Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

«Νέα Κυβέρνηση» όπως «Δεσποινίς ετών…39!»

Άρθρο του καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου στο Φιλιατρά News

Θα μου πείτε πού τη θυμήθηκα εκείνη την σπαρταριστή και συνάμα δραματική κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου με τον Βασίλη Λογοθετίδη, που έσπασε ταμεία και…κόκαλα το 1954 και τη συνδέω με την ΝΕΑ Ελληνική Κυβέρνηση;
Συνειρμικά μου ήρθε στο νου χτες καθώς άρχισε στη Βουλή (πάλι από Deja vu υποφέρω) η ΣΥΖΗΤΗΣΗ για την ψήφο εμπιστοσύνης στην «Νέα Κυβέρνηση» του κ Λουκά Παπαδήμου…

Συνειρμικά μου ήρθε καθώς είδα τον νέο μας Πρωθυπουργό .........

κ Λουκά Παπαδήμο, (γνωστό εντός και εκτός Ελλάδος τραπεζικό στέλεχος, φίλα προσκείμενο στο ΠΑΣΟΚ) Πρόεδρο της «Νέας Κυβέρνησης» πλαισιωμένο από τους 2 «παλιούς» αντιπροέδρους της πρόσφατα «παραιτηθείσης» Κυβέρνησης κκ Πάγκαλο και Βενιζέλο και από άλλους 37 Υπουργούς της «Παλαιάς» Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ του ήδη αποχωρήσαντος από τον πρωθυπουργικό θώκο (όχι όμως όπως διαπιστώσαμε και από την καρέκλα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ) κ Παπανδρέου…

Συνειρμικά μου ήρθε καθώς θυμήθηκα (έ, ρε, μνήμη που διαθέτω!) ότι δεν συμπληρώθηκαν ούτε ΔΕΚΑ 24ωρα από την απονομή ΨΗΦΟΥ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ στην «Παλιά Κυβέρνηση» του ΠΑΣΟΚ του κ Παπανδρέου με 153 ΝΑΙ…
Η «Νέα Κυβέρνηση» που υποτίθεται ότι θα ήταν «ευέλικτη, με μικρό αριθμό Υπουργών, ελάχιστων Αναπληρωτών και ΚΑΘΟΛΟΥ Υφυπουργών» προέκυψε σε σχήμα σχεδόν 50 μελών όπου φιγουράρουν 6 του ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥ Κόμματος της «Νέας» Νέας Δημοκρατίας του κ Σαμαρά και 4 του ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥ Κόμματος του ΛΑΟΣ του κ Καρατζαφέρη…

Στη «Νέα Κυβέρνηση» συμμετέχουν 39 (διορθώστε με εάν κάνω λάθος στο μέτρημα) εν ενεργεία Υπουργοί, Αναπληρωτές Υπουργοί και Υφυπουργοί της «Παλιάς» Κυβέρνησης του κ Παπανδρέου οι οποίοι είχαν βαπτισθεί στην «αιώνια Κολυμβήθρα του Σιλωάμ της Ελληνικής Βουλής» μόλις 10 μέρες πριν!
Τι ακριβώς ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ θα ανακοινωθεί, στα πλαίσια των προβλεπόμενων Κοινοβουλευτικά πολιτικών τοποθετήσεων, από τους 39 ΝΕΟΥΣ «παλιούς» ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ στη Βουλή;
Ποια συναισθήματα θα διακατέχουν τον ψυχικό κόσμο του κ Πετσάλνικου καθώς θα βλέπει τη Νέα Κυβέρνηση από τον Προεδρικό θώκο της Βουλής;
Υπάρχει, άραγε, κανείς που περιμένει αυτή η «Νέα-Παλιά» Κυβέρνηση να μας σώσει και αφού μας «σώσει» να κάνει εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου για να εκλέξουμε…ΝΕΑ Κυβέρνηση;

Κλείνω υπενθυμίζοντας στους παλιούς και γνωστοποιώντας στους νέους ότι ο ίδιος ο Αλέκος Σακελλάριος γύρισε ξανά την ταινία το 1968 με πρωταγωνιστή τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, και τίτλο:
Ο Ρωμιός έχει…φιλότιμο!

