Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Προτάσεις Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών για την διαχείρισης υδάτινων πόρων

Μετά από Λαϊκή Συνέλευση των Αγροτών της περιοχής αποφασίστηκαν τα παρακάτω:

Δεν είμαστε αντίθετοι στη διαδικασία σχετικά με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Συμφωνούμε με τις άδειες χρήσης νερού αλλά και ορθολο9γικής διαχείρισής του.
Εμείς είχαμε ζητήσει από τη Νομαρχία ........

να θεσπίσει όρους για το πότισμα των δενδρωδών καλλιεργειών (ελαιόδεντρα) στην περιοχή μας κάτι που δεν έγινε ποτέ. Θέλουμε να οργανωθεί καλύτερα η διαχείριση του νερού γιατί για εμάς είναι απαραίτητο και για τις επόμενες γενιές. Όμως οι διαδικασίες απόκτησης άδειας χρήσης νερού από υφιστάμενες γεωτρήσεις που είναι ηλεκτροδοτημένες είναι καταγραμμένες στην Υπηρεσία Εγγείων Βελτιώσεων, άρα είναι νόμιμες.
Για πιο λόγο τόσα πολλά δικαιολογητικά και τόσο μεγάλο κόστος, κάτι που αδυνατούμε να καλύψουμε, σε κάτι που μπορεί να ελεγχθεί από τις Υπηρεσίες εύκολα;

Κατόπιν των πιο πάνω ζητάμε:
1. Να δοθεί παράταση για την υποβολή των δικαιολογητικών επειδή οι περισσότερες γεωτρήσεις λειτουργούν από το παρελθόν στο όνομα παππούδων και γονιών και χρησιμοποιούνται από τους απογόνους τους, θα χρειαστεί πολύς χρόνος να γίνουν οι μεταβιβάσεις αυτών.
2. Απλοποίηση των διαδικασιών με λιγότερα δικαιολογητικά για μείωση του κόστους.
3. Άρση απαγόρευσης Νομαρχιακής Απόφασης για μεταφορά νερού από γεώτρηση σε μεγαλύτερη απόσταση από τα 1500 μέτρα που ισχύει τώρα στη Μεσσηνία, λόγω ιδιαιτερότητας της περιοχής (μεταφορά του νερού σε παραλιακή ζώνη εκεί που είναι το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργειών θερμοκηπίων και υπαίθριων κηπευτικών).
4. Υποχρεωτική στάγδην άρδευση στις δενδρώδεις καλλιέργειες (ελαιόδεντρα), επειδή το Αγροτικό Εισόδημα τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί απελπιστικά, δεν υπάρχει η δυνατότητα επιβολής άλλων επιβαρύνσεων.

Οικονομία στο νερό γίνεται με την τήρηση των νόμων και την πειθώ, όχι με περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση του Αγρότη.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΡΙΒΟΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Υπάρχει ανάγκη αλλαγής του μοντέλου διαχείρισης των υδάτινων πόρων και απόδοση των αρμοδιοτήτων στην Περιφέρεια.

Τις απόψεις των επικεφαλής των παρατάξεων του ΠΕΣΥ στο θέμα των υδάτινων πόρων ζήτησε στην συνεδρίαση του ΠΕΣΥ Πελοποννήσου ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, θέτοντας σε συζήτηση το θέμα της αρμοδιότητας των υποδομών που δεν έχουν αποδοθεί στην Περιφέρεια λόγω εκπόνησης της Κοινοτικής Οδηγίας προ της εφαρμογής του Καλλικράτη.

Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της νέας αιρετής Διοίκησης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ξεκαθάρισε ότι είναι προσωπικά σε συνεχή επικοινωνία με το ΥΠΕΚΑ το οποίο έχει και τη σχετική αρμοδιότητα και χωρίς να παραγνωρίζει το ρόλο και την προσφορά του ΙΓΜΕ και του ΓΕΩΤΕ έχει θέσει την ανάγκη αλλαγής του μοντέλου διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

«Έχουμε πίστη στο όραμά μας για τη δημιουργία μιας ..........

Περιφέρειας πρότυπο και αειφορίας και για το λόγο αυτό είμαστε έξω από μικροπολιτικές και μικροκομματικές λογικές», δήλωσε ο κ. Τατούλης και συνέχισε λέγοντας, «ότι κάνουμε θέλουμε να είναι φερέγγυο, αποτελεσματικό, με διαφάνεια και να στοχεύει στην πρόοδο της Περιφέρειας Πελοποννήσου».

