Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Στη Microsoft το Skype για 8,5 δισ.

Η Μicrosoft εξαγόρασε το Skype έναντι του ποσού των 8,5 δισ. δολλαρίων, μετά την έγκριση της εξαγοράς από τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών.

«Το Skype είναι μία υπηρεσία φαινόμενο και ένα brand που έχει αγαπηθεί από εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Στιβ Μπάλμερ.
«Ανυπομονούμε να δουλέψουμε μαζί με την.........

ομάδα του Skype για να προσφέρουμε στους χρήστες νέους τρόπους επικοινωνίας με την οικογένεια, τους φίλους, τους πελάτες και συνεργάτες τους - οποιαδήποτε στιγμή, από οπουδήποτε».

Το Skype, ως τμήμα της Microsoft πλέον, θα συνεχίσει τη λειτουργία του όπως πρώτα. Στο μέλλον θα ακολουθήσει η ενσωμάτωσή του σε μία σειρά προϊόντων της Microsoft με σκοπό την ενίσχυσή του ως μέσο επικοινωνίας. Παράλληλα η Microsoft δήλωσε πως δεν θα απολυθούν εργαζόμενοι του Skype.

i efhmerida

Κουτρουμάνης: Αδιαπραγμάτευτη η ένταξη του ΙΚΑ στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Η απόφαση του υπουργείου Εργασίας, να ενταχθούν οι γιατροί του ΙΚΑ μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι αδιαπραγμάτευτη, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γ. Κουτρουμάνης κατά τη διάρκεια συνάντησή του, σήμερα, με το προεδρείο της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ και με την Ομοσπονδία Υγειονομικού Προσωπικού του ΙΚΑ.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων διαβεβαίωσε, .........

επίσης, τους εκπροσώπους των γιατρών και του υγειονομικού προσωπικού για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους που μέχρι σήμερα υπηρετούν στο ΙΚΑ και μεταφέρονται στον ΕΟΠΠΥ με την ίδια εργασιακή σχέση.

Επίσης, ενημέρωσε τους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών για την πρόθεση του να συζητήσει με τους συναρμόδιους Υπουργούς την αλλαγή της ημερομηνίας εφαρμογής του προγράμματος της εφεδρείας από 1/1/2012 σε 1/9/2012, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στην λειτουργία των ΚΕΠΑ καθώς και στον ΕΟΠΠΥ κατά την πρώτη φάση λειτουργίας του.

e-net

Οδυσσέας Βουδούρης: Εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα: Όχι καταχρηστικοί όροι αλλά διάλογος στη Βουλή

Ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι το άρθρο 37, που αφορά στις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα, πρέπει να γίνει αποδεκτό από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, διότι τέθηκε από την «τρόικα» ως προαπαιτούμενος όρος για την εκταμίευση της 6ης δόσης. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να βρίσκεται προ τετελεσμένων γεγονότων. Βέβαια, οι δανειστές μας έχουν κάθε δικαίωμα να θέτουν όρους για την εκχώρηση των χρημάτων τους. Δεν μπορεί όμως οι βουλευτές να δέχονται καταχρηστικούς όρους ή όρους άσχετους με τη λύση του προβλήματος, που αφορά στον δανεισμό.

Ως γνωστόν η οικονομική κρίση οφείλεται στο δημόσιο χρέος .........

και στο έλλειμμα που το τρέφει. Συνεπώς δεχόμαστε μέτρα όπως το ενιαίο μισθολόγιο ή την εργασιακή εφεδρεία. Είναι επίσης γνωστό ότι οι μισθοί και η εργασιακή νομοθεσία του ιδιωτικού τομέα δεν ήταν και δεν είναι το εμπόδιο για επενδύσεις και ανάπτυξη στην Ελλάδα. Απαιτήσεις όπως η μείωση των ήδη χαμηλών μισθών του ιδιωτικού τομέα ή η επιδείνωση για τους εργαζόμενους των εργασιακών σχέσεων (που σημειωτέον δεν ζητά ούτε ο ΣΕΒ) δεν αφορούν στην έξοδο από την κρίση αλλά μόνο από ιδεολογικές και πολιτικές προτιμήσεις μπορεί να προκύπτουν.

Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε διάλογο με επιχειρήματα. Θεωρώ δε ότι αυτός ο διάλογος με τους δανειστές μας δεν πρέπει να γίνεται μόνο κεκλεισμένων των θυρών και αποκλειστικά σε κυβερνητικό επίπεδο. Θεωρώ ότι μια πρωτοβουλία ουσίας εκ μέρους της Προέδρου της αρμόδιας Επιτροπής θα ήταν να προσκληθούν σε μια συνεδρίαση της, με διευρυμένη συμμετοχή, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας. Έτσι θα υπάρξει ένας εποικοδομητικός διάλογος με τους εκλεγμένους εκπροσώπους του λαού, που καλούνται σε τελική φάση να ψηφίσουν τα μέτρα, το βάρος των οποίων σηκώνουν οι Έλληνες πολίτες.

Η Νάντια, ομιλήτρια στην εκδήλωση για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις

Πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Καλαμάτας, με ομιλήτρια την κα. Νάντια Γιαννακοπούλου, η ημερίδα με κεντρικό θέμα «Μεταμόσχευση: από το Μύθο στην Πραγματικότητα» που διοργάνωσε το Νοσοκομείο Καλαμάτας σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων. Πέραν της κας Γιαννακοπούλου, ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο κ.κ. Χρυσόστομος, Μητροπολίτης Μεσσηνίας, ο κ. Δημήτρης Γάκης, Διευθυντής Χειρουργός Κλινικής Μεταμοσχεύσεων Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και ο κ. Κώστας Ωρολογάς, λήπτης μοσχεύματος.

Η ημερίδα ήταν η πρώτη που πραγματοποιήθηκε μιας σειράς αντίστοιχων που θα λάβουν χώρα και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας και εντάσσεται στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης που έχει κηρύξει το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τις μεταμοσχεύσεις και τη δωρεά οργάνων.

