Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Καλή σχολική χρονιά σε όλους και όλες σας.

Μαθητικά χρόνια. Ανεμελιά, αστεία, πειράγματα στους καθηγητές μας, φασαρίες, είναι μέσα στην ζωή του μαθητή.
Τι όμορφα χρόνια.... Τι ανέμελη ζωή....

Κάθομαι και σκέφτομαι τα μαθητικά μου χρόνια. Τα χρόνια στο Δημοτικό, μετά στο γυμνάσιο με την Τσούτσα Γυμνασιάρχη, την Μπουγάτσου στην Οικιακή οικονομία, τον Μήτσο τον Γιανανκόπουλο στα μαθηματικά, τον Αλευρά στην γεωγραφία αν θυμάμαι καλά, την γυναίκα του τον Κοτσάλλου στα Φιλολογικά... με τόσους καθηγητές και τόσους συμμαθητές που κάναμε τις διαολιές μας στα διαλείμματα.... Ωραία χρόνια στο γυμνάσιο τότε.

Μετα στο Λύκειο. Με τον Λούπη για ..........

Λυκειάρχη. Βοήθεια μας!!! Τον Σταμάτη τον Γιαννακόπουλο για μαθηματικό με τα κρύα του αστεία που δεν γέλαγε κανένας, την Ντίνα την Μπίτσικα στα φιλολογικά, τον Λούπη στ' αρχαία.... (μας είχε θάψει ο άτιμος στις εξετάσεις της Α' Λυκείου καθώς είχαμε διαβάζει τα πρώτα κεφάλαια στα αρχαία και μας έβαλε από τα τελευταία και γράψαμε όλοι.... μέχρι 10. Ο καλύτερος είχε 10 όλοι οι υπόλοιποι από 7 και κάτω.) τον Στεγιόπουλο στην Φυσική τον Νίκο Λεβεντάκη στην χημεία να χτυπάει με μανία όταν έγραφε την κιμωλία στον πίνακα.
Και φυσικά μην ξεχάσω την Φιτσώρου στην Γ' Δέσμη που ήμουν. Η θεούσα που λέγαμε. Τι τράβηξε και αυτή η γυναίκα από εμάς τα θηρία....

Χρόνια βαθειά χαραγμένα μέσα μας. Χρόνια που όσο μεγαλώνουμε θυμόμαστε, και ξυπνάνε μνήμες, καταστάσεις.

Αυτές οι μνήμες από τα μαθητικά μου χρόνια ξύπνησαν σήμερα που συνειδητοποίησα ότι την δευτέρα αρχίζουν τα σχολεία.
Ανοιξα το Youtube και έψαξα για Αννα Βίσση - Τα μαθητικά μου χρόνια. Διαχρονικό τραγούδι. Το άκουσα, θυμήθηκα πράγματα και καταστάσεις από την μαθητική μου ζωή, δάκρυσα με αυτές τις σκέψεις, μέχρι που .... κάποιος από την οικογένεια με προσγείωσε στην τωρινή πραγματικότητα.

Και τι δεν θα έδινα να γύρναγαν πίσω αυτά τα χρόνια. Ξέρω όμως ότι δεν θα γυρίσουν. Πέρασαν. Έφυγαν. Και κάπου εδώ μπαίνουν οι στίχοι του τραγουδιού "Τα μαθητικά τα χρόνια" από την Άννα Βίσση.

Μα εγώ θα έδινα τα πάντα να γινόμουνα
πάλι παιδί λίγο να βρισκόμουνα
στις ίδιες τάξεις στα ίδια θρανία
με τους συμμαθητές μου να κάνω αστεία
και τους καθηγητές που κοιτάζουν καχύποπτα
τα μαθητικά τα χρόνια δεν τ' αλλάζω με τίποτα...

Ας το ακούσουμε και ας σκεφτεί ο καθένας τα δικά του χρόνια στο σχολείο.



