Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Το Alter στόχος του Γ. Παπανδρέου

Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Με μια πρωτοφανή παρέμβασή του χθες το απόγευμα, στην κοινοβουλευτική του ομάδα, ο Πρωθυπουργός επιχειρεί να γράψει αυτός τον επίλογο στο μαρτύριο του Alter, στρεφόμενος ουσιαστικά κατά των 600 οικογενειών των εργαζομένων του.

Την ώρα που καίγεται η Ελλάδα και παραπαίει η Κυβέρνησή του, ο Πρωθυπουργός είπε χθες στους έκπληκτους βουλευτές του, που εννοείται ότι τους μάζεψε για να τους πείσει να ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο Βενιζέλου αύριο:

"Δεν είναι δυνατόν σε ένα τηλεοπτικό σταθμό, .......

που χρωστάει 500 εκατ. € να δίνουν δάνεια οι Τράπεζες και να μη χορηγούν δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις".

Μετά το "τα λεφτά υπάρχουν" ένα ακόμη τερατώδες ψέμα του Έλληνα πρωθυπουργού, καθώς ουδεμία τράπεζα δίνει δάνειο στο Alter για την επιβίωσή του εδώ και 1,5 χρόνο τουλάχιστον, ενώ τα παλαιότερα δάνεια έχουν δοθεί κυρίως από ιδιωτικές τράπεζες (Marfin, Πειραιώς, Alpha) και σε καμία περίπτωση δεν έχει επιβαρυνθεί το Δημόσιο από το δανεισμό του Alter.

Ουσιαστικά το μήνυμα προς τράπεζες και μελλοντικούς επενδυτές στο Alter είναι : "Μη στηρίξετε το σταθμό και αφήστε τον να κλείσει".

Και ενώ αυτή η χθεσινή πρωθυπουργική παρέμβαση – που έγινε 24 ώρες μετά τη συνάντηση Παπανδρέου με τους μεγαλοεκδότες των εφημερίδων ΄΄ΤΑ ΝΕΑ΄΄, ΄΄ΤΟ ΒΗΜΑ΄΄, ΄΄ΤΟ ΕΘΝΟΣ΄΄ και μεγαλομετόχους του MEGΑ, κ. Στ Ψυχάρη και Γ. Μπόμπολα- οδηγεί σε απόγνωση τους εργαζόμενους του Alter, που αν παραμείνουν απλήρωτοι κι αυτό το μήνα, την Παρασκευή συνεδριάζουν για να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν την εργασία τους στο σταθμό , οι βασικοί υπεύθυνοι της εγκληματικής υπερχρέωσης του σταθμού με τα τραπεζικά δάνεια, παραμένουν αλώβητοι. Και συγκεκριμένα:

• Δεν υπάρχει καμία πρωθυπουργική παρέμβαση στις τράπεζες για τη συνεχή δανειοδότηση του Alter τα τελευταία χρόνια με τεράστια ποσά και αναζήτηση που πήγαιναν τελικά τα χρήματα αυτά.
• Δεν υπάρχει καμία πρωθυπουργική παρέμβαση για τη συνεχιζόμενη και σήμερα δανειοδότηση υπερχρεωμένων επιχειρήσεων με τραπεζικά δάνεια ακόμα και στο χώρο των ΜΜΕ.
• Δεν υπάρχει καμία πρωθυπουργική παρέμβαση για το σκάνδαλο με την κάλυψη της Proton Bank με 800 εκατ. € με χρήμα του Δημοσίου.
• Δεν υπάρχει καμία πρωθυπουργική παρέμβαση για το δάνειο ύψους 95 εκατ. € στο Μέγαρο Μουσικής από την Εθνική Τράπεζα το Φεβρουάριο 2011 –όταν η Εθνική δε δίνει ούτε δάνειο 10.000€ σε υγιείς μικροεπιχειρηματίες και βιοτέχνες.

Οι εργαζόμενοι στο Alter, μπροστά σε αυτή την απαράδεκτη πρωθυπουργική παρέμβαση που ουσιαστικά στρέφεται εναντίον τους- καθώς εργάζονται στο Alter αρκετούς μήνες χωρίς να πληρώνονται , άρα δεν υπάρχει δανεισμός από τράπεζες- θα προσφύγουν στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Τύπου, καταγγέλλοντας τον Έλληνα πρωθυπουργό για φίμωμα μιας ελεύθερης τηλεοπτικής φωνής.

Newsbomb

Τροπολογία για τους δανειολήπτες Δ.Υ. από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Πρόταση για την παροχή διευκολύνσεων σε δημόσιους υπαλλήλους, όσον αφορά την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους προς τις τράπεζες υπέβαλλαν σαράντα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μετά από πρωτοβουλία της Λούκας Κατσέλη.

Η πρόταση αφορά όλους τους εργαζομένους στο δημόσιο που τίθενται σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας ή εργασιακής εφεδρείας, καθώς και όσους έχουν υποστεί μειώσεις των αποδοχών τους τουλάχιστον κατά 20% λόγω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου.

Σύμφωνα με την πρόταση, οι συμβάσεις δανείων .......

που έχουν συνάψει οι δημόσιοι υπάλληλοι θα υπόκεινται στις εξής επιλογές:

α) περίοδος χάριτος ενός έτους, χωρίς καταβολή τόκων και κεφαλαίου, με αντίστοιχη παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου και κεφαλαιοποίηση των τόκων στη λήξη της περιόδου χάριτος,

β) αναστολή κατά τη διάρκεια της εφεδρείας της χρεολυτικής αποπληρωμής του άληκτου κεφαλαίου με αντίστοιχη παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου και καταβολή των τόκων στη διάρκεια της αναστολής σύμφωνα με την περιοδικότητα εκτοκισμού που προβλέπεται στη σύμβαση και

γ) παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου για τρία χρόνια.

Για τις ρυθμίσεις αυτές εφαρμόζεται το επιτόκιο της σύμβασης.

