουργού και βουλευτή κ. Κουσελά, ο οποίος, μετά από επικοινωνία που είχε με το υπουργείο, μας διαβεβαιώνει όλους πως καμία μετατροπή δε θα γίνει στο Νοσοκομείο, αλλά ανάπτυξη, που είναι και δικός μας στόχος και προτεραιότητα!».

Γιώργος Μπακούρος

Για το θέμα είχε επικοινωνία με παράγοντες του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Μπακούρος, τον οποίο και διαβεβαίωσαν πως δε θα υποβαθμιστεί το νοσοκομείο!

Στο νοσοκομείο σήμερα Γιαννακοπούλου - Βουδούρης

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν από κοινού οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου και Οδυσσέας Βουδούρης σημειώνεται: «Στην τελική πρόταση για την αναδιάταξη των μονάδων του Ε.Σ.Υ., η οποία είδε σήμερα 01/07/11 (σ.σ. χθες) το φως της δημοσιότητας, περιλαμβάνεται πρόταση διασυνδεόμενων νοσοκομείων ΕΣΥ με βάση τις τωρινές λειτουργούσες κλίνες. Η παραπάνω πρόταση, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει συν-διοίκηση νοσοκομείων (Συγκροτημάτων) με κοινό διοικητή και Διοικητικό Συμβούλιο. Απώτερος σκοπός του όλου εγχειρήματος είναι η πλήρης ενοποίηση των συνδιοικούμενων ή διασυνδεόμενων νοσοκομείων, σε ένα ΝΠΔΔ, με στόχο την πλήρη ενοποίηση των υπηρεσιών, ιδιαίτερα στον τομέα των ξενοδοχειακών, διοικητικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών. Σχετικά με την αναφερόμενη στην παραπάνω πρόταση, διοικητική συνένωση των νοσοκομείων Καλαμάτας και Κυπαρισσίας κατά τα πρότυπα της οργάνωσης των μονάδων του ΕΣΥ σε όλη την επικράτεια, αύριο 02/07/11 (σ.σ. σήμερα) οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ του Νομού Μεσσηνίας θα επισκεφθούν το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, προκειμένου να συζητήσουν την πρόταση ενιαίας διοίκησης των Νοσοκομείων Καλαμάτας και Κυπαρισσίας με τη διοίκηση και τους εργαζομένους».

Νάντια Γιαννακοπούλου

Σχετικά με τη δημοσίευση της τελικής πρότασης για την αναδιάταξη των μονάδων του ΕΣΥ στη Μεσσηνία, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου προέβη στην παρακάτω δήλωση: «Έχω διαφωνήσει ριζικά με την όποια υποβάθμιση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, το οποίο εξυπηρετεί το δυτικό άξονα του Νομού Μεσσηνίας και μέρος του Νομού Ηλείας. Γιατί άλλο πράγμα είναι η συν-διοίκηση των νοσοκομείων και η διοικητική ενοποίησή τους σε ένα ΝΠΔΔ και άλλο πράγμα η υποβάθμιση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας σε Κέντρο Υγείας αστικού τύπου που μέχρι πρότινος φημολογούνταν. Χαίρομαι ιδιαίτερα που η τελική πρόταση για την αναδιάταξη των μονάδων του ΕΣΥ προβλέπει ότι το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας θα συνεχίσει να λειτουργεί ως νοσοκομείο με 80 κλίνες και αναπληρωτή διοικητή και έτσι δε θα υποβαθμιστεί η λειτουργία του. Με την τελική του αυτή πρόταση το υπουργείο Υγείας στοχεύει στον εξορθολογισμό των δαπανών στην υγεία γενικά και στην καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες».