Ψήφισμα του επιμελητηρίου για το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων-ΔΕΗ

Στις 10 Νοεμβρίου 2011 συνήλθαν στην Καλαμάτα, με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου της πόλης, οι εκπρόσωποι όλων των κοινωνικών φορέων της περιοχής και συγκεκριμένα: ..........

Δήμος Καλαμάτας, Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, Επιμελητήριο Μεσσηνίας, Παράρτημα Μεσσηνίας του ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ Μεσσηνίας, Λογιστικός Φοροτεχνικός Σύλλογος Ν. Μεσσηνίας, Παράρτημα Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ, Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, Ομοσπονδία Επαγγελματικών-Βιοτεχνικών-Εμπορικών Σωματείων Καλαμάτας & Ν. Μεσσηνίας, Συντονιστικό Όργανο Παραγωγικών Τάξεων Μεσσηνίας, Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας, Εμπορικός Σύλλογος Φιλιατρών, Παμμεσσηνιακός Σύνδεσμος Ελαιοτριβέων Ν. Μεσσηνίας, Σωματείο Υπαλλήλων Δήμου Καλαμάτας, Σωματείο Τμήμα Καλαμάτας της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, Σύλλογος Κτηματομεσιτών Ν. Μεσσηνίας, Σύλλογος Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Μεσσηνίας, Σύνδεσμος Ιδιοκτητών ΤΑΞΙ ΔΧ Καλαμάτας, Σύνδεσμος Εργολάβων Ηλεκτρολόγων Εγκαταστατών Ν. Μεσσηνίας, Σύνδεσμος Εγκαταστατών Υδραυλικών Ν. Μεσσηνίας, Σύλλογος Βιβλιοχαρτοπωλών Ν. Μεσσηνίας και πολίτες της Καλαμάτας.

Θέμα της συνάντησης ήταν η διερεύνηση και αντιμετώπιση των προβλημάτων, που γεννά το έκτακτο ειδικό τέλος επί των ακινήτων, που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ και συναρτάται με την εξόφληση του ηλεκτρικού ρεύματος και τις επιπτώσεις του στην τοπική κοινωνία και οικονομία. Μετά τη συζήτηση, που διεξήχθη, οι φορείς της περιοχής μας, σε πλήρη ομοφωνία, αποφάσισαν να θέσουν προς την κυβέρνηση τα ακόλουθα:
Το έκτακτο ειδικό τέλος, αποτελεί ένα εν πολλοίς ακατανόητο, άδικο και άνισα επιβαλλόμενο βάρος στα άτομα και τις οικογένειες αφού:

• Επιβάλλεται αδιακρίτως ακόμη και σε ανέργους, δηλαδή σε πολίτες που στις μέρες μας αγωνιούν για την επιβίωσή τους, σε περιβάλλον μηδενικής ζήτησης εργασίας και προγραμματίζουν το μέλλον τους…. ως οι μετανάστες της νέας χιλιετίας. Επιβάλλεται ακόμη και σε άτομα με ειδικές ανάγκες, που αντί να προστατεύονται εκτίθενται έτσι στον κίνδυνο να απολέσουν τα ελάχιστα περιουσιακά στοιχεία, στα οποία βασίζεται η επιβίωσή τους, ελλείψει επαρκών μηχανισμών κοινωνικής φροντίδας.

• Απειλεί να προκαλέσει τις μεγαλύτερες κοινωνικές αντιδράσεις και κλυδωνισμούς, ανάλογους με τη στέρηση του ηλεκτρικού ρεύματος, ως στοιχειώδους κοινωνικού αγαθού, να βυθίσει συνανθρώπους μας σε συνθήκες ανέχειας και τριτοκοσμικής καθημερινότητας, αλλά και να ανατρέψει και διαστρεβλώσει τις σχέσεις Πολιτείας-πολίτη (συμπαρασύροντας τη σχέση ΔΕΗ-πελάτη), δεδομένου ότι πλέον οι αδυνατούντες να καταβάλουν το τέλος θα διακόπτουν τη σχέση τους με τη ΔΕΗ, θα διαφεύγουν της καταβολής του τέλους και θα λαμβάνουν ρεύμα λαθραία από τους γείτονες, που δεν θα μπορούν σε ηθικό επίπεδο να αρνηθούν τη λαθραία παροχή σε όσους είναι πράγματι αναξιοπαθούντες.