Ο Πέτρος Τατούλης τόνισε στην συνέχεια ότι «είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε στην ωρίμανση της μελέτης του Υπουργείου για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και είναι γνωστή στο Υπουργείο η βαθιά μας θέληση για ουσιαστική διαβούλευση, η οποία θα ξεκινήσει το Νοέμβριο».

Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε επίσης ότι έχει ετοιμαστεί ήδη ένα μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΥΔΑΠ, και κάλεσε τους επικεφαλείς των παρατάξεων του ΠΕΣΥ να συμβάλουν με τις προτάσεις και τις απόψεις τους, προκειμένου να βελτιωθούν οι κανόνες διαχείρισης των υφισταμένων υδάτινων πόρων, όπως οι βιολογικοί καθαρισμοί. Αυτό μάλιστα σε συνάρτηση με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων που προωθείται, με ταχείς ρυθμούς από την Περιφέρεια, θα συντελέσει ουσιαστικά στην άνοδο της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Στη νέα αυτή λογική, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, δεν έχουν θέση τεράστια έργα χωρίς ώριμες μελέτες και μετρήσιμα αποτελέσματα. "Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι είναι απαραίτητη η μελέτη των υδάτινων πόρων και η μεθοδολογία διαχείρισης" κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

Στο περιθώριο της συζήτησης ο κος Τατούλης αναφέρθηκε και στην απάντηση της Ειδικής Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, η οποία δια επιστολής της κας Καραβασίλη, ανέφερε ότι η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου σχετικά με την αποθήκη χημικών στο Σουσάκι, είναι απολύτως σύννομη. Στις 17 Οκτωβρίου μάλιστα η κα Καραβασίλη θα παρευρεθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο προκειμένου να γίνει ευρεία συζήτηση για το περιβάλλον και την αειφορία, όπως ανακοίνωσε ο κ. Τατούλης, προκειμένου να καταρτιστεί ένας χάρτης πορείας ενεργειών.

Το λόγο πήραν ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΚΑ, κος Παντελόπουλος, ο σύμβουλος της Ειδικής Υπηρεσίας Υδάτων κος Παναγόπουλος, το μέλος της μελετητικής ομάδας για την Πελοπόννησο κος Τσιάλας Θεόδωρος, και ο Γενικός Διευθυντής της ΕΥΔΑΠ κος Γεωργιάδης Στέφανος, οι οποίοι αφού εξέφρασαν τη χαρά τους για το επίπεδο διαβούλευσης, ανέλυσαν τη σχετική κοινοτική οδηγία, το σχέδιο διαχείρισης για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την αξιοποίηση των υφισταμένων έργων διαχείρισης υδάτινων πόρων.

Μαθήματα Ισπανικών για τους αγρότες που θα μεταβούν στην Ισπανία

Την Ισπανική γλώσσα και κουλτούρα ξεκίνησαν να διδάσκονται οι δεκαεννέα παραγωγοί θερμοκηπιακών καλλιεργειών από την Κυπαρισσία, που θα συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατάρτισης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αλμερία της Ισπανίας.
Το πρόγραμμα υλοποιείται με ευθύνη του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κυπαρισσίας.

Τα μαθήματα που θα διαρκέσουν συνολικά.........

15 ώρες αφορούν κυρίως τη γλωσσική προετοιμασία των συμμετεχόντων στην Ισπανική γλώσσα και περιλαμβάνουν βασικές έννοιες και ορολογία θερμοκηπιακών καλλιεργειών. Την ευθύνη της γλωσσικής προετοιμασίας ανέλαβε το Κέντρο Ξένων Γλωσσών «Μπουρτσουκλή» από την Τρίπολη με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Λεμπέκου Νάνσυ.

Με την διεξαγωγή της γλωσσικής προετοιμασίας ξεκίνησε και επίσημα η φάση της υλοποίησης του Σχεδίου, που εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης και το οποίο διαχειρίζεται το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, και συγκεκριμένα η δράση Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (Leonardo Da Vinci), που αφορά την κινητικότητα ατόμων σε συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση ( PLM Mobility).

Στην έναρξη των μαθημάτων παραβρέθηκε και ο Δ/ντης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας κ. Παρασκευόπουλος Αντώνιος, ο οποίος παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον το μάθημα.

Ευ.Βενιζέλος «Η Ελλάδα πήρε μέτρα» - Ο. Ρεν «Δεν φτάνουν»

Το κλίμα που θα επικρατήσει στην σύνοδο του Eurogroup αποτυπώθηκε στις δηλώσεις που έγιναν πριν μπουν οι υπουργοί της ευρωζώνης στην αίθουσα συνεδριάσεων στο Λουξεμβούργο.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν εξέφρασε ευθύς εξ αρχής τις επιφυλάξεις του για την αποδοτικότητα των μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση «Φαίνεται ότι η Ελλάδα πιθανώς να μην μπορέσει να εκπληρώσει τους προδιαγεγραμμένους για φέτος και το επόμενο έτος στόχους.
Τα συγκεκριμένα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί .........