Το πλήρες κείμενο της πρότασης:

Ρύθμιση οφειλών εργαζομένων που εντάσσονται σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας, εργασιακής εφεδρείας και που οι αποδοχές τους μειώνονται τουλάχιστον κατά 20%

Αιτιολογική Έκθεση

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που τίθεται σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας και εργασιακής εφεδρείας, καθώς και όσοι υφίστανται σημαντικές μειώσεις των αποδοχών τους λόγω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου υφίστανται χωρίς αμφιβολία μία απρόβλεπτη ανατροπή των οικογενειακών τους προϋπολογισμών, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ανταποκριθούν και χωρίς τη δική τους υπαιτιότητα στις δανειακές υποχρεώσεις που ανέλαβαν. Θα πρέπει γι’ αυτό να ληφθεί υπόψη αυτή η αδυναμία στην οποία περιέρχονται και να ρυθμιστούν οι υποχρεώσεις τους κατά τρόπο που θα δώσει τη δυνατότητα σε αυτούς να αντιμετωπίσουν χωρίς περαιτέρω κλυδωνισμούς την εξυπηρέτηση των οφειλών τους. Η παροχή από το νόμο διευκολύνσεων προσφέρει την ασφάλεια την οποία χρειάζονται για να διατηρήσουν τον προσανατολισμό τους, να αντιμετωπίσουν τη δυσχερή αυτή μεταβατική φάση, να αναδιοργανώσουν την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους, κατά τρόπο που εντέλει εξυπηρετεί και το συμφέρον των πιστωτών.

Άρθρο …

1. Εργαζόμενοι στο Δημόσιο που εντάσσονται σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικης διαθεσιμότητας και εργασιακής εφεδρείας σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, καθώς και εργαζόμενοι στο Δημόσιο των οποίων οι συνολικές αποδοχές μειώνονται τουλάχιστον κατά είκοσι τοις εκατό (20%) λόγω της εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος νόμου που αφορούν το ενιαίο μισθολόγιο και έχουν συνάψει με πιστωτικά ιδρύματα, τις εταιρείες παροχής πιστώσεων και τους εκδοχείς των απαιτήσεων αυτών συμβάσεις δανείων ή πιστώσεων, έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν από τα πιστωτικά ιδρύματα και να επιτύχουν να εφαρμοστούν ένα από τα ακόλουθα μέτρα.

Εφόσον πρόκειται για συμβάσεις δανείων:

α) περίοδος χάριτος ενός έτους, χωρίς καταβολή τόκων και κεφαλαίου, με αντίστοιχη παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου και κεφαλαιοποίηση των τόκων στη λήξη της περιόδου χάριτος,

β) αναστολή κατά τη διάρκεια της εφεδρείας της χρεολυτικής αποπληρωμής του άληκτου κεφαλαίου με αντίστοιχη παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου και καταβολή των τόκων στη διάρκεια της αναστολής σύμφωνα με την περιοδικότητα εκτοκισμού που προβλέπεται στη σύμβαση και

γ) παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου για τρία χρόνια.
Εφόσον πρόκειται για πιστώσεις ανοικτού ή αλληλόχρεου λογαριασμού να κάνουν χρήση των υπό στοιχεία α) ή

β) παραπάνω δυνατοτήτων και να αποπληρώσουν το κατάλοιπο του λογαριασμού σε έξι έτη με ισόποσες μηνιαίες τοκοχρεολυτικές δόσεις.

Για τις παραπάνω ρυθμίσεις εφαρμόζεται το επιτόκιο της σύμβασης.

2. Αιτήσεις για την υπαγωγή στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου υποβάλλονται κατά τη διάρκεια της εφεδρείας. Στην αίτηση επισυνάπτονται τα έγγραφα που αποδεικνύουν τη συνδρομή των προϋποθέσεων εφαρμογής που απαιτούνται.

3. Δικαίωμα να ζητήσουν την υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος έχουν οι πρωτοφειλέτες, οι εγγυητές και οι καθολικοί διάδοχοί τους.

4. Για κάθε παράβαση των υποχρεώσεων από το παρόν άρθρο επιβάλλονται οι κυρώσεις του άρθρου 8 του ν. 3816/2010 (ΦΕΚ 6 Α΄) .

Λούκα Τ.Κατσέλη
Αφροδίτη Παπαθανάση
Έλενα Παναρίτη
Μιχάλης Κατρίνης
Δημήτρης Κουσελάς
Γιάννης Βούρος
Βασίλης Κεγκέρογλου
Χρήστος Μαγκούφης
Ευτύχιος Δαμιανάκης
Γεώργιος Ντόλιος
Φραγκίσκος Παρασύρης
Αθανάσιος Παπαδόπουλος
Μίμης Ανδρουλάκης
Δημήτρης Λιντζέρης
Πέμη Ζούνη
Κώστας Καρτάλης
Σάββας Εμινίδης
Μαρία – Ελένη (Μιλένα) Αποστολάκη
Όλγα Ρενταρή
Ιωάννης Βλατής
Άννα Νταλάρα
Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου
Ηλίας Καρανίκας
Δημήτρης Καρύδης
Αικατερίνη Περλεμπέ – Σηφουνάκη
Σούλα Μερεντίτη
Ελένη Τσιαούση
Αθανάσιος Γιγκόνογλου
Βασίλης Γιουμαντίδης
Δημήτρης Παπουτσής
Αικατερίνη Μπατζελή
Βασιλική Τσόνογλου
Μαρία Κυριακοπούλου
Παύλος Στασινός
Ιωάννης Διαμαντίδης
Μαρία Μίχου
Μαρία Σκραφνάκη
Συμεών Κεδίκογλου
Σίφης Βαλυράκης
Δημήτρης Τσιρώνης

Από την αλήθεια της ρητορείας προτιμώ τη ρητορεία της αλήθειας

Ανοιχτή επιστολή του Κ. Βαξεβάνη στον Ευαγ. Βενιζέλο

Κύριε Βενιζέλο,

Αυτά που σας γράφω τα ξέρετε και εσείς και εγώ. Τα υποψιάζεται, φαντάζομαι, πλέον και ο κόσμος. Θα περιοριζόμουν στην “αντιπαράθεσή” μας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, αν δεν μου πατούσατε τον “κάλο” με αυτό το “είσαι δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης και πληρώνεσαι από τον ελληνικό λαό”.
Εύχομαι να μην εννοείτε αυτό που όλοι ..........

κατάλαβαν.

