Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Free Camping «Στη Μεσσηνία υπάρχουν αφάνταστα πολλά σημεία για ελεύθερο κάμπινγκ»

Πού τους συνάντησα, δε θα σας το αποκαλύψω. Στόχος είναι να μην τραβήξουμε την προσοχή στις πιάτσες τους. Να μην τους χαλάσουμε την ηρεμία με αυτόφωρα. Κρίνοντας, πάντως, από τις «αδέσποτες» σκηνές που είδα από Πύλο μέχρι Μάνη κι από Ταΰγετο μέχρι Κεντρική Μεσσηνία, αλλά και από τα λεγόμενα των ίδιων των κατασκηνωτών, το ελεύθερο κάμπινγκ ανθεί στο νομό μας. Μπορεί στα ξενοδοχεία η σεζόν να οδεύει προς το τέλος της, το free camping, όμως, τώρα είναι στην καλύτερη εποχή του.

Από τη μια, η αίσθηση ότι κάνεις κάτι ..........

παράνομο. Το ελεύθερο κάμπινγκ απαγορεύεται δια νόμου, ο οποίος προβλέπει αυτόφωρο και 150 ευρώ πρόστιμο. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι τοπικές αρχές επιλέγουν να κάνουν τα στραβά μάτια, σπανίως όμως στηρίζουν το ελεύθερο κάμπινγκ με υποδομές. Αν το έχεις αποφασίσει να τη δεις ελεύθερος κατασκηνωτής, θα πρέπει κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, να περιμένεις την… επίσκεψη της Αστυνομίας.

Από την άλλη, κατασκηνώνεις μέσα στη φύση. Κοιμάσαι κάτω από τα άστρα. Με μόνους ήχους τα κύματα και τζιτζίκια, άντε κάποιες ώρες τους λουόμενους, που το βράδυ σίγουρα σου έχουν αδειάσει τη γωνία. Υπάρχει ταλαιπωρία, αλλά εδώ είναι και η ελευθερία. Επίσης, βασικότατο στις μέρες μας, το ελεύθερο κάμπινγκ είναι τσάμπα! Οι λάτρεις του δεν ξοδεύουν τίποτα για κατάλυμα (κι ας κοιμούνται στα σκληρά) και τα χρήματά τους τα διαθέτουν στα τοπικά μαγαζιά.

«Το ελεύθερο κάμπινγκ τονώνει την τοπική οικονομία»

Ο Ματία, από την Ιταλία, είναι 37 ετών και, με τη σύζυγό του Ελένη και το γιο τους, έχει κατασκηνώσει σε μια ακτή της ανατολικής Μεσσηνίας. Ελεύθερο κάμπινγκ ξεκίνησε να κάνει στην εφηβεία του. Την Ελλάδα την επισκέφθηκε ως free camper για πρώτη φορά όταν ήταν δεκαοκτώ ετών. Έχει κατασκηνώσει στη Χίο, στην Πάρο, στην Κέρκυρα και στην περιοχή μας.

«Ξεκινάμε τις διακοπές μας και τις πρώτες τρεις ημέρες έχουμε ήδη βρει κάποιον που μας συστήνει χώρο για ελεύθερο κάμπινγκ», μου λέει ο Ματία. «Στην Ελλάδα είναι, μέχρι στιγμής, ευκολότερα να κάνεις ελεύθερο κάμπινγκ απ’ ό,τι σε άλλες χώρες. Ίσως επειδή δεν έχετε εμπορευματοποιήσει τα πάντα, ακόμα και το οξυγόνο που αναπνέουμε. Στην Ιταλία τα πάντα πωλούνται και αγοράζονται»

Δυστυχώς, όμως, κι αυτό τείνει να αλλάξει, του λέω.

«Θα ήταν κρίμα να αλλάξει», ανταπαντά. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν χρήματα για να πηγαίνουν διακοπές σε ακριβά καταλύματα. Ο μόνος τρόπος να περάσουν όμορφα το καλοκαίρι τους, να αποδράσουν από την πόλη, είναι να κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ».

Το οικονομικό είναι βασικός λόγος, αλλά δεν είναι ο μόνος.

«Αν μπεις στη διαδικασία να ψάξεις, μπορείς να βρεις μέρη που δεν έχουν πολλούς ανθρώπους, είναι ήσυχα, με όμορφο φυσικό περιβάλλον», λέει ο Ματία. «Στα οργανωμένα κάμπινγκ δεν μπορείς πάντα να βρεις αυτές τις συνθήκες. Βρίσκεις κάποιες παροχές, αλλά αν θες ήσυχες διακοπές και ένα διάλειμμα από τον πολιτισμό, μπορείς να τα βρεις μόνο στο ελεύθερο κάμπινγκ».

Οι πολέμιοι του ελεύθερου κάμπινγκ υποστηρίζουν πως βλάπτει την τοπική οικονομία, κάνω το… συνήγορο του διαβόλου.

«Ποτέ δεν ασχολήθηκα με την οικονομική πλευρά του ελεύθερου κάμπινγκ», σημειώνει ο Ματία. «Κατά τη γνώμη μου, αν υπάρχει σεβασμός προς το περιβάλλον, δεν υπάρχει κανένας λόγος να απαγορεύεις το ελεύθερο κάμπινγκ. Πολλοί από εμάς καθαρίζουμε τις παραλίες όπου κάνουμε ελεύθερο κάμπινγκ, προστατεύουμε τη φύση, αγαπάμε το περιβάλλον».

«Το ελεύθερο κάμπινγκ προσθέτει, δεν αφαιρεί από την τοπική οικονομία», υπογραμμίζει η Ελένη. «Συνήθως, τα ελεύθερα κάμπινγκ τα βρίσκουμε σε σημεία όπου δεν υπάρχουν οργανωμένα κάμπινγκ και ξενοδοχεία. Όταν δε δίνεις 50-60 ευρώ για δωμάτιο, τα χρήματα αυτά τα ξοδεύεις στα ντόπια μαγαζιά».

«Με την οικονομική κατάσταση ως έχει, πού να πας;»

Ο Νίκος, 39 ετών, με τη σύντροφό του Ελεονώρα έχουν κατασκηνώσει κάπου στη δυτική ακτή. Ο άντρας κάνει ελεύθερο κάμπινγκ τα τελευταία πέντε χρόνια. Για τη γυναίκα είναι η πρώτη φορά.

«Το ελεύθερο κάμπινγκ είναι κατ’ αρχάς θέμα γούστου», λέει ο Νίκος. «Αλλά με αυτούς που μας κυβερνάνε και με την οικονομική κατάσταση ως έχει, πού να πάμε;».

Ζουν στην Αθήνα και, παρότι δεν έχουν ρίζες στην περιοχή μας, έχουν ξεχωρίσει τη Μεσσηνία όσον αφορά στο ελεύθερο κάμπινγκ.

«Είσαι ελεύθερος, αυτό είναι το βασικό πλεονέκτημα. Επίσης βασικό, ότι δεν έχεις τηλεόραση. Αλλιώς θα τρελαινόμασταν!» λέει χαρακτηριστικά ο Νίκος.

Μόνο μια φορά έχει δεχθεί παρατήρηση από την Αστυνομία, πριν από τέσσερα χρόνια. «Μας είπαν να φύγουμε και κάναμε απλώς μια μετακόμιση πέντε μέτρων!».

