Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Άλλο «άνθρωποι» και άλλο…λεφτά!

Άρθρο του Καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου στο Φιλιατρά News.

Θα μπορούσα, με αφορμή και την νέα (;) Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (με ελαχίστη συμμετοχή «Νέας» ΝΔ και ΛΑΟΣ) να ξεκινήσω με το γνωστό άσμα όπου κυριαρχεί η αγγλική «λέξη κλειδί» money, καθώς στο συγκεκριμένο τραγούδι ακούμε επαναληπτικά το...Money, money, money, money!
H, εάν θέλετε, παραμένοντας στο πνεύμα του Αγγλοσαξονικού προσανατολισμού θα μπορούσα να επικαλεσθώ τη γνωστή φράση που διατείνεται ότι...Money makes the world go round...
Το αποφεύγω όχι γιατί με βρίσκει αντίθετο το συγκεκριμένο ..........

πνεύμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και χρηματοδοτικής υποστήριξής τους...Κάθε άλλο!
Το κάνω επειδή, στα αυστηρά πλαίσια της ακαδημαϊκής δεοντολογίας και των απαιτήσεων της Επιστήμης, της υπεύθυνης, συνετής, επίμονης και υπομονετικής αναζήτησης της Αλήθειας ΔΕΝ επιθυμώ να παραβλέψω το γεγονός ότι εδώ και δεκαετίες τα πάντα ελέγχονται από ΤΟ ΧΡΗΜΑ και από αυτούς που το κατέχουν (στους Έλληνες «έχοντες» θυμίζω το στίχο «…τα λεφτά, τα λεφτά τι θα τα κάνεις κάποια μέρα θα…πεθάνεις!»)
Σωστό ή λάθος;
Εξαρτάται καθότι, όπως έλεγε ένας σοφός καθηγητής μου, «Τα λεφτά δεν είναι…Ευτυχία! Εάν όμως έχεις πολλά αγοράζεις όση και όποια ευτυχία θέλεις…όποτε θέλεις!!!»

Ο μάνατζερ-ηγέτης του μέλλοντος, είχε γράψει πριν τρεις σχεδόν δεκαετίες ο David Lilienthal, «θα πρέπει να συνδυάζει στην προσωπικότητά του τη ρωμαλέα, ρεαλιστική ποιότητα του ανθρώπου της δράσης με την ενόραση του καλλιτέχνη, του θρησκευτικού ηγέτη, του ποιητή που έχει την ικανότητα να ερμηνεύει τις πράξεις του στον εαυτό του. Μόνος του. ο άνθρωπος της δράσης ή ο άνθρωπος του στοχασμού, δεν επαρκεί καθώς και τα δύο χαρακτηριστικά απαιτούνται από τις προκλήσεις του μέλλοντος που έρχεται...»
Τώρα πια εκείνο το «μέλλον» είναι αναμφισβήτητα…παρόν!
Στην αδυναμία των τότε Συμμάχων της Αμερικής, κυρίαρχα της Αγγλίας, να φανούν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους θεσμικούς χρηματοδότες τους για τα υπέρογκα έξοδα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο Calvin Coolidge, απευθυνόμενος στην Ένωση Ιδιοκτητών-Εκδοτών Εφημερίδων στην Ουάσιγκτον το 1925 δήλωνε αποκαλυπτικά και απροκάλυπτα “They hired the money, didn’t they? “
Σε ελληνική ελεύθερη απόδοση είπε «Τα χρήματα τα δανείστηκαν, έτσι δεν είναι;»
Αυτό μας λέει και η… τρόικα!
Ναι, έτσι είναι, κάθε φορά που κάποιος έχει μια ανάγκη και ζητά δάνειο ή μια καλή ιδέα και αναζητά τον χρηματοδότη του...Αρκεί φυσικά και ο χρηματοδότης να διακρίνεται από την απαιτούμενη ικανότητα ορθής εκτίμησης μιας καλής επιχειρηματικής δραστηριότητας , ενός μελλοντικά παραγωγικού και κερδοφόρου επιχειρηματικού σχεδίου...Αλήθεια, πόσο άσχημα ένοιωσε τελικά ο Τραπεζίτης που κρατούσε στο συρτάρι του την ιδέα της “ ξηρογραφικής αναπαραγωγής γραπτών κειμένων “ αδυνατώντας να εκτιμήσει τις προεκτάσεις της πρωτοπόρου ανακάλυψης της XEROX για τα ΦΩΤΟΤΥΠΙΚΑ μηχανήματα που - μέχρι σήμερα - ( για το αύριο της ηλεκτρονικής αναπαραγωγής μηνυμάτων και κειμένων θέλω να είμαι επιφυλακτικός ) αποτελούν αναπόσπαστα εργαλεία στην καθημερινή μας πραγματικότητα ;

Μήπως, όμως, ο Coolidge προσπέρασε άθελά του και ίσως απρόσεκτα αυτό που με τόση κομψότητα είχε γράψει στον Α΄ Ολυνθιακό του ο μεγάλος της δικιάς μας αρχαιότητας ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ κερδίζοντας και την πρωτιά σε ότι αφορά την ιστορική νομοτέλεια της χρηματοδότησης αναγκαίων ή και πρωτοποριακών εθνικών ή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων-
«Δει δε χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων...»

Αυτές οι οικονομικού και κοινωνιολογικού περιεχομένου και προεκτάσεων σοφές λέξεις ίσχυαν τότε και συνεχίζουν σήμερα ακόμη περισσότερο καθώς, όπως το θέλει και ο Aphra Ben στη δεύτερη πράξη του θεατρικού του έργου «Ο περιπλανώμενος» (The Rover) – «Το xρήμα μιλά τη γλώσσα που όλα τα Έθνη καταλαβαίνουν» έστω και εάν η λαϊκή Μούσα περισσότερο σκωπτικά παρά ερμηνευτικά διαπιστώνει ότι «το άτιμο…το χρήμα δεν έχει χρώμα!...»
Σίγουρα είναι πάντα χρήσιμο μέσα στις συντεταγμένες κάποιων αναγκαίων ηθικών φραγμών και επιχειρηματικής δεοντολογίας να θυμηθούμε την προς Τιμόθεο Επιστολή του Απόστολου των Εθνών Παύλου ο οποίος ορθά υπενθυμίζει πως «Η αγάπη για το χρήμα είναι η ρίζα κάθε κακού...»
Η σημασία της θέσης του Δημοσθένη για την αναγκαιότητα του χρήματος, παρά ταύτα, παραμένει αναλλοίωτη και αποκτά ιδιαίτερη διαχρονική σημασία, εάν θυμηθούμε την άποψη του Francis Bacon ότι «Money is like muck, in order to be useful it must be spread...» ή σε ελεύθερη ελληνική απόδοση «Το χρήμα μοιάζει με την...κοπριά! Για να είναι ωφέλιμο πρέπει να το....απλώνουμε!»
Όχι, όμως, να το...σπαταλάμε!