Είμαι λοιπόν δημοσιογράφος και αυτή την εποχή τυγχάνει να εργάζομαι στη Δημόσια Tηλεόραση και όχι Κρατική, όπως την αποκαλείτε εσείς. Έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό, γιατί αντικατοπτρίζει την αντίληψη που έχει ο καθένας για την ΕΡΤ. Η δουλειά του δημοσιογράφου είναι να ελέγχει την εξουσία. Αυτή είναι η υποχρέωσή μου, άσχετα αν αυτό δεν σας αρέσει. Το γεγονός επιπλέον πως “με πληρώνει ο ελληνικός λαός” είναι μια ακόμη ευθύνη για μένα, καθώς πρέπει να “αξίζω το μισθό μου”. Το συμπέρασμα λοιπόν είναι πως και τους δυο μας πληρώνει ο ελληνικός λαός. Εσάς από το 1989, εμένα για τα 2-3 χρόνια που είμαι στην ΕΡΤ.

Το δεύτερο που ακούστηκε ως απειλή σε αυτή την εκπομπή είναι πως θα δημοσιοποιήσετε το πόθεν έσχες των δημοσιογράφων. Αμήν! Προς το παρόν δημοσιοποιήστε στο ίντερνετ το πόθεν έσχες των βουλευτών, όπως ορίζει ο νόμος 3979 του 2011 (νόμος Ραγκούση), γιατί ως την ώρα που σας γράφω είσαστε παράνομοι. Θα πρότεινα επίσης να ελέγξετε το “πόθεν” και όχι το “έσχες” των εκατομμυριούχων βουλευτών και βεβαίως να το φορολογήσετε. Είναι πιο ηθικό και αποδοτικό από το να κόβετε συντάξεις των 300 ευρώ. Δεν κατηγορώ κανέναν Έλληνα πολιτικό για κλέφτη. Αλλά ξέρετε τα περί της γυναικός του Καίσαρα. Αν και στην ελληνική Βουλή δίνεται η εντύπωση πως ο Καίσαρας είναι η γυναίκα του βουλευτή, που απλώς έτυχε να έχει προίκα.

Πάμε τώρα στα πιο δύσκολα. Κύριε Βενιζέλο, είσαστε μια πολύ σημαντική μονάδα αυτού που ονομάζουμε πολιτικό σύστημα. Του συστήματος που ευθύνεται, σε μεγάλο βαθμό, γι αυτό που είναι η χώρα. Μας αρέσει να μιλάμε αορίστως γι αυτό, αλλά εγώ έχω μάθει να μιλώ συγκεκριμένα. Στα υπουργεία που υπηρετήσατε, τα νομοθετήματά σας (ναι, ξέρω είναι της Βουλής, αλλά καταλαβαίνετε τι εννοώ) τα συναντώ συνεχώς σε έρευνές μου, ως “ασπίδα προστασίας” του πολιτικού συστήματος και του ζωτικού του χώρου. Ο νόμος “περί ευθύνης υπουργών”, περί μη ευθύνης δηλαδή, είναι δικό σας δημιούργημα. Αυτό το έκτρωμα που οδηγεί στην ατιμωρησία, που μετρά την παραγραφή όχι με χρόνια αλλά (άκουσον άκουσον) με θητείες στη Βουλή, που είναι μια πρόκληση για την κοινωνία. Αυτό το νόμο χρησιμοποίησε ο κύριος Καραμανλής για να παραγράψει τα αδικήματα των υπουργών του στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου και όχι μόνο.

Δικός σας νόμος είναι και αυτός που ορίζει τα περί λειτουργίας των καναλιών. Σε όλη τη χώρα, δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε περίπτερο χωρίς άδεια. Μπορούν όμως τα κανάλια. Αυτά τα κέντρα εξουσίας, λειτουργούν με προσωρινές άδειες. Έτσι καναλάρχες και κυβερνήσεις μπορούν να αλληλοεκβιάζονται και να “αυτορυθμίζονται”.

Δικός σας είναι ο νόμος που ρύθμισε τα χρέη των ΠΑΕ, δηλαδή Ανωνύμων Εταιριών, κάτω από την «λαϊκή απαίτηση» των οπαδών. Οι ΠΑΕ αυτές χρεώθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους (μέχρι και πλαστά τιμολόγια έκοβαν) και εσείς χαρίσατε τα χρέη. Τα κλεμμένα. Πήρατε δηλαδή τα δικά μου λεφτά και τα δώσατε στα λαμόγια και τις παράγκες.

Ας αφήσουμε το παλιό σας νομοθετικό έργο και ας πάμε στο δεύτερο. Δηλαδή στο Proton. Σημειώνω προκαταβολικά πως όλα τα στοιχεία δείχνουν πως είναι μια προσωπική σας μεθόδευση και όχι μια κυβερνητική απόφαση. Αυτό δεν έχει να κάνει με την δική μου “επιθετική σχεδίαση” αλλά με την πραγματικότητα. Στο υπουργικό συμβούλιο δεχθήκατε σφοδρή επίθεση για την υπόθεση Proton, αλλά προχωρήσατε.

Η εφημερίδα Ελευθεροτυπία αποκάλυψε πως τον Ιούλιο του 2011, πήρατε την απόφαση να δώσετε 100 εκατομμύρια από τα αδιάθετα του Δημοσίου στην Τράπεζα Proton του κυρίου Λαυρεντιάδη. Την εποχή εκείνη ο κύριος Λαυρεντιάδης και η Τράπεζά του ήταν υπό έλεγχο για υπεξαιρέσεις. Επίσης ο νόμος 2362/95 (νόμος που έγινε ακριβώς για να μην υπάρχουν σκάνδαλα Κοσκωτά) δεν επέτρεπε αυτή την χρηματοδότηση. Τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με επιστολή τους σας είχαν πει πως αυτό είναι παράνομο. Εσείς όμως το κάνατε. Στην εκπομπή είπατε πως η απόφαση αυτή των στελεχών του Λογιστηρίου του Κράτους «ήταν παράνομη γιατί δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα» Πρωτοτυπία νομική. Κάτι είναι ή όχι παράνομο, με βάση το αν συμπορεύεται με το νόμο και όχι με την κυκλοφορία των εφημερίδων. Πέρα βέβαια από το γεγονός πως όταν σας κοινοποιήθηκε η διαφωνία, δεν είχε δημοσιευτεί σε καμιά εφημερίδα. Ο παράνομος ήσασταν εσείς, με βάση το νόμο του 1995.