Η βουλευτής Μεσσηνίας, τόνισε αρχικά ότι «η δωρεά ..........

οργάνων είναι ένα ζήτημα που δεν σχετίζεται μόνο με την επιστήμη, αλλά κυρίως με την ανθρωπιά και την αίσθηση προσφοράς».

Στην ομιλία της, η κα. Γιαννακοπούλου μεταξύ άλλων τόνισε ότι:

- Η δωρεά οργάνων, είναι δώρο ζωής. Συμβάλλει στη διατήρηση της ελπίδας, στη συνέχιση της ζωής κάποιου συνανθρώπου μας, αλλά και στην δημιουργία μιας κοινωνίας αλληλεγγύης. Η δε μεταμόσχευση, ως πράξη, υπερβαίνει τα όρια της ιατρικής, καθώς συνιστά μέγιστη πράξη αλτρουϊσμού.

- Οι αιτίες που έχουμε μείνει τόσο πίσω στο ζήτημα της δωρεάς οργάνων είναι πολλές. Κωδικοποιώντας τα βασικότερες από αυτές θα λέγαμε ότι είναι: α) η ελλιπής ενημέρωση, διαπαιδαγώγηση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, β) η ελλιπής ενημέρωση και εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού, γ) η μη αναγνώριση των δυνητικών δοτών από το προσωπικό των κλινικών, δ) η μη ενημέρωση από το ιατρικό προσωπικό των Μ.Ε.Θ. του οικογενειακού περιβάλλοντος, ε) η μη συγκατάθεση των συγγενών και στ) το έλλειμμα εμπιστοσύνης στο σύστημα, τα πρόσωπα που το διαχειρίζονται και τις νομικές δικλείδες υπό τις οποίες λειτουργεί το πλαίσιο δωρεάς και μεταμόσχευσης οργάνων.

- Στόχος του νέου νομικού πλαισίου είναι η αύξηση των μοσχευμάτων και η επιτυχία των μεταμοσχεύσεων υιοθετώντας κανόνες ασφαλείας και υψηλά standards ποιότητας. Πλέον, η ελληνική νομοθεσία εναρμονίζεται απόλυτα με τις Ευρωπαϊκές Κοινοτικές Οδηγίες, ενώ διασφαλίζεται ακόμα περισσότερο η αξιοπιστία των μεταμοσχεύσεων και η ελεύθερη βούληση των πολιτών.

- Συγκεκριμένα, το νέο νομικό πλαίσιο, μεταξύ άλλων, εισήγαγε τρεις σημαντικές καινοτομίες: α) Τη διεύρυνση του κύκλου των δοτών, β) τη χιαστή μεταμόσχευση και γ) την εικαζόμενη συναίνεση.

- Μεταξύ άλλων, το νέο νομοθετικό πλαίσιο διευθέτησε α) την ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας των μοσχευμάτων και η ασφάλεια των μεταμοσχεύσεων, β) την ανασυγκρότηση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, γ) τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Υποψηφίων Ληπτών, δ) την ουσιαστική προσπάθεια για την καταπολέμηση των παράνομων κυκλωμάτων, ε) τη θεσμοθέτηση μιας σειράς από ποινικές και διοικητικές κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης των διατάξεών του νέου νομικού πλαισίου που αυξάνουν τις ποινές, στ) την ενημέρωση των πολιτών για τις τράπεζες βλαστοκυττάρων, την αυστηροποίηση του ελέγχου των ιδιωτικών τραπεζών και την ενίσχυση των δημοσίων τραπεζών.

- Πλέον, ως ελληνική πολιτεία, διαθέτουμε ένα καλύτερο θεσμικό πλαίσιο. Όμως τα προβλήματα δεν θα λυθούν με ένα νόμο. Δίπλα στο θεσμικό πλαίσιο υπάρχει η νοοτροπία. Η αλληλεγγύη, ο ανθρωπισμός, η προσφορά χωρίς ιδιοτέλεια.

Κλείνοντας, η κα. Γιαννακοπούλου αναφέρθηκε στη σημασία των αξιών της ανθρωπιάς, της παιδείας, της φιλαλληλίας και της αλληλεγγύης για το ζήτημα της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων αναφέροντας ότι:

«Τα ζητήματα της βιοηθικής, συχνά, αντανακλούν, σε φιλοσοφικές, ιδεολογικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τελικά βρίσκουν εφαρμογή στην καθημερινή πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που, σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι άλλη από την τραγική απώλεια συνανθρώπων μας, επειδή δεν πρόλαβαν ή δεν είχαν τη δυνατότητα να μεταμοσχευθούν. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι πρέπει όλοι μας να ξεπεράσουμε τις όποιες φοβίες μας, τις όποιες αναστολές μας και να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια, που πραγματικά μπορεί να κάνει καλύτερη τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Όπως φυσικά πρέπει να στηρίξουμε την προσπάθεια των γιατρών και των νοσηλευτών μας, που σε μια δύσκολη εποχή, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό.

Γιατί το οπτικό πεδίο της κοινωνικής μας ματιάς πρέπει να σταματήσει να συρρικνώνεται στο στενό κύκλο της οικογένειας. Ο «τρίτος» δεν πρέπει να είναι στην καλύτερη περίπτωση «αδιάφορος τρίτος» ή ακόμη ο «εχθρικός τρίτος», αλλά χρειάζεται κάτι πολύ περισσότερο, βαθύτερο και πιο ανθρώπινο. Χρειάζεται να δείξουμε το ενδιαφέρον στον πλησίον μας, όπως στον εαυτό μας. Χρειάζεται σκληρή δουλειά σε βάθος χρόνου, με κύριο πεδίο επικοινωνίας την παιδεία ώστε να μεγαλώσει μια γενιά ανθρώπων με την αλληλεγγύη ως υπέρτατη αξία, κι αυτή η γενιά να μπολιάσει και τους μεγαλύτερους για αντίστοιχες στάσεις και συμπεριφορές».