Και όπως όλοι έχουμε ακούσει «τον πλούτο πολλοί μίσησαν, τη Δόξα ουδείς» (αλλά ανέκαθεν φιλόσοφοι, κοινωνιολόγοι και ενίοτε ψυχαναλυτές αναρωτιόμαστε τί γίνεται όταν καταφέρνει κανείς να έχει και πλούτο και δόξα;)

Σε όλους εσάς φίλες και φίλοι αναγνώστες θα αφιερώσω μια παράγραφο από το έργο με τίτλο «το Γεροντοπαλίκαρο» (The Old bachelor ) του William Congrave όπου, στην προσπάθειά του να πείσει για την ειλικρίνεια των συναισθημάτων του, ο πρωταγωνιστής καταθέτει κλείνοντας: «…Και εάν όλα αυτά δεν είναι για σας αγάπη, τότε είναι παραφροσύνη, οπότε με συγχωρείτε αλλά να βρήκα μια σίγουρη απόδειξη των αισθημάτων μου. Σας παραχωρώ ΟΛΑ μου τα χρήματα!..”

Η Κυβέρνησή μας, φυσικά, μέχρι σήμερα ΔΕΝ μας τα πήρε όλα, αλλά αφήνει και λίγα για το εγγύς μέλλον και για παρόμοιες φορο-εισπρακτικές δραστηριότητες από δημοσίους υπαλλήλους (που ΔΕΝ μειώνει τον αριθμό τους) και από συνταξιούχους…
Θέλω να συγχαρώ ΟΛΟΥΣ τους πολιτικούς μας ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ και ΜΠΛΕ που εργάσθηκαν με περισσή αγάπη για τη σημερινή μας…ΚΑΤΑΝΤΙΑ ως Οικονομίας, ως Λαού και ως Έθνους (που «κουρταλεί» τις θύρες του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των Ευρωπαίων Εταίρων μας).

Nα ευχηθώ καλή επιτυχία στον Νέο Πρωθυπουργό, στον διατηρηθέντα στη νέα (;) ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Τσάρο της Οικονομίας και Αντιπρόεδρο της και τα άλλα 38 στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα 6 της ΝΔ και τα 4 του ΛΑΟΣ πριν κάποιοι από σας μου υπενθυμίσουν ευγενικά, υποθέτω, εκείνη τη γνωστή πλέον παγκοσμίως προτροπή του Benjamin Franklin στο εγχειρίδιο του με τίτλο «Συμβουλές σε ένα νέο Επιχειρηματία»
«Remember, Time is money....”
Σήμερα το κείμενό μου «καταχράστηκε» πολύ από τον χρόνο σας…
Aυτό δεν νομίζω ότι χρειάζεται μετάφραση, ούτε καν επανάληψη...
Χρειάζεται, όμως, κυρίες και κύριοι πολιτικοί της Κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης πέρα από τα όσα χρήσιμα και λιγότερο χρήσιμα έως, ενίοτε, και άχρηστα (καθώς συνιστούν…αερολογίες) καταθέτετε από το Βήμα της ελληνικής Βουλής να κρατάτε πάντοτε στην ενεργό μνήμη σας, εάν ο προσανατολισμός σας έχει ακόμη ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, εκείνο το αλήστου μνήμης ρηθέν από τον ΠΡΩΤΑΓΟΡΑ:
«πάντων χρημάτων μέτρον εστίν άνθρωπος, των μεν όντων ως εστίν, των δε ουκ όντων ως ουκ εστίν».

Λιομάζωμα στην Τριφυλία. Μεγάλη παραγωγή, υψηλές αποδόσεις, χαμηλή τιμή

Η ελαιοκομική περίοδος στην Τριφυλία, που κορυφώνεται τις επόμενες εβδομάδες, χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη παραγωγή και τις υψηλές αποδόσεις, αλλά, δυστυχώς, η τιμή του λαδιού κατρακυλά…

Για την ελαιοκομική περίοδο που διανύουμε μίλησαν στο «Θ» ιδιοκτήτες των πλέον σύγχρονων ελαιοτριβείων της περιοχής, ιδιοκτήτες καταστημάτων με γεωργικά μηχανήματα και εργαλεία, ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας και εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων.

Αντώνης Μπαρτζελιώτης, ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου ...........

δύο φάσεων, στο Σεργιάνι Κυπαρισσίας: «Η ελαιοκομική περίοδος εξελίσσεται ικανοποιητικά. Είναι αρκετά υψηλές οι αποδόσεις που έχουμε σε σύγκριση με πέρυσι και πρόπερσι. Αρνητικό, όμως, είναι η τιμή, η οποία μέρα με τη μέρα κατρακυλά. Η τρέχουσα είναι στο 2,05 ευρώ, που σημαίνει ότι δεν ανταποκρίνεται καν στα έξοδα.
[…] Ο κόσμος μάς στηρίζει και αποζητά την ποιότητα. Στις δύο φάσεις παίρνουμε άριστη ποιότητα ελαιολάδου, γιατί δεν υπάρχει προσθήκη νερού. Παίρνουμε όλα τα συστατικά για γεύση, χρώμα, άρωμα και διατηρησιμότητα του ελαιολάδου, και επίσης για περιβαλλοντικούς λόγους, αφού δεν υπάρχει κατσίγαρος, λιόζουμο».

Θανάσης Ζουρτσάνος, με ελαιοτριβείο επίσης δύο φάσεων στους Μύλους: «Η παραγωγή φέτος είναι αρκετά καλή. Μπορεί να μην έχει αρκετό καρπό, αλλά έχει πολύ καλή απόδοση. Η τρέχουσα τιμή των 2,05 ευρώ είναι πολύ χαμηλή. Μια «συμφέρουσα» τιμή και για εμάς και τον παραγωγό θα ήταν περίπου στο 2,60.
[…] Οι άνθρωποι που ασχολούνται πραγματικά με το λάδι ενδιαφέρονται και βγάζουν το λάδι τους πλέον σε ελαιοτριβεία δύο φάσεων και για την απόδοση και για την ποιότητα».

Γιώργος Κυριακόπουλος, με κατάστημα γεωργικών - ηλεκτρικών μηχανημάτων και εργαλείων στα Φιλιατρά: «Με την οικονομική κρίση και την τιμή του ελαιολάδου στα 2 ευρώ, ο κόσμος δεν αγοράζει καινούργια μηχανήματα για τη συγκομιδή. Παραμένει σε αυτά που έχει, τους κάνει service και τα χρησιμοποιεί. Βέβαια, αγοράζουν σύγχρονες δέμπλες, δεν έχουν μείνει στο ξύλο, αλλά μέχρι εκεί. Σε ελαιόπανα, την περίοδο αυτή υπήρξε μεγάλη ζήτηση, ενώ για δίχτυα επιλέγουν μόνο όσα έχουν χαμηλή τιμή».