Αυτό το ξέρατε καλά. Γι αυτό προχωρήσατε σε ένα άλλο «νομοθέτημα». Σε άσχετο νόμο, τον 4002/2011 προσθέσατε άρθρο που σας αμνηστεύει προκαταβολικά. Νομοθετήσατε δηλαδή πως αν πρόκειται για θέματα συστημικής ευστάθειας των Τραπεζών, έχετε το δικαίωμα να πάρετε αποφάσεις χρηματοδότησης των Τραπεζών. Αυτό το «συστημικής» είναι μια νέα εφεύρεση. Μάλιστα ο νόμος φροντίζει να αμνηστεύσει τους υπουργούς Οικονομίας (και εσάς βέβαια) από το 1997. Γιατί από το 1997; Είχαμε συστημική αστάθεια από τότε ή παρουσιάζει αστάθεια κάποιος υπουργός της κυβέρνησης Σημίτη;

Αφού δώσατε τα 100 εκατομμύρια τώρα χρεώνετε το Δημόσιο με άλλα 800 για την κρατικοποίηση της Τράπεζας. Η πτώση βεβαίως της Τράπεζας Proton δεν έχει καμία σχέση με την κρίση. Είναι αποτέλεσμα της διαχείρισης της από τα αφεντικά της. Επιχορηγούσαν τον εαυτό τους. Αντί να ασκήστε έλεγχο (με την Τράπεζα της Ελλάδας, (άλλη μεγάλη αμαρτία μια ιδιωτική Τράπεζα που εμφανίζεται ως θεσμικό όργανο του κράτους) τους χρηματοδοτήσατε και τελικώς μας τα φορτώσατε στην πλάτη.

Αλλά δεν σταματήσατε εκεί. Ο κύριος Λαυρεντιάδης, ο οποίος φέρεται να έχει καταχραστεί 51 εκατομμύρια, δεν θα πάει φυλακή. Δεν θα υπάρξει καν ποινική δίωξη. Ο λόγος είναι ένας άλλος νόμος που έχετε ψηφίσει. Πάλι εδώ η υπογραφή σας. Με τον νόμο 3904/2010, θεσμοθετείτε το ακαταδίωκτο γι’ αυτούς που θα καταχραστούν χρήματα αλλά θα τα επιστρέψουν πριν διωχθούν ποινικά. Ετσι ο κύριος Λαυρεντιάδης, επιστρέφοντας τα 51 εκατομμύρια (αφού τα επένδυσε, κέρδισε απ αυτά ή οτιδήποτε άλλο) δεν διώκεται. Πρόκειται για μία ακόμη νομική «επανάσταση» που γίνεται με το πρόσχημα της αποσυμφόρησης των φυλακών. Ως πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, γνωρίζετε πως κατά καιρούς νόμοι για «αποσυμφορήσεις» κρύβουν την απελευθέρωση ολίγων επωνύμων που καταδικάστηκαν. Έτσι στο παρελθόν έχουν αποφυλακιστεί, «για την αποσυμφόρηση του σωφρονιστικού συστήματος» ο Μάκης Ψωμιάδης, ένας καναλάρχης και κάποιοι απατεώνες δικηγόροι εκ Θεσσαλονίκης…

Μπορώ να σας πω πολλά ακόμη. Πολλά, τα οποία είναι η δουλειά μου να σας τα πω. Πώς τα λένε στα δικαστήρια στις αγωγές κατά δημοσιογράφων (άλλος δικός σας νόμος); «Γεγονότα και αξιολογικές κρίσεις». Αυτό ακριβώς κάνω. Ένας λόγος παραπάνω γιατί πληρώνομαι «από τα λεφτά του Ελληνικού Λαού», όντας εργαζόμενος στην πολύπαθη Δημόσια Τηλεόραση που οι κυβερνήσεις θεωρούν τσιφλίκι τους. Θα σας παρακαλούσα να το σεβαστείτε. Και να σπαταλήσετε λίγη από την φημολογούμενη ευφυΐα και ρητορεία σας, να μου απαντήσετε. Γιατί αυτή είναι η δικιά σας υποχρέωση. Εκτός αν προτιμάτε να με απολύσετε.

Δείτε πιο κάτω το επίμαχο σημείο του νόμου 4002 και ολόκληρο το νόμο εδώ.





Από "Το κουτί της Πανδώρας"

Ερχεται η "Νήσος 2: Το Κυνήγι του Χαμένου Θησαυρού"

Το Δεκέμβρη του 2009 η "Νήσος" τάραξε τα νερά του ελληνικού εμπορικού σινεμά και έσπασε ταμεία παρουσιάζοντας μια κωμική περιπέτεια-γρίφο, βάζοντας αγαπημένους πρωταγωνιστές σε ηλιόλουστες τοποθεσίες σε ένα φρενήρες και ξεκαρδιστικό κυνήγι, με αφορμή μια διαθήκη!

Δύο χρόνια μετά, οι ήρωες της πρώτης ταινίας .........

επιστρέφουν στη μεγάλη οθόνη, ενώνοντας τις δυνάμεις τους για έναν κοινό σκοπό: να βρουν έναν χαμένο θησαυρό από την εποχή της Τουρκοκρατίας.

Στο σύμπαν της ταινίας, 5 χρόνια έχουν περάσει, και ο κάθε ήρωας της πρώτης ταινίας έχει πάρει μια διαφορετική διαδρομή. Ο Μπάμπης, ο Άγης και η Αφροδίτη εκτίουν τις ποινές τους. Ο πρώτος σε λίγο αποφυλακίζεται με αναστολή, ο δεύτερος έχει μπροστά του πολλά χρόνια, ενώ η χήρα αποφυλακίζεται κανονικά. Την ίδια στιγμή, ο παπά Λάμπρος δεν έχει ποίμνιο πια. Εκτίει μια άλλου είδους ποινή, καθώς η Ιερά Μητρόπολη του επέβαλε το επιτίμιο της «εθελοντικής προσφοράς» σε κρατουμένους.

Η μοίρα τα φέρνει έτσι που δύο μόλις ημέρες πριν την αποφυλάκιση, Μπάμπης και Αφροδίτη, γίνονται κατά λάθος μάρτυρες της εξομολόγησης ενός ετοιμοθάνατου βαρυποινίτη στον παπά Λάμπρο. Μαθαίνουν για την ύπαρξη ενός μεγάλου θησαυρού στο νησί, από τα χρόνια της τουρκοκρατίας, η θέση του οποίου υπάρχει σημειωμένη σε κάποιο χάρτη διαιρεμένου σε δύο κομμάτια. Ο ετοιμοθάνατος δίνει στον παπά Λάμπρο τον μισό χάρτη, αλλά δεν θα προλάβει να αποκαλύψει το όνομα του κατόχου του υπόλοιπου χάρτη.