μέχρι σήμερα δεν επαρκούν για την επίτευξη όλων των δημοσιονομικών στόχων» σημείωσε ο Όλι Ρεν.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι Ελλάδα έχει λάβει σημαντικές αποφάσεις κυρίως το τελευταίο διάστημα «Οι ομάδες μας βρίσκονται στην Αθήνα, η αποστολή συνεχίζει το έργο της για την αξιολόγηση των μέτρων που ελήφθησαν από την ελληνική κυβέρνηση» υπενθύμισε ο επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων που έχει απέναντι στους δανειστές της. «Η Ελλάδα αποφάσισε όλα τα απαραίτητα και δύσκολα μέτρα, προκειμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους θεσμικούς εταίρους της. Ο νέος προϋπολογισμός, ο προϋπολογισμός για το νέο έτος, είναι πολύ φιλόδοξος. Στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, ένα πρωτογενές πλεόνασμα € 3,2 δισ. ευρώ. Η διαδικασία της δημοσιονομικής και οικονομικής εξυγίανσης κατά τα τελευταία δύο χρόνια είναι πολύ ισχυρή και πολύ γρήγορη, αλλά τώρα είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε αποτελέσματα» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την άφιξη του στο Λουξεμβούργο.

Ο Υπουργός Οικονομικών δεν θα παραμείνει στην σύνοδο του Εcofin, θα επιστρέψει σ
σήμερα στην Ελλάδα καθώς οι επικεφαλής της Τρόικας παραμένουν στην χώρα μας και συνεχίζουν τον έλεγχο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Σε ΕΡΤ και Nova τα δικαιώματα του Champions League

H ΕΡΤ και η Nova θα είναι τα κανάλια που θα μεταδίδουν τους αγώνες του Champions League την περίοδο 2012-2015. Η κρατική τηλεόραση συνεχίζει να έχει τα δικαιώματα της Τετάρτης, όπως των τελικών Champions League και Super Cup.

Όσον αφορά την Τρίτη, τα δικαιώματα που μέχρι και την φετινή περίοδο τα είχε το Mega, πηγαίνουν στην συνδρομητική τηλεόραση της Nova.

Συνεπώς κάθε Τρίτη το Champions League ........

θα παίζει μόνο στη Nova (με 6 ζωντανά ματς), ενώ τις Τετάρτες η ΝΕΤ θα δείχνει ένα παιχνίδι και άλλα 6 η Nova.

Επιπλέον η Nova θα μπορεί την περίοδο 2012-2015 να δείξει ζωντανά και τους τελικούς του Champions League, παράλληλα με την ΕΡΤ.

Όσον αφορά το Europa League, η Nova συνεχίζει να έχει και την σεζόν 2012-2015 τα ίδια δικαιώματα όπως και τώρα.

Όσον αφορά το κανάλι που θα δείχνει ένα ματς κάθε αγωνιστική (έχοντας και την επιλογή για ποιο ματς θα δείξει), θα γίνει γνωστό τις επόμενες ημέρες.

Αναγνώριση πλασματικών χρόνων για σύνταξη από το ΙΚΑ Πώς αναγνωρίζονται οι πλασματικοί χρόνοι.

Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, οι οποίοι μέχρι και τις 31.12.2010, συμπλήρωσαν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, με όριο ηλικίας τα 55 έτη και 9 μήνες, σύμφωνα με τις διατάξεις της 35ετίας με βαρέα (10.500 ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων οι 7.500 σε βαρέα και ανθυγιεινά) μπορούν να αναγνωρίσουν πλασματικούς χρόνους, προκειμένου να συμπληρώσουν τις συνολικά απαιτούμενες 10.500 ημέρες ασφάλισης με τους εξής τρόπους: .........

α) Με αναγνώριση αποκλειστικά της στρατιωτικής υπηρεσίας χωρίς έκπτωση επί του ποσού εξαγοράς.

β) Με αναγνώριση των νέων πλασματικών χρόνων του άρθρου 40, του ν. 3996/2011, εκτός του χρόνου της στρατιωτικής υπηρεσίας (π.χ. σπουδές).