Γιώργος Πανταζόπουλος, επίσης, με κατάστημα γεωργικών μηχανημάτων και εργαλείων στην κεντρική αγορά της Κυπαρισσίας: «Ο κόσμος είναι συγκρατημένος στην αγορά σύγχρονων ραβδιστικών μηχανημάτων και εργαλείων. Εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα του καθενός. Αν η τσέπη αντέχει, επιλέγουν την ποιότητα και αγοράζουν. Αν όχι, που είναι και οι περισσότεροι με την οικονομική κρίση, αγοράζουν φτηνά πράγματα ή και καθόλου. Εμείς φέτος κατεβάσαμε τις τιμές στα δίχτυα και βλέπω ότι ο κόσμος τα επιλέγει».

Αντώνης Παρασκευόπουλος, διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας: «Εκτιμάμε πως θα ξεπεράσουμε τους 20.000 τόνους ως Τριφυλία, παρότι οι Γαργαλιάνοι δεν έχουν παραγωγή όπως άλλες χρονιές. Όμως, οι αποδόσεις είναι καλές. Έχουμε αποδόσεις στο 17 - 19%, ακόμη και 20% σε κάποιες περιπτώσεις. Δεν έχουμε καθόλου προσβολή από το δάκο και από αυτό φαίνονται δύο πράγματα: το πόσο καλή δουλειά έγινε στη δακοκτονία και πόσο απέδωσε η συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς και κυρίως τους παραγωγούς, ακόμη και εκεί που δε γίνεται δακοκτονία, με την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων και την ευαισθησία των παραγωγών μας. Μέχρι στιγμής έχουμε συγκομίσει γύρω στους 6.000 τόνους και το ελαιόλαδό μας είναι κάτι παραπάνω από έξτρα παρθένο!»

Ηλίας Μπουντουβάς, γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων: «Στην περιοχή μας δεν υπάρχει φέτος παραγωγή. Είναι πολύ λίγη και σε συνδυασμό με τη χαμηλή τιμή του λαδιού, οι αγρότες είναι σε απόγνωση. Δε βγαίνουν ούτε τα έξοδα…».

Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών: «Δεν έχουμε την παραγωγή που αναμέναμε. Είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι. Η τιμή όλο και πέφτει και δεν μπορεί να καλύψει το κόστος. Είναι πολύ δύσκολα φέτος και δεν ξέρουμε τι θα γίνει».

Του Ηλία Γιαννόπουλου - "Θάρρος"

ΟΠΑΔ: Δεν καλύπτονται οι ιατρικές επισκέψεις

Από την τσέπη τους θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι του δημοσίου τις επισκέψεις που θα πραγματοποιούν στους γιατρούς ολόκληρης της χώρας.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) αποφάσισε .......

την αναστολή – επίσχεση των συμβατικών υποχρεώσεων όλων των συμβεβλημένων γιατρών, έναντι του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ), εξαιτίας των μεγάλων οφειλών του Οργανισμού προς τους γιατρούς.

Ο Οργανισμός οφείλει στους συμβεβλημένους γιατρούς 350 εκατομμύρια ευρώ και σημειώνονται σημαντικές καθυστερήσεις στην εξόφληση των οφειλόμενων.

Το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) κάλεσε τη Δευτέρα τα μέλη του να προχωρήσουν σε επίσχεση ιατρικών συμβάσεων με τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ).

Η εμπλοκή με την περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων διαρκεί από τον περασμένο Μάρτιο, οπότε ο ΙΣΑ είχε καλέσει τα μέλη του να απέχουν της παροχής ιατρικών υπηρεσιών βάσει των συμβάσεων τους με τον ΟΠΑΔ, εξαιτίας της υπέρμετρα μεγάλης καθυστέρησης αποπληρωμής.

Έπειτα από την απόφαση του ΠΙΣ, ο ΙΣΑ κλιμακώνει την αντίδρασή του, με τα εξής μέτρα:

Καλεί τα μέλη του να μην παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες σε εκτέλεση της σύμβασης τους με τον ΟΠΑΔ.

Τούς ζητεί να προβούν στην υπογραφή δήλωσης επίσχεσης ιατρικών συμβάσεων με τον ΟΠΑΔ από την 1η Δεκεμβρίου 2011. Θα την αποστείλουν στον ΙΣΑ, τον οποίο θα εξουσιοδοτήσουν για την κατάθεση της στην αρμόδια ΥΠΑΔ.

Καλεί, επίσης, τους γιατρούς να προβούν στην ανάρτηση σχετικής ανακοίνωσης για την επίσχεση από την 1η Δεκεμβρίου έξω από τα ιατρεία τους, ώστε να ενημερώνουν σαφώς και εγκαίρως τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ.

Οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ θα εξυπηρετούνται πληρώνοντας το ποσό στο γιατρό, από τον οποίο θα λαμβάνουν δελτίο παροχής υπηρεσιών που θα υποβάλουν στο Ταμείο τους.

iatronet

"Πρόβα" επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή

Τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες τους, ενόψει επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή, προετοιμάζουν εταιρείες διαχείρισης συναλλαγών συναλλάγματος. Διαβάστε τι αποκαλύπτει η WSJ για τις δοκιμές της σχέσης δραχμής - ευρώ, δολαρίου και λοιπών νομισμάτων

Ειδικοί αναλυτές που επικαλείται η εφημερίδα ..........

Wall Street Journal, αναφέρουν, ότι οι ενδοτραπεζικοί μηχανισμοί προετοιμάζονται για την πιθανότητα κατάρρευσης της Ευρωζώνης και επιστροφής των χωρών μελών της στα εθνικά τους νομίσματα.

Μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, για της οποίας την επιστροφή στη δραχμή φέρεται να προετοιμάζεται η ICAP PLC, εταιρεία που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο σύστημα συναλλαγών συναλλάγματος μεταξύ τραπεζών.

Στο πλαίσιο αυτό, η ICAP δοκιμάζει τα συστήματα, που θα επιτρέψουν τη διαπραγμάτευση της δραχμής έναντι ευρώ και δολαρίου.

Ο Έντουαρντ Μπράουν, υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας, δήλωσε στην εφημερίδα, ότι αυτό που επίσπευσε τη διαδικασία ήταν οι ανησυχίες των τραπεζών, κυβερνήσεων και λοιπών "παικτών - κλειδιών" για το τι θα συνέβαινε, εάν μια χώρα έβγαινε από το ευρώ.

Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η ICAP δοκιμάζει τις εν δυνάμει ισοτιμίες μεταξύ νομισμάτων.

Αντιθέτως, είναι πρακτική που ακολουθεί κατά καιρούς, κατόπιν σχετικού αιτήματος των πελατών της.

Πάντως, όπως επισημαίνουν στελέχη της εταιρείας, τα μέτρα είναι προληπτικά και δεν θα επιβληθούν, παρά μόνο εάν το απαιτήσουν οι συνθήκες της αγοράς.

Επιπλέον, η CLS Bank International, η πλατφόρμα της οποίας επιτρέπει στις τράπεζες να διευθετούν τις συναλλαγματικές συναλλαγές, πραγματοποιεί "stress tests" ώστε να προετοιμαστεί για μία διάλυση του ευρώ.