Θα κατέβουν λοιπόν στο νησί, όπου και θα ξεκινήσει ένα ανελέητο κυνήγι χαμένου θησαυρού. Στο χάος που θα ακολουθήσει, θα εμπλακούν όλοι οι παλιοί γνώριμοι, μεταξύ των οποίων και το φάντασμα της… Ολυμπίας.

Στην "Νήσο 2", μπροστάρηδες θα είναι και πάλι οι «τέσσερις εξουσίες», ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης (Μπάμπης), ο Μιχάλης Μαρίνος (παπά Λάμπρος), ο Δημήτρης Τζουμάκης (Άγης) και ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος (Αποστόλης). Δίπλα τους η αφρόκρεμα της σύγχρονης ελληνικής κωμωδίας που περιλαμβάνει τους «παλιούς» Ελένη Καστάνη, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Τάνια Τρύπη, Ζέτα Δούκα, Δάφνη Λαμπρόγιαννη, μεταξύ πολλών άλλων. Νέος χαρακτήρας στο κάστ είναι ο Τζέρι του φοβερού Σωτήρη Καλυβάτση, ενώ επιστρέφει πάλι ο Κώστας Βουτσάς!

Στην καρέκλα του σκηνοθέτη περνάει ο Αντώνης Αγγελόπουλος ("Στο Παρά Πέντε"), και τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Σίφνο.

Η «NHΣΟΣ 2» θα κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες όλης της χώρας στις 22 Δεκεμβρίου 2011.



Ο Γαλιλαίος είναι εδώ – Αύριο η εκτόξευση των δορυφόρων

Μπορεί να πέρασε από χίλια κύματα όμως τελικά το πρόγραμμα Galileo νίκησε

Αύριο εκτοξεύεται απ' τη Γαλλική Γουινέα ο πύραυλος που θα μεταφέρει στο διάστημα τους δύο πρώτους δορυφόρους του ευρωπαϊκού συστήματος πλοήγησης.
Μεταφορές, επιχειρήσεις διάσωσης, δημόσια έργα, ακόμη και η απλή πλοήγηση των πολιτών με τα συστήματα στο αυτοκίνητο ή το κινητό περνούν σιγά, σιγά (επιτέλους) σε νέα εποχή.
Αν θέλετε να δείτε live την εκτόξευση .......

μπείτε αύριο στη διευθυνση:

http://ec.europa.eu/avservices/ebs/schedule.cfm?sitelang=en&page=3&institution=0&date=10/20/2011

Δεν θα ψηφίσει η Κατσέλη το άρθρο 37 και ας την δαγράψουν

Επιμένει η Λούκα Κατσέλη ότι θα καταψηφίσει το άρθρο 37 προειδοποιώντας ότι αν ψηφιστεί θα οδηγήσει σε τέτοια ύφεση που δεν θα επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι. Μιλώντας στο iefimerida χαρακτήρισε «άνευ ουσίας» την αλλαγή της τελευταίας στιγμής που έκανε στη ρύθμιση ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, χθες βράδυ.

Σύμφωνα με την τροποποίηση, η άρση επέκτασης ........

κλαδικών συμβάσεων δεν θα είναι επ' αόριστον αλλά μέχρι το τέλος του Μεσοπρόθεσμου. «Μα δεν ήταν αυτή η διαφωνία μας. Το θέμα είναι ευνοϊκότερη ρύθμιση» ανέφερε η πρώην υπουργός ξεκαθαρίζοντας ότι αν δεν υπάρξει ουσιαστική αλλαγή «εγώ θα καταψηφίσω».

Οσο για το ενδεχόμενο διαγραφής της απαντά: «Μερικά ζητήματα είναι θέματα αρχών. Είναι η στάση που πρέπει να κρατήσω απέναντι στον εαυτό μου, στα παιδιά μου, στους ανθρώπους που με ψήφισαν» λέει η κυρία Κατσέλη.

Σηκώνοντας το γάντι που της πέταξε χθες ο πρωθυπουργός με την ομιλία του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, όπου τόνισε ότι τα ζητήματα δεν είναι ιδεολογικά, αλλά πολιτικά, η κυρία Κατσέλη απαντά: «Αυτό το μέτρο θα είναι τόσο υφεσιακό που οι εθνικοί στόχοι δε θα επιτευχθούν! Σε 3 μήνες θα το βρούμε μπροστά μας, ενώ το άρθρο αυτό διαλύει όλες τις συλλογικές οντότητες στη χώρα».

Σύμφωνα μάλιστα με υπολογισμούς της η επίπτωση του ΑΕΠ στην ύφεση θα είναι δραματικά: «Οχι μείον 2,5% αλλά από μείον 3,5% έως μείον 5,5% θα έχουμε ΜΟΝΟ από αυτό το μέτρο» αναφέρει χαρακτηριστικά η βουλευτής και προσθέτει: «Ετσι θα πέσουν τα έσοδα και θα έρθει η τρόικα να πει «δεν εκπλήρωσες τους στόχους»».

Η κύρια Κατσέλη αμφισβητεί επίσης τα όσα είπαν τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο πρωθυπουργός ότι η υπερψήφιση του άρθρου 37 είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της 6ης δόσης. Επικαλείται μάλιστα την πρόσφατη συνέντευξη στην «Καθημερινή» του εκπρόσωπου της Κομισιόν στην Ελλάδα κ. Ματίας Μορς στην οποία είχε αποκαλύψει ότι η Τρόικα δεν ζήτησε την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων από την κυβέρνηση και είχε απλώς συστήσει να συνεννοηθεί με τους κοινωνικούς εταίρους.

«Δεν είναι αλήθεια ότι ζητήσαμε ποτέ την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Κάποιες φορές, δηλώσεις που αποδίδονται στην τρόικα από κάποια μέσα ενημέρωσης είναι καθαρά εφευρήματα και μας παρουσιάζουν ως τέρατα» είχε δηλώσει ο κ. Μόρς χαρακτηριστικά.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να μην μας δώσουν την δόση γι' αυτό. Με πίεζαν και μένα ως υπουργό γι' αυτό αλλά δεν ενέδωσα. Το ίδιο μας έλεγαν το Σεπτέμβριο, το ίδιο τον Δεκέμβριο και τον Μάιο. Ας βγει η κυρία Μέρκελ, ο Σαρκοζί, οποιοσδήποτε, να πει δεν δώσαμε τη δόση στην Ελλάδα επειδή δεν ήθελε να ισχύει το άρθρο 37! Είναι ενάντια στο κοινοτικό κεκτημένο» υποστηρίζει με έμφαση.