«Το ποιο μέρος καταλήγει να είναι χώρος ελεύθερου κάμπινγκ, παρότι παντού απαγορεύεται, έχει να κάνει με το αν υπάρχουν ξενοδοχεία και οργανωμένα κάμπινγκ σε κοντινή απόσταση. Αν δεν υπάρχουν, δε σε ενοχλεί κανείς», υπογραμμίζει ο άντρας.

«Και τα ξενοδοχεία στην ουσία πουλημένα είναι», προσθέτει. «Δίνουν στους ξένους δωμάτια με 15 ευρώ τη μέρα, all inclusive, και από εμάς ζητούν εκατό. Γιατί να πάμε σε ξενοδοχεία; Από την άλλη, το ελεύθερο κάμπινγκ προσφέρει στην τοπική οικονομία. Από τα μαγαζιά της περιοχής ψωνίζουμε, εδώ τρώμε και πίνουμε. Όλα τα χρήματά μας εδώ τα αφήνουμε».

«Είναι η πρώτη φορά που κάνω κάμπινγκ και μου αρέσει πάρα πολύ», παρατηρεί η Ελεονώρα. «Γνωρίζεις ωραίους ανθρώπους, είσαι μέσα στη φύση, στη θάλασσα, είσαι ελεύθερος. Φέτος περνάω τόσο όμορφα, που σίγουρα του χρόνου θα ξανάρθω».

«Ελεύθερο κάμπινγκ υπό προϋποθέσεις»

«Με το κάμπινγκ ξεφεύγεις από τους τέσσερις τοίχους. Αν είναι να πας διακοπές και να κλειστείς πάλι μέσα σε δωμάτιο, δεν έχει νόημα. Στο ελεύθερο κάμπινγκ τα αφήνεις όλα πίσω. Σπίτι, ψυγείο, κουζίνα, τηλεόραση. Είσαι ελεύθερος. Γι’ αυτό και προτιμώ το ελεύθερο κάμπινγκ εδώ και είκοσι χρόνια», λέει ο Γιώργος. Κάνει ελεύθερο κάμπινγκ σε συγκεκριμένη περιοχή της ανατολικής Μεσσηνίας από το 1999. Τους βρήκα έξω από τη σκηνή τους με τη σύντροφό του Βάσω.

«Στη Μεσσηνία υπάρχουν πολλά σημεία για ελεύθερο κάμπινγκ –περισσότερα απ’ όσα μπορείτε να φανταστείτε- με πολύ φιλόξενους ανθρώπους στην περιοχή. Ο τοπικός κόσμος όταν δε λερώνεις την παραλία, όταν στηρίζεις τα τοπικά μαγαζιά, όταν είσαι εντάξει, δεν αντιδρά. Δεν του στερείς κάτι», σημειώνει ο Γιώργος, ο οποίος, όπως τονίζει, είναι υπέρ του ελεύθερου κάμπινγκ αλλά υπό προϋποθέσεις: «Να γίνει νόμιμο, αλλά μόνο σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν σε ακτίνα οργανωμένα κάμπινγκ. Δε μας χαλάει να πληρώσουμε 10 ευρώ την ημέρα στο οργανωμένο κάμπινγκ. Πάλι, όμως, υπό προϋποθέσεις. Κάμπινγκ κάνεις για να έχεις ηρεμία. Όχι για να ζεις μέσα στον κόσμο και το θόρυβο».

Την ημέρα τους την περνούν με καφέ, μπάνιο στη θάλασσα, βόλτες με το τζετ σκι που έχουν φέρει μαζί, φαγητό στις τοπικές ταβέρνες και ξεκούραση.

«Κινούμαστε σε μικρή περίμετρο και μόνο για να περάσουμε καλά.

Πατάμε χώμα και νιώθουμε καλύτερα».

«Σεξουαλικά τονώνεται το ζευγάρι στο ελεύθερο κάμπινγκ!»

Έστησαν τις σκηνές τους στη Μάνη και εδώ και μια εβδομάδα κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ, οι τέσσερις φίλοι Κυριάκος, Γιώργος, Μήτσος και Μεν, γύρω στα είκοσι πέντε. Θα μείνουν για άλλη μια εβδομάδα στον ίδιο χώρο και έπειτα θα κατασκηνώσουν αλλού. Κάμπινγκ, μου λένε, κάνουν από πιτσιρικάδες και μόνο μια φορά έτυχε να τους κάνει παρατήρηση η Αστυνομία, στην Ελαφόνησο. «Αλλά δε μας έδιωξαν, έδιωξαν εκείνους που ήταν κοντά στην παραλία».

Ξημεροβραδιάζονται κάτω από τα αρμυρίκια, δίπλα στο κύμα, παίζοντας τάβλι, ρακέτες, πόκερ («χθες είχαμε μαζευτεί είκοσι ένα άτομα για πόκερ»), ανάβοντας φωτιές στην ακρογιαλιά και διασκεδάζοντας στα τοπικά μαγαζιά.

«Κάμπινγκ κάνεις για να είσαι κοντά στη φύση», μου λένε. «Στα οργανωμένα υπάρχει πολύς κόσμος. Το θέμα είναι και οικονομικό, αλλά δεν είναι αυτό το βασικό. Θέλουμε να είμαστε στη φύση και να είμαστε μόνοι μας. Πατάμε χώμα και νιώθουμε καλύτερα. Είμαστε ελεύθεροι, περνάμε καλά».

Ο Γιώργος προσθέτει και μια άλλη παράμετρο… «Σεξουαλικά τονώνεται το ζευγάρι στο ελεύθερο κάμπινγκ», λέει με νόημα. «Ξυπνάς το πρωί άλλος άνθρωπος!».

Θάρρος

ΣΧΟΛΙΟ
Να γιατί και εμείς στην αρχή της σαιζόν είχαμε ταχθεί ΥΠΕΡ του Ελεύθερου camping. Εντάξει οι επιχειρηματίες που βλέπουν τα οργανωμένα τους άδεια, αντιδρούν αλλα δεν μετράει μόνο αυτών η άποψη. Το Ελεύθερο camping έχει πολλά πλεονεκτήματα. Σε αντίθεση με τα οργανωμένα που ο ένας είναι δίπλα στον άλλον και στριμωχτά. Τέτοιες διακοπές να τις βράσω.

Πηγαδούλι Κυπαρισσίας Ονειρική μουσική βραδιά με τη Δώρα Λουίζου!

Ονειρική μουσική βραδιά έζησαν κάτοικοι της γειτονιάς και της περιοχής, αλλά και επισκέπτες, την Παρασκευή στο Πηγαδούλι της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας, μετά την πρωτοβουλία που ανέλαβε το «Πρόγραμμα για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας»!

Νέα, όμορφη και γλυκύτατη η Δώρα Λουίζου, με κρυστάλλινη φωνή που ξεχωρίζει και συνεγείρει, ερμήνευσε αγαπημένα τραγούδια, γαληνεύοντας την ψυχή και ταξιδεύοντας το νου και τις αισθήσεις!

Η Δώρα ήταν εμφανώς συγκινημένη αλλά και .............

