Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΚΑΡΠΟΥΖΙΟΥ- ΤΙΜΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΑΝΟΔΟ ΜΟΛΙΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 24ΩΡΑ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ η συγκομιδή υπαίθριου καρπουζιού στην Τριφυλία παρά την σημαντική υποχώρηση των τιμών εξαιτίας των πιέσεων των αγορών και κυρίως της ανομοιογένειας στην λήψη συλλογικών αποφάσεων από τη πλευρά των παραγωγών όπως εκτιμούν ειδικοί αναλυτές σε θέματα αγροτικού ενδιαφέροντος.

Πιο αναλυτικά οι εξαγωγές κινούνται σε ..........

άριστα επίπεδα με δεκάδες φορτία να εκτελωνίζονται για Ευρώπη και Ασία ενώ όπως τόνισε ο παραγωγός Παναγιώτης Λεβεντογιάννης “η καλλιέργεια έγινε με μεγάλες δυσκολίες αλλά καταφέραμε να έχουμε άριστη ποιότητα παρά τις καιρικές που επικράτησαν στο εξωτερικό δεν βοήθησαν να πετύχουμε φέτος ικανοποιητικές τιμές, καθώς η αγορά παρασύρθηκε από τις παγκόσμιες εξελίξεις επιβράδυνσης της κατανάλωσης” για να προσθέσει ότι “η κρίση δεν επέτρεψε να πουληθεί το καρπούζι όπως αρμόζει καθώς τα καλλιεργητικά έξοδα έχουν αυξηθεί ενώ οι παραγωγοί μας πλέον είναι άρτια εκπαιδευμένοι στις συνθήκες άριστης καλλιέργειας και παραγωγής με τη συμβολή των γεωπόνων της Διεύθυνσης Γεωργίας και όλων των εμπλεκόμενων βγάζοντας πρώιμο καρπούζι από την αρχή”.

Εκτίμησε ότι ‘οι παραγωγοί πειθάρχησαν στις απαιτήσεις της αγοράς, έκοψαν ώριμα καρπούζια προς εξαγωγή και έγιναν αυστηροί ποιοτικοί έλεγχοι αλλά οι παραγωγοί θα πρέπει να μην πανικοβάλλονται εξάγοντας καρπούζι την ίδια ημέρα καθώς το χρονοδιάγραμμα για μια καλή εξαγωγική περίοδο διαρκεί 20 ημέρες”. Παράλληλα εξήγησε ότι “ήδη η τιμή τους ανέβηκε τα τελευταία 24ωρα, η τιμή ήταν 11 λεπτά στο φόρτε της εξαγωγής και τώρα μιλάμε για κάτι περισσότερο το οποίο μόλις καλύπτει τα έξοδα” για να επισημάνει ότι “παρότι η τιμή ξεκίνησε καλά με 27-30 λεπτά μετά έπεσε στο ναδίρ σημαίνοντας καταστροφή για τους παραγωγούς φτάνοντας κοντά στα 15 λεπτά οπότε πρέπει οι παραγωγοί να μάθουν να πουλάνε το καρπούζι με συλλογική πειθαρχία για να πετύχουμε ενοποιημένες τιμές”. Φυσικά επέμεινε στη παρέμβαση της Πολιτείας η οποία είναι απούσα όπως το Δημοπρατήριο στα Φιλιατρά.

Για το ποιοτικό άρωμα του είδους μίλησε ο κ. Παρασκευόπουλος ως ελεγκτής λέγοντας ότι “η ποιότητα ήταν άριστη, η πορεία όμως των τιμών ήταν άσχημη δημιουργώντας πρόβλημα κυρίως στους παραγωγούς που παρότι έχουν ΄βριμα καρπούζια ξαφνικά βρέθηκαν με την πλάτη στο τοίχο” για να υπογραμμίσει ότι “είδαμε μια οικονομική συγκυρία που δημιούργησε αδιέξοδο στους παραγωγούς και ήδη έχει συγκομισθεί το 90% της παραγωγής και απαιτείται επαναπροσδιορισμός των προτεραιοτήτων προκειμένου να πετύχουμε ώριμο καρπούζι με τιμές που να αποζημιώνουν τον παραγωγό με την συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων” καθώς όλα τα φορτία φεύγουν ώριμα στο εξωτερικό ελπίζοντας ότι θα γλυκάνει την τοπική οικονομία, ενώ οι στρεμματικές αποδόσεις ήταν ικανοποιητικές.

Mesinea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.