Η κυρία Κατσέλη επιμένει επίσης στις αιτιάσεις της ότι το μέτρο αυτό προωθείται επειδή εξυπηρετεί συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματιών. Ολα αυτά θα τα πειγράψει στην ομιλία της αύριο στη Βουλή φέρνοντας και συγκεκριμένα παραδείγματα της κατάστασης που θα επικρατήσει στην αγορά.

i efhmerida

Χαστούκι Σαμαρά σε Παπανδρέου: Σαμαράς: «Με λες συκοφάντη. Τον συκοφάντη τι τον θες μαζί σου;»

Λύθηκε τελικά το μυστήριο με το τηλεφώνημα Παπανδρέου-Σαμαρά, καθώς ο πρωθυπουργός κάλεσε λίγο μετά τις 11 το πρωί τον πρόεδρο της Ν.Δ. και του πρότεινε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, να τον συνοδεύσει την Κυριακή στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

Δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες του .......

διαλόγου αλλά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε στον πρωθυπουργό το εξής:

«Γύριζες και με έλεγες συκοφάντη. Το συκοφάντη τι τον θέλεις μαζί σου;»

iefhmerida

Κίνδυνος παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωδικαστήριο για τις χωματερές

Η Ελλάδα κινδυνεύει με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διότι ξεπέρασε την προθεσμία που της είχε δοθεί και εξακολουθούν να υπάρχουν 82 παράνομες χωματερές αναφέρει ο ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων και μέλος της ΔΗΣΥ Θόδωρος Σκυλακάκης, επικαλούμενος απάντηση της Κομισιόν σε σχετική ερώτησή του.

Οι ελληνικές αρχές με πρόσφατη έκθεσή τους προς ..........

την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, "επιβεβαιώνουν ότι ξεπέρασαν την προθεσμία σύμφωνα με την οποία έπρεπε να κλείσουν τα πάντα μέχρι 30 Ιουνίου 2011 και εξακολουθούν να υπάρχουν 82 παράνομες χωματερές που είναι ανοιχτές, από τις 361 που ήταν το 2009" τονίζει ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι "το μεγάλο πρόβλημα είναι οι πολύ χαμηλοί ρυθμοί της απορρόφησης των πιστώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης", υποστηρίζοντας: "Υπάρχουν χρηματοδοτήσεις της ΕΕ για να κλείσουν και να αποκατασταθούν οι χωματερές αλλά ο ρυθμός απορρόφησης είναι περίπου 6 με 8 %". Όπως είναι γνωστό "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει ένα task force για την Ελλάδα και ένα από τα καθήκοντά του είναι να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές να χρησιμοποιήσουν άμεσα τους πόρους αυτούς για την αποκατάσταση των χωματερών."

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ ενημέρωσε επίσης τον Έλληνα ευρωβουλευτή ότι, η Ελλάδα θα πρέπει να απορροφήσει όσο το δυνατόν περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους ώστε να κλείσουν και να αποκατασταθούν οι παράνομες χωματερές μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2012, διαφορετικά η επόμενη διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι η παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για επιβολή κυρώσεων.

ΙΚΑ: Καθεστώς προσωρινού διακανονισμού για εργοδότες με οφειλές

Το ΙΚΑ παρέχει τη δυνατότητα σε όλους τους εργοδότες που οφείλουν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές και δεν είναι σε καθεστώς ρύθμισης να υπαχθούν στο ευεργετικό καθεστώς του προσωρινού διακανονισμού έως τις 31/12/2012.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Ιδρύματος: ...........

-Η προθεσμία της έκπτωσης 20% επί των πρόσθετων τελών της κεφαλαιοποιημένης οφειλής τους έως την 31η/12/2010 λήγει οριστικά στις 31/10/2011. Με δεδομένο ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση ισχύος της έκπτωσης κατά 20% των πρόσθετων τελών, καλούνται οι επιχειρήσεις που οφείλουν να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα που τους παρέχεται.

-Για την υπαγωγή στη ρύθμιση απαιτούνται τα παρακάτω:

1. Υποβολή σχετικής αίτησης στις αρμόδιες υπηρεσίες του Ιδρύματος με την οποία δηλώνεται και η ύπαρξη απασχόλησης.
2. Κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών μέχρι την 31η/12/2010.
3. Ανελλιπής καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/2011 και εφεξής ή ρύθμιση αυτών σε 36 ή 48 μηνιαίες δόσεις αναλόγως του ύψους των οφειλών.
4. Καταβολή ποσού που αντιστοιχεί στο 1,25% τής κατά την 31η/12/2010 κεφαλαιοποιημένης οφειλής. Το ποσό αυτό δεν θα μπορεί να είναι μικρότερο του 20% και μεγαλύτερο του 40% του μέσου όρου των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών του τελευταίου τριμήνου του 2010 και σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι ίσο ή μεγαλύτερο των 150 ευρώ.

Τέλος, παρέχεται για μία και μόνο φορά η δυνατότητα υπαγωγής με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και στους οφειλέτες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ οι οποίοι έχουν απολέσει το δικαίωμα συνέχισης του προσωρινού διακανονισμού, εφόσον υποβάλουν σχετική αίτηση μέχρι τις 31/10/2011.

Αναφορά στο χθεσινό μας δημοσίευμα για τις παρελάσεις από το Ραδιο Νίκη.

Αναφορά στο χθεσινό μας δημοσίευμα (με σχετική απόδειξη το έγγραφο της εγκυκλίου) σχετικά με την απαγόρευση παρέλασης σε σχολεία που είχαν κατάληψη είχε πριν λίγο ο Παναγιώτης Χριστοδούλου από το Ράδιο Νίκη.
Ο Κ. Χριστοδούλου έκανε αναφορά στην απόφαση που...........

πήρε το υπουργείο χαρακτηρίζοντας την αδιανόητη και είπε ότι αυτά ούτε ο Παπαδόπουλος στην χούντα δεν τα έκανε.

Τον ευχαριστούμε.

Προσφεύγουν στη δικαιοσύνη οι φαρμακοποιοί για το ωράριο

Με άμεση προσφυγή στη δικαιοσύνη, απαντούν οι φαρμακοποιοί στην απόφαση του υπουργού Υγείας για απελευθέρωση του ωραρίου τους.