χαρούμενη για την παρουσία της, αφού κατάγεται από την Κυπαρισσία και έχει πολλές όμορφες αναμνήσεις από τη γειτονιά, όπου κατοικούν η γιαγιά και ο παππούς της. Στα μαθητικά της χρόνια περνούσε εκεί τις σχολικές διακοπές, ενώ, παρά τις αυξημένες της υποχρεώσεις, επισκέπτεται συχνά και με κάθε ευκαιρία την Κυπαρισσία που αγαπάει!

Στη συνέχεια έπαιξε την κιθάρα του και τραγούδησε ο Δημήτρης Σφαλτός, νέος και ταλαντούχος. Μαζί τους στο πιάνο, στη μουσική αυτή περιπλάνηση, ήταν ο Μπάμπης Δέδες.

Πραγματικά, η παρουσία των παιδιών, με τις ερμηνείες και τη μουσική τους, ήταν εντυπωσιακή και ενθουσίασε τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι σιγοτραγουδούσαν και στο τέλος κάθε τραγουδιού χειροκροτούσαν θερμά!

Με το φως των κεριών, στο καλντερίμι και την αρχαία βρύση (κρήνη Πηγαδούλια, όπως είναι γνωστή από τους αρχαιολόγους), με το γάργαρο νεράκι να τρέχει ακόμη, άνθρωποι κάθε ηλικίας απόλαυσαν τη βραδιά ταξιδεύοντας αλλού και αλλιώς. Ξύπνησαν μέσα τους και ξαναζωντάνεψαν όμορφες θύμησες αλλοτινών εποχών, χρόνων παλιότερων. Μπορεί και τότε να υπήρχαν προβλήματα στην καθημερινότητα και τη ζωή τους, αλλά είχαν τη δική τους ομορφιά, τη δική τους γλύκα. Ήταν «άλλες» εποχές. Είχαν αγνότητα, αθωότητα, ζεστασιά! Οι μεγαλύτεροι θυμήθηκαν την παλιά τους γειτονιά, με τις βραδιές που περνούσαν όλοι μαζί στην αρχαία βρύση, στο καλντερίμι, στα σκαλάκια για την εκκλησία «Εισόδια της Θεοτόκου» και στον «Κήπο του Δεσπότη», απέναντι από την εκκλησία, ενώ οι νεότεροι τα ατελείωτα παιχνίδια στα ανέμελα παιδικά τους χρόνια και τα πρώτα καρδιοχτύπια στα σκαλάκια, τον Κήπο και τα μικρά δρομάκια της γειτονιάς, με τα φλερτ και τα πειράγματα!

Όσοι, δε, επισκέφθηκαν για πρώτη φορά το Πηγαδούλι, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την όμορφη αυτή γωνιά της Παλιάς Πόλης, διαπιστώνοντας παράλληλα πως οι ομορφιές της είναι πολλές και παντού, σε κάθε γωνιά της!

Αρχαία κρήνη

Η αρχαία κρήνη Πηγαδούλια, σύμφωνα με όσα είναι γνωστά από μελέτες και έρευνες αρχαιολόγων και ιστορικών, υπάρχει εκεί προεπαναστατικά και θεωρείται πως ίσως είναι και η πιο παλιά κρήνη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας, τεσσάρων - πέντε αιώνων, αφού ο «Πούρκος», όπως λέγεται η περιοχή κάτω από το Κάστρο, είναι η πιο παλιά γειτονιά της πόλης!

Απέναντι από την εκκλησία των Εισοδίων, στέκει ακόμα όρθια η επιβλητική πετρόχτιστη πύλη, με ογκόλιθους σμιλευμένους στο χέρι, και την εγχάρακτη χρονολογία «1787 ΦΛΕΒΑΡΙΟΥ 4», κατάλοιπο της παρουσίας των Ενετών (1685-1715) στην πόλη!

Τζίμα Ιμιρζιάδη

Η πρόεδρος του «Προγράμματος» Τζίμα Ιμιρζιάδη, μιλώντας στο «Θ» για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της μουσικής βραδιάς στο Πηγαδούλι, σημείωσε: «Οργανώσαμε τη μουσική βραδιά στο Πηγαδούλι, το οποίο είναι μια αρχαία βρύση στην πιο παλιά γειτονιά της πόλης, κάτω από το Κάστρο, με στόχο να γνωρίσουμε στον πολύ κόσμο και αυτή τη γωνιά της Παλιάς Πόλης. Δεδομένου ότι η Παλιά Πόλη είναι γεμάτη μνημεία, δεν είναι μόνο η Αγία Τριάδα, το Κάστρο και η πλατεία. Έχει πάρα πολλές όμορφες γωνιές και ο στόχος μας ήταν να γνωρίσει ο κόσμος αυτή την ωραία γωνιά, να την αγαπήσει, με όλες τις δυσκολίες που έχει μια εκδήλωση να στηθεί σε έναν τέτοιο χώρο, και να κατανοήσει ότι το να ζήσεις μέσα σε μια παλιά πόλη χρειάζεται κάποιες θυσίες, κάποιες υποχωρήσεις, αλλά με καλή θέληση όλα ξεπερνιούνται. Ήταν μια μαγική βραδιά. Ο κόσμος ήταν ενθουσιασμένος. Γεμίσαμε κεριά τη βρύση και τα πεζούλια, βάλαμε πυρσούς στο καλντερίμι, η μουσική ήταν πολύ ωραία. Προσπαθούμε να περάσουμε στον κόσμο αυτή την ανάγκη, να αγαπήσει την Παλιά Πόλη.

Σε όσους ρώτησαν γιατί δεν κάναμε την εκδήλωση στον “Κήπο”, απάντησα πως ο Κήπος είναι υπέροχος, αλλά Κήποι υπάρχουν πολλοί στην Ελλάδα, το Πηγαδούλι είναι ένα και μοναδικό!».

Και τόνισε ακόμη: «Αξίζει να αγαπήσουμε την Παλιά Πόλη, με τις όμορφες γωνιές της, γιατί η αγάπη, όπως λέει και ο Απόστολος Παύλος, όλα τα υπομένει και όλα τα καταφέρνει! Αν αγαπήσουμε την πόλη μας, θα μπορέσουμε να τη σώσουμε, γιατί υπάρχει ακόμη καιρός».

Δώρα Λουίζου

Η Δώρα Λουίζου ανέφερε στο «Θ» για την παρουσία της: «Ήταν μια πρόταση της προέδρου του “Προγράμματος”, κυρίας Τζίμας Ιμιρζιάδη. Με ενθουσίασε η ιδέα και η πρωτοβουλία και ως παιδί της Κυπαρισσίας, που έχω μεγαλώσει εδώ και έρχομαι ακόμα πολύ συχνά, θεώρησα τιμή μου να συμμετάσχω και να τραγουδήσω για αυτή τη βραδιά».

Αναφερόμενη στις αναμνήσεις της από τη γειτονιά, είπε: «Το Πηγαδούλι είναι η γειτονιά, το μέρος που μεγάλωσα. Εδώ έκανα ποδήλατο πρώτη φορά, εδώ παίζαμε, εδώ ερωτεύτηκα πρώτη φορά! Αγαπάμε την Κυπαρισσία και κάνουμε ό,τι μπορούμε για την πόλη μας!».