Υπενθυμίζεται, ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο Άντριου Μπέιλι, ανώτατο στέλεχος της Εποπτικής Αρχής του βρετανικού τραπεζικού συστήματος, ανακοίνωσε πως, οι βρετανικές τράπεζες καταρτίζουν "σχέδια εκτάκτου ανάγκης" για την πιθανότητα εξόδου χωρών από την Ευρωζώνη.

"Οι βρετανικές τράπεζες δεν έχουν μεγάλη έκθεση στην Ευρωζώνη, αλλά πρέπει να κάνουν προβλέψεις για τα χειρότερα. Δεν μπορούμε να επαναπαυθούμε και δεν επαναπαυόμαστε σε αυτό το μέτωπο.

Όπως θα αναμένατε, ως εποπτική αρχή είμαστε ευτυχείς να βλέπουμε τις τράπεζες να σχεδιάζουν για όλες τις μη ελεγχόμενες συνέπειες της κρίσης της Ευρωζώνης", είπε χαρακτηριστικά

News 24|7

Στον εισαγγελέα ο Ροντούλης για τα χρήματα που κράτησαν οι ενώσεις από τους αγρότες για το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων (ΟΣΔΕ)

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο θέμα της επιστροφής των χρημάτων που παρακρατήθηκαν από τους αγρότες για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2011 από τις ΕΑΣ.
Ειδικότερα, τον εισαγγελέα πρωτοδικών Λάρισας, κ. Πασχάλη Παπαοικονόμου, επισκέπτεται σήμερα, Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αστέριος Ροντούλης, προκειμένου να του καταθέσει στοιχεία και να ζητήσει την έρευνα της εισαγγελίας κατά παντός υπευθύνου, όσον αφορά τις «παράνομες» παρακρατήσεις χρημάτων από παραγωγούς που – όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο υφυπουργός – έγιναν από κάποιες ΕΑΣ κατά την διαδικασία των δηλώσεων ΟΣΔΕ.
Ο κ. Ροντούλης σύμφωνα με δηλώσεις του στον .........

ΑγροΤύπο, έχει συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία και σήμερα το μεσημέρι (το ραντεβού έχει κλειστεί για τις 12:30) θα τα καταθέσει στον εισαγγελέα. Παράλληλα, τονίζει ότι θα πρέπει να μπει τέλος στα… σουλτανάτα. Συγκεκριμένα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δηλώνει:

«Τα χρήματα πρέπει να επιστραφούν στους δικαιούχους διαφορετικά δεν σταματάω. Θα ζητήσω η διαδικασία να προχωρήσει ταχύτατα. Τα σουλτανάτα τέλος στον αγροτικό κόσμο. Ο αγρότης θα ανασάνει», μας αναφέρει χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Σκανδαλίδης

Αξίζει να σημειωθεί ότι αναφορά στο θέμα έκανε την προηγούμενη εβδομάδα και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κώστας Σκανδαλίδης τονίζοντας ότι: «Στις περιπτώσεις που ορισμένες ΕΑΣ παρακράτησαν, μαζί με άλλες οφειλές για υποχρεώσεις των δικαιούχων προς αυτές, ποσά που σχετίζονται με οποιαδήποτε τρόπο με την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων έτους 2011, πρέπει να τα επιστρέψουν άμεσα, διότι για αυτή την υπηρεσία λαμβάνουν αμοιβή από το ελληνικό δημόσιο με βάση την σύμβαση που έχουν υπογράψει. Αλλιώς οι αγρότες έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν την επιστροφή τους».

Ειδικότερα ο κ. Σκανδαλίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η υλοποίηση της πληρωμής της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης του 50% σε 700.000 δικαιούχους αποτέλεσε στόχο στον οποίο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και η μεγάλη πλειοψηφία από τις Οργανώσεις Παραγωγών συνεργάσθηκαν αποτελεσματικά. Η διαδικασία του ΟΣΔΕ μετά από χρόνια για πρώτη φορά μπήκε σε νέα βάση:

Η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης 2011 έγινε δωρεάν για όλους τους δικαιούχους
Οι δικαιούχοι μπορούσαν να επιλέξουν διαφορετικούς τρόπους υποβολής (On line ή μέσω τηλεφώνου ή μέσω ταχυδρομείου στον ΟΠΕΚΕΠΕ)
Αναδείχθηκε για πρώτη φορά ανάδοχος για τρία χρόνια μέσω διεθνούς διαγωνισμού για την υποβοήθηση των δικαιούχων για τις αιτήσεις που είχαν μεταβολές ή χρειάζονταν εκ νέου ψηφιοποίηση.

Μετά από τα παραπάνω θεωρείται αυτονόητο ότι στις περιπτώσεις που ορισμένες Οργανώσεις Παραγωγών (ΕΑΣ) παρακράτησαν μαζί με άλλες οφειλές για υποχρεώσεις των δικαιούχων προς αυτές ποσά που σχετίζονται με οποιαδήποτε τρόπο με την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων έτους 2011, πρέπει να τα επιστρέψουν άμεσα διότι για αυτή την υπηρεσία λαμβάνουν αμοιβή από το ελληνικό δημόσιο με βάση την σύμβαση που έχουν υπογράψει. Άλλως οι αγρότες έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν την επιστροφή τους».

Αγροτύπος

ANTIMNHMONIAKH ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ.

Στα Φιλιατρά, μια πρώτη συνάντηση συμπολιτών μας, στο Cafe Αρχαίον. Συμπολιτών μας προβληματισμένων, με Δημοκρατικές και Κοινωνικές ευαισθησίες και θέμα, το τι μέλλει γενέσθαι σ΄αυτόν τον τόπο. Δύσκολοι οι καιροί που ζούμε και αναμένονται δυσκολότεροι. Τουλάχιστον να ξέρει ο κόσμος όλη την αλήθεια για το Μνημόνιο, για τα οικονομικά μέτρα, για το μέλλον του.

Μια πρώτη σκέψη, η διοργάνωση μια σειρά διαλέξεων σε όλη την Τριφυλία -και όταν λέμε όλη, εννοούμε όλη- από ανθρώπους του πνεύματος και της οικονομίας, καταξιωμένους στον τομέα τους και έντιμους κατά τεκμήριο.
Η κίνηση σύντομα θα κάνει το επίσημο .............

κάλεσμά της και εμείς θα είμαστε άμεσα σε επαφή μαζί της.

Kopanaki News

Ηλεκτροπληξία! Αυξήσεις από 01/01 στην ΔΕΗ - Παραδείγματα

Η ΔΕΗ ζητάει αυξήσεις μέχρι και 20%. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αυξήσεις που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2012 δεν θα φτάσουν σε αυτό το ύψος που ζητάει η ΔΕΗ όμως και πάλι η επιβάρυνση θα είναι μεγάλη.

Το ποσοστό των αυξήσεων θα αποφασιστεί τις .........

επόμενες ημέρες από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με βάση τα στοιχεία για αύξηση του κόστους που επικαλείται η ΔΕΗ και την εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που επίσης αναμένεται σύντομα.