Με επιστολή προς τους φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας, το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ενημερώνει τα μέλη του ότι δημοσιεύτηκε η Υπουργική Απόφαση για το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων (ΦΕΚ 2251Β/10.10.2011), σχολιάζοντας ότι '...δεν πρόκειται να αποδεχτούμε τη μετατροπή μας σε ζώα, ούτε θα επιτρέψουμε την επιβολή του νόμου της ζούγκλας...'.
Στην επιστολή επισημαίνονται τα εξής: .........

'Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος παρά τις εποικοδομητικές προτάσεις του ΠΦΣ με ακατανόητη εμμονή προχώρησε στην έκδοση μιας απαράδεκτης ανεφάρμοστης και χαοτικής απόφασης για το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων.

Η απόφαση προωθεί τον νόμο της ζούγκλας, δημιουργεί συνθήκες χάους στις εφημερίες, αγνοεί την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, τις σχετικές οδηγίες της Ε. Ε., και βάζει σε κίνδυνο την υγεία τόσο των φαρμακοποιών όσο και των ασθενών.
Εισάγει εξοντωτικό ανταγωνισμό, Λέμε όχι στις αυταρχικές και χαοτικές πρακτικές και καλούμε τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους α ακυρώσουν αυτή τη λογική με τις ενέργειες τους.

Οι Σύλλογοι καλούνται να συνεχίσουν την εφαρμογή του ισχύοντος ωραρίου, ενισχύοντας τις εφημερίες του Σαββάτου, Δευτέρας, Τετάρτης και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, την εποχικότητα (καλοκαίρι – χειμώνας), τις απομακρυσμένες περιοχές κ.λπ.

Κριτήριό μας η εξυπηρέτηση του κοινού μέσω ενός οργανωμένου συστήματος εφημεριών.

Επιλογή

Σε περίπτωση που κάποιοι (ελάχιστοι) φαρμακοποιοί υποκύψουν στον πειρασμό να αξιοποιήσουν τις νέες απαράδεκτες ρυθμίσεις του υπουργείου, δεν μπορούν να κάνουν επιλογή ωρών λειτουργίας και επιβάλλεται να είναι οι ίδιοι αυτοπροσώπως στο φαρμακείο όλες τις ώρες που αυτό είναι ανοικτό.

Σε διαφορετική περίπτωση, υποπίπτουν σε διοικητική και πειθαρχική παράβαση που μπορεί να αποδειχθεί με ελέγχους από συνεργεία των Συλλόγων και από τα οικεία Αστυνομικά Τμήματα.

Σημειώνουμε ότι η μη τήρηση του ωραρίου συνεπάγεται αυτόματα ποινή με ένα μήνα κλείσιμο του φαρμακείου και σε περίπτωση υποτροπής, ποινή έως έξι μήνες.

Προσφυγή

Ο ΠΦΣ προσφεύγει αμέσως στη Δικαιοσύνη κατά του κύρους της Υπουργικής Απόφασης.

Συγχρόνως προσφεύγει σε αναφορά προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, γιατί η Απόφαση παραβιάζει ωμά την προστασία της υγείας των φαρμακοποιών, υπαλλήλων και κυρίως των ασθενών.

Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε τη μετατροπή μας σε ζώα, ούτε θα επιτρέψουμε την επιβολή του νόμου της ζούγκλας.

Καλούμε τους φαρμακοποιούς να μην υποκύψουν και να ακολουθήσουν τις ώρες λειτουργίας που θα ορίσουν οι Σύλλογοι ανά περιοχή.

Σας ενημερώνουμε ότι καμία αλλαγή δεν θα γίνει έως ότου το νέο ωράριο υπογραφεί από τους αντίστοιχους περιφερειάρχες'.

iatronet

Θα μεταδοθεί κανονικά το Ολυμπιακός - Ντόρτμουντ

Με ανακοίνωση της η ΠΟΣΠΕΡΤ έδωσε την λύση στο ζήτημα της μετάδοσης του αγώνα Ολυμπιακός - Ντόρτμουντ, καθώς ξεκαθάρισε πως οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ μπορούν να εργαστούν από τις 21:30 για να καλύψουν τις ανάγκες της τηλεοπτικής μετάδοσης της αναμέτρησης.

ΘΡΥΛΕ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΤΟ ΤΡΙΠΟΝΤΟ.



Κλείνουν το Alter Συμφωνία Μπόμπολα - Ψυχάρη

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΗΜΕΡΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΛΤΕΡ - ΕΝΟΧΛΟΥΣΕ ΤΟ MEGA...

Ραγδαίες εξελίξεις σε εκδοτικό και επιχειρηματικό επίπεδο αναμένονται το αμέσως προσεχές διάστημα, μετά τα όσα είπε σήμερα ο πρωθυπουργός για τον τηλεοπτικό σταθμό Alter. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Παπανδρέου συμφώνησε και δέχθηκε την εισήγηση Ψυχάρη και Μπόμπολα για το κλείσιμο του τηλεοπτικού σταθμού Alter.

Όπως αναφέρουν απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες από το περιβάλλον των δυο μεγαλο-εκδοτών επιμένουν ότι ζήτησαν από τον Γ. Παπανδρέου να κλείσει άμεσα ο τηλεοπτικός σταθμός Alter, διότι όπως του είπαν δημιουργεί αναταράξεις στον χώρο των ΜΜΕ και των διαφημιστικών εταιρειών.
Μάλιστα επισήμαναν ότι είναι σκανδαλώδες να ..........

χρωστάει εκατομμύρια ευρώ στην αγορά και τις τράπεζες και να του επιτρέπεται να λειτουργεί χωρίς πρόβλημα.

Στο πλαίσιο αυτό ο Στ. Ψυχάρης προχώρησε ένα βήμα παραπάνω λέγοντας ότι κανονικά "θα πρέπει το κράτος να προσχωρήσει σε άρση της τηλεοπτικής αδείας του τηλεοπτικού σταθμού Alter". Κατά συνέπεια η σημερινή αποστροφή του Παπανδρέου για τον εν λόγω τηλεοπτικό σταθμού δεν σημαίνει τίποτε άλλο από την αποδοχή της εισήγησης των δυο εκδοτών.

Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι η Παρασκευή θα είναι η τελευταία ημέρα λειτουργίας του Alter επειδή ο Παπανδρέου υποσχέθηκε γρήγορες εξελίξεις, αλλά και επειδή ο Γιαννίκος δεν πρόκειται και πάλι να πληρώσει...