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Θάρρος

Tσιγαρόσημο σε κέντρα διασκέδασης

Στα 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στα μεγάλα κέντρα διασκέδασης και τα καζίνα διαμορφώνεται το «τσιγαρόσημο».

Το ποσό αφορά κέντρα διασκέδασης άνω των 300 τετραγωνικών, με ζωντανή μουσική. Το «τσιγαρόσημο» θα έχει ισχύ για ένα έτος, ενώ οι χώροι καπνιζόντων δεν θα μπορούν να ξεπερνούν το μισό εμβαδόν των καταστημάτων.

Τα παραπάνω προβλέπει κοινή απόφαση των ...........

υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών, Υγείας και Πολιτισμού κ. Χάρη Καστανίδη, Ευάγγελου Βενιζέλου, Ανδρέα Λοβέρδου και Παύλου Γερουλάνου. Το υπουργείο Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκταθεί το δικαίωμα χώρων καπνιζόντων και στα μικρότερα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική.

Η απόφαση φέρει τον τίτλο «Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων για τη λειτουργία χώρων καπνιζόντων εντός των καζίνων και των κέντρων διασκέδασης με μουσική άνω των 300 τετραγωνικών μέτρων» και προβλέπει τα εξής:

Να έχει μέγιστο εμβαδόν έως το ένα δεύτερο των τετραγωνικών του συνολικού εμβαδού του καταστήματος. Για τον υπολογισμό συμπεριλαμβάνονται όλοι οι κύριοι και βοηθητικοί χώροι του καταστήματος.
Να διακρίνεται σαφώς από τους χώρους των μη καπνιζόντων, με κατάλληλη σήμανση. Στους λοιπούς χώρους των κέντρων διασκέδασης, με ζωντανή μουσική άνω των 300 τετραγωνικών και των καζίνων θα πρέπει να τοποθετηθεί σήμανση ότι απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα.

Η υποβολή της αίτησης-δήλωσης απόδοσης του ετήσιου τέλους χώρων καπνιζόντων μπορεί να γίνεται είτε ηλεκτρονικά, με την καταβολή του τέλους στις τράπεζες, είτε αυτοπροσώπως στις αρμόδιες ΔΟΥ. Η δημιουργία χώρου καπνιζόντων αποδεικνύεται με την απόδειξη καταβολής του ειδικού τέλους. Η χρήση χώρου καπνιζόντων έχει ισχύ για ένα έτος και ανανεώνεται για κάθε έτος μετά τη λήξη της.

Για το πρώτο έτος εφαρμογής της απόφασης ο χρόνος καταβολής του ειδικού τέλους ορίζεται έως την 30ή Νοεμβρίου 2011. Για κάθε έτος ανανέωσης το ειδικό τέλος καταβάλλεται έως την 31η Μαΐου του έτους και ο υπόχρεος οφείλει να επιδεικνύει την απόδειξη καταβολής του ειδικού τέλους, μαζί με την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του καταστήματος, σε κάθε έλεγχο από τις ελεγκτικές αρχές.

ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Περιμένουν 40 εκατ. ευρώ


Το ποσό των 40 εκατομμυρίων ευρώ εκτιμάται ότι θα αποδώσει το μέτρο έως το τέλος του 2011.

Για ένα κατάστημα με εμβαδόν 301 τετραγωνικά, στο οποίο θα λειτουργεί χώρος καπνιζόντων στο 50% του εμβαδού, το «τσιγαρόσημο» θα φτάνει τις 30.100 ευρώ.

Το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων είναι μεγάλο και - στην περίπτωση που το δικαίωμα επεκταθεί και στα μικρότερα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική-το σχετικό έσοδο θα αυξηθεί ανάλογα.

Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής του ειδικού τέλους, παύει και η λειτουργία του χώρου καπνιζόντων. Για τους λοιπούς χώρους, ισχύει ό,τι προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση 104720/2010 για την απαγόρευση του καπνίσματος.

Το ειδικό τέλος ορίζεται σε 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο εμβαδού του χώρου καπνιζόντων και καταβάλλεται σε κάθε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ).

Πόσα θα χάσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι με το νέο μισθολόγιο

Σημαντικές ανατροπές έρχονται για τους δημοσίους υπαλλήλους με το νέο Γενικό Μισθολόγιο, αφού στο «μάτι του κυκλώνα» μπαίνουν οι υπάλληλοι χαμηλών προσόντων (ΔΕ και ΥΕ) οι οποίοι αναμένεται να έχουν και τις μεγαλύτερες απώλειες στους μισθούς τους.

Η κατάργηση του συνόλου των επιδομάτων παρά το γεγονός ότι ένα μέρος τους θα ενσωματωθεί στους βασικούς μισθούς θα οδηγήσει σε ετήσιες απώλειες που θα κυμαίνονται κατά μέσο όρο από 550 έως 1.100 ευρώ.

Στο 6-10% θα κυμανθούν μεσοσταθμικά οι ..........

μειώσεις στις αποδοχές των υπαλλήλων υποχρεωτικής και μέσης εκπαίδευσης, οι οποίοι θα καταγράψουν τις μικρότερες ενσωματώσεις επιδομάτων στους βασικούς μισθούς, αφού με το νέο μισθολόγιο θα αυξηθεί ο εισαγωγικός μισθός των υπαλλήλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατά 3,37% και κατά 9,77% των εργαζομένων υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Σε βάθος 7ετίας, οπότε και θα εξανεμιστεί το σύνολο των υψηλών επιδομάτων που λαμβάνουν κυρίως οι υπάλληλοι των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών, θα καταγράψουν συνολικές απώλειες της τάξης του 20%, αν και οι βασικοί εισαγωγικοί μισθοί θα αυξηθούν κατά 10,55% (ΤΕ) και 10,86% αντίστοιχα. Τα παραπάνω στοιχεία περιγράφει το τελικό σχέδιο για το Γενικό Μισθολόγιο και Βαθμολόγιο που επεξεργάζεται η επιτροπή από στελέχη των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών για το Ενιαίο Μισθολόγιο, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί στις πολιτικές ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων στις αρχές του Σεπτέμβρη.

Τι περιλαμβάνει
Το τελικό σχέδιο για τους βασικούς μισθούς που επεξεργάζεται η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά στις προτάσεις για την ενσωμάτωση των επιδομάτων στις βασικές αποδοχές που έχει καταθέσει η ΑΔΕΔΥ με εξαίρεση την κατηγορία των υπαλλήλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στο νέο Βαθμολόγιο θεσμοθετούνται 6 βαθμοί, 4 μισθολογικά κλιμάκια μεταξύ των βαθμών που θα αποδίδουν ωριμάνσεις ανά διετία εάν ο υπάλληλος «πιάσει» το 50% του ετήσιου παραγωγικού στόχου που θα προσδιοριστεί για τον ίδιο και την υπηρεσία, ενώ οι αυξήσεις θα αντιστοιχούν στο 2% του βασικού μισθού που λαμβάνει ο εργαζόμενος.

Η αρχιτεκτονική του νέου μισθολογίου που έχει συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας περιλαμβάνει τη σύνδεση της αμοιβής με την παραγωγικότητα, την ουσιαστική αξιολόγηση όλων των υπαλλήλων ετησίως, καθώς και την ιδιαίτερη βαρύτητα που θα δοθεί στις σπουδές σε σχέση με την προϋπηρεσία.