Δεν αποκλείεται πάντως το ποσοστό αύξησης να είναι διψήφιο, καθώς η σταδιακή προσαρμογή των τιμολογίων του ηλεκτρικού, ώστε να αντανακλούν το κόστος, αποτελεί υποχρέωση της χώρας που απορρέει και από το μνημόνιο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Ιούνιο του 2013. Και εμείς φυσικά θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε και να πληρώνουμε.

Παραδείγματα

Για τη μέση οικογένεια που καταναλώνει 1.600 kwh το τετράμηνο ή 4.800 kwh ετησίως, αν ισχύσει η πρόταση της ΔΕΗ για αύξηση 20%, τότε ο λογαριασμός θα επιβαρυνθεί με 89,4 ευρώ, αφού θα έχει εκτοξευτεί στα 538,26 ευρώ, σε ετήσια βάση.

Με το σενάριο του 6% η επιβάρυνση σε σχέση με σήμερα θα είναι 26,82 ευρώ σε ετήσια βάση, αφού θα πληρώνει 475,68 ευρώ.

Με 7% αύξηση θα πληρώσει σε σχέση με σήμερα 31,32 ευρώ περισσότερα, με τον λογαριασμό του να είναι ακριβότερος 80,13 ευρώ ή 20,03% στην τριετία.

Zευγάρι, το οποίο καταναλώνει 800 kwh στο τετράμηνο ή 2.400 kwh ετησίως με αύξηση 10% που ζητάει η ΔΕΗ θα πληρώνει το ρεύμα 200,4 ευρώ ετησίως και ακριβότερα κατά 18,15 ευρώ. Στην τριετία η αύξηση που θα γνωρίσει θα είναι 25,02 ευρώ ή 14,27%, αφού τον Νοέμβριο του 2004 δαπανούσε 175,38 ευρώ.

NEWSIT

ΣΧΟΛΙΟ
Καιρός για αποχώρηση από την ΔΕΗ. Οι Εναλλακτικοί πάροχοι έχουν πολυ φθηνότερα τιμολόγια.
Εφόσον η ΔΕΗ δεν εννοεί να καταλάβει ότι υπάρχει πλέον ανταγωνισμός και όχι το μονοπώλιο της η απάντηση πρέπει να είναι η αποχώρηση από αυτούς.

"Μπουρλότο" για δημοτικά τέλη και ΕΡΤ, στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Η απάντηση του Γκίντερ Έτινγκερ, του Γερμανού επιτρόπου ενέργειας στον ευρωβουλευτή του Συνασπισμού Νίκο Χουντή, έγινε την περασμένη εβδομάδα πρωτοσέλιδο καθώς ουσιαστικά «απαγορεύει» στη ΔΕΗ να διακόψει το ρεύμα σε περίπτωση που κάποιος πελάτης δεν πληρώσει το φόρο αλλά εξοφλήσει το ρεύμα που κατανάλωσε.

Ο κ. Έτινγκερ κατέστησε σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι η διακοπή της παροχής ηλεκτροδότησης, δεν μπορεί να συναρτάται με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις.
«Μπορείτε να βάζετε και άλλους φόρους στους .........

λογαριασμούς ρεύματος, όμως εάν ο καταναλωτής πληρώνει το ρεύμα και όχι τους φόρους, δεν μπορείτε να διακόψετε την παροχή» είναι το μήνυμα που περνάει ο κ. Έτινγκερ, με βάση βεβαίως τα όσα προβλέπουν οι κοινοτικοί νόμοι.

Η απάντηση του Επιτρόπου, ωστόσο, και κυρίως η επιχειρηματολογία που χρησιμοποιεί ανάβει στην κυριολεξία «φωτιά» στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, που ως γνωστόν περιλαμβάνουν εκτός από το έκτακτο χαράτσι, τα δημοτικά τέλη και το τέλος ΕΡΤ.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι στο παρελθόν, είχαν καταβληθεί αρκετές προσπάθειες που ναυάγησαν στην πορεία, για τη μη πληρωμή των δημοτικών τελών ή του τέλους ΕΡΤ στους λογαριασμούς ρεύματος. Έτσι ενώ σήμερα κατά μέσο όρο στους λογαριασμούς της ΔΕΗ το 60% είναι ρεύμα και το 40% δημοτικά τέλη και τέλη ΕΡΤ, ο πελάτης της ΔΕΗ είναι υποχρεωμένος να πληρώνει τη δημόσια τηλεόραση και τους δήμους για να συνεχίσει να έχει ρεύμα.

Αυτό όμως, με βάση την ξεκάθαρη τοποθέτηση του κ. Έττινγκερ δεν είναι σύμφωνο με την κοινοτική νομοθεσία: ό,τι ισχύει για το έκτακτο τέλος στα ακίνητα που είναι μια φορολογική υποχρέωση, ισχύει και για τα δημοτικά τέλη, ή το τέλος ΕΡΤ, που αποτελούν υποχρεώσεις άσχετες με την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος και άρα δεν μπορούν να αποτελέσουν λόγο για τη διακοπή της παροχής της υπηρεσίας.

ΕΡΤ

Ειδικά μάλιστα για το τέλος της ΕΡΤ, τα επιχειρήματα είναι ακόμη πιο ισχυρά με δεδομένο ότι το τέλος αυτό το πληρώνει όποιος έχει ρεύμα και όχι όποιος βλέπει τηλεόραση (πχ στη Μ. Βρετανία το αντίστοιχο τέλος για το BBC πληρώνεται μόνο από τους κατόχους τηλεοράσεων). Επίσης ένα ακόμη επιχείρημα εναντίον του τέλους ΕΡΤ είναι ότι οι δημόσιες τηλεοράσεις ανά τον κόσμο καλύπτουν τα έξοδά τους είτε μέσω τελών (BBC) ή μέσω διαφημίσεων και μόνο η ελληνική ΕΡΤ έχει την πρωτοτυπία να έχει και διαφημίσεις και τέλος που επιβάλλεται σε όλα τα ηλεκτροδοτούμενα νοικοκυριά ανεξάρτητα από το εάν βλέπουν τηλεόραση ή όχι.