Κι αν τη ρίξουν, θα τελειώσουμε;

Αρθρο του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΕΛΙΑ (e-net)

Σε όλες τις εθνικές κρίσεις βαράει συναγερμός. Οι πολιτικοί -κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενοι, ενεργοί και πρώην, όσοι έχουν κάποιο λόγο τέλος πάντων- μαζεύονται γύρω από ένα τραπέζι και αναζητούν την καλύτερη λύση, για να αποτραπεί η επαπειλούμενη καταστροφή.

Αυτό συνέβη δύο φορές στο διάστημα της ..........

Μεταπολίτευσης. Την πρώτη φορά (1974) η κρίση και η απειλή ακόμη και για την ακεραιότητα της χώρας οδήγησαν σε σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας της Δεξιάς και του Κέντρου, στην οποία ουσιαστικά έδινε την ανοχή της και η Αριστερά, που δεν συμμετείχε. Εκείνη η κυβέρνηση τα κατάφερε σχετικά καλά, η καταστροφή απετράπη, σε τέσσερις μήνες έγιναν εκλογές και η χώρα πήρε το δρόμο που πήρε.

Τη δεύτερη φορά (1989-1990), αν και η κρίση δεν ήταν εθνική ούτε ερχόταν κάποια καταστροφή, έγινε το ίδιο. Στην αρχή σχηματίστηκε κυβέρνηση συνεργασίας της Δεξιάς και της Αριστεράς (πρωτοφανής εξέλιξη) και στη συνέχεια, μετά τις εκλογές, οικουμενική κυβέρνηση Δεξιάς, Κεντροαριστεράς (ΠΑΣΟΚ) και (παραδοσιακής) Αριστεράς. Βέβαια, η κατάληξη αυτού του εγχειρήματος δεν ήταν καλή, αλλά αυτό δεν αποτελεί αντικείμενο του παρόντος σημειώματος.

Σήμερα η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια πρωτοφανή κρίση. Δεν είναι εύκολο να τη χαρακτηρίσουμε εθνική, επειδή δεν κινδυνεύει η εθνική της ακεραιότητα. Μπορεί, όμως, να γίνει τέτοια αν επέλθει η χρεοκοπία και οι εξελίξεις ξεφύγουν από τον έλεγχο, οπότε η οικονομική κρίση θα εξελιχθεί σε κοινωνική και, εντέλει, σε εθνική.

Και όμως, οι πολιτικές δυνάμεις δεν δείχνουν καμιά διάθεση συνεννόησης. Υστερα από μια ανεπιτυχή απόπειρα του πρωθυπουργού να βάλει στο κυβερνητικό παιχνίδι το μεγάλο κόμμα της (δεξιάς) αντιπολίτευσης, η κυβέρνησή του συνεχίζει μόνη της. Ο Σαμαράς επιδιώκει να μείνει η κυβέρνηση όσο γίνεται στην εξουσία, για να υποστεί ολοκληρωτική φθορά και να γίνει πιο εύκολη η δική του εκλογική νίκη με προοπτική αυτοδυναμίας.

Οι δυνάμεις της άλλης αντιπολίτευσης είναι ένα σκορποχώρι. Κάθε κόμμα κοιτάζει πώς θα μεγιστοποιήσει τα εκλογικά του οφέλη, χωρίς να το ενδιαφέρει τι θα γίνει την επόμενη μέρα των εκλογών. Ιδιαίτερα τα κόμματα της παραδοσιακής Αριστεράς χαρακτηρίζονται από μια ανέξοδη πολυλογία. Αλλα θέλουν ανατροπή του καπιταλισμού, άλλα απλώς ανατροπή της παρούσας κυβέρνησης, στελέχη τους τσακώνονται αν πρέπει η χώρα να μείνει στο ευρώ ή να γυρίσει στη δραχμή. Το τέλειο μπάχαλο, δηλαδή.

Πώς μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτό το τέλμα; Δύο δρόμοι υπάρχουν. Ο πρώτος είναι να κατανοήσει ο πρωθυπουργός ότι αυτό που γίνεται σήμερα δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ χωρίς να χαθεί εντελώς ο έλεγχος.

Σήμερα επικρατεί το απόλυτο μπάχαλο. Από τους 40 υπουργούς και υφυπουργούς είναι αμφίβολο αν ξεπερνούν τα δάχτυλα του ενός χεριού εκείνοι που προσπαθούν και μπορούν να κάνουν αυτό που έχουν αναλάβει. Οι καθυστερήσεις δύο χρόνων οδηγούν σε αποφάσεις πανικού. Την ίδια στιγμή το συνδικαλιστικό κατεστημένο του ΠΑΣΟΚ σε τομείς του δημόσιου τομέα (σε αγαστή συνεργασία με τους γαλάζιους συνδικαλιστές) επιχειρεί να μπλοκάρει τα πάντα, ώστε να μην αλλάξει τίποτα.

Και τα σήματα που στέλνει η κυβέρνηση το ενθαρρύνουν. Την ώρα που φορολογεί ακόμη και τη σύνταξη των 500 ευρώ, κάνει πίσω και δεν επιφέρει καμιά αλλαγή στο καθεστώς αμοιβών των πλέον καλοπληρωμένων δημοσίων υπαλλήλων (στα Ελληνικά Πετρέλαια). Ποιος το πήρε χαμπάρι;

Αν δεν καταλάβει ο πρωθυπουργός ότι όλα αυτά δεν οδηγούν παρά στην κατάρρευση και δεν κάνει κάτι για να την προλάβει (κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης με ή χωρίς εκλογές -προτιμότερο το δεύτερο) κι αν όσοι έχουν τη δύναμη να τον επηρεάσουν δεν το κάνουν (ο Βενιζέλος, άλλοι υπουργοί κ.λπ.), τότε ο Τιτανικός-Ελλάς μπορεί να μην αποφύγει το παγόβουνο.