γ) Με αναγνώριση των νέων πλασματικών χρόνων του άρθρου 40, ν. 3996/2011, συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου της στρατιωτικής υπηρεσίας (π.χ. στρατός και σπουδές), αν ο χρόνος της στρατιωτικής υπηρεσίας δεν επαρκεί για τη συμπλήρωση του χρόνου των 10.500 ημερών.

Στην περίπτωση αυτή, η αναγνώριση των πλασματικών χρόνων και της στρατιωτικής θητείας θα γίνει σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο νέο νόμο για την «Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας». (άρθρο 40, του ν. 3996/2011) με έκπτωση επί του ποσού εξαγοράς, ύψους 30% ή 50%.

Οι διευκρινίσεις αυτές περιλαμβάνονται σε εγκύκλιο του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς κύριας και επικουρικής ασφάλισης, σχετικά με την αναγνώριση χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας, για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος ασφαλισμένων με 10.500 ημέρες ασφάλισης, από τις οποίες 7.500 σε βαρέα επαγγέλματα.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται επίσης, ότι ο χρόνος της στρατιωτικής υπηρεσίας δεν μπορεί να αναγνωριστεί ως κενό διάστημα ασφάλισης.

Φοίτηση στην ίδια περιφέρεια αδερφών που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις την ίδια χρονιά

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 59 παράγραφος 11 του Ν. 3966/2011 (ΦΕΚ, Α΄118), από το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 καταργήθηκαν οι πάσης φύσεως μετεγγραφές φοιτητών και σπουδαστών.

Με τις διατάξεις αυτές, ρυθμίστηκε η εισαγωγή υποψηφίων στις σχολές και τα τμήματα των Πανεπιστημίων, των ΤΕΙ, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.ΤΕ) και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, σε ξεχωριστό αριθμό θέσεων εισακτέων, πέραν του αριθμού που καθορίζεται ως αριθμός εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, για όσους έχουν απολυτήριο Γενικού η Επαγγελματικού Λυκείου ή έχουν συμμετάσχει στις πανελλήνιες εξετάσεις των Γενικών ή Επαγγελματικών Λυκείων και ανήκουν στις περιπτώσεις: .........


α) πολυτέκνων,

β) τριτέκνων και

γ) κοινωνικών κριτηρίων.

Οι διατάξεις του νέου νόμου ορίζουν ότι όσοι ανήκουν στις ειδικές περιπτώσεις πολυτέκνων, τριτέκνων ή πληρούν κοινωνικά κριτήρια εισάγονται σε επί πλέον αριθμό θέσεων, με βάση την επιλογή των ίδιων των υποψηφίων. Κάθε υποψήφιος που τυχόν ανήκει σε μία από τις ειδικές περιπτώσεις, κρίνεται πρώτα για τη γενική σειρά όπως όλοι οι υποψήφιοι, και μετά για αυτή τη μία ειδική περίπτωση.

Τις επιπλέον θέσεις με τις ειδικές περιπτώσεις διεκδικούν όσοι υποψήφιοι εμπίπτουν σε αυτές, για τις σχολές και τα τμήματα που εδρεύουν στην περιφέρεια μόνιμης κατοικίας τους. Μόνο όσοι υποψήφιοι εμπίπτουν στην ειδική περίπτωση «κοινωνικά κριτήρια» και στην υποπερίπτωση «με αδερφό/ή που σπουδάζει σε πόλη διαφορετική της μόνιμης κατοικίας», μπορούν να διεκδικήσουν επιπλέον θέσεις είτε στην περιφέρεια μόνιμης κατοικίας είτε στην περιφέρεια που σπουδάζει ο/η αδερφός/ή. Συνεπώς, όλοι οι υποψήφιοι που θα εισάγονται σε σχολή ή τμήμα Πανεπιστημίου ή Τ.Ε.Ι. ή άλλη Σχολή θα πρέπει να φοιτούν και να ολοκληρώνουν στις σπουδές τους σε αυτή.

Ωστόσο, η σχετική μέριμνα που επιδεικνύεται για τους υποψηφίους με αδερφό/ή που σπουδάζει σε πόλη διαφορετική της μόνιμης κατοικίας, δεν εμφανίζεται και για τους υποψηφίους αδερφούς/ές που εξετάζονται την ίδια χρονιά. Συνεπώς, είναι πολύ πιθανό να καταλήξουν σε διαφορετικές περιφέρειες, να αναγκαστούν να ενοικιάζουν δύο σπίτια και να έχουν αυξημένα έξοδα, γεγονός το οποίο προσπαθεί να αποτρέψει το Υπουργείο με την πρόβλεψη για αδερφό/ή που σπουδάζει. Κατόπιν αυτών,