Η νομική άποψη

Με την άποψη ότι ανοίγει μείζον θέμα, ευρύτερα σε σχέση με το ζήτημα της προβληματικής συμβατότητας με το ενωσιακό δίκαιο της διακοπής παροχής μιας κοινωφελούς, ζωτικής σημασίας για τον πολίτη, υπηρεσίας, όπως αυτής της παροχής ηλεκτροδότησης, σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με ετερογενούς προέλευσης οικονομικές υποχρεώσεις, συντάσσονται έγκριτοι νομικοί. Ο δικηγόρος Δρ. Αντώνης Μεταξάς, λέκτορας ευρωπαϊκού δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τονίζει στο Capital.gr ότι το βασικό σημείο της απάντησης που διετύπωσε ο επίτροπος Oettinger συνδέεται με την αναφορά του ότι "οι διατάξεις της οδηγίας 2009/72/ΕΚ σχετικά με την καθολική υπηρεσία γεννούν σαφή υποχρέωση των κρατών-μελών και παρέχουν στους οικιακούς καταναλωτές το δικαίωμα να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια. Η οδηγία δεν περιέχει διατάξεις που να εξαρτούν το δικαίωμα αυτό από την κατάσταση του νοικοκυριού ή των μεμονωμένων μελών του όσον αφορά τις φορολογικές του υποχρεώσεις». «Η διακοπή της παροχής ενός τέτοιου βασικού αγαθού ζωτικής σημασίας για κάθε πολίτη, όπως η ηλεκτρική ενέργεια, παρουσιάζεται από νομική άποψη εξόχως προβληματική όσον αφορά τη συμβατότητά της με βασικές παραδοχές του ευρωπαϊκού δικαίου. Η εξάρτηση της συνέχισης της παροχής μιας κοινωφελούς υπηρεσίας με τη δυνατότητα του πολίτη να ανταποκριθεί σε απολύτως ετερογενείς προς την εν λόγω υπηρεσία οικονομικές υποχρεώσεις (φορολογικές υποχρεώσεις, δημοτικά τέλη, τέλη υπέρ τρίτων κλπ.) είναι εξόχως προβληματική”, προσθέτει ο κ. Μεταξάς, σημειώνοντας επίσης ότι η έννοια της κοινωφελούς καθολικής υπηρεσίας, η οποία έχει ευρύτερη αντανάκλαση και κατοχύρωση και στο ευρωπαϊκό δίκαιο, θίγεται καταφανώς μέσα από τη συγκεκριμένη προσέγγιση. "Σαφώς πλήττεται ο εννοιολογικός πυρήνας της κοινωφελούς καθολικής υπηρεσίας, αλλά και οι θεσμικές και νομικές του κατοχυρώσεις", καταλήγει ο κ. Μεταξάς, ο οποίος προσθέτει ότι το ενωσιακό δίκαιο παρέχει και συγκεκριμένες νομικές βάσεις για τη στοιχειοθέτησης και σχετικής ευθύνης του Δημοσίου σε περίπτωση υιοθέτησης μιας τέτοιας αντιβαίνουσας στο ενωσιακό δίκαιο ρύθμισης. Με απλά λόγια εάν κάποιος προσβάλει τη συγκεκριμένη υποχρέωση μπορεί να ζητήσει από το Δημόσιο αποζημίωση.

Ακολουθεί το αγγλικό κείμενο της απάντησης του Γκ. Έττινγκερ

Answer given by Mr Oettinger
on behalf of the Commission
(24.11.2011)


1. The designation of tax collection authorities is a matter for Member States and is not covered in EU legislation. In principle, Member States may elect to use for tax collection also the entities involved in energy supplies. Indeed, this practice appears to be used to some extent in some European countries.

2. The Honourable Member is also asking whether the Greek measure at issue is in compliance with EU law and what would be the application of specific EU Directives in this case. The information contained in the written question does not provide sufficient details to assess the compatibility of the national measure with concrete provisions of Directive 2009/72/EC[1] (the Directive) or to judge on the application of Directive 93/13/EC[2]. In principle, contractual terms which reflect mandatory statutory or regulatory provisions are not subject to the provisions of Directive 93/13/EC (Article 1(2) therein). However, Member States may impose specific conditions for energy supplies in their jurisdictions as long as they ensure compliance with all relevant EU legislation, including Directive 2009/72/EC and its provisions on customer protection (Article 3 and Annex I therein), rights of vulnerable customers (Article 3(7) and (8)) and universal service (Article 3(3)). The provisions on universal service create a clear obligation on Member States and give household consumers the right to be supplied with electricity. The Directive does not contain provisions qualifying this right by the situation of the household or its individual members with regard to their fiscal obligations. As regards the protection of vulnerable customers, the Directive creates the obligation for Member States to ensure that rights and obligations linked to vulnerable consumers are respected. However, the Directive leaves it to Member States (while obliging them to do so) to define the concept of vulnerable customers.

________________________________________

[1] Directive 2009/72/EC of the European Parliament and of the Council of 13 July 2009 concerning common rules for the internal market in electricity and repealing Directive 2003/54/EC; OJ L211, 14.8.2009

[2] Council Directive 93/13/EEC of 5 April 1993 on unfair terms in consumer contracts , OJ L095, 21.04.1993


capital.gr

Έως αύριο η εγκύκλιος για τις εξαιρέσεις από το τέλος ακινήτων

Εντός της ημέρας ή το αργότερο έως αύριο θα έχει εκδοθεί η εγκύκλιος για τις κοινωνικές ομάδες που εξαιρούνται από το τέλος ακινήτων, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβίτης.

Ωστόσο όπως τόνισε, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Mega, ανεξαρτήτως από το τι θα προβλέπει η σχετική εγκύκλιος, οι πολίτες θα είναι υποχρεωμένοι πρώτα να πληρώσουν το τέλος και μετά να γίνουν οι διορθώσεις τυχόν λαθών.

Όπως τόνισε ο γ.γ. του ΥΠ.ΟΙΚ., το τέλος ........

ακινήτων θα ισχύσει και την επόμενη χρονιά, ωστόσο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην γίνει και πάλι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

E-net

ΒΡΑΣΙΕΣ - ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ: 0 - 0

Δεν ανέδειξε νικητή το παιχνίδι των Βρασιών, αφού ΑΜΣ και Εράνη έμειναν στο 0-0. Οι φιλοξενούμενοι ήταν σε γενικές γραμμές ανώτεροι των γηπεδούχων, όμως δεν κατάφεραν να βρουν το δρόμο προς τα δίχτυα.

Στο 22΄ ο Κόλλιας σημάδεψε το δοκάρι των Βρασιών, ενώ στο 53΄ αποβλήθηκε με απ' ευθείας κόκκινη ο γκολκίπερ της Εράνης Αλεξανδρόπουλος για μαρκάρισμα ως τελευταίος παίκτης.

Τη θέση του πήρε ο Αθανασόπουλος που...........

αντικατέστησε το Φουρναράκη που "θυσιάστηκε".

Βρασιές: Αφουξενίδης, Κορολόγος, Χάρμπαλης, Κολλιός, Παπανικολάου, Κατσούδας, Σχίζιας, Καλαντζής, Αραχωβίτης (52′ Μπακάλης Θ.), Δημάκος, Μπακάλης Ι. (88′ Κόλλιας)

Εράνη Φιλιατρών: Αλεξανδρόπουλος, Γρηγορακάκης Ι. (80′ Καραχάλιος), Φουρναράκος (50′ Αθανασόπουλος), Μπαστακός, Ντινιώτης, Κώτσος, Κόλλιας, Κουτσουρές, Γεωργιόπουλος Α. (46′ Νινιός), Γρηγορακάκης Μ., Μικελάτος

Ionian Sports

Τέλος ακινήτων: ποιες οι αλλαγές στο χαράτσι της ΔΕΗ

Ποιες αλλαγές προωθεί η κυβέρνηση στο χαράτσι της ΔΕΗ, μετά τις έντονες αντιδράσεις; Σε ποιες περιπτώσεις δεν θα κόβει το ρεύμα η ΔΕΗ, που δεν πληρώνουν το χαράτσι;

Σημαντικές αλλαγές στον νόμο για το χαράτσι στα ακίνητα επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών με σχετική εγκύκλιό του, η οποία αναμένεται εντός της ερχόμενης εβδομάδας.
Παράλληλα, πηγές του υπουργείου ξεκαθαρίζουν ..........