Αυτός είναι ο πρώτος δρόμος διεξόδου από την κρίση. Ο δεύτερος είναι να γίνει κάτι από ένα «ατύχημα» ή από ένα καπρίτσιο. Είναι αυτό που είπε πρόσφατα ο Βενιζέλος («αν πιστεύετε ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση να πάρει αυτά τα μέτρα, ρίξτε την»!) απηυδισμένος από όσα άκουγε από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα από πρώην υπουργούς, που μόλις χάνουν την καρέκλα τους θυμούνται όλα τα λάθη, γίνονται ξαφνικά ευαίσθητοι, ανακαλύπτουν ότι κυβερνά η τρόικα και τα παρόμοια.

Βεβαίως, αρκετά από αυτά που λένε οι βουλευτές είναι σωστά. Αν, όμως, δεν μπορούν να εφαρμοστούν; Αν τα λένε συνεχώς και δεν εισακούονται; Αν «κυβερνά η τρόικα» (αυτό είναι μεγάλο παραμύθι, αλλά θα το αναλύσουμε σε άλλη ευκαιρία); Πώς τα ανέχονται όλα αυτά;

Οσοι τα πιστεύουν αυτά ειλικρινά (και όχι για να χαϊδέψουν αυτιά ), έχουν κάθε δικαίωμα -υποχρέωση θα λέγαμε- να αντιδράσουν και να κάνουν αυτό που τους κάλεσε ο Βενιζέλος να κάνουν: να ρίξουν την κυβέρνηση. Αυτό κάνουν οι υπεύθυνοι πολιτικοί, άνδρες και γυναίκες, αντί να κλαψουρίζουν πότε στη Βουλή και πότε στα κανάλια.

Αυτοί είναι οι δυο δρόμοι που μπορεί να οδηγήσουν σε κάποια διέξοδο. Το χειρότερο θα είναι να μην ακολουθηθεί κανένας, το τέλμα να συνεχιστεί και να περιμένουμε όλοι μαζί να επέλθει το μοιραίο.

Ο καιρός για το Σάββατο 15 Οκτωβρίου





Ο Γιώργος Καραμπάτος για την Εξαγωγή σύκων και απεργίες τελωνειακών

Κύριε Υπουργέ,
Θέτουμε υπόψη σας, ότι τα ξερά σύκα, βασικό παραδοσιακό προϊόν της περιοχής μας, εξάγεται με επιτυχία σε διάφορες αγορές του εξωτερικού, μόνο και μόνο γιατί παράγεται και τυποποιείται νωρίτερα από το ίδιο προϊόν της Τουρκίας. Η έγκαιρη παραγωγή και εξαγωγή είναι αυτή, στην οποία βασίζεται η διείσδυσή του στις αγορές του, παρά το γεγονός, ότι το αντίστοιχο τούρκικο προϊόν είναι φθηνότερο, λόγω χαμηλότερου κόστους παραγωγής.

Τη στιγμή αυτή, κατά την οποία έχει εξαγγελθεί απεργία .........

διαρκείας των τελωνειακών υπαλλήλων, υπάρχει μεγάλη ποσότητα σύκων στις εγκαταστάσεις των τυποποιητών, και η ποσότητα αυτή θα πρέπει να διοχετευθεί άμεσα στις ξένες αγορές, διότι αλλιώς θα απολεσθούν για τη Μεσσηνία οι αγορές αυτές και μάλιστα όχι μόνο βραχυπρόθεσμα – δηλαδή για το 2011……

Θεωρούμε, κατά συνέπεια, αναγκαίο, προκειμένου να αποτραπεί ένα ισχυρό πλήγμα στην Οικονομία της περιοχής μας, να προβλεφθεί ικανό προσωπικό ασφαλείας κατά τη διάρκεια της απεργίας, το οποίο και να αναλάβει τη διεκπεραίωση της εξαγωγικής διαδικασίας των ξερών σύκων έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Πιστεύουμε, ότι ουδείς κλάδος ή συνδικαλιστικός φορέας, όταν διεκδικεί δικαιώματα, δεν επιθυμεί να ζημιώσει καίρια τους αγρότες και τους τυποποιητές μιας ολόκληρης περιοχής, και επομένως αναμένουμε και από την Πολιτεία και από τον συγκεκριμένο κλάδο των τελωνειακών, να λάβουν κάθε πρόσφορο μέτρο, ώστε η απεργία να μην οδηγήσει στην καταστροφή τους αγρότες και τους εξαγωγείς αυτούς, που είναι σε συντριπτικό βαθμό μικρομεσαίοι και εξαρτώνται πλήρως από το συγκεκριμένο προϊόν και την απορρόφησή του από τις ξένες αγορές.

Με εκτίμηση,

Γιώργος Δ. Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

Νέα αύξηση των λογαριασμών της ΔΕΗ από το Νοέμβριο

Νέα αύξηση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ από τον Νοέμβριο για να καλυφτεί η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η αύξηση θα επιβαρύνει ένα μέσο νοικοκυριό με κατανάλωση 2.000 κιλοβατώρες μέχρι και 10 ευρώ το χρόνο, ώστε να καλυφτεί το έλλειμμα στο ταμείο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Την ίδια ώρα, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας .......

εξετάζει το αίτημα για αύξηση ως 20% στις τιμές του ρεύματος για το 2012 ενώ πηγές αναφέρουν ότι την τελική απόφαση για τις αυξήσεις των τιμολογίων θα τις λάβει ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

ΣΚΑΪ

Έρχεται κύμα κακοκαιρίας

Χαλάει από σήμερα ο καιρός σταδιακά σε ολόκληρη τη χώρα σύμφωνα με την ΕΜΥ. Στην Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το μεσημέρι αναμένεται να σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στα βορειοανατολικά.

Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Νεφώσεις με παροδικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται στη Θεσσαλονίκη, όπου το θερμόμετρο θα δείξει από 12 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτική πρόγνωση:.......


ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: αρχικά στο Ιόνιο και την Ήπειρο και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα πιθανώς στις θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές να είναι πρόσκαιρα ισχυρά. Από το βράδυ χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου.

Ανεμοι: από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 10 έως 25 βαθμούς κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ:

Καιρός: αρχικά τοπικές νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές και καταιγίδες αλλά και διαστήματα ηλιοφάνειας. Το απόγευμα οι νεφώσεις θα αυξηθούν και τα φαινόμενα στη δυτική και κεντρική Μακεδονία θα ενταθούν. Από το βράδυ χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Ανεμοι: στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και στα δυτικά βορειοδυτικοί.