Πρώτο κουδούνι τη Δευτέρα στα σχολεία χωρίς βιβλία, αλλά με ηλεκτρονικό διάβασμα

Με τεράστιες ελλείψεις σε βιβλία, με εκατέρωθεν κατηγορίες για τις ευθύνες και με γονείς που ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν σχολικά εγχειρίδια για τα παιδιά τους ξεκινά τη Δευτέρα η νέα σχολική χρονιά.

Οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου θα βάλουν στην τσάντα τους αρχικά ένα DVD και αρκετές φωτοτυπίες αντί βιβλίων για να ξεκινήσουν το διάβασμά τους.

Οι μαθητές του Δημοτικού δεν θα πάρουν .........

DVD, αλλά μόνο φωτοτυπίες και ίσως και κάποια βιβλία έστω και αν είναι χρησιμοποιημένα από άλλους μαθητές.

Tα παιδιά μπορούν επίσης να δουν και να τυπώσουν τα μαθήματα μέσω Διαδικτύου σε ειδική ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας (http://digitalschool-9.minedu.gov.gr)

Τα βήματα για να μελετήσει ένας μαθητής διαδικτυακά ή να αντλήσει ο καθηγητής τις πληροφορίες που θέλει είναι απλά.

Η ψηφιακή πλατφόρμα περιλαμβάνει συνολικά 160 σχολικά εγχειρίδια για τα γυμνάσια, τα γενικά λύκεια και τα επαγγελματικά λύκεια. Πιο συγκεκριμένα, 63 αφορούν στο γυμνάσιο, 81 στο λύκειο και 16 στα ΕΠΑΛ.

ΣΧΟΛΙΟ
Εμείς συνιστούμε στους γονείς ψυχραιμία, να μην τρέχουν στα βιβλιοπωλεία για φωτοτυπίες και να χαλάσουν χωρίς λόγο 300 - 350 ευρώ.
Τα ηλεκτρονικά βιβλία δεν έχουν καμία απολύτως διαφορά από τα έντυπα οπότε προτιμήστε να τα κατεβάσετε από το διαδίκτυο και αφήστε τα να διαβάζουν τα παιδιά σας μεσώ του υπολογιστή. Λίγο πολύ σχεδόν όλοι έχουν ένα υπολογιστή σπίτι. Άλλος σταθερό, άλλος laptop άλλος και τα δυο... Μπορεί να φανεί απόλυτα χρήσιμος και να μην σπαταλήστε χωρίς λόγο 300 και 350 ευρώ για φωτοτυπίες.

Μήνυμα του Δημάρχου Τριφυλίας Κώστα Κόλλια για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Αγαπητές Μαθήτριες και Αγαπητοί Μαθητές
Αγαπητοί Εκπαιδευτικοί και Γονείς

Η νέα σχολική χρονιά συνοδεύεται από τις καλύτερες ευχές όλων μας για να είναι επιτυχημένη.
Ιδικά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας αλλά και για τον καθένα μας, το σχολείο μπορεί και πρέπει να γίνει χώρος προόδου, δημιουργίας και ελπίδας.
Στο υψηλό αίσθημα των εκπαιδευτικών μας, στη δική σας επιμέλεια και στη φροντίδα των γονιών σας θεωρήστε δεδομένη τη συμμετοχή και την αμέριστη υποστήριξη του Δήμου μας.
Στα πλαίσια των δυνατοτήτων του Δήμου μας, ........

η φροντίδα μας θα είναι συνεχής για τη δημιουργία ενός σχολικού περιβάλλοντος που θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων και επιδιώξεών σας.
Στον καθημερινό σας μόχθο και στον αγώνα σας θα είμαστε αρωγοί και συνοδοιπόροι.
Καλή σχολική χρονιά σε όλους.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΛΛΙΑΣ

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 10ης Σεπτεμβρίου 2011

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.




Για τις Αθηναϊκές εφημερίδες πατήστε εδώ