πως δεν πρόκειται να κοπεί το ρεύμα σε κανέναν πολίτη που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει το τέλος ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των αλλαγών στο χαράτσι της ΔΕΗ που επέρχονται με την εγκύκλιο είναι:

• Η καταβολή του τέλους ακινήτων για το 2012 θα γίνει σε έξι δόσεις, ενώ οι καταναλωτές θα μπορούν να έρθουν σε συμφωνία με τη ΔΕΗ για διακανονισμό της οφειλής, κάτι που μέχρι τώρα μπορούσε να γίνει μόνο για το ποσό που αναλογεί στην αξία του ηλεκτρικού ρεύματος.

• Η απαλλαγή του ιδιοκτήτη ενός ακινήτου -εφόσον πληρώσει το τέλος ακινήτων- από την υποχρέωση να καταβάλει και τους λογαριασμούς ρεύματος που τυχόν άφησε απλήρωτους ο ενοικιαστής. Εχει παρατηρηθεί ότι πολλοί ενοικιαστές φεύγοντας από ένα ακίνητο αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς και ο ιδιοκτήτης του δεν μπορεί να συνάψει νέα μίσθωση αν δεν τους εξοφλήσει. Τώρα ο ιδιοκτήτης «απελευθερώνεται» καταβάλλοντας το τέλος ακινήτων και η ΔΕΗ στρέφεται κατά του κακοπληρωτή ενοικιαστή.

• Τα χρέη για όσους δεν καταβάλλουν το χαράτσι δεν θα καθίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, όπως προβλεπόταν στις αρχικές διατάξεις.

• Αυξάνεται από 40 σε 80 ημέρες (ή και ακόμη περισσότερο, καθώς στελέχη του υπουργείου κάνουν λόγο για 120 ημέρες) η προθεσμία μετά την έκδοση του λογαριασμού της ΔΕΗ εντός της οποίας θα πρέπει οι καταναλωτές να πληρώσουν το ειδικό τέλος ακινήτων για να μη βρεθούν αντιμέτωποι με πιθανή διακοπή της παροχής ρεύματος.

• Διευρύνεται ο «κύκλος» των ατόμων που εξαιρούνται από το τέλος καθώς, εκτός από τα άτομα με αναπηρίες 80% και άνω και όσους τελούν υπό μηχανική υποστήριξη, η εγκύκλιος περιλαμβάνει και άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες, όπως νοητική υστέρηση, σύνδρομο Ντάουν, εγκεφαλική παράλυση, ανεξαρτήτως ποσοστού αναπηρίας.

• Συστήνεται σε κάθε εφορία τριμελής επιτροπή, η οποία θα απαρτίζεται από έναν υπάλληλο ΔΟΥ πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, έναν κοινωνικό λειτουργό και έναν αστυνομικό υπάλληλο της ΕΛΑΣ, προκειμένου να εξετάζονται άμεσα τα αιτήματα όσων ισχυρίζονται ότι αδυνατούν να εξοφλήσουν το τέλος ακινήτων.

• Οι καταναλωτές, αφού πληρώσουν την πρώτη δόση που θα έχει προκύψει με βάση τα στοιχεία που είχε η ΔΕΗ έως τις 17 Σεπτεμβρίου, έχουν προθεσμία μέχρι τις 20 Ιανουαρίου να υποβάλλουν αιτήσεις για διόρθωση τυχόν λαθών στους δήμους, οι οποίοι εντός των προσεχών ημερών θα παραλάβουν από τον διαχειριστή του δικτύου της ΔΕΗ ηλεκτρονικές καταστάσεις με όλα τα ακίνητα.

Στις περιπτώσεις που επιβεβαιωθούν λάθη, τότε τα επιπλέον ποσά τα οποία κατέβαλαν οι καταναλωτές θα συμψηφιστούν με την αξία του τέλους ακινήτων του 2012.

• Οι δήμοι, αφού ενημερώσουν τις εν λόγω καταστάσεις με τα στοιχεία των ακινήτων των δημοτών τους, υποχρεούνται να τις αποστείλουν έως τις 27 Ιανουαρίου στον διαχειριστή της ΔΕΗ, που με τη σειρά του θα αποστείλει τις καταστάσεις στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για να ελέγξει εάν οι τιμές ζώνης είναι σωστές.

• Η ΓΓΠΣ θα πρέπει να επιστρέψει στη ΔΕΗ τα τελικά διορθωμένα στοιχεία έως τις 10 Φεβρουαρίου, ώστε να προχωρήσει ο υπολογισμός του ειδικού τέλους που θα περιληφθεί στον επόμενο λογαριασμό, αλλά και οι συμψηφισμοί για τις τυχόν επιστροφές.

• Οι ΔΟΥ θα αποφαίνονται για τις χρήσεις των ακινήτων (βιομηχανική, εμπορική κ.ά.).


FIMES.GR

Κατάρρευση της ευρωζώνης σε δέκα μέρες!

«Ουσιαστικά σταμάτησε να λειτουργεί», γράφουν οι Financial Times

«Ο χρόνος τελειώνει. Η Ευρωζώνη έχει το πολύ δέκα μέρες μέχρι να καταρρεύσει», είναι το συμπέρασμα εκτενούς άρθρου των οι Financial Times, ο συντάκτης του οποίου υποστηρίζει πως μετά τα crash- test Γερμανίας, Ιταλίας και Ισπανίας στις αγορές ομολόγων την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωζώνη ουσιαστικά «σταμάτησε να λειτουργεί».

Ενώ εξαιτίας της απώλειας της εμπιστοσύνης των..........

επενδυτών και της μετάδοσης της κρίσης στους μεγάλους «πιστωτές» του ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Γαλλία, Βέλγιο, Αυστρία, Ολλανδία, ουσιαστικά ο μηχανισμός έχει ξεμείνει από «δύναμη πυρός».

Όπως υποστηρίζει ο συντάκτης του άρθρου υπάρχουν ακόμη κάποιες λύσεις για να λύσει κάποιος το πρόβλημα, οι επιλογές όμως περιορίζονται σημαντικά. Ουσιαστικά προτείνονται τρεις λύσεις:

1. Η άνευ περιορισμών παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αγορά ομολόγων αλλά και την παροχή ρευστότητας για τις τράπεζες,
2. Ένα σαφές και οριοθετημένο χρονικά πρόγραμμα έκδοσης ευρωομολόγου
3. Η άμεση δημοσιονομική ενοποίηση που εν μέρει θα οδηγήσει σε απώλεια της εθνικής κυριαρχίας των κρατών αλλά θα δημιουργήσει ένα αξιόπιστο θεσμικό πλαίσιο.