Θερμοκρασία: από 08 έως 18 βαθμούς κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες που πιθανώς τις πρωινές ώρες στην ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες να είναι ισχυρές.

Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 11 έως 24 βαθμούς κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Kαιρός: αρχικά γενικά αίθριος, βαθμιαία όμως θα αναπτυχτούν νεφώσεις και από το μεσημέρι ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές στις Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη.

Ανεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι από τα δυτικά σε βόρειους βορειοανατολικούς.

Θερμοκρασία: από 14 έως 24 βαθμούς κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα βόρεια όπου ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες.

Ανεμοι: στα νότια ασθενείς και στα βόρεια βορειοανατολικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 14 έως 25 βαθμούς κελσίου.

Περιφερειακή ενότητα Μεσσηνίας: Οι τιμές του πλαφόν στην Μεσσηνία

Από την Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με την Α3-973/14-10-2003 Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που κοινοποιήθηκε στην υπηρεσία μας, τέθηκε ανώτατη τιμή πώλησης πετρελαιοειδών προϊόντων στους καταναλωτές, η οποία για το Νομό Μεσσηνίας, έχει ως εξής:


1. Αμόλυβδη 95, 1,676 ευρώ ανά λίτρο.
2. Αμόλυβδη 97, 1,754 ευρώ ανά λίτρο.
3. Αμολυβδη 100, 1,853 ευρώ ανά λίτρο.
4. Πετρέλαιο κίνησης 1,485 ευρώ ανά λίτρο.
5. SUPER 1,800 ευρώ ανά λίτρο.


Η Απόφαση αυτή ισχύει από 15/10/2011 και ώρα 00.01.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ

Αναφορά Κουσελά για την αδειοδότηση της χρήσης νερού.

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, κατέθεσε Αναφορά στη Βουλή, προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για αιτήματα του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων που αφορούν στις γεωτρήσεις και στην αδειοδότηση της χρήσης νερού.

Το πλήρες κείμενο της Αναφοράς έχει ως εξής:......

«Σας διαβιβάζω τo από 6-10-2011 υπόμνημα του Δ.Σ. του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, το οποίο αναφέρεται σε θέματα γεωτρήσεων και αδειοδότησης για χρήση νερού, που απασχολούν ιδιαίτερα τους παραγωγής της περιοχής.

Η επίλυσή τους είναι απαραίτητη για την ομαλή άρδευση του ελαιόκαμπου των Γαργαλιάνων, λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατό να γίνουν δημόσιες γεωτρήσεις, λιμνοδεξαμενές ή να κατασκευαστεί το φράγμα του Λαγκούβαρδου, επομένως οι παραγωγοί αναγκάστηκαν να καταφύγουν στη λύση των γεωτρήσεων, ατομικών ή ομαδικών και να επωμισθούν το σημαντικό αντίστοιχο κόστος.

Με το παραπάνω υπόμνημα ζητείται, μεταξύ άλλων,

• Να ενεργοποιηθούν κατάλληλα προγράμματα από αδιάθετους πόρους για την αναγκαία ενημέρωση- ορθολογική χρήση - διαχείριση - αειφορία - επιστημονική έρευνα για το νερό.
• Να δοθεί παράταση στην καταληκτική ημερομηνία (15-12-2011) κατά δύο έτη, λόγω του υπερβολικού όγκου αιτήσεων και για να υπάρχει εύλογο περιθώριο ολοκλήρωσης της καταγραφής του υδάτινου πλούτου της χώρας.
• Να αυξηθεί από τα 100.000 στα 200.000 κυβικά μέτρα η κατανάλωση για τις ομαδικές γεωτρήσεις.
• Να ανανεώνεται η χρήση νερού για 10 αντί για 3 χρόνια, με υποχρέωση χημικής ανάλυσης ανα τριετία
• Να γίνεται απλή καταγραφή και υποχρέωση χημικής ανάλυσης στα πηγάδια ανα τριετία.
• Να γίνεται δεκτή η δωρεάν παραχώρηση χρήσης νερού από τον παραγωγό σε γειτονικούς παραγωγούς, βάσει ιδιωτικού συμφωνητικού
• Να μεταφερθεί η αρμοδιότητα για την άδεια χρήσης από την αποκεντρωμένη Διοίκηση στην Περιφέρεια.
• Να γίνει καταγραφή των γεωτρήσεων από την Περιφέρεια
• Να στελεχωθούν οι Διευθύνσεις αγροτικής οικονομίας από εργαζόμενους της πρώην Υ.Ε.Β, που γνωρίζουν το αvτικείμενο, ώστε να παραλάβουν και να προωθήσουν τις αιτήσεις των αγροτών,
• Να απλοποιηθεί η διαδικασία και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά χορήγησης άδειας χρήσης νερού και να αρθεί η απόφαση της πρώην Νομαρχίας Μεσσηνίας, ώστε να επεκταθεί το όριο μεταφοράς νερού πέραν των 1.500 μέτρων.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, παρακαλώ να εξετάσετε τα ανωτέρω αιτήματα των παραγωγών, μεριμνώντας για την άμεση και την καλύτερη δυνατή ικανοποίησή τους.»

Πετρέλαιο θέρμανσης: Αναβολή στη διάθεση ελέω απεργίας – Στα ύψη η τιμή

Μετατέθηκε χρονικά η προγραμματισμένη για σήμερα έναρξη της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης εξαιτίας της δεκαήμερης απεργίας των τελωνειακών.

Αναμένεται ακόμα από Δευτέρα να δημιουργηθούν προβλήματα στην τροφοδοσία του συνόλου της αγοράς με καύσιμα.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας ..........

Τελωνειακών προχώρησε σε απεργία λόγω της επίσπευσης της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου για το μισθολόγιο-βαθμολόγιο και την εργασιακή εφεδρεία.