Όσον αφορά στις επιχειρήσεις, η κατάσταση είναι παράλογη και τραγελαφική αφού:
οι βιοτεχνικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις απαλλάσσονται από το έκτακτο ειδικό τέλος, ενώ στην πράξη βρίσκονται αντιμέτωπες με μια ιδιαίτερα επαχθή υποχρέωση, που πηγάζει από την… απαλλαγή αυτή (όσο οξύμωρο και αν είναι κάτι τέτοιο), οι οικείες διατάξεις προβλέπουν καταβολή του μη οφειλόμενου ποσού του τέλους και επιστροφή του από την αρμόδια ΔΟΥ, άγνωστο πότε ....

Με την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου και δεδομένης πλέον της παντελούς αδυναμίας των μεταποιητικών επιχειρήσεων, που ασχολούνται με τα προϊόντα της ελιάς, τα οποία και αποτελούν την κύρια μεταποιητική παραγωγή της περιοχής μας, να καταβάλουν το ποσό του τέλους, υπάρχει ο άμεσος κίνδυνος να διακόπτεται η παροχή ρεύματος κατά την πιο κρίσιμη περίοδο λειτουργίας και οι επιχειρήσεις αυτές ουσιαστικά να καταστρέφονται...

Τα παραπάνω πείθουν, ότι το έκτακτο τέλος μέσω της ΔΕΗ είναι απόλυτα παράλογο, άδικο, επικίνδυνο για την κοινωνική συνοχή και καταστροφικό για την Οικονομία. Ιδιαίτερα στις τοπικές οικονομίες, όπως η δική μας, που μαστίζονται από την κρίση και αγωνίζονται σκληρά για να επιβιώσουν, η επιβολή του τέλους αυτού το καθιστά μέτρο καταστροφικό και παντελώς ανακόλουθο με τους στόχους, στους οποίους υποτίθεται ότι οι δανειστές μας (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) στοχεύουν.

Άμεση και επιτακτική είναι κατά συνέπεια η ανάγκη κατάργησής του. Καλούμε τη νέα Κυβέρνηση συνεργασίας να κατανοήσει την ανάγκη αυτή και ν’ ανταποκριθεί το συντομότερο δυνατό στο Δίκαιο και Ηθικά αυταπόδεικτο αίτημά μας και να μη στερήσει από τους Έλληνες πολίτες το Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα τους να κάνουν χρήση του πλέον αναγκαίου και από τα ελάχιστα εναπομείναντα κοινωνικά αγαθά που τους προσφέρει η πολιτεία.

Πρώτη δικαστική απόρριψη αίτησης μη πληρωμής του έκτακτου τέλους ακινήτων

Απερρίφθη από το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκη η αίτηση προσωρινής διαταγής που είχε υποβάλει 90χρονη συνταξιούχος αναφορικά με το έκτακτο τέλος ακίνητης περιουσίας. Η υπόθεση πάει για τις 8 Φεβρουαρίου του 2012, οπότε θα εκδικασθούν τα ασφαλιστικά μέτρα.

Η 90χρονη προσέφυγε στα πολιτικά δικαστήρια δηλώνοντας αδυναμία να καταβάλει το έκτακτο τέλος συνολικού ύψους 1.104 ευρώ και ζητώντας την προσωρινή παροχή προστασίας, ώστε να μην της διακοπεί το ρεύμα από τη ΔΕΗ.
Όπως ανέφερε, η σύνταξή της ανέρχεται σε ..........

900 ευρώ μηνιαίως, από τα οποία 500 πληρώνει σε γυναίκα που τη φροντίζει, ενώ δεν διαθέτει άλλα περιουσιακά στοιχεία και έσοδα. Υποστήριξε δε ότι η επιβολή του τέλους με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι αντισυνταγματική, παράνομη και καταχρηστική.

Ο δικηγόρος της δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει τον δικαστικό αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση της ηλικιωμένης γυναίκας.

in.gr

ΣΧΟΛΙΟ
Ωραία δικαιοσύνη... Στην απόλυτη υπηρεσία του Υπουργού Οικονομικών Βαγγέλη Βενιζέλου!!!