Με τον προσδιορισμό ποσοστών υπαλλήλων που θα μπορούν να ανέβουν την κλίμακα των 6 βαθμών μόνο οι καλύτεροι θα μπορούν να ανέλθουν στη βαθμολογική πυραμίδα, ενώ όσοι δεν κρίνονται άξιοι να αλλάξουν βαθμό θα μένουν σταθεροί στις αποδοχές τους μέχρι να αξιολογηθούν θετικά.

Μισθολογικές ανατροπές
Το νέο βαθμολόγιο θα επιφέρει σημαντικές ανατροπές στη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των εργαζομένων στο Δημόσιο, αφού όλοι οι υπάλληλοι θα επανακαταταχθούν σε βαθμό με βάση τη διάρθρωση της νέας εξαβάθμιας βαθμολογικής κλίμακας.

Το γεγονός αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ένας σημαντικός αριθμός υπαλλήλων να καταταχθεί σε χαμηλότερο βαθμό από αυτόν που κατέχει με το σημερινό σύστημα και να δει τις αποδοχές του να μειώνονται αναλόγως.

Αντίστοιχα υπάλληλοι που είχαν τις προϋποθέσεις να διεκδικήσουν θέση ευθύνης με το υπάρχον σύστημα θα χρειάζονται μερικά χρόνια ακόμα με το νέο βαθμολόγιο για να αξιολογηθούν για προϊστάμενοι.

Για παράδειγμα, ένας υπάλληλος ΠΕ με 13 χρόνια υπηρεσίας θα μπορούσε να αξιολογηθεί ή να είναι ήδη προϊστάμενος με το υπάρχον βαθμολόγιο ενώ με το νέο σύστημα θα χρειάζεται τρία χρόνια ακόμα για να θέσει υποψηφιότητα για θέση ευθύνης.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στις μεταβατικές διατάξεις θα προβλέπεται ότι οι συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων θα διατηρούν τις επιπλέον αποδοχές που διέθεταν με το προηγούμενο βαθμολόγιο ως προσωπική διαφορά η οποία θα μειώνεται κάθε έτος μέχρι να μηδενιστεί.

Οσοι κατέχουν θέση ευθύνης θα αντικατασταθούν μετά την επιλογή των προϊσταμένων με το νέο σύστημα επιλογής μέσω του ΕΙΣΕΠ.

Μέτρα κόστους 18,2 δισ.

Το συνολικό κονδύλι του μισθολογικού κόστους για το Δημόσιο θα είναι 18,2 δισ. ευρώ όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας. Το ποσό αυτό θα κατανεμηθεί με βάση τις κοστολογήσεις των σεναρίων που πραγματοποιούν στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

16 τα βασικά κλιμάκια
Μισθολογική ωρίμανση ανά διετία ύστερα από τεστ παραγωγικότητας

Μεταξύ των βαθμών (με εξαίρεση τον ΣΤ) θα υπάρχουν 4 μισθολογικά κλιμάκια. Συνολικά δημιουργούνται 16 βασικά κλιμάκια στα οποία θα μπορεί ο υπάλληλος να λαμβάνει μισθολογική ωρίμανση, που θα φτάνει το 2% του βασικού μισθού, ανά διετία. Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι να έχει «πιάσει» το 50% των ετήσιων στόχων που του έχουν τεθεί.

Η ετήσια αξιολόγηση των υπαλλήλων από τους προϊσταμένους τους, που θα ακολουθεί τον εργαζόμενο στον υπηρεσιακό φάκελό του για το σύνολο του εργασιακού του βίου, θα περιλαμβάνει βαθμολόγηση για την ταχύτητα διεκπεραίωσης των υποθέσεων που χειρίζεται, τη συμπεριφορά του στους συναδέλφους του και στο κοινό, την αποδοτικότητά του στην εργασία.

Παράλληλα όμως θα συνυπολογίζεται για κάθε υπάλληλο και η συνολική αξιολόγηση της υπηρεσίας που απασχολείται, βάσει κριτηρίων που θα έχουν σχέση με την παραγωγικότητα και την επίτευξη στόχων, τα οποία θα καθορίσει το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης.

Οι ανεπαρκείς...στάσιμοι
Εφόσον κριθεί θετικά για να μεταβεί σε ανώτερο βαθμό, θα λαμβάνει γενναία αύξηση η οποία υπολογίζεται ότι για τη μετάβαση από τον ΣΤ στον Ε θα παίρνει αύξηση 10% των μηνιαίων αποδοχών του. Αντίστοιχα ποσοστά μεγαλύτερων αυξήσεων θα καθοριστούν στον νόμο και για τους υπόλοιπους βαθμούς.

Ακόμα και σε περίπτωση που ένας υπάλληλος (π.χ. πανεπιστημιακής εκπαίδευσης) φτάσει στον ανώτερο βαθμό (Α) με κανονικούς ρυθμούς μετά από 16 χρόνια, θα λαμβάνει ανά διετία το ποσό της μισθολογικής ωρίμανσης. Οι υπάλληλοι που δεν αξιολογηθούν ως ικανοί για τη βαθμολογική τους εξέλιξη θα μένουν σχεδόν «στάσιμοι» μισθολογικά, αφού θα λαμβάνουν μόνο ένα μικρό ποσό ως αύξηση ανά δύο έτη που θα αντιστοιχεί στην ωρίμανση η οποία συνδέεται με τα χρόνια προϋπηρεσίας.

Το Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό και οι Απόφοιτοι της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης μετά τη δοκιμαστική περίοδο των 2 ετών θα εισάγονται στον βαθμό Γ.

Μέσα σε 6-7 χρόνια Θα μείνουν 5 από τα 100 επιδόματα που υπάρχουν σήμερα

Σε βάθος 6-7 χρόνων θα καταργηθεί το σύνολο των 100 ειδικών επιδομάτων που δίνονται σήμερα στους δημοσίους υπαλλήλους και θα παραμείνουν μόνο πέντε: το οικογενειακό, το επίδομα ειδικών συνθηκών εργασίας (για όσους κάνουν ελέγχους π.χ εφοριακοί ή για εργασίες που ανήκουν στα βαρέα και ανθυγιεινά π.χ. νοσηλευτές) το επίδομα παραμεθόριων περιοχών με τον επανακαθορισμό των ορίων τους, το επίδομα θέσης ευθύνης και το επίδομα παραγωγικότητας που θα αποδίδεται μετά από αξιολόγηση.

Σύμφωνα με πρόταση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους όσοι λαμβάνουν επιδόματα μέχρι και 200 ευρώ αυτά θα εξαλειφθούν σταδιακά σε μία τριετία, όσοι λαμβάνουν επιδόματα έως και 500 ευρώ σε μία πενταετία και όσοι έχουν επιδόματα πάνω από 500 ευρώ σε μία επταετία (θα μειώνεται η προσωπική διαφορά κατά 70-100 ευρώ ετησίως).

Αδείας και εορτών
Το επίδομα θέσης θα είναι 200 ευρώ για τους προϊστάμενους τμημάτων, 400 ευρώ για τους διευθυντές και 800 ευρώ για τους γενικούς διευθυντές, γεγονός που θα δημιουργήσει ανταγωνισμό για την κατάληψη θέσης ευθύνης.