Η τρέχουσα τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κυμαίνεται στα 98 λεπτά το λιτρο έναντι 73 πέρυσι.

econews

Πλαφόν από τα μεσάνυχτα στην τιμή της βενζίνης - Δείτε την λίστα

Πλαφόν στα καύσιμα επιβάλει από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης σε όλη τη χώρα.

Το πλαφόν στην Αττική διαμορφώνεται για την αμόλυβδη στα 1,64 λεπτά το λίτρο, τιμή υψηλότερη απ’ ότι πωλείται σήμερα στα φθηνά πρατήρια του λεκανοπεδίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανταγωνιστικότητας ........

Σωκράτης Ξυνίδης δήλωσε ότι είχε προειδοποιήσει κατ' επανάληψη πως η κυβέρνηση δε θα δεχόταν αδικαιολόγητες ανατιμήσεις στα καύσιμα.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση: Η ανώτατη τιμή πώλησης αφορά την αμόλυβδη και τη Super βενζίνη καθώς και το πετρέλαιο κίνησης και θα τεθεί σε ισχύ από τις 15/10/2011 και ώρα 00.01.

Σε ότι αφορά την Μεσσηνία οι τιμές της αμόλυβδης είναι:

Αμόλυβδη 95 Οκτανίων: 1,676 €/ Λίτρο

Αμόλυβδη 97 Οκτανίων: 1,754 €/ Λίτρο

Αμόλυβδη 100 Οκτανίων: 1,853 €/ Λίτρο

Πετρέλαιο κίνησης: 1,485€/ Λίτρο

SUPER: 1,800 €/ Λίτρο

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ



Διπλή εισφορά θα πληρώσουν το 2012 μισθωτοί - συνταξιούχοι

Διπλό χαράτσι θα κληθούν να πληρώσουν οι συνήθεις ύποπτοι, μισθωτοί και συνταξιούχοι, μέσα στο 2012, καθώς με τροπολογία που καταθέτει σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης από 1/1/2012 θα προκαταβάλλεται απευθείας από τους μισθούς μέσω της παρακράτησης φόρου.

Δηλαδή τους πρώτους μήνες του 2012, μισθωτοί ........

και συνταξιούχοι θα έχουν να πληρώνουν τις δόσεις της εισφοράς για τα εισοδήματα του 2010, ενώ θα έχει αρχίσει και η παρακράτηση για την εισφορά του 2012! Και σαν να μην έφτανε αυτός ο παραλογισμός θα πρέπει παράλληλα να πληρώσουν τις δόσεις της εισφοράς για τα ακίνητα, και το καλοκαίρι να πληρώσουν και το εκκαθαριστικό της εφορείας του 2011!

Παράδειγμα

Μισθωτός με μισθό 1.000 ευρώ είχε τον Ιανουάριο μηνιαίες κρατήσεις 25,33 ευρώ (με αφορολόγητο 12.000 ευρώ) άρα έβαζε στη τσέπη του 974,67€.

Από 1ης Ιανουαρίου του 2012 θα έχει μηνιαίες κρατήσεις 74,58€ (αφορολόγητο 5.000€) και έξτρα μηνιαίες κρατήσεις εισφοράς αλληλεγγύης 10€, άρα το καθαρό του εισόδημα πέφτει στα 915,42€, κάτι που σημαίνει ότι ο ίδιος άνθρωπος θα έχει μηνιαία απώλεια 59,25€!

Αλλαγές επί τα χείρω στο αφορολόγητο

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έρχεται και μία «νεότερη διατύπωση» για το αφορολόγητο των 9.000 που αφορά συνταξιούχους και νέους κάτω των 30 ετών που πρακτικά αλλάζει τα πάντα. Κι αυτό γιατί με πολύ απλά λόγια αν κάποιος συνταξιούχος έχει εισόδημα πάνω από 9.000 ευρώ τότε το το αφορολόγητο γίνεται ξανά... 5.000 ευρώ όπως ισχύει για όλους! Το αποτέλεσμα είναι ότι συνταξιούχοι των 800 ευρώ το μήνα θα πληρώσουν ακόμα και 500 ευρώ!

Συνταξιούχος με εισόδημα 9.100€:

Με αρχική διατύπωση (9.000€ αφορολόγητο): φόρος 10€

Με νέα διατύπωση (5.000€ αφορολόγητο): φόρος 510€

Για να παραμείνει στις 9.000€ το καθαρό εισόδημα: περιορισμός φόρου στα 100€

Επιβάρυνση: 90€

Συνταξιούχος με εισόδημα 10.000€

Με αρχική διατύπωση (9.000€ αφορολόγητο): φόρος 100€

Με νέα διατύπωση (5.000€ αφορολόγητο): φόρος 500€ (καθαρό εισόδημα 9.500€)

Επιβάρυνση: 400€

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ


ΜΙΣΘΟΣ/ΜΗΝΑ 
ΦΜΥ ΑΠΟ 1/1/2012 
ΑΠΩΛΕΙΑ/ΜΗΝΑ
750 ευρώ
32,83 ευρώ 
24,63 ευρώ
833 ευρώ 
41 ευρω 
24,63 ευρώ
1.250 ευρώ 
114 ευρώ 
36,94 ευρώ
1.666 ευρώ 
215 ευρώ 
44,33 ευρώ



ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

ΜΙΣΘΟΣ/ΜΗΝΑ       
ΦΜΥ ΑΠΟ 1/1/2012
ΑΠΩΛΕΙΑ/ΜΗΝΑ
571 ευρώ  
21,11ευρώ     
21,11 ευρώ
714 ευρω
35,18 ευρω
21,11 ευρω
1.071 ευρω  
97,8 ευρώ
31,66 ευρώ
1.428 ευρω
184,35 ευρω
37,99 ευρώ


iefhmerida

Στάση πληρωμών από το Δημόσιο!