Προχωράνε οι εργασίες στο νέο λύκειο Φιλιατρών

Προχωράνε με εντατικούς οι διαδικασίες οικοδομικές εργασίες στο νέο Λύκειο Φιλιατρών όπου στο ισόγειο εσωτερικό του έχουν γίνει τα χωρίσματα για τις αίθουσες αλλά και έχει σοβατιστεί. Στους δυο ορόφους του όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες έχουν τοποθετηθεί τα τούβλα γύρω γύρω στις άκρες του κάθε ορόφου ενώ όπως φαίνεται στην εικόνα δεν υπάρχουν ακόμα τα χωρίσματα εσωτερικά του κτηρίου για τις αίθουσες διδασκαλίας.
Πάντως οι εργασίες προχωράνε, και εκτός .........

απροόπτου, του χρόνου με την νέα σχολική χρονιά το κτήριο και ο περιβάλλον χώρος θα έχει παραδοθεί για να λειτουργήσει το σχολείο.

Ωστόσο στον περιβάλλοντα χώρο ολοκληρώθηκαν και οι εργασίες κατασκευής των νέων κερκίδων καθώς οι παλιές έχουν κατεδαφιστεί και οι νέες έχουν έρθει πιο μπροστά σε σχέση με τις προηγούμενες αλλά οι νέες όμως είναι σαφώς μικρότερες σε σχέση με την προηγούμενη θέση τους όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες που τράβηξε ο συνεργάτης μας για εσάς.

Την εργολαβία για τις κερκίδες έχει αναλάβει ο συμπολίτης μας Νίκος Νικολόπουλος ο οποίος μίλησε στον συνεργάτη μας και είπε ότι σύμφωνα με την μακέτα όπου έχει δει ο όλος χώρος μαζί με το κτήριο του νέου λυκείου όταν ολοκληρωθεί θα αποτελεί ένα στολίδι για την πόλη μας.

Σε πτώση η τιμή του λαδιού.

Πτωτικά κινείται αυτές τις μέρες η τιμή του λαδιού γεμίζοντας με απογοήτευση τους παραγωγούς που περίμεναν κάτι καλύτερο με δεδομένο ΄το είμαστε στην αρχή της ελαιοκομικής περιόδου.
Έτσι οι τιμές του Ελαιολάδου κυμαίνονται...........

από 2,10 έως 2,05 ευρώ το κιλό.

Μόνο με εργόσημο θα πληρώνονται οι εργάτες στα χωράφια και η ασφαλίση τους στον ΟΓΑ

Η ασφάλιση των ημεδαπών ή αλλοδαπών που ασχολούνται με γεωργικές- κτηνοτροφικές εργασίες σε επιχειρήσεις-εκμεταλλεύσεις θα γίνεται στο εξής αποκλειστικά και υποχρεωτικά μέσω του εργόσημου. Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του νόμου οι εργάτες γης ασφαλίζονται στον ΟΓΑ ανεξαρτήτως των ημερών εργασίας τους ανά έτος, ασφαλίζονται δηλαδή ακόμη και αν απασχολούνται περιστασιακά.

Οι ημέρες εργασίας των εργατών γης υπολογίζονται .........

ανά έτος με βάση τις αμοιβές τους (τις οποίες έχουν λάβει με εργόσημο) και προκύπτουν από τη διαίρεση του συνόλου των καταβληθεισών εντός του έτους αμοιβών δια του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη τής 31ης Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, θεωρούνται δε ως πραγματοποιηθείσες κατά το μήνα εξόφλησης των εργοσήμων.

Οι απασχολούμενοι που έχουν πραγματοποιήσει 150 ημέρες εργασίας και άνω κατ' έτος -υπολογισθείσες σύμφωνα με τις ως άνω διατάξεις - ασφαλίζονται στον ΟΓΑ για ολόκληρο το έτος.
Για τους εργαζόμενους που έχουν πραγματοποιήσει ημέρες εργασίας λιγότερες των 150 κατ' έτος - υπολογισθείσες σύμφωνα με τις ως άνω διατάξεις -, ο χρόνος ασφάλισής τους υπολογίζεται σε μήνες, οι οποίοι προκύπτουν από τη διαίρεση του συνόλου των ημερών εργασίας δια του 25.