Θεωρείται δεδομένο ότι θα συνεχίζονται να παρέχονται τα επιδόματα αδείας και εορτών όπως έχουν προσδιοριστεί μετά τις αρχικές περικοπές (συνολικά 1.000 ευρώ ετησίως).

Εθνος

ΦΑΠ και στα εκτός σχεδίου οικόπεδα και αγροτεμάχια

Επιβολή Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και στα εκτός σχεδίου οικόπεδα και αγροτεμάχια που έχουν στην κατοχή τους φυσικά πρόσωπα και τέσσερις ακόμη ανατροπές στη φορολογία ακινήτων με στόχο την είσπραξη επιπλέον 2 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας περιλαμβάνει η κυβερνητική ατζέντα για το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα.

Πρόκειται για αυξομειώσεις στους ...........

συντελεστές του φόρου μεταβίβασης, ψαλίδισμα του αφορολόγητου ορίου στις αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές και πλήρη κατάργησή του για ακίνητα μεγάλης αξίας, καθιέρωση φόρου υπεραξίας για τους πωλητές και μεγάλες αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές για τα εντός και εκτός σχεδίου ακίνητα με στόχο την εξομοίωσή τους με τις αγοραίες τιμές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο πλαίσιο της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης για την ακίνητη περιουσία, καταργείται η απαλλαγή από τον ΦΑΠ που ισχύσει σήμερα και αφορά στα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού οικόπεδα και αγροτεμάχια που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα.

Θα συνυπολογίζεται
Ετσι σε φόρο θα υπάγεται το σύνολο της ακίνητης περιουσίας των φυσικών προσώπων, στην οποία θα συνυπολογίζονται και τα αγροτεμάχια που έχουν στην κατοχή τους, πράγμα που σημαίνει ότι χιλιάδες ιδιοκτήτες, που μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητοι, θα κληθούν να καταβάλλουν φόρο.Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι το μέτρο θα συμβάλει καθοριστικά στη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν είναι δίκαιο κάποιοι να πληρώνουν φόρο ακόμα και για την πρώτη κατοικία και κάποιοι άλλοι με αγροτεμάχια τεράστιας αξίας να μένουν στο απυρόβλητο μόνο και μόνο γιατί τα ακίνητά τους βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου.

Θέτουν μάλιστα το ερώτημα γιατί να φορολογείται κάποιος που έχει εξοχική κατοικία σε νησί και να απαλλάσσεται αυτός που στο ίδιο νησί έχει αγροτεμάχιο-φιλέτο.

Και για του λόγου το αληθές παραπέμπουν σε αγγελίες για τις τιμές πώλησης εκτός σχεδίου αγροτεμαχίων σε τουριστικές περιοχές όπου ο ιδιοκτήτης τους ζητά μέχρι και 300.000 ευρώ για έκταση 4 στρεμμάτων. Το σχέδιο προβλέπει σε πρώτη φάση ένταξη στον ΦΑΠ των αγροτεμαχίων που είναι άρτια και οικοδομήσιμα και βρίσκονται σε περιοχές με έντονη οικιστική και τουριστική ανάπτυξη και υψηλές τιμές πώλησης ακινήτων (νησιά ή άλλες παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας κ.λπ.).

Το μέγα ζητούμενο είναι ο εντοπισμός και ο διαχωρισμός των αγροτεμαχίων από τις καλλιεργούμενες αγροτικές εκτάσεις, ενώ πρόβλημα υπάρχει και με το σύστημα υπολογισμού των τιμών για τα συγκεκριμένα ακίνητα.

Σύμφωνα με ένα από τα σενάρια, ο εντοπισμός και διαχωρισμός των αγροτεμαχίων, που είναι αξιοποιήσιμα εμπορικά, μπορεί να γίνει με την επεξεργασία των κωδικών για το είδος των αγροτεμαχίων που έχουν δηλωθεί στο έντυπο Ε9.

Υπάρχει και σκέψη να κληθούν οι φορολογούμενοι να δηλώσουν τα συγκεκριμένα ακίνητα σε ένα νέο έντυπο με περισσότερα και ακριβέστερα στοιχεία για το ακίνητο (είδος, έκταση, περιοχή, αποστάσεις από πόλεις ή οικισμούς κ.ά.).

Κλειδί για την ένταξη των εκτός σχεδίου στο ΦΑΠ είναι η επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών τιμών, διαδικασία χρονοβόρα και περίπλοκη.

Γι' αυτό προτείνεται μέχρι την ολοκλήρωση της επέκτασης με υπουργικές αποφάσεις να χωρισθούν οι περιοχές αυτές σε μεγάλες ζώνες που σε ορισμένες περιπτώσεις θα περικλείουν τα όρια ενός νομού και να αναπροσαρμοστούν οι τιμές αφετηρίας ανά τετραγωνικό μέτρο, οι λεγόμενες Αρχικές Βασικές Αξίες (ΑΒΑ) και Ειδικές Βασικές Αξίες (ΕΒΑ).

Με βάση το σχέδιο αυτό υπολογίζεται ότι στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας θα υπαχθούν για πρώτη φορά πάνω από 500.000 φυσικά πρόσωπα που σήμερα είναι αφορολόγητα.

Μεταβιβάσεις
Νέα κλιμάκια και σενάρια για φόρο υπεραξίας

Ανατροπές έρχονται και στον φόρο μεταβίβασης με καθιέρωση νέων κλιμακίων που θα ελαφρύνουν τα ακίνητα αξίας μέχρι 150.000 ευρώ και θα επιφέρουν δραστική αύξηση του φόρου για ακίνητα αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα εξετάζεται η μείωση ή και η κατάργηση του ΦΠΑ 23% για τις μεταβιβάσεις νεόδμητων κατοικιών σε συνδυασμό με τις γενικότερες αλλαγές που θα γίνουν στον κώδικα του ΦΠΑ.

Παράλληλα με τις αλλαγές στον φόρο μεταβίβασης μελετάται σοβαρά το ενδεχόμενο επιβολής φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων που θα είναι κλιμακωτός με συντελεστές 5%-15% ανάλογα με την αξία και θα υπολογίζεται επί της διαφοράς μεταξύ της τιμής απόκτησης και της τιμής πώλησής του. Για παράδειγμα να κάποιος αγόρασε ένα ακίνητο στην τιμή των 250.000 ευρώ και το πούλησε 300.000 ευρώ επί της διαφοράς των 50.000 ευρώ, θα κληθεί να πληρώσει φόρο.

Δεν είναι δυνατόν οι πωλητές να αποκομίζουν τεράστια κέρδη από τη διαφορά τιμών και να μην πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο για το εισόδημά τους λένε οι υποστηρικτές του μέτρου.

Πρώτη φορά 500.000 φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν Φόρο Ακίνητης Περιουσίας
Επιπλέον 2 δισ. € είναι ο στόχος του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος

Αφορολόγητο
Σενάρια 2 ταχυτήτων για τις απαλλαγές

Με στόχο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης προωθούνται από το υπουργείο Οικονομικών και αλλαγές στα αφορολόγητα όρια.