Ερωτάται η Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

1. Με ποιο τρόπο προτίθεται το Υπουργείο να απαλλάξει από επιπλέον δαπάνες τους υποψηφίους αδερφούς/ές που εξετάζονται την ίδια χρονιά και επιτυγχάνουν σε σχολές που ανήκουν σε διαφορετικές περιφέρειες, όμοια με τους υποψηφίους των οποίων ο αδερφός/ή σπουδάζει σε πόλη διαφορετική της μόνιμης κατοικίας;

Νάντια Γιαννακοπούλου
Βουλευτής Μεσσηνίας ΠΑΣΟΚ

Επίσκεψη του Δημήτρη Κουσελά στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς επισκέφθηκε τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας και είχε συνάντηση με τον προϊστάμενό της κ. Αντώνη Παρασκευόπουλο καθώς και με άλλα στελέχη της.

Κατά την επίσκεψή του, ο κ. Κουσελάς συζήτησε και ενημερώθηκε για τα ακόλουθα:

• για την πορεία των επενδυτικών προγραμμάτων .........

και κυρίως για τα σχέδια βελτίωσης, για τα οποία διαπιστώνεται μεγάλο ενδιαφέρον των νέων αγροτών για τη φυτική και τη ζωϊκή παραγωγή.
• για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Διεύθυνση, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, για την ενημέρωση σχετικά με τις άδειες χρήσης νερού και την ενημέρωση των κατόχων αρδευτικών συγκροτημάτων.
• για τις υπάρχουσες εκκρεμότητες σχετικά με τις ζημιές που υπέστησαν τα κηπευτικά από το βακτήριο e-coli . Η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, έχει ολοκληρώσει την καταγραφή των ζημιών και όλα τα σχετικά έγγραφα έχουν προωθηθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ για την πληρωμή των αποζημιώσεων.
• για τις τελικές προτάσεις του Προέδρου του Κέντρου «Δήμητρα» Κυπαρισσίας, σχετικά με το ρόλο που θα μπορούσαν να παίξουν οι υφιστάμενες δομές στα Φιλιατρά και την Κυπαρισσία, στο πλαίσιο της γενικότερης αναδιάρθρωσης που προωθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
• για τις γενικότερες δράσεις της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας, όπως η δακοκτονία.

Ο κ. Κουσελάς δήλωσε εντυπωσιασμένος από την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών (GPS, GIS) στην εφαρμογή του προγράμματος δολωματικών ψεκασμών. Δεσμεύτηκε να στηρίξει ακόμα περισσότερο την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες από το e-coli, καθώς και την εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων για τα σχέδια βελτίωσης. Επίσης δήλωσε ότι αισθάνεται δικαιωμένος για τον αγώνα που έδωσε προκειμένου να μην καταργηθεί η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Τριφυλίας, διότι αυτή αποτελεί πολύτιμο εργαλείο στην υπηρεσία των αγροτών της περιοχής. ‘Όπως τόνισε ο Μεσσήνιος βουλευτής, «τέτοιες ευέλικτες μονάδες πρέπει να υπάρχουν δίπλα στον αγρότη, ώστε να τον ενημερώνουν και να στηρίζουν όλες του τις προσπάθειες».

Βουλευτές ΠΑΣΟΚ σε ΓΑΠ:«Διώξε τώρα τον Πάγκαλο»!

Πριν από δέκα χρόνια, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν υπουργός Εξωτερικών και φαβορί για τη διαδοχή Σημίτη, είχαν ρωτήσει έναν πολύ στενό συνεργάτη του (και σημερινό υπουργό) αν θα έβαζε τον Θόδωρο Πάγκαλο σε μια μελλοντική κυβέρνηση του. «Εσύ θα τον έβαζες αν ήσουν στη θέση του;» ήταν η εύγλωττη απάντηση.

Οι σχέσεις των δύο ανδρών ήταν στο .......

χείριστο σημείο, είχε προηγηθεί η επιστολή του αναπληρωτή ΥΠΕΞ Γιώργου Παπανδρέου στον τότε πρωθουργό Κώστα Σημίτη με την οποία ζητούσε επί της ουσίας της αποπομπή του προϊσταμένου του υπουργού Εξωτερικών για την υπόθεση Οτσαλάν.

Μια κίνηση που ο κ. Πάγκαλος δεν συγχώρησε ποτέ και είχε φροντίσει να διαφανεί, κάνοντας δηλώσεις για συνεργάτες του κ. Παπανδρέου που μιλάνε αγγλικά στους διαδρόμους του υπουργείου Εξωτερικών.