Υπόλοιπο ημερών εργασίας άνω των 12, ανά έτος, λογίζεται ως μήνας.Όλοι οι ως άνω ασφαλιζόμενοι κατατάσσονται αυτεπάγγελτα, για κάθε έτος απασχόλησής τους, στη μεγαλύτερη δυνατή ασφαλιστική κατηγορία του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης, ανάλογα με το συνολικό ύψος των εισφορών που έχουν καταβάλει εντός του έτους.

Ημέρες εργασίας άνω των 300 κατά έτος, υπολογισθείσες κατά τα ανωτέρω, δεν λαμβάνονται υπόψη και δεν μεταφέρονται σε άλλο έτος.

Συνεπώς, στο εξής, ο χρόνος ασφάλισης στον ΟΓΑ των εργατών γης θα υπολογίζεται ανά έτος και αποκλειστικά και μόνο με βάση τις συνολικές αμοιβές που θα έχουν λάβει με εργόσημο εντός του έτους, θα προκύπτει δε από τον παρακάτω τρόπο υπολογισμού:
Ημέρες ασφάλισης έτους = Σύνολο αμοιβών έτους / Η.Α.Ε. (31ης Δεκεμβρίου προηγουμένου έτους)

Στην περίπτωση που οι ημέρες ασφάλισης είναι 150 και άνω, ο απασχολούμενος ασφαλίζεται στον ΟΓΑ για ολόκληρο το έτος (12 μήνες).
Στην περίπτωση που οι ημέρες ασφάλισης είναι κάτω των 150, οι μήνες ασφάλισης του έτους, προκύπτουν ως εξής:

Μήνες ασφάλισης έτους = Μέρες ασφάλισης έτους / 25
Ασφαλιστικές Εισφορές (παρ. 6 και 6Α του άρθρου 22 του ν. 3863/2010)
Οι παρακρατούμενες εισφορές για εργόσημα του ΟΓΑ (για τους εργάτες γης) έχουν οριστεί σε ποσοστό 10% επί του ποσού του εργοσήμου.

Οι ασφαλιστικές εισφορές για τους μήνες ασφάλισης κάθε έτους, υπολογίζονται με βάση τα ποσά ασφαλιστικών εισφορών που ισχύουν κατά το συγκεκριμένο έτος, ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία του απασχολούμενου. Οι ασφαλιστικές εισφορές κάθε έτους εξοφλούνται από τα ποσά που έχουν παρακρατηθεί, εντός του έτους, από τα εργόσημα του απασχολούμενου.

Στην περίπτωση των απασχολουμένων που ασφαλίζονται στον ΟΓΑ για ολόκληρο το έτος (δηλ. έχουν εντός του έτους 150 ημέρες εργασίας και άνω) και εφόσον τα παρακρατούμενα εντός του έτους ποσά δεν επαρκούν για την εξόφληση των ασφαλιστικών εισφορών ολόκληρου του έτους, οι υπόλοιπες οφειλόμενες για το έτος αυτό εισφορές καταβάλλονται υποχρεωτικά.

Για την καταβολή των υπόλοιπων οφειλόμενων εισφορών θα αποστέλλεται από τον ΟΓΑ στον ασφαλισμένο, στις αρχές του επόμενου έτους, ειδική ειδοποίηση καταβολής εισφορών.
Στην περίπτωση των απασχολουμένων με χρόνο ασφάλισης κάτω των έξι (6) μηνών ετησίως, εάν τα παρακρατηθέντα εντός του έτους ποσά δεν επαρκούν για την εξόφληση των ασφαλιστικών εισφορών των μηνών ασφάλισης του έτους, ισχυροί μήνες ασφάλισης θεωρούνται μόνο οι εξοφλημένοι μήνες και δεν αναζητούνται από τον ΟΓΑ οι εισφορές για τους υπόλοιπους μη εξοφλημένους μήνες του έτους.

Οι εισφορές αυτές (για τους μη εξοφλημένους μήνες) μπορούν να εξοφληθούν, σύμφωνα με τα ισχύοντα κατά το χρόνο καταβολής ποσά εισφορών, μόνο κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου, η οποία πρέπει να υποβληθεί πριν από την επέλευση ασφαλιστικού κινδύνου.