«Πάγο» στις πληρωμές έχει βάλει το Δημόσιο εδώ και μήνες, προκειμένου να αποφύγει τον εκτροχιασμό του ελλείμματος σε διψήφια επίπεδα. Τα νεώτερα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το επιβεβαιώνουν, όπως επίσης όσους υποστηρίζουν ότι με την υποεκτέλεση του Προϋπολογισμού, το οικονομικό επιτελείο θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες ταμειακές δυσκολίες στην εξυπηρέτηση υποχρεώσεων, όπως η καταβολή μισθών και συντάξεων.

Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, οι ........

ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου έναντι τρίτων παραμένουν σταθερά στα επίπεδα των 6,5 δισ ευρώ, εκ των οποίων τα 1,7 δισ ευρώ αφορούν σε υποχρεώσεις των νοσοκομείων, τα 2,6 δισ ευρώ σε οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων και μόνο τα 1,9 δισ ευρώ σε υποχρεώσεις των ΟΤΑ και των Υπουργείων, δικαιώνοντας τη Τρόικα που επισημαίνει ότι εάν δεν ελεγχθούν οι δαπάνες εκτός Κρατικού Προϋπολογισμού, δεν πρόκειται να μπει ποτέ σε τάξη το έλλειμμα. Είναι ενδεικτικό ότι το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, σε ταμειακή βάση, με τη συμπλήρωση του 8μηνου είχε εκτιναχθεί στα 20,5 δισ ευρώ, αυξάνοντας με ρυθμούς περίπου 3 δισ ευρώ το μήνα, καθώς ενώ τα έσοδα αυξάνονται κατά περίπου 7 δισ ευρώ μηνιαίως, οι δαπάνες «τρέχουν» με ρυθμούς 9- 12 δισ ευρώ!

Αυτό που προβληματίζει σε κάθε περίπτωση, είναι ότι ενώ το οικονομικό επιτελείο έχει στηρίξει την επίτευξη και του φετινού δημοσιονομικού στόχου στα πλεονάσματα των Ασφαλιστικών Ταμείων, τον Αύγουστο καταγράφηκε έλλειμμα της τάξης των 291 εκατ. ευρώ...

iefhmerida

Τα εν οίκω μη εν δήμω......( και άλλα πολλά )


-Σκέφτομαι ότι είναι βολικό που έχουμε τις δουλειές μας ξεχωριστά από τα σπίτια μας, τις καθημερινές μας σχέσεις, τα ενδιαφέροντα μας, την ηθική μας.
Νοικιάζουμε ένα γραφείο το οποίο διατηρούμε περιποιημένο, καθαρό,όπου δεχόμαστε τους ανθρώπους που θέλουμε.Εκθέτουμε αποδείξεις της γνώσης μας στον τοίχο που βρίσκεται πίσω από το οχυρό μας, το γραφείο μας, πάνω στο οποίο έχουμε συμμετρικά τοποθετήσει φωτογραφίες της οικογένειας μας, σφραγίζοντας την κοινωνική αξία μας.

Στις παρέες φοράμε τα καλά μας, βάζουμε το πλατύ χαμόγελό μας, έστω και αν λίγο νωρίτερα έγινε χαμός στο σπίτι με το σύντροφο ή το παιδί μας................... Συζητάμε για πράγματα ακίνδυνα που ενισχύουν το φιλοσοφικό-κοινωνικό-γνωστικό μας επίπεδο… και την αξία μας. Οι «τυχεροί» από μας έχουμε και ένα δυο φίλους στους οποίους εκμυστηρευόμαστε τη βαθύτερη αλήθεια μας, αναζητώντας την αποδοχή και επιβεβαίωση τους.

Οχυρωνόμαστε πίσω από ρόλους, υποθέτοντας ότι μπορούμε να κρατήσουμε ξεχωριστά τους διάφορους τομείς της ζωής μας… για τη δική μας ασφάλεια.
«Τα εν οίκω μη εν δήμω» λέει η παροιμία, και το κάνουμε πράξη, πιστεύουμε, προστατεύοντας τον εαυτό μας από το «μάτι», τη ζήλεια, την κριτική, την κακία του κόσμου.
Ενός κόσμου, που εμείς επιλέγουμε να βλέπουμε μονοδιάστατα, περιορισμένο και εχθρικό.
Από την άλλη, δεν χάνουμε την ευκαιρία να κρίνουμε αυτούς που επιλέγουν να ζουν διαφορετικά από μας, να κατηγορούμε όσους πιστεύουμε ότι μας αδίκησαν, να μιλάμε για τα παιδιά μας σε άλλους σαν αυτά να μην είναι μπροστά.

Σήμερα διάβαζα «τυχαία» ένα άρθρο στο διαδίκτυο για όσα «πρέπει να κάνουν και να μην κάνουν οι γονείς στα παιδιά τους». Η δομή και το ύφος του άρθρου, μου δήλωνε ξεκάθαρα ότι γράφτηκε «καθ’ έδρας», ότι επρόκειτο για ένα ρόλο του συγγραφέα και όχι για την πραγματικότητα.Πιθανόν ο γράφων το κείμενο να μην είχε ούτε παιδιά. Η πραγματικότητα έχει άλλη γραφή. Έχει συμπόνια, έχει κατανόηση και το σημαντικότερο, έχει το «πώς» ή τουλάχιστον το ψάχνει. Το συγκεκριμένο άρθρο, όπως τα περισσότερα, έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα, είναι δομημένα επάνω σε ηθικές και θέσεις που όλοι πιστεύουμε, ελάχιστοι όμως εφαρμόζουμε.
Είναι απόψεις, ιδέες που έχουμε μάθει παπαγαλία, έχουμε εκπαιδευτεί να υποστηρίζουμε, να συμφωνούμε με αυτές. Τις έχουμε κατατάξει ανάμεσα στα «σωστά» του νου μας, τις διαδίδουμε για να ενισχύουμε και να καθιερώνουμε την αξία μας… θεωρητικά. Εμείς οι απλοί, θνητοί αποδέκτες, κάνοντας γρήγορους εσωτερικούς απολογισμούς, περνάμε αυτόματα σε θέση υποτέλειας μέσα από την κριτική του εαυτού μας, αξιολογώντας την ανταπόκριση μας στις συμβουλές, την ηθική, το «σωστό». Η παγίδα της δυαδικής σκέψης, χωρίς έξοδο κινδύνου.