Κώστας Κόλλιας

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας υποστήριξε: «Αντί να διασκεδαστούν, αντίθετα ενισχύθηκαν οι φόβοι μας για το ενδεχόμενο υποβάθμισης του νοσοκομείου. Και οι προηγούμενες προτάσεις αλλά και αυτή, η τελική, του κ. Λοβέρδου, οδηγεί αναπόφευκτα στην υποβάθμιση του νοσοκομείου, είτε με τη συγχώνευσή του με το Νοσοκομείο Καλαμάτας, είτε με την κατάργηση της διοίκησής του, που θα συνεπάγεται μείωση των κλινικών, μείωση των γιατρών και των εργαζομένων, υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Είχαμε πει ότι αυτό είναι casus belli για το Δήμο μας, διότι δεν μπορεί τα κοινωνικά αγαθά, όπως είναι της παιδείας και της υγείας, να μπαίνουν στον Προκρούστη οικονομίστικων διαδικασιών. Δεν μπορεί, σε μια περιοχή, όπως είναι η Τριφυλία, η οποία έχει όλες τις δυνατότητες και τις προοπτικές ανάπτυξης, που ήδη έχει δρομολογηθεί, να μπαίνουν φραγές σε αυτή την πορεία. Θα συντονίσουμε και πάλι τις δυνάμεις μας και η πρώτη κίνηση που έχω στο μυαλό μου και σας την αποκαλύπτω, είναι ότι, αν αυτά που διαβάζουμε επιβεβαιωθούν μες στο τριήμερο, Δευτέρα ή Τρίτη θα στήσουμε την πρώτη ασπίδα προστασίας με περικύκλωση του νοσοκομείου, αφού συνεννοηθούμε με τους φορείς του Δήμου μας και τους κοινωνικούς παράγοντες. Είναι ντροπή, χωρίς διάλογο, χωρίς διαβούλευση, μία ολόκληρη περιοχή, ξαναλέω, με προοπτικές ανάπτυξης, να υποβαθμίζεται έτσι και να οδηγείται στην ερημοποίηση».

Όχι επικίνδυνους πειραματισμούς με το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας

Του Οδυσσέα Βουδούρη


Το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός μικρού νοσοκομείου, στενά συνδεδεμένου με την τοπική κοινωνία, που εξυπηρετεί βασικές καθημερινές ανάγκες των πολιτών. Είναι γεγονός ότι οι συνθήκες λειτουργίας των νοσηλευτικών μονάδων έχουν αλλάξει ριζικά τις τελευταίες δεκαετίες. Οι ιατρό-τεχνολογικές εξελίξεις, η αναδιάρθρωση της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας φροντίδας, η συντόμευση των αποστάσεων, έχουν καταστήσει αναγκαίες αλλαγές, οι οποίες δυστυχώς δεν έγιναν.
Η επιταγή αποκέντρωσης του ΕΣΥ, περιφερειακής συγκρότησης και σχεδιασμού έγιναν αντιληπτές το 2001 από τον τότε υπουργό Υγείας, Αλέκο Παπαδόπουλο, ο οποίος προχώρησε σε μια ριζική αναβάθμιση του συστήματος υγείας. Το Περιφερειακό Σύστημα Υγείας Πελοποννήσου, που είχα τότε την τιμή να προεδρεύσω, εκπόνησε, όπως και άλλα ΠεΣΥ, ένα Επιχειρησιακό Σχέδιο, πρωτοποριακό γεγονός για την Ελλάδα. Δυστυχώς, η επόμενη κυβέρνηση έσπευσε να το κρύψει στο συρτάρι, χωρίς βέβαια να το αντικαταστήσει με ένα άλλο, της αρεσκείας της. Το αποτέλεσμα είναι όλα αυτά τα χρόνια τα νοσοκομεία να πορεύονται, χωρίς συνολικό σχεδιασμό σε επίπεδο νομού ή Περιφέρειας.

Ο Νομός Μεσσηνίας έχει την ιδιαιτερότητα να διαθέτει δυο νοσοκομεία. Πέραν των ιστορικών λόγων, αυτό εξηγείται και από γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της Τριφυλίας. Είναι αυτονόητο ότι αυτά τα δυο νοσοκομεία υπόκεινται σε μια ιεράρχηση, με το νοσοκομείο της Καλαμάτας να παίζει τον κεντρικό ρόλο και το νοσοκομείο της Κυπαρισσίας να έχει έναν τοπικό προσανατολισμό για τις βασικές νοσηλευτικές ανάγκες της περιοχής. Τα δυο αυτά νοσοκομεία, όμως, δεν μπορούν να συγχωνευτούν. Ο βασικός λόγος είναι η γεωγραφική απόσταση που τα χωρίζει. Η τηλεϊατρική υπάρχει. Η τηλεδιοίκηση, όμως, όχι. Το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας χρειάζεται έναν επικεφαλής με συνεχή καθημερινή παρουσία και ολοκληρωμένη διοικητική αρμοδιότητα. Η «εφεύρεση» ενός τοπικού υποδιοικητή αποτελεί απλώς ένα γραφειοκρατικό τέχνασμα. Αν το θέμα σχετίζεται με την ανάγκη μισθολογικής περικοπής, ας βρούμε άλλους τρόπους να το αντιμετωπίσουμε.