Τα χρόνια πέρασαν, τα δεδομένα άλλαξαν και το 2007 στην εσωκομματική διαμάχη, ο κ.. Πάγκαλος τάχθηκε στο πλευρό του κ. Παπανδρέου κόντρα στον σημερινό αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.

Δύο χρόνια αργότερα, ο κ. Παπανδρέου -ως πρωθυπουργός πλέον- επιβράβευε τη στάση αυτή, δίνοντας του τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Πολλοί εξεπλάγησαν γιατί γνώριζαν το εκρηκτικό και αμφίθυμο του κ. Πάγκαλου. Αλλά το δικαιολόγησαν με το γνωστό τρόπο: «Ο Πάγκαλος είναι πιο χρήσιμος εντός παρά εκτός κυβέρνησης...».

Ωστόσο, η κρίση που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Παπανδρέου, η υπαγωγή στην Τρόικα και το άμεσο των αποφάσεων που πρέπει να λαμβάνει -κατ' απαίτηση των πιστωτών μας- κατέδειξε πολύ γρήγορα τις αδυναμίες του 73χρονου αντιπροέδρου.

Οι αρμοδιότητες που είχε λάβει, αποψιλώθηκαν μεν μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό αφού ορίστηκε β' αντιπρόεδρος ο κ. Βενιζέλος. Ο κ. Πάγκαλος δεν μετέχει πλέον της Κυβερνητικής επιτροπής, ωστόσο έχει ακόμη μια σειρά αρμοδιοτήτων που τον έχουν φέρει στο «μάτι του κυκλώνα»: Η συγχώνευση ή το κλείσιμο των άχρηστων οργανισμών του Δημοσίου που διακηρύσσεται από τον κ. Πάγκαλο εδώ και... ενάμιση χρόνο δεν έχει γίνει ακόμη. Γεγονός που εξόργισε την Τρόικα, αλλά και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι δεν δίστασαν να βγουν δημοσίως και να αποδώσουν ευθύνες στον αντιπρόεδρο.

Ο πρώην υπουργός Γιώργος Ντόλιος ήταν σαφής λέγοντας να απευθυνθούν στον κ. Πάγκαλο για ευθύνες, ενώ το ίδιο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαππας. Οι εν λόγω ήταν αυτοί που επέλεξαν να βγουν μπροστά, αλλά στο παρασκήνιο είναι δεκάδες εκείνοι που «βράζουν» εναντίον του κ. Πάγκαλου.

Στο συλλογικό υποσυνείδητο των Πασόκων, οι δηλώσεις του τύπου «μαζί τα φάγαμε» προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων επίσης, ενώ η τελευταία (χιουμοριστική) αναφορά του σε τηλεοπτική εκπομπή ότι δεν έχει να πληρώσει την έκτακτη εισφορά και θα έρθει ο Βενιζέλος να τον... συλλάβει, δεν εκτιμήθηκε δεόντως από υπουργούς και βουλευτές.

Και οι πιέσεις προς τον πρωθυπουργό να κατεβάσεσει τον κ. Πάγκαλο από το «τραίνο» γίνονται ασφυκτικές καθημερινά.

«Τώρα πια είναι πιο επικίνδυνος μέσα στην κυβέρνηση...» σχολιάζουν πλέον «σύντροφοι» του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

iefhmerida

Έρχονται νέα μέτρα το 2012, αν δεν πληρωθούν τα «χαράτσια»

Από μια λεπτή κλωστή κρέμεται, πλέον, το Μεσοπρόθεσμο, αφού ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός του 2011 απειλεί να τινάξει στον αέρα τον βασικό στόχο του Προγράμματος, ο οποίος δεν είναι άλλος από την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων από την επόμενη χρονιά.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου .........

Οικονομικών ότι ο στόχος του 2012 είναι ούτως ή άλλως διασφαλισμένος μετά τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση σε συνεννόηση με τη Τρόικα, η ανησυχία του οικονομικού επιτελείου αποτυπώνεται στην επισήμανση ότι το τελικό μέγεθος του φετινού ελλείμματος θα διαμορφωθεί στα αναθεωρημένα επίπεδα του 8,5%, μόνο εφόσον στο τελευταίο τρίμηνο του έτους ανταποκριθούν οι πολίτες- πληρώσουν δηλαδή όλα τα χαράτσια που έχουν επιβληθεί- και μόνο εφόσον λειτουργήσει όπως πρέπει ο κρατικός μηχανισμός, δηλαδή εφόσον καταφέρει να συλλέξει φόρους και Τέλη που λιμνάζουν.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι εάν το φετινό έλλειμμα ξεπεράσει τα 18,69 δισ. ευρώ, που είναι η νεώτερη εκτίμηση (περίπου 1,7 δισ. ευρώ παραπάνω από τις προβλέψεις του Μνημονίου), τότε η μείωση του στα επίπεδα των 14,65 δισ. ευρώ το 2012 θα είναι δυσκολότερη, καθώς η προσπάθεια προσαρμογής θα γίνει ούτως ή άλλως για μια ακόμα χρονιά σε περιβάλλον ύφεσης.