Το εργόσημο διατίθεται από τα ΕΛ.ΤΑ και τις Τράπεζες.

Διαμαρτύρονται οι εταιρείες για το Δεν Πληρώνω

Σημαντικό πλήγμα στα αποτελέσματα της Hochtief προκαλεί το κίνημα «Δεν πληρώνω» που σύμφωνα με την γερμανική κατασκευαστική εταιρεία αποκτά μαζικές διαστάσεις. Συγκεκριμένα, η γερμανική εταιρεία αναφέρει ότι καταγράφεται «συνεχής αποφυγή πληρωμής διοδίων» στους δύο αυτοκινητόδρομους που έχει κατασκευάσει στην Ελλάδα

Τα προ φόρων κέρδη τρίτου τριμήνου της διαμορφώθηκαν στα 333 εκατ. ευρώ, υπολειπόμενα ελαφρώς από τις εκτιμήσεις της αγοράς. Ο γερμανικός όμιλος προειδοποίησε όμως ότι το έτος μπορεί να κλείσει με ζημίες εάν δεν προχωρήσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η πώληση του χαρτοφυλακίου συμμετοχών της σε εταιρείες διαχείρισης αεροδρομίων, όπου περιλαμβάνεται και μερίδιο 49% του «Ελ. Βενιζέλος».

Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, η Hochtief είναι..........

μία από τις κατασκευαστικές εταιρίες που συνυπογράφουν επιστολή προς τον νέο υπουργό Μεταφορών κ. Μάκη Βορίδη για το συγκεκριμένο ζήτημα. Την επιστολή υπογράφουν επίσης η γαλλική Vinci και η ισπανική Ferrovial που έχουν επενδύσει σε ανακατασκευές οδικών δικτύων στην Ελλάδα.

Euro2day

Έρχονται τα εκκαθαριστικά για το ΕΤΑΚ του 2009 και τον ΦΑΠ του 2010

Το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων του... 2009 και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010 θα κληθούν μέσα στο επόμενο δίμηνο να πληρώσουν χιλιάδες φορολογούμενοι.

Mέχρι τον Ιανουάριο το υπουργείο Οικονομικών θέλει να έχει ολοκληρωθεί η είσπραξη του εναπομείναντος υπολοίπου των εσόδων από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων του έτους 2009, ύψους 100 εκατ. ευρώ, καθώς και η είσπραξη του συνόλου των εσόδων από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2010, ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Από τους 1,28 εκατομμύρια ιδιοκτήτες που θα ...........

παραλάβουν χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα για το ΕΤΑΚ του 2009, όσοι κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2009 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ θα κληθούν επιπλέον με τα ίδια εκκαθαριστικά σημειώματα να πληρώσουν και έκτακτη εισφορά, η οποία θα υπολογιστεί με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,1% έως και 0,9% επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων τους για την αξία που υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ.

Πάνω από 200.000 φορολογούμενοι οι οποίοι κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2010 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ θα παραλάβουν σημειώματα από τη ΓΓΠΣ, με τα οποία θα καλούνται να πληρώσουν τον ΦΑΠ.

Ο ΦΑΠ του 2010 θα υπολογιστεί με συντελεστές από 0,1% έως και 2% επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, μετά την αφαίρεση του αφορολόγητου ποσού των 400.000 ευρώ.

Επίσης, μέσα στις επόμενες οι φορολογούμενοι θα παραλάβουν 352.157 εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος, εκ των οποίων τα 79.123 είναι χρεωστικά. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου να καταβάλουν σε μία δόση φόρους 118,5 εκατ. ευρώ.

Τα 112.367 θα είναι πιστωτικά σημειώματα, όπου οι επιστροφές φόρου ανέρχονται σε 66,8 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι περίπου 500.000 φορολογούμενοι δεν έχουν παραλάβει ακόμα το εκκαθαριστικό τους.

Ακόμα, έρχονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες περίπου 800.000 πολυεκκαθαριστικά με έκτακτες εισφορές εισοδήματος, αντικειμενικών δαπανών και τέλη επιτηδεύματος.