Η μοναδική «συγχώνευση» που απαιτείται είναι η ενσωμάτωση όλων των νοσηλευτικών μονάδων σε ένα αποκεντρωμένο, αυτόνομο περιφερειακό σύστημα. Και βέβαια, δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός Διοικητικού Συμβουλίου σε επίπεδο νοσοκομείου, πεποίθηση που έχω εκφράσει επανειλημμένα. Διότι ένα Δ.Σ. υπάρχει για να χαράζει πολιτική, όχι για να την εφαρμόζει. Και δεν υπάρχει πολιτική υγείας σε επίπεδο νοσοκομείου, υπάρχει μόνο εφαρμογή. Η πολιτική υγείας χαράζεται σε επίπεδο κεντρικό και εξειδικεύεται σε επίπεδο περιφερειακό. Για το λόγο αυτό, πολύ σωστά η περιφερειακή συγκρότηση του νόμου 2889/2001 είχε θεσπίσει Δ.Σ. σε επίπεδο ΠεΣΥ και συμβούλιο διοίκησης σε κάθε νοσοκομείο.

Οι «κύκλοι νοσοκομείων» εμφανίζονται σήμερα ως μια ενδιάμεση λύση, που προσθέτει ένα γραφειοκρατικό μηχανισμό στο ήδη ασαφές τοπίο της περιφερειακής συγκρότησης του συστήματος υγείας. Επομένως, θεωρώ καθήκον μου, βάσει και της εμπειρίας μου, τόσο ως μάχιμος ιατρός όσο και ως γνώστης της διοικητικής πραγματικότητας, να εκφράσω τις επιφυλάξεις μου σε τέτοιους πειραματισμούς.
Επαναλαμβάνω την πάγια θέση μου: η περιφερειακή συγκρότηση είναι σήμερα το πρώτο και καθοριστικό βήμα για την αναβάθμιση του ΕΣΥ. Αυτή η συγκρότηση πρέπει να γίνει σε ένα και μοναδικό επίπεδο, την καλλικράτεια Περιφέρεια, υπό την άμεση εποπτεία του υπουργείου Υγείας και αναλαμβάνοντας όλες τις συνιστώσες του συστήματος υγείας: το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας και την πρόνοια.

Η σκέψη να μετατραπεί το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας σε Κέντρο Υγείας και βραχείας νοσηλείας είναι ένας ακόμη πειραματισμός, άκαιρος και επικίνδυνος. Καταρχήν δεν υπάρχει μελέτη που να στηρίζει μια τέτοια πρόταση. Ας θυμίσουμε ότι η τότε πρόταση του ΠεΣΥ Πελοποννήσου για τη συν-λειτουργία των δυο νοσοκομείων, στη βάση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Σχεδίου, διήρκεσε πάνω από ένα χρόνο με εμπλοκή Ελλήνων και ξένων εμπειρογνωμόνων. Η τεκμηρίωση μιας τέτοιας μετατροπής δεν επιδέχεται καμία προχειρότητα. Επιπλέον, τα προφανή δεδομένα που γνωρίζουμε δε συνηγορούν για μια τέτοια εξέλιξη. Αντιθέτως, όλα δείχνουν ότι το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας, στο πλαίσιο της συμπληρωματικής του λειτουργίας με το Νοσοκομείο Καλαμάτας, οφείλει να καλύψει βασικές ανάγκες του παθολογικού, χειρουργικού και παιδιατρικού τομέα, στηρίζοντας και την άριστη μονάδα τεχνητού νεφρού. Επίσης, κάθε πρόταση θα πρέπει να λάβει υπόψη της τη μελετητική δουλειά που έγινε πριν από λίγα μόλις χρόνια, έτσι ώστε να μην προσπαθούμε κάθε τόσο να εφεύρουμε την πυρίτιδα.