Έτοιμες για κατάρρευση του ευρώ oι βρετανικές πρεσβείες

Εντολή για προστασία των Βρετανών πολιτών στις χώρες της ευρωζώνης έδωσε η βρετανική κυβέρνηση
Εντολή στις βρετανικές πρεσβείες που βρίσκονται στις χώρες της ευρωζώνης να λάβουν κάθε απαραίτητο μέτρο ώστε να προστατεύσουν τους Βρετανούς πολίτες σε περίπτωση που καταρρεύσει το ευρώ, έδωσε η Βρετανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph ανώτατο στέλεχος της βρετανικής κυβέρνησης ανέφερε πως η κατάρρευση του ευρώ είναι απλώς θέμα χρόνου και ως εκ τούτου οι πρεσβείες στις χώρες της ευρωζώνης πρέπει να βοηθήσουν τους πολίτες που βρίσκονται σε αυτές τις χώρες, είτε με την παροχή οικονομικής βοήθειας είτε λόγω ανεξέλεγκτων κοινωνικών αναταραχών.

«Οι βρετανικές πρεσβείες θα φροντίσουν να παρέχουν ρευστό σε όσους πολίτες της χώρας δεν θα μπορέσουν να πάρουν λεφτά από τις τράπεζες της ευρωζώνης, λόγω της κατάρρευσης του ευρώ» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Newsbeast

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΣτΕ για το χαράτσι

Δεκάδες φορείς, Επιτροπή «Δεν χρωστάμε-Δεν πουλάμε-Δεν πληρώνουμε», συνδικάτα, δημοτικές κινήσεις, λαϊκές επιτροπές κατοίκων, επιστημονικοί σύλλογοι, επιτροπές και κινήσεις κατά του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω ΔΕΗ κτλ., διοργανώνουν αυτήν την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του χαρατσιού έξω από το κτήριο του ΣτΕ (Πανεπιστημίου 47) στις 9 και μισή το πρωί.

Ο λόγος; Η εκδίκαση την ίδια ώρα από το ΣτΕ η ...........

προσφυγή του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας αλλά και άλλων συλλόγων και δήμων της χώρας κατά του χαρατσιού ακινήτων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Μείωση μισθών με μηνιαία παράκράτηση για την έκτακτη εισφορά!

Τι κρύβει το νέο πολυνομοσχέδιο που ετοιμάζει ο Βενιζέλος

Τα πάνω-κάτω σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων σε ΔΕΚΟ και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα το πολυνομοσχέδιο-σκούπα, τις βασικές ρυθμίσεις του οποίου θα παρουσιάσει την ερχόμενη Τετάρτη στην κυβερνητική επιτροπή ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στο ίδιο πολυνομοσχέδιο θα περιληφθούν όλα τα ..........

ανοιχτά θέματα που μπαίνουν εμπόδιο για την 6η δόση, όπως το άνοιγμα των επαγγελμάτων μεταφορών, μέχρι και νέα λίστα φαρμάκων.

Με συνοπτικές διαδικασίες, οι εκκρεμότητες που -σύμφωνα με πληροφορίες- θα κλείσουν, θα είναι:

* να μπει πλαφόν στις κύριες συντάξεις (και των ήδη συνταξιουχων) του δημοσίου, μετά τις αλλαγές στο μισθολόγιο-βαθμολόγιο που βάζει τα 2700 ευρώ μικτά, ως ανώτατο όριο αποδοχών των εν ενεργεία υπαλλήλων.
* η αύξηση εισφορών για επικουρική σύνταξη και η περικοπή του ανώτατου ύψους τους.
* νομοθέτηση μηνιαίας παρακράτησης από 1-1-2012 στους μισθούς, ως Εισφορά Αλληλεγγύης για το 2012
* να αλλάξουν οι όροι χορήγησης συντάξεων αναπηρίας ώστε να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των δικαιούχων.
* η επέκταση του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας σε όλη τη γενική κυβέρνηση και επίδοση επιστολών σε εργαζόμενους που πρόκειται να μπουν σε εφεδρεία.
* τα λουκέτα και οι συγχωνεύσεις στις μεγάλες ΔΕΚΟ (ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ, ΟΣΚ, ΕΡΤ κλπ)
* η νέα λίστας φαρμάκων με στόχο την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης σε όλο το σύστημα Υγείας.
* η ρύθμιση για μείωση των δαπανών στην την υγεία.
* άνοιγμα (με ελάχιστες εξαιρέσεις) των περίπου 350 επαγγελμάτων της οδηγίας Bolkenstein.
* πλήρης απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων εθνικής εμβέλειας (κυρίως φαρμακοποιοί και λογιστές).
* χρονοδιάγραμμα πλήρους απελευθέρωσης και των οδικών μεταφορών (ταξί, φορτηγά ΔΧ).

Πρώτο Θέμα

Ξεκινά η εργασιακή εφεδρεία - Εκτός Δημοσίου 20.000 άτομα

Μεγάλες αλλαγές στο στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα στο Δημόσιο έρχονται από σήμερα, καθώς ξεκινά η μαζική αποχώρηση εργαζομένων που εντάσσονται στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας. Περίπου 20.000 δημόσιοι υπάλληλοι παίρνουν σήμερα χαρτί απόλυσης και μέχρι το τέλος του έτους θα τους ακολουθήσουν άλλοι 10.000.

Υπενθυμίζεται πως το πρώτο κύμα εξόδου από ........

το Δημόσιο λόγω εργασιακής εφεδρείας αφορά εργαζόμενους που είναι άνω των 53 ετών και έχουν συμπληρώσει 33 χρόνια υπηρεσίας. Θα αμείβονται για δύο χρόνια με το 60% του μισθού τους. Αν αυτά τα δύο χρόνια δεν μεταταγούν οδηγούνται στην πόρτα της εξόδου. Αποζημίωση δεν θα πάρουν γιατί αυτή συμψηφίζεται με όσα θα λαμβάνουν τα δύο χρόνια της εφεδρείας.

Η εβδομάδα αλλαγών στο Δημόσιο συνεχίζεται όμως, καθώς έως την Τετάρτη θα πρέπει οι διοικήσεις 44 φορέων και οργανισμών να ανακοινώσουν το πλεονάζον προσωπικό που θα οδηγηθεί εκτός δημοσίου από τις αρχές του 2012.

Το επόμενο στάδιο της εργασιακής εφεδρείας θα ξεκινήσει με τη νέα χρονιά και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2013. Στόχος είναι έως το 2014 το Δημόσιο να μετρά 150.000 υπαλλήλους λιγότερους.

iefhmerida

Β' Τοπική 1ος Όμιλος Αποτελέσματα 10ης Αγωνιστικής



Η βαθμολογία της 10ης Αγωνιστικής




Μεσσηνιακές εφημερίδες της 28ης Νοεμβρίου 2011

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.




Δείτε και τα πρωτοσέλιδα από τις Αθηναϊκές εφημερίδες.