Αν η βεβαίωση του φόρου έχει γίνει εντός του Νοεμβρίου, τότε η πληρωμή της πρώτης δόσης, που δεν μπορεί να μικρότερη των 300 ευρώ, θα πρέπει να γίνει μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

in.gr

ΥΠΟΙΚ: «Καμπάνα» για όσους δεν ζητούν απόδειξη

Επιβολή προστίμου 100 ευρώ σε βάρος των φυσικών προσώπων που θα διαπιστώνεται κατά τη διάρκεια ελέγχου ότι δεν ζητούν αποδείξεις για τις αγορές τους, προβλέπεται μεταξύ άλλων, στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση.

Το πρόστιμο θα καταβάλλεται εντός 10 ημερών σε οποιαδήποτε ∆ΟΥ, με έκπτωση 50%.

Επίσης, καθιερώνεται νέο point system για τις .........

παραβάσεις, όπου θεσπίζονται για πρώτη φορά «κίνητρα συμμόρφωσης», ενώ υπάρχουν ελαστικότερα πρόστιμα για τυπικές φορολογικές παραβάσεις.

Για τα πρόστιμα, θα προβλέπεται έκπτωση 40% αν το ποσό θα δίνεται σε δόσεις, 60% αν καταβληθεί εφάπαξ, ενώ θα δίνεται επιστροφή έως και 30% σε όσους πληρώνουν τα πρόστιμα.

Aυτά προβλέπονται μεταξύ άλλων στο φορολογικό νομοσχέδιο, που όπως αποφάσισε το οικονομικό επιτελείο, θα προχωρήσει τις αλλαγές σε δύο φάσεις.

Μεταξύ των αλλαγών που θα περάσουν σε πρώτη φάση θα είναι η υποχρεωτική χρήση της φοροκάρτας, καθώς και το «πόθεν έσχες» για όλα τα εισοδήματα.

Εν τω μεταξύ, από το 2012 οι φορολογούμενοι θα συμπληρώνουν σε νέα ειδικό έντυπο (Ε10) όλα τα έσοδα και τις δαπάνες που έχουν.
Συγκεκριμένα, θα πρέπει να δηλώνουν τα εισοδήματά τους από δάνεια, καθώς και τις αποταμιεύσεις τους στις τράπεζες.

Με αυτόν τον τροπο θα καταγράφονται οι περισσότερες συναλλαγές των πολιτών και το υπουργείο Οικονομικών ελπίζει ότι θα περιορίσει δραστικά τη φοροδιαφυγή, αποκαλύπτοντας όσους κρύβουν εισοδήματα και δαπάνες από την Εφορία.

Newpost

Πως να υπολογίσετε πόσο θα πληρώσετε το νέο χαράτσι

Οδηγίες από τον φοροτεχνικό Βαγγέλη Αμπελιώτη για να υπολογίσετε μόνοι σας πόσο θα σας κοστίσει το νέο χαράτσι.

Καταρχάς πάρτε μπροστά σας τον λογαριασμό της ΔΕΗ και ανατρέξτε στην πάνω αριστερή πλευρά που γράφει τα στοιχεία για τον φόρο ακίνητης περιουσίας.

Θα δείτε ότι αναφέρονται πρώτα τα τετραγωνικά μέτρα του σπιτιού σας, ακριβώς δίπλα η τιμή ζώνης και ακριβώς δίπλα ο συντελεστής παλαιότητας.

Για να βρείτε το νούμερο της τιμής ζώνης και .......

του συντελεστή παλαιότητας του σπιτιού σας δείτε τους παρακάτω πίνακες:

Συντελεστής ειδικού τέλους (€/τ.μ.)

Τιμή ζώνης

Παλαιότητα

Συντελεστής

0,5

για ευπαθείς ομάδες

έως 26 έτη

1

3

έως € 500

25-20 έτη

1,05

4

€ 501-1000

19-15 έτη

1,1

5

€ 1001-1500

14-10 έτη

1,15

6

€ 1501-2000

9-5 έτη

1,2

8

€ 2001-2500

4-0 έτη

1,25

10

€ 2501-3000

12

€ 3001-4000

14

€ 4001-5000

16

€ 5001 και άνω




Για παράδειγμα το σπίτι σας ειναι 80 τ.μ με τιμή ζώνης 1400.
Θα πρέπει να πολλαπλασιάσετε τα τ.μ με τον αριθμό 5 και το γινόμενο με τον συντελεστή παλαιότητας, πχ εάν το σπίτι σας είναι 8 ετων ο συντελεστής είναι 1,2.
Άρα 80Χ5=400 ευρώ Χ 1,2=480 ευρώ.