Είναι γεγονός ότι καθυστερούμε εδώ και χρόνια να πάρουμε τις απαραίτητες γενναίες αποφάσεις για την αναβάθμιση του ΕΣΥ. Η παρούσα κυβέρνηση έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες, κυρίως για τον έλεγχο των δαπανών, που είχαν εντελώς εκτροχιαστεί υπό την προηγούμενη κυβέρνηση. Πρέπει τώρα, όχι να αναλωθούμε σε επιμέρους μικρά βήματα, αλλά να παρουσιάσουμε το όραμά μας για την υγεία με ένα συνολικό σχέδιο, τόσο για την Υγεία όσο και για το βασικό εργαλείο που την υπηρετεί, δηλαδή το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ωραιοτάτη εκδήλωση.......!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Μία απο τις πιο ωραιες βραδυές του καλοκαιριού είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι αρκετοί πιστοί που προσήλθαν στο εκκλησάκι της Παναγίας των Βλαχερνών στο ομώνυμο πάρκο του Συλλογου Φιλοπροοδων στα Φιλιατρά αλλα και αρκετοι φιλοι και φιλες της μουσικης αφου μετα την ληξη του εσπερινού.................... και την περιφορα της εικονας οσοι απο εμας εμειναν στο δροσερο χωρο της εκκλησίας ειχαμε την τυχη να απολαυσουμε την ορχηστρα μουσικης δωματιου του ωδειου καλαματας.
Απολαυστικη και χαλαρωτικη μουσικη σε συνδυασμο με το φινο και δροσιστικο αερακι εκαναν την βραδυα μαγευτικη .Μπραβο στους συμβουλους του συλλογου που παντα δινουν το παρων τους ( αν και οχι ολοι ) και μπραβο και στους μουσικους της βραδυας.

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΑΡΑΦΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΤΗ ΒΡΑΔΥΑ ΤΟ ΚΡΑΞΙΜΟ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΝΥΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ κ.κ. ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ ." .....οι Φιλιατρινοί χαμηλής παιδείας ....ετσι δεν ειπατε κυρία πρόεδρος?...Μας θυμησε αλλες εποχες Αυγουστιατικου φεγγαριου.
Περιμενουμε την αναιρεση αυτης της λεκτικής επιθεσης προς τους συμπολίτες σας
κυρια ΣΥΜΒΟΥΛΕ- ΝΗΠΙΑΓΩΓΕ-ΠΡΟΕΔΡΕ- της πολης αυτης.

-

Νάντια Γιαννακοπούλου: «Νέα παράταση – ‘‘ανάσα’’ για την αναστολή πλειστηριασμών της κύριας ή μοναδικής κατοικίας της ελληνικής οικογένειας»

«Αναστέλλονται από την 1η Ιουλίου 2011 έως την 31η Δεκεμβρίου 2011 οι πλειστηριασμοί για την αποπληρωμή στεγαστικών δανείων που δεν υπερβαίνουν το ποσόν των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ».

Η βουλευτής Μεσσηνίας Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου με τις υπ’ αριθμόν 17922/10-06-11 και 18258/22-06-11 ερωτήσεις της είχε θέσει υπ’ όψιν της κυβέρνησης την ανάγκη ρύθμισης του παραπάνω ζητήματος για την προστασία της κύριας κατοικίας από τις τράπεζες. Έτσι, σύμφωνα με την παραπάνω διάταξη που τελικά εντάχθηκε στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, επετεύχθη η παράταση της αναστολής πλειστηριασμών για ικανοποίηση χρηματικών απαιτήσεων που δεν υπερβαίνουν τις 200.000 ευρώ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2011.

Σχολιάζοντας την παραπάνω εξέλιξη η .......