Fimotro

Ζήσε τη στιγμή


Αν και μπορεί να μην το έχετε παρατηρήσει, σίγουρα όμως έχετε βιώσει εκείνες τις υπέροχες, μοναδικές στιγμές, που, απολαμβάνοντας ένα τοπίο, το χαμόγελο ενός αγαπημένου προσώπου, την ευτυχία από ένα χάδι ή ένα ζεστό βλέμμα ζήσατε την «πληρότητα», ένα αίσθημα, σαν να μπήκατε σε μια άλλη υπαρξιακή διάσταση.
Ολοι έχουμε να θυμηθούμε τέτοιες ανεπανάληπτες στιγμές, στιγμές που χάθηκε το βλέμμα μας σε ένα δειλινό στην κοκκινισμένη θάλασσα και που, στιγμιαία, ξεχάσαμε όλες τις σκοτούρες, τα προβλήματα και τα άγχη μας.................... Οι περισσότεροι, όμως, δεν παρατηρούμε, δηλαδή δεν αξιολογούμε και δεν αναρωτιόμαστε γιατί νιώσαμε έτσι, γιατί, βέβαια, συστατικό στοιχείο της θάλασσας δεν είναι η ψυχική μας γαλήνη, ούτε η χαρά. Απλά είναι η στιγμή , που εμείς καταφέρνουμε ασυνείδητα να ακινητοποιήσουμε το νου και να έλθουμε σε μια πραγματική επαφή με τον βαθύτερο εαυτό μας και τις ανάγκες του.
Ο νους είναι αεικίνητος. Σκέψεις ταράζουν το μυαλό μας ασταμάτητα, τριγυρίζουν στο παρελθόν, ανακαλύπτουν λάθη, ενοχές και πικρίες ή τρέχουν στο μέλλον και μας γεμίζουν άγχος για τα απρόβλεπτα, που μας περιμένουν. Το μυαλό μας ελάχιστα και με πολύ κόπο συγκεντρώνεται στο παρόν, στη στιγμή, κι αν το καταφέρει, αυτό γίνεται με πολύ κόπο. Η αφηρημάδα ή η απορρόφηση εκτός χρόνου είναι η αγαπημένη απασχόληση της σκέψης μας, κι ας μας στενοχωρεί πάρα πολύ.
Παρόλ αυτά, αν και όλοι ξέρουμε ότι ζούμε το τώρα, πως το παρελθόν δεν υπάρχει και, ότι το μέλλον είναι απλά άγνωστο, δεν στρέφουμε την προσοχή μας σ αυτό. Ίσως να ευθύνεται η παιδεία και η κουλτούρα του δυτικού πολιτισμού, που δεν θεωρεί σημαντικά τα συναισθήματα και την φυσική ροή των καταστάσεων στη ζωή αλλά τη λογική και την προετοιμασία, με βαρύ μάλιστα συναισθηματικό οπλοστάσιο, για κάθε πιθανό και ενδεχόμενο κίνδυνο. Προετοιμαζόμαστε τόσο πολύ για να μην νιώσουμε στενοχώρια, που καταλήγουμε να στενοχωριόμαστε και να φοβόμαστε συνεχώς.

Η περιπλάνηση του νου στο παρελθόν και στο μέλλον σπάνια γίνεται με θετικό και ευχάριστο τρόπο. Συνήθως εστιαζόμαστε σε τρομακτικά πράγματα, που νομίζουμε, ότι βιώσαμε και, ότι μας περιμένουν στο μέλλον πολύ χειρότερα. Ετσι, προετοιμαζόμαστε συνεχώς να περπατήσουμε τα δύσβατα μονοπάτια της ανασφάλειας και του πιθανού πόνου και αγνοούμε τις καλές στιγμές, που θα έλθουν, καταλυτικές όμως για την φυσική εξέλιξη της ζωής μας. Προοικονομούμε, επίσης, τα συναισθήματα, που θα νιώσουμε, βιώνοντας φαντασιακές δυσκολίες και ξεχνούμε ότι η φύση μας έχει προικίσει με μηχανισμούς δύναμης και προσαρμογής. Αλλωστε, τίποτε δεν είναι μόνο καλό ή μόνο κακό, αρκεί να βρούμε λίγο, ελάχιστο, κουράγιο και να ανασύρουμε τα καλά στοιχεία, που υπάρχουν ακόμα και στον χειρότερο πόνο.
Αλλωστε, πολλές φορές, οι χειρότεροι εφιάλτες εκφράζονται με πολύ ηπιότερο τρόπο, όταν γίνουν πραγματικότητα.
Ομως, η ομορφιά της ζωής βρίσκεται στη στιγμή. Ο γυρισμός στο παρελθόν έχει μόνο νοσταλγία, δηλαδή παράπονα και ενοχές, η περιπλάνηση στο μέλλον φέρνει άγχος, φόβο και θυμό. Το παρόν έχει αξία , αυτό μας το έχουν μεταδώσει πολύ καλά οι λογοτέχνες, οι ποιητές και οι φιλόσοφοι, γιατί τότε και μόνο ο βαθύτερος εαυτός είναι ευτυχισμένος, γαλήνιος και ήρεμος. Τότε πραγματικά νιώθουμε ότι ο χρόνος δεν έχει αξία, πως είναι μια ανθρώπινη κατασκευή και πως η ροή της ευτυχίας δεν μπορεί να περιορισθεί σε χρονικά πλαίσια. Αυτές τις στιγμές ο Σέλεϊ τις ονόμασε «μαγεία της καρδιάς». Αυτή τη γνώση και την κατανόηση προσφέρει ο φιλοσοφικός διαλογισμός, η ανατολική σκέψη και, στην ψυχοθεραπεία, οι ασκήσεις χαλάρωσης και οραματισμού, να « κατεβάσουμε δηλαδή τον διακόπτη», να σταματήσουμε την άστοχη και κουραστική περιπλάνηση του νου μας.
Τώρα που τέλειωσαν οι καλοκαιρινές διακοπές και θυμόμαστε ακόμα αυτές τις στιγμές, ας τις αξιολογήσουμε μέσα από αυτή την οπτική. Ίσως κάπου να μας βοηθήσουν.
Ευχαριστώ τον "φιλο" που μου έδωσε το ερέθισμα να γράψω αυτο το άρθρο.....
ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΜΕΓΑΛΕ!!!!!ΟΛΑ ΠΕΡΝΑΝΕ ΜΕ ΕΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΟ

-

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 19ης Οκτωβρίου 2011

ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΟΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