Είτε προσπαθούμε να εφαρμόσουμε και ν’ ανταποκριθούμε, ν’ αλλάξουμε ή όχι, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Πολύ γρήγορα το άρθρο (οι συμβουλές, οι συνταγές, οι θεραπείες ή πληροφόρηση) περνάνε στη μνήμη, μένουν στο παρελθόν, στα χαρτιά, στα συρτάρια, καθώς εμείς συνεχίζουμε τη ζωή μας, ψάχνοντας το επόμενο άρθρο, τον επόμενο «ειδικό», την επόμενη πληροφορία, που όμως ποτέ δεν μας αγγίζει ουσιαστικά, παρά μόνο για να ενισχύσει την κριτική μας διάθεση. Όλο και περισσότερο στενεύει το κελί που φτιάχνουμε γύρω μας αλλά παραμένει αόρατο στα μάτια μας.

Το απόγευμα, θα γυρίσουμε το κλειδί της πόρτας του γραφείου μας και θα φορέσουμε ένα άλλο πρόσωπο για να πάμε στο σπίτι μας, μετά ένα άλλο για να βγούμε το βράδυ με τους φίλους μας, ένα άλλο το πρωί της Κυριακής στην εκκλησία, αργότερα ένα άλλο για να επισκεφθούμε τους γονείς μας, ένα άλλο όταν χρειάζεται να κάνουμε κήρυγμα στα παιδιά μας (όπου παρουσιαζόμαστε ως μικροί θεοί που θα γνωρίζουν τα πάντα ή κρυβόμαστε όταν ντρεπόμαστε που δεν γνωρίζουμε). Οι μάσκες ποικίλουν… όσοι και οι άνθρωποι και οι αμέτρητοι ρόλοι τους.

Έτσι χωρίζουμε τους εαυτούς μας σε διαφορετικά μέρη και αισθανόμαστε καλά με το κατόρθωμα μας αυτό: κανείς δεν βλέπει την αλήθεια μέσα μας, την ολότητα μας… ούτε καν εμείς οι ίδιοι.

Μέχρι την ώρα που θα πάμε για ύπνο ή που θ’ αναγκαστούμε να μείνουμε για λίγο μόνοι με τον εαυτό μας. Εκεί δυσκολεύουν κάπως τα πράγματα αλλά το «έχουμε λύσει» και αυτό το πρόβλημα: Βλέπουμε τηλεόραση μέχρι να μας πάρει ο ύπνος, διαβάζουμε ένα καλό βιβλίο για να μη σκεφτόμαστε, παίρνουμε ηρεμιστικά, αντικαταθλιπτικά, ναρκωτικά… ότι εμποδίζει και «ηρεμεί» τη σκέψη που μας απειλεί. Και δεν μένουμε ποτέ μα ποτέ μόνοι με τον εαυτό μας.

Γιατί τότε οι ρόλοι μπερδεύονται, οι σκέψεις διαδέχονται ακατάστατα η μια την άλλη, τα συναισθήματα (άγνωστα και αόριστα) ανακατεύουν όλα μαζί το στομάχι ή προκαλούν σφίξιμο στο κεφάλι, διάφορους πόνους και έλλειψη ενέργειας. Υποθέτουμε ότι μας πείραξε το κλιματιστικό στη δουλειά, η ανοιχτή πόρτα στην κουζίνα, κάτι που φάγαμε στο εστιατόριο. Παίρνουμε μια μέρα άδεια από τη δουλειά μας και τη ζωή μας και μετά συνεχίζουμε, ακριβώς όπως πριν. Δεν αλλάζουμε τίποτα γιατί δεν καταλαβαίνουμε τίποτα.

Η οποιαδήποτε επιτυχία, σε οποιοδήποτε απομονωμένο τομέα, είναι προσωρινή. Δεν το βλέπουμε αυτό (ούτε στον εαυτό μας, πολύ περισσότερο όμως στους άλλους) γιατί συνηθίζουμε να τεμαχίζουμε το χρόνο, να εστιαζόμαστε επιλεκτικά και προσωρινά σε ότι μας βολεύει να βλέπουμε. Ξεχωρίζουμε τους τομείς, τους ρόλους της ζωής μας και παρατηρούμε ανάλογα, ό,τι έχουμε επιλέξει ως σημαντικό: τα λαμπερά αστέρια της τηλεόρασης με την πλούσια ζωή τους, τον ειδικό με το κουστούμι που τεκμηριώνει την άποψη του, το ζητιάνο στο δρόμο που προσπερνάμε βιαστικά, το ατίθασο παιδί στο πάρκο που κοιτάμε περιφρονητικά.

Αυτό που δεν βλέπουμε είναι η λαμπερή μάσκα που φοράμε κατ’ επιλογήν οι ίδιοι, την (όντως) πλούσια ζωή μας, το ζητιάνο μέσα μας, τον ειδικό που παριστάνουμε (ή είμαστε αλλά αγνοούμε), το καταπιεσμένο παιδί μέσα μας που ζητά απεγνωσμένα την προσοχή μας. Και έτσι προχωράμε μηχανικά τη ζωή μας, παρουσιάζοντας τον πραγματικό μας εαυτό (που εξακολουθούμε να μη βλέπουμε) στους ανθρώπους που υποτίθεται ότι αγαπάμε περισσότερο: το σύντροφο μας, τα παιδιά μας, τον εαυτό μας.

Αλλά εξακολουθούμε να μην κατανοούμε τι σημαίνει πραγματικά, «Τα εν οίκω μη εν δήμω». Ίσως δεν θα μάθουμε ποτέ αν δεν αποφασίσουμε ν’ αποκωδικοποιήσουμε την κοινωνία του μάτριξ των κατώτερων ενστίκτων. Ξέρουμε όμως να γράφουμε την παροιμία, να τη λέμε, να συμβουλεύουμε, να τη μεταφράζουμε… όπως μας βολεύει.-

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 14ης Σεπτεμβρίου 2011

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.