Το κακό σε αυτή τη περίπτωση θα είναι, βέβαια, διπλό, καθώς είτε θα πρέπει να ληφθούν κι άλλα μέτρα - πέρα από τα 6,6 δισ. ευρώ που προβλέπει ο νέος Προϋπολογισμός- για να μη χαθεί ο στόχος της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5%, είτε θα απομακρυνθεί αυτός ο στόχος για μια χρονιά και θα ενισχυθούν οι φωνές όσων υποστηρίζουν ότι η βιωσιμότητα των δημοσιονομικών της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμη, αναζωπυρώνοντας τα σενάρια περί χρεοκοπίας, ελεγχόμενης ή μη ελεγχόμενης.

Όλα αυτά θα αποτελέσουν το αντικείμενο των διαβουλεύσεων της Τρόικα με τον υπουργό Οικονομικών στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, όπου επί της ουσίας θα επικαιροποιηθεί το Μεσοπρόθεσμο, δηλαδή θα επανεξεταστούν όλα τα μέτρα και η αποτελεσματικότητα τους έως το 2014.

Πέρα από τα διαρθρωτικά μέτρα με δημοσιονομικό αποτέλεσμα - όπως το Νέο Μισθολόγιο, το νέο Φορολογικό - πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη από τις έως τώρα συζητήσεις έχει προκύψει η ανάγκη «θωράκισης» του τελευταίου έτους του Προγράμματος, προκειμένου στο τέλος του 2014 το έλλειμμα να έχει υποχωρήσει κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Έτσι, προς αποφυγήν δυσάρεστων εκπλήξεων, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν κι άλλα μέτρα μετά το 2013, τα οποία θα προστεθούν στις προγραμματισμένες δράσεις ύψους 5,7 δις ευρώ.

iefhmerida

Πάγωσαν 70.000 επιδόματα ανεργίας στον ΟΑΕΔ - Απορρίπτουν αιτήσεις ακόμη και για ένα ένσημο!

Τη στιγμή που επισήμως οι άνεργοι στη χώρα μας ξεπερνούν τις 800 χιλιάδες και που φόβοι εκφράζονται για άμεσο ξεπέρασμα του 1 εκατομμυρίου, σε μια περίοδο που η ΓΣΕΕ εκτιμά πως η ανεργία έφθασε στα επίπεδα της δεκαετίας του ’60, το Κράτος μοιάζει να έχει απολέσει πλήρως τα κοινωνικά αντανακλαστικά και χαρακτηριστικά του.

Και σα να μην έφθανε αυτό σύμφωνα με .........

άτυπη εσωτερική ντιρεκτίβα που έχει υπάρξει από τη μεριά της διοίκησης του ΟΑΕΔ έχει ζητηθεί η σκλήρυνση των όρων παροχής επιδομάτων ανεργίας, λόγω του μεγάλου προβλήματος ρευστότητας που παρατηρείται.

Πιο συγκεκριμένα, βάσει έγκυρης κυβερνητικής πηγής, άνω των 70.000 αιτήσεων επιδότησης έχουν «παγώσει» στο διάστημα Αυγούστου – αρχών Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για περιπτώσεις τοποθέτησης στα επιδόματα του ΟΑΕΔ οι οποίες ελέγχονται ακόμα και για ήσσονος σημασίας λόγους και που στην πλειοψηφία τους οδηγούνται στο καλάθι των αχρήστων.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως εδώ και είκοσι ημέρες, οι ουρές στους κατά τόπους ΟΑΕΔ έχουν αυξηθεί, ενώ συχνά πλέον είναι τα επεισόδια μεταξύ ανέργων και υπαλλήλων του Οργανισμού λόγω της άρνησης εξυπηρέτησης ή της απόρριψης με χαρακτηριστική ευκολία και αστείες ως επί το πλείστων δικαιολογίες των αιτημάτων τους.

Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία της Β.Τζ. της οποίας ο ΟΑΕΔ Καλλιθέας της αρνήθηκε επίδομα με την αιτιολογία της έλλειψης ενός ενσήμου!