Το σενάριο προβλέπει το ατομικό αφορολόγητο για τον ΦΑΠ, που σήμερα είναι 200.000 ευρώ, να ισχύει μόνο για την πρώτη κύρια κατοικία και συνεπώς οι δευτερεύουσες και τα εξοχικά να φορολογούνται από το πρώτο ευρώ.

Ακόμα σχεδιάζεται η μείωση του αφορολόγητου ορίου για γονικές παροχές και κληρονομιές που κυμαίνεται από 30.000 μέχρι και 150.000 ευρώ ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας.

Οσον αφορά το αφορολόγητο όριο για απόκτηση πρώτης κατοικίας, που σήμερα ανέρχεται στα 200.000 ευρώ για τον άγαμο και 250.000 ευρώ για τον έγγαμο, δεν έχει τεθεί θέμα εκτός της πρότασης για πλήρη κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για αγορές πρώτης κατοικίας που η αξία της υπερβαίνει τα 500.000 ευρώ.

Οι αντικειμενικές
Ομως το μέτρο που θα αλλάξει ριζικά το τοπίο στη φορολογία ακινήτων είναι η εξίσωση των αντικειμενικών τιμών με τις αγοραίες σταδιακά μέχρι το 2013.

Κι αυτό γιατί θα προκαλέσει εκρηκτικές αυξήσεις μέχρι και 300% στους φόρους κατοχής, μεταβίβασης, γονικών παροχών, κληρονομιών και δωρεών και ταυτόχρονα θα φέρει στο φως μαύρα εισοδήματα στο κύκλωμα της οικοδομής που σήμερα δεν φορολογούνται, καθώς στα πωλητήρια συμβόλαια κρύβονται κάτω από το χαλί των αντικειμενικών τιμών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν επεξεργασθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για να εξομοιωθούν οι αντικειμενικές τιμές με τις αγοραίες θα πρέπει να αυξηθούν μέχρι και 200%, πράγμα που θα έπληττε την κτηματαγορά και γι' αυτό επιλέχτηκε η λύση της σταδιακής προσέγγισης σε βάθος τριετίας.

Επιπρόσθετα, θα καθιερωθεί ηλεκτρονικό σύστημα αυτόματης προσαρμογής των αντικειμενικών τιμών στις αγοραίες ανά τακτά χρονικά διαστήματα και ανάλογα με τις εξελίξεις στην κτηματαγορά.

Δεν αποκλείεται πάντως μέχρι την ολοκλήρωση του νέου συστήματος να εφαρμοστούν αντικειμενικές τιμές δύο ταχυτήτων: άλλες για τους φόρους κατοχής και άλλες για τους φόρους μεταβίβασης.

Ο Γρηγοράκος ξεκινά... αντάρτικο για πρόωρες εκλογές!

Ηχηρό αντάρτικο απο τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδα Γρηγοράκο βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα.

Ο κ. Γρηγοράκος ο οποίος πριν από λίγες εβδομάδες είχε εξαπολύσει επίθεση κατά του Γιάννη Ραγκούση για τη στάση του στο θέμα των ταξί μίλησε στον ραδιοσταθμό FLASH και μεταξύ άλλων αποκάλεσε τον μήνα που έρχεται «Μαύρο Σεπτέμβρη» εξαιτίας των οικονομικών μέτρων.

Μάλιστα, έκανε έκκληση στον πρωθυπουργό ..........

να προχωρήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών. «Ο λαός δεν αντέχει άλλο» πρόσθεσε με νόημα. Ειδικά για το θέμα των πρόωρων εκλογών ο βουλευτής παραδέχθηκε ότι οι συνάδελφοί του από το ΠΑΣΟΚ ίσως θεωρήσουν τρέλα αυτό που λέει αλλα πρόσθεσε με νόημα: «Δεν μπορούμε να έχουμε απέναντι μας τον λαό. Πρέπει να τον ρωτήσουμε»

morias news

Εστιατόριο Θάμα: Από τα Φιλιατρά στο Χολαργό με Μεσσηνιακή κουζίνα

Ενας σοφός επιχειρηματίας είχε πει κάποτε: «Μέσα από τις κρίσεις δημιουργούνται τα επιτεύγματα». Κι απ‘ ό,τι φαίνεται η ρήση του κρύβει μεγάλα ποσοστά αλήθειας. Τρανό παράδειγμα η έξυπνη επένδυση ενός ζευγαριού, του Θάνου και της Μαντώς Ηλιοπούλου, που δημιούργησαν έναν εξαιρετικό χώρο φαγητού στο Χολαργό επί της οδού Μεσογείων 242, με το εφευρετικό όνομα «ΘΑΜΑ» από τα αρχικά των ονομάτων τους. Ενα «θαύμα» γεύσεων προσφέρονται εκεί, που ερεθίζουν τον ουρανίσκο και καθιστούν τη βιολογική ανάγκη της τροφής, απόλαυση και συμποσιακή διαδικασία.

Το κυριότερο; Ο Φιλιατρινός Θάνος Ηλιόπουλος .............

μετέφερε όλες τις γνώσεις του γύρω από τη μεσσηνιακή κουζίνα, και σε συνδυασμό με την αδυναμία της γυναίκας του να εφευρίσκει καινούργιες συνταγές, πάντρεψαν το χθες με το σήμερα, το γκουρμέ με τον καγιανά και τα ορντέβρ με την μπαμπανάτσα. Αποτέλεσμα; Οι Μεσσήνιοι που ζουν στην Αθήνα τρέχουν για να γευτούν μυρωδιές που από χρόνια είχαν ξεχάσει, ξαναφέρνοντας στη μνήμη αλλά και στο στόμα συνταγές της γιαγιάς και της μαμάς, τις οποίες σήμερα οι περισσότεροι νέοι αγνοούν, οι δε μεσήλικες νοσταλγούν.

Πολλοί περαστικοί μπαίνουν μέσα σ‘ αυτό το ιδιαίτερο ρεστοράν με τη λιτή αφαιρετική διακόσμηση, σαν βλέπουν τους τοίχους ντυμένους με την εικόνα της πλατείας των Φιλιατρών και το ιστορικό ρολόι, εποχής 1900, για να ρωτήσουν αν οι ιδιοκτήτες είναι Μεσσήνιοι. Αυτό είναι! Από εκείνη τη στιγμή και μετά, γίνονται πελάτες μόνιμοι και σταθεροί. Εκεί θα συναντήσει κανείς Πυλιώτες, Καλαματιανούς, Κυπαρισσιώτες, Γαργαλιανιώτες... αλλά και Θεσσαλονικείς, Χιώτες, Κρητικούς και γενικά Έλληνες από κάθε γωνιά της πατρίδας, που αγαπούν το καλό φαγητό - ειδικά όταν είναι και οικονομικό!

Οι σπουδαιότεροι κριτικοί εφημερίδων και περιοδικών πέρασαν επίσης από το «ΘΑΜΑ» κι έγραψαν εξαιρετικά κείμενα γι‘ αυτόν το χώρο με τα χρώματα της ελιάς και του λευκού, που σου χαλαρώνουν τη σκέψη και το μυαλό απ‘ τα προβλήματα. Μιλήσαμε με τον επικεφαλής της επιχείρησης, το Θάνο Ηλιόπουλο, ο οποίος μας προσκάλεσε να γευτούμε τις ωραίες γεύσεις και να γνωρίσουμε τους νεαρούς σεφ που προσθέτουν τη νεωτεριστική δική τους νότα στην πεντακάθαρη κουζίνα. Άλλωστε από την πρώτη στιγμή που πατάς το πόδι σου εκεί μέσα, η καθαριότητα σου ξεκαθαρίζει πως... είναι η μισή αρχοντιά. Τα πάντα λάμπουν, ενώ το χαμόγελο της οικογένειας αποτελεί το αλατοπίπερο του φιλόξενου εστιατορίου.