Τώρα εάν μένετε σε μια πιο "ακριβή περιοχή" ο συντελεστής της τιμής ζώνης ανεβάζει κατακόρυφα το κόστος για το χαράτσι.

ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΣΕ ΑΚΡΙΒΕΣ, ΜΕΣΑΙΕΣ ΚΑΙ ΦΤΗΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

- Νέο Ψυχικό
Σπίτι 80 τ.μ, 8 ετών θα πληρώσει 1536 ευρώ
80Χ16=1280 ευρώ Χ 1,2=1535 ευρώ.

- Χολαργός
Σπίτι 80 τ.μ., 8 ετών θα πληρώσει 960 ευρώ
80Χ10=800 ευρώ Χ 1,2=960 ευρώ

- Περιστέρι
Σπίτι 80 τ.μ., 8 ετών θα πληρώσει 480 ευρώ
80Χ5=400 ευρώ Χ 1,2=480 ευρώ.

Και αυτά μόνο για το 2011 καθώς το 2012 η τιμές των αντικειμενικών αξιών θα ακριβύνουν και το κόστος για το χαράτσι θα εκτοξευτεί.

Όπως δήλωσε στο Νewsit o φοροτεχνικός Βαγγέλης Αμπελιώτης "το τέλος ακινήτων επιβαρύνει όλες τις κατοικίες αλλά τα επαγγελματικά ακίνητα. Δεν εξαιρείται κανείς πλην των ακινήτων του δημοσίου και της εκκλησίας καθώς και των κοινωφελών ιδρυμάτων και σωματείων που έχουν φιλανθρωπικό ή κοινωνικό χαρακτήρα. Οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού θα πληρώσουν 0,50 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, δηλαδή οι πολύτεκνοι, οι επιδοτούμενοι άνεργοι και οι ανάπηροι και όχι όλοι όσοι περιλαμβάνονται στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

XΑΡΑΤΣΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΕ ΜΙΚΡΑ ΧΩΡΙΑ
"Ακόμη και στο χωριό ένα ακίνητο θα έχει τουλάχιστον 3 ευρώ ανά τ.μ. επιβάρυνση" αποσαφήνισε ο κύριος Αμπελιώτης. "Δεν εξαιρούνται δηλαδή όπως έγινε με το ΕΤΑΚ που τα μικρά χωριά είχαν επιβάρυνση 1 ευρώ ανά τ.μ. Σε κάθε περίπτωση λοιπον ακόμη και στο χωριό τα 100.τ.μ θα έχουν επιβάρυνση τουλάχιστον 300 ευρώ".

ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ
"Είναι ένα χαράτσι" εξηγεί ο φοροτεχνικός " το οποίο επιβαρύνει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα αν υπολογίσει κάποιος οτι στην εποχή μας το ακίνητο είναι η στέγη που έχει ληφθεί με δάνειο και οι περισσότεροι χρωστούν το σπίτι τους στις τράπεζες. Δηλαδή ξαναγοράζουμε το σπίτι μας για δεύτερη φορά".

ΑΚΟΜΗ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
"Για το 2012 με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών τότε το ακίνητο που επιβαρύνεται με 20 ευρώ το τ.μ. μπορει να φτάσει και τα 30 ευρώ το τ.μ." δήλωσε τέλος ο κύριος Αμπελιώτης. ' Ενα ακινητο σε μια μέση περιοχή στο Περιστέρι που σήμερα ειναι στα 5 ευρώ το τ.μ. με μια αύξηση 30% στις αντικειμενικές θα πάει 6,5 το τ.μ. και με τον διορθωτικό συντελεστή θα πάει 7,5 με 8 ευρώ το τετραγωνικό άρα 100 τ.μ θα έχουν 800 ευρώ. Θα πληρώσουμε δηλαδή έναν μισθό μόνο του χρόνου για ένα σπίτι σε μια μέση περιοχή".

Newsit

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 15ης Νοεμβρίου 2011

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.




Δείτε και τα πρωτοσέλιδα από τις Αθηναϊκές εφημερίδες.