Όταν επέστρεψε έχοντας επιπλέον ένσημα και πάλι επιχείρησαν να κόψουν την επιδότησή της. Ανάλογη δικαιολογία στο ίδιο παράρτημα του ΟΑΕΔ οδήγησε σε συμπλοκή την περασμένη Τρίτη, όταν άνεργος ναυτικός πατέρας δύο ανήλικων παιδιών εισέβαλε στο γραφείο της Διευθύντριας με αποτέλεσμα να παρέμβει η ασφάλεια.

Όμως οι αντιδράσεις ως προς την άρνηση με κάθε δικαιολογία χορήγησης επιδομάτων ανεργίας δεν μένουν σε μεμονωμένα περιστατικά αλλά λαμβάνουν και ευρύτερες διαστάσεις.

Πριν από λίγες ημέρες, ομάδα ανέργων καθηγητών φροντιστηρίων προχώρησε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ Αγίας Παρασκευής λόγω άρνησης καταβολής επιδομάτων εντός 35 ημερών όπως όριζε σχετικά ο νόμος, από την ημέρα απόλυσης.

Ο διευθυντής του συγκεκριμένου παραρτήματος είχε ειδοποιήσει τους ενδιαφερόμενους πως η καταβολή θα γινόταν 2 μήνες αργότερα!

Που καταντήσες την παιδεία Άννα Διαμαντοπούλου.

Την ώρα που η Υπουργός Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Αννα Διαμαντοπούλου επίλεκτο μέλος της Λέσχης συνομοσίας Βilderberg, έψαχνε φθηνές δικαιολογίες για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα με την έλλειψη βιβλίων στα σχολεία, λέγοντας οτι θα πάρουν οι μαθητές τα βιβλία τους σε DVD, και ενώ ο αγώνας των γονέων να βρούν βιβλία εχει γίνει βραχνάς, μια νεα μόδα βγήκε σε κυριακάτικη εφημερίδα.

Συγκεκριμένα μιλάμε για το ΒΗΜΑ όπου...........

μαζί με τα CD που μοιράζει κάθε Κυριακή, είχε και CD με σχολικά βιβλία.
Φυσικά το κόστος για την εφημερίδα με το DVD ανέρχεται στα 4,25 ευρώ.

Το θέμα αυτό το έβγαλε η Μεσσηνιακή τηλεόραση Βest και η δημοσιογράφος της Γεωργία Αναγνωστοπούλου όπου έκανε το σχετικό ρεπορτάζ.



Ξεκίνησε η αγαπημένη Αθλητική εκπομπή των φιλάθλων «Κυριακή στα Σπόρ»

Η επιτυχημένη εκπομπή των φιλάθλων της τηλεόρασης BEST «Κυριακή στα Σπόρ» ξεκίνησε απόψε για την σεζόν 2011-2012 δυστυχώς όμως χωρίς να έχει ξεκινήσει το πρωτάθλημα ιδιαίτερα της Γ’ Εθνικής που παίζει η αγαπημένη ομάδα της Καλαμάτας γνωστή στο πανελλήνιο ως «Μαύρη Θύελλα».

Την εκπομπή παρουσιάζει και φέτος ο Νίκος ..........

Μπαλόπουλος και ο Ηλίας Τσώλης που για πρώτο καλεσμένο είχαν τον πρόεδρο της «Μαύρης Θύελλας» Γιώργο Ράλλη που μίλησε για τις δυσκολίες της ομάδος κάνοντας έκλυση να την στηρίξουν όλοι στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνει ο τόπος μας και σε συνέχεια και η ομάδα μας. Ο κ Ράλλης μίλησε για όλα τα μεταγραφικά αλλά και αγωνιστικά θέματα δίνοντας εξηγήσεις για όλα τα θέματα που ρωτήθηκε.

Ευχόμαστε καλή πορεία σε όλες τις ομάδες και πάνω από όλα χωρίς επεισόδια στα γήπεδα

Η εκπομπή θα μεταδίδεται κάθε Κυριακή στις 10μμ όπως τόσα χρόνια.

BEST Tv

Εφημερεύον φαρμακείο στα Φιλιατρά γι αυτήν την εβδομάδα

Την εβδομάδα από 03 Σεπτεμβρίου έως 09 Σεπτεμβρίου 2011 εφημερεύει το φαρμακείο:

Χριστόφορος Ψιλόπουλος

Tηλ: 2761 0 32 940
Κιν. 694 - 57 92 394


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι εφημερίες των Φαρμακείων ξεκινούν Δευτέρα στις 08:00 ακριβώς και λήγουν ξημερώματα της άλλης Δευτέρας στις 07:59 το πρωί.



Μεσσηνιακές εφημερίδες της 3ης Οκτωβρίου 2011

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.




Για τις Αθηναϊκές εφημερίδες πατήστε εδώ