κ. Γιαννακοπούλου, δήλωσε ότι «πολλοί πολίτες είχαν κάνει χρήση του νόμου 3869/2010, σύμφωνα με τον οποίο θεσπίστηκε η απαγόρευση του αναγκαστικού πλειστηριασμού της κύριας κατοικίας. Ωστόσο, για άλλους δανειολήπτες, αν και είχαν καταφύγει εγκαίρως στις τράπεζες για εξωδικαστικό συμβιβασμό, αυτός δεν επετεύχθη. Με την παραπάνω ρύθμιση, η κυβέρνηση παρέχει πολιτική λύση στο αδιέξοδο που δημιουργεί σε χιλιάδες νοικοκυριά η παρούσα οικονομική συγκυρία. Υψώνει τείχη προστασίας για χιλιάδες ελληνικές οικογένειες επιδεικνύοντας την πρέπουσα κοινωνική ευαισθησία προς τα μικρά και μεσαία νοικοκυριά, για την πλειοψηφία των οποίων η κύρια κατοικία αποτελεί και το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο».

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα αντηλιακά

Τι δείκτη προστασίας πρέπει να έχει ένα αντηλιακό; Είναι όντως καλύτερα τα αντηλιακά με SPF πάνω από 50 από αυτά που έχουν SPF 30; Τι σημαίνει «ευρέος φάσματος»; Είναι όλα τα συστατικά των αντηλιακών εξίσου αποτελεσματικά και ασφαλή; Και γιατί έχει αυξηθεί η συχνότητα του πιο επικίνδυνου καρκίνου του δέρματος, του μελανώματος, από τότε που άρχισε η ευρεία χρήση των αντηλιακών;

Είναι η καλύτερη εποχή για να απαντηθούν ........

αυτά τα ερωτήματα, γράφει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς». Ακόμα και να έχει συννεφιά εκεί όπου βρίσκεστε, οι υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου που φτάνουν στο δέρμα σας είναι πιο έντονες απ’ ό,τι τις άλλες εποχές του χρόνου.

Προστασία και φάσμα

Υπάρχουν κυρίως δύο είδη ηλιακής ακτινοβολίας: η υπεριώδης ακτινοβολία Β (UVB) που προκαλεί εγκαύματα και καρκίνο του δέρματος και η υπεριώδης ακτινοβολία Α (UVA) η οποία δημιουργεί ρυτίδες και καρκίνο του δέρματος.

Ο δείκτης προστασίας από τον ήλιο (SPF) που αναγράφουν τα αντηλιακά αφορά την προστασία έναντι της UVB. Όσο πιο υψηλός είναι ο SPF τόσο περισσότερο μπορεί να εκτεθεί κάποιος στον ήλιο πριν πάθει έγκαυμα.

Υπάρχουν όμως δύο σημαντικές λεπτομέρειες. Πρώτον, η βαθμολόγηση των αντηλιακών – άρα του SPF – έχει γίνει φορώντας κάποιος ένα παχύ στρώμα αντηλιακού και όχι με την ελάχιστη ποσότητα που είθισται να χρησιμοποιούμε. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως για να έχει αποτέλεσμα το αντηλιακό, ένας ενήλικος με μαγιό πρέπει να αλείφεται με τρεις κουταλιές της σούπας αντηλιακό κάθε δύο ώρες. Ωστόσο, εμείς συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε το ένα τέταρτο ή στην καλύτερη περίπτωση τη μισή από αυτήν την ποσότητα.

Δεύτερον, η αποτελεσματικότητα του SPF πάνω από το 30 (το 30 δεσμεύει το 97% της UVB όταν χρησιμοποιείται σε παχύ στρώμα) αυξάνεται μόνον κατά 1% ή 2%. Όμως, με τον τρόπο που τα χρησιμοποιούμε, ένα αντηλιακό με SPF 30 αντιστοιχεί σε προστασία ίση με... 2,3 έως 5,5, ενώ ένα αντηλιακό με SPF 50 αντιστοιχεί σε προστασία 2,7 έως 7,1, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε προ ημερών στην επιθεώρηση «Drug and Therapeutics Bulletin».