Καθώς μιλά μαζί μας, ο Θάνος κοιτάζει κάθε τόσο την κόρη του τη Μαρία, ένα πανέμορφο κορίτσι που έχει αναλάβει τον τομέα της επικοινωνίας και απ‘ ό,τι δείχνει τα πάει περίφημα. Φαίνεται σαν να τη ρωτά: «Θα μιλήσεις εσύ ή εγώ;» - κι εκείνη με ένα νεύμα δείχνει το σεβασμό της: «Εσύ», του γνέφει. Κι ο Θάνος Ηλιόπουλος ξετυλίγει το γαϊτανάκι των γεύσεων:
«Λένε ότι το φαγητό είναι μνήμες: Το σπιτικό φαΐ της μαμάς που τρώγαμε και περιμέναμε με τόση αγωνία να ανοίξει η κατσαρόλα που άχνιζε για ώρες. Ενα βράδυ με καλή παρέα, ωραίους μεζέδες και καλό κρασάκι. Ολα τα υλικά εδώ έχουν επιλεχθεί από τους καταλληλότερους και καλύτερους προμηθευτές. Το λάδι είναι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας: από την ελιά στο εργοστάσιο και απευθείας στο πιάτο σας. Το ψωμί, ζυμωτό, ψημένο σε ξυλόφουρνο, ταξιδεύει κάθε μέρα από Xαλκίδα για να μας θυμίζει παλιές εποχές, όταν το ψωμί ήταν συνώνυμο της νοστιμιάς και της αγνής γεύσης. Τα περισσότερα υλικά έρχονται από μικρούς παραγωγούς απ’ όλη την Ελλάδα, διατηρώντας έτσι τη γεύση, το άρωμα και τον μοναδικά ελληνικό χαρακτήρα τους.

Τα εκλεκτά υλικά, το μεράκι και η φαντασία είναι η μυστική συνταγή για αξέχαστες γευστικές εμπειρίες. Ολο το προσωπικό περιμένει για να ξυπνήσει αυτές τις μνήμες, με το σπιτικό φαγητό και την ευχάριστη διάθεση αλλά και για να δημιουργήσουμε όλοι μαζί καινούργιες γευστικές εμπειρίες κι όμορφα βράδια, παρασυρμένα από το εξαιρετικό τριφυλιακό κρασί. Ετσι το ονειρευτήκαμε κι έτσι το συνεχίζουμε. Είμαστε ευτυχείς που σε δυο μόλις μήνες έχουμε ήδη τους σταθερούς και πιστούς μας φίλους...».

Ακολούθως το λόγο παίρνει η Μαντώ, από την Αλεξανδρούπολη εκείνη, αλλά 10 φορές πιο Φιλιατρινή, καθώς αγαπά την πόλη του άντρα της και φρόντισε όλα αυτά τα χρόνια που ζουν μαζί να μη χάσει καμιά συνταγή από τις μεσσηνιακές ιδιαίτερες γεύσεις. Η μαγειρική της δεινότητα είναι μοναδική! Εκείνο που σε σκλαβώνει όμως είναι το διαρκώς χα- μογελαστό πρόσωπό της. Περνά από κάθε τραπέζι και ρωτά αν ευχαριστήθηκαν οι πελάτες τα πιάτα της. Και ποιος άραγε να της πει «όχι», όταν γλείφουν και τα δάχτυλά τους;
Από εκεί μέσα περνά όλη η Μεσσηνία. Τη μια μέρα θα δεις τη σπουδαία διεθνή μας σοπράνο Τζένη Δριβάλα, την άλλη το σκηνοθέτη Θόδωρο Μαραγκό, τον ηθοποιό Νίκο Καλογερόπουλο, τον καθηγητή Πανεπιστημίου Πάνο Αθανασόπουλο με τη σύζυγό του ζωγράφο Πέρσα, την αρχιτεκτόνισσα και διακοσμήτρια Καίτη Βωβού, το συγγραφέα Γρηγόρη Χαλιακόπουλο, την ηθοποιό Νταίζη Σεμπεκοπούλου, εκδότες, δημοσιογράφους, μέχρι και το ιατρικό τιμ του «Ιασώ» το οποίο βρίσκεται δίπλα από το ΘΑΜΑ.

Καθώς ρέει το κρασί και η διακριτική μουσική χαϊδεύει τα αυτιά των θαμώνων, νιώθεις πως η αθάνατη Μεσσηνία υπάρχει σε κάθε σπιθαμή του χώρου. Το... «θέλουτε» και το «θα φύγουτε», η γλώσσα των «χαμουτζήδων» όπως μας λένε, δίνει και παίρνει ανακατεμένη με την ντοπιολαλιά άλλων περιοχών, αλλά και την πιο «ελιτίστικη» των γηγενών Αθηναίων! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Θάνος Ηλιόπουλος, που διατηρούσε ένα από τα μεγαλύτερα καταστήματα δίσκων μουσικής επί πολλά χρόνια απέναντι απ το Πολυτεχνείο, αποφάσισε να ανοίξει αυτό το μαγαζί για να ικανοποιήσει το μεράκι της γυναίκας του - καθώς η Μαντώ ζει κι αναπνέει για να προσφέρει ευωχία και ξεχασμένες γεύσεις στους Μεσσήνιους και όχι μόνο.

Αξίζει να επισκεφτείτε ένα χώρο στην Αθήνα όπου θα ακούσετε να συζητούν για τη «Μαύρη Θύελλα», την Εράνη και τον Πάμισο, αλλά και να διαβάζουν μεσσηνιακές εφημερίδες.
Κι ένα μυστικό: Το παγωτό του Θάνου, που το φτιάχνει ο ίδιος και τη συνταγή δεν τη γνωρίζει... ούτε η γυναίκα του, είναι μια γεύση που γυρίζει τον τροχό του χρόνου στην εποχή όπου τα αγνά προϊόντα ήταν απλώς το αυτονόητο.
Αν για κάτι ευχαριστούμε το ζευγάρι που μας φιλοξένησε στο χώρο του, είναι κυρίως γιατί διατηρεί, σέβεται και διαφημίζει αυτό που πραγματικά ήμασταν κάποτε: τα παιδιά της μπαμπανάτσας και του καγιανά. Οσοι δε γνωρίζουν ή δε συγκινούνται από τις λέξεις αυτές, μην ανησυχούν, υπάρχει και το «κλέφτικο» ή το «ναπολεόν».

Μη με ρωτάτε να σας πω τι είναι: Μια βόλτα απ‘ το «ΘΑΜΑ» θα σας πείσει για το μεσσηνιακό θαύμα γεύσεων... γιατί εκεί συνυπάρχουν και το όνειρο και το θαύμα.

enet.gr

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 21ης Αυγούστου 2011

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.




Πατήστε εδώ για τις Αθηναϊκές εφημερίδες.