Η UVA, η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 95% της ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει στην επιφάνεια της γης, δεν αντικατοπτρίζεται στον SPF. Η φράση «ευρέος φάσματος» υποδηλώνει και προστασία από την UVA, δεν υπάρχει όμως αριθμητική βαθμολόγηση της προστασίας που παρέχει εναντίον της.

Όπως και να έχει, οι δερματολόγοι συνιστούν να διαλέγουμε αντηλιακά ευρέος φάσματος με SPF 30 ή 50 και πριν εκτεθούμε στον ήλιο να κάνουμε επάλειψη με αρκετή ποσότητα κάθε δύο ώρες, διότι καθώς περνάει η ώρα χάνουν την αποτελεσματικότητά τους. Εξάλλου, ακόμα και να αναγράφει το αντηλιακό ότι αντέχει στο νερό (water resistant) πρέπει να επαναλαμβάνεται η επάλειψη μετά το κολύμπι ή αν ιδρώσουμε πολύ.

Το μελάνωμα

Πολλοί φοβούνται ότι η αύξηση εμφάνισης του μελανώματος σχετίζεται με τα αντηλιακά. Ωστόσο, οι πιθανές εξηγήσεις είναι άλλες. Κατ’ αρχήν, με τα αντηλιακά ο κόσμος άρχισε να εκτίθεται περισσότερο στον ήλιο. Επιπλέον, οι περισσότεροι ασθενείς με μελάνωμα έχουν υποστεί ηλιακά εγκαύματα πολύ πριν αρχίσουν να φορούν αντηλιακό – και πέντε ηλιακά εγκαύματα ανά δεκαετία σχεδόν τριπλασιάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος.

Η αύξηση οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι γίνεται πιο εύκολα διάγνωση του μελανώματος τις τελευταίες δεκαετίες.

Όσον αφορά την ασφάλεια των αντηλιακών, εξαιτίας κάποιων ευρημάτων σε ζώα υπήρξαν ανησυχίες για την οξυβενζόνη και την πιθανή δράση της στο ορμονικό σύστημα, τα νεότερα στοιχεία όμως δεν τις επιβεβαίωσαν.

Ένα άλλο συστατικό, το retinyl palmitate, μετατρέπεται στο δέρμα σε μια ουσία που ενδέχεται να προκαλέσει γενετικές δυσμορφίες, γι’ αυτό και τα αντηλιακά που το περιέχουν δεν συνιστώνται στις εγκύους και στις γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυοι.
Όσον αφορά τον συνδυασμό αντηλιακού με εντομοαπωθητικό, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ δεν τον συνιστούν.
Μη σας ξεγελά, τέλος, η τιμή ενός αντηλιακού. Ακριβότερο δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην πιο αποτελεσματικό, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του περιοδικού «Consumer Reports».

Άλλα μέτρα

Η καλύτερη συμβουλή για να αποφύγετε τις βλάβες από τον ήλιο παραμένει η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο το μεσημέρι και το προστατευτικό ντύσιμο με μακριά μανίκια, παντελόνι και καπέλο τις υπόλοιπες ώρες.

Να θυμάστε ότι η άμμος και το νερό αντανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία, εντείνοντας την έκθεσή σας σε αυτήν ακόμα και αν κάθεστε κάτω από ομπρέλα, καθώς και ότι τα βρεγμένα ρούχα παρέχουν από ελάχιστη έως καθόλου προστασία.

Τα σύννεφα, εξάλλου, δεν αποτελούν εμπόδιο για την υπεριώδη ακτινοβολία, συνεπώς ακόμα και όταν έχει συννεφιά, τα μέτρα προστασίας είναι απαραίτητα.

σον αφορά στην έκθεση στον ήλιο που απαιτείται για να παραγάγει ο οργανισμός την απαιτούμενη ποσότητα βιταμίνης D, όσοι έχουν ανοικτόχρωμο δέρμα πρέπει να εκθέτουν χέρια, πρόσωπο ή πλάτη χωρίς αντηλιακό 15 λεπτά δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, από Απρίλιο έως Σεπτέμβριο (χωρίς να καίγονται όμως). Όσοι έχουν σκουρόχρωμο δέρμα χρειάζονται περισσότερη ώρα.

Τα Νέα